SI
4. dan izrednega srečanja Sveta EU v Bruslju: Janez Janša: obstaja realno upanje, da danes ali jutri dosežemo dogovor
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Ponedeljek, 20. julij 2020 ob 20:01

Odpri galerijo

janez janša

Evropski voditelji tudi danes v Bruslju  nadaljujejo s pogajanji o svežnju za obnovo Evrope v zvezi s pandemijo covid-19.

				Premier Janez Janša, slovaški premier Igor Matovič in romunski premier Klaus Iohannis. (Foto: Svet EU)			 Premier Janez Janša, slovaški premier Igor Matovič in romunski premier Klaus Iohannis. (Foto: Svet EU)


Slovenski predsednik vlade Janez Janša je ob prihodu na srečanje izrazil zadovoljstvo, da je bil včeraj oziroma danes ponoči dosežen napredek in da obstaja dokaj realno upanje, da voditelji EU danes ali jutri dosežejo končni dogovor tako glede večletnega finančnega okvirja Evropske unije kot glede naslednje generacije oziroma sklada za okrevanje." Obstaja še nekaj odprtih vprašanj, ki se še dogovarjajo, kljub temu pa lahko rečem, da se je veliko stališč zbližalo," je dejal predsednik vlade in dodal, da je za Slovenijo pomembno oboje, tako da je dovolj sredstev za alokacijo po celotni Evropski uniji, kot da je tudi nacionalna alokacija teh sredstev za Slovenijo primerna.
"Oboje je enako pomembno, kajti slovensko gospodarstvo je močno vpeto v skupni evropski trg, in glede na naš prispevek imamo tudi nadpovprečne koristi od evropskega trga in vse, kar se tukaj dogaja, ves denar, ki je investiran v katerikoli državi članici Evropske unije, s katero naše gospodarstvo sodeluje, je hkrati tudi investicija v naš napredek in razvoj," je poudaril premier Janez Janša in nadaljeval, da se s tega vidika borimo za oboje, "tako za zadosten obseg sredstev nasploh na evropski ravni, za ugodno razmerje med subvencijami in posojili in tudi za ustrezno alokacijo in čim bolj ugodne odgovore na konkretne dileme, ki jih ima Slovenija glede na delitev na Vzhodno in Zahodno kohezijsko regijo in na ostala vprašanja in dileme, ki jih želimo rešiti oziroma nasloviti, tudi s pomočjo evropskih sredstev."

				Slovenski premier Janez Janša in avstrijski premier Sebastian Kurz. (Foto: Svet EU)			Slovenski premier Janez Janša in avstrijski premier Sebastian Kurz. (Foto: Svet EU)


Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da v pogovorih z evropskimi voditelji v Bruslju potekajo razprave tudi o drugih vprašanjih, in sicer o tem, kako še dodatno zagotoviti, da bodo evropska sredstva uporabljena skladno s kriteriji, obvezami posamičnih držav in v skladu s skupnimi dogovori na ravni Evropske unije. "V zvezi s tem poteka tudi razprava o vladavini prava – o tem, kaj to sploh je. Obstaja soglasje o tem, da je vladavina prava eden od temeljev, na katerem stoji celotna Evropska unija in da to v nobenem primeru ni vezano zgolj za porabo oziroma investiranje evropskih sredstev, da je to temeljno vprašanje in da je vladavina prava eden od razlogov, zaradi katerega je EU nastala," je poudaril premier Janez Janša in dodal, da je v našem konkretnem primeru to eden od razlogov, zaradi katerega smo se sploh vključili  v Evropsko unijo. "Vladavina prava garantira oziroma bi morala zagotavljati enake vatle za vse in s tem tudi temelj svobode posameznika, s tem pa normalnega razvoja posameznika in države," je dejal Janez Janša.
Ob tem je dejal, da vladavina prava pomeni, da institucije do vseh ravnajo enako. "Vladavina prava pomeni, da so sodišča nepristranska. Vladavina prava pomeni, da se ne krade volitev ali pa mandatov. Vladavina prava pomeni, da v Evropski uniji ne more biti ali pa ne sme biti političnih zapornikov. Vladavina prava je to, da nima samo ena politična stran v rokah vseh medijev in vladavina prava je nenazadnje tudi to, da se evropska sredstva in davkoplačevalska sredstva v katerikoli državi članici uporabljajo za blaginjo tistih, ki ta sredstva prispevajo," je opozoril predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je dodal, da če se nameni na desetine milijonov evrov za izboljšanje oskrbe starejših, morajo ta sredstva iti v izgradnjo domov za ostarele, "ne pa, da se 70 milijonov nameni za študije, za raznorazne prijateljske zveze ali pa takoimenovane nevladne organizacije, ki od tega pravzaprav živijo."

"Tudi ta razprava v zvezi z vladavino prava, ki se je odvijala ob robu pogajanj v zvezi z alokacijo ter obsegom sredstev, tako v večletnem finančnem okviru kot v skladu za okrevanje, je bila izjemno koristna," je ocenil predsednik vlade Janez Janša in dodal, da se je v tej razpravi razčistilo marsikaj, tudi za nazaj. "Odslej naprej bo tudi bistveno težje graditi neko dnevno politiko na podlagi tega pojma," je svojo izjavo zaključil slovenski predsednik vlade Janez Janša.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 10. Aug 2020 at 21:06

159 ogledov

Padla je libanonska vlada
Libanonska vlada je danes odstopila, poroča AFP, premier Hassan Diab pa naj bi to storil kmalu. To novico je lokalnim medijem potrdilo več tamkajšnjih nekdanjih ministrov. Zdravstveni minister Hamad Hasan je novinarjem po seji vlade dejal: "Celotna vlada je odstopila." Preberi še: https://vfokusu.com/post/554121/video-eksplozija-amonijevega-nitrata-in-novi-nemiri-na-ulicah-bejruta Hasan je dodal, da se bo premier Hasan Diab odpravil v predsedniško palačo, kjer bo odstopil v imenu vseh ministrov. Premier Diab bo nagovoril narod ob 19.30 po lokalnem času, poroča Reuters.

Mon, 10. Aug 2020 at 20:59

372 ogledov

Po zmagi Lukašenka na volitvah Putin obudil idejo o integraciji Rusije in Belorusije
Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je danes izjavil, da bi morala beloruska opozicija začeti pogajanja o mirnem prenosu oblasti. Izjava prihaja, ko beloruska opozicija zavrača rezultate nedeljskih predsedniških volitev, na katerih je Lukašenko prepričljivo zmagal. Na tisoče ljudi, nezadovoljnih z volilnimi rezultati, se je v nedeljo zvečer spopadlo s policijo po Belorusiji. Ruski predsednik se že dolgo zavzema za tesnejše vezi z Minskom pod okriljem ene same države, kar je Lukašenko doslej zavračal in je Rusijo obtožil, da želi pogoltniti njegovo državo z 9,5 milijona prebivalcev. Belorusija je ključna tranzitna država za rusko nafto proti zahodu in Moskva meni, da bi na tak način učinkovito zavaroval svoje interese pred grožnjami Nata. "Upam, da bo vaše državno vodstvo prispevalo k razvoju vzajemno koristnih rusko-beloruskih odnosov na vseh področjih, poglobljeno sodelovanje znotraj zavezništva Rusije in Belorusije ter okrepilo integracijske procese," je Putin v telegramu čestital Lukašenku. Putin je dejal, da upa, da bo tudi Belorusija izbrala tesnejše vojaško-politične vezi z Rusijo v obrambnem bloku, ki mu pripada. 65-letni Lukašenko še ni odgovoril na sporočilo. Dolga leta si prizadeva za uravnoteženje med Rusijo in Zahodom in Kitajsko. Potem ko je Moskva znižala subvencije beloruskemu energetskemu sektorju, ni nagnjen k tesnejšim odnosom z Rusijo, v kampanjskem govoru pa ga je kritiziral, češ da je njune nekoč bratske odnose znižal na partnersko raven. Lukašenko je prejšnji teden dejal, da je njegovo državo naftni spor z Rusijo stal njegovo državo 700 milijonov dolarjev, potem ko dve državi v začetku tega leta nista dosegli dogovora o dobavi nafte. Zavrnil je tudi poskuse Rusije, da bi odprla letalsko bazo na beloruskem ozemlju in obtožil skupino pridržanih ruskih opazovalcev, ki so pred volitvami prišli v državo, da bi spodbujajo revolucijo, kar Moskva odločno zanika.

Mon, 10. Aug 2020 at 18:37

361 ogledov

Nevarno rastoči trend okužb sili Grčijo k sprejemu novih ukrepov za zajezitev COVID 19
Žal, kot pravijo iz grškega ministrstva za zdravje po končanem vladnem sestanku, da je  opazen nevaren trend rasti okužb oziroma njegovega vnosa v državo. Grški minister za zdravje Vasilis Kikiljas je v podani izjavi povedal da bodo zelo kmalu sledili novi ukrepi zoper širjenje  COVID 19, v katerem je posebej apeliral  na mlade da čim bolj upoštevajo naložene ukrepe in navodila.  V apelu je dal do vedenja vsem državljanom vsi tisti ki ne upoštevajo navodila za individualno zaščito, nošenja mask, higienskih pravil , socialne razdalje vzamejo na sebe odgovornost do ranljivih skupin med njihovim prebivalstvom  in do vseh v državi. Da se zadeve zaostrujejo je več kot očitno. Odpovedan je mednarodni sejem v Solunu, delovni čas za restavracije in kavarne v določenih delov Grčije je možen  samo do polnoči, prav tako se zahteva negativni COVID 19  test za vstop in določenih držav. Z vsemi vladnimi odločitvami so seznanjena vsa ministrstva in epidemiologi.  Sprejeli so šest ukrepov. V sami Grčiji eden od  ukrepov stopi v veljavo že to noč in sicer prepoved dela v kavarnah in nočnih klubih  od polnoči do 7 zjutraj na Kreti, n a območju Vzhodne Makedonije in Trakije, v Solunu, Volosu, Larisi, Katerini Halkidiki ter na otokih kot so Krf, Mikonos, Paros, Santorini,Rodos, Anadiparos, Zakintos in Kos. Odvisno od epidemiološke slike v naslednjih dneh se lahko omejitve razširijo tudi na druge dele države. Sočasno odpovedujejo vse manifestacije kjer  prisotni stojijo., vključujoč tudi koncerte in predstave. Za turiste  ki pridejo z letali  pa je po 17 avgustu potreben negativni test na COVID 19 narejen   v državi od koder prihajajo , s tem da mora biti narejen največ 72 ur pred prihodom  v Grčijo. Za   vse tiste ki ridejo po kopenski poti in za tiste i imajo bivalna dovoljenja ali dovoljenje za delo v Grčiji pa morajo opraviti  in dobiti negativni test , vendar pa narejen v državi v katero vstopajo, se pravi v Grčiji. Da bo  vse pod nadzorom  se celo uvaja dnevna omejitev vstopa v Grčijo  iz določenih držav kar se tiče števila in sicer 750 oseb in sicer iz Albanije. Z drugo polovico avgusta se pravzaprav  uvaja nekaj kar bo sledilo v naslednjih mesecih kar ne pomeni nič dobrega in sicer omejitve, zapovedi, prepovedi, ki so kot je za videti, obratno sorazmerni od neodgovornosti  in ležernosti pri državljanih. Vane T.Costa

Mon, 10. Aug 2020 at 17:39

299 ogledov

Žalostna Jennifer Aniston, korona je znova odpovedala "Friendse"
Pandemija koronavirusa je znova preložila snemanje filma "Prijatelji", ponovnega združenja znane ekipe v posebni epizodi, ki bo predvajana na HBO Max streaming platformi. »Zelo sem žalostna, da smo morali spet odložiti snemanje. A to nam je dalo več časa, da naredimo vse še bolj vznemirljivo in zabavno. Zato raje vidim situacijo, kot da je kozarec napol poln. Poglejte, ne gremo nikamor. Nikoli se ne boste znebili "Prijateljev",« je ob tej priložnosti je za tuje medije povedala Jennifer Aniston. Snemanje je bilo prvotno načrtovano za marec, nato za maj, sedaj pa so ga ponovno preložili. Za zdaj ni določenega novega datuma.

Mon, 10. Aug 2020 at 17:00

1991 ogledov

POSLANCI DESUS ZAHTEVAJO ODSTOP SVOJE PREDSEDNICE
Čeprav Pivčeva očitke zanika. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za svoje koristi ali koristi svojih bližnjih ter da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, “zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj“. Za Aleksandro Pivec, kmetijsko ministrico in predsednico DeSUS, je danes “dan D”, saj se  je sestala s poslanci svoje stranke in pojasnjevala svoje gostovanje na Krasu ter v Izoli. Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. Na gostovanjih je, kot navajajo mediji, prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).  Po razgovoru Pivčeve s svojimi poslanskimi kolegi DESUS je jasno, da predsednici njeni poslanski kolegi ne zaupajo več in da predlagajo njen odstop. O delo Pivčeve, kot ministrice pa se niso pogovarjali.

Mon, 10. Aug 2020 at 16:40

289 ogledov

VIDEO: Eksplozija amonijevega nitrata in novi nemiri na ulicah Bejruta
Libanonska policija je znova uporabila solzivec za razganjanje protestnikov, nedaleč od stavbe parlamenta v Bejrutu, ki so vanje metali kamenje; drugi dan protivladnih protestov, ki jih je v torek v pristanišču sprožila uničujoča eksplozija. Požar je izbruhnil na vhodu na Parlamentarni trg, ko so protestniki poskušali vdreti na ograjeno območje, poroča televizija. Zbrani so vdrli tudi v pisarne ministrstva za bivanje in promet. A number of people injured tonight as anti-government protests unfold in Beirut. Our coverage continues. pic.twitter.com/EKQM0WBNS1 — Trey Yingst (@TreyYingst) August 9, 2020 V torkovi eksploziji več kot 2400 ton amonijevega nitrata v bejrutskem pristanišču, je umrlo najmanj 158 ljudi, več kot 6.000 pa je bilo poškodovanih. Uničene so bile soseske, številna podjetja in pomembni silosi za žito. To je bila kaplja čez rob za ljudi, ki se že tako morejo ukvarjati s političnim in gospodarskim propadom države, kar je še dodatno spodbudilo pozive k spremembi vlade. Ekskluzivni posnetki eksplozije v Bejrutu

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

4. dan izrednega srečanja Sveta EU v Bruslju: Janez Janša: obstaja realno upanje, da danes ali jutri dosežemo dogovor