SI
Vinko Vasle in Jože Biščak EBU: Vaša ganljiva zaskrbljenost za medije zaradi sprememb medijske zakonodaje je res povsem odveč
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Nedelja, 19. julij 2020 ob 22:16

Odpri galerijo

Vinko Vasle (levo) in Jože Biščak (desno). (Slika: Demokracija)

Dragi generalni direktor Evropske radiodifuzne zveze (EBU) Noel Curran, Evropska zveza novinarjev (EFJ), Medijska organizacija Jugovzhodne Evrope (SEEMO) in evropska komisarka za vrednote in pregledenost Věra Jourová!

Ste kdaj živeli v komunizmu? Niste? No, midva, spodaj podpisana, sva del svojega življenja preživela v komunističnem režimu, v katerem je bilo življenje dobro samo za peščico izbranih članov partije. Drugi državljani, še posebej rimo-katoličani, smo bili manjvredni, čutili smo pomanjkanje, soočali smo se z revščino, saj je bila zasebna podjetniška pobuda bolj izjema kot pravilo. Zadeve so šle celo tako daleč, da si imel pri pridobivanju dovoljenj (denimo gradbenega dovoljenja) težave na uradih občine, če nisi bil družbenopolitično primerna oseba. Če si povedal svoje mnenje, ki ni bilo v skladu s političnimi smernicami ene in edine dovoljenje stranke (zveze komunistov), si lahko imel velike težave; lahko si končal v zaporu, v najslabšem primeru te je ubila tajna politična policija (Udba).


V tistih časih je bila javna RTV političnoideološka ekspozitura zveze komunistov, vodili pa so jo najvišji partijski funkcionarji, ki so v glavnem sodelovali tudi s tajno politično policijo. Tisti »javni servis« je bil servis peščice oblastnikov, edino prevladujoče »mnenje« tega servisa RTV pa so bili partijski dokumenti, sklepi in vsakotedenski brifingi pri šefu partije in sočasno tudi šefu tajne politične policije.

Kaj se je od takrat spremenilo? Ne veliko. Javna RTV je še vedno naslednica bivšega režima in tako v glavnem tudi ravna. Njeno delovanje v pomembnem vsebinskem sklopu – to je informativno-političnem programu – je izrazito enostransko, pristransko, neprofesionalno, tudi hujskaško, v veliko primerih se novinarji tega medija poslužujejo tudi laži in manipulacij. To ni javni servis, ki bi bil enako pravičen ali, če hočete, enako neprizanesljiv do vseh, ko gre za resnico. Analiza vsebin radijskega in televizijskega dela tega javnega servisa kaj hitro pokaže, da gre za izrazite levičarske vsebine, zelo podobne tistim iz časov pred osamosvojitvijo Slovenije v komunističnem režimu. Na RTV Slovenija drugačna mnenja niso zaželena, če pa so že, so v takšni manjšini, da v resnici do javnosti sploh ne pridejo. Če se na primer na TVS pojavi v informativni oddaji nekdo, ki ne deli levičarskega prepričanja, postaneta voditelj ali voditeljica vznemirjena in sogovornika nenehno prekinjata in mu vsiljujeta svoje mnenje. Navsezadnje se je to pokazalo pri televijskem omizju na temo sprememb zakona o RTV in medijske zakonodaje, ki jo je vodila izrazito pristranska novinarka Ksenija Horvat.


				Bivša odgovorna urednica informativnega programa in voditeljica Ksenija Horvat je že po desetih dneh Janševe vlade sanjala o pravi, pristni levici. (Foto: posnetek zaslona/ Intervju na RTV Slovenija)			Bivša odgovorna urednica informativnega programa in voditeljica Ksenija Horvat je že po desetih dneh Janševe vlade sanjala o pravi, pristni levici. (Foto: posnetek zaslona/ Intervju na RTV Slovenija)


Nekaj podobnega se je zgodilo na parlamentarnem odboru za kulturo, ki mu predseduje levičarka Violeta Tomić – tam je bilo razmerje zunanjih gostov 17:1 v korist tistih, ki sprememb zakonov ne podpirajo. Pa še tisti osamljeni glas je do besede prišel šele po vrsti protestov, da je nesprejemljivo, če v demokratičnem parlamentu prihaja do prepovedi javne besede in javnega izražanja mnenj. Istočasno so pred parlamentom demonstrirali posamezni zelo privilegirani zaposleni na RTV, ki niso samo proti prepotrebnim spremembam zakona o RTV, ampak proti kakršnim koli spremembam, ki bi zdaj izgubaški javni zavod spravile iz rdečih številk in ki bi v časih tehnološke revolucije na področju TV produkcij pomagale zniževati nepotrebne stroške. V produkcijskem smislu TV Slovenija izrazito zaostaja za primerljivimi televizijami v Evropi. Stvari so kulminirale celo tako daleč, da se je sedanji generalni direktor Igor Kadunc že nekajkrat uprl zahtevi nadzornega sveta, da pripravi dober sanacijski program, in prav na predlog oziroma zahtevo nadzornega sveta so generalnega direktorja na programskem svetu že dvakrat skušali odstaviti s pojasnilom, da je škodljiv za razvoj tega javnega servisa. Seveda do razrešitve ni prišlo, ker je takrat vladajoča struktura naslednikov partije in bivšega režima v to institucijo delegirala svoje člane – celo nezakonito, ker po zakonu morajo v tem telesu sedeti zastopniki vseh političnih opcij, poleg zastopnikov strokovne javnosti.

Generalno seveda upor levičarjev in vodstva RTV Slovenija pomeni samo strah pred tem, da bi RTV postala nepristranska in bolj pluralna. Radijski in televizijski del javnega servisa RTV se številnih pomembnih, usodnih vprašanj loteva s pozicije izrazitega sovraštva do drugačnih mnenj, drugačna mnenja stigmatizira in diskvalificira in ne obvešča, ampak vsiljuje svoja mnenja in prepričanja. Temu prilagajajo tudi izbor gostov, celo formate oddaj (kot so na primer Tarča, Utrip, Politično), najhuje pa je, da se to dogaja v dnevnoinformativnih oddajah.


				Violeta Tomič Levica			Violeta Tomič Levica 

Natanko tako, kot se je to dogajalo v bivšem komunističnem režimu, se zdaj obnašajo slovenska javna radiotelevizijska hiša (RTV Slovenija) in še nekateri mediji (denimo državna tiskovna agencija – STA), ki ste jim stopili v bran. Spremembe medijske zakonodaje, ki se obetajo, sploh niso tako velike, kot so vam bile prikazane, še manj pa (finančno) uničujejo javni medijski servis. So samo korak v pravo smer, saj načenjajo (in odpravljajo) monopole in kartelne dogovore ter bodo javno RTV-hišo prisilile k bolj racionalnemu poslovanju, del denarja iz RTV-prispevka bodo dobili drugi mediji (tudi državna tiskovna agencija). Zato je vaša ganljiva zaskrbljenost res odveč, pojavlja se celo dvom, da dokumentov o novih zakonih sploh niste prebrali, ampak ste samo povzeli, kar vam je bilo servirano iz Slovenije. Ta dvom je povsem upravičen, kajti tisti, ki so vam tožili slovensko vlado, so zahtevali podaljšanje javne razprave do konca avgusta, ker naj ne bi imeli dovolj časa, da preučijo novele zakonov, vi pa ste očitno to preučili v nekaj dneh.

Razprave o spremembah medijske zakonodaje (debata je bila tudi na parlamentarnem odboru za kulturo, kamor pa je predsednica povabila samo levici naklonjene medije in strokovnjake) se zdaj bolj ali manj vrtijo okoli javne televizije. Glavni očitek je, da želi vlada pod vodstvom Janeza Janše RTV Slovenija (finančno) uničiti in si jo podrediti. To seveda ni res. Celo ustavno sodišče je pred dobrimi petnajstimi leti presodilo, da mora država javnim medijem zagotoviti finančno samostojnost. RTV Slovenija torej uživa celo ustavnopravno varstvo pred posegi vsakokratne oblasti. In težko verjameva, da bi sedanja koalicija kaj takega spregledala. Če je z zakonom kaj narobe, bodo tako ali tako presodili ustavni sodniki.

A ti, ki se vam danes pritožujejo, pozabljajo, da je ustavno sodišče takrat tudi jasno zapisalo, da je RTV Slovenija kot javni zavod zavezana k svobodi izražanja in mora služiti »uresničevanju pravice do javnega obveščanja in do obveščenosti«. Opravljanje tega poslanstva (kot je zapisano tudi v zakonu o RTV Slovenija) temelji na tem, da mora zagotavljati oddaje, ki odražajo življenje in probleme različnih struktur prebivalstva, in da spoštuje načelo politične uravnoteženosti ter svetovnonazorskega pluralizma. Povedano drugače. Kot mora državni uradnik na upravni enoti enakopravno (in brez diskriminacije) obravnavati vloge tako (skrajnega) levičarja kot (skrajnega) desničarja, morajo državni uslužbenci nacionalne televizije osvetliti z več plati nek dogodek ali problem v družbi. To (preprosto in konkretno) pomeni, da če ima RTV Slovenija intervju s profesorjem Césarjem Garcío Hernándezom, ki se ukvarja s »protipriseljensko histerijo« in romantizira migracije, mora zaradi uravnoteženosti imeti tudi intervju z nekom (denimo s profesorjem Kevinom MacDonaldom), ki opozarja na nevarnosti migracij.

							Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. 

Tega poslanstva RTV Slovenija (pluralnost mnenj in svetovnih nazorov, ki odsevajo vse strukture prebivalstva) po najinem mnenju ne izpolnjuje. RTV Slovenija je postala kraj, kjer je dopusten en sam nazor, to je levičarstvo. Zato je bila teatralna zaskrbljenost javne RTV-hiše, moralističnih »strokovnjakov« civilne družbe in levosučnih politikov cenena folklora za javnost.

V ozadju odporov proti kakršnim koli racionalnim spremembam na RTV Slovenija seveda tičijo tudi privilegiji posameznikov in skupin, ki so nastajali in se utrjevali dolga leta – pa naj gre za posamezne zaposlene ali pa za nekatere zunanje honorarne sodelavce, posebej pa še za ideološko-politične naslednike komunističnega režima, ki v tem času tudi na ulicah kričijo, da svoje RTV ne dajo in s smrtjo grozijo tistim, ki skušajo iz RTV narediti normalno in Evropi primerljivo javno radiotelevizijo. Ne nazadnje to potrjuje tudi dejstvo, da so nasprotniki sporememb v kampanjo vključili tudi zadnjega predsednika komunistov in šefa tajne politične policije Milana Kučana. To seveda ne čudi, saj so v glavnem vsi mediji v državi v službi bivšega režima, dva manjša medija, ki sodita v desno konservativno polje, pa sta deležna neprestanih napadov, ovajanj, policijskih preganjanj, zasliševanj in zahtev, da jim je treba prepovedati kakršne koli oglasne prihodke (Demokracija, Nova24TV). RTV Slovenija je zato samo del prevladujoče ideološke levičarske medijske krajine, a za razliko od drugih (ki so zasebna podjetja) je RTV Slovenija financirana iz prispevka, ki ga vplačujejo vsi ne glede na versko, politično ali kakšno drugo prepričanje. Zato nekatere spremembe zakona skušajo zbrana sredstva razporediti tako, da bo to vplivalo tudi na enakopraven odnos do vseh družbenih skupin, pogledov in usmeritev. V 21. stoletju se klic po tem sliši kot nekaj neverjetnega in v resnici je javna RTV Slovenija kamena doba profesionalnosti, vsi pa se sklicujejo na to, da je to njena avtonomija in da so poskusi kakršnih koli prepotrebnih sprememb napad na to avtonomijo. Gre zgolj za zahtevo po ohranjanju sedanjega stanja, v katerem javna RTV Slovenija tiči globoko kot v letih nedemokratičnega komunističnega režima.

Žal pa opažava, da nekatere mednarodne novinarske organizacije in posebej EBU, katerega član je RTV Slovenija, zaradi enostranske obveščenosti ali morebiti celo pristajanja na to podpirajo RTV Slovenija kot ideološkega dinozavra srednje Evrope.

Vinko Vasle, dolgoletni novinar in urednik ter nekdanji direktor javnega Radia Slovenija (RTV Slovenija), in Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija ter predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev

Opomba: Pismo je bilo v vednost (zaradi boljše obveščenosti in predstavitve druge strani) poslano tudi nekaterim tujim veleposlaništvom v Sloveniji.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 10. Aug 2020 at 21:06

159 ogledov

Padla je libanonska vlada
Libanonska vlada je danes odstopila, poroča AFP, premier Hassan Diab pa naj bi to storil kmalu. To novico je lokalnim medijem potrdilo več tamkajšnjih nekdanjih ministrov. Zdravstveni minister Hamad Hasan je novinarjem po seji vlade dejal: "Celotna vlada je odstopila." Preberi še: https://vfokusu.com/post/554121/video-eksplozija-amonijevega-nitrata-in-novi-nemiri-na-ulicah-bejruta Hasan je dodal, da se bo premier Hasan Diab odpravil v predsedniško palačo, kjer bo odstopil v imenu vseh ministrov. Premier Diab bo nagovoril narod ob 19.30 po lokalnem času, poroča Reuters.

Mon, 10. Aug 2020 at 20:59

372 ogledov

Po zmagi Lukašenka na volitvah Putin obudil idejo o integraciji Rusije in Belorusije
Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je danes izjavil, da bi morala beloruska opozicija začeti pogajanja o mirnem prenosu oblasti. Izjava prihaja, ko beloruska opozicija zavrača rezultate nedeljskih predsedniških volitev, na katerih je Lukašenko prepričljivo zmagal. Na tisoče ljudi, nezadovoljnih z volilnimi rezultati, se je v nedeljo zvečer spopadlo s policijo po Belorusiji. Ruski predsednik se že dolgo zavzema za tesnejše vezi z Minskom pod okriljem ene same države, kar je Lukašenko doslej zavračal in je Rusijo obtožil, da želi pogoltniti njegovo državo z 9,5 milijona prebivalcev. Belorusija je ključna tranzitna država za rusko nafto proti zahodu in Moskva meni, da bi na tak način učinkovito zavaroval svoje interese pred grožnjami Nata. "Upam, da bo vaše državno vodstvo prispevalo k razvoju vzajemno koristnih rusko-beloruskih odnosov na vseh področjih, poglobljeno sodelovanje znotraj zavezništva Rusije in Belorusije ter okrepilo integracijske procese," je Putin v telegramu čestital Lukašenku. Putin je dejal, da upa, da bo tudi Belorusija izbrala tesnejše vojaško-politične vezi z Rusijo v obrambnem bloku, ki mu pripada. 65-letni Lukašenko še ni odgovoril na sporočilo. Dolga leta si prizadeva za uravnoteženje med Rusijo in Zahodom in Kitajsko. Potem ko je Moskva znižala subvencije beloruskemu energetskemu sektorju, ni nagnjen k tesnejšim odnosom z Rusijo, v kampanjskem govoru pa ga je kritiziral, češ da je njune nekoč bratske odnose znižal na partnersko raven. Lukašenko je prejšnji teden dejal, da je njegovo državo naftni spor z Rusijo stal njegovo državo 700 milijonov dolarjev, potem ko dve državi v začetku tega leta nista dosegli dogovora o dobavi nafte. Zavrnil je tudi poskuse Rusije, da bi odprla letalsko bazo na beloruskem ozemlju in obtožil skupino pridržanih ruskih opazovalcev, ki so pred volitvami prišli v državo, da bi spodbujajo revolucijo, kar Moskva odločno zanika.

Mon, 10. Aug 2020 at 18:37

361 ogledov

Nevarno rastoči trend okužb sili Grčijo k sprejemu novih ukrepov za zajezitev COVID 19
Žal, kot pravijo iz grškega ministrstva za zdravje po končanem vladnem sestanku, da je  opazen nevaren trend rasti okužb oziroma njegovega vnosa v državo. Grški minister za zdravje Vasilis Kikiljas je v podani izjavi povedal da bodo zelo kmalu sledili novi ukrepi zoper širjenje  COVID 19, v katerem je posebej apeliral  na mlade da čim bolj upoštevajo naložene ukrepe in navodila.  V apelu je dal do vedenja vsem državljanom vsi tisti ki ne upoštevajo navodila za individualno zaščito, nošenja mask, higienskih pravil , socialne razdalje vzamejo na sebe odgovornost do ranljivih skupin med njihovim prebivalstvom  in do vseh v državi. Da se zadeve zaostrujejo je več kot očitno. Odpovedan je mednarodni sejem v Solunu, delovni čas za restavracije in kavarne v določenih delov Grčije je možen  samo do polnoči, prav tako se zahteva negativni COVID 19  test za vstop in določenih držav. Z vsemi vladnimi odločitvami so seznanjena vsa ministrstva in epidemiologi.  Sprejeli so šest ukrepov. V sami Grčiji eden od  ukrepov stopi v veljavo že to noč in sicer prepoved dela v kavarnah in nočnih klubih  od polnoči do 7 zjutraj na Kreti, n a območju Vzhodne Makedonije in Trakije, v Solunu, Volosu, Larisi, Katerini Halkidiki ter na otokih kot so Krf, Mikonos, Paros, Santorini,Rodos, Anadiparos, Zakintos in Kos. Odvisno od epidemiološke slike v naslednjih dneh se lahko omejitve razširijo tudi na druge dele države. Sočasno odpovedujejo vse manifestacije kjer  prisotni stojijo., vključujoč tudi koncerte in predstave. Za turiste  ki pridejo z letali  pa je po 17 avgustu potreben negativni test na COVID 19 narejen   v državi od koder prihajajo , s tem da mora biti narejen največ 72 ur pred prihodom  v Grčijo. Za   vse tiste ki ridejo po kopenski poti in za tiste i imajo bivalna dovoljenja ali dovoljenje za delo v Grčiji pa morajo opraviti  in dobiti negativni test , vendar pa narejen v državi v katero vstopajo, se pravi v Grčiji. Da bo  vse pod nadzorom  se celo uvaja dnevna omejitev vstopa v Grčijo  iz določenih držav kar se tiče števila in sicer 750 oseb in sicer iz Albanije. Z drugo polovico avgusta se pravzaprav  uvaja nekaj kar bo sledilo v naslednjih mesecih kar ne pomeni nič dobrega in sicer omejitve, zapovedi, prepovedi, ki so kot je za videti, obratno sorazmerni od neodgovornosti  in ležernosti pri državljanih. Vane T.Costa

Mon, 10. Aug 2020 at 17:39

299 ogledov

Žalostna Jennifer Aniston, korona je znova odpovedala "Friendse"
Pandemija koronavirusa je znova preložila snemanje filma "Prijatelji", ponovnega združenja znane ekipe v posebni epizodi, ki bo predvajana na HBO Max streaming platformi. »Zelo sem žalostna, da smo morali spet odložiti snemanje. A to nam je dalo več časa, da naredimo vse še bolj vznemirljivo in zabavno. Zato raje vidim situacijo, kot da je kozarec napol poln. Poglejte, ne gremo nikamor. Nikoli se ne boste znebili "Prijateljev",« je ob tej priložnosti je za tuje medije povedala Jennifer Aniston. Snemanje je bilo prvotno načrtovano za marec, nato za maj, sedaj pa so ga ponovno preložili. Za zdaj ni določenega novega datuma.

Mon, 10. Aug 2020 at 17:00

1991 ogledov

POSLANCI DESUS ZAHTEVAJO ODSTOP SVOJE PREDSEDNICE
Čeprav Pivčeva očitke zanika. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za svoje koristi ali koristi svojih bližnjih ter da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, “zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj“. Za Aleksandro Pivec, kmetijsko ministrico in predsednico DeSUS, je danes “dan D”, saj se  je sestala s poslanci svoje stranke in pojasnjevala svoje gostovanje na Krasu ter v Izoli. Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. Na gostovanjih je, kot navajajo mediji, prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).  Po razgovoru Pivčeve s svojimi poslanskimi kolegi DESUS je jasno, da predsednici njeni poslanski kolegi ne zaupajo več in da predlagajo njen odstop. O delo Pivčeve, kot ministrice pa se niso pogovarjali.

Mon, 10. Aug 2020 at 16:40

289 ogledov

VIDEO: Eksplozija amonijevega nitrata in novi nemiri na ulicah Bejruta
Libanonska policija je znova uporabila solzivec za razganjanje protestnikov, nedaleč od stavbe parlamenta v Bejrutu, ki so vanje metali kamenje; drugi dan protivladnih protestov, ki jih je v torek v pristanišču sprožila uničujoča eksplozija. Požar je izbruhnil na vhodu na Parlamentarni trg, ko so protestniki poskušali vdreti na ograjeno območje, poroča televizija. Zbrani so vdrli tudi v pisarne ministrstva za bivanje in promet. A number of people injured tonight as anti-government protests unfold in Beirut. Our coverage continues. pic.twitter.com/EKQM0WBNS1 — Trey Yingst (@TreyYingst) August 9, 2020 V torkovi eksploziji več kot 2400 ton amonijevega nitrata v bejrutskem pristanišču, je umrlo najmanj 158 ljudi, več kot 6.000 pa je bilo poškodovanih. Uničene so bile soseske, številna podjetja in pomembni silosi za žito. To je bila kaplja čez rob za ljudi, ki se že tako morejo ukvarjati s političnim in gospodarskim propadom države, kar je še dodatno spodbudilo pozive k spremembi vlade. Ekskluzivni posnetki eksplozije v Bejrutu
Teme
Vinko Vasle Jože Biščak EBU pismo

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Vinko Vasle in Jože Biščak EBU: Vaša ganljiva zaskrbljenost za medije zaradi sprememb medijske zakonodaje je res povsem odveč