SI
Vojna za Slovenijo 1991: Bil sem zraven in ponosen sem na svoj prispevek k slovenski osamosvojitvi!
Na vabilo odgovornih RTV SLO vsem, ki smo v desetdnevni vojni zanjo poročali o dogajanjih od Prekmurja pa do Primorske, Gorenjske, Štajerske in Dolenjske, da ob kavici obudimo spomine na dogajanja 1991 in naše delo, pa zaman čakam že 28 let.
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Sobota, 4. julij 2020 ob 19:08

Odpri galerijo

Ko se zadnjih 28 let približuje mesec junij in z njim Dan državnosti, se v mislih intenzivno vračam nazaj, na dogajanja v desetdnevni osamosvojitveni vojni za Slovenijo. ki sem jih spremljal in o njih poročal kot dopisnik TV Ljubljana iz Pomurja. Še danes imam občutek, da smo s snemalcem Josipom Jožetom Hermanom in tonskim tehnikom Drago Györekom od zgodnjih jutranjih ur 27. junija, pa do 4. julija, ko smo posneli odhod agresorske in plenilske tankovske enote polkovnika JLA Berislava Popova, bili praktično 24 ur v službi. Domači nas teh deset dni praktično videli niso.  

Na kratko bom opisal prvi dan vojne za Slovenijo, torej četrtek, 27. junija 1991. Pred tem se moram vrniti nekaj dni nazaj, kajti zaradi kar nekaj naključij smo, kar se dopisništva TV Ljubljana v Murski Soboti tiče, desetdnevno vojno dočakali tehnično dobro pripravljeni.

Prvo naključje je, da se nam je meseca maja pokvaril rekorder prve elektronske kamere JVS 110. Odpeljali smo ga na servis in dobili  rezevnega. Nekaj dni pred vojno so nas poklicali v Ljubljano, kjer smo staro stoenko zamenjali z novim Subarujem s pogonom na vsa štiri kolesa. Ta avtomobil nas je reševal v kar nekaj težkih situacijah, ob napadu JLA enote na mejni prehod Gederovci na primer. Domov smo se vrnili tudi s popravljenim rekorderjem, rezervnega pa smo, glej ga naključja, pozabili doma v Murski Soboti.

Morda ni bilo naključje, da je bila Murska Sobota izbrana za eno od enajstih lokacij po Sloveniji, od koder smo se v živo javljali dopisniki, nam pa je omogočila, da smo v času vojne posneto gradivo po linkovski zvezi sveže posredovali v Ljubljano. Za neposredni prenos so nam iz TV Ljubljana poslali snemalce s studijsko kamero in pa ekipo z mobilnim linkom. Kar nekajkrat sem se javljal v živo, kramljal z različnimi sogovorniki o zgodovinskem trenutku, ko je Slovenija stopila na samostojno pot. Zadnji sogovorec je bil nekaj pred polnočjo pisatelj Branko Šömen. Najin pogovor je zmotil ropot kolone vojaških tovornjakov, polnih vojakov JLA, ki se je peljala mimo plapolajoče slovenske zastave. "Glej, glej," sem dejal Šömnu: "kako jugo vojska pozdravlja slovensko zastavo. Upajva, da ne gre za kakšno zloveščo napoved vojnega spopada," so bile ob slovesu najine zadnje besede gledalcem.

In prav to se je zgodilo. Nekaj po četrti uri zjutraj, ko so sicer še bile dovoljene sanje, je nov dan prinesel takojšnjo streznitev v klicu iz soboške policijske postaje. V hipu smo se zbrali v prostorih dopisništva. Kaj zdaj, je bilo prvo vprašanje. Najprej bo potrebno zbuditi dva linkaša, ki sta spala v hotelu. To sta bila Tone Simonič s Ptuja, žal že pokojni strokovnjak s področja oddajnikov in zvez in mladi pomočnik Jani Vrečar. Skozi okno dopisništva sem jima pokazal na stavbo sosednje Blagovnice, kjer naj bi na terasi postavila mobilni link. Iz Ljubljane so se sicer vrstili preteči telefonski klici generalega direktorja Janeza Čadeža, da naj link po najkrajši poti pride v Ljubljano. "Preko mojega trupla," je bil odgovor v Ljubljano. 

Kot rečeno Tone Simonič je bil vrhunski mojster za področje zvez. Ker so letala JLA hitro onesposobila oddajnik na Pohorju, se je spomnil evrovizijske rezervne trase med Dunajem in zagrebškim Sljemenom. Testi so hitro pokazali, da je zadel terno. Mi trije, snemalec Jože Herman in tonski tehnik Drago Györek smo s kamero v naslednjih dneh bili povsod tam, kjer so se odvijali boji. Tone in Jani pa sta povsem uredila dopisništvo. Pokvarjen tv sprejemnik EI Niš sta usposobila kot monitor, ko sta preko rezervnega JVS rekorderja pošiljala posneti material v Ljubljano. Jani je z mojim osebnim avtomobilom hodil na "javke", kjer smo mu predali na kasetah posnet material, mi pa se vračali nazaj na bojišče. Ob koncu še morda nekaj, kar se naj sliši kot anekdota. S snemalcem se prebijeva preko mostu čez Muro pri Dokležovju, ki je bil miniran, se priplaziva do čistine, na koncu katere se je v zgodnjih jutranjih urah lahko videlo obrise tankov in oklepnih vozil enote polkovnika Berislava Popova. "Snemaj," sem mu dejal. In le nekaj trenutkov je snemal, ko se je pričela ena od tankovskih kupol počasi obračati in nenadoma je počilo. Stisnjena v obcestni jarek sva nekaj trenutkov povsem odrevenela, nakar slišim Jožetov glas: "Odslej mi tanke kaži le na kilometrski razdalji!"


							 

Prišel je četrtek, 4. julija, ko se je Popov umaknil iz Gornje Radgone proti Varaždinu. Že smo bili v mestu, posneli kup pretresljivih prizorov meščanov, ki so z grozo opazovali, kaj je z njihovimi domovi naredila okupatorska JLA. Upokojeni major SV Zdravko Stolnik je bil osrednja figura obrambe Gornje Radgone pred jugosoldatesko polkovnika Popova. O dogajanjih je govoril na štavilnih predavanjih. Čeprav nekaterim visokim funkcionarjem v Ljubljani in še kje niti veliko let po osamosvojitvi, nikakor ni bilo jasno, kako to, da si je v Gornji Radgoni toliko domačinov in Slovencev od drugod zaslužilo priznanja za dosežke v osamosvojitveni vojni leta 1991, je več kot jasno, da je Gornja Radgona mesto heroj, kakršnega v tistem času v Sloveniji ni bilo, so bile besede Zdravka Stolnika. 


							 

»Pred osamosvojitvijo smo imeli vsi nekakšno vojaško-obrambno znanje, kar smo poleg med služenjem vojaškega roka pridobili tudi z različnimi izobraževanji, kar sedaj žal ni primer in mladi praktično ničesar ne vedo. Zato gotovo ne bi mogli prevzeti odgovornost, kot smo jo mi pred osamosvojitvijo«, je dejal Stolnik in nadaljeval s časom, ko so večinoma na črno odpeljali orožje iz skladišča JLA v Gornji Radgoni. Pred vojno je bilo kar 36 tajnih skladišč, kjer so hranili orožje milice in TO. »Če takrat ne bi bilo takšne enotnosti med vsemi nami, takšnega uspeha gotovo ne bi bilo«, je še dodal Stolnik.

Po odhodu zadnjega agresorskega jugovojaka z Gornje Radgone, je za njimi ostalo razdejano in opustošeno mesto, z ropanjem trgovin pri mejnem prehodu se je polkovnik Berislav Popov v Varaždinsko vojašnico vračal z nekaj prikolicami "vojnega plena." "Celotno mestro je dajalo vtis nekakšne kulise za snemanje vojnega filma z obdobja proti koncu 2. SV," pravi Zdravko Stolnik in spomni na porušen cerkveni zvonik, razdejane hiše v starem delu mesta, uničene trgovine in številni avtomobili.

Proti popoldnevu 4. julija si je posledice divjanja agresorske jugoarmade prišel ogledat tudi takratni minister za obrambo Janez Janša. Pet dni pozneje sta si razdejanje, nad katerim nistaa mogla skriti zgroženosti , ogedala takratna člana redsedstva SRJ Vasil Tupurkovski in Bogdan Bogičevič. Kot zadnji si je 13. julija v spremstvu ministra zanotranjezadeve Igorja Bavčarja prišel razdejano Gornjo Radgono ogledat takratni predsednik predsedstva Milan Kučan.

Kak teden dni po koncu oboroženih spopadov je prišla močna delegacija odgovornih s TV Ljubljana, Lado Ambrožič, Aleks Štakulj, Darko Marin in Jože Cegnar. Privoščili so si bogato malico v Rajhovi oštariji, s seboj pa odnesli ves posnet material na kasetah, ki ga je bilo za vsaj osem ur. Za pripravo VHS kasete o vojni za Slovenijo so nekateri prejeli masten honorar, govori se o 5 tisočakih nemških nark za Ambrožiča in Cegnarja.  Link pa je v Murski Soboti ostal in ga imajo še danes.

Ps. Na povabilo odgovornih RTV Slovenija vsem, ki smo v desetdnevni vojni poročali o dogajanjih od Prekmurja pa do Primorske, Gorenjske, Štajerske, Dolenjske, da se ob kavici spomnimo dogajanj junija 1991, pa zaman čakam že 28 let.

Boris Cipot

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 10. Aug 2020 at 21:06

159 ogledov

Padla je libanonska vlada
Libanonska vlada je danes odstopila, poroča AFP, premier Hassan Diab pa naj bi to storil kmalu. To novico je lokalnim medijem potrdilo več tamkajšnjih nekdanjih ministrov. Zdravstveni minister Hamad Hasan je novinarjem po seji vlade dejal: "Celotna vlada je odstopila." Preberi še: https://vfokusu.com/post/554121/video-eksplozija-amonijevega-nitrata-in-novi-nemiri-na-ulicah-bejruta Hasan je dodal, da se bo premier Hasan Diab odpravil v predsedniško palačo, kjer bo odstopil v imenu vseh ministrov. Premier Diab bo nagovoril narod ob 19.30 po lokalnem času, poroča Reuters.

Mon, 10. Aug 2020 at 20:59

372 ogledov

Po zmagi Lukašenka na volitvah Putin obudil idejo o integraciji Rusije in Belorusije
Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je danes izjavil, da bi morala beloruska opozicija začeti pogajanja o mirnem prenosu oblasti. Izjava prihaja, ko beloruska opozicija zavrača rezultate nedeljskih predsedniških volitev, na katerih je Lukašenko prepričljivo zmagal. Na tisoče ljudi, nezadovoljnih z volilnimi rezultati, se je v nedeljo zvečer spopadlo s policijo po Belorusiji. Ruski predsednik se že dolgo zavzema za tesnejše vezi z Minskom pod okriljem ene same države, kar je Lukašenko doslej zavračal in je Rusijo obtožil, da želi pogoltniti njegovo državo z 9,5 milijona prebivalcev. Belorusija je ključna tranzitna država za rusko nafto proti zahodu in Moskva meni, da bi na tak način učinkovito zavaroval svoje interese pred grožnjami Nata. "Upam, da bo vaše državno vodstvo prispevalo k razvoju vzajemno koristnih rusko-beloruskih odnosov na vseh področjih, poglobljeno sodelovanje znotraj zavezništva Rusije in Belorusije ter okrepilo integracijske procese," je Putin v telegramu čestital Lukašenku. Putin je dejal, da upa, da bo tudi Belorusija izbrala tesnejše vojaško-politične vezi z Rusijo v obrambnem bloku, ki mu pripada. 65-letni Lukašenko še ni odgovoril na sporočilo. Dolga leta si prizadeva za uravnoteženje med Rusijo in Zahodom in Kitajsko. Potem ko je Moskva znižala subvencije beloruskemu energetskemu sektorju, ni nagnjen k tesnejšim odnosom z Rusijo, v kampanjskem govoru pa ga je kritiziral, češ da je njune nekoč bratske odnose znižal na partnersko raven. Lukašenko je prejšnji teden dejal, da je njegovo državo naftni spor z Rusijo stal njegovo državo 700 milijonov dolarjev, potem ko dve državi v začetku tega leta nista dosegli dogovora o dobavi nafte. Zavrnil je tudi poskuse Rusije, da bi odprla letalsko bazo na beloruskem ozemlju in obtožil skupino pridržanih ruskih opazovalcev, ki so pred volitvami prišli v državo, da bi spodbujajo revolucijo, kar Moskva odločno zanika.

Mon, 10. Aug 2020 at 18:37

361 ogledov

Nevarno rastoči trend okužb sili Grčijo k sprejemu novih ukrepov za zajezitev COVID 19
Žal, kot pravijo iz grškega ministrstva za zdravje po končanem vladnem sestanku, da je  opazen nevaren trend rasti okužb oziroma njegovega vnosa v državo. Grški minister za zdravje Vasilis Kikiljas je v podani izjavi povedal da bodo zelo kmalu sledili novi ukrepi zoper širjenje  COVID 19, v katerem je posebej apeliral  na mlade da čim bolj upoštevajo naložene ukrepe in navodila.  V apelu je dal do vedenja vsem državljanom vsi tisti ki ne upoštevajo navodila za individualno zaščito, nošenja mask, higienskih pravil , socialne razdalje vzamejo na sebe odgovornost do ranljivih skupin med njihovim prebivalstvom  in do vseh v državi. Da se zadeve zaostrujejo je več kot očitno. Odpovedan je mednarodni sejem v Solunu, delovni čas za restavracije in kavarne v določenih delov Grčije je možen  samo do polnoči, prav tako se zahteva negativni COVID 19  test za vstop in določenih držav. Z vsemi vladnimi odločitvami so seznanjena vsa ministrstva in epidemiologi.  Sprejeli so šest ukrepov. V sami Grčiji eden od  ukrepov stopi v veljavo že to noč in sicer prepoved dela v kavarnah in nočnih klubih  od polnoči do 7 zjutraj na Kreti, n a območju Vzhodne Makedonije in Trakije, v Solunu, Volosu, Larisi, Katerini Halkidiki ter na otokih kot so Krf, Mikonos, Paros, Santorini,Rodos, Anadiparos, Zakintos in Kos. Odvisno od epidemiološke slike v naslednjih dneh se lahko omejitve razširijo tudi na druge dele države. Sočasno odpovedujejo vse manifestacije kjer  prisotni stojijo., vključujoč tudi koncerte in predstave. Za turiste  ki pridejo z letali  pa je po 17 avgustu potreben negativni test na COVID 19 narejen   v državi od koder prihajajo , s tem da mora biti narejen največ 72 ur pred prihodom  v Grčijo. Za   vse tiste ki ridejo po kopenski poti in za tiste i imajo bivalna dovoljenja ali dovoljenje za delo v Grčiji pa morajo opraviti  in dobiti negativni test , vendar pa narejen v državi v katero vstopajo, se pravi v Grčiji. Da bo  vse pod nadzorom  se celo uvaja dnevna omejitev vstopa v Grčijo  iz določenih držav kar se tiče števila in sicer 750 oseb in sicer iz Albanije. Z drugo polovico avgusta se pravzaprav  uvaja nekaj kar bo sledilo v naslednjih mesecih kar ne pomeni nič dobrega in sicer omejitve, zapovedi, prepovedi, ki so kot je za videti, obratno sorazmerni od neodgovornosti  in ležernosti pri državljanih. Vane T.Costa

Mon, 10. Aug 2020 at 17:39

299 ogledov

Žalostna Jennifer Aniston, korona je znova odpovedala "Friendse"
Pandemija koronavirusa je znova preložila snemanje filma "Prijatelji", ponovnega združenja znane ekipe v posebni epizodi, ki bo predvajana na HBO Max streaming platformi. »Zelo sem žalostna, da smo morali spet odložiti snemanje. A to nam je dalo več časa, da naredimo vse še bolj vznemirljivo in zabavno. Zato raje vidim situacijo, kot da je kozarec napol poln. Poglejte, ne gremo nikamor. Nikoli se ne boste znebili "Prijateljev",« je ob tej priložnosti je za tuje medije povedala Jennifer Aniston. Snemanje je bilo prvotno načrtovano za marec, nato za maj, sedaj pa so ga ponovno preložili. Za zdaj ni določenega novega datuma.

Mon, 10. Aug 2020 at 17:00

1991 ogledov

POSLANCI DESUS ZAHTEVAJO ODSTOP SVOJE PREDSEDNICE
Čeprav Pivčeva očitke zanika. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za svoje koristi ali koristi svojih bližnjih ter da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, “zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj“. Za Aleksandro Pivec, kmetijsko ministrico in predsednico DeSUS, je danes “dan D”, saj se  je sestala s poslanci svoje stranke in pojasnjevala svoje gostovanje na Krasu ter v Izoli. Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. Na gostovanjih je, kot navajajo mediji, prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).  Po razgovoru Pivčeve s svojimi poslanskimi kolegi DESUS je jasno, da predsednici njeni poslanski kolegi ne zaupajo več in da predlagajo njen odstop. O delo Pivčeve, kot ministrice pa se niso pogovarjali.

Mon, 10. Aug 2020 at 16:40

289 ogledov

VIDEO: Eksplozija amonijevega nitrata in novi nemiri na ulicah Bejruta
Libanonska policija je znova uporabila solzivec za razganjanje protestnikov, nedaleč od stavbe parlamenta v Bejrutu, ki so vanje metali kamenje; drugi dan protivladnih protestov, ki jih je v torek v pristanišču sprožila uničujoča eksplozija. Požar je izbruhnil na vhodu na Parlamentarni trg, ko so protestniki poskušali vdreti na ograjeno območje, poroča televizija. Zbrani so vdrli tudi v pisarne ministrstva za bivanje in promet. A number of people injured tonight as anti-government protests unfold in Beirut. Our coverage continues. pic.twitter.com/EKQM0WBNS1 — Trey Yingst (@TreyYingst) August 9, 2020 V torkovi eksploziji več kot 2400 ton amonijevega nitrata v bejrutskem pristanišču, je umrlo najmanj 158 ljudi, več kot 6.000 pa je bilo poškodovanih. Uničene so bile soseske, številna podjetja in pomembni silosi za žito. To je bila kaplja čez rob za ljudi, ki se že tako morejo ukvarjati s političnim in gospodarskim propadom države, kar je še dodatno spodbudilo pozive k spremembi vlade. Ekskluzivni posnetki eksplozije v Bejrutu
Teme
osamosvojitvena vojna 1991 Gornja Radgona mestom heroj

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Vojna za Slovenijo 1991: Bil sem zraven in ponosen sem na svoj prispevek k slovenski osamosvojitvi!