SI
Sposojeni komentar: Vinko Vasle in Jože Biščak: Državni udar prvorazrednih!
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Četrtek, 2. julij 2020 ob 04:22

Odpri galerijo

Vinko Vasle (levo) in Jože Biščak (desno). (Montaža: matic Štojs Lomovšek)

Le dobri trije meseci so bili potrebni, da se razkrije grozljiva mreža, ki jo je v zadnjih letih (tudi) po državnih institucijah spletla globoka država.

Morava priznati, da sva bila osupla, ko sva izvedela, da je sovraštvo do desno-sredinske vlade tako veliko, da so prvorazredni za obrambo svojih privilegijev sredi zdravstvene krize uporabili Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Kajti pridržanje ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška in preiskava nabave medicinske opreme, s katero je Janševa vlada rešila na stotine življenj Slovenk in Slovencev, sta namenjena izključno rušenju vlade. Zdaj ni več vprašanje, ali je teza o obstoju globoke države verjetna ali ne, ali globoka država obstaja ali ne, ali kdo verjame v teorijo zarote ali ne, zdaj je samo vprašanje, kdo se bori, da se globoko državo, ki je v spregi z nevladnimi organizacijami in mainstream mediji, enkrat za vselej onemogoči in kdo jo krčevito brani.

Enkrat sva že zapisala, pa bova še enkrat: ministru Počivalšku lahko očitamo samo to, da je bil tako hudimano korekten, da je zbiral ponudbe za nabavo medicinske opreme, ki je Slovenija ni imela oziroma je Marjan Šarec skladišča pustil prazna. Gospodarski minister bi moral ravnati tako, kot so njegovi kolegi po Evropi in svetu. Zavrteti nekaj telefonov in takoj naročiti opremo. Si predstavljate, da bi se Slovenija osamosvajala z javnimi razpisi, da bi za oborožitev svoje vojske prosila za dovoljenje Beograd, da bi pred tridesetimi leti poslušala stališča takih medijev, kot je denimo Dnevnik? Slovenke in Slovenci še danes ne bi imeli svoje države! Ravno zato, ker je Demosova vlada takrat ravnala tako, kot je, smo samostojni. Podobno lahko ne samo rečemo, ampak celo trdimo, da je Slovenija zelo dobro (če že ne odlično) preživela prvi val okužb z virusom ravno in izključno zato, ker je vlada ravnala tako, kot je ravnala. Vključno z ministroma Počivalškom, ki se je znašel sredi preiskave in mu je bila začasno odvzeta prostost, in Hojsom, ki je (žal) odstopil.

Hojs pač drugače ni mogel ravnati. S svojim odstopom je opozoril na globoko državo, ki je sprožila ne samo politično preiskavo proti Počivalšku, ampak je tudi razkrila svoj namen, da z vsemi sredstvi ter s pomočjo specializiranega državnega tožilstva in NPU zruši vlado, ki ogroža njen obstoj in obstoj privilegijev prvorazrednih. Ko ni šlo z uličnimi protesti, ko so se medijski napadi izkazali za neučinkovite, je globoka država posegla očitno po zadnjem orožju – uporabi organov pregona. In uporaba elitnih in oboroženih enot (kar specializirano tožilstvo in NPU zagotovo sta) za rušenje povsem legitimne in legalne vlade je poskus državnega udara. Po definiciji!

Odpor do predsednika vlade Janeza Janše, ki je v teh mesecih prerasel v paranojo in nevarno hujskaštvo (ki smrdi po državljanski vojni) proti vsem, ki podpirajo njega oz. njegovo stranko in vlado, ima svoje temelje v obdobju pred osamosvojitvijo in v času osamosvojitve, saj je pretežni del tistih, ki danes utemeljujejo globoko državo in njene podsisteme znotraj državnih institucij, nasprotoval osamosvojitvi Slovenije, je bil in je še vedno v velikem delu projugoslovansko, torej tudi prokomunistično usmerjen. Janša je več kot na simbolni ravni vseskozi predstavljal nevarnost za pokradene, olastninjene privilegije v bivšem režimu in ti privilegiji so se rušili vedno, ko so bili on in njegova koalicija na oblasti. Pred osamosvojitvijo sta bila največjih privilegijev deležna vrh jugoslovanske armade, Titovi generalisimi in armadne strukture, ki so živele življenje, drugačno od življenja povprečnega državljana, in komunistična “nadstavba” od vrha države do občinskih sekretarjev in seveda celotne njihove družine. A tudi to je bilo utemeljeno že z “osvoboditvijo” leta 1945, ko je komunistična vrhuška skupaj z armadnim vrhom ustanavljala specialne trgovine samo za njih, ko so likvidatorski odredi pobijali meščanstvo, trgovce, lastnike tovarn in velike kmete v deželi, da so se dokopali do njihovega premoženja, kar se je cinično imenovalo – druga akumulacija titoističnega kapitala.

Tega “instinkta” o dedni ideološki pravici do privilegijev tudi slovo od prejšnje države ni pokopalo. Še več, danes se kaže v pravici dobiti in ne ustvariti, v pravici razdelitve in razporejanja davkoplačvalskega denarja po lastni meri in potrebah. To psihopatsko razumevanje premoženjskih, finančnih pravic seveda tudi izhaja iz komunistične religiozne laži, da je to sistem “vsakomur po njegovih potrebah”, kar se je vseskozi kazalo v resnici o tem, da obstaja elita, ki ji pripada več in bolje. Ko danes spremljamo tako imenovane kolesarske proteste, na njih v veliki večini vidimo tiste, ki na ulicah tudi z grožnjami smrti nasprotni strani branijo svoje materialne privilegije, ki jih, mimogrede, nihče niti v teh hudih časih pandemije ni ogrozil. Protestniki iz vrst dobro plačane kulturne smetane, tudi zelo neustvarjalne, protestniki iz vrst privilegiranih dobaviteljev medicinske opreme (ki so pod prejšnjimi levimi vladami enormno obogateli in ki niso dobili posla v času pandemije), protestniki iz vrst opozicijskih parlamentarnih strank, ki ne morejo zmagati na volitvah in v parlamentu, ampak na ulici, pravijo; protestniki z udbovskim pedigrejem, protestniki bivši oficirji jugoslovanske armade, plačani protestniki, ki so se kalili v tako imenovanih vseslovenskih ljudskih vstajah, protestniki domače in uvožene antife – vsi ti so normalna demokratična nasprotovanja vladi, trenutni oblasti, spremenili v paranoidno gonjo proti vsem in vsakomur, ki ne misli tako kot oni. Postajajo resnično nevarni. Ljudje, ki nekritično nasedajo takšnim protestniškim elitam, pa se ne zavedajo, da v resnici na protestih ne iščejo morebiti celo svojih upravičenih pravic zaradi drugorazrednosti, ki jim jo je ustvarila elita protestnikov in levičarskih prokomunističnih strank v preteklosti – ampak, da svojo drugorazrednost celo utrjujejo v demagogiji parol “ubiti Janšo”, “ubiti janšiste”, “dol s kapitalizmom”, “dol s klientelizmom in korupcijo”, “proč z zasebno lastnino”…

Ob tem seveda ne gre spregledati bistvenih nosilcev sedanjega dogajanja – tako imenovanih “ideoloških tajkunov” iz najpomembnejših delov družbenega sistema. Sem sodijo določeni sodniki – vse do vrhovnega sodišča, ki so v preteklosti že bili pripravljeni na politične sodne obračune – če omeniva samo dva najbolj drastična primera: afero Patria in grozljivo sodno-tožilsko-politično gonjo proti takratnemu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Pri teh rabotah so sodelovali tožilci in sodniki, ki so imeli v bivši državi pomembne partijske funkcije in se še dandanes radi razkazujejo s simbolom bivše države – rdečo zvezdo – in sodelujejo na partijskih orgijah,  kjer se časti komunistični režim.

Velik del tega podpornega jedra sedanjega paranoidnega divjanja za likvidacijo sedanje legitimne in legalne vlade in koalicije tiči v izobraževalnem sistemu – od osnovnih šol dalje,  še posebej pa prihaja iz nekaterih fakultet, zlasti iz FDV, pravne fakultete in filozofske fakultete. Del državnega, javnega aparata nove države ni nikdar sprejel kot svoje intimne opcije (tudi drugi ne, ker so sledili očetu novodobnega udbo-komunizma Milanu Kučanu oz. malemu hudobnemu komunistu), javni sektor generalno – tudi po ministrstvih – obvladujejo t. i. stare sile ali tisti, ki so njihovo agendo ponotranjili. Podobno lahko trdimo tudi za vodilne strukture represivnih organov, posebno policije in še zlasti ideološko-politične tvorbe levičarjev – ki jo je ustvarila bivša ministrica Katarina Kresal – to je NPU oz. Nacionalnega preiskovalnega urada, ki se je v preteklosti posebej ukvarjal prav s sedanjim predsednikom vlade Janezom Janšo in njegovo stranko. Ne gre za neodvisen organ pregona organiziranega, najhujšega kriminala, ampak za ustanovo, ki izvaja političnokazenske pregone drugače mislečih – na desnici. Levičarji so popolnoma varni, če omeniva samo ljubljanskega župana Zorana Jankovića ali pranje terorističnega iranskega denarja v nacionalni Novi ljubljanski banki, preiskavo katerega je prav vrh NPU preprečil. Tu gre za eno največjih tudi korupcijskih zgodb, saj so bili posamezniki deležni velikih “provizij” oziroma korupcije. Protestniki kolesarji se za ta levičarski kriminal seveda ne zmenijo.

Pomembna struktura oziroma nosilec organiziranega paradržavnega terorja proti vladi in koaliciji so MSM mediji, kjer posebej izstopajo nacionalna RTV hiša, POP TV, Delo, Dnevnik, Večer in tednik Mladina, po nakupu Reporterja s strani že kaznovanega tajkuna pa tudi ta tednik vse uspešneje igra vlogo “neodvisnega” medija v zavetrju globoke države. Tem se priključuje tudi partijska celica globoke države, to je Društvo novinarjev Slovenije, in vsi ti temeljijo na “svobodnjaški” nedemokratični agendi o tem, da so edini nosilci javne resnice. Ob tem zgolj pripomba, da po definiciji predstavljajo vrh neprofesionalnosti, nosilcev in razširjevalcev polresnic in celo laži. Ti mediji so že v preteklosti dokazovali, da so del te t. i. globoke države – ovajajo, ne informirajo; obsojajo, ne preverjajo; sodijo, ne tehtajo, ter uporabljajo najbolj zavržne metode ‘character assassination’.

Razdvojenost, hujskaštvo, klici k umorom, laži, črna udbo-propaganda … Kje smo vse to že videli? Ja, med drugim v enem od temeljnih zgodovinskih del zgodovinarja mlajše generacije dr. Jožeta Možine “Slovenski razkol”.

In nekdo mora to nasilno ideologijo s cest in ulic popeljati nazaj v institucije demokracije – to pa so lahko samo volitve. V nasprotnem primeru Možine ne bomo samo brali, ampak tudi živeli.

Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija ter predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev, in Vinko Vasle, dolgoletni novinar in urednik ter nekdanji direktor Radia Slovenija.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 10. Aug 2020 at 21:06

159 ogledov

Padla je libanonska vlada
Libanonska vlada je danes odstopila, poroča AFP, premier Hassan Diab pa naj bi to storil kmalu. To novico je lokalnim medijem potrdilo več tamkajšnjih nekdanjih ministrov. Zdravstveni minister Hamad Hasan je novinarjem po seji vlade dejal: "Celotna vlada je odstopila." Preberi še: https://vfokusu.com/post/554121/video-eksplozija-amonijevega-nitrata-in-novi-nemiri-na-ulicah-bejruta Hasan je dodal, da se bo premier Hasan Diab odpravil v predsedniško palačo, kjer bo odstopil v imenu vseh ministrov. Premier Diab bo nagovoril narod ob 19.30 po lokalnem času, poroča Reuters.

Mon, 10. Aug 2020 at 20:59

372 ogledov

Po zmagi Lukašenka na volitvah Putin obudil idejo o integraciji Rusije in Belorusije
Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je danes izjavil, da bi morala beloruska opozicija začeti pogajanja o mirnem prenosu oblasti. Izjava prihaja, ko beloruska opozicija zavrača rezultate nedeljskih predsedniških volitev, na katerih je Lukašenko prepričljivo zmagal. Na tisoče ljudi, nezadovoljnih z volilnimi rezultati, se je v nedeljo zvečer spopadlo s policijo po Belorusiji. Ruski predsednik se že dolgo zavzema za tesnejše vezi z Minskom pod okriljem ene same države, kar je Lukašenko doslej zavračal in je Rusijo obtožil, da želi pogoltniti njegovo državo z 9,5 milijona prebivalcev. Belorusija je ključna tranzitna država za rusko nafto proti zahodu in Moskva meni, da bi na tak način učinkovito zavaroval svoje interese pred grožnjami Nata. "Upam, da bo vaše državno vodstvo prispevalo k razvoju vzajemno koristnih rusko-beloruskih odnosov na vseh področjih, poglobljeno sodelovanje znotraj zavezništva Rusije in Belorusije ter okrepilo integracijske procese," je Putin v telegramu čestital Lukašenku. Putin je dejal, da upa, da bo tudi Belorusija izbrala tesnejše vojaško-politične vezi z Rusijo v obrambnem bloku, ki mu pripada. 65-letni Lukašenko še ni odgovoril na sporočilo. Dolga leta si prizadeva za uravnoteženje med Rusijo in Zahodom in Kitajsko. Potem ko je Moskva znižala subvencije beloruskemu energetskemu sektorju, ni nagnjen k tesnejšim odnosom z Rusijo, v kampanjskem govoru pa ga je kritiziral, češ da je njune nekoč bratske odnose znižal na partnersko raven. Lukašenko je prejšnji teden dejal, da je njegovo državo naftni spor z Rusijo stal njegovo državo 700 milijonov dolarjev, potem ko dve državi v začetku tega leta nista dosegli dogovora o dobavi nafte. Zavrnil je tudi poskuse Rusije, da bi odprla letalsko bazo na beloruskem ozemlju in obtožil skupino pridržanih ruskih opazovalcev, ki so pred volitvami prišli v državo, da bi spodbujajo revolucijo, kar Moskva odločno zanika.

Mon, 10. Aug 2020 at 18:37

361 ogledov

Nevarno rastoči trend okužb sili Grčijo k sprejemu novih ukrepov za zajezitev COVID 19
Žal, kot pravijo iz grškega ministrstva za zdravje po končanem vladnem sestanku, da je  opazen nevaren trend rasti okužb oziroma njegovega vnosa v državo. Grški minister za zdravje Vasilis Kikiljas je v podani izjavi povedal da bodo zelo kmalu sledili novi ukrepi zoper širjenje  COVID 19, v katerem je posebej apeliral  na mlade da čim bolj upoštevajo naložene ukrepe in navodila.  V apelu je dal do vedenja vsem državljanom vsi tisti ki ne upoštevajo navodila za individualno zaščito, nošenja mask, higienskih pravil , socialne razdalje vzamejo na sebe odgovornost do ranljivih skupin med njihovim prebivalstvom  in do vseh v državi. Da se zadeve zaostrujejo je več kot očitno. Odpovedan je mednarodni sejem v Solunu, delovni čas za restavracije in kavarne v določenih delov Grčije je možen  samo do polnoči, prav tako se zahteva negativni COVID 19  test za vstop in določenih držav. Z vsemi vladnimi odločitvami so seznanjena vsa ministrstva in epidemiologi.  Sprejeli so šest ukrepov. V sami Grčiji eden od  ukrepov stopi v veljavo že to noč in sicer prepoved dela v kavarnah in nočnih klubih  od polnoči do 7 zjutraj na Kreti, n a območju Vzhodne Makedonije in Trakije, v Solunu, Volosu, Larisi, Katerini Halkidiki ter na otokih kot so Krf, Mikonos, Paros, Santorini,Rodos, Anadiparos, Zakintos in Kos. Odvisno od epidemiološke slike v naslednjih dneh se lahko omejitve razširijo tudi na druge dele države. Sočasno odpovedujejo vse manifestacije kjer  prisotni stojijo., vključujoč tudi koncerte in predstave. Za turiste  ki pridejo z letali  pa je po 17 avgustu potreben negativni test na COVID 19 narejen   v državi od koder prihajajo , s tem da mora biti narejen največ 72 ur pred prihodom  v Grčijo. Za   vse tiste ki ridejo po kopenski poti in za tiste i imajo bivalna dovoljenja ali dovoljenje za delo v Grčiji pa morajo opraviti  in dobiti negativni test , vendar pa narejen v državi v katero vstopajo, se pravi v Grčiji. Da bo  vse pod nadzorom  se celo uvaja dnevna omejitev vstopa v Grčijo  iz določenih držav kar se tiče števila in sicer 750 oseb in sicer iz Albanije. Z drugo polovico avgusta se pravzaprav  uvaja nekaj kar bo sledilo v naslednjih mesecih kar ne pomeni nič dobrega in sicer omejitve, zapovedi, prepovedi, ki so kot je za videti, obratno sorazmerni od neodgovornosti  in ležernosti pri državljanih. Vane T.Costa

Mon, 10. Aug 2020 at 17:39

299 ogledov

Žalostna Jennifer Aniston, korona je znova odpovedala "Friendse"
Pandemija koronavirusa je znova preložila snemanje filma "Prijatelji", ponovnega združenja znane ekipe v posebni epizodi, ki bo predvajana na HBO Max streaming platformi. »Zelo sem žalostna, da smo morali spet odložiti snemanje. A to nam je dalo več časa, da naredimo vse še bolj vznemirljivo in zabavno. Zato raje vidim situacijo, kot da je kozarec napol poln. Poglejte, ne gremo nikamor. Nikoli se ne boste znebili "Prijateljev",« je ob tej priložnosti je za tuje medije povedala Jennifer Aniston. Snemanje je bilo prvotno načrtovano za marec, nato za maj, sedaj pa so ga ponovno preložili. Za zdaj ni določenega novega datuma.

Mon, 10. Aug 2020 at 17:00

1991 ogledov

POSLANCI DESUS ZAHTEVAJO ODSTOP SVOJE PREDSEDNICE
Čeprav Pivčeva očitke zanika. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za svoje koristi ali koristi svojih bližnjih ter da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, “zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj“. Za Aleksandro Pivec, kmetijsko ministrico in predsednico DeSUS, je danes “dan D”, saj se  je sestala s poslanci svoje stranke in pojasnjevala svoje gostovanje na Krasu ter v Izoli. Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. Na gostovanjih je, kot navajajo mediji, prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).  Po razgovoru Pivčeve s svojimi poslanskimi kolegi DESUS je jasno, da predsednici njeni poslanski kolegi ne zaupajo več in da predlagajo njen odstop. O delo Pivčeve, kot ministrice pa se niso pogovarjali.

Mon, 10. Aug 2020 at 16:40

289 ogledov

VIDEO: Eksplozija amonijevega nitrata in novi nemiri na ulicah Bejruta
Libanonska policija je znova uporabila solzivec za razganjanje protestnikov, nedaleč od stavbe parlamenta v Bejrutu, ki so vanje metali kamenje; drugi dan protivladnih protestov, ki jih je v torek v pristanišču sprožila uničujoča eksplozija. Požar je izbruhnil na vhodu na Parlamentarni trg, ko so protestniki poskušali vdreti na ograjeno območje, poroča televizija. Zbrani so vdrli tudi v pisarne ministrstva za bivanje in promet. A number of people injured tonight as anti-government protests unfold in Beirut. Our coverage continues. pic.twitter.com/EKQM0WBNS1 — Trey Yingst (@TreyYingst) August 9, 2020 V torkovi eksploziji več kot 2400 ton amonijevega nitrata v bejrutskem pristanišču, je umrlo najmanj 158 ljudi, več kot 6.000 pa je bilo poškodovanih. Uničene so bile soseske, številna podjetja in pomembni silosi za žito. To je bila kaplja čez rob za ljudi, ki se že tako morejo ukvarjati s političnim in gospodarskim propadom države, kar je še dodatno spodbudilo pozive k spremembi vlade. Ekskluzivni posnetki eksplozije v Bejrutu
Teme
Jože Biščak Vinko Vasle državni udar prvorazredenih

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Sposojeni komentar: Vinko Vasle in Jože Biščak: Državni udar prvorazrednih!