SI
Quo vadis Makedonija? V eksperimentalni deželi Makedoniji nič novega, le veliko slabega, starega in nedopustnega!
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Sobota, 13. junij 2020 ob 03:21

Odpri galerijo

Kaj se pravzaprav dogaja v Makedoniji, ki za enkrat sliši na ime Severna, vsaj tisti del politični javnosti,  ki si ga je pridelala in vlaga vse napore da se udomači in da je sprejeto. Pa ne bo šlo ne zlahka in ne zlepa, celo težko ali pretežko, celo nemogoče.  V tem primeru lahko govorimo o  eksperimentalni deželi, ki država je, pa ne ve, kakšna in v kakšni obliki bo, z imenom in jezikom ter zgodovino bo zaključila to burno obdobje,  v katerem se trenutno nahaja.

V teh okoliščinah je Makedonijo prizadela epidemija pandemičnih razsežnosti. Prizadela je vse okoli, tudi njo, Makedonijo. Večji del držav, od tistih najbolj prizadetih do tistih malo manj, so se več ali manj, zelo uspešno, dokaj uspešno ali uspešno soočili in obranili zdravje svojih državljank in državljanov. Le Makedonija je padla na izpitu. Iz pragmatizma so se dobrikali enim, malo manj pa drugim, eni in drugi so iz jeze  ali domišljavosti,  da je vsega konec, naenkrat pozabili na vse okoli sebe, se preveč sprostili in kmalu »nagrado« dobili. Najprej preplah, potem strah in jeza.  COVID 19  je priletel iz vseh vogalov  na geografski potezi od Kumanovega, Skopja skoraj do Ohrida pa še malo proti vzhodu do Štipa.. in strah pred koronavirusom je spet dobil velike oči.

Nastala je panika med  ljudi in je proti koncu prejšnjega  tedna  in so neobveščeni in prestrašeni državljani brezglavo kupovali po trgovinah  in tržnicah po mestih in krajih ki so imeli naenkrat spet veliko okuženih. Glavno mesto Skopje je »pokasiralo« skoraj  70 odstotkov na novo  pozitivnih na COVID 19. Nepregledne kolone odhajajočih v »čiste« kraje in predele dežele  je spravil v nevarnost  tudi preostalo Makedonijo. Tisti, ki  so ostali so pa iskali grešnike med vidnejšimi politiki ali nasprotniki »grešnike« ki so se slučajno ustavili na kavo ali na morda na kozarček osvežilne pijače.

COVID 19, ja ali ne, pomoč ja ali ne, dopusti v tujini ja ali ne?

Koronavirus je še kako prisoten. Četudi so omilili ukrepe za zajezitev virusa. Omilitev je skoraj tri četrtine  državljanov dojelo kot opustitev. Napaka o b nejasnih napotkih zdravstvenih in siceršnjih oblasti v Makedoniji  je naredilo svoje. Ramazan  in iftarji( skupinski zajtrki pred  izhodom sonca) kasneje tudi sam zaključek posta oziroma Bajram ter nekaterih pravoslavnih praznikih ter začetek bogoslužij in nespoštovanje osnovne socialne razdalje in problem, ki sliši na ime novi COVID 19  je pokazal zobe. Pa ne samo zobe, začel  je kazati tudi številke na  novo okuženih, hospitaliziranih. Uradne zdravstvene oblasti z njihovim ministrom Venkom Filipčetom pa, da stanje obvladujejo.  Na ponujeno pomoč, pa da ko bo potrebno bodo zagotovo zaprosili.  

V Severni Makedoniji so danes poročali o rekordnih 175 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, od tega kar 131 v Skopju. Zaradi covida-19 je umrlo še pet bolnikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V državi od začetka meseca poročajo o porastu okužb, ki jih je dnevno tudi več kot sto, a jih je bilo do danes največ manj kot 130.

V tej luči je bila ponujena pomoč  strani Slovenije v obliki ekspertov, ki so bili v Sloveniji  uspešni pri obvladovanju in na koncu tudi pri premagovanju epidemije v Sloveniji. Pomoč je bila ponujena v pogovoru med njihovim opozicijskem  vodjem  Hristijanom Mickoskim in slovenskim premierjem Janezom Janšo. Le da si je njihov minister vzel čas za vzpostavitev kontakta, kot pravijo z slovenskim zdravstvenim ministrom . V slabi polovici dneva so se po njihovih društvenih omrežjih začele polemike o tem da morebitni bodoči premier ob volitvah ki se bodo zgodile da zaničuje lastno zdravstvo in zdravnike ter ostalih strokovnjakov  ter da naj išče glasove za pohod na oblast pri tistih ki mu pomagajo pri zaničevanju lastnega zdravstva ter znanja. Razumi če moreš. Ostali del državljanov ki so izklopili iz miselnosti še prisotnega virusa  pa že načrtujejo dopust v sosedni Grčiji, ki ji mimogrede v nekaj  dneh  že dala iz seznama držav čigar državljani dopustujejo pri njih   brez prehodne karantene. Tudi ostali kot sta Srbija, ki je to zanjo naravna tranzitna pot ter Romunija, sta v razmišljanjih  zaobšla Makedonijo ter dogovorile zadrževanje in morebiten  neškodljiv prehod do Grčije preko Bolgarije. Tehnični vladi SDSM obarvano pa to ne pove kaj dosti o nečem kar je očitno, napačno zastavljeno politiko oziroma povsem zgrešeno smer oziroma opustitve prepotrebne politične navigacijie v kateri imajo glavno vlogo državljani.

Predčasne volitve  kdaj?

Danes kot tudi zadnjih dveh tednov, od takrat, ko je »zadišalo« po morebitni sprostitvi ukrepov za  zajezitev korona krize, se manipulira z datumom predčasnih volitev, ki bi sicer morale biti 12. aprila. Eni želijo čim prej, drugi da je najprej zdravje državljanov in v pogojih, ko  lahko in v pogojih odsotnosti strahu pred morebitnimi okužbami s še vedno prisotno nevarnostjo.  Tisti, ki želijo čim prej s hitenjem želijo doseči to, da bo račun negativnih učinkov vladanja prej in v času korone  čim nižji ali pa zaradi naglice ali večkratnih intervencij v proračun, da bo čim bolj nejasen in zamegljen.  

Propagandni stroji brnijo, meljejo, podkupujeo,  pritiskajo na bodoče volivce, jim obljubljajo iz stanja brezupa ki so ga pretežni del  ustvarili prav oni. Podredili so celo predsednika države Steva Pendarovskega, tako daleč da je zanikal da je razglasil podaljšanje izrednega stanja v državi, da bi se stranka in sklop,   ki ji sicer sam tudi sam pripada, čim prej dokopala do datuma sklica izrednih volitev v makedonski  parlament. S 13. junijem bi to stanje prenehalo. Ampak v iztekajočem dnevu kljub celodnevnemu zasedanju v predsednikovi palači v Skopju v predelu Vodno, potem pa še z ločenim liderskim srečanjem predsednika makedonske države  z glavnima akterjema Zaevim in Mickoskem, ni prišlo do dogovora o datumu. Pustila  sta uskladitev  verjetnega datuma v juliju, med 5. in 22.,  ali kasneje pogajanjem v naslednjih dneh, izjavljanje o faznosti doseženega pa Pendarovskemu. Glede na njegovo, predsednikovo glasno govorništvo in miselno nagnjenost  pa pričakujemo razpenjeno in burno  politično dogajanje v zakulisju in pred njim.
Kdor koli pričakuje razumen in hiter razplet ter splošno sprejeto rešitev, je   ali čarodej ali preveliki optimist.  Pustimo se presenetiti !

Vane K. Tegov

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 25. Nov 2020 at 17:48

110 ogledov

Bizarno-zanimivo: Predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov postavil skulpturo iz zlata njemu najljubši pasmi pso
Postavljen je tudi LED zaslon z video posnetkom prikazuje psa v različnih priložnostih. Za enkrat  ni jasno, ali znano koliko pravzaprav stane izdelava skulpture. To je javno priznanje za tamkajšnjo avtohtono pasmo. Gurbanguly Berdimuhamedov je svečano odkril  skulpturo pasme  Alabay  v prestolnici Turkmenije Ashgabatu, ki je zelo velika  in je visoka 6 metrov. Alabay je domači turkmenski tip srednjeazijskega pastirskega  psa  in je vključen v  nacionalno dediščino njihove države. To ni prvič da se tamkajšnji predsednik ukvarja z njemu ljubo pasmo domačega psa. Prejšnje leto  je pasmi Alabay posvetil in izdal knjigo. Kljub velikosti kipa je velik del prebivalcev Turkmenistana  še vedno zelo revnih.  Država kot takšna  je ocenjena za najmanj svobodna kar se tiče tiska in svobode govora. To oceno skoraj vsako leto poda organizacija «Reporterji brez meja«, celo slabša od Severne Koreje  po vprašanju  medijske svobode. Kip je postavljen v stanovanjski  soseski,  ki je zgrajena  in namenjena  predvsem državnim uslužbencem in ministrom,  poročajo iz agencije Eurasianet. Pravijo da s  zlatim kipom pasme Albay  dosežejo  to da pri ljudeh izzovejo pozitivna čustva do pasme in vzbudijo ponos naroda v Turkmenistanu.  V času odkritja kipa so turkmenskemu dečku podarili  psa pasme Alabay,  ki je bila vpisana v  seznam nacionalne dediščine skupaj z domačimi ročno narejenimi preprogami in  zelo stare tradicionalne pasme  Akhaltekinskih  rasnih  konjev. Navezanost predsednika na konje  in na »čaščenje« samega sebe se potrjuje tudi s tem  ko je  bil leta 2015  postavljen kip konja z jezdecem,  kjer  je  jezdec sam Gurbanguly Berdimuhamedov. Turkmenski »ljudski« predsednik od časa do časa podari to pasmo psov vodjem  prijateljskih držav. Med njimi  je  že  pokojni predsednik Uzbekistana Isliyam Karimov, ruski predsednik  Vladimir Putin in Katarski emir. Turkmenistan  ni od danes ali od včeraj okrašen z zlatimi kipi. Eden takšnih je bil kip nekdanjega diktatorja Saparmurata  Niyazova, ki  je želel da ga  kličejo  Turkmenbaši(Oče Turkmenov, asocijacija Na socialistične samodržce). Leta 2010 bi naj kip odstranili.  Kmalu po tem je bil spet postavljen na izrecen ukaz Beridmuhamedova, poročajo agencije.  Sistem je uradno odšel,  samodržci in kult osebnosti je ostal. Na žalosti ni edini v tem delu sveta. Pripravil: Vane T Costa Foto:  Reuters in zaslon-TV

Wed, 25. Nov 2020 at 17:23

110 ogledov

Jelen je lovcu »ukradel« puško
Češka policija je prosila za pomoč pri razrešitvi nenavadnega primera, potem ko je jelen lovcu "ukradel puško" in pobegnil. Incident se je zgodil po tem, ko je pes prestrašil jelena, ki je nato stekel proti enemu od lovcev, mu strgal rokav in mu z rogovi odnesel puško, je sporočila policija. "Puška, ki jo je lovec položil čez levo roko, na srečo brez streliva, je jelenu zdrsnila na rogove" - je navedla policija. Policija je dejala, da je kasneje še en lovec opazil jelena, ki je na razdalji približno kilometra še vedno "nosil puško", poroča The Blend.  

Wed, 25. Nov 2020 at 17:19

109 ogledov

Bogataš je na poroko prišel s šestimi nosečnicami, pravi, da vse nosijo njegove otroke
Bogataš, znan kot "Lepi Mike" iz Nigerije, je na Instagramu pogosto objavljal podrobnosti svojega življenja, ki so milo rečeno nenavadne. Tokrat je morda presegel samega sebe. Bil je namreč eden od gostov na poroki v Nigeriji, na kateri se pojavil s šestimi nosečnicami, in izjavil je, da vse nosijo njegove otroke. To novico je delil na Instagramu, kjer ima približno 250.000 sledilcev. "To ni trik, samo super živimo" - je zapisal ob fotografiji.  

Wed, 25. Nov 2020 at 17:11

98 ogledov

Medicinska sestra in zdravnik sta imela spolne odnose v Covid bolnišnici
Romunska javnost je bila v šoku, ko je izvedela, da sta se med odmorom za kosilo zdravnik in medicinska sestra, zaposlena  v bolnišnici ljubila. Kot navajajo, sta se medicinska sestra in zdravnik ljubila na oddelku za intenzivno terapijo, ki je v sistemu Covid, v oktobru "se je vse skupaj začelo", vse pa je bilo ugotovljeno, ko je bolnišnico nekdo anonimno obvestil, piše Aleph news. Po poročanju romunskih medijev sta bili tam med odmori, pa tudi med delovnim časom, poleg oddelka z najtežje bolnimi pa sta imeli svoje "ljubezensko gnezdo". Dimitri Vienescu, direktor bolnišnice, je dejal, da je zahteval preiskavo, ki bo trajala do 27. novembra.

Wed, 25. Nov 2020 at 14:50

133 ogledov

Vsako leto v zdravstvu za preplačila odteče več kot 400 milijonov €. Poziv vladi in opoziciji, da se ta praksa preneha!
Danes se je na družbenih omrežjih pričelo zbiranje podpisov v podporu pozivu, ki od vlade, opozicije, medijev, tožilstva in policije zahteva, da se ustavijo vsakoletna več sto milijonska oškodovanja davkoplačevalcev pri nabavah v zdravstvu.Po podatkih dr. Blaža Mrevljeta, ki je s sodelavci uspel ustaviti predrage nabave žilnih opornic, iz zdaj že splošno znane istoimenske afere, ta znesek na letni ravni znaša cca. 400 milijonov €. Politika ima to moč, da to nemudoma ustavi.In naša dolžnost je, da od njih to zahtevamo. Zato Vas vabimo, da se tej zahtevi pridružite s podpisom tukaj.

Wed, 25. Nov 2020 at 14:47

108 ogledov

blog Ivan Simič - Premirje
Koliko so vredna človeška življenja in koliko je vreden boj za oblast? To sta dve vprašanji, ki mi zadnje mesece ne dasta miru. Ali so se nekateri res spustili tako nizko, da svetovno epidemijo izkoriščajo za boj za oblast, za podtikanja, nagajanja, sklicevanja parlamentarnih komisij, postavljanja poslanskih vprašanj, miniranja dogovorov, pregovarjanja nasprotnikov, predlaganje novega vodje, preračunavanja, koliko kaj stane in še bi lahko našteval? Ali so res padle vse moralne vrednote? Še v najhujših vojnah so veljala neka moralna pravila. Tako so v stari Grčiji v času olimpijskih iger ustavili vojne, naši opozicijski politiki pa so v času svetovne epidemije še bolj aktivni kot prej. Celo grozijo z zamenjavo vlade, ki so jo sami ustvarili. Namesto da bi v teh časih vse politične stranke stopile skupaj, pokazale svojo zrelost in ljudstvu dali do znanja, da so tukaj le zaradi njih, raje med ljudstvo sejejo strah in spodbujajo sovraštvo. Veliko bolje bi bilo počakati, da epidemija mine, da pridemo v varno območje, potem pa, dragi politiki, pojdite v novo vojno za stolčke in plače. Mi, podjetniki, pa bomo pridne ovčke, ki bomo polnili vaše vreče.   Vem, da je lepše vladati, kot biti v opoziciji, toda današnja opozicija je opozicija, ker je sama tako hotela. Imeli so oblast, imeli so vse in so odstopili. Upam, da danes že vedo, zakaj? Čeprav trdijo, da so enotni, mi njihova dejanja sporočajo nasprotno. O njihovi neenotnosti mi govori že dejstvo, da v svojih vrstah imajo dva nekdanja predsednika slovenske vlade, za novega predsednika vlade pa predlagajo tretjo osebo. Profesorja! Prosim vas lepo! To je le dokaz, da se opozicijske stranke ne morejo, ne znajo ali ne upajo dogovoriti, naj vladanje prevzame eden od prejšnjih predsednikov vlade. Nezaupanje v svoje kadre lahko pomeni le, da so jih sami ocenili za neprimerne. Kaj pa, če bo ta novi obraz šel svojo pot ali pa bo ravno tako vrgel puško v koruzo? To je že storil, če se prav spomnim marca 2006.   Še hujša pa mi je njihova oziroma njegova neodločnost, ko že na samem začetku izjavi, da če je treba, da je lahko le začasen, potem pa naj vodenje prevzame nekdo drug. Imam občutek, da oni vlado razumejo kot avtobusno postajo, prideš in greš. Dragi moji, vlada je veliko več. Toda kaj vas bom učil, saj ste vi politiki. Vse to bi še razumel, če bi se dogajalo v mirnem, normalnem času, ne pa v času svetovne epidemije. V času, ko mnogi zbolevajo, ko ležijo v bolnišnicah in trepetajo za svoja življenja, ko nekateri od njih tudi umirajo, opozicija pa želi prevzeti oblast, ki jo je sama izpustila. Ni bilo prevrata. Zato vam predlagam, da počakajte, da epidemija mine in se potem spustite v odprti boj za oblast. Danes pa delite optimizem.   Verjetno ste presenečeni, da sem se spustil v politično razpravo, toda žal so me razmere  prisilile v to. Potrebujemo razum, premirje, skupni boj zoper epidemijo in nič drugega. Veste, dokler ne ležite v bolnišnici, priključeni na respirator, je vse skupaj videti kot izmišljena zgodba, ko pa gledaš v strop bolnišnice in te stiska v pljučih, imaš le eno željo – preživeti. Zato vsaj v tem času bodimo prijatelji.     Mag. Ivan Simič vir: https://simic-partnerji.si/davcni-blog.html?fbclid=IwAR139mrBWqM_Tc83hP16ZQiYjeGgi5bMgUurSAPHq7B9Na811mxRZHkIYLg
Teme
severna makedonija Covid 19 volitve

Zadnji komentarji

grizzly :

12.11.2020 07:35

naivka
Viktor hajsinger :

31.10.2020 11:19

Žalostno!

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Quo vadis Makedonija? V eksperimentalni deželi Makedoniji nič novega, le veliko slabega, starega in nedopustnega!