SI
Quo vadis Makedonija? V eksperimentalni deželi Makedoniji nič novega, le veliko slabega, starega in nedopustnega!
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Sobota, 13. junij 2020 ob 03:21

Odpri galerijo

Kaj se pravzaprav dogaja v Makedoniji, ki za enkrat sliši na ime Severna, vsaj tisti del politični javnosti,  ki si ga je pridelala in vlaga vse napore da se udomači in da je sprejeto. Pa ne bo šlo ne zlahka in ne zlepa, celo težko ali pretežko, celo nemogoče.  V tem primeru lahko govorimo o  eksperimentalni deželi, ki država je, pa ne ve, kakšna in v kakšni obliki bo, z imenom in jezikom ter zgodovino bo zaključila to burno obdobje,  v katerem se trenutno nahaja.

V teh okoliščinah je Makedonijo prizadela epidemija pandemičnih razsežnosti. Prizadela je vse okoli, tudi njo, Makedonijo. Večji del držav, od tistih najbolj prizadetih do tistih malo manj, so se več ali manj, zelo uspešno, dokaj uspešno ali uspešno soočili in obranili zdravje svojih državljank in državljanov. Le Makedonija je padla na izpitu. Iz pragmatizma so se dobrikali enim, malo manj pa drugim, eni in drugi so iz jeze  ali domišljavosti,  da je vsega konec, naenkrat pozabili na vse okoli sebe, se preveč sprostili in kmalu »nagrado« dobili. Najprej preplah, potem strah in jeza.  COVID 19  je priletel iz vseh vogalov  na geografski potezi od Kumanovega, Skopja skoraj do Ohrida pa še malo proti vzhodu do Štipa.. in strah pred koronavirusom je spet dobil velike oči.

Nastala je panika med  ljudi in je proti koncu prejšnjega  tedna  in so neobveščeni in prestrašeni državljani brezglavo kupovali po trgovinah  in tržnicah po mestih in krajih ki so imeli naenkrat spet veliko okuženih. Glavno mesto Skopje je »pokasiralo« skoraj  70 odstotkov na novo  pozitivnih na COVID 19. Nepregledne kolone odhajajočih v »čiste« kraje in predele dežele  je spravil v nevarnost  tudi preostalo Makedonijo. Tisti, ki  so ostali so pa iskali grešnike med vidnejšimi politiki ali nasprotniki »grešnike« ki so se slučajno ustavili na kavo ali na morda na kozarček osvežilne pijače.

COVID 19, ja ali ne, pomoč ja ali ne, dopusti v tujini ja ali ne?

Koronavirus je še kako prisoten. Četudi so omilili ukrepe za zajezitev virusa. Omilitev je skoraj tri četrtine  državljanov dojelo kot opustitev. Napaka o b nejasnih napotkih zdravstvenih in siceršnjih oblasti v Makedoniji  je naredilo svoje. Ramazan  in iftarji( skupinski zajtrki pred  izhodom sonca) kasneje tudi sam zaključek posta oziroma Bajram ter nekaterih pravoslavnih praznikih ter začetek bogoslužij in nespoštovanje osnovne socialne razdalje in problem, ki sliši na ime novi COVID 19  je pokazal zobe. Pa ne samo zobe, začel  je kazati tudi številke na  novo okuženih, hospitaliziranih. Uradne zdravstvene oblasti z njihovim ministrom Venkom Filipčetom pa, da stanje obvladujejo.  Na ponujeno pomoč, pa da ko bo potrebno bodo zagotovo zaprosili.  

V Severni Makedoniji so danes poročali o rekordnih 175 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjih 24 urah, od tega kar 131 v Skopju. Zaradi covida-19 je umrlo še pet bolnikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V državi od začetka meseca poročajo o porastu okužb, ki jih je dnevno tudi več kot sto, a jih je bilo do danes največ manj kot 130.

V tej luči je bila ponujena pomoč  strani Slovenije v obliki ekspertov, ki so bili v Sloveniji  uspešni pri obvladovanju in na koncu tudi pri premagovanju epidemije v Sloveniji. Pomoč je bila ponujena v pogovoru med njihovim opozicijskem  vodjem  Hristijanom Mickoskim in slovenskim premierjem Janezom Janšo. Le da si je njihov minister vzel čas za vzpostavitev kontakta, kot pravijo z slovenskim zdravstvenim ministrom . V slabi polovici dneva so se po njihovih društvenih omrežjih začele polemike o tem da morebitni bodoči premier ob volitvah ki se bodo zgodile da zaničuje lastno zdravstvo in zdravnike ter ostalih strokovnjakov  ter da naj išče glasove za pohod na oblast pri tistih ki mu pomagajo pri zaničevanju lastnega zdravstva ter znanja. Razumi če moreš. Ostali del državljanov ki so izklopili iz miselnosti še prisotnega virusa  pa že načrtujejo dopust v sosedni Grčiji, ki ji mimogrede v nekaj  dneh  že dala iz seznama držav čigar državljani dopustujejo pri njih   brez prehodne karantene. Tudi ostali kot sta Srbija, ki je to zanjo naravna tranzitna pot ter Romunija, sta v razmišljanjih  zaobšla Makedonijo ter dogovorile zadrževanje in morebiten  neškodljiv prehod do Grčije preko Bolgarije. Tehnični vladi SDSM obarvano pa to ne pove kaj dosti o nečem kar je očitno, napačno zastavljeno politiko oziroma povsem zgrešeno smer oziroma opustitve prepotrebne politične navigacijie v kateri imajo glavno vlogo državljani.

Predčasne volitve  kdaj?

Danes kot tudi zadnjih dveh tednov, od takrat, ko je »zadišalo« po morebitni sprostitvi ukrepov za  zajezitev korona krize, se manipulira z datumom predčasnih volitev, ki bi sicer morale biti 12. aprila. Eni želijo čim prej, drugi da je najprej zdravje državljanov in v pogojih, ko  lahko in v pogojih odsotnosti strahu pred morebitnimi okužbami s še vedno prisotno nevarnostjo.  Tisti, ki želijo čim prej s hitenjem želijo doseči to, da bo račun negativnih učinkov vladanja prej in v času korone  čim nižji ali pa zaradi naglice ali večkratnih intervencij v proračun, da bo čim bolj nejasen in zamegljen.  

Propagandni stroji brnijo, meljejo, podkupujeo,  pritiskajo na bodoče volivce, jim obljubljajo iz stanja brezupa ki so ga pretežni del  ustvarili prav oni. Podredili so celo predsednika države Steva Pendarovskega, tako daleč da je zanikal da je razglasil podaljšanje izrednega stanja v državi, da bi se stranka in sklop,   ki ji sicer sam tudi sam pripada, čim prej dokopala do datuma sklica izrednih volitev v makedonski  parlament. S 13. junijem bi to stanje prenehalo. Ampak v iztekajočem dnevu kljub celodnevnemu zasedanju v predsednikovi palači v Skopju v predelu Vodno, potem pa še z ločenim liderskim srečanjem predsednika makedonske države  z glavnima akterjema Zaevim in Mickoskem, ni prišlo do dogovora o datumu. Pustila  sta uskladitev  verjetnega datuma v juliju, med 5. in 22.,  ali kasneje pogajanjem v naslednjih dneh, izjavljanje o faznosti doseženega pa Pendarovskemu. Glede na njegovo, predsednikovo glasno govorništvo in miselno nagnjenost  pa pričakujemo razpenjeno in burno  politično dogajanje v zakulisju in pred njim.
Kdor koli pričakuje razumen in hiter razplet ter splošno sprejeto rešitev, je   ali čarodej ali preveliki optimist.  Pustimo se presenetiti !

Vane K. Tegov

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 4. Jul 2020 at 01:31

51 ogledov

COVID 19-Porazno in brezizhodno stanje glede COVID 19 v Makedoniji se nadaljuje .
Zdravstven resor  makedonske tehnične vlade   ne najde pravega pristopa za obvladovanje korona virusa .  Novih registriranih okuženih z COVID 19   165,   z dodatnimi  7 umrlimi  osebami  za posledicami virusa  v zadnjih 24 urah. Kot poročajo iz tamkajšnjega ministrstva za zdravstvo so  v zadnjih 24 urah  opravili 1454 testiranj in ob 165 primerih novo odkritih okuženih »prednost« ohranja  glavno mesto z  71,  zatem pa Kumanovo 15,  Štip 10, Tetovo 20, Gostivar 14, Ohrid 10,  ter v ostalih krajih osrednje in zahodne Makedonije med  1 in 5 okuženimi.  Sočasno poročajo o ozdravljenih  pacientih,  ki so bili  prej okuženi in sicer največ v Skopju  97 in v Štipu 11  ter po nekaj njih v preostalih centrih kjer so imeli hospitaliziranih bolnikov okuženih z COVID 19. V tem času je tudi umrlo 7 bolnikov in sicer po 2 v Skopju in Tetovu   ter v nekaj drugih manjših krajev po 1 osebo. Na območju celotne države je bilo do sedaj testiranih skoraj 6800 oseb, ozdravljenih nekaj čez 2800 oseb. Število umrlih je 328 za posledicami COVID 19.  Največ aktivnih na prisotnost korona virusa  je   1983 v Skopju skoraj polovica  od vseh aktivnih v državi ter  v Kumanovem   z 784  osebami  od vseh do sedaj.  V samem Skopju, p mestnih občinah  pa še naprej »vodi » njihov lokalni »Wuhan« ali Čair  z 424 aktivnimi primeri okužbe. Kako resno je in kako velika številka je to za dve milijonsko državo,  kaže  tudi  primerjalno stanje z še eno balkansko državo  Črno Goro  iz katere poročajo o naglem porastu okuženih na dnevni bazi ko povedo da jih je v zadnjem mesecu na območju Črne  Gore  registriranih 339 primerov  okuženih z COVID 19, v Makedoniji so to številko okuženih »dosegli« v dveh dneh.  Zastrašujoče, ni druge besede. Nerazumljivo tudi, da  makedonske zdravstvene oblasti na čelu  Venkom Filipčetom, ki trdijo da imajo situacijo z obvladovanjem širjenje epidemije z novim korona virusom  pod kontrolo. Mnogokrat se sliši tudi na hodnikih določenih institucij da se je minister spremenil  v glasno govornik lastnega neuspeha v zvezi z epidemijo. Resnično bi bilo morda  v  drugačnih okoliščinah smešno, če ne bi bila situacija hudo resna in zaskrbljujoča.  Vane T.Costa

Sat, 4. Jul 2020 at 01:20

43 ogledov

Omejitve-prepovedi obiskov v SB Celje
Od  danes, sobote, 4. 7. 2020 so obiski pacientov prepovedani. Izjema so kritično bolni pacienti, hospitalizirani otroci in porodnice V Splošni bolnišnici Celje so, zaradi dodatnega poslabšanja epidemiološke situacije v regiji, dodatno omejili obiske v bolnišnici. Od sobote, 4. 7. 2020 so prepovedani obiski hospitaliziranih pacientov. Do preklica ali spremembe tega ukrepa bodo tako v celjski  bolnišnici dovoljeni le obiski: pacientov, ki so kritično bolni,porodnic, ki jih lahko obišče le oče novorojenčka,otrok, ki jih lahko obišče le en starš ali skrbnik. Obisk posameznega pacienta lahko traja največ 15 minut. Obiskovalci na obisk pridejo s svojo zaščitno masko, ki si jo namestijo pred vstopom in jo nato nosijo ves čas obiska. Brez zaščitne maske vstop v bolnišnico ni dovoljen.  Spremstvo porodnice pri porodu je dovoljeno. Tako, strahovi  ne da so dolbili velike oči ampak so  pripeljali do ponovnih prepovedi. Kdor  to ne jemlje resno  res ne more biti odgovoren  državljan. Kdo to  ne zmore  do drugih ne zmore niti do svojih bližnjih. Vane  T.Costa

Fri, 3. Jul 2020 at 18:37

147 ogledov

Ilegalci iz Maroka dolgo pot končali v Gornji Radgoni
Ilegalni migranti, skriti na podvozju polpriklopnika, prišli vse do Gornje RadgonePolicisti soboške PU so bili včeraj, okrog 13. ure obveščeni, da se v bližini vhoda v podjetje v Gornji Radgoni nahajajo sumljive osebe. Na kraju so bili prijetitrije državljani Maroka, ki so ilegalno prestopili državno mejo, skriti napodvozju polpriklopnika, ki ga je voznik, državljan Bolgarije peljal izSrbije preko Hrvaške in Madžarske v Slovenijo v podjetje v Gornjo Radgono,kamor je prišel raztovorit tovor. Tujci so v postopku zaprosili za azil. Sicer pa je bilo v letu 2020 pri poskusu ilegalnega prehoda slovensko hrvaške meje odkritih kar 7.415 ilegalnih migrantov. Po poročanju STA je bilo prav v prvih dneh julija doseženo najvišje mesečno število prehodov, kar se množičnih ilegalnih migracij tiče od leta 2016, in sicer 1.740.  Mesečno poročilo kaže, da so policisti najpogosteje obravnavali državljane Pakistana, Alžirije in Afganistana. Tujim varnostnim organom so vrnili kar 4.908 tujcev, medtem ko so tuji varnostni organi v Slovenijo vrnili 416 oseb, od katerih je bilo 24 slovenskih državljanov. V 24 urah prijeli 146 migrantov, dva prevoznika in jima zasegli dva avtomobila Po poročanju moja-dolenjska.si so slovenski policisti v 24 urah prijeli 146 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Izsledili in prijeli so še dva prevoznika, jima odzveli prostost in zasegli avtomobila: jaguar in volkswagen passat. Največ nezakonitih migrantov so prijeli na območju Policijske uprave (PU) Ljubljana in sicer 64, sledi PU Novo mesto z 49 prijetimi ilegalnimi migranti. V Sloveniji je trenutno nastanjenih 346 prosilcev za mednarodno zaščito. Mednarodno zaščito ima priznano 680 oseb, od teh jih največ živi v zasebnih nastanitvah.

Fri, 3. Jul 2020 at 15:32

160 ogledov

Koalicija Janeza Janše s SNS in narodnostnima poslancema podpisala sporazum in dogovor o sodelovanju za dobrobit Slovenije
Predsedniki koalicijskih strank Janez Janša, Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Aleksandra Pivec so danes s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem Plemenitim in poslancema narodnih skupnosti Ferencem Horvathom in Felicem Žižo podpisali sporazum političnih strank in predstavnikov narodnosti v Državnem zboru Republike Slovenije o sodelovanju pri sprejemanju zakonov in drugih aktov ter dokumentov v obdobju 2020–2022. Po podpisu sporazuma je sledil podpis dogovora o sodelovanju poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti z Vlado Republike Slovenije, ki ga je predsednik vlade Janez Janša podpisal s poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti. Predsednik vlade Janez Janša je ob robu podpisa sporazuma in dogovora izpostavil, da je podpis omenjenih dokumentov toliko bolj pomemben, ker vnaša stabilnost v čas, ki se ga skuša zelo destabilizirati. Poudaril je tudi pomen odločenosti podpisnikov za sodelovanje v času koronavirusne krize. Podpisan sporazum o sodelovanju za dobrobit Slovenije pic.twitter.com/4z6nmI8zJD — Janez Janša (@JJansaSDS) July 3, 2020 V zvezi z dogovorom s poslancema manjšin pa je premier Janez Janša dejal, da pri tem ne gre le za neke neuresničljive obljube, temveč za sodelovanje pri uresničitvi konkretnih projektov.

Fri, 3. Jul 2020 at 14:30

155 ogledov

V ZDA je spet hudo! Zaradi izgredov vse več okuženih!
V četrtek, 2. julija 2020, so v ZDA potrdili več kot 55 tisoč novih okužb z wuhanskim koronavirusom. Največ novih primerov covid-19 so zaznali v Teksasu, zaradi česar je bila izdana odredba obveznega nošenja mask v javnosti za okrožja, kjer imajo več kot 20 primerov covid-19. Število novih okužb narašča v 40 od 50 zveznih držav, poroča CBC. Po zadnjih podatkih imajo v ZDA 2.837.189 primerov covid-19, do sedaj je umrlo 131.485 ljudi. Opomoglo si je nekaj manj od 1,2 milijona obolelih, medtem ko je trenutno 1,5 milijona aktivnih primerov. Skoraj 16 tisoč ljudi je v kritičnem stanju. Do sedaj je bilo opravljenih več kot 35,5 milijona testiranj na covid-19, več od tega naj bi testirali samo na Kitajskem, kjer je bilo opravljenih 90,4 milijona testiranj. V Teksasu so v enem dnevu zabeležili 7.915 primerov, trenutno jih imajo skupno 175.977. Teksaški guverner Greg Abbott je dal lokalnim oblastem pooblastilo, da javna zborovanja v krajih, kjer se veča število primerov s covid-19, število hospitalizacij in smrti omejijo na največ deset ljudi. Graf dnevnih sprememb v številu okuženih za ZDA kaže, da je število okužb svoj prvi vrh doseglo že na začetku aprila. Število novih primerov je zatem začelo počasi padati, čemur pa so naredili konec izgredi BLM in Antife, katerih povod naj bi bila smrt Georgea Floyda. Od 8. junija naprej, ko je bilo zabeleženih 16.301 novih primerov covid-19, je število okužb začelo ponovno naraščati. Zadnjih nekaj dni število novih okužb presega 50 tisoč.  

Fri, 3. Jul 2020 at 13:28

265 ogledov

Franc Kangler in njegova pravica!
"Devet let in nekaj mesecev je trajalo, da sem dokazal svoj prav! 9 let so potrebovali, da mi vrnejo sliko! Devet let trpljenja in krivic! Devet let šikaniranja in zmerjanja! Devet let podtikanj in žalitev! Vse zrežirano! Vsi nagrajeni," je na svojem facebook profilu zapisal predsednik NLS Franc Kangler, nekdanji mariborski župan in poslanec DZ, do oblikovanja tretje Janševe vlade, v kateri zaseda položaj državnega sekretarja na MNZ, pa državni svetnik. Za tiste, ki imajo bolj kratek spomin, in so bili celo akterji obračuna s Francem Kanglerjem, danes pa sedijo na najvišjih položajih v policiji, tožilstvu in sodstvu, nekaj osnovnih podatkov.  Policijska uprava Maribor je 4. 5. 2011 z več kot 100 kriminalisti izvedla mega hišno preiskavo pri takratnemu županu Mestne občine Maribor, Francu Kanglerju. Najbolj odmevna stvar, ki so mu jo zasegli je bila ptičja hišica, ki pa jo je Kangler leta 2017 že dobil nazaj. V letu 2020 se h Kanglerju vrača tudi umetniška slika, ki je bila takrat zasežena. Kangler je nanjo čakal več kot devet let! Okrajno sodišče v Mariboru je na podlagi Zapisnika o zasegu predmetov Policijske uprave Maribor z dne 4. 5. 2011 zaseglo umetniško sliko v okvirju. Kangler je svojo sliko dobil nazaj šele po devetih letih, z odredbo, ki jo je sodišče izdalo 30. 6. 2020.1 VIDEO: Franc Kangler o tem, kako ob legalno in legitimno izvoljeni vladi slovensko državo v resnici upravljajo stare udbovske strukture, ki so se zlile v vse veje represije, tožilstva in sodiišč. Kot primer navaja nekdanjega mariborskega sodnika Janeza Žirovnika, ki se je v največji gonji zoper Kanglerja podpisal pod kar 14 odredb o sodni preiskavi in uporabi posebnih policijskih metod sledenja. Za "nagrado" je seveda sodnik Janez Žirovnik napredoval po sodni hierarhični lestvici, čeprav so praktično vsi sodni postopki zoper Franca Kanglarja bili bodisi ustavljeni, zavrženi ali se končali z oprostilno sodbo.  Video je Franc Kangler na svojem profilu naložil pod vtisom odstopa njegovega resornega ministra Aleša Hojsa, za kar so z "akcijo" Počivavšek poskrbeli staroudbaši v NPU. “Če človek kaj takega, kot dela globoka država ne doživi na lastni koži, ne more verjeti, kaj se dogaja. Imamo globoko državo. Če pogledamo nekatere direktorje obveščevalnih služb Sove. Bil je predsednik SOVE, član LDS, generalna državna tožilka, postane podpredsednica stranke LDS...." tako Franc Kangler, ki se dobrih devet let bori za svojo pravico, razmišlja v svojem videu. Predlagam, da si ga ogledate. Boris Cipot
Teme
severna makedonija Covid 19 volitve

Zadnji komentarji

uroš :

25.06.2020 14:16

čistokrvno širjenje dezinformacij. 1. ZNANSTVENI DOKAZ O OBSTOJU COVID19 NE OBSTAJA ! Kako lahko testiraš nekaj kar ne obstaja ?! Je ni institucije ali "virološke" avtoritete, ki bi kadarkoli v zgodovini človeštva izolirala corona virus !!!!!! Virološka znanost je eugenska prevara promovirana s strani rockefelerjev zgolj zaradi ekonomske koristi povezane s potencialno smrtonosnimi cepivi !!!! Danes je na sceni Kill Bill z psihopatsko intencijo vakcinacije vse populacije ! Nemški strokovnjak in ekspert iz "virologije" Dr. Karl Lanka je totalno razsul teorijo virusov in potrjuje prevarantsko promocijo virusov s strani farmacevtskih korporacij - ki imajo v glavi le denar ne pa korist za človeka ! 2. testi covid-19 so 100% zmazki, ki reagirajo na RNA genski material in nimajo čisto nič opraviri z nobenim t.z. domnevnim virusom. Ker vsak človek poseduje RNA je torej teoretično lahko vsak kužen - WTF !!!??? Najbolj znani PCR ali Polymerase Chain Reaction testi ne detektirajo čisto nobenega virusa ampak reagirajo na beljakovine v krvi. 3. Oblastniška klika pospešeno in trmasto promovira zgodbo o lažnem virusu in to izkorišča za nadzor in opresijo ljudi. Servilna in izdajalska medicina podpira laž z ponarejenimi statistikami zaradi ekonomskih koristi in to v obraz svetovnih epidemioloških strokovnjakov, ki so jasno povedali, da je vse skupaj zmontirano in da je vsa ta "epidemija" imela daleč manjši obseg od povprečne gripe !!!!!! Vsa zgodba je v svetovni razsežnosti nameščena in pripravljena s strani elit že od leta 1992 v agendi 201 ! Namesto da bedni ljudje verjamejo oblastniškim lažem, bi morali dvigniti lastne neumne in debele riti polne Mc Donaldsovih hamburgerjev in Coca Cole in začeti raziskovati v kakšni matrici laži pravzaprav živijo sicer bo prepozno za vse nas !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Quo vadis Makedonija? V eksperimentalni deželi Makedoniji nič novega, le veliko slabega, starega in nedopustnega!