SI
"KDO JE NAJVEČJI VOJNI HUJSKAČ" in KDO NAJUSPEŠNEJŠI med sodobnimi predseniki ZDA?
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Četrtek, 11. junij 2020 ob 18:43

Odpri galerijo

Eden največjih dosežkov aktualnega predsednika ZDA Donalda Trumpa je in bo, da je EDINI izmed ZADNJIH šestih predsednikov Združenh Držav Amerike, ki ni NAPADEL DRUGE DRŽAVE in ni ZAČEL NOBENE VOJNE. To objubo je Američanom dal še na samem začetku svoje predvolilne kampanje. In od prevzema oblasti pa do danes se te obljube dosledno drži. S tem je obvaroval na deset tisoče življenj Američanov in stotisoče življenj drugih nacij, ob tem pa meriškemu proračunu prihranil na bilijone USA dolarjev AMERIŠKIH DAVKOPLAČEVALCEV! Po tej plati bi mu morala pripasti Nobelova nagrada za mir, jo je padobil njegov predhodnik demokrat Barack Obama, ki je za vojne intervencije ZDA v Afganistanu in Iraku dejal, da je šlo za pravične vojne.

Že samo zaradi tega bi si ZASLUŽIL NOBELOVO NAGRADO ZA MIR in PONOVNO IZVOLITEV na letošnjih predsedniških volitvah. Napovedi za letošnji predsedniški volilni obračun z demokratom  Joe Bidnom so postale negotove zaradi epidemije koronavirusa! Zanimivo je pogledati ameriški politični zemljevid, kajti v zveznih državah, kjer so na oblasti demokratski guvernerji ali župani ameriških megapolisov, je epidemija koronavirusa dosegla nesluteno razsežnost po številu obolelih, še bolj pa po številu umrlih. Kjer so na oblasti republikanski guverneji in župani, je slika povsem drugačna. 

Ne glede na izid jesenskih predsedniških volitev, pa bo Donald Trump  poleg zgoraj omenjenega v ameriški zgodovini zapisan kot predsednik, ki je:
- Omogočil PRVO DAVČNO REFORMO od leta 1986 ter VRSTE OLAJŠAV in SPODBUD;
- Omogočil ponoven ZAGON AMERIŠKE INDUSTRIJE in GOSPODARSTVA;
- Omogočil NAJVEČJO VREDNOST BORZNIH INDEKSOV;
- Omogočil NAJVEČJO STOPNJO ZAPOSLENOSTI IN NAJNIŽJO BREZPOSELNOST VSEH KATEGORIJ PREBIVALSTVA;
- Po sedemletnem obdobju stagnacije in nazadovanja, je OMOGOČIL SPREJETJE TREH NAJVEČJI PRORAČUNOV ZA OBRAMBO V ZGODOVINI (skupno cca 2,2 bilijona USD) in s tem REVITALIZACIJO OBRAMBNIH SIL ZDA;

- Z ustanovitvijo "VESOLJSKIH ENOT", je po devetletnem zastoju 

OMOGOČIL PONOVNI ZAGON VESOLJSKEGA PROGRAMA ZDA;
- Omogočil je ENERGETSKO NEODVISNOST ZDA, ki so postale tudi NETO IZVOZNICA ENERGENTOV;

-PREDLAGAL IMENOVANJA OKROG 200 SODNIKOV NA VIŠJI RAVNI in DVEH VRHOVNIH, kar je SENAT POTRDIL;
- S PREDSEDNIŠKIMI  UKAZI SPODBUJAL RAZVOJ SREDSTEV za SPOPAD S KORONAVIRUSOM, VKLJUČNO Z ZDRAVILI IN CEPIVI, zaradi česar so AMERIŠKA PODJETJA tudi na teh področjih DOSEGLA VODILNO VLOGO V SVETU...

Kaj pa šest predsedniških predhodnikov, kakšen zgodovinski spomin so pustili potomcem?

 - Štirideseti predsednik ZDA z dvema mandatoma letih 1981-1989  je bil Ronald Wilson ReaganNjegov prvi mandat je bil zelo uspešen, čeprav so se ZDA leta 1983 prvič resno srečale s terorizmom. 23. oktobra je namreč pred ameriškim oporiščem v Libanonu eksplodiral tovornjak in ubil 241 marincev. Sredi drugega mandata ga je doletela afera IranContra, ko so nekateri člani njegove administracije kršili zakon in Iranu prodajali orožje v zameno za izpustitev ameriških talcev v Libanonu, izkupiček pa namenjali za finančno pomoč upornikom v Nikaragvi, ki so se bojevali proti sandinistični vladi. Leta 1986 je ukazal bombardiranje Libije in se tako maščeval za napad na diskoteko v Nemčiji.
 - Drugi mandat je v spominu mnogih ostal predvsem zaradi vrste srečanj s sovjetskim voditeljem Mihailom Gorbačovom. Prvič sta se srečala leta 1985 v Ženevi, nato leta 1986 v Reykjaviku, leta 1987 pa sta v Washingtonu podpisala sporazum o zmanjšanju števila jedrskih raket srednjega dosega. O strateškem orožju ni bilo dogovora, ker Reagan ni hotel opustiti programa Vojne zvezd, ki ga danes dokaj uspešno nadaljuje George Bush pod imenom protiraketni ščit.

 - Kot 41. predsednik George Bush starejši je ZDA vodil med letoma 1989 in 1993. Zgodovina si ga bo zapomnila po tem, da je ZDA vodil vodil v času zalivske vojne, padca berlinskega zidu, razpada Sovjetske zveze in Jugoslavije ter priznanja Slovenije. Leta 1991 je z mednarodno koalicijo 30 držav med zalivsko vojno napadel Irak,  potem ko je Irak 2. avgusta 1990 zasedel Kuvajt zaradi domnevnega črpanja nafte na iraškem ozemlju. Letalski napadi in kopensko ofenziva so prisilili 28. februarja 1991 iraškega samodržca Huseina k predaji. V prvi iraški vojni je umrlo preko 400 ameriških vojakov, število umrlih civilistov gre v stotisoče. ZDA so na oblasti pustile samodržca Sadama Huseina. 

- Tudi Bil Clinton je kot 42. demokratskii predsednik ZDA državo vodil dva mandata in sicer od 20. januarja 1993 do  20. januar 2001. Po čem smo si ga zapomnili? V prvi vrsti po številnih vzdevkih, ki so se ga oprijeli: Novi demokrat, prvi črnski predsednik, "comeback kid", spolzki Willie, "bubba", veliki izmikač, Bill iz teflona, MTV-predsednik, najbolj pa seveda po aferi Saksofon z uslužbenko Bele hiše Monico Lewinski. Sicer pa je prepad med uspehi in spodrsljaji, med katerimi je Bill Clinton stalno "krmaril", dokazuje tudi podatek, da se je leta 2007 v mnenjski raziskavi najboljših predsednikov ZDA uvrstil na četrto mesto, istočasno pa je postal tudi tretji najslabši predsednik ZDA. 

 - V zadnjem obdobju svojega predsednikovanja je skušal svoj pečat pustiti na mednarodnem področju. V štitidnevnem bombardiranju Iraka, imenovanem operacija Puščavska lisica, so ameriške sile skušale doseči "menjavo režima" v tej zalivski državi, z namenom ustavitve etničnega čiščenja in genocida Srbov nad kosovskimi Albanci,  je Clinton znova podpisal uporabo sile. Sledilo je bombardiranje Jugoslavije, uradno pod poveljstvom Nata. 

"Ne morete mu zaupati in ima šibke moralne vrednote, a opravil je hudičevo dobro delo," je bil eden od komentarjev na tv hiši ABC. Dejstvo je, da so med njegovim mandatomZDA dosegle dobre gospodarske rezultate, sicer pa je Bill Clinton med vsemi predsedniki ZDA največkrat potoval v tujino, kar 133-krat, igral saksofon, bil alergičen je na prah, mačke, cvetni prah, govedino in mlečne izdelke,  z 1,88 metra je eden izmed najvišjih predsednikov ZDA.

 - George Bush je bil 43. predsednik Združenih držav Amerike. Njegov prvi mandat se je pričel 20. januarja 2001, na oblasti ostal do leta 2009, ko ga je nasledil demokrat Barack Obama. Busha mlajšega si bomo zapomnili po njegovi zavrnitvi Kjotskega protokola, po njegovem vsiljevanje carine na jeklo in na kanadski mehki les, po 11. septembru so  ZDA napovedala vojno Afganistanu, da bi izgnala Talibane, ki so skrivali Osamo bin Ladna. Vojaška akcija je imela precej mednarodnih zaveznikov, tako da je talibanski režim kmalu po napadu propadel. ZDA je vodila demokratizacijo države skupaj z Organizacijo združenih narodov pod poveljstvom Hamida Karzaija. Izkazalo se je, da je ohranitev miru zelo težavna, saj Osame bin Ladna niso našli vse do leta 2011. ZDA so skupaj s "koalicijo voljnih" okupirale Irak marca 2003. Prvotni cilj vojne je bila ustavitev razvijanja orožja za množično uničevanje in zrušenje diktatorja Sadama Huseina.

 - Vojna se je izkazala za zelo sporno, ker se je začela brez privolitve Varnostnega sveta. Vojni sta nasprotovali tudi Nemčija in Francija, medtem ko so po svetu potekale številne demonstracije civilnega prebivalstva, ki so nasprotovali vojni. Ameriške enote so leta 2003 potrebovale tri tedne, da so 9. aprila vstopile v Bagdad in strmoglavile Huseinov režim.  Čeprav spornega orožja v Iraku niso našli, je Bush mlajši vztrajal, je bila vojna pravilna odločitev, saj je bil ob vojaškem posegu strmoglavljen iraški predsednik, ki je bil kasneje tudi ujet in usmrčen. V desetih letih vojne v Iraku je umrlo med 100 in 170 tisoč civilistov, 4777 vojakiv koalicijskih enot in več kot 3 tisoč pogodbenih delavcev za prenovo Iraka. Ameriški strošek vojne naj bi se gibal okoli bilijona dolarjev.

 - Kot 44. demokratski predsednik ZDA je 20. januarja 2009  zaprisegel Barack Obama, prvi črnski predsednik ZDA. Simbolično je prisegel na zahodni strani Kapitola, kjer so sužnji svojčas žgali opeke, žagali les in polagali kamne za njegove temelje. Na travniku National Mall, nekdanji suženjski tržnici, se je zbrala skoraj dvomilijonska množica, ki se je raztezala vse do spomenika Abrahamu Lincolnu, predsedniku, ki je odpravil suženjstvo. Po čem si bomo zapomnili Baracka Obamo, ki se mu je drugi mandat izteke januarja 2017, ko ga je nasledil Donal Trump? 

 - Da so ZDA močnejše in boljše kot pred osmimi leti, je dejal ob slovesu.      "Recesije ni več, zaposlovanje raste, plače tudi, avtomobilska industrija cveti, normalizirajo se odnosi s Kubo, z Iranom je bil dosežen jedrski sporazum, Osama bin Laden je mrtev, homoseksualci imajo pravico do poroke, 20 milijonov Američanov pa ima dostop do zdravstva," naj bi bila njegova osemletna bilanca. Presenetljivo, da mu je odbor Nobelove nagrade leta 2018 podelil Nobelovo nagrado za mir in sicer za prizadevanja za okrepitev mednarodne diplomacije, šeprav je v svojih nastopih kot pravični označil vojni v Iraku in Afganistanu. Vprašanje pa ostaja, kako "pravične" so vojne za žrtve spopadov. Odločitev je presenetila celotnom svetovno javnost, pa tudi Baracka Obamo samega.

 - Pa smo pri 45. ameriškem predsedniku Donadu Trumpu, ki se mu izteka prvi mandat, jeseni se bo potegoval še za drugega. O njem smo v uvodu obširneje zapisali, kaj vse od obljubljenega v predvolilni tekmi mu je uspelo uresničiti v prvem mandatu.

Boj za drugi mandat bo zanimih in čvrst, za kar je poskrbela epidemija Covid 19, ki je ZDA izstrelila na prvo mesto po število okuženih in mrtvih na svetu. 

Boris Cipot 

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 24. Nov 2020 at 17:48

0 ogledov

Pravljično Celje, veseli december ali nekaj tretjega? Drugače, vse obenem, vendar za vsakogar!
Spet se približuje ta čas, čas notranjega vznemirjenja, ki je viden pa tudi slišen navzven. To, če govorimo o Celju,  je čas okrog prižiga luči in otvoritvi Pravljičnega Celja. Pravljično Celje v mesto  vsako leto pripelje luči, pravljične vile in škrate, ki se prebudijo iz polletnega sna, ter svetlobne foto kotičke, ob katerih se otrokom zasvetijo oči.  Na Zavodu za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje bodo, kot pravijo,  decembra poskrbeli, da bo v Celju nekaj prazničnega vzdušja. Praznična razsvetljava mestnih ulic in trgov ter pročelja mestnih stavb bo zasvetila tako kot v drugih mestih doma in po svetu. Ustvarjeno  bo vzdušje, primerno za najbolj čaroben mesec v letu. V Celju  ob ustvarjanju prazničnega decembra navkljub vsem omejitvam in posebnim razmeram zasledujejo  cilj, da občankam in občanom pričarajo pravljično vzdušje in jim ponudimo nekaj razlogov za razvedritev, veselje in radost. Kje pa bodo lučke? Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorcem, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bodo praznično vzdušje ustvarili z video projekcijami.  Zvezdno  lučkasto nebo bo sijalo od Glavnega trga preko Stanetove pa do Tehnopraka. Tudi Muzejski trg bo zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetljena bodo drevesa, zgornji zunanji  hodnik Pokrajinskega muzeja Celje namestili zelene, ne-svetleče girlande, oboke pa osvetlili. Lik zvezde bo sijal na Stanetovi ulici, lik smreke z medvedkom pa na Glav-nem trgu pred Paviljonom za predstavitev  arheologije oziroma TIC-om. Postavili bodo tudi svetlobni lik kočije. V starem mestnem jedru , Prešernova ulica od Krekovega trga do slaščičarne Zvezda bo nameščeno ambientalno ozvočenje.  Tudi smreke bodo. Dopolnjevale bodo ambient in ga delali popolnega. Vstopili boste iz realnega v drugačen, pravljičen svet. Vsaj v času od 28 novembra pa do 6 januarja. Privoščite si to . Drugačno, vendar pristno, naše Celjsko! Čeprav bo letos zaradi epidemije praznični december doživet drugače,  z lučkami in smrekami v mestu  bo ustvarjeno pristna  in človeška  toplina in prijetno vzdušje.  Javnega prižiga z  pozivom  občanom da pridejo množično obiskati to vsakoletno dogajanje zadnje sobote v novembru ne bo.  V kolikor bodo epidemiološke razmere dovoljevale izvedbo katerega od dogodkov, bo izpeljali v skladu z odloki in navodili Vlade Republike Slovenije ter pristojnih institucij. To velja tako za božično-novoletni sejem, Pravljično deželo, razne animacije ter drugih aktivnosti. Pri izpeljavi animacij, koncertov in ostalih aktivnostih  bodo zagotovo imeli možnosti prikazati se v najboljši možni luči, domači, lokalni kulturni in glasbeni ustvarjalci. Kar je tudi prav. Če nam bodo zvezde naklonjene bomo tudi s pomočjo tega pravljičnega sveta in vzdušja okoli nas,  v naslednje obdobje šli drugačni, prenovljeni, spremenjeni boljši. Celje čaka na vas in na Srčni december!   Vane T. Costa  

Tue, 24. Nov 2020 at 16:50

0 ogledov

Za odtekanje informacij s KNOVS kriva Nemec in Karba?
Vse se je začelo v torek, 3. novembra 2020, ko je potekal nadzor članov pooblaščene skupine Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) na Sovi in Generalni policijski postaji, kjer so poslanci obiskali Nacionalni preiskovalni urad. Prav neverjetno. Potem ko so poslanci KNOVS v torek, 3. novembra 2020 nenapovedano obiskali SOVO in NPU, je le nekaj ur za tem novinarka POP TV Suzana Perman že poročala o vsebini nadzora, dan kasneje pa je novinarka časopisa Dnevnik Meta Roglič v svojem članku obširno pisala o vseh podrobnostih nadzora, še posebej o tistih, ki so jih poslanci pridobili na Sovi v zvezi s protestom 5. novembra 2020. Podana kazenska ovadbaZaradi odtekanja informacij, ki so občutljive predvsem za delovanje Sove, sta poslanca SDS, ki sta člana KNOVS, Anja Bah Žibert in Dejan Kaloh, teden dni kasneje vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma izdaje tajnih podatkov. Poslanka Žibertova je takrat izpostavila, da ne gre samo za zlorabo KNOVS-a v politične namene, ampak tudi za ogrožanje delovanja obveščevalno-varnostnih služb in nacionalne varnosti. Kaloh je izpostavil, da ni nobenega dvoma, da je neznani storilec iz ožjega kroga petih ljudi, ki so bili prisotni na nadzorih KNOVS, izdal tajne podatke. Prav tako je opozoril, da obstaja bojazen, da je bil zaradi izdaje podatkov Sove ogrožen nacionalni interes Slovenije, saj so se pogovarjali tudi o četrtkovih nasilnih protestih in o konkretnih imenih protestnikov. Kot piše Nova24TV, je KNOVS na eni izmed preteklih sej po nadzoru sprejel tudi sklep, da mora Sova pripraviti oceno negativnih posledic zaradi razkritih tajnih podatkov v medijih. Prav tako portal poroča, da je poleg glavnega osumljenca za izdajo tajnih podatkov, predsednika KNOVS Matjaža Nemca, zaradi kazenske ovadbe lahko zaskrbljen tudi Dejan Karba, član SD in nekdanji novinar Dnevnika, ki si je izmislil zgodbo, da ima kardinal Franc Rode nezakonskega sina, lagal pa je tudi o smrti sina Janeza Janše.  

Tue, 24. Nov 2020 at 16:45

0 ogledov

To je najbolj gledana mini-serija doslej, ki podira vse rekorde
Odkar se je pojavil, ljudje nehajo govoriti o novi uspešnici "Netflixa - Kraljičin gambit". Zato ni niti najmanj presenetljiva napoved  Netflixova, da je "Chess Miracle" najbolj priljubljena mini-serija doslej na tej platformi. Serija je bila predvajana v vseh državah, tudi v Rusiji, Hongkongu, Franciji, Tajvanu in Avstraliji, na seznamu najbolj gledanih pa je končala v kar 92 državah in se uvrstila na prvo mesto med 63. Toda visoke ocene niso edini rezultat priljubljenosti. Google kaže, da je povpraševanje po tem, "kako igrati šah", naraslo za 250 odstotkov, roman, po katerem je serija nastala, pa je bil 37 let po izidu na lestvici uspešnic. Serija s sedmimi deli, ki temelji na istoimenskem romanu Walterja Tevisa, je postavljena v petdeseta in šestdeseta leta in prikazuje meteorski vzpon izmišljene šahistke Beth Harmon, deklice, posvojene iz sirotišnice v Kentuckyju, v svetu šaha rezerviranega za moške. Impresivni nastop glavne igralke Anye Taylor-Joy in dvoboji na šahovnici, bolj napeti kot boksarski dvoboji, so navdušili gledalce, zato je serija, ki je izšla konec oktobra, po ustni tradiciji postala absolutni hit. Navdušeni so tudi ljubitelji šaha, kar je razvidno iz objave številnih člankov v posebnih revijah in skoraj soglasnih pohval strokovnjakov na družbenih omrežjih. "To je najboljše, kar sem videl o šahu," je dejal francoski velemojster Anthony Wirig. Enako misli predsednik francoske šahovske zveze Bachar Kouatly, ki hvali njeno resničnost in prave šahovske igre. Enostavno serijo si morete ogledati. V našem uredništvo je serija dobila čisto desetko.

Tue, 24. Nov 2020 at 16:40

0 ogledov

Papež je v novi knjigi : Ujgure označil za preganjano ljudstvo in povedal je tudi kaj si misli o ljudeh, ki ne nosijo zaščit
Papež Frančišek v novi knjigi najprej omenja Ujgure, muslimansko etnično skupino na Kitajskem, označuje za preganjano ljudstvo, potem ko so ga aktivisti za človekove pravice leta pozvali k temu. "Pogosto pomislim na preganjana ljudstva - Rohingje, uboge Ujgure, Jezide ..." - je dejal papež v prvem poglavju knjige, v katerem govori tudi o preganjanih kristjanskih ljudstev  v islamskih državah. Tokrat prvič omenja Ujgure, katerih smo poročali tudi mi. V knjigi "Sanjajmo: pot v boljšo prihodnost" papež tudi pravi, da bi morala pandemija koronavirusa spodbujati vlade k razmišljanju o stalni ustanovi univerzalnega osnovnega dohodka. Govori tudi o tem, da so ljudje, ki verjamejo, da je nošenje zaščitnih mask prisila, ki jo nalaga država, "žrtve samo v svoji domišljiji". Papež je s svojim angleškim biografom Austenom Ivereighom napisal knjigo na 150 straneh. Obravnava gospodarske, družbene in politične spremembe, potrebne za odpravo neenakosti po koncu pandemije. Knjiga bo naprodaj 1. decembra.

Tue, 24. Nov 2020 at 12:39

0 ogledov

Hitro ukrepanje: Zaradi slabšanja gospodarske situacije minister Počivavšek predlaga nekaj sprememb šestega paketa PKP6
Zaradi hitrega slabšanja gospodarske slike ob drugem lockdownu je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pred pripravo sedmega paketa ukrepov PKP7 predlagal nekaj sprememb šestega paketa PKP6, ki je sicer že v parlamentarni razpravi. Ker je bil šesti paket pripravljen pred drugim zapiranjem dejavnosti, ni bilo mogoče predvideti aktualne razsežnosti težav gospodarstva. Zato je vlada potrdila nekaj dopolnil, ki jih bo v parlamentarno proceduro vložila koalicija.Vlada tako na pobudo ministra Počivalška predlaga spremembo ukrepa delnega kritja fiksnih stroškov z omilitvijo pogoja upada prihodkov iz 40 odstotkov na 30 odstotkov prihodkov od prodaje. Na ta način bomo lahko pomagali večjemu krogu podjetij, ki so prizadeta zaradi epidemije COVID. Na mojo pobudo vlada predlaga spremembo ukrepa delnega kritja fiksnih stroškov z omilitvijo pogoja upada prihodkov iz 40 % na 30 % prihodkov od prodaje. Na ta način bomo lahko pomagali večjemu krogu podjetij, ki so prizadeta zaradi epidemije COVID. https://t.co/SER9LFn9Us — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) November 24, 2020 Poleg tega smo predlagali spremembo ukrepa povračila nadomestila za čakanje na delo s povečanjem povračila na 100 odstotkov nadomestila plače za mala podjetja. Predvsem smo imeli pri tem v mislih podjetja, ki še niso pridobila največjega zneska pomoči 800.000 EUR skladno z Začasnim okvirom Evropske unije za državne pomoči, točka 3.1. Poleg hitrega odziva vlade z dopolnitvami šestega paketa se pospešeno pripravlja sedmi protikoronski paket PKP7, ki bo temeljil na dveh izhodiščih. Ukrepi bodo na eni strani namenjeni pomoči gospodarstvu zaradi novo nastalih težav, ki so nastopile zaradi drugega lockdowna. Poleg tega pa bo opravljena analiza učinkov ekonomsko-socialnih ukrepov skozi celotno leto, na podlagi katere bodo pripravljeni korektivni ukrepi. Sedmi protikoronski paket bo posebej naslovil tiste sektorje, ki so utrpeli največji padec prometa skozi celotno leto, kot so denimo industrija srečanj in nekateri deli gostinstva in turizma. Gre za dejavnosti, ki niso imele težav samo v času obeh lockdownov, temveč jim je zaradi narave njihovega dela promet trpel skozi celotno leto. Poleg tega smo predlagali spremembo ukrepa povračila nadomestila za čakanje na delo s povečanjem povračila na 100 % nadomestila plače za mala podjetja. Imeli smo v mislih podjetja, ki še niso pridobila največjega zneska pomoči 800k EUR skladno z okvirom EU za državne pomoči. — Zdravko Počivalšek (@PocivalsekZ) November 24, 2020 Poleg pomoči gospodarstvu, ki je namenjena ohranjanju delovnih mest, bo sedmi protikoronski paket vseboval tudi ukrepe za ohranitev socialne stabilnosti. S temi ukrepi bo vlada pomagala socialno ranljivim skupinam, kot so denimo upokojenci z nižjimi pokojninami. Tudi v prvih paketih ukrepov ob spomladanskem valu epidemije se je izkazalo, kako pomembno je ohranjanje socialne stabilnosti. Učinkovitost ekonomsko-socialnih ukrepov slovenske vlade sicer potrjujejo tudi mednarodne finančne institucije, ki so Sloveniji celo dvignile bonitetno oceno. Mednarodni finančni trgi ocenjujejo, da je Slovenija ustrezno ravnala ob letošnji krizi in je zato dobro pripravljena na gospodarsko okrevanje, ki bo sledilo po zajezitvi epidemije. Pri tem je ključno, da ima Slovenija stabilne javne finance in likviden bančni sistem.

Tue, 24. Nov 2020 at 12:13

0 ogledov

Minister Vizjak za izboljšanje stanja Natura 2000 ob reki Muri podpisal pogodbo za dobrih 2,3 milijona evrov
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 podpisal pogodbo za sofinanciranje projekta »Obnovitev mokrotnih habitatov ob Muri« (Natura Mura) v skupni vrednosti dobrih 2,3 milijona evrov. Ob podpisu je minister mag. Vizjak izrazil zadovoljstvo ob možnosti črpanja sredstev v okviru operativnega programa. »Tudi s tovrstnimi evropskimi pozitivnimi pristopi imamo neprecenljivo priložnost, da ohranimo Slovenijo kot izjemno bogato z naravnimi vrednotami, ohranimo biotsko raznovrstnost, zaustavimo upadanje vrst in habitatnih tipov ter preprečimo nadaljnje izumiranje vrst.« Projekt, ki se bo zaključil leta 2023, bo znotraj Nature 2000 prispeval k izboljšanju stanja treh habitatnih tipov - nižinski ekstenzivno gojeni travniki, obrečna vrbovja, jelševja in jesenovja, obrečni hrastovo-jesenovo-brestovi gozdovi ter dvanajstih kvalifikacijskih vrst - kačja pastirja kačji potočnik in dristavični spreletavec, dvoživke panonski pupek, veliki pupek nižinski in hribski urh, hrošči ovratniški plavač, škrlatni kukuj in močvirski krešič ter bober, vidra in srednji detel. Vse našteto se bo izvedlo z ukrepi obnove habitatov vrst, povezanih s habitati mokrišč, z obnovo krajinskih struktur, gozdnih habitatov in prodišč. Ukrepi so del leta 2015 sprejetega vladnega Programa upravljanja območij Natura 2000 (2015–2020) za to območje Nature 2000. Neposredne aktivnosti projekta zajemajo obnovo rečne dinamike in vodnih habitatov ter vzdrževanje in obnovo poplavnih gozdov. Posredne aktivnosti so namenjene interpretaciji ciljnih vrst in habitatnih tipov ter območja Natura 2000. Obsegajo vzpostavitev 12 interpretacijskih enot, od tega tri informacijska središča, ostalo predstavljajo vzpostavitve učnih poti in interpretacijskih poligonov na lokacijah izvedenih neposrednih ukrepov. Projekt v skupni vrednosti znaša skoraj 4,6 milijona evrov, vrednost upravičenih stroškov dobrih 4,5 milijona evrov, od katerih 80 % sredstev prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj, 20 % pa Republika Slovenija. Vodilni partner projekta je Zavod za varstvo narave, drugi partnerji so Direkcija za vode, Zavod za gozdove Slovenije, Slovenski državni gozdovi, d. o. o., Občina Velika Polana in Razvojni center Murska Sobota.

Zadnji komentarji

grizzly :

12.11.2020 07:35

naivka
Viktor hajsinger :

31.10.2020 11:19

Žalostno!

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

"KDO JE NAJVEČJI VOJNI HUJSKAČ" in KDO NAJUSPEŠNEJŠI med sodobnimi predseniki ZDA?