SI
Rdeči župan Jevšek je res slika! Šarec mu je odrekel višjo glavarino, Janša mu jo odobri, on pa nerga, da je to premalo!
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Sreda, 6. maj 2020 ob 13:23

Odpri galerijo

Kot smo že pisali, bodo vse slovenske občine dobile za kar 34.85 EUR/prebivalca več denarja, kot so si ga za leto 2020 obetale pod vlado Marjana Šarca. Vlada RS je namreč izpolnila pomembno zavezo iz koalicijske pogodbe in povprečnino občinam v eno najtežjih časih zaradi spopadanja s svetovno pandemijo iz  589,11 EUR/prebivalca dvignila na 623,96 EUR. Kot kaže, pa enim županom tudi to ni dovolj, pa čeprav gtre za eno največjih povprečnin v zgodovini nastanka samostojnih občin. Med njimi je tudi murskosoboški župan Aleksander Jevšek, ki trenutno predseduje tudi SOS (Skupnost občin Slovenije), katerega proračun bo bogatejši za kar 607.884 EUR.

Aleksander Jevšek SD bi še več, čeprav dobi občini Murska Sobota kar 607.884 EUR več v proračun že v letu 2020


Jevšek (tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije) kot nerazumno odločitev vlade v koronskem interventnem zakonu poudarjata določilo, po katerem bodo občine morale račune poravnati v osmih dneh, medtem ko je za gospodarske subjekte ta rok postavljen na 60 dni. “To lahko povzroči likvidnostne težave,” opozarja.


Pojasnilo: Vlada RS je krajše plačilne roke (prej 30. dan po prejemu računa, sedaj 8. dan) občinam naložila izključno zato, ker jim na račun še vedno vsako sredo “kapne” izračunani znesek (triinpetdesetina) dohodnine, konkretno murskosoboški občini 193.936 EUR (po novem 205.406 EUR), za zagon malega in srednjega podjetništva (s katerimi občina sodeluje), pa je potrebno, da je denar čim prej na njihovih računih. In ključno: (5) odstavek 10.a člena ZFO “Če se zaradi neenakomernega pritekanja prejemkov izvrševanje proračuna ne more uravnotežiti, se lahko občina likvidnostno zadolži, vendar največ do višine 5% vseh izdatkov zadnjega sprejetega proračuna.


Jevšek: “Pričakujem, da bo občina imela največji izpad prihodkov iz naslova nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, kjer so za fizične osebe prestavili rok plačila prav zaradi epidemije, medtem ko gospodarski subjekti odklanjajo plačilo z argumentom, da je kriza”.

Pojasnilo: Občine preda seznam zavezancev za plačilo NUSZ (Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča) FURS-u. Ta najpozneje v roku treh mesecev zavezancem izda odločbo. Še kako pomembno je, da občine sedaj, ko imajo podjetja največ težav s poslovanji, seznam in roke plačil “prolongirajo” na čas, ko bodo že deležni državne pomoči preko intervencijskih zakonov “koronapaket1” in “koronapaket2” in se bodo omejitve poslovanja sprostile. Tudi sicer je delo na občinah precej zamrlo, projekti so zastali, stroškov za financiranje investicij ni, stroškov za zimsko službo ni…Novih 607.884 EUR iz naslove višje povprečnine pa predstavlja skoraj znesek, ki ga občina pridobi iz naslova NUSZ za fizične osebe.

In še ključna izjava Jevška 17.4. svetnikom: “Na našo srečo večina večjih podjetij na območju MOMS tudi v času razglašene epidemije obratuje”. 


Jevšek: “Murska Sobota je prav tako ena od občin, kjer dobijo skupno za kar 2.5 milijona evra manj povprečnine, kot so stroški poplačila obveznih nalog, zato se jim sprememba formule njenega izračuna zdi nujna. Prav tako pa v imenu SOS poudarja, da je nujno, da pristojni državni organi v kriznih razmerah pohitrijo izvajanje že odobrenih projektov EU.

Pojasnilo: Denarja zagotovo nikoli ne bo dovolj. Toda, murskosoboška občina je samo v zadnjih nekaj letih tekoče odhodke drastično povečevala in sicer za leto 2020 načrtuje slabih 6 MIO EUR (5.25 MIO 2019; 5.1 MIO 2018; 4.67 MIO 2017; 4.4 MIO 2016…), tekoče transferje pa na 8.68 MIO (8.6 MIO 2019; 8.14 MIO 2018; 2017 7.7 MIO; 7.5 MIO 2016…). Gre za stroške vezane na plače zaposlenih v občinski upravi in zavodih (ZKTŠ…), stroške financiranja društev, vzdrževanja cest in zelenih površin, zimske službe ipd. Torej, standarda, ki si ga je občina vzpostavila.  Dvig nekaterih stroškov je zagotovo upravičen, toda, v zadnjih letih “lep zalogaj” predstavlja rast stroškov kot posledica množičnega kadrovanja, še posebej v zavodih, kjer je plačnik kot ustanovitelj občina.


Če torej analiziramo izjavo murskosoboškega župana, bi po njegovem upravičeni stroški (zakonsko naložene obveznosti) lahko znašale 12.8 MIO EUR. Po novem bo murskosoboška občina iz naslova dohodnine prejela 10.89 MIO iz naslova NUSZ bo “pobrala” 2.1 MIO (podjetja 1.45 MIO in gospodinjstva 0.65 MIO), kar že znaša 13 MIO EUR. Ves ostali denar planiran v proračunu v višini 3.16 MIO (promet nepremičnin, najemnine infrastrukture – omrežnina, globe…) in 2 MIO (kapitalski prihodki) predstavlja pomemben potencial lastnih sredstev za investicije, investicijska vzdrževanja ter LS (lastna sredstva) za črpanje še več denarja iz EU in SLO/EU proračuna (občina jih planira v letu 2020 7.2 MIO). Če bi murskosoboški župan gospodaril kot dober lastnik podjetja, se gneča med zaposlenimi v nekaterih zavodih zagotovo ne bi zgodila, v proračunu pa bi ostal zajeten denar, ki bi predstavlja odličen potencial za vlaganja in plemenitenja slednjega.

Aleksander Jevšek bi lahko javno povedal: “Hvala Vlada RS za pomembnih 607.884 EUR” Ampak ne, ker ne more iz svoje kože oziroma partijske izkaznice!

Vir: b.p./pomurskenovice.si

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 30. May 2020 at 16:06

1025 ogledov

Raper Zlatko Čordić, NIHČE te nima za drugorazrednega, imamo te za nehvaležnega zdraharja!
Na twitterju se glede včerajšnjega dogajanja v Ljubljani vrstijo odzivi, med njimi je veliko takšnih, ki so zelo ogorčeni. G.Ernest Petrič-legenda pravičnosti in pokončen mož pic.twitter.com/nHhhZura30 — Jaka.Dolinar (@JakaDolinar2) May 30, 2020 Pred kratkim je znani ljubljanski raper za Slovenske novice sporočil, da ga imamo za drugorazrednega? Zlatko Čordić, ki ima lepo življenje, veliko prostega časa, visok standard, se prehranjuje v dragih lokalih skupaj s svojimi prijatelji, vzdržuje svojo številno družino, nosi draga oblačila, njegovi otroci živijo brez pomanjkanja, vozi sponzorske avtomobile, itd... se ima za drugorazrednega. Javno vas sprašujemo, pojasnite sodržavljanom, kaj je tu drugorazrednega, gospod Zlatko Čordić? Drugorazredni smo 2x obdavčeni državljani, ki smo po izgubi služb ostali brez vsega! Kaj smo potem Mi? Mi, ki hodimo na delo v sosednjo Avstrijo, ker smo zaradi divjega tranzicijskega lastninjenja ostali brez služb in smo morali s trebuhom za kruhom? Ki so nam odklapljali elektriko in smo bili brez denarja za osnovno preživetje? Mi, ki nimamo prostega časa, ki si ne moremo privoščiti dragih oblačil, nimamo sponzorskih avtomobilov, ne jemo v restavracijah in nam tudi za rekreacijo zmanjka tako časa, kot denarja? Na družbenem omrežju se je pojavil tudi ta zapis: “Zelo glasno danes proti vladi protestira raper Zlatko, ki mu je ta ista Vlada RS podarila 1.750 evrov temeljnega dohodka in za 200 evrov višji dodatek za veliko družino. Kot samozaposlenemu v kulturi pa mu prispevke (400 evrov na mesec) itak država plačuje. Naj razume, kdor more!” Mi moramo čez dan delati in plačevati davke tudi za takšne, ki do tega nikakor niso upravičeni.  Zlatko, NIHČE te nima za drugorazrednega, imamo te za nehvaležnega zdraharja!Pričakujem, da boš državni denar VRNIL!https://t.co/jdOcBSO9m5 https://t.co/jdOcBSO9m5 — Johanca #PodpiraVlado (@Jo_AnnaOfArt) May 30, 2020 Zlatko je včeraj protestiral kar na svojem novem skiroju v udobnih čevljih in lepo oblečen, kot vedno!  ko hoče prvorazredni čefur, ki ga preživlajmo vsi davkoplačevalci igrat žrtevhttps://t.co/3wAYiyqu5N — NIP (@NIP44258070) May 30, 2020 Z.M.S.

Sat, 30. May 2020 at 14:15

193 ogledov

CNN: protestniki zaradi smrti Georgeja Floyda v Atlanti napadli njen sedež, FOX NEWS pa, da so ga demolirali!
Nasilna smrt temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu, ki je umrl zaradi nasilnega ravnanja policistov, je sprožila val protestov po ZDA. Iz mnogih mest poročajo o tem, kako so se sprva minrni protesti sprevrgli v nasilništvo in vandalizem. Prišlo je tudi do spopadov med protestniki in policijo, ki je  zoper protestnike uporabila solzivec, gumijaste naboje, palice. V Detroitu je nekdo iz vozila streljal na protestnike in enega ubil. Zato so ponekod razglasili tudi policijsko uro.  Ameriška tv postaja CNN poroča, da naj bi protestniki napadli njen sedež v Atlanti, konkurenčna in ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu naklonjena FOX News pa, da so protestniki vdrli in demolirali sedež CNN v Atlanti. O tem sicer slovenski mediji ne poročajo. Glass getting broken outside the main entrance to CNN's Atlanta headquarters; protesters cheer pic.twitter.com/EToiEj5Pom — Fernando Alfonso III (@fernalfonso) May 29, 2020 Nemški ARD poroča, da so protestniki razbili okna na sedežu CNN in vdrli v stavbo in demolirali notranjost prostorov.  Mimogrede so zažgali vsaj še eno policijsko vozilo. Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump, obsodil divjanja protestnikov, ker taka ravnanja vodijo v brezpravnost in anarhijo. Ob tem je Trump dejal, da je govoril z družinskimi člani ubitega Georgea Floyda. Da so to "veliki ljudje" in da je spoznal "kako ljubijo svojega brata." Trump je o brutalnih prizorih aretacije Floyda dejal, da ga je spreletela groza ob gledanju posnetkov. Kolikšna je možnost, da se petkovi kolesarski protesti sprevržejo v nasilje, brezpravnost in anarhije. Koliko korakov smo oddaljeni od trenutka, da se vse bolj agresivnim kolesarjem v določenem trenutku "utrga" in bomo priče temu, kar se zdaj dogaja v ZDA? Bo TV hiša PRO PLUS, ki je v lasti tujcev, poročala, kako so demonstranti vdrli v stavbo in demolirali prostore nacionalne RTV? Ne, to se ne more zgoditi, ker tako PRO Plus, kakor nacionalna RTV složno podžigata petkove proteste in promovirata njih liderje, ki se trudijo, da bi vrgli z oblasti legalno in legitimno vlado Janeza Janše! Tudi pri obeh TV hišah je več kot očitno velik jugonostalgični "naboj," ko častijo in malikujejo tudi največje "sinove (morilce) NOB komunistične revolucije, ki so nad svojim narodom izvršili genodic najhujše vrste, o čemer priča več kot 700 morišč po Sloveniji. V vednost in razmislek @RTV_Slovenija in @24UR Nikoli ne podpirajte nasilja ter groženj z vandalizmom in smrtjo https://t.co/b8PIBeVG5Z pic.twitter.com/NWydOJXLZm — Janez Janša (@JJansaSDS) May 30, 2020 Slike so same sebi dovolj zgovorne 

Sat, 30. May 2020 at 12:43

177 ogledov

Posnetek webinarja - Zgodovina denarja z dne 21.5.2020
Dne 21.5.2020 se je začela serija brezplačnih webinarjev z naslovom: Denar, kriptovalute in blockchain tehnologija po »korona času«. Organizatorji serije vebinarjev so : FKPV - Fakulteta za komercialne in poslovne vede (www.fkpv.si) , aplikacija PalmaBot (www.palmabot.com) ter portal Kriptovalute.si (www.kriptovalute.si) in Abitura Celje(www.abitura.si). Namen serije brezplačnih webinarjev je odstiranje tančic in razbijanje mitov o investicijskih in borznih financah. Omenjene teme želimo približati prvenstveno študentom FKPV in ostali zainteresirani javnosti. Pod okriljem FKPV, ki kot prva slovenska fakulteta izvaja izbirni predmet »Uporaba blockchain tehnologije in kripto valut«, bodo ostali soorganizatorji prispevali svoje znanje in izkušnje na aktualnem področju. Korona kriza je dodobra zatresla cel svet, hkrati pa so digitalne rešitve doživele izjemen pospešek, ki mu danes kar ni videti konca. To vpliva na spremembe v gospodarstvu in financah, kar pa zahteva hitro prilagoditev podjetij, družbe kot celote in vsakega posameznika. Razumevanje le-teh in aktivno ukrepanje pomeni ključno razliko med zdajšnjimi in bodočimi poraženci ali zmagovalci. Spomnimo na naslednji rek "Kdor spi, ta zamudi." Naslovi posameznih tem webinarja so: Zgodovina denarja – 21.5.2020 Blockchain in razvoj kripto sredstev 26.5.2020 ob 16 uri Finančni instrumenti in razvoj borz – četrtek 28.5.2020 ob 14 uri Pomembnost upravljavskih orodij za organizacije in posameznike- torek 2.6.2020 ob 16 uri. Kako se lotiti investiranja? Kje začeti?- 4.6.2020 Zavedanje o varnosti na internetu pri upravljanju s premoženjem.- 9.6.2020 Kako se lahko udeležite webinarja?Webinar se bo izvajal s pomočjo Zoom aplikacije.Za vsako srečanje bomo objavili nov zoom link za dostop ter samostojno povabilo. Četrto srečanje bo v torek 2.6.2020 ob 16 uri na ZOOM povezavi:https://us02web.zoom.us/j/81541385976?pwd=MmFoajZhNDhJRHNKZzhNand6eEdzdz09 Vsebina četrtega srečanja je Pomembnost upravljavskih orodij za organizacije in posameznike. Posnetek prvega vebinarja (z dne 21.5.2020) je dostopen na : https://www.youtube.com/watch?v=9Sx-EOrAi_w&feature=youtu.be

Sat, 30. May 2020 at 11:31

2209 ogledov

Kolesarji! Kdo so ti ljudje?
Dragi sodržavljani, delavci in kmetje, to so ljudje, zaradi katerih imamo najbolj obdavčene osebne dohodke v Evropi! Zaradi njih pol Štajerske in Prekmurja hodi delat v Avstrijo.  To so ljudje, ki so prva obrambna črta mafiji, ki iz ozadja že desetletja pleni Slovenijo. In tej mafiji je sedanja vlada tista, ki jim je na poti. Zato so pripravljeni ustvariti tudi nemire, predvsem pa je prvi plan tako zastrupiti "ozračje" v državi, da bo vlada popustila. Sporočajo nam, da si našega denarja ne bodo pustili vzeti! Ker njim naš denar "pripada"! Tako mislijo! Ta mladenič se bori za našo svobodo! Se počutite mirno ob tej sliki? Izgleda kot borec za pravice delavcev in kmetov? Protesti so odlična zabava bogate "elitistične" ljubljanske mladine, hčera in sinov "prvoborcev", pleniteljev slovenskega davkoplačevalca! Protesti so odlična zabava bogate "elitistične" ljubljanske mladine, hčera in sinov "prvoborcev", pleniteljev slovenskega davkoplačevalca! Svetlana Makrovič, ki tako iskreno sovraži Slovenski rod. A vendar! Visoke pokojnine, ki jo na njen transakcijski račun "nakaže" slovenski delavec in kmet, ne pozabi vzeti! Svoboda je glagol, pravijo protežiranci, med njimi seveda v Beogradu rojeni Boris A. Novak Nihče me ne plačuje, srdito razlaga protežirani bloger, "influenser" Roni Kordiš. Seveda ima ves čas in DENAR tega sveta na voljo, kot vedno doslej, da "pokriva" kolesarsko dogajanje.  Brez komentarja, čas pustnih karnevalov je mimo Državljan Dr. K. Rajko je eden tistih siromakov, ki jih je janševistična diktatura najbolj prizadela. Ali je bil morda prizadet že pred tem, ne vemo. Vemo le to, da je tudi Rajc v petek zajahal kolo, da bi pokazal solidarnost z nemočnimi žrtvami diktature. (Foto:@BojanPozar), Vir: Dejan Steinbuch, Twitter) brez komentarja Protesti so odlična zabava bogate "elitistične" ljubljanske mladine, hčera in sinov "prvoborcev", pleniteljev slovenskega davkoplačevalca!                        

Sat, 30. May 2020 at 10:03

227 ogledov

VIDEO: Zunanji minister dr. Anže Logar med porabskimi Slovenci na Madžarskem
Poročali smo o srečanju zunanjih ministrov Slovenije in Madžarske, dr. Anžeta Logarja in Petra Syjarta v Dolgi vasi, na katerem sta napovedala takojšnjo odpravo omejitev prehajanje mej za slovenske in madžarske državljane. Slovenski zunanji minister je nato v popoldanskih urah obiskal tudi slovensko Porabje na Madžarskem. Ne spomnim se, da bi kateri od slovenskih zunanjih ministrov tako hitro, če je sploh, po prevzemu funkcije obiskal slovensko Porabje na Madžarskem, kot je to včeraj storil zunanji minister dr. Anže Logar. V Monoštru na slovenskem generalnem konzulatu se je z generalno konzulko Metko Lajnšček srečal z vidnimi predstavniki porabskih Slovencev,  predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kopač in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem in zagovornico Slovencev v madžarskem parlamentu Eriko Koleš Kiss. Sledil je obisk slovenskega kulturnega in informativnega centra Lipa, pod čigar streho delujeta slovenski radio in časopis Porabje, pa tudi ena redkih gospodarskih družb porabskih Slovencev, hotel Lipa. B.C. VIDEO ZAPIS OBISKA: 

Sat, 30. May 2020 at 09:47

1650 ogledov

Protesti v Celju petič, po vulgarnosti do mimoidočih prvič - brutalna zvočna kakofonija se nadaljuje
Glavni trg je bil tudi včeraj kraj »srečnega« početja in neumnega vedenja, ali pa kar tako iz dolgega časa za prenekaterega od prisotnih. Že ob prihodu na prizorišče se je ugotovila večja nasršenost in bojevitost nekaterih » veteranov » med kolesarji, ki kolesarijo po ravnem. Verjetno razlog  ravninskega kolesarjenja  tiči v upehanosti ali  druge vrste zdelanosti. Nekateri starejši, eden celo z finskim imenom, mi je odkimaval, češ ni dobro da si danes tukaj.  Eden predstavnikov salonskih levičarjev, ki je dežural na današnji petek po vzoru Janija Mődernorferja, z znakovno govorico koordiniral premike in celo spremembe trase. Kolesarji, o starem gverilskem vzorcu ali iz risanih romanov »Mirko in Slavko," so tik pred sedmo popoldne so iz veh koncev zapolnjevali Glavni  trg, kjer jih dobro rejena aktivistka vabila  k podpisu peticije za odstop 14. Vlade in to v imenu ljudstva ki ga tam «prisotni« predstavljajo. L'art pour L'art... & kakofonica brutalica....Tovrstne umetnosti si Celje in Slovenija ne zaslužita....Novodobni puhloglavi politični idiotizem..@vfokusu @YPeritorio pic.twitter.com/0Kuhh4iAYJ — Vane K. Tegov (@VTegov) May 30, 2020 Celo pozivajo, da se že neha  zapravljati »njihov« davkoplačevalski denar,  prav tisti ki ničesar ali skoraj ničesar ne prispevajo kvečjemu  porabljajo taisti  davkoplačevalski denar. Plehka formula za manipulacijo posebej z neukimi in zavedenimi. »Transferaši«,  v obliki dobro naštudiranih  pristopov pridobivajo na opogumljanju, glede na videni imajo vaje med tednom, se poslužujejo z »gibalnimi spodbujevalci« da dvignejo »adrenalin« med protestniki. Od že videnega se izluščijo osebe  zadolžene za »instrumentalni« del v pihalne inštrumente predvsem  kitajskega izvora z čemer podpirajo največjo komunistično državo na svetu. Drugi so provocirali, posebej  »damski« del z nagovarjanjem mimo stoječih po vogalih ustavljenih, da delajo selfije, češ da imajo podporo še od preostalih. Vse skupaj pa se teater zaključi z najbolj drznimi ki, če le vidijo aparat  usmerjen  k njim,  že imajo  pripravljenega dobro »zmanikiranega » sredinca  in kolesarja z odlično  pološčeno čelado,  ki kaže na resnost početja in » zadolžitve«. Vse to bi bilo res samo smešno in komično če ne bi se šlo za res. Zares ker na podlagi ničesar otipljivega, z polno floskul zavajajo ljudi in državljane, da  jih odvračajo od tega,  da se poberejo iz krize,  ki je bila še kako resno prisotna v prejšnjih mesecih.  Posledice so  obvladljive samo zaradi  odličnega dela vlade zoper katere protestirajo. Kdor koli jim »spušča muhe pod rep« ta ni zrel za politiko in delo za ljudi,  je kvečjemu poceni  populistični levosučni manipulant,  ki mu je vrhunec politične kariere, kadar ne protestira,  posedanje  po zakajenih beznicah z slikami »Che Gevare« in ostale navlake s  katero si osmišljajo parazitsko življenje, v posmeh vseh pridnih in prizadevnih ter ne glede na težave ki jih pestijo,  ponosnih in domoljubno naravnanih državljanov. Če je moto in bistvo vsega samo destrukcija, ki je glavni pečat »revolucije« na kolesih, pa se vsem nam slabo piše. Tudi zmerni ateisti  se začnejo križati in pogledujejo proti nebu, češ v kaj se je svet okoli nas spremenil. V kolikor je upanje, res mora priti hitro nasproti, da ne bo prepozno in  da ne bi vlak,  ki sliši na ime Slovenija, zgrmel v prepad in naprej v propad!! Vane K. Tegov

Zadnji komentarji

Robert Ivačič :

30.05.2020 03:05

https://carm.org/are-the-apparitions-of-mary-really-mary https://carm.org/catholic/what-are-the-approved-mary-apparitions-of-the-roman-catholic-church Are apparitions of Mary, such as Lady Fatima, true messages from God? https://www.gotquestions.org/lady-fatima.html https://www.gotquestions.org/INTL/lady-fatima.html This article has been translated into the following languages: Deutsch Español Français Italiano Nederlands Polski Português Tagalog Hrvatski https://www.gotquestions.org/Hrvatski/Marijina-ukazanja.html Pitanje: Jesu li Marijina ukazanja, poput Gospe Fatimske, stvarno poruke od Boga? Odgovor: U katoličkoj tradiciji postoje mnoga izvješća o pojavljivanju Marije, anđela i/ili svetaca koji su nosili poruke od Boga. Sasvim je izgledno da su ljudi barem u nekim od tih slučajeva uistinu vidjeli nešto nadnaravno. Iako su neka od prijavljenih viđenja na raznim mjestima djela prevaranata, neka ukazanja čine se autentičnima. Međutim, autentičnost ukazanja ne mora biti dokaz da je poruka došla od Boga, niti da se radi o stvarnom pojavljivanju Marije ili nekog anđela ili sveca. Sveto pismo nam govori da se Sotona i njegovi demoni prerušavaju u anđele svjetla (2. Korinćanima 11,14-15). Sotonska prijevara jedno je od mogućih objašnjenja ukazanja. Otkriti je li neka poruka »varavi čudesni znak« ili uistinu dolazi od Boga možemo samo usporedimo li ukazanje sa Svetim pismom. Ukoliko učenja koja se vežu uz ta ukazanja proturječe Božjoj riječi, onda je narav samih ukazanja sotonska. Proučavanje učenja Gospe Fatimske sa »Čudom Sunca« dobar je primjer. Web stranicu s detaljnim opisima »Čuda Sunca« možete naći na: www.religion-cults.com/fatima/sun.htm. Uistinu se čini da se nešto spektakularno dogodilo 13. listopada 1917....nešto se uistinu pojavilo i donijelo poruku. Činjenica da se to točno vrijeme podudaralo s onim što je bilo rečeno djeci pastirima tri mjeseca prije toga povezuje taj događaj s ukazanjima koja su bili vidjeli prethodnih mjeseci – prvo ukazanje anđela, a zatim »Gospe Fatimske«. Kada se poruka Fatime usporedi s biblijskim učenjem, očigledno je da ta poruka sadrži mješavinu malog dijela biblijske istine i nekoliko nebiblijskih običaja i učenja. Sljedeće odlomke citiramo izravno s web stranice posvećene »Gospi Fatimskoj« www.fatima.org. Određene riječi i rečenice potcrtali smo kako bismo ih označili kao nebiblijske (odnosno, Biblija ih ne poučava) ili antibiblijske (suprotne Bibliji). Nakon oduljih citata naći ćete više informacija o posebnim razlozima zbog kojih ova ukazanja treba svrstati pod »varave čudesne znakove«. Slijedi citirani sažetak općenite poruke koju donosi Gospa Fatimska: Općenita poruka »Općenita poruka Fatime nije složena. Njene molbe potiču na molitvu, okajanje, pokajanje i žrtvu te napuštanje grijeha. Prije no što se Gospa pojavila djeci pastirima – Lucy, Franciscu i Jacinti, posjetio ih je Anđeo Mira. Anđeo je pripremio djecu za primanje blažene Djevice Marije, a njegove su upute važan vid Poruke koji se često previdi. »Anđeo je djeci pokazao žarki, pažljivi i prisebni način na koji bismo svi trebali moliti, te strahopoštovanje koje bismo trebali pokazati Bogu u molitvi. Također im je objasnio veliku važnost molitve i prinošenja žrtava u okajanju uvreda počinjenih protiv Boga. Rekao im je: 'Od čega god možete učinite žrtvu i prinesite je Bogu kao čin okajanja grijeha kojima je On bio uvrijeđen, te u molbama za obraćenje grješnika.' U svome trećem i posljednjem ukazivanju djeci, Anđeo im je podijelio Svetu pričest i pokazao pravi način za primanje našega Gospodina u Euharistiji: sve troje kleknuli su kako bi primili pričest; Lucy je primila Svetu hostiju na jezik, a Anđeo je podijelo Krv Kaleža između Francisca i Jacinte.« »Gospa je naglasila važnost moljenja Krunice u svakome njenom ukazanju, tražeći od djece da svaki dan mole Krunicu za mir. Drugi glavni dio poruke Fatime je posvećenost našoj Gospi od Bezgrješnog srca, koja je strašno uvrijeđena i povrijeđena grijesima čovječanstva i od nas s ljubavlju traži da je utješimo okajanjima. Pokazala je svoje srce okruženo trnjem (koje je predstavljalo grijehe protiv njenoga Bezgrješnog srca) djeci, koja su razumjela da je njihove žrtve mogu utješiti.« »Djeca su također vidjela da je Bog strašno uvrijeđen grijesima čovječanstva te da želi da svaki od nas, kao i cijelo čovječanstvo, odbaci grijeh i okaje svoje zločine molitvom i požrtvovnošću. Tužna je Gospa zaklinjala: 'Nemojte više vrijeđati Boga Gospodina našega jer je već previše uvreda podnio!'« »Djeci je također bilo rečeno da se mole i žrtvuju za grješnike, kako bi ih spasili od pakla. Nakratko im je bilo pokazano viđenje pakla, nakon čega im je Gospa rekla: ‘Vidjeli ste pakao gdje duše jadnih grješnika idu. Kako biste ih spasili, Bog u svijetu želi ustanoviti sljedbu moga Bezgrješnoga Srca. Učinite li ovo što vam govorim, mnoge će duše biti spašene i vladat će mir.'« »Gospa nam je otkrila specifični korijen svih nevolja u svijetu, onaj koji uzrokuje ratove i slične grozne patnje: to je grijeh. Zatim je dala rješenje; prvo za pojedince, a zatim za crkvene vođe. Bog traži da ga svatko od nas prestane vrijeđati. Moramo se moliti, posebice Krunicu. Čestim moljenjem Krunice dobit ćemo milosti koje nam trebaju za pobjedu nad grijehom. Bog želi da se molimo mome Bezgrješnom srcu i da radimo na širenju tih molitava u cijelom svijetu. Gospa je rekla: ‘Moje Bezgrješno Srce bit će vaše utočište i put koji će vas voditi k Bogu.' Želimo li doći k Bogu, siguran put prema njemu naći ćemo budemo li posvećeni Bezgrješnome Srcu njegove Majke.« »Kako bismo neprekidno bili sve bliži njoj, a prema tome i njenome Sinu, Gospa je naglasila važnost moljenja Krunice svaki dan barem pedeset godina. Tražila je da nosimo smeđi škapular. I trebamo prinositi žrtve, posebice žrtvu vršenja naše svakodnevne dužnosti, u okajanju grijeha počinjenih protiv našega Gospodina i naše Gospe. Također je naglasila potrebu za molitvama i žrtvama za spašavanje grješnika iz pakla. Poruka Fatime pojedinim dušama sažeta je u ovim navodima.« Na istoj je web stranici zapisan razgovor Sestre Lucy (desetogodišnje pastirice koja je bila jedno od troje djece koji su vidjeli ukazanja 1917.) i Oca Fuentesa. Intervju datira iz 1957. godine i u njemu se najviše govori o Fatimi i njenoj poruci, a tamo Sestra Lucy kaže sljedeće: »Oče, vrag je raspoložen za ulazak u odlučujuću bitku s Blaženom Djevicom i vrag zna što Boga najviše vrijeđa i što će u najkraćem vremenskom razdoblju zadobiti najviše duša za Njega. Zbog toga vrag čini sve što može kako bi pridobio duše posvećene Bogu, jer će tako uspjeti u nakani da vođe napuste duše vjernih, kako bi ih lakše dohvatio.« »Oče, Presveta Djevica nije mi rekla da se nalazimo u posljednjim vremenima, ali mi je dala to do znanja na tri načina. Prvo, rekla mi je da vrag želi ući u odlučujuću bitku protiv Djevice. Odlučujuća bitka je konačna bitka iz koje će jedna strana izaći kao pobjednik, a druga će doživjeti poraz. Prema tome, od sad pa nadalje moramo odlučiti na koju ćemo stranu stati. Ili smo za Boga ili za vraga – nema druge mogućnosti.« »Drugo, rekla je mojim rođacima i meni da Bog daje dvije posljednje pomoći svijetu. To su Sveta Krunica i molitve upućene Bezgrješnome Srcu Marijinom. To su dvije posljednje pomoći koje znače da neće biti drugih. »Treće, u planovima božanske providnosti Bog uvijek, prije no što će kazniti svijet, iscrpi svu moguću pomoć. Sad, kada bude vidio da svijet uopće ne obraća pažnju, kako mi kažemo na naš nesavršeni način govora, On nam, uznemirena srca, nudi posljednji način spasenja, svoju Presvetu Majku. Čini to uznemirena srca jer prezrete li i odbacite ovo krajnje sredstvo, nećemo više imati oproštenja s Neba, jer ćemo počiniti grijeh koji Evanđelja nazivaju grijehom protiv Duha Svetoga. Taj se grijeh sastoji od otvorenog odbacivanja, s punim znanjem i prihvaćanjem, spasenja koje On nudi. Sjetimo se da je Isus Krist vrlo dobar Sin i neće dopustiti da vrijeđamo i prezremo njegovu Presvetu Majku. Tijekom mnogih stoljeća Crkvene povijesti zapisali smo jasno svjedočanstvo koje, strašnim kaznama koje zapadaju one koji napadnu čast njegove Presvete Majke, pokazuje kako je naš Gospodin Isus Krist uvijek branio čast svoje Majke.« »Dva načina po kojima se svijet može spasiti su molitva i žrtve. [O svetoj Krunici, Sestra Lucy je rekla:] Vidite, Oče, Presveta Djevica, u ovim posljednjim vremenima u kojima živimo, dala je novu učinkovitost izgovaranju molitava Krunice, i to u tolikoj mjeri da nema problema, bez obzira koliko može biti težak, bilo da je vremenit ili nadasve duhovan, u duhovnom životu bilo koga od nas, naših obitelji, obitelji u svijetu ili zajednica vjernika, ili čak u životima naroda i nacija, koji se ne mogu riješiti molitvom Svete Krunice. Svetom krunicom mi ćemo se posvetiti. Utješit ćemo našega Gospodina i postići spasenje za mnoge duše.« Na kraju, posvećenost Bezgrješnome Srcu Marije, naše Presvete Majke, sastoji se u tome da Nju smatramo Prijestoljem milosti, dobrote i oprosta, te sigurnim vratima za ulazak u Nebo.« U gornjim odlomcima koji se tiču poruke za koju Sestra Lucy misli da je ukazanje htjelo da prenese svijetu, nalazite uistinu mnogo stvari koje ne samo da se ne nalaze u Svetome pismu, nego mu čak proturječe. 1) Mariju naziva »Presvetom Majkom« i govori se da ima »Bezgrješno Srce«. Pod tim oni ne misle da joj je dana pravednost i svetost koja se daje svetima preko pripisane im Kristove pravednosti, nego da je bila spašena od grijeha u bilo kojem obliku tako što je bila začeta u majčinoj utrobi bez mrlje istočnoga grijeha. Biblija nikada o Mariji ne govori kao o bezgrješnoj ženi. Nikada ne govori da je imala bezgrješno srce. Naprotiv, ona Boga naziva svojim Spasiteljem (Luka 1,47). To je, čini se, smješta uz bok ostalome čovječanstvu, ali Katolička crkva smatra da je Marija bila spašena od grijeha po Kristovim zaslugama tako što je bezgrješno začeta, a potom živjela bezgrješan život. Ponovno, to se nigdje ne poučava u Svetome pismu. Naprotiv, Sveto pismo poučava da postoji samo jedna iznimka istini da smo svi grješnici (Rimljanima 3,10; 3,23; itd.). Ta jedina iznimka je Isus Krist (2. Korinćanima 5,21; 1. Petrova 2,22; 1. Ivanova 3,5). 2) Sestra Lucy priča o posvećenosti »Bezgrješnome Srcu« Marijinom i moljenju krunice kao o »posljednje dvije pomoći svijetu«. Također tvrdi da nema problema koji se ne može riješiti moljenjem krunice. Učenje je Fatime da će se moljenjem krunice spasiti mnoge duše. I opet, takvo učenje ne nalazimo nigdje u Svetome pismu. Glavna molitva u krunici je »Zdravomarija« koja se ponavlja pedeset puta. Prvu polovicu te molitve čini tekst iz Svetoga pisma kojim anđeo pozdravlja Mariju: »Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom, blažena ti među ženama i blažen plod utrobe tvoje, Isus...» ali drugi dio molitve kaže: »...»Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike sad i času smrti naše.« Osim što Mariji daje naziv koji joj Biblija ne daje, također traži od Marije da se moli za nas. Uistinu, katolici Mariju ne smatraju samo onom kroz koju izvire SVA Božja milost i onom koja posreduje kod svoga Sina u ime nas, nego joj također upućuju molitve da izbavi ljude od grijeha, rata itd. Molitva Mariji Pape Ivana Pavla II. iz ranih osamdesetih godina 20. stoljeća, primjer je toga. U toj molitvi on neprestano zaklinje Mariju da nas »izbavi« od nuklearnoga rata, gladi, samouništenja, nepravde itd. Ponovno, nigdje u Bibliji nećete naći neku pobožnu osobu kako se moli bilo kome drugom osim Bogu, niti da traži da bilo tko za nju posreduje osim onih koji još uvijek žive na zemlji. Naprotiv, Sveto pismo nas upućuje da se molimo Bogu (Luk 11,1-2; Matej 6,6-9; Filipljanima 4,6; Djela 8,22; Luka 10,2; itd.)! Bog nas ohrabruje da odvažno stupimo pred prijestolje milosti (Njegovo prijestolje) kako bismo našli milost i pravodobnu pomoć (Hebrejima 4,14-16). Bog nam je ostavio obećanje da Sveti Duh posreduje za nas u skladu s voljom Božjom neizrecivim uzdisajima (Rimljanima 8,26). Zašto bismo trebali ići preko svetaca, anđela ili Marije, posebice uzmemo li u obzir činjenicu da se niti takav primjer niti zapovijed ne nalaze nigdje u Bibliji? Samo je jedan primjer dvije stvari koji se ponavlja u Svetome pismu: a) Molitva se upućuje samo Bogu (1. Korinćanima 11,5; Rimljanima 10,1; Rimljanima 15,30; Djela 12,5; Djela 10,2; Djela 8,24; Djela 1,24; Zaharija 8,21-22; Jona 2,7; 4,2; itd.) b) Zahtjevi za molitve upućuju se samo živima (1. Solunjanima 5,25; 2. Solunjanima 3,1; Hebrejima 13,18; itd.) Povrh toga, nigdje se ne poučava da Marija sve vidi, sve čuje i sve zna (niti nešto približno) što bi trebalo biti istina da bi ona mogla čuti i odgovoriti na mnoštvo molitava koje joj upućuju mnogi katolici koji joj se u isto vrijeme mole širom svijeta. Umjesto toga Sveto pismo poučava da su i anđeli i duhovi mrtvih ograničena bića, te da mogu biti samo na jednome mjestu u isto vrijeme (Daniel 9,20-23; Luka 16,19 i dalje). 3) Jedna od opetovanih poruka Fatime jest poziv na osobno »okajanje« ili »pokoru«. Ovaj katolički koncept poučava da Bogu i Mariji trebamo dati nadoknadu za grijehe koje smo počinili protiv njih. Da ponovimo jedan izraz iz »Općenite poruke«, anđeo je rekao djeci da od čega god mogu učine žrtvu i prinesu je Bogu »kao čin okajanja grijeha kojima je On bio uvrijeđen…« Okajanje je »ispaštanje ... nešto što se čini ili plaća kao nadoknada; kompenzacija«. Ovo se veže uz rimokatoličko učenje o vremenitoj kazni koju osoba može riješiti putem pokore ili preko određenog vremena koje će provesti kasnije u čistilištu. Biblija NIKAD ne govori o potrebi »okajanja« naših grijeha ili vršenja »pokore« kako bismo platili za svoje grijehe. Naprotiv, Biblija poučava da trebamo dati svoje živote kao žive žrtve Bogu u odazivu i zahvalnosti za sva milosrđa koja nam je iskazao u spasenju (Rimljanima 12,1-2). Kada netko postane kršćaninom, njegovi su grijesi oprošteni i u potpunosti plaćeni u Kristu. Iza toga ne preostaje nikakvo plaćanje koje se za njih može učiniti; nije potrebno nikakvo daljnje okajanje. 4) Ključni aspekt Fatime je klanjanje i štovanje koje se iskazuje slikama vezanim uz ukazanja. Po cijeloj Bibliji možete vidjeti da svaki put kad se netko klanja pred nekim »svecem« ili anđelom, kaže im se da ustanu i da prestanu. Takvo se obožavanje prihvaća jedino kada se čini »Anđelu Gospodnjem« (predutjelovljenom Kristu), ili Isusu, ili Bogu Ocu. Katolici naglašavaju razliku između »štovanja» Boga i »uzvisivanja« Marije i svetaca; ali kada je apostol Ivan pao ničice pred anđelom, anđeo ga nije pitao: »Je li to što mi iskazuješ štovanje ili uzvisivanje?« Anđeo mu jednostavno kaže da prestane i da »štuje Boga« (Otkrivenje 19,10). Također, kada je Petra »uzvisivao« (prokuneo – grčka riječ koju Katolička crkva koristi za »obožavanje» koje se razlikuje »štovanja« koje zaslužuje samo Bog) Kornelije u Djelima 10,25, Petar Korneliju kaže: »Ustani! I ja sam samo čovjek!« Moram primijetiti da se ista ta riječ koristi u odlomku iz Otkrivenja koji smo spomenuli. Prema tome, opetovani primjer u kojemu netko uzvisuje anđela ili »sveca« uvijek prati zapovijed da prestanu! Prema tome, molitve Mariji u suprotnosti su s biblijskom opomenom da se molimo Bogu i biblijskim primjerom takve molitve. Također, nelogično je zamijeniti molitvu sveznajućem, svemogućem, ljubavlju ispunjenom Bogu (Psalam 139; Hebrejima 4,14-16) molitvom nekome svecu ili Mariji, kada nema nikakva biblijskog dokaza da oni uopće mogu čuti molitve! Moliti se svecima i Mariji širom svijeta znači pripisati im atribute sveprisutnosti i sveznanja koje posjeduje samo Bog…to je uistinu idolopoklonstvo! 5) Na kraju, u pogledu »Čuda Sunca«, postoje opetovani slučajevi u kojim se »varavi čudesni znakovi« javljaju u Svetome pismu (Izlazak 7,22; 8,7; 8,18; Matej 24,24; Marko 13,22; Otkrivenje 13,13-14). Bog nam čak kaže u Ponovljenom zakonu 13,1, i dalje, da nekoga tko prorokuje nešto što se obistini ili dade »znak« koji se čini čudesnim, a poučava štovanje stranih bogova, ne smijemo poslušati, nego ga tretirati kao lažnoga proroka. Za kršćanina, »sadržaj vjere« treba biti Biblija i njeno učenje (Izaija 8,20; 2. Timoteju 3,16). Iako katolici mogu tvrditi da nas »Gospa Fatimska« ne poziva na štovanje »stranih bogova« nego na štovanje pravoga Boga, ideja uzvisivanja Marije do te mjere da se njeno »Bezgrješno Srce« stavlja na istu razinu kao i Isusovo »Sveto Srce« neosporno je uzvisivanje pobožne žene na položaj koji joj se u Svetome pismu nikad ne daje...položaj jednakosti s Bogom; jer davati joj čast koju dajemo Kristu znači upravo to. Slično tomu, staviti Mariju u središte pozornosti do te mjere da više vremena provodimo moleći se njoj nego Bogu također je idolopoklonstvo, posebice u svjetlu izravnih zapovijedi Svetoga pisma da se molimo Bogu i potpunoj tišini u pogledu bilo kakvog uzvisivanja Marije. Je li »Čudo Sunca« bilo varavi čudesni znak? Na temelju biblijskog učenja svakako se čini da je tako. Sotoni nije problem pomiješati dovoljno istine, kako bi učenje zvučalo ispravno, s dovoljno laži da nam osudi duše na pakao. Gdje se u cijeloj poruci Fatime uopće spominje evanđelje spasenja po milosti kroz vjeru u Krista...poruka koja se neprestano ponavlja cijelim Novim zavjetom? Gdje se ikad spominje da spasenje dolazi samo po Kristovu dovršenom djelu na Kalvariji te da naša djela nemaju nikakve zasluge odvojeno od njega? Pokora i donošenje prinosa u svrhu okajanja za grijehe dijametralno su suprotni Kristovu dovršenom djelu na Kalvariji i našoj potrebi za spasenje samo po milosti kroz vjeru u njega samoga. Zazivanje Marije i njenoga Bezgrješnoga Srca te recitiranje Krunice kao krajnjeg i konačnog sredstva spašavanja duša pljuska je u lice biblijskim istinama poput one koju nalazimo u Djelima 4,12 i 1. Timoteju 2,5. »Uza Zakon! Uza svjedočanstvo! Ne govore li po ovoj riječi, to je zato što u njima nema svjetlosti« (Izaija 8,20, dosl. prijevod). Vprašanje: Kaj pravi Sveto pismo o devici Mariji? https://www.gotquestions.org/Slovenscina/Devici-Mariji.html Odgovor: Marija, Jezusova mama, je bila opisana kot »obdarjena z milostjo« (Evangelij po Luku 1,28). Izraz prihaja iz grške besede, ki v bistvu pomeni »veliko milosti,« Marija je prejela veliko Božje milosti. Milost je »nezaslužena naklonjenost« in pomeni, da prejmemo Božji blagoslov kljub dejstvu, da si tega ne zaslužimo. Marija je potrebovala Božjo, odrešujočo milost tako, kot vsi ostali. Marija je razumela to dejstvo, kot je to izjavila v Evangeliju po Luku 1,47, »in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku.« Marija se je zavedala, da potrebuje Odrešenika. Sveto pismo nikoli ne pravi, da je bila Marija kaj več kot le navadna ženska, ki jo je Bog izbral, da jo uporabi na nenavaden način. Da, Marija je ravnala pravično po postavi, ker je prejela Božjo naklonjenost (milost), kot to piše v Evangeliju po Luku 1,26-28. Hkrati pa je bila Marija grešna oseba, ki je potrebovala Jezusa Kristusa kot svojega Zveličarja, tako kot vsi drugi (Pridigar 7,20; Pismo Rimljanom 3,23, 6,23; Prvo Janezovo pismo 1,8). Marija ni bila brezmadežno spočeta. Sveto pismo ne omenja, da bi Marijino rojstvo bilo kaj drugačno od vseh drugih rojstev. Bila je devica, ko je rodila Jezusa po Svetem Duhu, ki je prišel nadnjo (Evangelij po Luku 1,34-38), toda ideja o Marijinem večnem devištvu ni Svetopisemska. Evangelij po Mateju 1,24b-25 govori o Jožefu in pravi tako: »Vzel je svojo ženo k sebi in ni je poznal, dokler ni rodila sina; in imenoval ga je Jezus.« Beseda »dokler« jasno nakazuje, da Jožef in Marija nista imela spolnih odnosov, vse dokler Marija ni rodila Jezusa, potem pa sta imela spolne odnose. Marija je ostala devica, do Jezusovega rojstva, vendar sta Jožef in Marija imela še nekaj otrok potem, ko je rodila Jezusa, prvorojenca. Jezus je imel štiri polbrate: Jakoba, Jožefa, Simona in Judo (Evangelij po Mateju 13,55). Jezus je tudi imel polsestre, toda te niso niti imenovane niti naštete (Evangelij po Mateju 13:55-56). Bog je blagoslovil Marijo s tem, da je bila rodovitna in je rodila še več otrok, kar je v tisti kulturi bil (kot bi moralo biti danes v naši) najjasnejši znak Božjega blagoslova nad žensko. Enkrat, ko je Jezus govoril, je ženska v množici izjavila: »Blagor telesu, ki te je nosilo, in prsim, ki so te dojile!« (Evangelij po Luku 11,27). Ni bilo boljše priložnosti za Jezusa kot te, da bi izjavil o Mariji, da je zares vredna slave in časti. Toda kakšen je bil Jezusov odziv? »Še bolj blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo.« (Evangelij po Luku 11,28). Jezusu je bila poslušnost Božji besedi bolj pomembna kot to, da se pohvali žensko, ki jo je Bog uporabil za prihod Odrešenika na svet. Nikjer v Svetem pismu Jezus, ali kdorkoli drug, ne nameni nobene časti, slave ali oboževanja Mariji. Elizabeta, Marijina sorodnica je hvalila Marijo v Evangeliju po Luku 1,42-44, toda njena hvala je osnovana na Marijino vero v Božjo besedo: »Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!« (Evangelij po Luku 1,45), deviško rojstvo Mesije. Ni bila osnovana na nobeno Marijino slavo. Marija je bila prisotna pri križu, ko je Jezus umrl za grehe izvoljenih (Evangelij po Janezu 19,25). Marija je bila tudi z apostoli na binkoštni dan (Apostolska dela 1,14). Po tem dogodku Marija ni nikoli več omenjena. Sveti Duh Mariji ni dal nobene pomembne vloge. Marijina smrt ni zabeležena v Svetem pismu. Nič ni omenjeno o tem, da bi Marija bila vnebovzeta ali da bi imela v nebesih neko veliko vlogo. Tudi ni kraljica nebes, kot jo nekateri imenujejo. Kot ponižna služabnica Boga, po katerem je prišel Jezus na ta svet, je Marija lahko deležna le našega spoštovanja, ne pa našega slavljenja ali čaščenja. Nikjer v Svetem pismu ne piše, da Marija lahko sliši naše molitve, ali da ona moli in posreduje za nas k Bogu. Jezus je naš edini posrednik (posredovalec) v nebesih (Prvo pismo Timoteju 2,5-6). Če bi jo slavili, častili in k njej molili, bi odgovorila z istimi besedami kot angeli: »Boga môli!« (preberi Razodetje 19,10; 22,9). Tako Marija, kot ostali služabniki Boga nam dajejo pomemben primer, kako naj slavimo, častimo in poveličujemo samo Boga. Takole je rekla: »Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku, kajti ozrl se je na nizkost svoje služabnice. Glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi, kajti velike reči mi je storil Mogočni in njegovo ime je sveto. Njegovo usmiljenje je iz roda v rod nad njimi, ki se ga bojijo. Moč je pokazal s svojo roko, razkropil je tiste, ki so ošabni v mislih svojega srca. Mogočne je vrgel s prestolov in povišal je nizke. Lačne je napolnil z dobrotami in bogate je odpustil prazne. Zavzel se je za svojega služabnika Izraela in se spomnil usmiljenja, kakor je govoril našim očetom: Abrahamu in njegovemu potomstvu na veke.« (Evangelij po Luku 1,46-55). Torej, če je Marija slavila in častila Boga in ga imenovala za svojega Odrešenika, potem nam to pove, da Marija ni soodrešenica z Jezusom. Na mnogih mestih nam Sveto pismo to potrjuje, kot tudi sam Jezus, ko je rekel: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni« (Evangelij po Janezu 14,6). Jezusovi učenci so pogumno pričevali o Jezusu z besedami: »V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili« (Apostolska dela 4,12). Če rečemo, da je Marija soodrešenica za ljudi sveta, potem ne samo, da žalimo Jezusa, ampak delamo nekoga za nekaj, kar to sploh ni, in tako se pravi osebno žalimo Marijo. Ne samo to, temveč, če jo častimo, slavimo ter ji molimo namesto ali poleg Boga, storimo malikovanje. https://www.gotquestions.org/Slovenscina/Devici-Mariji.html
BOGDAN VIRANT :

26.05.2020 20:09

Zakaj sem prisiljen plačevati nekaj, kar nisem naročil, me ne zanima, za mene ni koristno, pa še verjamem ne v to ? »Javni zavod“ RTV Slovenija in novinarji medijev, ki jih obvadujejo nedemokratične komunistične strukture, ste sramota in grožnja demokraciji, drugačnega razmišljanja in svobodi govora. RTV in komunajzarski lastniki medijev, dnevno širijo laži, manipulirajo, blatijo Janeza J., predvsem desni politični spekter, skratka vsakega, ki se ne strinja z njihovo bolano levo ideologijo. Novinarji se svojimi skrajnimi levimi komentarji pridružujejo navječjemu izdajalcu Slovenije, ki mu svobodna, demokratična in svobodna Slovenija nikoli ni bila in nikoli ne bo intimna opcija in so za ohranjanje svojih delovnih mest pripravljeni pisati, kakršnekoli laži, grozijo in nekaznovano pozivajo s plakati z umorom Janše. Novinarji RTV Slovenija se med službenim časom z denarjem davkoplačevalcev in prisilnim prispevkov še dodatno indoktrinirajo z branjem skrajnega levega tednika MLADINA in drugih predvsem levih medijev. Tako RTV Slovenija skrbi in poskrbi, da so novinarji primerno ves čaš primerno indoktrinirani s skrajno levo komunistično ideologijo. RTV “neodvisno novinarsto” živi še v času oktobrske revolucije. Je ideološko obremenjen s komunizmom, sovražen je do državljanov in drugače mislečih, ki se ne strinjajo z skrajno levo komunajzarsko bolano ideologijo, za kar moramo državljani še plačevati. RTV komunajzarski servis je potrebno privatizirati, da bodo svoje komunajzarske storitve lahko prodajali in ponujali na trgu tistim, ki bo RTV komunajzarske oddaje želeli gledati in plačevati. Ko bo RTV privatizirana, se boste vsi komunajzarji naročili na njene programe in se bo cena naročnine dvignila za vsaj 2x, vsi komunajzarji boste lahko vzdihovali ob prikazovanju rdeče zvezde, doživljali orgazme, ko vam bodo na RTV v oddajah prikazovali in poveličevali največje kriminalce, katere trenutno premore uboga Slovenija.
Viktor hajsinger :

16.05.2020 06:26

Sem že.
Igor Pust :

12.05.2020 22:09

Poslano na DW.

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Rdeči župan Jevšek je res slika! Šarec mu je odrekel višjo glavarino, Janša mu jo odobri, on pa nerga, da je to premalo!