SI
Gašper Blažič: Osvobodilna fronta – velika prevara
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Ponedeljek, 27. april 2020 ob 11:18

Odpri galerijo

Predstavniki SD polagajo venec pred spomenik pred Vidmarjevo vilo, v Rožni dolini, v Ljubljani

Čeprav je 27. april od osamosvojitve Slovenije dalje v koledarju označen kot »dan upora proti okupatorju«, je treba vedno znova spominjati na zlagano vsebino tega praznika. Nekdaj se je namreč ta dan praznoval kot »dan Osvobodilne fronte«, čeprav se na ta dan ni zgodilo nič takšnega, kar bi lahko praznovali. 


Dan prej, 26. aprila 1941, so komunisti skupaj z nekaterimi političnimi skupinami ustanovili Protiimperialistično fronto, ki pa ni izvajala kakšne uporniške dejavnosti proti okupatorju v primerjavi s pripadniki organizacije TIGR. Ti so se fašizmu aktivno upirali že pred vojno, dobra dva tedna po ustanovitvi PIF, natančneje 13. maja 1941, pa so se spopadli z okupatorjem na Mali gori pri Ribnici.

Stalinove ljudske fronte

Kakšno je dejansko ozadje ustanovitve PIF, ki se je šele po napadu Nemčije na Sovjetsko zvezo (22. junija 1941) preimenovala v Osvobodilno fronto? Sile osi so napadle tedanjo Kraljevino Jugoslavijo na cvetno nedeljo, 6. aprila, najprej z letalskim napadom na Beograd in druga mesta, sledil je vdor okupacijskih čet, jugoslovanska vojska pa se je hitro vdala. Vse to je bila posledica dramatičnih dogodkov že pred začetkom napada, ko je prišlo do državnega udara in odstavitve regenta, princa Pavla Karađorđevića in odstopa Jugoslavije od trojnega pakta. Komunisti so tu igrali dvojno igro, saj so nemškega okupatorja v skladu s sporazumom med Hitlerjem in Stalinom iz leta 1939 pozdravili z navdušenjem. Stalin je imel tudi v načrtu, da bi komunistične partije po Evropi izvajale revolucijo postopoma, in sicer pod krinko ljudskih front. Komunistična partija Slovenije se sicer ni čisto držala tega načrta, kar je pokazal tudi kasnejši potek dogajanja, je pa zato uspešno prevzela oblast.

Kocbeka v začetku ni bilo

Zgodovinska poročanja o ustanovnem sestanku PIF oz. kasnejše OF se precej razlikujejo. V Vidmarjevi vili naj bi se bili sešli njen lastnik Josip Vidmar, iz KPS, ki je sklicala sestanek, so se sestanka udeležili Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler, v imenu krščanskih socialistov pa Tone Fajfar. Kulturne delavce naj bi poleg Vidmarja zastopali še Ferdo Kozak in Franc Šturm, sokole pa Josip Rus. Vsebina sestanka, ki naj bi bil po nekaterih podatkih sestanek Društva prijateljev Sovjetske zveze, ni znana, saj dokumenti o tem ne obstajajo, izjave udeležencev pa so si nasprotujoče. Nekateri so govorili o oboroženem odporu proti imperializmu, vendar to ni potrjeno. A če smo že pri imperializmu, naj spomnimo, da so k imperializmu prištevali celoten Zahod. Sicer pa naj bi k PIF oz. OF pristopilo skupaj 15 skupin, nekatere šele po vojni, medtem ko so bile vmes tudi tiste, ki so bile kasneje izključene – denimo Stara pravda, h kateri je spadal tudi kasnejši disident Ljubo Sirc, vodil pa jo je Črtomir Nagode. Krščanski socialist Edvard Kocbek se je v OF vključil nič prej kot avgusta 1941 – zanimivo, zaradi pakta med Hitlerjem in Stalinom ga sodelovanje v PIF ni preveč mikalo, v to druščino se je vključil, šele ko je Nemčija napadla Sovjetsko zvezo.

Prijatelji Sovjetske zveze

Ob vsem tem je zanimivo, da slovenska javnost ne pozna »predzgodovine« OF. Že leta 1940 naj bi bila Kidrič in Ziherl nagovarjala liberalnega kulturnika Josipa Vidmarja k ustanovitvi Društva prijateljev Sovjetske zveze in Vidmar je v to privolil. To je bilo v času, ko se je Kraljevina Jugoslavija politično spet zbližala s Sovjetsko zvezo, saj so dotedanjo največjo zaveznico Francijo že okupirale Hitlerjeve čete. V društvu so sodelovale skupine, ki so tudi evidentirane kot »ustanovne skupine« PIF oz. OF, to so levi del telovadnega društva Sokol in levičarski kulturni ustvarjalci pa tudi Fajfarjeva frakcija krščanskih socialistov. Šlo je torej za nekakšno prosovjetsko politično skupino, saj je večina politične strukture na Slovenskem nasprotovala političnemu povezovanju s Stalinom. Po okupaciji je demokratični del slovenske politike odšel v ilegalo in ustanovil Slovensko zavezo, komunisti pa so s t. i. dolomitsko izjavo samo formalizirali svoj monopolni položaj v OF. Ta je bila samo vaba za tiste, ki so v OF videli demokratično organizacijo, ki se je bojevala proti okupatorju. V resnici je šlo le za kritje komunistov, ki so se največkrat skrivali za frakcijo krščanskih socialistov, katere najvidnejši predstavnik je bil kasneje Edvard Kocbek. Slednji je v svojem zanosu takrat podpiral tudi mnoge komunistične zločine in po vojni užival življenje privilegiranca, a ne dolgo – že leta 1952 so ga komunisti tako rekoč čez noč potisnili v izolacijo in javno sramotenje. Za Kocbeka se je začela kalvarija, v kateri je sredi sedemdesetih let tudi javno spregovoril o povojnih pobojih.

Datum so si izmislili

A nekatera nova odkritja, povezana s Kocbekom, dejansko postavljajo ustanovitev OF v še bolj čudno luč. Kot je Kocbek zapisal leta 1971, ko je bil že izobčenec, »zgodovina NOB ne pozna nobene uradne ustanovitve Osvobodilne fronte. Tudi antifašistična fronta ni bila ustanovljena, kajti ta je obstajala že pred razpadom Jugoslavije«. Andrej Inkret povzema Kocbekove zapise s trditvijo, da datum 27. april dejansko nima nobene vloge. »Ta datum je nastal manipulativno, Kidrič je potreboval datum ustanovitve in zato so pač neki debaterski sestanek pri Vidmarju proglasili za zgodovinski datum ustanovitve OF.« In kar je najbolj smešno: dan OF, ki je bil uradno uveden leta 1948, je obstajal le do leta 1951, nato pa so ga slovenski komunisti ukinili kar sami, saj v duhu jugoslovanstva niso želeli, da bi nastali spori med jugoslovanskimi republikami glede datumov in začetka bojev. Srbi so namreč svoj dan vstaje praznovali 7. julija in so imeli nekakšno prednost pred drugimi narodi nove Titove Jugoslavije. Slovenski komunistični vrh je zato uvedel t. i. dan vstaje, in sicer 22. julija, na dan, ko so leta 1941 trije komunisti napadli orožnika slovenskega rodu in ga ranili. Skratka, čista partijska farsa. Josip Vidmar, ki je podprl ukinitev OF, si je vrnitev dneva OF spet zaželel leta 1968. In so ga spet uvedli. In se je z novim imenom ohranil tudi v koledarju državnih praznikov Republike Slovenije − v posmeh zgodovinskim dejstvom.

Gašper Blažič

Demokracija.si

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 25. May 2020 at 18:13

0 ogledov

Virtualni sprehod po egipčanski grobnici
Arheologi so odkrili več kot 4.000 let staro grobnico, okrašeno s pisanimi risbami in skulpturami, skritimi pod peski Saqqara, razprostranjenega kraljevega grobišča, ki se nahaja v puščavi blizu Kaira v Egiptu. Hieroglifi, izklesani nad vrati grobnice, identificirajo njenega lastnika kot človeka po imenu Wahtye, ki je služil kralju Neferirkareju iz pete dinastije Starega kraljestva, ki je vladal od približno 2500 do 2350 BC. Druge rezbarije opisujejo Wahtyejeve imenitne naslove, vključno z kraljem za čiščenje, kraljevim nadzornikom in inšpektorjem svetega čolna. Vabimo vas na virtualni sprehod po stari grobnici. https://virtualbook.eu/listings/wahty-tomb/

Mon, 25. May 2020 at 17:19

0 ogledov

10 let od prve robotsko asistirane operacije v SB Celje in v Sloveniji
10 let od prve robotsko asistirane operacije v SB Celje in v Sloveniji V omenjenem  obdobju je bolnišnica vložila veliko lastnih sredstev v zagotovitev materialne opreme, potrebnega vzdrževanja, zagotovitev izobraževanja kadrov različnih profilov ter v zagotovitev učinkovite organizacije in logistike prilagojene robotski kirurgiji. Za področje urologije imajo usposobljene tri samostojne operaterje, eden je usposobljen za operacije na področju abdominalne kirurgije. Poleg njih je za delo z robotskim sistemom usposobljenih tudi 6 asistentov, več ekip inštrumentark in anestezije, ki je za področje robotsko asistiranih operacij specifična ter ekipo na patologiji. Z robotskim sistemom namreč povečini operirajo paciente z rakavim obolenjem. Ker prvi robotski sistem zaradi odločitve proizvajalca ni imel več možnosti nadaljnjega vzdrževanja, smo leta 2018 nabavili nov robotski sistem.  Vsekakor to kar je doseženo je rezultat timskega in kontinuiranega dela vseh ekip kako strokovnih in poslovodskih. Celjska bolnišnica in njene specialistične ekipe  so prav tako odraz napredka medicinske znanosti. Z rezultati ključnih parametrov, ki jih proizvajalec vseskozi spremlja na vseh robotskih sistemih za vsak poseg posebej, vseskozi dokazujejo, da so  rezultati zdravljenja z da Vincijem odlični in primerljivi z rezultati zdravljenj v uveljavljenih robotskih centrih po svetu. Operativne, post-operativne,  onkološke in funkcionalne rezultate tega programa predstavljajo tudi na številnih strokovnih srečanjih doma in v tujini. Dejstvo, da v bolnišnici obstaja tehnološko napredna kirurgija, je pred  kirurge ki delajo v bolnišnici prinesla tudi marsikateri strokovni izziv. Takšna je bila operacija pacienta s hemofilijo, ki je zbolel za rakom prostate in zato potreboval zdravljenje z radikalno odstranitvijo za rakom obolele prostate. Zaradi osnovne bolezni je bilo pri njem najprimernejše zdravljenje z robotsko asistiranim posegom, saj je tveganje za zaplete pri ostalih operativnih metodah preveliko.       Ko so v Splošni bolnišnici Celje pred desetimi leti v svoje delo uvedli robotsko asistirano kirurgijo, so s tem takrat  razburili kar nekaj duhov. Zaradi prepričanja, da lahko novo tehnologijo in drage tehnološke rešitve v dejavnost prva uvajata le klinična centra, so si dolga leta morali prizadevati za to, da jima je uvedbo nove in dražje tehnologije, skozi ceno opravljene storitve, priznala tudi  zdravstvena zavarovalnica. Sprva le za radikalne odstranitve prostate, po devetih letih obstoja tehnologije v Sloveniji, pa tudi za ostale operacije na področju urologije in abdominalne kirurgije.     Renome ki ga je SB Celje dosegla v tem času  dokazuje, da je bogato in vsebinsko znanje,ki ga celjska bolnišnica zagotovo ima  in ji ga priznavajo tako doma kot v tujini, je dokaz da pravilno ekipiranje in  ciljno usmerjeno znanje šteje največ. Na tem mestu ne sme izostati tudi ugotovitev  in obenem priznanje, da si SB Celje  zasluži priznanje za popolno obvladovanje razmer ter  reorganizacijo  ob epidemiji, čeprav se s tem izzivom ni nikoli prej «srečala« To je bil izziv  za vse,  za tiste, ki so bili v žarišču zdravljenja bolnikov, a tudi za tiste, ki so bili na čakanju doma. Sedaj ko je vse , vsaj  kar spada pod prvi in najmočnejši val in naval epidemije,  si  želijo normalno delo, ob zavedanju   da zdravstvo nikoli več ne bo enako kot pred COVID 19. Epidemija je vse izučila.  In še enkrat,  kot mnogokrat do sedaj, dokazuje da se stvari  in razmere rešujejo če vsi potrebni za obvladovanje situacij stopijo skupaj. To v primeru SB Celje   drži. Vane K. Tegov

Mon, 25. May 2020 at 16:53

0 ogledov

Tudi Radio Študent je ugrabljen: leve vlade so ga kupile z veliko denarja. Lani že več kot 500.000 € iz državne blagajne!
Slovenija se je s svojimi mediji res znašla v neverjetno nezavidljivem položaju. Medtem, ko vsi MSM mediji vpijejo, da so neodvisni, pogled na ERAR odkriva ravno nasprotno. Leve vlade so jih izdatno financirale in so tako v popolni odvisnosti od njih. Ali smo priča vračanju v režimske čase? V Sloveniji mediji, ki razglasujejo svojo neodvisnost, na žalost lažejo! Še kako so odvisni. Ali morda verjamete v dobre vile!? Nič ne more biti zastonj, tudi povečani prilivi iz državne blagajne zagotovo niso.  PRODALI SO SE "LEVI" POLITIKI - TUDI RADIO ŠTUDENT Denar (davkoplačevalski) jim daje politika in jih tako drži pod kontrolo. Radio Študent tu ni izjema, saj so se tej radijski postaji pod vladavino Mira Cerarja in Marjana Šarca, močno dvignili prihodki iz državne blagajne.  Poglejte ta graf iz ERAR-ja vir: https://erar.si/prejemnik/73569283/#transakcije Iz njega lahko vidite, kako so jim v letu 2015 začeli prihodki iz strani državnih institucij strmo naraščati. V letu 2014 so prejeli manj kot 100.000 € davkoplačevalskega denarja, lani, torej l.2019 pa že krepko preko 500.000 € davkoplačevalskega denarja. KAJ SE DOGAJA? Če še niste podpisali peticije proti prisilnem plačevanju RTV prispevka, lahko to storite na tej povezavi: https://odpoved.si/ Dogaja se ogromno, in vse za naš denar: 

Sun, 24. May 2020 at 18:51

382 ogledov

Dragi oropani Slovenec! Odpovej prisilni RTV davek!
Medijski zapisi o nacionalnem RTV servisu, ki mu vsak mesec moramo poravnati z zakonom predpisano naročnino, sicer se znajdemo v izvršilnih postopkih, so pri mnogih sprožili razumljivo reakcijo; podpisali so se pod peticijo odpoved.si, veliko pa jih je podpis pospremilo tudi s pisanjem. Enega od teh smo se odločili objaviti tudi na našem spletem časopisu vfokusu.com Dragi oropani Slovenec V samo 10-ih letih te je RTV SLO, ki dokazano ne deluje v skladu z Ustavo in Zakonom o RTV ter Zakonom o medijih, oropala za krasen družinski dopust. Saj ti pod prisilo in grožnjo z izvršbo vsak mesec vzame 12.70 €, na leto 152,40 €, v samo desetih letih, ki so minila zelo hitro, pa so te olupili za 1.524.00 EUR. Zato gremo zdaj v akcijo do konca, ne bomo več plačevali nekaj kar ne deluje v našo korist in ne bomo več vzdrževali ta megalomanski stroj za poneumljanje in propagando vedno enih in istih, ter za širjenje laži in manipulacij z 2.200 redno zaposlenimi in še pol toliko na pogodbah, da se imajo fino na naš račun. Klikni na odpoved.si, prijaviš se lahko kar s svojim Facebook, Google, Twitter ali Publishwall računom, podpišeš peticijo in gremo v množične odpovedi prisilnega plačevanja in vzdrževanja tega neprestrukturiranega mastodonta. RTV Slovenija je velik krivec, da so lahko izvedli ropanje Slovenije!

Sun, 24. May 2020 at 18:21

106 ogledov

(HU)KORONSKI SMEH  - številka 032
HURONSKI ... eee, oprostite ... KORONSKI SMEH Smeh je pol zdravja, druga polovica je umivanje rok. ŠALE ŠTEVILKA 032 SODOBNA DRUŽINA NAKUPUJE V TRGOVSKEM CENTRU HUJŠANJE V KARANTENIMoj cilj je bil, da v karanteni shujšam za 10 kilogramov. Ostalo mi jih je še 15. HM, ZANIMIVO…A ni zanimivo, da svetovnemu gospodarstvu grozi sesutje, ker ljudje kupujejo samo tisto, kar res potrebujejo?! OD ZDAJ NAPREJ … GRIPAOd ponedeljka, 18. maja 2020 dalje: če imate suh kašelj in povišano temperaturo, bolehate za navadno gripo... POZOR – NEKORONSKA ŠALA KAPLJICA LIMONINEGA SOKAPride mišičnjak v gostilno. Iz košare na šanku vzame limono in jo stisne z vso močjo. Nato izzove goste: »Kdor koli iz te limone stisne vsaj še eno kapljico, dobi 1.000 evrov.«Seveda vsi poskušajo, a nobenemu ne uspe. Nato pristopi mali, suh možakar z očali in reče: »A lahko tudi jaz poskusim?« Vsi se mu smejijo. A on iz limone kot za šalo iztisne še 3 kapljice.Gostje ga debelo gledajo: »Kako je pa tebi uspelo, če nam ni?«On pa odgovori: »Hja, na davčni sem v službi.«

Sun, 24. May 2020 at 10:08

387 ogledov

Na današnji dan leta 1991 prva žrtev slovenskega osamosvajanja, včeraj obudili spomin na Pekrske dogodke
Mariborska mestna občina je včeraj v Pekrah pripravila spominsko slovesnost, na kateri so obudili dogajanja 23. maja 1991, ko je takrata JLA  obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah. Letošnja 29. obletnica enega ključnih dogodkov za slovensko osamosvojitev je zaradi koronevirusa ostala brez tradicionalnega pohoda. Na slovesnosti so posadili šest vrtnic, ki naj bi simbolizirale odločen odpor Mariborčanov in Slovencev v osamosvojitvenem procesu. Vseeno se je zbralo več kot sto ljudi, predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij, vojske, policije in občine, pa tudi občanov, ki so obeležili spomin na 23. maj 1991, ko je tedanja Jugoslovanska ljudska armada (JLA) od slovenske Teritorialne obrambe (TO) zahtevala naj ji izroči nabornike prve generacije, ki je služila vojaški rok v vrstah TO, in s tem v slovenskem jeziku. Tedanjemu ravnanju JLA so se uprli tako domačini iz Peker, kot iz Maribora in širše okolice, ter JLA preprečili dostop do centra in nabornikov.  VIDEO: Da je dogajanje izpred 29 let še vedno živo, nam je dejal državnozborski poslanec Franc Breznik, takrat pripadnik prve generacije nabornikov slovenske vojske. Ob tej priložnosti so v učnem centru odprli razstavo fotografij, časopisnih člankov in dokumentov, povezanih z osamosvojitvenimi dogodki. Dames pa mineva 29. let od tragičnega dogodka, povezanega z osamosvojitvenim dogajanjem. Pod kolesi bojnega vozila je namreč končal Jožef Simčik, prva smrtna žrtev osamosvajanja. Tako kot mnogi drugi zavedni Mariborčani, ki so z živim zidom onemogočili dostop vojakom JLA do učnega centra, je tudi Simčik stopil pred bojno vozilo in tragično končal pod kolesi. b.c.
Teme
of gašper blažič

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Gašper Blažič: Osvobodilna fronta – velika prevara