SI
Zbor za republiko se pridružuje izjavi gibanja Glasno o ideološkem aktivizmu na RTV Slovenija
V Fokusu
Novice

Četrtek, 26. marec 2020 ob 07:55

Odpri galerijo

Zbor za republiko se pridružuje vaši izjavi, ki je natančno in korektno pokazala osrednji problem nacionalne medijske hiše, od katere plačniki njenega delovanja pričakujemo ideološko distanco in objektivno osvetljevanje družbenih problemov. Za nas je nesprejemljivo, da določene informativne programe vodstvo zavoda zaupa ljudem, ki pri svojem delu niso sposobni profesionalno preseči svoje sovražno politične ozkosti. Nacionalne medijske hiše, ki se v kar tridesetih letih po osamosvojitvi ni sposobna osvoboditi določene skrajno ideološke agende, ne potrebujemo. In jo tudi nočemo!

za Zbor za republiko, France Cukjati, dr. med., predsednik

Izjavo gibanja GLASNO objavljamo v celoti:

V gibanju GLASNO!, ki združuje tisoče gledalcev, poslušalcev in plačnikov RTV prispevka, smo v zadnjih dneh prejeli veliko število sporočil naših podpornikov, ki pozivajo k odločnemu nastopu v smeri vzpostavitve pluralnosti in profesionalnosti nacionalne RTV Slovenija. Ta je le nekaj dni po spremembi oblasti izbruhnila v doslej še nikoli viden propagandni izpad proti novi vladi in njenim ukrepom, in to v zaostrenih razmerah, ko so zaradi epidemije neposredno ogrožena življenja na tisoče državljanov. Takega nizkotnega primera nismo zasledili nikjer v Evropi in razvitem svetu.

Izhajamo iz vrednote medijske svobode, da se lahko in mora poročati o vsem, kar je relevantno po enotnih kriterijih, nič ne sme biti prepovedano ali namerno prezrto. A neverjetna teža enostranske interpretacije in instrumentalizacije podatka o razvrstitvi ministrov nove vlade v višje plačne razrede v teh dneh, ki je prešla v hujskanje, je grobo poteptala vse profesionalne standarde, v sedanjih razmerah epidemije pa pomeni sramoto za javno RTV oz. tiste posameznike, ki so načrtno izpeljali omenjeno zlorabo. Ta vest je namreč za več dni bolj kot ogrožajoč virus postala vodilna na radiu, televiziji in MMC. Še dan po izbruhu je v TV Dnevniku nacionalne televizije imela osrednjo vlogo in prednost pred nujnimi informacijami o novostih v zvezi z zaščito pred smrtonosno epidemijo. Prav tako je med osrednje novice prišla tista iz Albanije, kjer naj bi si vladna ekipa plače znižala, ne pa tista, da je povišanje sprejela nam bolj primerljiva Avstrija.

Eno je o dogajanju poročati, drugo pa izkoristiti to novico za protivladno kampanjo. Namreč, v studiu, kjer naj bi bilo govora o zaščiti pred virusom, se je pojavila širši javnosti neznana levičarska aktivistka, ki je podajala svoje kritično mnenje. Če se je RTV za to že odločila, zakaj ni izpostavila mnenj drugih, ki menijo drugače? Številne ponovitve izjav te osebe daje jasen signal, kaj je medij s to aktivistko želel doseči. Tu ni nobenega dvoma. In če že, kje so bili tu bolj kompetentni, npr. predsednik Računskega sodišča, ki je utemeljil mnenje, da so plače ministrov nesorazmerno nizke v primerjavi s številnimi manj izpostavljenimi položaji, sploh v času krize. Skratka, enostransko nabijanje zunaj konteksta in z znanim namenom.

Gre za manipulacijo javne RTV, nesorazmernost in odkrita dvojna merila, z jasnimi cilji škodovati novi vladi po nareku leve ideologije in s pretirano izpostavljeno temo zmanjšati ugled, vpliv in končno tudi uspeh v boju proti epidemiji. Uspeh pa v tem primeru pomeni reševanje življenj prizadetih državljanov zaradi izbruha epidemije. Tega v sedanjem težkem času ne bi smel početi nihče, še najmanj pa javni medij, ki ga plačujemo vsi davkoplačevalci. Odgovorni na RTV Slovenija, šli ste predaleč!

V osrednjih dnevno informativnih oddajah RTV Slovenija lahko prej slišimo, kako bi epidemijo reševal Luka Mesec, nimamo pa izjave predsednika vlade Janeza Janše z obiska enega od žarišč – doma ostarelih v Metliki. Gotovo bi bilo oz. bo drugače, ko bo Metliko obiskal Luka Mesec, ki za razliko od premiera in njegovih ministrov sicer nima nobene odgovornosti in dodatne obremenitve v zvezi z reševanjem te zdravstvene katastrofe. Ima pa očitno več prijateljev med uredniki na RTV, in zato konstantno deležen pozornosti. Analiza javnih objav na družbenih omrežjih kaže, da imajo Levica, SD in LMŠ povsem enaka stališča kot njihovi uredniški podporniki na RTV. Svobodna volja, ki ji sicer ne kaže oporekati. Problem pa je, ker se ta ideološka usmeritev odraža tudi v njihovem delu, ki je zato pristransko in v nasprotju z načeli, ki bi sicer morala veljati za javno RTV Slovenija. Takšne način delovanja je ideološki aktivizem. Če ga generalni direktor in vodilni uredniki podpirajo, so del tega aktivizma tudi oni. Če ga ne, naj temu naredijo konec.

Zgodba s plačami ima presenetljivo nadaljevanje. Vsesplošno poročanje o zvišanju plač bi moralo doživeti še večji poročevalski razcvet, ko so se plače v resnici znižale in to vsem javnim funkcionarjem. A ko je predsednik vlade Janez Janša drastično posegel v funkcionarske plače, kar je realno in stroškovno neprimerljivo večja zgodba kot 150 evrov višja plača ministrov, je bil ta podatek v medijih RTV komaj zaznaven. Medijska svoboda ali cenzura? Retorično vprašanje! Gotovo pristranskost z namenom obrniti javno mnenje proti aktualni vladi, ki pa ji takšna novica ne bi bila v podporo.

Nedopustno je, da RTV, ki ne bi smela biti izpostava levičarskega aktivizma, medijske vzvode v tako občutljivem času in v prvih dneh delovanja nove vlade izrablja za obračun. V ta namen je za goste aktivirala nevladnike in jih gostila v pogovornih oddajah z enim gostom. Medtem ko so številni ugledni strokovnjaki dobesedno na črni listi in jih na RTV nikdar ne povabijo, pa RTV brezsramno odpira vrata agresivnemu levemu aktivizmu in slednje razglaša za verodostojno. Ni slučajno, da so za nalogo interpretacije plač uporabili Mišo Molk, ki je v zadnjih 40 letih delala v zabavnem in ne informativnem programu, res pa ima to referenco, da je javno hvalila sposobnosti bivšega premiera Marjana Šarca.

Ni bilo treba čakati več kot dan in že se je proti vladi odprla nova fronta. Odločitev vlade, da iz varnostnih razlogov odpravi prisotnost novinarjev na tiskovnih konferencah, je RTV pospremila s komentarji, da gre za napad na svobodno novinarstvo, ki da mora ostati kritično. Ko je isto razglasil kabinet Ursule von der Leyen, se tega seveda ni problematiziralo niti primerjalo. Dvojna merila veljajo tudi, ko gre za obravnavo tujih in nekaterih drugih domačih politikov. Tako je v Zrcalu tedna komentator izpostavil, da je predsednik Donald Trump za ZDA škodljivo podcenjeval virus, nihče od novinarjev javne RTV pa si ne upa tega izjaviti za Marjana Šarca, čeprav so o tem govorili zdravniki in predstavniki njihovih organizacij javno in v javnih pismih, celo na RTV. Je to pluralnost, svoboda ali kaj drugega? Ima potemtakem generalni direktor Igor Kadunc prav, ko govori o cenzuri?

Na javnem servisu lahko podrobno izvemo kako smrtonosni virus podcenjuje mladina na Floridi, ne izvemo pa, kdo in kako se je do virusa podcenjevalno obnašal v Sloveniji, čeprav je to počel v programih in na družbenih omrežjih – seveda ker so med temi t. i. mnenjski voditelji, ki sodijo v sfero levice. No, na račun virusa so v času, ko so ljudje v Italiji že umirali, zabavljali tudi v eni od oddaj RTV. Za to je programski čas bil na voljo, ni pa ga bilo za razkritje, da je bil nekdanji premier Marjan Šarec v dneh izbruha epidemije v Italiji pasiven in so se ministri njegove vlade za nasvete in ravnanja v stiski obračali na novega mandatarja še pred izvolitvijo nove vlade. Seveda tudi ni bilo sorazmernega programskega časa za privilegije, zaposlitve, zamrznitve in povišanja plač odhajajoče Šarčeve vlade, čeprav privilegiranci niso med tistimi, ki bi danes nosili breme spopada s krizo, pač pa so zanjo celo soodgovorni. Njihovi privilegiji pa vsaj 10x finančno presegajo tisto, kar je bilo tako silovito očitano novi vladi. Je v ozadju cenzura? In seveda ni bilo časa, da bi šli po sledi skoraj 90 tisoč evrov visokega posla, ko je bila agencija Futura izbrana, da za Vrhovno sodišče izdela logotip. Kdo preprečuje širšo prezentacijo teh za javnost zanimivih informacij, kdo preprečuje, da bi to v kateri od oddaj RTV lahko komentiral gost iz nasprotnega političnega pola kot pa mu pripada levičarska aktivistka, ki se je zgražala ob določitvi plačnih razredov članom nove vlade? So to uredniki, direktorji? Vsekakor gre za očitne dvojne kriterije in zaposleni, ki to počnejo, pač niso profesionalci, ampak aktivisti. Pika.

Je res večji problem, da nek minister, ki je sedaj 16 ur v pogonu, prejme 150 evrov plače več, kot jo je prejemal njegov predhodnik, in to za bistveno več dela v kritičnih razmerah, ali je morda večji, da si je prejšnja vlada izplačala odpravnine za nič dela in ob dejstvu, da je izbruh epidemije povsem podcenila in tako Sloveniji povzročila veliko škodo? Kaj ko bi o tem presojala javnost in ne pristranski uredniki? Seveda bi lahko, če bi javna RTV o tem enakovredno poročala. Pa ni – in v tem je problem, ki čedalje bolj akutno postaja tudi problem vseh nas, ki RTV Slovenija plačujemo!

Vzvišen nastop generalnega direktorja RTV Igorja Kanduca na TVS, ko je zagovarjal takšno uredniško početje in govoril, da ne dovoljuje cenzure, je ob soočenju z navedenimi dejstvi smešen. A sedaj ni čas za smeh, ker gre za izredno zaostrene razmere in javni denar, ki ga omenjeni zlorabljajo za svojo politično agendo. Njegov nastop vidimo bolj v luči dobrikanja stari politični garnituri, ki ga je postavila, kot tudi v smeri vzpostavljanja konflikta z novo vlado za namen prikrivanja slabega vodenja javne RTV, ki se duši v izgubah in visokem številu zaposlenih ob čedalje manj sredstvih za program.

Skratka, ni problem v kritični presoji oblasti tudi v teh izrednih razmerah, problem je v poročanju, ki je neverodostojno, enostransko in ni vredno javne medijske hiše. Odsotnost vsake samokritike skozi prizmo samozadostnosti načenja še tisto malo ugleda, ki ga RTV Slovenija ima.

In nenazadnje, bo generalni direktor Igor Kadunc premogel vsaj toliko samorefleksije, da bo priznal, da si je RTV do nedavnega pred problemom koronavirusa za Slovenijo zatiskala oči, saj v programe niso vabili tistih strokovnjakov in politikov, ki so prvi pozivali k resnim ukrepom, pri čemer je RTV zamudila priložnost pri pravočasnem poudarjanju resnosti smrtonosne bolezni za Slovence, čeprav je ta že morila v sosednji Italiji? 

RTV seveda nima pravice biti na eni strani in prepričani smo, da bo v zgodovini ostal madež, da se je v kritični uri za prihodnost naše državne skupnosti skupina vplivnih posameznikov na javni RTV (nikakor ne gre za večino zaposlenih) razgalila kot ideološko tako zaslepljena, da ji je bilo blatenje nove oblasti v ključnih dnevih boja z epidemijo pomembnejše od naporov sedanje vladne ekipe, da organizira obrambo pred katastrofo, reši čim več človeških življenj in ohrani delujoč zdravstveni sistem.

Javna samohvala odgovornih na RTV, da so verodostojni, profesionalni in da nimajo preveč zaposlenih, deluje v soočenju z realno sliko njihovega početja kot slaba šala. Da je sedanja vlada delala napake in da jih bo tudi v prihodnje, je gotovo. Tudi o tem je treba poročati. Delamo jih posamezniki in dela jih tudi RTV Slovenija. A to, kar je storila aktivistična grupa na RTV, ni bila napaka, ampak naklepno delovanje v sinhronizaciji s politično levico – napadanje nekaj dni stare vlade soočene z reševanjem kriznih razmer, ki so v precejšnji meri nastale zaradi neukrepanja njihovih predhodnikov na oblasti.

Dejstvo, da ne marajo novega predsednika vlade, ampak prejšnjega ali kogarkoli drugega, naj prihranijo za svoje prostočasne aktivnosti, nikakor pa se to ne sme poznati v poročanju in objektivnosti programov, saj ima to to lahko v teh odločilnih dneh še posebej hude posledice.

Edina prihodnost javne RTV Slovenije je v tem, da jo spoštuje širok krog državljanov, posebej tistih, ki jih ne vežejo nobeni z oblastjo ali politiko povezani privilegiji. Od tega se je sedaj RTV še bolj usodno odmaknil. Daleč je žal od vrednot slovenske enotnosti, ki jih je RTV Slovenija pomagala vzpostaviti leta 1991.

S politično agitacijo kot smo ji priča, vodilni levičarski privrženci na RTV nevarno ogrožajo prihodnost tega medija in s tem delovna mesta tudi tiste večine sodelavcev RTV Slovenija, ki delajo dobro in pošteno.

Vodilne in odgovorne na RTV Slovenija odločno pozivamo, da začnejo delovati v korist vseh slovenskih državljanov, ki javni medij plačujemo - z opozorilom, da ima naše potrpljenje svoje meje. Posamezniki na RTV, ki so odgovorni za sramotno ravnanje javnega medija, lahko to preverijo z neodvisno anketo, kjer bo hitro jasno, kolikšen del državljanov je še voljan brez prisile plačevati RTV naročnino. Če pa menijo, da je ideološko aktivistična usmeritev RTV prava, pa predlagamo, da se tudi financira na takšen način - s prostovoljnim prispevkom aktivistov, ki podpirajo takšen program.

Za gibanje GLASNO!, dr. Stane Granda in Vera Mejak

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 28. Mar 2020 at 13:48

0 ogledov

KARTA NI MARTA – ZANIMIVO O KARTAH
»Karta ni marta!« je pregovor, ki ga je velikokrat izrekla moja babica. V naši družini smo velikokrat igrali karte in se ob tem zabavali. Pregovor pomeni prav to, da se pri kartah ne »utrudimo«, po domače ne »zmatramo«. A tudi, da jih igramo v zadovoljstvo in v veselje. Torej se pri igri izogibajmo prepiru in slabi volji.  Kvartopirci, Paul Cezane, 1892 (olje na platnu) HIŠNA PRAVILA Pri kartah se velikokrat zgodi, da med igralci izbruhne žolčen prepir. Ta navadno izbruhne, ker vsak igralec igra po svojih »hišnih« pravilih, ki so lahko v nasprotju s pravili drugega igralca. Ob dokazovanju, kdo ima prav, lahko pride do hude krvi. Zato je potrebno pravila na začetku igranja vedno preveriti in dogovoriti. Problem nastopi takrat, ko se pojavi kakšna situacija, ki je nismo dogovorili pred začetkom igre. Igre s kartami so nastale, ko si jih je nekdo izmislil. Nato pa je v mnogih letih in stoletjih prišlo do preoblikovanja in dopolnjevanja teh iger. Pri tem so se določila neka pravila, ki jih igralci vedno znova dopolnjujejo po popravljajo. Taka pravila imenujemo »hišna pravila«.  Kot je bilo rečeno, jih je potrebno vedno dogovoriti pred pričetkom igre in z njimi se morajo strinjati vsi udeleženi igralci. Ko se neka igra s kartami širi, se z njo širijo tudi »hišna pravila«. Kmalu jih uporabljajo stalna omizja v hiši, kavarni ali društvu. Ko postane igra široko sprejeta med ljudmi, se pokaže potreba po določeni unifikaciji ali standardizaciji pravil. To je potrebno zato, da tudi »tuji« udeleženci igre lahko nemoteno sodelujejo pri druženju z drugimi igralci brez zapletov in prepirov. Na primer, v 18. stoletju so v Angliji v klubu Portland navdušeno igrali bridž. Tako so določili pravila za vse igralce. Ker so bila dobro pripravljena in napisana, so se kmalu uveljavila med vsemi igralci bridža v Angliji kot pravila Portland kluba. Ta so nato postala osnova za sodobna pravila svetovnih prvenstev v igranju bridža. A veliko drugih iger s kartami ljudje igrajo iz zabave in iz potrebe po druženju. Nikjer ne obstaja nobena uradna organizacija, ki bi pravila natančno predpisala. Zato so splošno sprejeta pravila za igranje določenih iger pod udarom nenehnih sprememb. Vsaka družba si jih lahko spremeni skladno s svojimi interesi. Igralci kart, Jan Miense Molenaer, 1635 (olje na platnu) Izza nekaterih iger s kartami stojijo bolj ali manj dobro organizirane zveze igralcev, ki določajo pravila. Ta jim služijo zato, da lahko brez težav izvedejo turnirje in nedvoumno določijo njegove zmagovalce. Za bridž pravila določa World Bridge Federation, za igro skat skrbi Deutsche Skatverband, v Franciji ima roko nad francoskim tarokom Fédération Française de Tarot. Vendar ljubiteljski igralci tudi v teh deželah ne upoštevajo vseh pravil in igrajo po svojih »hišnih pravilih«. Kar ni nič narobe ali celo kaznivo. Karte igramo zaradi dobre družbe in lastnega zadovoljstva. Za zelo razširjene igre, na primer remi, šnops, kanasta, briškula, trešet, itd. se vedno znova in znova skušajo napisati »uradna« pravila, a še nobenemu to ni uspelo. Tudi za poker ne obstajajo »svetovna uradna pravila« in se ta igra v mnogih različicah. Nekaj več urejenosti na tem področju obeta igranje kart preko interneta. A tudi tukaj vsaka internetna igralnica določa svoja »hišna pravila«. Posebno zgodbo pripovedujejo sodobne karte za igre Magic, Yu-Gi-Oh, Pokemon, itd. Proizvajalec kart določa pravila in jih spreminja z vsako novo edicijo. S tem doseže, da igralci vedno znova kupujejo njihove karte. Kaj se zgodi, če se ne držimo pravil? To je odvisno od dogovora med igralci, ki so se odločili, da skupaj preživijo večer ob kartah. Če smo turnirski igralec, moramo upoštevati turnirska pravila, ki tudi določajo kazni, če se pravil ne držimo. Vsekakor nas nihče ne more zaradi tega predati kakršnemukoli organu pregona ali pravosodnemu sistemu. V družbi prijateljev se tudi neupoštevanje pravil ne kaznuje strogo. Ob napaki ali zmoti se igralcu dovoli, da potezo povleče nazaj in odigra drugo karto. Največja kazen je ta, da drugi vidijo dodatno karto, ki jo ima v roki in lahko zaradi tega spremenijo strategijo igranja in dobijo igro, ki je zaradi napake mogoče ne bi. Večja kazen je, da se igra prekine in se grešniku določijo kazenske točke v skladu z dogovorjenimi pravili. Igralca kart, Fernando Botero, 1988 (olje na platnu) OD KOD IZVIRAJO KARTE? Nekateri viri trdijo, da so že v času Rimskega imperija poznali kartam podobne igre. A imamo dovolj zgodovinskih dokazov, da je velika večina iger s kartami nastala v obdobju od 12. stoletja naprej. Vendar se to nikoli ni zgodilo v Evropi. Vse sodobne igre s kartami izvirajo iz Kitajske. V 14. in 15. stoletju pa so prišla k nam preko Mavrov iz Španije ter preko Mamelukov in križarjev iz Egipta in Bližnjega vzhoda. Karte bi naj izvirale iz prvega papirnatega denarja, ki so ga uvedli na Kitajskem v devetem stoletju. Ta denar je bil razdeljen na 4 velikostne enote. Mnogi so ga ob plačevanju dobrin uporabili tudi za igro. Kmalu so Kitajci spoznali, da se z denarjem ni dobro igrati. Pojavile so se nekakšne »replike« papirnatega denarja, ki so služile le za igro. To je bil začetek igralnih kart. Stare kitajske igralne karte imajo narisana znamenja bambusa in kovancev (krogov), ki so bila upodobljena tudi na papirnatem denarju. Navadne evropske igralne karte, kot jih poznamo danes, večinoma izvirajo iz druge polovice štirinajstega in začetka petnajstega stoletja. Najstarejši zapis o kartah izvira iz Španije iz leta 1371. V Evropo so prišle preko arabskih Mavrov iz Španije in s križarji preko muslimanskih Mamelukov iz Egipta. Ti pa so karte po svileni poti prinesli iz Kitajske. Njihovi kompleti kart so vsebovali 52 kart. Sestavljene so iz štirih znamenj – palica, kovanec, meč in čaša. Vsako znamenje ima 13 kart, deset jih je z znamenji, tri pa pri­kazujejo slike kralja, podkralja in vicekralja. Tudi španske karte imajo enaka znamenja, le slike figur so drugačne, prikazujejo kralja, plemiča in služabnika (rey, caballo, soto). Sodoben komplet kart je prav tako sestavljen iz štirih različnih simbolov. Vsak simbol ima 13 kart. Vsak simbol ima številke od 1(A=as) do 10 in tri like: fant (J=jack), dama (Q=queen), kralj (K=king). Kot posebna, dodatna karta, je tukaj joker (džoker, džoli), ki je prišel v komplet šele v de­vet­najstem stoletju. Prvi so ga pričeli uporabljati igralci v Ameriki v ZDA. Liki, simboli na kartah so različni, kar je odvisno od dežele iz katere izvirajo: 1. francoski: pik, srce, kara, križ (spade, heart, diamond, club) – vsak simbol ima tri karte s figurami in deset igralnih kart.2. nemški: srce, kraguljček, list, želod (herz, schelle, laub, eichel) – vsak simbol ima tri karte s figurami (same moške figure), enico (as) in igralne karte od deset navzdol do sedem.3. švicarski: želod, ščit, vrtnica, kraguljček (eichel, rose, schilte, schelle) – vsak simbol ima tri karte s figurami, trak, as, ostale karte so od devet navzdol do šest, včasih samo devetka in tudi navzdol do tri.4. latinski (mameluški, italijanski, španski): kovanec, čaša, meč, gorjača (denari, coppe, spade, bastoni) – vsak simbol ima tri karte s figurami, ostale karte so od ena (as) do 7, 9 ali tudi do 10.Pri nas so v uporabi predvsem francoski liki v notranjosti Slovenije in latinski liki na Primorskem. V prispevku se bom omejil na prikaz francoskih igralnih kart. FRANCOSKE IGRALNE KARTE Družino francoskih igralnih kart sestavljajo simboli ­– rdeča: srce in kara, ter črna: križ in pik. Znake so uvedli francoski izdelovalci kart v drugi polovici petnajstega stoletja (1480). Uspeli so, ker so bili simboli enostavni in dobro prepoznavni. Bilo jih je lažje natisniti in so bile zato karte cenejše. V deželah, kjer uporabljajo druge družine kart, so karte s temi simboli znane kot "francoske karte". Prikaz enice ali asa, treh figur in desetice standardnega mednarodnega francoskega kompleta kart v angleškem dizajnu za simbol pik. As je v vogalu označen s črko A, kralj ima oznako K (King=kralj), dama je označena s Q (Queen=kraljica), tretja figura fanta je označena z J (Jack= sluga, služabnik, oproda). Komplet 52 kartFrancoske karte, ki se uporabljajo v standardnem mednarodnem kompletu kart, temeljijo na angleškem dizajnu. Ta je bil redno v uporabi v Rouenu v Franciji. Komplet sestavlja 52 kart s štirimi simboli, vsak simbol ima 13 kart: as(1), kralj (K=king), dama (Q-queen), fant (J=jack), 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. As je sicer številka 1, vendar je v vogalu karte označen z A. V različnih sodobnih igrah s temi kartami asa vedno postavijo nad kralja. Ta komplet kart je najbolj razširjena različica po vsem svetu. A največja zasluga gre dvema igrama: whistu iz devetnajstega stoletja in bridžu iz dvajsetega stoletja. Slednji je prerasel gostilniške okvirje in je danes igra z lastnim svetovnim prvenstvom in ga uvrščajo med miselne igre. Toliko kart je v uporabi tudi v remiju (rummy), kanasti in še v nekaterih drugih. JokerVsakemu kompletu sta priloženi dve dodatni karti, ki ju imenujemo joker (džoker, džoli, ipd.). Ti dve karti se uporabljata različno pri različnih igrah. So tudi igre, kjer ju sploh ne potrebujemo. Jokerja sta običajno v črni ali rdeči barvi, ali eden obarvan, drugi le črno-bel, pa tudi samo v eni - črni. Jokerja so uvedli Američani sredi devetnajstega stoletja kot najvišjo karto ali aduta v eno izmed verzij igre euchre. Uporablja se še v nekaterih različicah pokra. Zašel je še v remi, kjer z njim nadomestimo poljubno karto pod določenimi pravili. Kasneje so nastale različne druge igre s kartami, kjer so avtorji uporabili jokerja na različne načine (500, 100, Bid Whist, Spades, Zheng Shangyou, Zwickern, Karusele, itd.) Kompleti z manj in več kakor 52 kartami 24 kart: A, K, Q, J, 10, 9 – vsi štirje simboli (Šnops – Nemčija, Avstrija, Slovenija; Tysiac – Poljska) 32 kart: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7 – vsi štirje simboli (Belote – Francija; Skat (kleverjas) – Nemčija, Nizozemska; Preferance – Srednja in vzh. Evropa) 33 kart: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7 – vsi štirje simboli in srce-6 (Pandoeren – Nizozemska) 36 kart: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6 – vsi štirje simboli (Durak – Rusija; Jass – Švica) 40 kart: A, K, Q, J, 7, 6, 5, 4, 3, 2  – vsi štirje simboli (Take karte izberejo v vseh deželah, kjer igrajo latinske igre s francoskimi kartami.) 48 kart: A, K, Q, J, 10, 9 – vsi štirje simboli z dvema kompletoma kart (Doppelkopf – Nemčija; Pinochle – ZDA) 63 kart: Vse iz kompleta 52 kart in dodatne karte 11, 12 za vse simbole, rdeča simbola imata še 13 karto, 63 karta je joker. (500 – Avstralija, ZDA – verzija za 6 igralcev) 64 kart: A, K, Q, J, 10, 9, 8, 7 – vsi štirje simboli z dvema kompletoma kart (Bezique – Francija, Velika Britanija) 108 kart: dva kompleta 52 kart in štirje jokerji (Uporabljajo se predvsem za igri remi in kanasta v vseh variantah.) Posebni kompletiIzumljajo se nove igre, kjer se h kompletu osnovnih štirih simbolov dodajata še peti in šesti simbol. Nekateri se razlikujejo po barvi (zeleno, modro) ali pa se dodajo novi simboli (krona, zvezda, lik podoben teniškemu loparju, ipd.) V glavnem poskušajo z njimi razširiti obstoječe najbolj popularne igre, predvsem bridž in poker. Najbolj znan poskus je bil narejen leta 1930, ko so uvedli bridž s petimi simboli in 65 kartami. Dodatni simbol je bil krona. Vendar se take igre niso razširile. KDO JE UPODOBLJEN NA KARTAH? Na kartah so upodobljeni kralji, kraljice in fanti. Ali so to posebni liki ali celo realne osebe? Vsak izmed upodobljenih figur na kartah je »oseba« s svojimi posebnimi značilnostmi. Ali predstavljajo kakšne zgodovinske osebnosti ali pa so to le mitološke figure? Velja sicer prepričanje do so na »francoskih« kartah upodobljeni angleški kralji, saj je bil v času nastanka kart velik del Francije pod angleško nadvlado. Seveda posamezni izdelovalci kart figuram na kartah določijo imena. Vendar je to njihova komercialna poteza. A raziskovalci nastanka kart se nagibajo k tezi, da so prvotni oblikovalci in risarji na kartah upodobili historične, mitološke osebnosti. Danes velja, da so prvi oblikovalci na kartah upodobili naslednje kralje: Pikov kralj – David, kralj Izraela is Stare zaveze; Srčni kralj – Charles Charlemagne, kralj Francije in imperator prvega Svetega rimskega cesarstva (747–814); Karin kralj – rimski cesar Avgustus. A nekateri menijo, da je upodobljen Julij Cezar; Križev kralj – Aleksander veliki, kralj Makedonije in osvajalec starega sveta (356–323 p.n.štetjem).   Prikaz razvoj lika srčnega kralja v različnih obdobjih. Pod sliko je naveden izdelovalec kart in letnica izdaje. Ob kraljih so na slikah še kraljice in fantje. Tako bi naj bili: Karina kraljica: Rahela (biblijska oseba); Križeva kraljica: Argea, Argina (anagram za latinsko besedo »regina« = kraljica – torej oseba ni določena); Srčna kraljica: Judith (biblijska oseba); Pikova kraljica: Pallas (soznačnica za boginjo Ateno); Karin fant: Hector (grški mitološki junak, Trojanski princ) Križev fant: Lancelot (Lancelot du Lac, vitez okrogle mize kralja Arturja) Srčni fant: La Hire (Étienne de Vignolles, spremljevalec Device Orleanske) Pikov fant; Ogier Danski (Ogier de Dane, vitez kralja Charlemagne) Vsekakor vam želim čim več zadovoljstva pri igri s kartami in čim manj sporov okrog »hišnih pravil«. Pripravil Andy  

Sat, 28. Mar 2020 at 09:42

0 ogledov

Ko so izvedeli, da je med osebami v karanteni hotela Paka tudi zvezdnik Zoran Dragić, so se v MO Velenje posipali s pepelom!
Po celodnevnem "bombardiranju," namenjeno velenjski občini in njenim predstavnikom, na čelu z rdečim Židanpovim županom Bojanom Kontičem,  s strani osveščenega dela javnosti ter nekaj sestankov, tudi opravičila Andreja Štera, vodja konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve, so tokovi komunikacije, polni očitkov in omenjanja komunikacijskih šumov, stekli v neko normalno smer glede na okoliščine. Karanteno za vse, ki se vračajo v domovine iz ali preko okuženih #koronavirus predelov, je uvedla večina držav. Lokacije objektov, primernih za karanteno, določajo pristojni organi. Po možnosti izven strnjenih naselij. Absolutno pa morajo biti o njih vnaprej obveščeni župani. — Janez Janša (@JJansaSDS) March 28, 2020 Tako se je v  poznopopoldanskem času na Mestni občini Velenje zaradi vsega, kar se dogaja okrog oseb, ki jih je vlada ponoči v izolacijo namestila v velenjski hotel, na sedežu občine sestajali  ekipe predstavnikov občine, regijske in občinske civilne zaščite, Velenjskega zdravstvenega doma, velenjske policije, Gorenja Gostinstva, nacionalnega inštituta za javno zdravje in poklicne gasilske enote Gorenja. Ugotovili so, da je vlada ponoči brez vedenja Mestne občine Velenje v Hotel Paka, ker je bilo potreba takoj  se odločiti,  namestila 42 Slovencev, ki so pripotovali iz Madrida. Mestna občina Velenje je prve informacije o tem izvedela sinoči iz medijev in takoj so od vlade  zahtevali pojasnila. Danes na sestanku smo ugotovili, da je vlada te osebe v hotel namestila v karanteno, vendar ni poskrbela za organizacijo bivanja v njem, torej za prehrano, varovanje objekta, sistem odvoza odpadkov, čiščenje, pranje in druge osnovne potrebe, ki so nujne ob takšni nastanitvi. Ilegalni migranti so v Velenju dobrodošli, Slovencev si ne želijo. Čestitke, @strankaSD, res lepa gesta solidarnosti! #lažnihumanitarci https://t.co/pjelw2NBqs — Žan Mahnič (@ZanMahnic) March 27, 2020 Na zahtevo Mestne občine Velenje  je bilo prav tako  popoldan  s strani osebja Zdravstvenega doma Velenje opravljeno testiranje vseh nastanjenih. Testiranje bodo ponovili čez 6 dni in nato še čez 14 dni. Prav tako je celotno koordinacijo za zagotavljanje bivalnih pogojev za vse nastanjene prevzela Mestna občina Velenje. Poskrbeli bodo, da bo celoten čas njihovega bivanja zagotovljeno zunanje varovanje objekta in okolice, prav tako bo v hotelu ves čas prisoten receptor. Dogovorili so se tudi, da bo hrano za vse obroke pripravljalo Gorenje Gostinstvo, dostavljala pa jo bo občinska civilna zaščita. Vse aktivnosti bodo potekale brez kontaktov, hrana bo v nepovratni embalaži dostavljena do hotela, nato pa bodo predstavniki občinske civilne zaščite z ustrezno zaščitno opremo poskrbeli za dostavo do vrat vsem nastanjenim v hotelu. Prav tako bodo poskrbeli za redno razkuževanje prostorov. V kolikšni meri je za spremembo v razmišljanju velenjskih občinskih bosov vplivalo dejstvo, da je med tistimi, ki so jih namestili v hotelu Paka, tudi košarkarski zvezdnik Zoran Dragić, je seveda vprašanje za milijon dolarjev.  Zanimivo pa je, da so nekateri mediji poročali o muhavosti zvezdnika Zorana Dragića, ki naj bi protestiral zaradi prisilne izolacije, nato pa jo "kršil" in se pred hotelom Paka družil z novinarji. Po njegovem "vzoru" sta se na sprehod po Velenju odpravili tudi dve ženski, ki bi morali biti v svoji sobi hotela Paka. Tjakaj ju je napotila šele policijska patrulja.  (FOTO) NEODGOVORNO! Namesto v hotelski karanteni sta šli ženski malo na potep po Velenju! Ravno zaradi takih ljudje umirajo #coronavirus #COVID19 #Covid_19 #ostanidoma https://t.co/Yr1Ncf3Sg6 pic.twitter.com/IftzU0lUjg — Joze Biscak (@JozeBiscak) March 28, 2020 Prav tako so poskrbeli za kontakte z sorodniki od vseh  ki so v karanteni v hotelu. Janko Melanšek, poveljnik  regijske civilne zaščite se je danes na sestanku v imenu Civilne zaščite Republike Slovenije Mestni občini Velenju opravičil, ker lokalna skupnost ni bila  obveščena o odločitvi in ker teh aktivnosti niso izvedli v sodelovanju z lokalno skupnostjo in občinsko civilno zaščito. Mestni občini Velenje in naši civilni zaščiti se je zahvalil za hitro ukrepanje in vso pomoč. Končno bodo naši državljane deležni enakovredne obravnave kot nekateri ne nujno slovenski državljani v  okoliščinah podobnim sedanjem vendar pa čas kot kritična komponenta bistveno bolj odločilen. Naučiti se morajo sodelovati in ne zapletati, administrirati,  zavirati. Pričakujejo pa še vedno nek komunikacijski kanal z Vlado o njenih namerah. Upajmo ne da bi zavirali ampak sodelovali ali zavlačevali postopke, ki morajo biti hitri, ker so samo tako učinkoviti in pravočasni in važni za ohranjanje zdravja lastnih državljanov.

Sat, 28. Mar 2020 at 08:45

0 ogledov

COVID-19 ne izbira - mladi, bodite previdni
Francija je zavita v črnino. Za koronavirusom je umrlo komaj 16-letno dekle! Neverjetno, a resnično. Francija, ki je peto največje žarišče koronavirusa na svetu in je tam do sedaj umrlo 1696 ljudi, žaluje za najmlajšo žrtvijo. Umrlo je namreč 16-letno dekle Julie. Sprva je bil je samo kašelj, zdravili so jo s sirupom in inhalacijami. Čez nekaj dni občutila zasoplost. "Ni bilo tako hudo, vendar je imela težave z zastajanjem sape," se je spomnila mati. Toda takrat se je pojavljanje kašlja začelo pogosteje, zaradi česar je Julija odšla na posvetovanje k zdravniku. Splošni zdravnik je ugotovil slabo dihanje iz zasoplost. Odločil se je poklicati službo nujne medicinske pomoči, a so namesto njega prišli gasilci. V rokavih, maskah in kombinezonih so mlado žensko odpeljali v najbližjo bolnišnico v mestu Longjumeau v mestu Essonne (18 km južno od Pariza). Pod kisikovo masko je morala nositi tudi papirnato masko. Po pregledu CT, je bilo zaznati nekaj pljučnih motnosti, a nič resnega. Čez noč so Julie v respiratorni insuficienci premestili v otroško bolnišnico Necker v Parizu. Izvedena sta bila še dva preskusa COVID-19. Julie je bila sprejeta na intenzivno nego. Nastanila se je v majhni sobi z modrimi stenami in tapetami medvedka. Popoldan je bilo z Julijo slabo. Govorila je, a se hitro naveličala: "Čutim bolečino v srcu," je dejala. Zatem so prišli  rezultati zadnjih dveh testov COVID-19 in so pokazali negativno stanje. Kmalu zatem so začeli odpirati vrata spalnice. Medicinske sestre niso več nosile obleke. Zdravnik je dvignil palec in povedal, da je v redu, zdelo se je, da se je Julie izognila najhujšemu. A šele pozno zvečer so prišli rezultat prvega testa, opravljenega v bolnišnici Longjumeau. Julie je bila pozitivna na COVID-19 in njeno stanje se je poslabšalo, morali so jo intubirati.  Nihče ni mogel verjeti, da je to res. In zakaj so ti rezultati prišli tako pozno, nihče ne ve. Že na začetku so sicer povedali, da virus ne vpliva na mlade. V to so verjeli vsi. Po besedah ​​generalnega direktorja za zdravje, profesorja Jérômea Salomona, ki je napovedal smrt deklice v četrtek zvečer, je Julie zbolela za hudo obliko virusa, ki je menda izjemno redka med mladimi. Njeno telo je izgledalo popolnima sivo. Ko je v sredo okoli 13. ure v bolnišnico prišla mama z najstarejšo hčerko, je bila Julie že mrtva. Dotaknila se je z roko. "Koža je bila še topla," se je spomnila. Sestra jo je božala po čelu. In potem so ji takoj rekli, da je ne bodo več videli, protokol v času epidemije pa strog. Prav tako ni bilo mogoče zbrati dekliških stvari, saj je treba vse zažgati. Vendar je družini vseeno uspelo obdržati krstno zapestnico. Truplo Julie leži v mrliški bolnišnici Necker, kjer bo ostalo do pokopa, načrtovanega čez nekaj dni. Kot previdnostni ukrep ne bo slovesnosti, na pokopališču pa bo dovoljeno le deset ljudi. In zgodba iz Francije nas lahko marsikaj nauči. Velja za vse, a še posebej za mladino:Bodimo previdni, upoštevajmo pravila in predvsem OSTANIMO DOMA!

Fri, 27. Mar 2020 at 20:32

203 ogledov

Koronavirus! V Italiji in Španiji je hudo! Zelo hudo!
V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili tudi 4.401 novo okužbo z novim koronavirusom. Število novih smrtnih žrtev je v primerjavi s četrtkom, ko so jih zabeležili 662, močno poskočilo. Mrtvih je nekaj več kot 900 ljudi. Število novih okužb se je medtem nekoliko znižalo. Od srede do četrtka se je namreč na novo okužilo 4492 ljudi, s čimer število na novo okuženih pada že četrti dan zapored. Trenutno je v Italiji potrjenih 66.414 okuženih, vse skupaj pa se je doslej okužilo 86.498 ljudi. Ozdravelo je medtem 10.950 ljudi. Razmere v šestih bolnišnicah v pokrajini Bergamo ostajajo zelo kritične, klinike so na robu svojih zmogljivosti. Nekoliko jih razbremeni oskrba tistih, ki niso hudo bolni, na domu, pri čemer sodelujejo družinski zdravniki. Nemčija, ki se z več kot 47.000 okuženimi tudi sama pripravlja na najhuje, je sprejela prvih šest okuženih iz Italije. Nemška dežela Severno Porenje - Vestfalija bo v prihodnih dneh sprejela še deset okuženih. Hudo tudi v Španiji Špansko ministrstvo za zdravje je medtem sporočilo, da je v zadnjih 24 urah umrlo 769 okuženih, s čimer se je število umrlih povečalo na 4858. Število okuženih pa se je od četrtka zvišalo s 56.188 na 64.059. Država je v karanteni od 14. marca, španski parlament pa je podaljšal izredne razmere do 12. aprila. V Italiji in Franciji zato veljajo veliko strožja pravila kot v vseh drugih državah in tudi te ukrepe je bilo treba uvesti v zavedanju, da se koronavirus hitro širi. Čeprav so državljani blokirani in jim odreče nekatere pravice in temeljne svoboščine, pa je to edini način, da se kriza zajezi. Italija in Španija sta za živi primer tega.

Fri, 27. Mar 2020 at 15:00

748 ogledov

Velenje: Upor na ladji Baunty ali nestrinjanje MO Velenje z namestitvijo repatrirancev v njihovem kraju
Včeraj popoldne  je Slovenija v zaprti hotel Paka v Velenju namestila  41 Slovencev, ki so se vrnili v domovino iz Španije, močno ogrožene z razvojem in prizadetostjo na zdravje in varnost državljanov zaradi epidemije virusa COVID- 19. Različne države vsaka zase ali solidarno, če je iz neke bližnje, sosednje države vzamejo še njihovih in jih pripeljejo čim bližje domu, da se čim prej spravijo na varno in v bližini svojih najbližjih.  Tako je ravnala tudi slovenska Vlada, ki jo vodi Janez Janša. V Titovem Velenju so proti Nekaj ur pred tem je javnost zvedela, da je Velenjski Hisense Gorenje sprejel odločitev o pomoči Vladi z odstopanjem dveh njenih nepremičnin, Hotel aPaka in Vile Herberstein, za potrebe Vlade v tem kriznem času, povzročenim z epidemijo korona virusa. Velikodušnost , ki je lahko samo pohvalimo. Do tukaj vse  v najboljšem redu. Kmalu zatem pa so se odzvali Židanovi rdeči oblastniki Velenja z negodovanjem, danes zjutraj pa s tem pismom. Ilegalni migranti so v Velenju dobrodošli, Slovencev si ne želijo. Čestitke, @strankaSD, res lepa gesta solidarnosti! #lažnihumanitarci https://t.co/pjelw2NBqs — Žan Mahnič (@ZanMahnic) March 27, 2020 Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije, gospod Janez Janša, Včeraj nas je v večernih urah iz medijev presenetila vest o tem, da želi Vlada RS, namestiti v Hotel Paka osebe, ki so začasno bivale v Španiji in so slovenski državljani. Naj najprej poudarimo, da je Velenje vedno bilo mesto, ki je pomagalo ranljivim skupinam ljudi in da želimo takšni ostati tudi v prihodnje. Prioritetna naloga in odgovornost lokalne skupnosti je, da skrbimo za varno in zdravo življenje svojih občank in občanov. Vemo, da se Slovenija nahaja v okoliščinah, kot jih še ni bilo. Zato tudi v lokalni skupnosti sprejemamo vse potrebne ukrepe, ki v danih okoliščinah zmanjšujejo nevarnost prenosa virusne okužbe med ljudmi. V dobro vseh nas, Velenjčank in Velenjčanov, kot tudi ostalih državljanov. Vendar je novo dejstvo, da želite (ali ste jih že?) v mestno središče namestiti okoli 50 ljudi iz kriznih območij, v nas vzbudilo strah, negotovost, pa tudi nepotrebno jezo. Prvič, zaradi tega, ker kot lokalna skupnost s takšno namero nismo bili seznanjeni, niti ne razpolagamo z informacijami, kakšen je zdravstveni status teh ljudi, kako bi/bo bilo poskrbljeno za varnost vseh nas, kako je z gibanjem, prehrano, varovanjem objekta, servisnim osebjem ipd. O tej nameri ni bil obveščen niti Štab Civilne zaščite Mestne občine Velenje, niti Zdravstveni dom Velenje, skratka nihče od institucij, ki v teh kriznih časih skrbimo za varnost naših občank in občanov. Še bolj žalostno, o vsem skupaj smo bili informirani iz medijev. In drugič, da so to osebe, ki prihajajo iz kriznih območij, kjer je potencialna nevarnost okužbe toliko večja, s tem pa tudi možnost prenosa okužbe v mesto Velenje, kjer smo do danes imeli zgolj en primer okužene osebe. Glede na dejstvo, da gre za veliko število oseb in, da bi/so te osebe, bile nameščene v Hotelu Paka, ki leži v samem središču našega mesta, moramo odločno nasprotovati takšnemu načinu sprejemanja in izvajanja tovrstnih odločitev. Kot odgovorna vlada, bi morali najprej obvestiti lokalno skupnost, zdravstveno osebje, civilno zaščito in vse pristojne organe. Ker smo dolžni preprečevati nevarnosti, ki predstavljajo tveganje za zdravje naših občanov, vas pozivamo, da poiščete nadomestno rešitev oz. lokacijo, ki bo te ljudi dejansko dislocirala od strnjenih naselij. Prepričan sem, da bi takšen primer lahko bil katerikoli drugi hotel, ki se ne nahaja v središču mesta. Takšna odločitev bi zmanjšala tveganja prenosa virusnih bolezni na druge osebe. Ob tem ne želimo diskreditirati ljudi, ki se vračajo v Slovenijo in ki, predvidevamo, v tem trenutku ne kažejo znakov okuženosti z virusom SARS-CoV-2. Upamo, da so in bodo vsi zdravi, ter da ta človeška nevarnost v obliki virusa čim hitreje preneha ogrožati naša življenja. Naša skupna naloga danes pa je, da minimaliziramo morebitna tveganja prenosa okužb na druge osebe. Verjamemo in vemo, da je Hisense-Gorenje z odločitvijo, da ponudi svoje prostorske kapacitete za osebe, za katere je predpisana karantena, želelo pomagati Sloveniji. Tudi odločitev o pomoči pri dobavi zaščitne opreme je takšna. Zato se jim gre iskreno zahvaliti. Strokovne službe na državni ravni pa so tiste, ki morajo oceniti katera lokacija je najprimernejša za karanteno. In pri tem mora prevladati razum, ki bo odpravljal nepotreben strah in negotovost ter zmanjševal tveganja prenosa okužb med ljudmi. In ne obratno. Tako je  tole in s temle pri nas v tej ljubi Sloveniji. Ne velja sicer za vse, vendar, načelnost, ko je »vsaj« 50-100 km od »mene« . Takoj se pa dvom o tem ali je to prav, pravilno, pametno in seveda ali se mora ta solidarnost dogajati na mojem dvorišču. Tu pa »zašteka«. Ali se to imenuje »majhnost« veličine početja ,ki se imenuje solidarnost. O politični obarvanosti vodstva MOV ne bi izgubljali besed.Meni je to ozkosrčna in lokalno plehka poteza. Vam dragi bralci pa najprej v branje in dojemanje na vaš način. Glede solidarnosti, pa samo vednost, pride prav ko je pravočasna in ne ko je politično  oportuna ali pragmatično koristna.Bodimo veliki v  majhnih stvareh, in mali pri velikih početjih. V.K.T.

Fri, 27. Mar 2020 at 14:23

161 ogledov

Dan 35: Koronavirus: V Sloveniji do danes testirano 18.369 oseb, 632 okuženih, skupno število umrlih 9
V Sloveniji so včeraj našteli 70 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je tako potrjenih 632 primerov. Kot je sporočila vlada, je bilo v četrtek zabeleženih rekordnih 70 novih okužb s SARS-CoV-2, opravljenih 18.369 testiranj, samo v četrtek 1075. V bolnicah je 90 oseb, 22 na intenzivni negi. Do danes so potrdili smrt devetih oseb, o dveh smrtih poročajo iz Šmarij pri Jelšah in z Golnika. Krizni štab UKC Maribor aktiviral FAZO 5: V sporočilu za javnost so zapisali, da FAZA 5 stopi v veljavo s ponedeljkom, 30. marca,  ukrep pa je sprejet v izogib širjenja koronavirusa. "Doživeli smo vdor okuženega bolnika v belo območje. Bolnik je bil ob sprejemu negativen, dan kasneje pa pozitiven. To je dober zgled zahrbtne narave tega virusa," je dejal direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis. Zdravstvenih delavcev že tako primanjkuje, sedaj so morali v izolacijo še dodatni kadri, gre za 20 delavcev. Direktor UKC Maribor dr. Vojko Flis pojasnjuje, da so bili na tak scenarij pripravljeni in da imajo dovolj spočitih ekip, ki lahko nadomestijo izpad. Direktor UKC Maribor, prof. dr. Vojko, Flis povzema trenutno stanje, nadaljnje ukrepe in obrazloži aktivna območja:»V rdečem ležijo okuženi s Covid-19, v belem zaradi drugih bolezni, sivo območje pa je vstopno kamor pridejo bolniki z vsemi nujnimi stanji, morda tudi s Covid-19.« pic.twitter.com/El30kIoO1R — UKC Maribor (@UKCMaribor) March 27, 2020 Faza 5 zajema nasklednje ukrepe: - delujejo le dežurne službe (urgentne operacije in urgentni ambulantni pregledi),- ustavi se delovanje vseh ambulant (razen urgentnih),- ustavi se ves operativni program, razen nujnih operacij (vključno s karcinomskimi operacijami),- ustavi se vsa diagnostika (razen tiste, ki se opravlja v dežurni službi),- ambulantno delo se izvaja v obliki telefonskih konzultacij. Slovenija po številu postelj za intenzivno nego pri repu med članicami EUMed članicami EU so precejšnje razlike glede števila postelj za intenzivno nego, ki so nujne ob pandemiji koronavirusne bolezni 19. Medtem ko so v Nemčiji leta 2012 imeli 29,2 postelje na 100.000 prebivalcev, je bila Portugalska opremljena z le 4,2 postelje za toliko ljudi. Tudi Slovenija je bila z manj kot 6,5 postelje na repu seznama. Tudi v Slovenski vojski prvi primer okužbe s Kovid-19 V Slovenski vojski so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Pripadnike, ki so bili v stiku z okuženim, so že identificirali in testirali. Vsi testi na okužbo s koronavirusom so bili negativni. Razkužili so tudi prostore, v katerih se je okuženi nahajal, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske.  
Teme
gibanje Glasno zbor za republiko rtv slovenija ideološki aktivizem na nacionalnem servisu igor kadunc

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Zbor za republiko se pridružuje izjavi gibanja Glasno o ideološkem aktivizmu na RTV Slovenija