SI
Korona COVID 19 med Jonskim in Črnim morjem
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Torek, 24. marec 2020 ob 21:42

Odpri galerijo

Albanske oblasti so z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa uvedle policijsko uro od  19. marca naprej. Gibanje na prostem bo možno samo šest ur na dan, poroča albanska tiskovna agencija. Ljudje so lahko zunaj samo med 6. - 10. uro in 16. ter 18. uro.

In kako je danes pet dni potem?

Do danes zvečer  je v Albaniji potrjenih  104 oseb okuženih z COVID 19, zadnja, tretja  smrtna žrtev, je 71 letni moški. Število obolelih se rapidno povečuje. Kot navaja v eni svoji objavi na FB, Albanski predsednik vlade Edi Rama,  »najslabše je, da se  osmešimo kot narod, nacija zaradi nespoštovanje reda in omejitev v vojni, za katero je največja žrtev ostati doma. Verjemite ,da nas je sedaj lahko sram neodgovornega ravnanja nekaterih naših rojakov. Še bolj nas  bo sram pred zanamci, ko ne bomo znali razložiti zakaj smo izgubili toliko ljudi«


Kot je sam rekel: "Prosim vse bogove, v katere verjamejo njegovi rojaki, da molijo za to, da se čim več državljanov, njihovih svojcev držijo zapovedi in naj ne bodo sestavni del idiotskih statistik ne spoštovalcev  zapovedanega reda za čas trajanja prepovedi in policijske ure."

Kako je pri njihovi vzhodi sosedi Severni Makedoniji?

Do danes 24 marca do 18 ure imajo registriranih 148 pozitivnih na virus COVID 19, eno ozdravljeno osebo in dva preminula za posledicami virusa. Najmlajši pacient je dveletni otrok. V zadnjih 24 urah imajo še 12 novih okuženih. Od tega je še vedno največ kot do sedaj v dveh žariščih Skopje in Debar in še nekaj zahodno makedonskih mest, z izjemo  mesta Štip z osmimi obolelimi, ki je v vzhodni Makedoniji. Od tridesetih hospitaliziranih jih šest v težjem ali kritičnem stanju V Makedoniji se stopnjuje stanje glede policijske ure ki je nastopila že v nedeljo zvečer in j bilo predvidena prepoved gibanja med 21 in 6 uro , ki je popravljena samo do 5 ure zjutraj, poostreno pa je za mladoletne in velja od 21 zvečer do 12 ure.

Skupno, in razveseljivo, v kolikor je to lahko v danih razmerah,  da sta  danes Makedonija in Albanija  dobili obvestilo-potrdilo o  odločitvi s strani EU za začetek pristopnih pogajanj za vstop v Evropsko unijo. Strinjajo se da se to začne z obema kandidatkama, brez konkretno navedenega datuma. Kot navajajo nekje v nekaterih medijev, škoda da so zaprta letališča, in vsaj za makedonske oblasti, sicer bi že bili na poti v Bruselj če ne zaradi česa drugega, vsaj zaradi  državniškega »selfija« za ovekovečenje doseženega političnega uspeha.  Bodo ko bo primeren čas, zdaj zagotovo ni čas za slavje še manj za politično poantiranje ali dvig   kotacije na političnih borzah

Kako se s tem spopada Bolgarija?

Potrjenih 218 okuženih od koronavirusa,  16 novih od včeraj na danes, trije preminuli, so sporočili iz Nacionalnega štaba za boj proti COVID 19.  Sočasno se izvajajo testiranja in bojazen je da bo to število naraščalo, kar je izzvalo spor med glavnim nacionalnim štabom in centrom za hitro testiranje in hitrega pridobivanja rezultatov. Ni nobenega v državi, kot pravi gen. Mutafčijski, vodja nacionalnega štaba,  da bi garantiral zanesljivost teh hitrih testov, zato ostajamo pri testiranju po do sedaj zastavljeni metodologiji. Od danes je tudi v veljavi zakon o izrednem stanju v državi, ki pa se izvaja od 13 marca. S tem se pojavljajo in so se pojavile omejitve na prenekaterem področju kot so ekonomija, pravo,  človekove svoboščine. Tako kot je praksa  pri omejitvah tudi tukaj se pojavljajo subjekti ki hočejo zaobiti ukrepe ki so v veljavi. Ne delajo dobro zase  in  tudi  ne za preostale državljane.  Samo z upoštevanjem reda in zapovedi oziroma prepovedi in omejitve, ki jih predpisuje krizna zakonodaja lahko pridemo ven z čim nanj škode  za vse, je dejal Predsednik bolgarske vlade Boyko Borisov. Po njihovem bi iz tega stanja prišli ven čez dobre tri tedne. Ali je to preveč  optimistično ali ne je uganka kako za državljane pa verjetno tudi za vse vključene.

Skupno je vsem trem da delujejo v okoliščinah izrednih stanj  in omejitvah gibanja bolj  rigorozno kot kje drugje. Da bo le rezultat dober z čim manj žrtvami!

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 25. Nov 2020 at 17:48

110 ogledov

Bizarno-zanimivo: Predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov postavil skulpturo iz zlata njemu najljubši pasmi pso
Postavljen je tudi LED zaslon z video posnetkom prikazuje psa v različnih priložnostih. Za enkrat  ni jasno, ali znano koliko pravzaprav stane izdelava skulpture. To je javno priznanje za tamkajšnjo avtohtono pasmo. Gurbanguly Berdimuhamedov je svečano odkril  skulpturo pasme  Alabay  v prestolnici Turkmenije Ashgabatu, ki je zelo velika  in je visoka 6 metrov. Alabay je domači turkmenski tip srednjeazijskega pastirskega  psa  in je vključen v  nacionalno dediščino njihove države. To ni prvič da se tamkajšnji predsednik ukvarja z njemu ljubo pasmo domačega psa. Prejšnje leto  je pasmi Alabay posvetil in izdal knjigo. Kljub velikosti kipa je velik del prebivalcev Turkmenistana  še vedno zelo revnih.  Država kot takšna  je ocenjena za najmanj svobodna kar se tiče tiska in svobode govora. To oceno skoraj vsako leto poda organizacija «Reporterji brez meja«, celo slabša od Severne Koreje  po vprašanju  medijske svobode. Kip je postavljen v stanovanjski  soseski,  ki je zgrajena  in namenjena  predvsem državnim uslužbencem in ministrom,  poročajo iz agencije Eurasianet. Pravijo da s  zlatim kipom pasme Albay  dosežejo  to da pri ljudeh izzovejo pozitivna čustva do pasme in vzbudijo ponos naroda v Turkmenistanu.  V času odkritja kipa so turkmenskemu dečku podarili  psa pasme Alabay,  ki je bila vpisana v  seznam nacionalne dediščine skupaj z domačimi ročno narejenimi preprogami in  zelo stare tradicionalne pasme  Akhaltekinskih  rasnih  konjev. Navezanost predsednika na konje  in na »čaščenje« samega sebe se potrjuje tudi s tem  ko je  bil leta 2015  postavljen kip konja z jezdecem,  kjer  je  jezdec sam Gurbanguly Berdimuhamedov. Turkmenski »ljudski« predsednik od časa do časa podari to pasmo psov vodjem  prijateljskih držav. Med njimi  je  že  pokojni predsednik Uzbekistana Isliyam Karimov, ruski predsednik  Vladimir Putin in Katarski emir. Turkmenistan  ni od danes ali od včeraj okrašen z zlatimi kipi. Eden takšnih je bil kip nekdanjega diktatorja Saparmurata  Niyazova, ki  je želel da ga  kličejo  Turkmenbaši(Oče Turkmenov, asocijacija Na socialistične samodržce). Leta 2010 bi naj kip odstranili.  Kmalu po tem je bil spet postavljen na izrecen ukaz Beridmuhamedova, poročajo agencije.  Sistem je uradno odšel,  samodržci in kult osebnosti je ostal. Na žalosti ni edini v tem delu sveta. Pripravil: Vane T Costa Foto:  Reuters in zaslon-TV

Wed, 25. Nov 2020 at 17:23

110 ogledov

Jelen je lovcu »ukradel« puško
Češka policija je prosila za pomoč pri razrešitvi nenavadnega primera, potem ko je jelen lovcu "ukradel puško" in pobegnil. Incident se je zgodil po tem, ko je pes prestrašil jelena, ki je nato stekel proti enemu od lovcev, mu strgal rokav in mu z rogovi odnesel puško, je sporočila policija. "Puška, ki jo je lovec položil čez levo roko, na srečo brez streliva, je jelenu zdrsnila na rogove" - je navedla policija. Policija je dejala, da je kasneje še en lovec opazil jelena, ki je na razdalji približno kilometra še vedno "nosil puško", poroča The Blend.  

Wed, 25. Nov 2020 at 17:19

109 ogledov

Bogataš je na poroko prišel s šestimi nosečnicami, pravi, da vse nosijo njegove otroke
Bogataš, znan kot "Lepi Mike" iz Nigerije, je na Instagramu pogosto objavljal podrobnosti svojega življenja, ki so milo rečeno nenavadne. Tokrat je morda presegel samega sebe. Bil je namreč eden od gostov na poroki v Nigeriji, na kateri se pojavil s šestimi nosečnicami, in izjavil je, da vse nosijo njegove otroke. To novico je delil na Instagramu, kjer ima približno 250.000 sledilcev. "To ni trik, samo super živimo" - je zapisal ob fotografiji.  

Wed, 25. Nov 2020 at 17:11

98 ogledov

Medicinska sestra in zdravnik sta imela spolne odnose v Covid bolnišnici
Romunska javnost je bila v šoku, ko je izvedela, da sta se med odmorom za kosilo zdravnik in medicinska sestra, zaposlena  v bolnišnici ljubila. Kot navajajo, sta se medicinska sestra in zdravnik ljubila na oddelku za intenzivno terapijo, ki je v sistemu Covid, v oktobru "se je vse skupaj začelo", vse pa je bilo ugotovljeno, ko je bolnišnico nekdo anonimno obvestil, piše Aleph news. Po poročanju romunskih medijev sta bili tam med odmori, pa tudi med delovnim časom, poleg oddelka z najtežje bolnimi pa sta imeli svoje "ljubezensko gnezdo". Dimitri Vienescu, direktor bolnišnice, je dejal, da je zahteval preiskavo, ki bo trajala do 27. novembra.

Wed, 25. Nov 2020 at 14:50

133 ogledov

Vsako leto v zdravstvu za preplačila odteče več kot 400 milijonov €. Poziv vladi in opoziciji, da se ta praksa preneha!
Danes se je na družbenih omrežjih pričelo zbiranje podpisov v podporu pozivu, ki od vlade, opozicije, medijev, tožilstva in policije zahteva, da se ustavijo vsakoletna več sto milijonska oškodovanja davkoplačevalcev pri nabavah v zdravstvu.Po podatkih dr. Blaža Mrevljeta, ki je s sodelavci uspel ustaviti predrage nabave žilnih opornic, iz zdaj že splošno znane istoimenske afere, ta znesek na letni ravni znaša cca. 400 milijonov €. Politika ima to moč, da to nemudoma ustavi.In naša dolžnost je, da od njih to zahtevamo. Zato Vas vabimo, da se tej zahtevi pridružite s podpisom tukaj.

Wed, 25. Nov 2020 at 14:47

108 ogledov

blog Ivan Simič - Premirje
Koliko so vredna človeška življenja in koliko je vreden boj za oblast? To sta dve vprašanji, ki mi zadnje mesece ne dasta miru. Ali so se nekateri res spustili tako nizko, da svetovno epidemijo izkoriščajo za boj za oblast, za podtikanja, nagajanja, sklicevanja parlamentarnih komisij, postavljanja poslanskih vprašanj, miniranja dogovorov, pregovarjanja nasprotnikov, predlaganje novega vodje, preračunavanja, koliko kaj stane in še bi lahko našteval? Ali so res padle vse moralne vrednote? Še v najhujših vojnah so veljala neka moralna pravila. Tako so v stari Grčiji v času olimpijskih iger ustavili vojne, naši opozicijski politiki pa so v času svetovne epidemije še bolj aktivni kot prej. Celo grozijo z zamenjavo vlade, ki so jo sami ustvarili. Namesto da bi v teh časih vse politične stranke stopile skupaj, pokazale svojo zrelost in ljudstvu dali do znanja, da so tukaj le zaradi njih, raje med ljudstvo sejejo strah in spodbujajo sovraštvo. Veliko bolje bi bilo počakati, da epidemija mine, da pridemo v varno območje, potem pa, dragi politiki, pojdite v novo vojno za stolčke in plače. Mi, podjetniki, pa bomo pridne ovčke, ki bomo polnili vaše vreče.   Vem, da je lepše vladati, kot biti v opoziciji, toda današnja opozicija je opozicija, ker je sama tako hotela. Imeli so oblast, imeli so vse in so odstopili. Upam, da danes že vedo, zakaj? Čeprav trdijo, da so enotni, mi njihova dejanja sporočajo nasprotno. O njihovi neenotnosti mi govori že dejstvo, da v svojih vrstah imajo dva nekdanja predsednika slovenske vlade, za novega predsednika vlade pa predlagajo tretjo osebo. Profesorja! Prosim vas lepo! To je le dokaz, da se opozicijske stranke ne morejo, ne znajo ali ne upajo dogovoriti, naj vladanje prevzame eden od prejšnjih predsednikov vlade. Nezaupanje v svoje kadre lahko pomeni le, da so jih sami ocenili za neprimerne. Kaj pa, če bo ta novi obraz šel svojo pot ali pa bo ravno tako vrgel puško v koruzo? To je že storil, če se prav spomnim marca 2006.   Še hujša pa mi je njihova oziroma njegova neodločnost, ko že na samem začetku izjavi, da če je treba, da je lahko le začasen, potem pa naj vodenje prevzame nekdo drug. Imam občutek, da oni vlado razumejo kot avtobusno postajo, prideš in greš. Dragi moji, vlada je veliko več. Toda kaj vas bom učil, saj ste vi politiki. Vse to bi še razumel, če bi se dogajalo v mirnem, normalnem času, ne pa v času svetovne epidemije. V času, ko mnogi zbolevajo, ko ležijo v bolnišnicah in trepetajo za svoja življenja, ko nekateri od njih tudi umirajo, opozicija pa želi prevzeti oblast, ki jo je sama izpustila. Ni bilo prevrata. Zato vam predlagam, da počakajte, da epidemija mine in se potem spustite v odprti boj za oblast. Danes pa delite optimizem.   Verjetno ste presenečeni, da sem se spustil v politično razpravo, toda žal so me razmere  prisilile v to. Potrebujemo razum, premirje, skupni boj zoper epidemijo in nič drugega. Veste, dokler ne ležite v bolnišnici, priključeni na respirator, je vse skupaj videti kot izmišljena zgodba, ko pa gledaš v strop bolnišnice in te stiska v pljučih, imaš le eno željo – preživeti. Zato vsaj v tem času bodimo prijatelji.     Mag. Ivan Simič vir: https://simic-partnerji.si/davcni-blog.html?fbclid=IwAR139mrBWqM_Tc83hP16ZQiYjeGgi5bMgUurSAPHq7B9Na811mxRZHkIYLg
Teme
koronavirus albanija Bolgarija severna mkedonija

Zadnji komentarji

grizzly :

12.11.2020 07:35

naivka
Viktor hajsinger :

31.10.2020 11:19

Žalostno!

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Korona COVID 19 med Jonskim in Črnim morjem