SI
 Migracije in preračunljivost: Izsiljevanje evropskega »gostoljubja« je resnično konec!
V Fokusu
Novice

Nedelja, 8. marec 2020 ob 17:57

Odpri galerijo

Leta 2015 se je zgodil egzodus, premik, tektonske spremembe na področju spremembe  dolgoletnega populacijskega ravnovesja. Povzročen seveda od najmanj priljubljenega »generatorja« teh premikov, sprememb, ki se mu reče vojna, z vsem kar sodi zraven. Ampak, bilo je to leto 2015, svet je spremljal tragedijo, razpad do tedaj neuspešnih in na nasilju in zatiranju  človeškega dostojanstva temelječih družb, imenovanih tudi držav tudi od teh nesrečnežev, ki so znotraj svojih skupnosti že trpeli vse vrste nasilja, vojn, spopadov na vse mogoče podlage.

In kaj?

Zgodilo se  to da poleg nekaj manjših sosednjih državic i Turčije, da se je del te mase beguncev, nekaj čez 4, 5 milijonov, napotila naprej z morebitnim ali očitnim tveganjem, da bodo zavrnjeni.  In so šlt na pot. Čez drn in strn, brez nadzora, brez dokumentov, naprej dokler se je dalo. In ko so videlo da se da, so še naprej organizirali, tudi s pomočjo doniranega denarja samo  da jih gre čim več in čim dlje proti Evropi. Da ne omenjam posebej zgrešenega poziva Nemške premierke Angele Merkel, spodbujena od nemškega gospodarskega lobija( ne vem katerega) da rabijo čim več  sveže delovne sile in to predvsem inženirjev, zdravnikov, znanstvenikov, ki je samo Nemčiji navlekla 800 tisoč »wlikomerjev«. Do tam in naprej pa so delali devastacijo vsega kar se jim je postavilo na poti, v obliki  slabe namestitve, verskih objektov, slabih telefonov, pomanjakanje WI-FI točk, premalo oblečehih  žensk …Tudi kasneje je bilo vse drugače kot sej sprva govorilo pričakovalo, domnevalo, želelo, svetovalo , rotilo za strpnost.. obrnilo s je kot bumerang, ta benevolentnost, dobrohotnost stare, omagane, geronto-evrope, da rabi svežino v vsem, tudi za ceno izgube izvirnosti, evropskosti  in podrtega evropskega videza in  obraza nje same kot je v genih samih Evropejcev bila zapisana in ohranjena skozi tisočletja. Na račun solidarnosti in v več primerih »nabijanja«slabe vesti tej isti Evropi.

V  takratnem času najhujšega begunsko migrantskega vala, sočasno spremljan z dodatnimi »zdravimi vendar utrujenimi borci«, potencialnimi teroristi  v Evropo, kamor se vsakodnevno stekalo na tisoče obupanih, pa tudi načrtno potisnjenih  beguncev, večinoma z nemirnega in kaotičnega Bližnjega vzhoda(območje ISIS-nasilne in rušilne muslimanske tvorbe), se je kmalu oziroma  porodilo  očitno vprašanje: zakaj ti  begunci namesto na Zahod ne bežijo raje v bogate arabske države?

Znano je namreč, da bi jim kulturološko, religiozno in navsezadnje relacijsko namreč morale biti zalivske države (Kuvajt, Savdska Arabija, Katar, Bahrajn, Združeni arabski emirati) precej bližje od stare celine, obenem  pa prejšnji morebitni predsodki so spremenile v vedenje o njih na podlagi realnih izkušenj. V letih od 2015 do sedaj so begunce iz arabskih dežel gladko uvrstili večinoma ali pretežni del na tiste ki so zlorabili gostoljubje in v ničemer se niso prilagodili okolju in ozemlju gostitelja, ki jih je sprejel in mnogokrat pokesal, prav zaradi tega.

							100 tisoč praznih ogrevanih šotorov

Zakaj ne trkajo na vrata mej držav v neposredni bližini, celo sosed?

Pri tem imamo seveda v mislih tiste najbogatejše države v regiji, ne pa Libanona, Jordanije in Turčije, ki svoj orjaški delež beguncev sprejemajo že vsa ta leta.

Eden od izgovorov je birokracija. Drugi še bolj za lase privlečen je da so  med njimi kulturne razlike, tretji pa je način vladanja v teh najbogatejših držav, predvsem avtokratsko vladanje, četrti pa je delitev na bogatejše in revne.  Nekatere kot so Katar, Saudska Arabija, Bahrein, se  nočejo mešati s svojimi brati po veri. Rajši plačajo ceho za dvesto mošej v Nemčiji, Katarci med drugim tudi za ljubljansko mošejo, kot da jih sprejmejo. Z druge strani vedo tudi samo potencialni begunci, migranti in razseljenci vseh vrst, da če bodo šli v prej omenjene države, bodo obravnavani po  njihovih tamkajšnjih šegah in običajih in nič drugače. To pa pomeni, da bodo njim podrejeni, delali bodo za njih in bodo dejansko njihove sluge in podrejeni na podlagi bogastva in ne nekih človekovih pravic, ki jih narekujejo deklaracije, človekove pravice  zapisane v ustavah in tako naprej. Otepajo se jih vse po vrsti države ki so najbogatejše in v njihovi bližini, neradi gredo tudi oni sami, vse  zaradi prej omenjenega. Pa revni so po vrhu.


In tukaj pride še kako prav sočutna »teta« Evropa. Nobena izmed t. i. zalivskih držav, napreč   ni podpisala Konvencije Združenih narodov o beguncih, ki ureja status in postopke ravnanja z ljudmi, ki prihajajo v državo in se ne rabijo ravnati po njih.

Z druge strani imamo Turčijo ki se na vse kriplje dobrika Evropi, želi biti zraven, politično, ekonomski, vojaško ( je NATO članica) ki pa je v štirih letih postala nekja kar nikoli ne bi smela postati, oponent Evropi, predvsem pa manipulant z migranstsko krizo in izsiljevalce finančne pomoči, ki jo sočasno uporablja za nove vojaške posege v katere se aktivno vmešava. Ni dolgo o tega ko se je na račun svojih vojaških porazov v Siriji , kjer je Turčija vpletena direktno na strani upornikov, »aktivirala« migrantsko vprašanje  z grožnjo novega migantskega vala.
In začela uresničevati grožnjo z nezmožnostjo zadrževanja vala na poti v Evropo.

V enem tednu ji je uspelo premakniti skoraj 150 tisoč beguncev in »strokovno« usposobljenih »truble maker-jev za manipulacijo z nezadovoljnimi masami beguncev in so že bili na mejo z Grčijo in Bolgarijo. Ostalo je znano, nezadovoljstvo z obravnavo, potiskanje otrok naprej in da pokažejo da se ravna nehumano z njimi, potem nasilno poskušanje vdora v  predvsem v Grčijo ter reakcija, sklicevanje na prekomernost uporabe sile in orožja,ki ga dejansko uporabljajo oni«prej omenjeni povzročitelji neredov in spet trkanje na vest evrope in mednarodne skupnosti.


Toda!?

Ta trenutek je nujno eno! Poenotenje Evrope o nedopustnosti ravnanja Turčije, njenega izsiljevanja, grožnjo da bo spustila naprej vse begunce , ki jih ima na svojem ozemlju, do direktnega »sponzoriranja« prevozov ogromnih množic migrantov na mejo z Grčijo in Bolgarijo, se prav na zunanje meje Evropske skupnosti.  To je zadnji trenutek za obrambo tistega ki se mu reče Evropa in evropskega na naših tleh. Načetega je že veliko tega kritična faza bi pa res nastopila pok kateri ne bo več povratka nazaj.  Smo z poenotenjem  in  argumentiranem  in z odgovorom ki se mu reče zaščita evropskih zunanjih meja bo učinek pravi. Vse mehanizme ki sodijo zraven morajo biti uporabljene efektivno in učinkovito na pragu Evrope in ne na dvorišču. Takrat bodo obmolknili vsi  in Recep Tayyip Erdogan in vsi  njegovi propagandni vajenci.

Tukaj pa res drži znani rek iz našega slovenskega podnebja, »da je sedaj res čas, ko ni več časa za odlašati z rešitvijo«, v primeru, ki smo mu priča te dni.

Evropa zadaj in za vselej se brani v tem trenutku!

Vane K. Tegov

 


 

 

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 4. Apr 2020 at 22:16

158 ogledov

Gibanje glasNO! Nacionalna RTV vodi naklepno informacijsko vojno zoper Janeza Janšo!
Na spletu je že nekaj časa aktivno gibanje glasNO!, ki ga sestavljajo gledalci in poslušalci programov RTV Slovenija, ki se zavzemajo za javno televizijo v njeni pluralni razsežnosti. Pobudniki gibanja so Vera Mejak, dr. Tomaž Erzar, dr. Stane Granda, Jože Hribernik, Ivo Jevnikar, dr. Katarina Kompan Erzar, dr. Matija Ogrin, mag. Igor Senčar, dr. Vasko Simoniti, dr. Mitja Štular in dr. Matevž Tomšič, pridružijo pa se mu lahko vsi, ki se zavzemajo, da bi bilo delo RTV Slovenija kvalitetno, nepristransko in zavezano resnici. Kako nacionalna RTV Slovenija vodi naklepno informacijsko vojno proti Janezu Janši! Zadnje sporočilo za javnost, ki so ga priprvili v gibanju glasNO!, se loteva primerjalne analize različnosti poročanja v prikazovanju Marjana Šarca in Janeza Janše v Dnevniku TV SLO: Poglejte si konkretne primere pritlehnih metod in prijemov, ki se jih poslužuje RTV Slovenija pri poročanju o Janši! Analizirali smo, kako kamera TV Slovenija predstavi dva predsednika slovenske vlade, Marjana Šarca in Janeza Janšo od januarja do konca marca 2020. Omejili smo se zgolj na najbolj gledano oddajo – Dnevnik TV Slovenija ob 19. uri. Preučili smo nekaj specialnih načinov oblikovanja televizijskega sporočila, ki jih omogoča manipuliranje s kamero (sliko) in zvokom v montaži televizijskega posnetka. Večina gledalcev teh posebnih  “sporočil” ne opazi in ne zazna njihovega vpliva na vsebino oddaje; dejansko pa pomembno delujejo na zavest gledalca in na njegovo vrednotenje prikazane vsebine. Pogosto gledalci opazijo le bolj očitne vsebinske pristranosti, ki jih žal tudi ne manjka.    Tu opišemo dva glavna načina manipulacije. Bralca prosimo za pozornost na detajle, čeprav opis zahteva nekaj strokovnega izrazja iz teorije filma in televizije. 1. Manipuliranje s kamero in “planom”. Šarec od blizu, Janša v daljavi “Plan” se v teoriji filma imenuje izrez prizora, ki ga kamera zajame glede na velikost človeške postave v njem. Javna osebnost, ki nastopa v posnetku, bistveno komunicira ne samo s svojo izjavo, ampak prav tako z nebesedno komunikacijo: z izrazom obraza, oči, ust, nasmeha itn. Snemalci in režiserji zelo dobro vedo, da k jedru televizijskega sporočila spadajo vse te prvine in z njimi vsakodnevno profesionalno upravljajo. To so izrazna sredstva njihove govorice. Televizijsko sporočilo, ki želi govorca prikazati optimalno, zato vedno uporablja t.i. veliki ali bližnji plan (v televizijski govorici “P5”), ki zajame vse omenjene detajle. Vsi posnetki Marjana Šarca v prvih treh mesecih 2020 so posneti v takšnem bližnjem planu. Da navzočnost tolmačke za gluhe pri tem nima pomembne vloge, dokazujeta spodnja posnetka. Celo tolmačka je na obeh posnetkih ista, toda kamera je za Janeza Janšo izbrala oddaljen plan. Razlika je diskriminatorna: Foto: GlasNO.si Ko kamera snema osebo od daleč, tako da slika prikazuje celotno postavo osebe z nekaj okolice, se takšen izrez slike imenuje splošni plan ali “total”. V njem daje kamera poudarek govorčevi okolici in prostoru, komunikacija govorčevega obraza pa je izgubljena. Vsi posnetki Janše kot predsednika vlade so posneti v takšnem oddaljenem, splošnem planu (poleg mnogih drobnejših diverzij televizijske montaže, npr. nenehno ponavljanje posnetka vlade z zaščitnimi maskami ipd.): foto: GlasNO.si Nemara edini posnetek izjave Janše kot predsednika vlade, ki je narejen po običajnih standardih, je odlomek njegovega nagovora parlamentu pred izvolitvijo nove vlade 13. 3. 2020. Že dan zatem je Janša izgubljen v širokem, splošnem planu kamere: Foto: GlasNO.si Da TV Slovenija prikazuje nekdanjega in sedanjega premierja diskriminatorno, je najbolj razvidno iz posnetkov obeh v TV Dnevniku dne 12. 3. 2020, ko je dotedanji predsednik vlade razglasil epidemijo, novi predsednik pa je že najavljal ukrepe: Foto: GlasNO.si TV Slovenija se evidentno bori proti obrazu Janše. Skoraj nikoli ne prikaže obraza predsednika vlade v t.i. bližnjem ali velikem planu. Tak prikaz je bil vedno rezerviran za politike levih strank, celo za sprotne izjave Luke Meseca, Mateja Vatovca in drugih Janševih kritikov v času epidemije. Prav gornji sliki kažeta, da stanje epidemije in socialna distanca pri tem ne igrata bistvene vloge. Kadar hočejo, snemalci posnamejo celo drobne detajle javnih osebnosti. 2. Odvzem glasu, odvzem slike Druga strategija, ki jo javna TV Slovenija zlorablja za informacijsko blokiranje Janše, je odvzem glasu iz posnetka: namesto politika, ki je izjavo podal, slišimo glas novinarja, ki izjavo povzema, posreduje. Ta tehnika je za televizijski medij običajna, saj je mnoge informacije treba povzeti, strniti, predstaviti bistveno. Tu zadenemo v nevralgično točko televizijskega poročanja, ki je izrazito etične narave: ali televizijski uredniki in montažerji, ki sestavljajo sliko in zvok, ravnajo pri tem objektivno, politično nepristransko: ali poskrbijo za enakovreden prikaz primerljivih pojavov in osebnosti v življenju države? Ko je vlada dne 21. 3. 2020 sprejela ukrepe za dodatno nagrajevanje zaposlenih v najbolj kritičnih dejavnostih boja proti epidemiji in zmanjšala plače funkcionarjem za 30 odstotkov, ni Dnevnik TV Slovenija namenil Janši niti sekunde, da bi vsaj del tega sporočila prišel do državljanov neposredno od samega predsednika vlade. Glavne informacije je v celoti povzela novinarka. Dnevnik 21. 3. 2020 (Foto: GlasNO.si) Namesto izjave Janše je vse informacije o nagrajevanju najbolj obremenjenih v boju proti epidemiji povzela novinarka. Državljani niso nobene od teh pozitivnih, za mnoge razveseljivih informacij slišali neposredno iz ust Janše. Ob tako pomembnih informacijah ga posnetek ni prikazal ne s sliko ne z glasom. Pri predsednikih prejšnjih, levih vlad, je bilo to drugačePri predsednikih prejšnjih, levih vlad TV Slovenija tega nikoli ni delala. Nasprotno. Vsebinsko še tako borne in tavtološke stavke Šarca so vedno predvajali s sliko in glasom, tako da je državljane neposredno nagovarjal. Prikaz informacij, kot jih je podala novinarka, je bil v dnevniku 21. 3. 2020 sam po sebi povsem korekten; toda celotno sporočilo je bilo s tem, kar je v njem manjkalo, glede na splošno prakso TV Slovenija izjemno krivično. Primerjajmo ga z izjavo Šarca o izstopu Mira Cerarja.  Dnevnik, 2. 3. 2020 (Foto: GlasNO.si) Celo za politični dogodek stranskega pomena, ko je iz stranke SMC izstopil Cerar, je TV Slovenija Šarcu omogočila, da so državljani slišali njegovo politično presojo neposredno iz njegovih ust. Kamera je zajela predsednika vlade v odstopu v bližnjem planu z originalnim zvokom v kadru.Najbolj devianten primer medijskega sabotiranja Janševih sporočil nudi TV Dnevnik z dne 24. 3. 2020, ko je vlada RS sprejela sveženj ukrepov za blaženje posledic epidemije v gospodarstvu. Krivičnosti in pristranosti tega primera se ne zavemo neposredno ob gledanju oddaje, temveč šele po zavestni refleksiji in primerjanju: Za lajšanje posledic epidemije je vlada namenila dve milijardi evrov (pozneje tri), kar je največji tovrstni ukrep v zgodovini samostojne Slovenije. Za predstavitev teh ukrepov, ki bodo mnogim tisočem zaposlenih rešili delovno mesto ali olajšali težke razmere, je TV Slovenija namenila Janši eno repliko, dolgo 6 sekund in še eno, dolgo 10 sekund. Vse drugo so spet povzeli novinarji, tako da Janša ni nagovarjal državljanov neposredno. Ko pa je prejšnji premier Šarec odstopil, je njegovo izjavo, ki ni imela druge tehtne vsebine razen dejstva, da ne zmore voditi vlade, predvajala 31 sekund. Kot vedno, kamera TV Slovenija predstavi Šarca v velikem planu, Janšo v oddaljenem splošnem planu: Foto: GlasNO.si Sklep:Prikazane anomalije so le zbir izstopajočih primerov pristranosti, ki jo TV Slovenija kaže do sedanjega predsednika vlade RS – prek njega pa je krivična do nas, državljanov. Menimo, da tovrstni odkloni od objektivnega poročanja dokazujejo, da tako urednike kakor del strokovnega osebja (snemalce, montažerje idr.) pri njihovem delu vodi levi politični aktivizem namesto profesionalne skrbi za uravnoteženo ter verodostojno informiranje javnosti. Zgoraj prikazani posnetki oddaje Dnevnik dokazujejo, da se Televizija Slovenija dobesedno bori proti obrazu Janeza Janše in da proti njemu kot osebi vodi specialno informacijsko vojno. Dejstvo, da TV Slovenija na tišji način nadaljuje dolgoletno ideološko kampanjo proti Janezu Janši tudi, ko je postal predsednik vlade RS v kriznih razmerah epidemije, je zavrženo. Menimo, da s tem TV Slovenija ne le škoduje dobrobiti slovenske javnosti in državljanov, ki plačujemo RTV prispevek, ampak poudarjeno krši Zakon o Radioteleviziji Slovenija, mdr. njegov 4. člen: “RTV Slovenija zagotavlja verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi celovito obvešča o političnem dogajanju doma in v zamejstvu […] tako, da posredovane vsebine omogočajo objektivno javno obveščenost državljanov Republike Slovenije.” Gibanje GlasNO  

Sat, 4. Apr 2020 at 20:26

102 ogledov

V SLS od vlade Janeza Janše pričakujejo hitre ukrepe za zaščito slovenskih govedorejcev in sadjarjev
Dogajanje zadnjih tednov po celem svetu je skrb vzbujajoče. To velja tudi za Slovenijo in to velja tudi za področje kmetijstva. Nevidni sovražnik je dodobra ustavil vsakodnevno življenje. Razgalil je ves blišč in bedo »globalizacije« – nobena od prizadetih držav ni bila pripravljena nanj – predvsem v smislu zaščite, preventive in medicine. Se pa kažejo pomembne in očitne razlike med prizadetimi državami na področju prehranske varnosti in ukrepov za zagotavljanje samooskrbe. Kljub deklarirani solidarnosti bo vsaka država najprej poskrbela za svoje državljane (evidenten je primer prevoza slovenskih mask z nemškega letališča v Slovenijo. V Slovenski kmečki zvezi pri SLS so na včerajšnjem sestanku sprejeli nekatere sklepe, ki jih bodo kot predlog interventnega zakona poslali vladi Janeza Janše, da jih vključi v drugi paket antikoronavirus zakonodaje. Ugotavljajo sicer, da je bilo v prvem paketu upoštevanih kar nekaj predlogov, vendar predlagajo dodatne ukrepe v izogib še večji krizi slovenskega kmetijstva. Zaradi neupoštevanja predloga, ki ga je SLS pripravila z zunanjimi strokovnjaki in skupaj z drugimi predlogi strnila v predlog interventnega zakona za povečanje samooskrbe s hrano, in sicer: da lahko Vlada Republike Slovenije s sklepom poseže v cenovna razmerja v prehranski verigi in po potrebi zagotovi odkup živali, mleka ter živalskih izdelkov in rastlinskih pridelkov, se bojimo, da nekatere panoge, ki so v Sloveniji sicer samooskrbne, ne bodo preživele.Zaradi izbruha koronavirusa je prišlo do zmanjšanja tujega povpraševanja po surovem mleku in govejem mesu. Mlekarne znižujejo odkupne cene mleka, končne cene v trgovinah pa so nespremenjene ali se celo višajo. Znižujejo se tudi odkupne cene goveda in kljub manjši porabi mesa se goveje meso dodatno uvaža. Zato v SKZ pri SLS in Društvu SKZ zahtevamo, da pristojni ukrepajo, in sicer, da se vzpostavi minimalna odkupna cena, ki mora pokrivati stroške proizvodnje. Po potrebi naj se z odkupom viškov nemudoma vključijo blagovne rezerve. Zahtevamo tudi, da se začasno zapre uvoz mesa in mleka ter tako prepreči, da bi uvozniki na račun krize kovali izredne dobičke v škodo kmetov, srednjeročno pa tudi v škodo potrošnikov. V zadnjih dneh so se temperature spustile tudi pod -5 stopinj Celzija in s tem je prišlo do pozebe in posledično škode, pred katero se sadjarji niso mogli učinkovito zavarovati. Toliko huje je, ker je to že druga pozeba. Prva pozeba je prizadela predvsem marelice in zgodnje breskve, druga pozeba pa ostale breskove nasade, nasade jablan in še nekaterih sadnih vrst. SKZ pri SLS in Društvo SKZ zato pozivata pristojne, da nemudoma pristopijo k oceni škode po pozebi ter da sprejmejo ukrepe, s katerimi se bo ublažila izguba zaradi manjšega pridelka v sadjarstvu. Ukrepi, ki jih predlagamo, ne bodo dodatno bremenili proračuna Republike Slovenije. Vlada Republike Slovenije ima vse vzvode za ukrepanje v izrednih razmerah, kar nastala situacija vsekakor je. Posebno pristojne s kmetijskega in gospodarskega ministrstva pozivamo, da nemudoma in resno pristopijo k reševanju te problematike.Nihče ne more dati zagotovila, da bo kriza trajala 3 mesece ali manj in da se ne bo ponovila. Slovenski kmetje si ne želimo, da zopet postane aktualen citat izpred dobrih 30-ih let :”Bila je pšenica, zdaj raste plevel.” Rok Sedminek, predsednik SKZ pri SLSMiroslav Kosi, predsednik Društva SKZKlemen Šavli, podpredsednik SKZ pri SLSBranko Tomažič, podpredsednik KGZSMihael Zagožen, član Sveta KGZS

Sat, 4. Apr 2020 at 19:48

187 ogledov

V Turkmenistanu je beseda Koronavirus" prepovedana!
TURKMENISTAN! No, tole je država, kjer velja absolutna prepoved besede koronavirus. Agenti pod krinko celo poslušajo pogovore v javnosti, da bi  zaznali kakršno koli omenjanje tega naziva in aretirajo kršitelje te prepovedi. Turkmenistan ima poseben pristop za izničenje koronavirusa - s tem, da popolnoma prepove omenjanje te besede. . Ta Centralna azijska država zapoveduje svojim državljanom da ustavijo omenjanje "krivca" tega smrtonosnega obolevanja, ki  je zajelo celotno zemeljsko oblo, celo dajejo pooblastila policiji, da zadržijo vsakogar, ki javno uporabi ali zapiše kaj o tem, piše Independent, sklicujoč se na lokalne medije. »Posebni« agenti pod krinko se pomešajo med ljudi in prisluškujejo pogovorom med državljani, da bi sploh zaznali kakršno koli omenjanje naziva te smrtonosne bolezni. Najboljše kar lahko naredijo občani je to, da se pogovarjajo s pomočjo izrazov, s katerimi se prikrije prava, manj prijetna vsebina tistega, kar hočejo reči v zvezi s koronavirusom. Vse varnostne ukrepe,  ki so sprejete s strani  državnih oblasti v zvezi  z COVID 19, se nanašajo na zaščito od »bolezni« ali  težkih respiratornih  obolenjih! Turkmenistan  tako ostaja  ena od maloštevilnih držav , ki ne sporočajo o številu potrjenih primerov – ugotovitve , ki so obravnavani sumi te bolezni  od zdravstvenih strokovnjakov, izven te razvpite zaprte države.  Za ilustracijo, Turkmenistan  na jugu meji  na Iran, enega od epicentrov globalne pandemije, ki je do torka naštel skoraj 45 tisoč okuženih in 3000 smrtnih primerov,  ponazarjajo s podatki iz Univerze John Hopkins. Preostale države, na katere mejijo, vključujoč Kazahstan, Uzbekistan in Afganistan, so prav tako že registrirale več sto primerov okužbe. Ta radikalna poteza turkmenskih oblasti s prikrivanjem  informacij  o pandemiji spravlja celotno državo in vse državljane v nevarnost, pravijo v združenju RSF (Reporterji brez meja), ki so potrdili tudi podatek o velikem številu aretiranih zaradi uporabe besede koronavirus v javnosti To prikrajševanje informiranosti ne samo da skrbi in poraja bojazni pri turkmenistanskih državljanih, ki so najbolj izpostavljeni tej nevarnosti, ampak daje še dodatne možnosti krepitve avtoritarizma predsednika Gurbanguli Berdimuhammedova. To so očitna kršenja pavic človeka posameznika po informiranosti. To stanje ni od včeraj. Turkmenistan, ena najbolj zaprtih držav na svetu,  se na lestvici svobode tiska  uvršča na zadnje mesto po znanih podatkih  iz leta 2019. V.K.T.  

Sat, 4. Apr 2020 at 18:33

98 ogledov

Digitalni sprehod po Vatikanskem muzeju
Medtem ko smo v karanteni in mnogo več doma - lahko naredimo tudi nekaj za svojo znaje in kanček kulture in preteklosti.   Četudi smo se znašli v obdobju, ko so potovanja onemogočena, imamo to srečo, da živimo v času, ko nam je marsikaj na voljo tudi v digitalni obliki. Kljub temu, da ne moremo potovati po svetu, nam digitalni svet omogoča neskončno možnosti. Vatikanski muzeji nudijo dom več kot  70.000 umetninam in artefaktom ter sodijo med najboljše kulturne institucije v Italiji. Navidezni obiskovalci lahko obiščete sedem različnih odsekov ( http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/tour-virtuali-elenco.1.html) razprostranjenega kompleksa in uživate v 360-stopinjskem pogledu na Sikstinsko kapelo (http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/cappella-sistina/tour-virtuale.html) Vzemite si kakšno uro časa in se sprehodite.

Sat, 4. Apr 2020 at 17:17

88 ogledov

Nove okužbe s koronavirusom v Pomurju
Pomurje, je veljalo za regijo z najmanj okuženih s koronavirusom, a je Ljutomer postal novo žarišče.Število okuženih z novim koronavirusom v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za enega varovanca in enega zaposlenega. Skupno jih je 43, njihovo stanje je stabilno.Stanje 29 državljanov v izolaciji v gostilni v Dolgi vasi, med katerimi je sedem okuženih, pa je dobro in za zdaj ne kažejo bolezenskih znakov. Iz Lendave je v petek prišla novica, da sta prva, ki sta bila na njihovem območju pozitivna na novi koronavirus, po novih testiranjih negativna in nista več v izolaciji.V Splošni bolnišnici Murska Sobota bolnike z znaki okužbe z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, še vedno sprejemajo na posebnem oddelku za covid-19. Po potrditvi okužbe jih premestijo na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Maribor. Ko bodo zmogljivosti v Mariboru zasedene, jih bodo zdravili v bolnišnici v Murski Soboti.V Gornjih Petrovcih na Goričkem so spet odprli zdravstveno postajo, ko so jo zaprli 31. marca, ker so pri zdravstveni delavki odkrili okužbo z novim koronavirusom. Možnost, da bi zaposlena okužila kakšnega bolnika, je bila zelo majhna, saj v tej ambulanti, ki deluje v sklopu Zdravstvenega doma Murska Sobota, zaradi epidemije že nekaj časa niso sprejemali bolnikov.Bolnikov prav tako ni obiskovala na domu. V sredo so testirali še preostalih deset zaposlenih na postaji, vsi testi so bili negativni. Bolnikov ne bodo sprejemali, skrbeli bodo le za zagotavljanje zdravil, receptov in podobno. MG

Sat, 4. Apr 2020 at 17:06

50 ogledov

Dokazi o pozitivnih učinkih gibanja - gremo v naravo in migajmo (kljub omejitvam)
Redna zmerna telesna dejavnost značilno izboljša zdravje ljudi vseh starosti. Dnevna ali skorajda vsakodnevna telesna dejavnost je za zdravje najkoristnejša. Ni treba, da je telesna dejavnost naporna, da bi bila za zdravje koristna. Na zdravje učinkuje že 10-minutna aktivnost zmerne intenzitete na dan, v obliki pospešene hoje, hoje po stopnicah ali vožnje s kolesom. Telesna dejavnost ima večji učinek, če se vzpostavi v otroštvu ter se potem vztrajno vzdržuje in prilagojeno odvija skozi vse življenje. Vsakodnevna telesna dejavnost ima naslednje pozitivne učinke na zdravje: zmanjšuje nevarnost prezgodnje smrti zaradi bolezni srca in ožilja, zmanjšuje nevarnost razvoja sladkorne bolezni, zmanjšuje nevarnost raka, pomaga preprečevati visok krvni tlak, povečuje moč mišic in čvrstost kosti, pomaga pri kontroli telesne teže, pomaga zmanjšati telesne maščobe, povečuje duševno počutje, zmanjšuje pojav depresije, povečuje samozavest in zmanjšujejo plahost, je potrebna za normalni telesni in gibalni razvoj, je potrebna za vzdrževanje in izboljšanje gibljivosti ter ravnotežja, kronično bolnim in invalidom pomaga ohranjati ali povečati zmožnosti vsakodnevnih aktivnosti. Podatki kažejo, da prinaša telesna nedejavnost najmanj dvakrat večjo ogroženost za nastanek in napredovanje bolezni srca in ožilja, podobno kot drugi poglavitni znani dejavniki tveganja za aterosklerozo (zvišan holesterol, kajenje in visok krvni tlak). Ciril Klajnšček, univ. dipl. soc. članek je bil izvirno objavlje na strani  https://www.tosemjaz.net/clanki/dokazi-o-pozitivnih-ucinkih-gibanja/
Teme
migracije Vane K Tegov komentar

Zadnji komentarji

uroš :

3.04.2020 16:06

Ostanite doma in si perite roke z lizolom, medtem ko vam oblast pere možgane frderbane s fluorom.  V tem času vam bodo v šole, vrtce, bolnišnice in javne površine namestili 5G omrežje (tako, da jih ne boste motili pri njihovem podlem početju - ko boste doma namreč).Sledilo bo obvezno in prisilno čipiranje v obliki covid 19 vakcine, kar bo odlično za vaše zdravje. (če ste bili pred tem povsem zdravi boste potem še mnogo bolj zdravi !)  Ko oboje povežete, nič bat ne morete se izgubiti ker bodo v stalnem kontaktu z vami !Za vsak primer bodo naši vrli politiki, ki so sami poštenjaki polni moralnih vrednot na hitro izglasovali zakon za prisilno vakcinacijo in povečanje pooblastil policije in vojske za obisk na vašem domu.  Saj veste tako kot v dobrih starih časih, ko so italijanski fašisti pretepali naše očete in stare mame in nasilno vdirali v njihove (naše) domove. Tudi takrat je bilo v modi socialno distanciranje. Programirana alienacija oblasti z namenom razčlovečenja. Samo sto let nazaj. Ja, kako zelo hitro ljudje pozabljamo, mar ne ?   Izvod slovenske ustave pa kljub temu imejte pri sebi, vam bo prišla prav kot boste šli na veliko potrebo !   Da ne bo zime bomo vsi izdelovali maske in jih izvažali, kar bo dvignilo gospodarstbo do nebes. Še podatek vse te maske komaj zadržijo leteče komarje kaj šele nano patogene slične virusom.  Če bi virus bil res nalezljiv in smrtonosen  bi nas polovica že davno odplavala v večna lovišča. V Bergamu v Italiji so poročali o ogromnem številu mrtvih v bolnišnicah zaradi covida 19.  Zgodbo so potem spreminjali, ko je prišlo na dan, da so januarja cepili 34.000 prebivalcev na pobudo države zoper meningokoka C. Stranski učinek je Guillain Barre sindrom in v 25 odstotkih paraliza "dihalnih mišic"....  zdaj govorijo le še o treh smrtnih žrtvah kot posledica corona virusa. Na koncu se bo seveda razkrilo da zaradi tega ni umrl nihče. Je že res da vse poti vodijo v rim, mar ne ? Corona virus je prevara svetovnih razsežnosti - velika laž. Vsi so vpleteni od oblasti, zlagane skorumpirane grabežljive medicine do hlapčevskih medijev poročanja. Zbudi se slovenija, sicer po prepozno !  https://www.youtube.com/watch?v=95yk-JbabhA

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

 Migracije in preračunljivost: Izsiljevanje evropskega »gostoljubja« je resnično konec!