SI
Komentar dr. Dimitrij Rupel: Nadaljevanje kanonizacije in demonizacije
V Fokusu
Novice

Sreda, 19. februar 2020 ob 16:17

Odpri galerijo

dr Dimitrij Rupel

Prihodnost Slovenije je odvisna od spontanega, samoumevnega spoštovanja, če hočete nedotakljivosti dveh zgodovinskih oz. strateških spoznanj:

1. Slovenija je srednjeevropska in sredozemska država;

2. Slovenija je utemeljena na plebiscitu leta 1990 in na referendumu o članstvu v EU in Natu iz leta 2003.

 

Marsikaj kaže na to, da so ta spoznanja postala predmet omahovanja in celo kulturnega boja, to se pravi nadaljevanja procesov kanonizacije in demonizacije, ki so bili značilni za obdobje pred pol stoletja. Ko sem prebral javno pismo “Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo!”, ki ga je poleg (prvopodpisanega) Rudija Rizmana podpisalo 74 imenitnih slovenskih akademikov, ki so - razen enega - vsi, nekateri celo dvojni doktorji, sem se spomnil starih časov, natančneje sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Po diplomi leta 1970 sem se po povabilu kolegov, ki so zdaj podpisniki javnega pisma, najbrž tudi po zaslugi svojega pisanja, urednikovanja in aktivizma pri študentovski Tribuni, zaposlil kot “asistent stažist” na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo. Sedemdeseta leta so se začela po koncu veselih šestdesetih (“swinging sixties”), kar pomeni, da to sprva ni bil slab čas. Slovensko politiko je takrat vodil “liberalni” Stane Kavčič. Z nekaterimi pogumnejšimi kolegi smo zabavljali čez marksizem in razpravljali o ameriški sociologiji, navsezadnje pa se nas je kar nekaj - vključno s posameznimi podpisniki javnega pisma - odpravilo študirat čez lužo, nekateri v Boston. Zame je bil prvo slabo znamenje sedemdesetih let poziv na služenje vojaškega roka, zaradi katerega sem moral prekiniti študij. Iz mojih naključnih, seveda neprevidnih izjav v krogu nabornikov iz Ljubljane je prikriti pooblaščenec kontraobveščevalne službe sestavil 16 strani dolgo obtožnico, na podlagi katere so v vojašnici zoper mene priredili političen proces, na katerem sem poslušal podobne modrosti, kot jih zdaj berem v javnem pismu petinsedemdeseterice.

 

Obveščevalec Kos-a je bil takrat nagrajen s premestitvijo iz kasarne v Dom JLA, pred nekaj tedni pa so na televiziji predvajali slovesnost, na kateri so mu dali Bloudkovo nagrado za življenjsko delo. Zaradi vojaške obsodbe, da sem ameriški vohun, sem imel nekaj let velike težave. Seveda nisem bil edini. To je bil čas Titovega in Dolančevega “pisma” (1972), obračuna s Kavčičem in s 25 poslanci, ki so si drznili ugovarjati predlogu partijskega vrha in za slovenskega predstavnika v Beogradu predlagati Ernesta Petriča.

 

To je bil tudi čas razčiščevanja na FSPN. Leta 1975 so iz fakultete izgnali profesorje oz. raziskovalce Vladimirja Arzenška, Tineta Hribarja, Janeza Jerovška in Veljka Rusa. Na Pravni fakulteti so obračunali s Francetom Bučarjem. Jaz sem imel srečo, da so me kaznovali samo s prepovedjo predavanj na fakulteti. Smel sem predavati “družboslovje” na umetniških akademijah, kar mi je navsezadnje koristilo. Z navzočnostjo na fakultetnih sestankih sem bil deležen dragocenih političnih spoznanj. Nekoč je eden podpisnikov javnega pisma, ki se je hotel posebej politično izkazati in prikupiti oblasti, o inkriminiranem profesorju Janezu Jerovšku rekel, da opisuje naše družbene razmere, kot da bi bila Jugoslavija 51. država ZDA.

 

To je bil čas ponovne demonizacije Edvarda Kocbeka zaradi intervjuja o povojnih pobojih. Vse do Titove smrti smo doživljali duhovno in snovno revščino. Pozneje seveda še marsikaj. Značilnost potitovskega obdobja so bile pobude novih alternativnih ustanov, saj so bile obstoječe ustanove do zadnjega kotička in do zob zasedene z zanesljivimi partijskimi kadri, katerih poslanstvo je bilo, da se nič ne spremeni. (Vprašajmo se, kolikšen je delež opozicije na nacionalni televiziji ali na POP TV? Koliko sodnikov ali tožilcev je članov opozicijskih strank?) Mlajši, pametnejši, bolj odprti in bolj izobraženi intelektualci so bili potemtakem prisiljeni ustanavljati nove ustanove, organizacije, navsezadnje stranke in novo državo. Nove ustanove smo ustanavljali z individualno iznajdljivostjo in zasebno požrtvovalnostjo, predvolilno kampanjo leta 1989 in 1990 smo npr. financirali iz lastnih žepov, tupatam so nam pomagali prijatelji iz Društva slovenskih pisateljev in mladi kolegi iz Školčeve ZSMS, poznejše Drnovškove LDS.

 

Alternativen projekt je bil tudi Nova revija. Pozneje, ko so se pravoverni akademiki vrnili k starim navadam (blokiranja projektov, ki so jih demonizirali kot projekte “meščanske desnice”), sta bili na enak način ustanovljeni Nova univerza in Nova televizija, ki bi ju podpisniki, kot že nekoč, najrajši utopili v žlici vode. Prvo pravilo kulturnega boja je bilo: davkoplačevalski denar je mogoče deliti samo revolucionarnim podjetjem, kot so podjetja podpisnikov javnega pisma. Drugo pravilo je bilo: monopol državnih oz. javnih ustanov oz. nobene privatizacije “naših” podjetij, nobene privatizacije zdravstva ali šolstva. In tretje pravilo: “država je naša”! Nekoč je klasično ubeseditev tega pravila izgovoril Stane Dolanc: »Vsem mora biti jasno, da smo pri nas na oblasti mi, komunisti, kajti če ne bi bili mi, bi bil kdo drug, vendar temu ni tako in nikoli ne bo.«

 

Leta 1987 so naju z Nikom Grafenauerjem odstavili kot urednika Nove revije itn. Kulturni boj, beri kanonizacija partijske nomenklature in demonizacija razgledanih pa svobodoljubnih ljudi se je nehala šele v novi državi po letu 1991. Vendar je bilo, kot vidimo v javnem pismu, samo premirje.

 

Nekateri intelektualci so v slabih časih ohranili pokončno držo, mnogi so se na takšen ali drugačen način vključili v prizadevanja za slovensko osamosvojitev, nekateri pa so bili poslušni izvajalci partijske politike, ki je potapljala državo v iznajdbe, kot so bili bencinski boni, depoziti za potovanja v tujino, usmerjeno izobraževanje in skupna jedra. Ugotavljam, da se mnogi starejši podpisniki javnega pisma niso streznili vse do današnjih dni, nekateri mlajši pa so zaradi pomanjkljivega znanja ali pomanjkanja življenjskih izkušenj presodili, da je od vseh političnih sistemov najboljša enopartijska diktatura oz. kontinuiteta z jugoslovanskim socializmom, (kontra)obveščevalnimi udari in ideološkimi izumi, kot sem jih omenil zgoraj.

 

Javno pismo 75 akademikov je precej neakademsko in nekvalitetno besedilo. Znanec in profesorski kolega (ki česa podobnega najbrž niti v sanjah ne bi podpisal) je te dni Rizmanovo pismo v elektronskem dopisu (na moj in na naslov nekaterih prijateljev) primerjal s protesti ameriških profesorjev zoper ameriškega predsednika Trumpa, in sklepal, da slovenski protesti proti Janši pravzaprav niso nič novega in nič posebnega. Mislim, da se znanec in profesorski kolega moti. Ameriški profesorji protestirajo zoper aktualnega predsednika, o katerem pravijo, da je najmočnejši človek na planetu; slovenski akademiki pa obsojajo stranko in predsednika, ki sta že dolgo v opoziciji in sta si po polomu Šarčeve vlade drznila pomisliti na alternativno koalicijo. V Sloveniji politiko, ki jo predstavljata SDS in Janša, preganjajo in demonizirajo najmanj 18 let (1995-2000, 2001-2004, 2009-2012, 2014-2020). Res je, da je v slovenski državi marsikaj narobe in da se upravičeno sprašujemo, ali se je sploh posrečila, ali se je nemara ponesrečila; vendar bi lahko Janši in stranki nasprotne sile v 18 letih marsikaj, kar je narobe, odpravile. Imele so odlične priložnosti, posebej zadnja leta, ko so svojo revolucionarno usmeritev preoblačile v liberalna oblačila in demokratične naslove.

 

Seveda ne gre za to. Nasprotniki Janše in SDS, ki jih, kot vidimo, iz ozadja podpira kar 75 akademikov, težav ne odpravljajo, ampak so njihov glavni vzrok. Izdajajo jih revolucionarna gesla o avtoritarnosti in “izključevanju”, o “brezglavi privatizaciji”, o “retoriki sovraštva”, o “pritiskih na sodstvo”, o “medijskih trobilih”, o “prisvajanju osmosvojitve”, navsezadnje pa o “mešetarjenju s strankarskimi interesi namesto skrbi za dobrobit državljank in državljanov”. Vrhunec hinavstva naših podpisnikov je domneva, da je “tip politike, kot je Janšev, navkljub zmedeni situaciji v Evropi, že pripoznan kot nevaren nacionalizem skrajne desnice”. Če bi si kdo prizadeval odkriti vir takšne domneve in če ga - kot pisec teh vrstic - ne bi našel, bi podpisniki javnega pisma to najbrž pojasnili z “zmedeno situacijo v Evropi”.

 

Kolikor toliko kritični in resnicoljubni opazovalci slovenske scene seveda vedo, da nista SDS ali Janez Janša izvor izključevanja, ampak njegov predmet; kar seveda velja za vse očitke in ideološke floskule, ki se jih spominjamo iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Da množica napačnih besed v javnem pismu ne bi tudi mene potegnila v vrtinec kulturnega boja, končujem te opazke s citatom iz nekega drugega polemičnega spisa, ki mi ga glavno glasilo razburjenih akademikov ni hotelo objaviti:

Nekatere slovenske politične razprave (o zmagi nad fašizmom, o Natu in kapitalizmu, o migrantih…) zbujajo asociacije na davne procedure velikih (strogih, zaprtih) sistemov. V okviru kanonskega prava je za razglašanje svetnikov predviden kontradiktoren postopek, v katerem sodelujeta božji odvetnik (latinsko advocatus Dei) in hudičev odvetnik (latinsko advocatus diaboli). Naloga božjega odvetnika je prikazovanje bremadežnosti kandidata za svetnika, naloga hudičevega odvetnika pa je poiskati vrzeli v kandidatovem značaju in ravnanju. Hudičevi odvetniki so skrbeli za verodostojnost postopkov. Moderni pravosodni sistemi demokratičnih dežel so prevzeli načelo kontradiktornosti in na neki način nadaljujejo tradicijo hudičevih odvetnikov. Za komunistične in druge totalitarne sisteme je značilno, da imajo zadnjo besedo božji odvetniki, tj. tožilci. Tako je bilo pri t.i. montiranih procesih v Sovjetski zvezi in v Jugoslaviji. V Sloveniji so bili najbolj znameniti procesi te vrste dachauski procesi. Tu ni šlo za kanonizacijo, ampak za demonizacijo. “Paradoks” demonizacije v totalitarnih sistemih je, da shajajo brez hudičevih advokatov.

 

Kot je znano, se je sestavljanje slovenske vlade leta 2018 dogajalo v znamenju demonizacije prvaka opozicije, ki je na volitvah dosegla najboljši rezultat. Slovenska zunanja politika je po letu 2008 - v zvezi z bližnjevzhodno krizo - začela demonizirati Američane, Izrael in Nato. V zvezi z milijonom migrantov leta 2015 je začela demonizirati države (npr. Madžarsko) in slovenske organe, ki so - resda prepozno - začeli postavljati ograje na schengensko mejo. Predmet najhujše demonizacije pa sta seveda slovenska pomlad in politično dogajanje, ki je pripeljalo do samostojne države; pri čemer prihaja do kanonizacije komunistične revolucije, jugoslovanskega samoupravljanja, rdečih zvezd itn.

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 31. Mar 2020 at 06:25

0 ogledov

Trumpu tudi Covid-19 ne pride do živega! Gallup mu je izmeril najvišjo popularnost, medijem pa najnižjo!
Po najnovejši raziskavi vodilne ustanove za raziskavo javnega mnenja na svetu “GALLUP” o odzivu skupno devetih voditeljev in institucij v ZDA na pandemijo s koronavirusom, objavljena je bila 24.marca 2020, je splošna podpora predsedniku ZDA Donaldu Trumpu dosegla 49%, kar je izenačena vrednost z doslej najvišjo izmerjeno podporo njemu od nastopa mandata 20.1. 2017. K temu pa je ključno prispevalo dejstvo, da je kar 60% vprašanih kot pozitivno ocenilo njegovo vodenje in ravnanje v aktualni krizni situaciji (nasprotno jih meni 38%) v zvezi s pandemijio koronavirusa. Po drugi strani pa so kot kot edino od skupno devetih institucij v ZDA, navedenih v vprašalniku, kot negativno ocenili prav delovanje medijev v danih okoliščinah, ki so prejeli le 44% pozitivnih mnenj! Gre verjetno za posledico dejstva, da so nekateri vodilni mediji že leta 2015, ko se je Donald Trump vključil v predsedniško kampanjo, odražali tako očitno pristranskost in celo malicioznost do Trumpa (in Republikancev), ob hkratni očitni naklonjenosti Clintonovi, da so izkušeni politični analitiki kot reference upoštevali "resnico," ravno nasprotno tisti, ki so jo razglašali MSM mediji! https://news.gallup.com/poll/300680/coronavirus-response-hospitals-rated-best-news-media-worst.aspx Seveda pa je hkrati bilo jasno, da je sam Trump pri tej zadevi vse prej kot zgolj nedolžna žrtev, saj je že od samega začetka svoje kampanje napadal medije kot proizvajalce "fake news". Sam pa se ja raje zanašal na direktno komuniciranje preko družbenih omrežij, še zlasti Twitterja, na katerem ima cca 75 mio sledilcev. Da je neresničnost, pristranskost, manipulativnost in neobjektivnost poročanja nekaterih mainstream medijev opazila tudi najširša ameriška javnost, pa potrjuje dejstvo, da so mediji utrpeli velik upad ugleda in kredibilnosti ter posledično izgubo občinstva, kar je rezultiralo tudi v izgubi delovnih mest v medijskih ustanovah (samo leta 2018 skoraj 15 tisoč).  Še več, ena od raziskav konec leta 2018 je pokazala, da se je kar pri tretjini vprašanih prijela Trumpova krilatica, da so "mediji sovražnik ljudstva" ("enemy of the people"). Tako so v tokratni raziskavi “Gallup” respondenti najbolj pozitivno ocenili delovanje bolnišnic, in sicer z 88% podpore, medtem ko je Donald Trump za svoje delovanje prejel pozitivno oceno 60% vprašanih, podpredsednik Mike Pence 61%,  Kongresu pa je naklonjenost izreklo 59% vprašanih. Po drugi strani pa so kot kot EDINO od skupno 9 institucij v ZDA, navedenih v vprašalniku, kot NEGATIVNO ocenili prav delovanje MEDIJEV v danih okoliščinah, ki so prejeli le 44% pozitivnih mnenj! Seveda pa je povsem jasno, da je omenjeni deformiranosti in degeneriranosti v poročanju podlegel tudi del evropskih medijev, med njimi slovenskih! Đe danes dopisniki slovenskih medijev iz ZDA "iščejo dlako v jajcu" pri ukrepih, ki jih za zajezitev epidemije koronavirusa sprejema administracija Donalda Trumpa.  "GALLUP Poll: 'Najboljša ocena ZDRAVSTVU, najslabša pa MEDIJEM' Respondenti najbolj pozitivno ocenili delovanje bolnišnic, in sicer z 88% podpore, medtem ko so kot edini negativno oceno prejeli mediji s samo 44% pozitivnih ocen. Vprašanje Gallupove raziskave se je sicer glasilo: “Ali odobravate ali ne način, kako se vsak od posameznih naštetih  odziva na koronavirus v ZDA?” Predsednik Trump je za svoje delovanje prejel pozitivno oceno 60% vprašanih, 38% negativnih ocen, podpredsednik Pence 61% in 32% negativnih, Kongres pa 59% in 37% negativnih od vprašanih. Javnomenjska raziskava o odzivu skupno devetih voditeljev in institucij v ZDA na pandemijo s koronavirusom, ki jo je opravila vodilna organizacija na tem področju “Gallup” in objavila 25.3. 2020, je pokazala, da so respondenti najbolj pozitivno ocenili delovanje bolnišnic, in sicer z 88% podpore, medtem ko so kot edini negativno oceno prejeli mediji s samo 44% pozitivnih odgovorov! Viri: https://thehill.com/changing-america/well-being/mental-health/489709-majority-of-americans-view-media-handling-of https://www.foxnews.com/media/majority-americans-dont-approve-news-medias-coronavirus-response-poll              

Mon, 30. Mar 2020 at 22:57

71 ogledov

VIDEO: Mega antikoronavirus zakonski paket prinaša številne spodbudne rešitve tudi za kmete
V paketu mega antikoronavirus zakona naj bi bilo kar nekaj rešitev, ključnih za kmečki živelj. Šlo naj bi seveda za interventne ukrepe, s katerimi bi v skladu s pozivom ministrice za kmetijsrtvo Aleksandre Pivec, poskrbeli za povečanje samooskrbe s hrano iz domačoih, torej kmečkih virov. V to smer velja razumeti tudi poziv javnim zavodom, ki v tem času deliujejo, torej bolnišnicam in domom za ostarele, da vsaj 80 odstotkov hrane kupijo pri lokalnih ponudnikih. Mednje sodi tudi Anton Horvat iz Ivanec pri Bogojini, ki se je na svoji kmetiji specializiral za pridelavo zelenjave. Zemlja v njegovih rastlinjakih je pripravljena za sajenje, skrbi pa več kot preveč. Po mnenju Horvata bi morala država poskrbeti za zmanjšanje administrativnih opravil, s katerimi so kmetje še posebej obremenjeni. Tako meni, da bi morali namesto davčnih blagajn pri srednjih in manjših kmetih uvesti plačilo pavšalnega davka. In še nekaj, na kar je opozoril Horvat. Prisiljen bo prodati dva rastlinjaka in to iz preprostega razloga, ker mu zanju država ne prizna subvencij. Če bi to bil le en objekt v isti dimenziji, pa bi mu priznala. In takih anomalij, povezanih s kmetom, ki jih producirajo birokrati v kmetijskem resorju, je več kot preveč!

Mon, 30. Mar 2020 at 22:26

144 ogledov

Kršitelji se »še lovijo« - čeprav je prvi nepolni dan veljave odloka, so že »podeljene« bodeče neže za izvirnost!
Vlada Republike Slovenije je sprejela Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Z odlokom se zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 do nadaljnjega prepoveduje: gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah, dostop na javna mesta in površine in gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča, razen če ta odlok ne določa drugače. Odlok je začel veljati od  danes, 30. marca, od 00:01 uri na ozemlju celotne države. Čeprav se je včeraj, po zelo »razburljivi« in zelo mobilni in »slovensko« izvirno pohodniški soboti, že vedelo, da tako ne more biti, so ljudje kar, če sem lahko predrzen, hiteli izrabiti in zlorabiti že pripravljen odlok  s tem, ko so  v slogu »dajmo še zadnjič«  ga zaobiti, množično odpravljali na različne  pohodniške točke ali sprehajalne poti. Kot da je to igra kdo bo koga zafrknil, mu »osle« kazal, ne vedoč da so to prav sebi namenili. Marsikje po Sloveniji so bile obljudene točke, ki so v normalnih okoliščinah množično obiskane. Ampak, ljudje božji, sedaj  je čas in so  okoliščine takšne,  ki lahko zelo  verjetno najbolj škodujejo zdravju. Po besedah Jožeta Kužnika, župana Polzele, ki kot pravi da ne more skriti razočaranja, da so bile določene točke, kot je Gora Oljka, skoraj tako obljudeno kot da je prvi maj, prav tako sprehajalne poti  ob Savinji in še nekaj teh markantnih  lokacij na njihovem koncu.  Takšni »izkoriščevalci« so sicer zaželeni pa vendar jih roti, da naj v tem času to ne počnejo, ker ni prav in ni dobro, in, poleg trenutne drznosti ne učinkuje na nič in v ničemer  ni dodatne vrednosti tega početja. Nasprotno.  Posebej je poudaril, da prav sedaj se je treba zadržati socialnih interakcij, ko je virus na »višku« agresivnosti. Prav tako so določili tudi višino sankcije za kršitelje in sicer v višini 500 EUR. Ali jih bodo posnemali tudi v drugih občinah za enkrat se še ne ve. Zelo resno pa se s tem in z pripravami na sledenje  izvajanju odloka in sankcioniranje za bodoče kršitelje, ukvarjajo v Zreški občini. Tako so se lotili analize stanja  v Občinskem štabu CZ ki jo izvajajo tedensko. Na podlagi na novo sprejetega Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin so se dogovorili, da se imenujejo osebe, ki bodo skrbele za nadzor in spoštovanje navedenega odloka. Delajo na pridobivanju  sezama oseb, ki so primerni za nadzor, predvsem pa iz vrst ZŠAM Zreče in iz občinskega štaba CZ.   Po predvidevanjih oziroma projekciji so pričakovali v tem času  trije primere, ki bi naj bili pozitivni, pa, k  sreči, se je izšlo brez okuženih. Po pretečeni izolaciji pri dveh inženirjev ni bili zaznano  stanje, ki bi kazalo na okužbo pa tudi pri vseh, ki delajo v podjetjih na Zreškem, ob upoštevanju vseh ukrepov imajo stanje brez sumov na okužbo ali  morebitnega pozitivnega izida.  Prav zaradi tega je potrebno spoštovati ukrepe pa tudi ta zadnji,  ki se nanaša na zadrževanje na območju lastne občine, razen izjem ko so navedene v odloku.  Zaskrbljujoče je to, da je včeraj na Rogli znanec med 11. in 14. uro naštel več kot 50 avtomobilov  s potencialnimi sprehajalci. Prav tako so prejeli tudi nekaj prijav o zbiranju na javnih površinah. Kot je bilo omenjeno če drugače ne gre, bodo na takšnih lokacijah postavili tudi fizične ograje ali ovire, ki so težko premagljive ter na takšen način onemogočali prisotnost in zbiranje na  javnih površinah. Pa bog ne daj, iz dolgega časa se spraviti v avto ali v kakšno drugo prevozno sredstvo in se iti preizkusa ali »lahko » kršim odlok in ali me bodo dobili. Vsako druženje (razen z najožjimi družinskimi člani, ki živijo skupaj)  zagotovo poveča možnost širjenja okužbe s koronavirusom in pomeni nevarnost za vse nas. Zato bodimo odgovorni in upoštevajmo preventivne ukrepe, h katerim pozivata vlada. Le ob upoštevanju vseh preventivnih ukrepov bomo omejili širjenje okužb s koronavirusom. Namesto s kršitvami se ukvarjamo  z zaščito  svojega zdravja in svojih bližnjih, na ta način se ukvarjamo tudi s svojo  prihodnostjo! V.K.T.

Mon, 30. Mar 2020 at 18:26

95 ogledov

Koronavirus: Do danes 21.349 testiranih, 756 potrjenih primerov, 28 novih primerov, 115 hospitaliziranih, 11 smrtnih primerov
Več kot 700.000 primerov okužbe z novim koonavirusom je bilo do danes potrjenih po vsem svetu od izbruha pandemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP na podlagi uradnih virov. Po podatkih do danes do 10. ure po srednjeevropskem času je bilo potrjenih najmanj 715.204 primerov okužbe z novim koronavirusom po vsem svetu, od tega 33.568 smrtnih primerov v 183 državah in teritorijih. Kakšni so podatki za Slovenijo?  Do 29.3.2020 do 24. ure je bilo opravljenih 21.349 testiranj, od tega je bilo 763 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki smo jih prejeli do sedaj, gre za 756 oseb, so zapisali v sporočilu za javnost v NIJZ. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, dve osebi pa sta testiranje opravili v tujini. Na novo potrjenih okužb s koronavirusom je 26 več, skupaj 756; hospitaliziranih je 115, 28 jih je v intenzivni negi, nobene nove smrti. Stanje #Covid_19 (30. 3. 2020) do tega trenutka @UKCMaribor je sledeče:➡️Skupno število hospitaliziranih pacientov je 34, od tega je 9 pacientov v intenzivni enoti, od teh devetih je 8 pacientov intubiranih (respirator). pic.twitter.com/hSvnxnx4X0 — UKC Maribor (@UKCMaribor) March 30, 2020 Dodatni ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa Policisti so z novim odlokom prejeli dodatna pooblastila glede prepovedi gibanja zunaj občin prebivališča. Čeprav v odloku ni navedeno, da za dokazovanje poti na delo oziroma iz dela oseba potrebuje potrdilo od delodajalca, pa policija svetuje, naj ima posameznik pri sebi kar koli, kar dokazuje trditve o nujnosti poti v drugo občino. Novi odlok velja od polnoči naprej, že od prej pa je prepovedano tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah. Na Generalni policijski upravi (GPU) so za STA pojasnili, da kakšnih novih smernic glede izvajanja odloka o gibanju zunaj občine prebivališča policistom niso podali. Se pa ukvarjajo s tem, da jih seznanijo z načinom preverjanja upravičenosti gibanja, "ki temelji na razgovoru policista z osebo v policijskem postopku. Izbruh novega koronavirusa in s tem povezani ukrepi za preprečitev širjenja okužbe so tudi občinam omejili in otežili delovanje. Običajnih sej občinskih svetov v teh razmerah ni mogoče izpeljati, ker pa je odločanje o nekaterih pomembnih zadevah nujno, se lokalne skupnosti že ozirajo po alternativnih oblikah. Kot je za STA povedala generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije (SOS) Jasmina Vidmar, imajo občine različne možnosti načina dela občinskih svetov določene v svojih poslovnikih, v katerih je predvideno tudi, kako ravnati, ko gre za krizne razmere. V Sloveniji že tretja karantena, v njej 25 oseb Druga skupina Slovencev, gre za 40, je po prihodu iz Španije bila namešlena v karanteno v hotelu Epic v Postojni. Danes so jim začeli jemati brise, vsi naj bi se počutili dobro, nihče med potjo ni kazal znakov okužbe. Tik pred koncem karantene jih bodo še enkrat testirali na okuženost z novim koronavirusom. Tretja skupina Slovencev, ki so od polnoči v karanteni, je prispela iz avstrijske dežele Tirolske. Gre za 25 občanov Lendave, zdomcev, ki se pretežno delali v gostinstvu, so bili že tam zaradi izbruha epidemije nove koronavirusne bolezni v 14-dnevni karanteni. V skupno akcijo vrnitve se je vključila tudi Občina Lendava. Najprej so jih v Murski Soboti testirali na COVID 19, potem pa so malo po polnoči prispeli v Dolgo vas, kjer bodo v gostišču s prenočišči Olimpija še dva tedna v karanteni. Med potencialnimi lokacijami za karanteno je tudi soboški hotel Diana.

Mon, 30. Mar 2020 at 09:50

137 ogledov

Pesem Janeza Janše s poklonom domovini
V teh kriznih časih, ko moramo Slovenci, kot narod stopiti skupaj in pokazati, da znamo in zmoremo nam pride prav tudi pesem. A ne kakšna vsakdanja. Pesem, za katero je besedilo napisal sam Predsednik vlade Janez Janša ni navadna pesem, je pesem o domovini, o njeni preizkušnji o sedanjosti.  V pomladi vsa vznesena je Slovenija v času največje krize po osamosvojitvi. Zato je prav, da pesem dobi tudi veljavo. Člana dueta Korado in Boško sta tako skupaj z njunim bendom Domoljubi začela pripravljati izdelek, za katerega je glasbo prispeval Boštjan Cerar, besedilo je napisal Janez Janša, aranžma za pesem pa je naredil Zvone Hranjec. Slovenija zmore in zna, v besedilu vas vabi na popotovanje, kjer razkrije vse svoje lepote. Janez Janša je pesem enostavno poklonil Sloveniji, poklonil jo je vsem nam, z upanjem, da premagamo krizo in da v teh trenutkih stopimo skupaj. Poslušajte pesem na: https://www.facebook.com/janezjansaSDS/videos/2630451727279815/

Mon, 30. Mar 2020 at 07:24

319 ogledov

V Makedoniji škandalozno obnašanje »tehnične« vlade. Boj proti koronavirusu, boj za bolj poln žep politične elite.
Pandemija koronvirusa, ki je zdaj razširjena po celem svetu, se ne upočasnjuje, nasprotno dobiva »veter« v jadra, se širi, število okuženih nepretrgoma in nenehno raste. Tudi v RS Makedoniji, ki je pred dvema dnevoma postala 30 članica NATA, nimajo časa niti razloga za slavje. Nekaj več kot en mesec je  od kar so prvič zaznali oziroma registrirali prvi pozitivni  primer okužbe z koronavirusom  COVID-19.  Od takrat naprej število okuženih neprenehoma raste. Če jim je sploh v tolažbo, pravijo na ministrstvo za zdravje, število se povečuje linearno in ne eksponentno, kar bi naj po njihovem pomenilo, da imajo iz dneva v dan enako število dnevnega »prirasta okuženih. To jim na nekakšen način daje upanje o vzdržnosti zdravstvenega sistema ter verjetnost, da sprejmejo, oskrbijo vse potencialne paciente okužene z COVID-19.  Stanje, ki ga imajo ,kot marsikje drugod  po svetu, je dejansko stanje vojne  proti sovražniku, ki ga ne vidimo, on pa nas najde, se loteva našega zdravja, slabi naš imunski sistem, nas iztroši, oslabi, mi pa ostajamo nemočni in čakamo, da oslabi njegova intenziteta in se «poslovi« od nas pravočasno brez hudih posledic za kasnejše počutje. Kljub vsemu trudu se veča število preminulih za posledicami koronavirusa. Tamkajšnji zdravstveni minister Venko Filipče, kljub negativnim trendom posvetu, ne zmore spodbudnih besed do državljanov, temveč malodušno dodaja, da se enostavno ne zmorejo zoperstaviti na učinkovit način v boju z virusom. Navaja namreč, da se pričakuje bistveno bolj povečano število mrtvih za posledicami virusa. Vlada bi se naj  »trudila« in delala učinkovito. To pa ni razvidno  iz opravljenih testiranj.   Kot nam  je uspelo  izvedeti, je stanje na dan 29. marec, en mesec od prve zaznambe okužbe na makedonskih tleh,  do 15 ure naslednje: 18 novih primerov danes do popoldneva, skupaj pozitivnih 259, trije pozdravljeni, 6 smrtnih žrtev, najstarejši med njimi 91 let najmlajši 31. Po eni statistiki je opravljenih 2.100 preskusov, po drugi pa 2800, s tem da jih je 1700 opravil državni laboratorij.  Glede na kraj bivanja je razvidno, da je nekaj več kot polovica okuženih iz njihovega glavnega mesta Skopja, drugi je Debar in je v enakem statusu tam kot  ga ima pri nas  Šmarje pri Jelšah, z eno očitno razliko, pri nas je to Dom starejših občanov  tam pa so pretežno delavci iz začasnega dela v tujini, tudi iz Slovenije. Ostalo pa je porazdeljeno  še med nekaterimi zahodno makedonskimi mesti. Pošiljali bi naj v zasebne klinike na testiranje samo tiste državljane, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. O tem pa si lahko misliš svoje. Na drugi strani, kljub opustitvi vseh opravil, povezanimi z morebitnimi predčasnimi preloženimi volitvami, pa se pojavljajo škandali povezanimi z klientelizmom  in izkoriščanjem  situacije z koronavirusom. Prva stvar od teh dveh škandaloznih situacij,  ki bode v oči je, ko si je eden od županov mestnih občin iz makedonske prestolnice omislil nove zaposlitve in zagon zaposlitveno izobraževalne agencije, kjer ni našlo ali dobilo za nagrado zaposlitev  ducat partijskih(SDSM) upogljivcev, ta  bi  naj za štart rabil 15 milojonov njihovih denarjev, ki je ekvivalent za približno 300 tisoč EUR. Na drugi strani pa vlada omejuje plače z izgovorom, da breme krize mora biti porazdeljeno med vsemi državljani. To se dogaja v času, ko sam nekdanji premier Zaev navaja, da jih bo kriza  stala skoraj 2 mlrd  dodatnega minusa v državni blagajni. Kot da to ni dovolj, je veliko razburjenja v makedonski javnosti in politiki povzročilo dopisovanje med Hristijanom Mickovskim, predsednikom VMRO-DPMNE in generalnim sekretarjem Raškovskim, povezan s korupcijskimi škandali z milijonskimi oškodovanji, ki ga Mickovski obtožuje okoriščanja  na račun krize  z korona virusom. Prav ta Raškovski bi naj v imenu vlade organiziral humanitarne lete za vrnitev njihovih državljanov iz tujine. Poleg tega, da je to humanitarni polet, ta bi od vsakega, ki se je prijavil za let, zahteval, da uslužbencu vlade dajo med 150 in 300 po osebi in to za to, da »pokrijejo« razliko, ker letalo ne more zaradi njih biti polno zasedeno Prav ta generalni sekretar vlade  je bi večkrat vključen v afere vsepovsod tam, kjer so provizije in lahek zaslužek, tokrat pa v času najhujše krize, ki bo imela dolgoročne  politične, gospodarske,  demografske posledice za  vse države posebej pa za takšne, kot je Makedonija. V.K.T.

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Komentar dr. Dimitrij Rupel: Nadaljevanje kanonizacije in demonizacije