SI
Vane K. Tegov: En palček in sedem klečeplaznih bledoličnikov, ki jim inštalacija vladanja ni uspela
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Ponedeljek, 3. februar 2020 ob 06:37

Odpri galerijo

Bič rdeči visi nad njihovo glavo. Niti dvigniti jo ne smejo in pogledati k višku. Niso  bili kos nalogi, drugih ni na zalogi. Tako bi  bilo stanje  v murgelskem hlevu političnih   konjev za dirke na kratke razdalje v politiki ali kratkoprogaši v slogu »samo da so naši«.  Pa nobeno grlo iz te »ergele« se ni obneslo, vsi od prvega do zadnjega,  navadna kljuseta, eni  več drugi manj penasti, in to je vse. Bič rdeči nad državo pa ni dobro, je lahko usodno. Zato tudi pogled na ta svet,  ki ne sme biti rdeč in za narodovo usodo boleč.

Glavni tutor klečeplaznih Milan Kučan, s časom in občasno blodi po novem kot »pešbiciklist,«  ki v nekih čudnih urah hodi po Ljubljani in išče Špelo F.,  potem pa gre na obisk.  Po nedavnem »pribicikliranem »odstopu  Marjana Šarca, mu je za en teden zmanjkalo redakcij, ki jih ima na voljo za pisanje kritik in dajanje napotkov politikom. Se  je šel pridušati na Hrvaško. Ni jih mogel direktno okrcati, pa je rekel, da ni podpiral ne Šarca in ne Cerarja, verjame da bo možna nova koalicija, po njegovem pa ne dolgoročno.  Celo je komentiral, da bodo  ponujene kmalu s strani  morebitne  druge vlade v obstoječem sklicu, enostavne in »nevarne« za državljane glede na pozitivni učinek, ki se nam obeta. Naziva jih celo populistične, zato ker so namenjene narodu. Narod se mora pozitivnih in koristnih odločitev bati zato ker so »populistične«.
Dedi, to ni vredi!

Kaj pa palčki koalicije  »antijanša« ali po znanem soboškem grafitu  nekega polpismenega propagandista »Svi proti Janše«?

Po tistem ko se je iztrošil način rednih uspešnih vlad, ki se resnično zaključil z vlado, ki je imela resnično  vlado ves čas v isti sestavi v mandatu 2004-2008, in takoj za tem Pahorjeve vlade neuspešne in »pufarsko« naravnano,  zminirano Janševo enoletno zato ker so skonstruirali  padec z »afero vseh afer« imenovano Patria, se pa začne vladanje vklopljeno »šporhet« ploščo za instant pripravo Vlad , dokler vas imam rad(Küčan).

Alenka, prva palčica,  je tista,  ki  je pučistično  vrgla s prestola  svojega »nje« šefa ter njegove betežne podpornike (nekateri so se že poslovili iz tega sveta).  Bratuškova je bila predsednica enajste slovenske vlade. Koalicijo je sestavila s strankami PS, SD, DL in Desus. Vlada do takrat politično anonimne Bratuškove, je nastala kot izhod v sili po izglasovani konstruktivni nezaupnici vlade Janeza Janše zaradi poročila KPK. Vladati ni znala,  veliko dobrih  stvari je zasrala,  svojega prispevka ni dala,  angleščino ni znala, izblamirala je sebe in Slovenijo. Še razporeditev po resorjih ni naredila in pa-pa,  je rekel Kučan in Janković  japa.

Prva, instant jed, z priokusom mešano na žaru, po receptu malo Zoki malo jugomix, , čeprav na videz , za volilce simpatično pa kratkega roka in  z preveč »čebule« ni šlo.

Drugi  recept je narejen po merilu malo fino, malo učeno, pa brez okusa in nedorečeno kot je bil karakter dr. Mira Cerarja,  drugega instant premierja, ki je celo podredil, še večja sramota da je ustavni pravnik,  pravosodje za kratkoročne politične cilje. Z namenom zagotovljene izvolitve je bil recept instant stranke SMC (prej inicialke osebnega imena) kasneje pa v nek Moderni Center, česa in kaj je modernega pa nismo utegnili zvedeti v skoraj štirih letih.  Pripeljal je resnično osebe iz vseh vetrov, brezidejnih, polpismenih, napol abotnih, samo da je prišel in začel vladati iz nule, ki je na koncu naredila  debeli minus. Rogala se mu je tujina, doma nič boljše ni bili. Zaznamoval je obdobje mlačnega vladanja , proračunskega prekladanja in generiral nekaj najslabšega v svojem času, migranstsko krizo, ki je za vselej postavil Slovenijo na seznam  in karto drugoligaških držav  pri obvladovanju le te  in zakoličil dolgo  neustavljivo pot navzdol pri uničevanju pridelanega in zadolževanju države za tri generacije vnaprej.

Nobenemu od teh dveh talentov ne bi uspelo če ne bi imeli pravih sledilcev sledilcev, tukaj mislim na tretjega in četrtega palčka, Dejana Židana in Karla Erjavca. Tretji kot minister in predsednik parlamenta, četrti pa v ministrskega konvertita med letoma 2004-2020 (smetarski, obrambni, zunanji) ter njegov nezgrešljiv podpis neuspešnosti, kjerkoli je že bil. Ta dva predvsem sestavka tudi  dela politične mavrice ki vidi rdeče ali v enemu od odtenkov rdeče barve. Za Erjavca posebej velja da si je naročil politično »sedmino« z odpoklicem slovenskih vojakov iz mirovne misije iz Iraka. Brihtna buča, ni kaj.

Četrtega s prvo palčico druži tudi to da si skačeta v volilni bazen, kjer pa ni strahu, da ne bi bilo vode glede na demografske trende pri nas.

Peti palček iz instant zgodb na političnem prizorišču je vsestranski palček, ki se najbolj znajde v vlogi  poceni komedianta s traktorskih prikolic, je Marjan Šarec. Po naturi podeželski fanté, ki kot sam pravi » za babami z´ja«. Bil pa je po spletu nesrečnih okoliščin po neuspehu na predsedniški volitvah, ko je bil izstreljen za rabo in potrebe murgleskega laboratorija, pa ni uspelo, da se spusti v bolj za parlament in posledično temu za naskok premierskega položaja, ni važno na kakšen način. V Kamniku mu je rok potekel in v »delovni knjižici« je že imel  podpis in pečat.  Ob zelo jasnih izidih na volitvah in znanega zmagovalca z pomočjo tovarn laži - beri režimske in prokomunistične  medije, ki naj ne bi smele dovoliti spremembe na bolje in oblast, ki bo vladala ampak služila botrom, tetam in stricem iz ozadja in ospredja, se je ujel v past imenovana oblast.  In od takrat naprej je debelo leto, no skoraj leto in pol od bolezni ki se ji reče »pijan od oblasti« tako kot partizani, ko so prišli iz hoste in si domišljali, da je oblast strast in ne kaj drugega. Ta sindrom ga je stal zdravja.  Egocentrik in kolerik sta  osebnostni sestavini, ki sta bili v tej »bolezni,«  sta bili neozdravljivi,  povzročali  sta glavobole in politične migrene pri vseh, ki so ga spremljali na tej vijugasti poti po ravnem. Vsem, ki so se zglasili pri dežurnem blažilcu učinkov stanj, ki jih je povzročal njegov politični napoleonovski kompleks, so dobili odgovor »ali požreš in ostaneš ali pa umik« (beži vstran). Lepo število  ministrov je bilo odslovljenih,  nekaj se je samih  poslovilo, nekateri svetovalci  so zboleli in prinesli »čuvaju pečata velikega vladarja« Damirju Črnčecu, potrdilo o »trajni nezmožnosti« zadrževanja v bližini tega lažnega »sončnega » kralja na prazni podlagi.

Nekega januarskega  ponedeljkovega (en teden nazaj) jutra se zbudi in napove, odstopil bom, z mano pa še vi! Ne mora vladati z napol praznim dvorom, s premalo svojimi (13) paži, vedenjskimi in miselnimi.

Presenetil je naivne, razjezil poučene  o njem in nič obveščene. Nezaupljiv. In za nič na svetu kriv. Najdaljšo politično »surlo« ali rilec, skoraj do tal, je imel magister prašičereje Dejan Židan. Poleg vseh osebnih in strankinih kompleksov in nezmožnosti realizacije in lastne nerealiziranosti,  je  ena njegova ugotovitev prava. To, da se z instant strankami ne da vladati in obvladovati države, vseh mehanizmov in priti ven iz tega nepoškodovan ali politično oškodovan. Tako kot je praksa pri njih, SD, so oni vedno oškodovani, nikoli za  nič krivi. Obenem je obelodanil strah pred prihodom bolj  desno nagnjene vlade, ki bi vzpostavila red.

Da je vse do sedaj funkcioniralo tako kot je in da se je instantno pojedlo kolikor se je, ni nezanemarljiva vloga šestega palčka, Luko Meseca in sedme v tej sliki palčkov in palčic, Ljudmile Novak. Seniorka med mladci in mati prednica za povzročanje zgage na političnem prizorišču ali polu, ki bi naj bila po neki normalni presoji umeščena. Najbolj judeževo vlogo  tukaj opravlja prav zadnja sedma palčica,  kljub odsotnosti z domačega terena, je dolžna vračati usluge mecenom iz rdeče katedrale. Zato tudi njene obiske in vljudnostne pogovore  z Milanom Kučanom v Ljubljani ali v Hrovači, kjer imajo verniki foruma F-21 svoje svetišče in oltar.

Žal ne  Mili-Ljudmila in nobeden drug vam ne bo dal odveze za škodo, ki ste jo do sedaj naredili ali bog ne daj, jo še mislite delati. Milan ne bo vedno in večno vaš rdeči patriarh

Se zavedate vi tega!?

Vane K. Tegov

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 11. Jul 2020 at 18:16

0 ogledov

Komunisti nam delajo škodo. Zapis na družbenem omrežju
»Nobeno neurje nam ni naredilo toliko škode kot komunisti, in še svinjski hlev ni tako umazan kot duša komunista«, pravi ljudska modrost iz časov Jugoslovanske okupacije naše prelepe dežele, je zapisal eden od uporabnikov družbenega omrežja Facebook. “In ko si ogledujem slike in posnetke s protestov v Ljubljani vidim, da je ta pregovor še kako resničen. Intelektualna škoda, ki jo je 45 let komunističnega enoumja povzročila Slovenskemu narodu, je tako enormna in nepopravljiva, da je to že resnično žalostno. Prepevanje pesmi tipa »vstala Primorska« in »Nabrusimo kose« ter Internacionale kaže na nezmožnost razmišljanja večine protestnikov v normalnih okvirih današnjih časov. Glede na to, da živimo v letu 2020, da je komunizem v veliki večini svobodnih držav označen za zločinski, nečloveški sistem, je na mestu vprašanje, kaj se plete po glavah teh protestnikov in njihovih ideologov, da s takimi »udarnimi« pesmimi, ki pri večini Slovenskega naroda povzročajo neugoden občutek in jih ne odobrava, sploh želijo doseči. Pozivi na krvavo komunistično revolucijo, ki dokazano ne prinaša napredka in demokratične družbe več kot očitno ne prinašajo uspeha in odvračajo svobodoljubne ljudi od protestov, nadaljuje zapis.   “Označevanje levičarskih nasprotnikov z »neonacisti« in fašisti, ter njihovo kljubovanje vsemu Slovenskemu in vsemu, kar vsaj deloma spominja na narodno zavest in krepitev le te, jasno kaže, da gre za izdajalce Slovenije in Slovenstva. Točno takih izdajalcev, kot so bili njihovi idoli partizani in komunistični teroristi, ki so okupirali Slovenijo. Velika večina protestnikov tudi ni sposobna preseči delitev zaradi pomankanja narodne zavesti, saj so bili vzgajani v Jugoslovane in jim je Slovenstvo tuje. To dokazujejo iz tedna v teden. Naša naloga je, da nikoli več ne dopustimo komunistični drhali, da nam ukazuje kako živeti naša življenja. Naša naloga je upor proti ideološkemu nasilju, ki ga izvaja peščica ljudi brez sramu in osnovne človeške kulture. Naša naloga je boj proti komunistični falangi teroristov, zbranih v stranki LEVICA in njenem satelitu TRS. To je naša dolžnost in to moramo storiti, zaradi naših otrok in njihove prihodnosti, ki ne more in ne sme biti taka , kot je bila naša, ” je zapis na družbenem omrežju facebook končal uporabnik Andrej. Seveda v naši družbi še vedno obstaja manjšinski del naroda, ki v NOB vidi edino resnico in največji dosežek Slovenskega naroda. Gre predvsem za naslednike komunističnih klavcev, priviligirano kasto ljudi, ki jih ščiti skorumpirano sodstvo in stranke naslednice komunistične drhali, ki se še vedno prosto oglašajo in sprehajajo po naši Domovini.  M.B.

Sat, 11. Jul 2020 at 17:28

0 ogledov

Komentar: Publicist Milan Gregorič o veliki, spodleteli ofenzivi globoke države
Frontalni napad brez izbiranja sredstev V zadnjem času je javnost vznemiril nenaden, brutalen in silovit napad globoke države in njenih političnih in medijskih operativcev na tretjo Janševo vlado. Začelo se je z akcijo »intelektualcev« (DNS, Forum 75), pospremljeno z medijskim napadom in poskusi spodkopavanja dveh sredinskih koalicijskih strank (SMC, DESUS) ter s kupovanjem njunih poslancev. Nakar je pesnik Boris A. Novak v svojem pamfletu v Mladini na nizkoten način popljuval nekatere pomladne politike in še posebej predsednika države Boruta Pahorja. Sledilo je lažnivo tožarjenje Janše v tujini kot zatiralca medijske svobode in celo kot tvorca državnega udara (Blaž Zgaga). Zgodila so se medijsko široko podprta ter s strani pristojnih oblasti nesankcionirana nezakonita petkova zborovanja, ki predstavljajo zavestno ogrožanje javnega zdravja in poskus razkrajanja pravne države.           Ob že znanih zloslutnih grafitih oz. grožnjah iz preteklosti, naperjenih predvsem proti kristjanom, kot npr., »premalo smo vas pometali v brezna« ali »klali smo vas leta 1945 in klali vas bomo leta 2013«, smo na zborovanjih doživeli nove, množične srhljive slogane »smrt janšizmu«, vključno s ščuvanjem k uboju Janše, ne da bi organi pregona, ali pa veliki »demokrati« kot Fajonova, Han, Židan itn. niti mignili s prstom ob tem. Kot da tudi oni sami pomagajo izzivati nesrečo. Da bi na koncu ta pritlehna poulična levičarska kultura dosegla svoje dno z ostudnim grafitom, da naj se »ženski, ki je povrgla Janšo, vtakne granato v rit«. Pridružila se je tudi Tarča, ki je lahkomiselno napihnila umetno afero »maske«, vključno z njenim lažnim žvižgačem, ter poskušala sfabricirati domnevne »sezname za odpis«. Do kraja zlorabljen je bil tudi povsem obrobni obmejni incident »Malalan«. Ob državni proslavi smo doživeli izzivanje policije in grobe žalitve gardistov s strani protestnikov. Da bi se nato soočili s serijo načrtovanih in v naprej na neuspeh obsojenih interpelacij, vključno s praznim sanjarjenjem o ustavni pritožbi proti Janši. In na koncu smo bili priča slabo zamaskiranemu poskusu »malega državnega udara«, z obsežnimi hišnimi preiskavami in pridržanjem ministra Počivalška, ob očitni zlorabi tožilstva in kriminalne policije, in nejeverno obnemeli ob zgodbi o nezakonitih vdorih policije v zasebno življenje pomladnih politikov pod Šarčevo vlado. Prava patološka levičarsko-medijska in mafijska protijanševska histerija. Očitno so maske padle ter je globoka država končno stopila na plano in se ne skriva več. Odzivi javnosti Resni komentatorji so npr. mnenja, »da takšne paranoje in histerije še ni bilo« (Sebastjan Jeretič), pa da gre za »pravo specialno vojno globoke države« (dr. Ivan Štuhec). Nekateri opozarjajo, da Janševi nasprotniki »niso sposobni poštene politične borbe in se ne morejo znebiti nasilnih oblik delovanja« (Jože Mlakar). Drugi menijo celo, da »imamo opravka z vojno totalnega psihološko političnega pritiska v najboljšem stilu Josepha Goebbelsa« (Demokracija, 1. 7. 2020). Brutalna ofenziva je dvignila na noge celo cerkvene dostojanstvenike, ki se sicer izogibajo vnašanju politike v cerkve. Kajti koprski škof Jurij Bizjak se ni mogel vzdržati in je v pridigi pri maši za domovino v Ljubljanski stolnici brez dlake na jeziku, dejal, med ostalim: (Katoliška cerkev.si, 25. 6. 2020): »Grozljivo je, s kakšno lahkoto toliko naših sredstev obveščanja nalaga polena na grmado in priliva olja na ogenj, ki že dolgo uhaja izpod nadzora…« In, ob čestitkah prisotnim predstavnikom oblasti za uspešno opravljeno delo pri zajezitvi epidemije, jim je, kot državljan RS, izrazil »svoje iskreno spoštovanje, občudovanje in zahvalo za ponižnost in potrpežljivost, s katero prenašajo vsakodnevne žalitve in sramotitve, podtikanja in sumničenja, zlobne domneve in ugibanja, laži in klevete, ki se vsakodnevno zgrinjajo nad njimi in proti njim in brezobzirno rušijo njihov ugled in njihovo dobro ime…« Vsaka čast škofu Bizjaku za te jasne, glasne in poštene besede! Mnogi analitiki menijo, da morajo biti v igri veliki vložki, s čemer se tudi sam strinjam. Kajti Janša je trenutno edini slovenski politik, ki lahko ogrozi temeljne interese slovenske levice in njenih zakulisnih omrežij, ker lahko zbere dovolj širok ljudski konsenz, da lahko levici iztrga oblast iz rok, in ima okrog sebe dovolj sposobnih ljudi, da lahko upravljajo državo. Poleg tega počasi in vztrajno razbija dosedanji levičarski medijski monopol, ki je pohabil mlado in ranljivo slovensko demokracijo. Tako se imperij zla nekoliko maje in rdeči alarmi so zazvonili z vso silovitostjo. Možni razpleti ofenzive Mislim, da Janše ne bodo ne utrudili ne ustrašili, ker je rojen borec, ne beži iz bitk in ni kot Šarec, ki mu poraz gleda že iz obraza ven. Poleg tega ima trdno stranko ter široko ljudsko podporo. Mislim tudi, da kake poulične prevratniške pustolovščine globoka država ne bo tvegala, ker niso več časi za to in ni zanjo nobenega resnega razloga. Trenutno sta glavni tarči napadov DESUS in SMC, ki ju poskušajo spodkopati od zunaj, tudi s kupovanjem poslancev. Pivčeva se je doslej držala pokončno in samozavestno. Če ji bo stranka stala ob strani, kot se je to zgodilo ob nedavnem insceniranem puču v ljubljanskem DESUS-u, bi lahko ostala trden člen koalicije. Zagonetka je Tomaž Gantar, ki daje vtis, da bi, kot že enkrat prej, najraje izskočil iz godlje, v katero je padel spričo pandemije, in s svojimi pogostimi  dvoumnimi nastopi v levičarskih medijih ustvarja vtis, da za vsak slučaj že malo prestopa na drugo stran. Kar so, zgleda, ti mediji zavohali in mu prav radi tlakujejo pot. Upati je tudi, da se bo pritlehno branjevsko kupovanje poslancev SMC prenehalo. Če bi pa prišlo še do kakega prestopa, ne bi smel zamajati vlade, ker je Janša, očitno zavedajoč se te nevarnosti, pohitel s sklenitvijo pogodbe o sodelovanju s poslanskima skupinama SNS in manjšine ter ju je s tem tesneje povezal z vlado. Od predčasnih ali rednih volitev pa levica nima kaj pričakovati, ker si je s svojo surovostjo in agresivnostjo zrevoltirala proti sebi široke družbene sloje. Najprej SDS in NSi in ob njiju še popljuvano SMC in DESUS, brez katerih ne more sestaviti vlade. Pa široko verno občestvo z njegovimi razvejanimi množičnimi organizacijami in združenji. Ne nazadnje tudi predsedstvo republike in ljudi, ki stojijo za njim, pa ugledne sredinske intelektualne kroge idr. Kar vse nakazuje, da bo velika ofenziva spodletela, in da se bo vlada obdržala. Kot že kdaj prej se tako na ramenih Janše dogajajo novi, pozitivni globinski premiki v slovenski družbi. Ob vsem zlu, ki so ga naši domači rdeči Kmeri povzročili njemu in njegovi družini, in ob stoičnosti, s katero to prenaša, pa izpade kot kak mali Kristus slovenske politike. Milan Gregorič Koper, 11. 7. 2020     

Sat, 11. Jul 2020 at 15:26

0 ogledov

Požar stopil Šarcu na "žulj" 2: od "padanja" po stopnicah soproge Barbare 2014, do lepe Nataše v Sovi 2019
Po tem, ko je pred dvema dnevoma pozareport.si objavil sočno medijsko kost, da se po kamniških koluarjih širijo govorice, da naj bi se razšla zakonca Marjan Šarec in Barbara Iskra Šarec in je modra škoda soproge eks predsednika vlade Marjana Šarca bolj ali ves čas parkirana pred hišo staršev v Domžalah, je ta skušal ugibanja o resničnosti Požarjevih navedb preprosto odpraviti z enim twit demantijem. Zaradi svoje neprepričljivosti je bil v trenutku deležen številnih odzivov na socialnih omrežjih, ki mu očitajo, da je njegov demanti čivk preveč prozoren, da bi bil resničen. Požarju so tudi iz stranke LMŠ sporočili, da gre pri razhodu zakoncev Šarec za medijski spin, je pa pomenljivo, da se je  soproga Barbara Iskra Šarec ob novinarskih vprašanjih zavila v molk.  Preberi še: (https://vfokusu.com/post/550881/pozar-stopil-sarcu-na-zulj-z-novico-da-je-) Zadnji Šarčevi javni nastopi, v katerih napada vlado Janeza Janše in brani "tekovine" svojega vladanja so vse bolj histerični, na trenutke deluje kot "stekel pes," ki ne more brzdati svojega jezika, kar mnogi povezujejo tudi s povsem skrhanimi odnosi med zakoncema.    Kjer je dim, je lahko tudi požar! Ob vseh ugibanjih o zakonskem brodolomu Šarčevih je kar veliko medijskih zapisov, v katerih se namiguje na domnevno agresivnost Marjana Šarca. Tako naj bi Ana Marija Suhoveršnik, nekdanja kamniška občinska svetnica liste Marjana Šarca 5. marca lani,  v premoru 29. seje občinskega sveta, pred več pričami izrekla trditev, da županova žena “pada po stopnicah”, s čimer naj bi namigovala na to, da je župan Marjan Šarec nasilnež. Suhoveršnikova se je iz ene največjih županovih “oboževalk”, prelevila v njegovo najgorečnejšo in najglasnejšo nasprotnico. Tudi sicer naj bi bili nekdanji sodelavci eks kamniškega župana deležni njegove muhavosti, vzkipljivosti, tudi mobinga.  Takrat sta Marjan Šarec in njegova žena Barbara Iskra Šarec proti Ani Mariji Suhoveršnik vložila zasebni tožbi zaradi opravljanja, ki je menda namigovala, da je Marjan Šarec doma nasilnež. Zanimivo, da sta sprti strani še pred prvo obravnavo  sklenili poravnavo, Ana Marija Suhoveršnik se je Marjanu Šarcu in njegovi ženi Barbari Iskra Šarec opravičila, ta pa sta njeno opravčilo sprejela. V naslednjih dneh bo vse bolj jasno, ali torej držijo govorice o ločitvi zakoncev Šarec. Je pa neizpodbitno, da naj bi bil eden ključnih razlogov zaposlitev lepe Nataše H. mimo vrste na Sovi. Naj se je še tako trudil, javnosti ni mogel prepričati v golo dejstvo, da gre zgolj za "uslugo" intimni prijateljici.  Mnogi se čudijo Milanu Kučanu, ki je v pomladnih mesecih leta 2017 skoraj tedensko obiskoval župansko pisarno Marjana Šarca in ga prepričeval, da se naj na jesenskih volitvah proti Borutu Pahorju poteguje za položaj  predsednika republike, da se ni podrobneje seznanil, kdo je in kakšen je Marjan Šarec. Vseeno mu je obljubil vso podporo F 21 in globoke države in kupil "mačka v žaklju!"  Boris Cipot

Sat, 11. Jul 2020 at 11:25

0 ogledov

Dr. Milan Zver: Proračun EU 2021-27, pogoji, povezani s sredstvi za okrevanje, ne smejo povzročiti novih varčevalnih ukrepov
Tudi tokrat, četudi nam epidemija Covid 19 še vedbo "meša" štrene, smo pred kamere Evropskega utripa povavili dr. Mikana Zvera, EU poslanca ELS/EPP. Da je bil posebne pozornosti tokratnega plenarnega zasedanja EU parlamenta deležen nastop nemške kanclerke Angele Merkel in predsedovanja Nemčije Svetu EU v drugi polovici leta 2020, je v uvodu dejal dr. Milan Zver. Nemci so pod geslom “Skupaj za oživitev Evrope” odločeni soočenja z velikimi izzivi, ki jih je prinesla pandemija. Angela Merkel je izpostavila pet področij - temeljne pravice, solidarnost in kohezijo, podnebne spremembe, digitalizacijo in vlogo Evrope v svetu, na katerih moramo delovati, da bi iz trenutne krize izšli enotnejši in močnejši. Ob tem je dejala: “Nemčija je pripravljena izkazati izredno solidarnost”, in poudarila, da želi zgraditi Evropo, ki bo zelena, inovativna, trajnostna, bolj digitalna in konkurenčna. “Evropa je sposobna doseči velike stvari, če sodelujemo in solidarno stojimo skupaj.” Da so opredeljeni cilji nemškega predsedovanja še kako pomembni tudi za Slovenijo, je dejal evropski poslanec EPP/ELS dr. Milan Zver, kajti z nemškim predsedovanjem se začenja nov trio predsedovanja Svetu EU, ki ga bo nadaljevala Portugalska in ga v drugi polovici leta 31. decembra 2021 zaključila Slovenija. V pogovoru z dr. Milanom Zverom o sklepih EU parlamenta kar se tiče priprave proračuna EU za naslednjo finančno perspektivo. O njem bodo vseeno zadnjo besedo imeli posklanci. V okviru novega proračuna je pomembna postavka sklad  NextGenerationEU, ki je vreden 750 milijard evrov. Ta instrument bo vključen v okrepljen in prenovljen dolgoročni proračun EU, tako da bo v obdobju 2021–2027 v evropskem proračunu na voljo 1850 milijard evrov.   VIDEO: Dr. Milan Zver 

Sat, 11. Jul 2020 at 10:45

0 ogledov

"Izgubite se" v mariborskem kuruznem labirintu !!
Mariborski kuzurni labirint ponovno odpira vrata - saj so kuruzna stebla dovolj visoka, da se boste v njih lahko tudi "izgubili". Lani je veliko obiskovalcev privabil na polje pri Betnavskem gozdu, letos pa so ga zaradi kolobarjenja uredili nedaleč stran, ob tako imenovani papeževi cesti v bližini Jagodne dežele. Tematski park v koruznem polju je zabavno-poučni park z interaktivnimi postajami, razprostira se na 3,6 hektarja in ponuja tri kilometre poti. "Letošnja novost je tudi, da bodo lahko najpogumnejši del labirinta raziskali brez zemljevida, saj na zemljevidu nismo vrisali vseh poti oziroma smo jih del prekrili z bučami. Večina postaj je nova, iz lanskega leta so ostale le najbolj priljubljene." Doživljajski park v koruznem polju, ki je namenjen tako otrokom kot odraslim, bo odprt vsak dan med 9. in 20. uro, nekajkrat v sezoni bo odprt tudi ponoči. Cena vstopnice je osem evrov za odraslega, šest evrov za upokojence in študente ter pet evrov za otroke. Obiskovalci se v labirintu običajno zadržijo uro in pol, ni pa obisk časovno omejen in si lahko sami organizirate raziskovanje. Geslo labirinta je: Včasih se je potrebno izgubiti, da bi našli pravo pot.

Sat, 11. Jul 2020 at 09:12

0 ogledov

Kateri so bolj učinkoviti? - Izdelki za zaščito pred piki komarjev
Zveza potrošnikov Slovenije je naredila zanimive teste in članek o "nadležnih" komarjih. O tem, da so komarji sila nadležni krvosesi, ne gre izgubljati besed. O boleznih, ki jih prenašajo, je veliko napisanega, večina nas tudi ve, da pri nas že vrsto let niso prisotne le domorodne vrste komarjev iz rodu Culex, t. i. navadni komarji, ampak so k nam zašle tudi invazivne vrste. Med njimi je zagotovo najbolj poznan tigrasti komar (Aedes albopictus), saj nas ne pusti pri miru niti podnevi. Ponudba različnih izdelkov, s katerimi naj bi se učinkovito ubranili pred piki komarjev, je kar široka, nas pa seveda najbolj zanima, kateri nalogo opravijo dobro ali vsaj bolje od drugih. Sredstva za zaščito pred piki komarjev, t. i. repelenti, se kar pogosto uvrstijo na seznam testov potrošniških organizacij. Letos so se preizkusa različnih pršil in losjonov lotili naši francoski kolegi, na test pa postavili tudi nekaj drugih vrst izdelkov za odganjanje komarjev, da bi preverili, kako učinkoviti so. Prvič so bile na testu tudi pasti za komarje, ki delujejo po nasprotnem načelu, torej komarje privabljajo. Resda velike večine znamk testiranih izdelkov v naših trgovinah ni, a tudi nekatere ugotovitve s testa lahko pridejo prav pri izbiri. Zaščita brez kemijeNosite svetla in ohlapna oblačila. Komarje privablja toplota, ki jo oddajamo toplokrvna bitja. Temno obarvana oblačila zadržijo več toplote kot svetlo obarvana, zato smo v njih za komarje še bolj privlačni. Ohlapna oblačila komarjem otežijo dostop do kože. Raje ne uporabljajte odišavljenih izdelkov za osebno higieno in nego. Zdi se, da komarje privlačijo določene dišave, ki so v šamponih, losjonih, parfumih. Vzrok sicer ni povsem jasen, a velja poskusiti, morda bo bivanje v naravi tudi zato bolj sproščujoče. Ne posedajte zunaj pregreti in prepoteni, na primer po telesni aktivnosti. Ne le, da boste še bolj privlačni za komarje, tudi učinkovitost repelenta, ki ste ga nanesli, bo manjša. Namestite mreže proti komarjem. Tudi pri nas je vse več domov, pri katerih opazimo na oknih mreže proti komarjem. Glede na to, da teh insektov v prihodnosti gotovo ne bo manj, kvečjemu vedno več, velja razmisliti tudi o mreži, s katero se zaščitimo med spanjem. Če je pri hiši dojenček, je takšna mreža zagotovo še posebno priporočljiva. Ali eterična olja uspešno odganjajo komarje? Mnogi prisegajo na `naravne´ repelente, ki vsebujejo različna eterična olja (limonske trave, citronele, evkalipta, rožmarina, geranije …), zato so jih sodelavci ameriške potrošniške organizacije Consumer Reports uvrstili na obsežen preizkus sredstev za zaščito pred piki komarjev. Rezultati razen pri tistih izdelkih, ki so vsebovali izvleček OLE z učinkovino PMD, niso bili spodbudni, saj so se vsi tovrstni izdelki znašli na dnu lestvice učinkovitosti. Izvajalci testa so tudi opozorili, da so olja lahko pridobljena ali neposredno iz rastlin ali pa sintetično, kar je ceneje, torej oznaki `naraven´ ne gre vedno zaupati. Opozorili bi tudi na to, da so eterična olja med pogostejšimi povzročitelji alergij, zato velja previdnost pri njihovi uporabi, še posebno pri otrocih. Učinkovine v repelentihAktivne snovi  v izdelkih komarjem blokirajo receptorje za zaznavanje našega vonja, lahko pa izdelek sprošča komarjem neprijeten vonj in jih na ta način odganja. V repelentih so predvsem štiri različne učinkovine, ki jih vsebujejo tudi pršila in losjoni na testu. DEET (Diethyltoluamid) je najdlje poznana in tudi najbolj raziskana sintetično pridobljena učinkovina. Običajno se v repelentih uporablja v koncentracijah do 30 g/100 g izdelka, dovoljene so tudi koncentracije vse do 100 odstotkov. Velja za varno, ker so neželeni učinki (glavobol, vrtoglavica) zaradi pogoste uporabe te snovi v visokih koncentracijah zelo redki. Kljub temu ne gre pretiravati, posebno za otroke so primerni repelenti z največ 10-odstotno koncentracijo DEET. DEET topi gumo in plastiko, zato ga ne nanašamo na oblačila ali predmete iz teh materialov, ker jih lahko poškodujemo. Ikaridin (tudi pikaridin). Repelenti v 100 gramih izdelka običajno vsebujejo do 20 gramov te aktivne snovi, ki je po učinkovitosti primerljiva z DEET. Pridobljena je sintetično, a obstaja tudi v naravi (v črnem popru). IR3535 (Ethyl butylacetylaminopropionate) je po učinku tudi primerljiv z DEET in prav tako topi plastiko. Običajno je v repelentih prisoten v koncentraciji do 20 g/100 g izdelka, lahko tudi nekaj višji. OLE (olje limonovega evkalipta) je izvleček, pridobljen iz avstralskega evkalipta, ki vsebuje učinkovino PMD (paramenthane-3,8-diol). OLE v izdelku prepoznamo tudi pod trgovskimi imeni, kot sta Citrepel in Citriodiol. Ne smemo ga zamenjati z »navadnim« eteričnim oljem evkalipta, ki je pridobljeno z destilacijo, saj ta vsebuje predvsem rastlinske sestavine, a zelo malo učinkovine PMD. Koncentracija OLE v izdelkih je običajno približno 30 odstotkov, lahko tudi več. Ohranjanje učinkovitosti repelentov v pršilih in losjonihIzdelki vsebujejo različne učinkovine v različnih koncentracijah, a izkazalo se je, da to ne vpliva odločilno na ohranjanje njihove učinkovitosti v času (urah). Nekaj nasvetov pri nakupu in uporabi sredstev proti komarjem Ne izbirajte med izdelki z večjo koncentracijo aktivne snovi, kot je običajna. Testi kažejo, da to ne pomeni tudi večje zaščite.Vedno preberite in upoštevajte navodila za uporabo in varnostna opozorila, ki so napisana na izdelku! Ne uporabite večje količine sredstva, kot svetuje proizvajalec, ker ne boste s tem nič bolj zaščiteni.Repelent nanesite le na izpostavljeno kožo in ne tudi na mesta, ki so zaščitena z oblačili. Sredstva ne pršite neposredno na obraz, ampak najprej na dlani in ga potem nanesite na obraz – pazite, da ne zaide v usta ali v oči. Če se to vseeno zgodi, sredstvo izperite z mlačno vodo.Ne nanašajte izdelka na kožo, ki je poškodovana.Ne uporabljajte pršila v bližini hrane.Po uporabi repelenta si roke temeljito umijte z milom in vodo. Enako temeljito odstranite tudi ostanke sredstva s telesa.Embalaža repelentov spada med nevarne odpadke.Otroci, nosečnice in doječe matere Pri nakupu repelenta, ki ga nameravate uporabljati za otroka, na izdelku obvezno preverite deklaracijo in opozorila, ki se nanašajo na omejitev starosti otrok, za katere je uporaba izdelka dovoljena (npr. od 6. meseca dalje, od 24. meseca dalje). Izbirajte med sredstvi z manjšo koncentracijo učinkovin.Uporaba pršil za otroke, mlajše od šestih mesecev, ni primerna.Ne dovolite, da otrok sam uporablja sredstvo, ampak mu ga nanesite vi. Izpustite roke, ker jih otroci radi dajejo v usta ali si z njimi manejo oči.Na majhni površini kože pravočasno preverite, ali je otrok morda preobčutljiv na izdelek. Na reakcijo je namreč treba počakati vsaj nekaj ur, lahko tudi dlje.Med nosečnostjo in ko dojite uporabite previdnostno načelo in repelentov, ki vsebujejo kemične snovi, ne uporabljajte. Izberite katero od možnosti zaščite brez kemije. Pršila in losjoni: učinkoviti, a krajši čas, kot bi pričakovaliNa tokratnem testu so preizkuševalci preverjali, kako uspešna so sredstva pri preprečevanju pikov komarjev, navadnih in tigrastih, in tudi trajanje zaščite. Večina  proizvajalcev navaja, da nas bodo njihovi izdelki pred piki ščitili od 6 do 8 ur, nekateri celo do 12 ur. Kolikšna bo v tem času zaščita, z deklaracij ne izvemo, zato so preizkuševalci postavili testno spodnjo mejo – sredstva morajo zagotavljati vsaj 95-odstotno zaščito v času obljubljenega trajanja zaščite. Pri veliki večini izdelkov je bila ta dosežena že po treh urah od nanosa, le trije izdelki so visoko zaščito ohranili tudi še četrto uro. Pozneje je vsem repelentom učinkovitost znatno upadla. Iz meritev trajanja učinkovitosti zaščite, ki jo zagotavljajo pršila in losjoni na testu, ugotovimo, da vsa sredstva ponujajo visoko zaščito prvi dve uri po nanosu (najmanj 98-odstotno, pri večini pa več kot 99-odstotno), tretjo uro se ta pri nekaterih izdelkih zmanjša na približno 90 odstotkov, nato pa pri mnogih opazno upade, tako da po petih urah od nanosa najslabši izdelki zagotavljajo le še okrog 70-odstotno zaščito pred piki komarjev. Izdelki vsebujejo različne učinkovine v različnih koncentracijah, a izkazalo se je, da to ne vpliva odločilno na ohranjanje njihove učinkovitosti v času (urah). Ko uporabimo repelent, se torej ne gre zanašati na deklarirano trajanje zaščite. Po kakšnih treh urah velja nanos ponoviti, če seveda vmes niste poiskali osvežitve v vodi, po kateri je treba enako kot pri sončnih kremah sredstvo ponovno nanesti. Pasti za komarje: mnogi se niso ujeliPasti večinoma delujejo po načelu oddajanja toplote in ogljikovega dioksida, torej posnemajo toploto našega telesa in dihanje, kar komarje privlači.  Komarji, ki zaidejo v past, ne morejo več iz nje in poginejo. Na testu je med več modeli in znamkami daleč najboljši rezultat dosegla past, v katero se je v 12 urah ulovilo 49 odstotkov tigrastih in 32 odstotkov navadnih komarjev, v 24 urah pa 61 odstotkov tigrastih in 55 odstotkov navadnih komarjev. Izdelka pri nas sicer ne moremo kupiti, a prav pogrešali ga niti ne bomo, posebno če pomislimo na številne komarje, ki jih pasti ni uspelo poloviti. Različne naprave za odganjanje komarjev: niso prepričaleNaprave uporabljajo različne načine odganjanja komarjev (z ultrazvokom, z LED-sijalko s funkcijo odganjanja  komarjev, z oddajanjem insekticida). Med testiranimi napravami lahko pri nas kupimo prenosno ultrazvočno napravo za odganjanje komarjev Chicco (cena: 11,89 evra) in svetilko (lanterno) za odganjanje komarjev Thermacell (cena 46 evrov), ki oddaja insekticid. Čeprav se zdi izdelek Chicco, ki deluje na osnovi neškodljive ultrazvočne tehnologije in ne kemije, idealen za uporabo v prostoru, kjer imamo dojenčka, njegova učinkovitost razočara. V 12 urah je naprava odvrnila le 6 odstotkov tigrastih in 12 odstotkov navadnih komarjev. Tudi svetilka Thermacell, ki je bila na testu v tej kategoriji sicer boljša, ni prepričala: odgnala je le 14 odstotkov tigrastih in 35 odstotkov navadnih komarjev. Zapestnice: povsem neučinkoviteVečina preizkušenih modelov zapestnic komarje odganja z vonjavami eteričnih olj (citronela, geranija …), ki so komarjem neprijetne. Komentar preizkuševalcev, da so komarji med preizkusom nemoteno pristajali kar na zapestnicah in jih pikali tudi tik ob njih, je dovolj zgovoren.
Teme
Vane KTegov kučaan in njegove marionete marjan šarec Alenka Bratušek miro cerar Karel Erjavec Dejan Židan

Zadnji komentarji

uroš :

10.07.2020 17:09

Država inšpekcij in represije ! Ljudje ne rabijo inšpekcij in mafijske oblasti ! Ljudje ne rabijo samodrških tiranov, ki se skrivajo za skreiranim strahom groznega bavbava, da lažje zatirajo ljudstvo in pijejo njegovo kri (vampirji, ki se hranijo na znoju in žuljih delovnega ljudstva). Ljudje rabijo sposobne statiste, ki bodo z lastno sposobnostjo zagnali stroj blaginje. Seveda teh sposobnih državnikov ni in gospodarstvo bo šlo dokončno v maloro, mi se bomo pa igrali igrico nošenja mask, ki ne koristijo nikakršni preventivi, so pa zagotovo morilske zaragi oteženega dihanja in pomanjkanja kisika in vse zgolj zaradi interesa poslov znotraj vlade ! Laž izmišljene bolezni in epidemije se je medtem raztegnila v vroče poletje. Virusa pa do danes še nobena nonplusultra opremljena znanstvena inštitucija ni izolirala in ga predstavila. Niti ga nikoli ne bo glede na dejstvo da virus sploh ne obstaja ! Obstaja le na priloženi računalniško grafični risanki - tako kot NASA-ina okrogla zemlja v lažnem vesolju. Torej čemu služijo testi, za katere se ne ve kaj pravzaprav testirajo !? Polymerase chain reaction test ne pove nič o ničemer zgolj naključno reagira na RNA, ki je seveda vsakič drugačen, zato tudi testi različni v različnih časih. Dejstvo je da so poročanja medijev o okužbah za coronavirusom zgolj papagajčkovo branje odrejenih skriptov oblastniške zdravstvene mafije, namišljene številke po diktatu. Novinarjev naša družba ne pozna, ker če bi raziskovalni novinarji obstajali bi razkrili prevaro, ki se skriva za lažnim coronavirusom, ta je pa tako obsežna, da meji na grozljivko !
uroš :

25.06.2020 14:16

čistokrvno širjenje dezinformacij. 1. ZNANSTVENI DOKAZ O OBSTOJU COVID19 NE OBSTAJA ! Kako lahko testiraš nekaj kar ne obstaja ?! Je ni institucije ali "virološke" avtoritete, ki bi kadarkoli v zgodovini človeštva izolirala corona virus !!!!!! Virološka znanost je eugenska prevara promovirana s strani rockefelerjev zgolj zaradi ekonomske koristi povezane s potencialno smrtonosnimi cepivi !!!! Danes je na sceni Kill Bill z psihopatsko intencijo vakcinacije vse populacije ! Nemški strokovnjak in ekspert iz "virologije" Dr. Karl Lanka je totalno razsul teorijo virusov in potrjuje prevarantsko promocijo virusov s strani farmacevtskih korporacij - ki imajo v glavi le denar ne pa korist za človeka ! 2. testi covid-19 so 100% zmazki, ki reagirajo na RNA genski material in nimajo čisto nič opraviri z nobenim t.z. domnevnim virusom. Ker vsak človek poseduje RNA je torej teoretično lahko vsak kužen - WTF !!!??? Najbolj znani PCR ali Polymerase Chain Reaction testi ne detektirajo čisto nobenega virusa ampak reagirajo na beljakovine v krvi. 3. Oblastniška klika pospešeno in trmasto promovira zgodbo o lažnem virusu in to izkorišča za nadzor in opresijo ljudi. Servilna in izdajalska medicina podpira laž z ponarejenimi statistikami zaradi ekonomskih koristi in to v obraz svetovnih epidemioloških strokovnjakov, ki so jasno povedali, da je vse skupaj zmontirano in da je vsa ta "epidemija" imela daleč manjši obseg od povprečne gripe !!!!!! Vsa zgodba je v svetovni razsežnosti nameščena in pripravljena s strani elit že od leta 1992 v agendi 201 ! Namesto da bedni ljudje verjamejo oblastniškim lažem, bi morali dvigniti lastne neumne in debele riti polne Mc Donaldsovih hamburgerjev in Coca Cole in začeti raziskovati v kakšni matrici laži pravzaprav živijo sicer bo prepozno za vse nas !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Vane K. Tegov: En palček in sedem klečeplaznih bledoličnikov, ki jim inštalacija vladanja ni uspela