SI
Vane K. Tegov: En palček in sedem klečeplaznih bledoličnikov, ki jim inštalacija vladanja ni uspela
V Fokusu
Novice

Ponedeljek, 3. februar 2020 ob 06:37

Odpri galerijo

Bič rdeči visi nad njihovo glavo. Niti dvigniti jo ne smejo in pogledati k višku. Niso  bili kos nalogi, drugih ni na zalogi. Tako bi  bilo stanje  v murgelskem hlevu političnih   konjev za dirke na kratke razdalje v politiki ali kratkoprogaši v slogu »samo da so naši«.  Pa nobeno grlo iz te »ergele« se ni obneslo, vsi od prvega do zadnjega,  navadna kljuseta, eni  več drugi manj penasti, in to je vse. Bič rdeči nad državo pa ni dobro, je lahko usodno. Zato tudi pogled na ta svet,  ki ne sme biti rdeč in za narodovo usodo boleč.

Glavni tutor klečeplaznih Milan Kučan, s časom in občasno blodi po novem kot »pešbiciklist,«  ki v nekih čudnih urah hodi po Ljubljani in išče Špelo F.,  potem pa gre na obisk.  Po nedavnem »pribicikliranem »odstopu  Marjana Šarca, mu je za en teden zmanjkalo redakcij, ki jih ima na voljo za pisanje kritik in dajanje napotkov politikom. Se  je šel pridušati na Hrvaško. Ni jih mogel direktno okrcati, pa je rekel, da ni podpiral ne Šarca in ne Cerarja, verjame da bo možna nova koalicija, po njegovem pa ne dolgoročno.  Celo je komentiral, da bodo  ponujene kmalu s strani  morebitne  druge vlade v obstoječem sklicu, enostavne in »nevarne« za državljane glede na pozitivni učinek, ki se nam obeta. Naziva jih celo populistične, zato ker so namenjene narodu. Narod se mora pozitivnih in koristnih odločitev bati zato ker so »populistične«.
Dedi, to ni vredi!

Kaj pa palčki koalicije  »antijanša« ali po znanem soboškem grafitu  nekega polpismenega propagandista »Svi proti Janše«?

Po tistem ko se je iztrošil način rednih uspešnih vlad, ki se resnično zaključil z vlado, ki je imela resnično  vlado ves čas v isti sestavi v mandatu 2004-2008, in takoj za tem Pahorjeve vlade neuspešne in »pufarsko« naravnano,  zminirano Janševo enoletno zato ker so skonstruirali  padec z »afero vseh afer« imenovano Patria, se pa začne vladanje vklopljeno »šporhet« ploščo za instant pripravo Vlad , dokler vas imam rad(Küčan).

Alenka, prva palčica,  je tista,  ki  je pučistično  vrgla s prestola  svojega »nje« šefa ter njegove betežne podpornike (nekateri so se že poslovili iz tega sveta).  Bratuškova je bila predsednica enajste slovenske vlade. Koalicijo je sestavila s strankami PS, SD, DL in Desus. Vlada do takrat politično anonimne Bratuškove, je nastala kot izhod v sili po izglasovani konstruktivni nezaupnici vlade Janeza Janše zaradi poročila KPK. Vladati ni znala,  veliko dobrih  stvari je zasrala,  svojega prispevka ni dala,  angleščino ni znala, izblamirala je sebe in Slovenijo. Še razporeditev po resorjih ni naredila in pa-pa,  je rekel Kučan in Janković  japa.

Prva, instant jed, z priokusom mešano na žaru, po receptu malo Zoki malo jugomix, , čeprav na videz , za volilce simpatično pa kratkega roka in  z preveč »čebule« ni šlo.

Drugi  recept je narejen po merilu malo fino, malo učeno, pa brez okusa in nedorečeno kot je bil karakter dr. Mira Cerarja,  drugega instant premierja, ki je celo podredil, še večja sramota da je ustavni pravnik,  pravosodje za kratkoročne politične cilje. Z namenom zagotovljene izvolitve je bil recept instant stranke SMC (prej inicialke osebnega imena) kasneje pa v nek Moderni Center, česa in kaj je modernega pa nismo utegnili zvedeti v skoraj štirih letih.  Pripeljal je resnično osebe iz vseh vetrov, brezidejnih, polpismenih, napol abotnih, samo da je prišel in začel vladati iz nule, ki je na koncu naredila  debeli minus. Rogala se mu je tujina, doma nič boljše ni bili. Zaznamoval je obdobje mlačnega vladanja , proračunskega prekladanja in generiral nekaj najslabšega v svojem času, migranstsko krizo, ki je za vselej postavil Slovenijo na seznam  in karto drugoligaških držav  pri obvladovanju le te  in zakoličil dolgo  neustavljivo pot navzdol pri uničevanju pridelanega in zadolževanju države za tri generacije vnaprej.

Nobenemu od teh dveh talentov ne bi uspelo če ne bi imeli pravih sledilcev sledilcev, tukaj mislim na tretjega in četrtega palčka, Dejana Židana in Karla Erjavca. Tretji kot minister in predsednik parlamenta, četrti pa v ministrskega konvertita med letoma 2004-2020 (smetarski, obrambni, zunanji) ter njegov nezgrešljiv podpis neuspešnosti, kjerkoli je že bil. Ta dva predvsem sestavka tudi  dela politične mavrice ki vidi rdeče ali v enemu od odtenkov rdeče barve. Za Erjavca posebej velja da si je naročil politično »sedmino« z odpoklicem slovenskih vojakov iz mirovne misije iz Iraka. Brihtna buča, ni kaj.

Četrtega s prvo palčico druži tudi to da si skačeta v volilni bazen, kjer pa ni strahu, da ne bi bilo vode glede na demografske trende pri nas.

Peti palček iz instant zgodb na političnem prizorišču je vsestranski palček, ki se najbolj znajde v vlogi  poceni komedianta s traktorskih prikolic, je Marjan Šarec. Po naturi podeželski fanté, ki kot sam pravi » za babami z´ja«. Bil pa je po spletu nesrečnih okoliščin po neuspehu na predsedniški volitvah, ko je bil izstreljen za rabo in potrebe murgleskega laboratorija, pa ni uspelo, da se spusti v bolj za parlament in posledično temu za naskok premierskega položaja, ni važno na kakšen način. V Kamniku mu je rok potekel in v »delovni knjižici« je že imel  podpis in pečat.  Ob zelo jasnih izidih na volitvah in znanega zmagovalca z pomočjo tovarn laži - beri režimske in prokomunistične  medije, ki naj ne bi smele dovoliti spremembe na bolje in oblast, ki bo vladala ampak služila botrom, tetam in stricem iz ozadja in ospredja, se je ujel v past imenovana oblast.  In od takrat naprej je debelo leto, no skoraj leto in pol od bolezni ki se ji reče »pijan od oblasti« tako kot partizani, ko so prišli iz hoste in si domišljali, da je oblast strast in ne kaj drugega. Ta sindrom ga je stal zdravja.  Egocentrik in kolerik sta  osebnostni sestavini, ki sta bili v tej »bolezni,«  sta bili neozdravljivi,  povzročali  sta glavobole in politične migrene pri vseh, ki so ga spremljali na tej vijugasti poti po ravnem. Vsem, ki so se zglasili pri dežurnem blažilcu učinkov stanj, ki jih je povzročal njegov politični napoleonovski kompleks, so dobili odgovor »ali požreš in ostaneš ali pa umik« (beži vstran). Lepo število  ministrov je bilo odslovljenih,  nekaj se je samih  poslovilo, nekateri svetovalci  so zboleli in prinesli »čuvaju pečata velikega vladarja« Damirju Črnčecu, potrdilo o »trajni nezmožnosti« zadrževanja v bližini tega lažnega »sončnega » kralja na prazni podlagi.

Nekega januarskega  ponedeljkovega (en teden nazaj) jutra se zbudi in napove, odstopil bom, z mano pa še vi! Ne mora vladati z napol praznim dvorom, s premalo svojimi (13) paži, vedenjskimi in miselnimi.

Presenetil je naivne, razjezil poučene  o njem in nič obveščene. Nezaupljiv. In za nič na svetu kriv. Najdaljšo politično »surlo« ali rilec, skoraj do tal, je imel magister prašičereje Dejan Židan. Poleg vseh osebnih in strankinih kompleksov in nezmožnosti realizacije in lastne nerealiziranosti,  je  ena njegova ugotovitev prava. To, da se z instant strankami ne da vladati in obvladovati države, vseh mehanizmov in priti ven iz tega nepoškodovan ali politično oškodovan. Tako kot je praksa pri njih, SD, so oni vedno oškodovani, nikoli za  nič krivi. Obenem je obelodanil strah pred prihodom bolj  desno nagnjene vlade, ki bi vzpostavila red.

Da je vse do sedaj funkcioniralo tako kot je in da se je instantno pojedlo kolikor se je, ni nezanemarljiva vloga šestega palčka, Luko Meseca in sedme v tej sliki palčkov in palčic, Ljudmile Novak. Seniorka med mladci in mati prednica za povzročanje zgage na političnem prizorišču ali polu, ki bi naj bila po neki normalni presoji umeščena. Najbolj judeževo vlogo  tukaj opravlja prav zadnja sedma palčica,  kljub odsotnosti z domačega terena, je dolžna vračati usluge mecenom iz rdeče katedrale. Zato tudi njene obiske in vljudnostne pogovore  z Milanom Kučanom v Ljubljani ali v Hrovači, kjer imajo verniki foruma F-21 svoje svetišče in oltar.

Žal ne  Mili-Ljudmila in nobeden drug vam ne bo dal odveze za škodo, ki ste jo do sedaj naredili ali bog ne daj, jo še mislite delati. Milan ne bo vedno in večno vaš rdeči patriarh

Se zavedate vi tega!?

Vane K. Tegov

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 31. Mar 2020 at 22:20

0 ogledov

VIDEO: Covid-19 "bomba" v Dolgi Vasi!? Od 27 v izolaciji kar sedem pozitivnih!
Poročali smo, da je tretja skupina Slovencev, ki je z nedelje na ponedeljek  prispela iz avstrijske dežele Tirolske, končala v izolaciji v gostišču s prenočišči Olimpija v Dolgi Vasi pri Lendavi. Gre za 27 občanov iz Lendave ter okoliških krajev, zdomcev, pretežno zaposlenih v gostinstvu. Iz 14 dnevne karantene na Tirolskem so jih v skupni akciji Občine Lendava in diplomatskega predstavništva na Dunaju uspeli prepeljati domov.. Po prehodu meje, so jih najprej v zdravstvenem domu v Murski Soboti testirali na COVID 19, potem pa so malo po polnoči 30. marca prispeli v Dolgo vas, kjer bodo v gostišču s prenočišči Olimpija še dva tedna v karanteni. Izvidi brisov, odvzetih v Murski Soboti, so pokazali, da je kar 7 od sedemindvajseterice pozitivnih na novi koronavirus. Zato je župan Lendave Janez Magyar po posvetu na štabu Civilne zaščite zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni izdal odredbo o prepovedi zbiranja in gibanja ljudi na območju gostilne s prenočišči Olimpija v Dolgi vasi in to na območju 50 metrov od prenočišča. Prepovedane je vsakršno zbiranje, gibanje in dostop ali zadrževanje ljudi, pri čerem se prepoved nanaša tudi na objekte, ki se nahajajo na tem območju. Iz prepovedi je izvzet tekoči promet na cesti, so zapisali na spletni strani lendavske občine. Da so glede na to, da imajo v neposredni bližini Covid-19 "bombo" sprejeti vsi potzrebni ukrepi, je prepričan Jnez Magyar. Pogoor z njim si oglejte v priloženem videu.

Tue, 31. Mar 2020 at 21:40

0 ogledov

Tudi v Celju spoštujejo ostrejše omejitve gibanja na javnih površinah
V času veljave predpisa-odloka o omejitvi zbiranja na javnih mestih ter omejitve gibanja glede zadovoljevanja nujnih potreb  za enostavno funkcioniranje samo znotraj meja lastne občine na policijski upravi sprejemajo želo veliko vprašanj. Sama policija ne more izdajati odločb o kršitvi odloka, izvaja pa določene naloge v prometu tako da ugotavlja  ali ste upravičeni do zadrževanja ali prisotnosti v drugi občini v kolikor  to ni pot v službo. Potrebno je imeti kar koli, ki na določen način  potrjuje vašo nujno in potrebno prisotnost v kraj, kamor ste namenjeni. Policisti vse svoje ugotovitve posredujejo sanitarnemu inšpektorju, ki ima moč odločanja  na podlagi predlogov podanih s strani policistov. Po vseh občinah  pri nadzoru kršitve odloka o zbiranju na javnih mestih sodelujejo še redarstvene službe, Civilna zaščita ter prostovoljci znotraj teh služb. Kot navaja predstavnica za stike z javnostmi PU Celje, v  času od nastopa odloka ni bilo kršiteljev. Za sam odlok od prej glede zbiranj  na javnih površinah pa je bilo  kar nekaj obvestil in naznanil o kršitvah odloka iz preteklega vikenda pa tudi včeraj na več koncih znotraj območja PU Celje. Za mnoga vprašanja, ki so res dnevna, specifična in se zelo konkretno nanašajo na vsakdanja opravila, povezana z oskrbo sorodnikov, staršev,  kakor tudi hranjene živali, ki nimajo skrbnika, se pa lahko poslužujete z linkom spodaj: https://www.gov.si/novice/2020-03-30-najpogostejsa-vprasanja-in-odgovori-glede-odloka-o-zacasni-splosni-prepovedi-gibanja-in-zbiranja-ljudi-na-javnih-mestih-v-sloveniji/?fbclid=IwAR0EP5_c2NrfQUKnuZikQkjNyMo3VPGaX5kl5H04za-I4IpLSyLMXInfO3g   Glede na kompetence v lokalni skupnosti je pa tako: dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin je dovoljen le v občini stalnega ali začasnega prebivališča. Za območje posamezne lokalne skupnosti lahko župan s sklepom, ki se javno objavi, določi način in pogoje dostopa ali prepove dostop na določene javne kraje in površine v občini.Za nadzor nad izvajanjem odloka in sklepa župana lahko župan na območju svoje občine uporabi tudi vpoklicane pripadnike Civilne zaščite. V samem Celju pa so od ponedeljka  občinski redarji tako kot tudi policisti in vsi ostali organi, ki imajo neposredno pristojnost ukrepanja, dodatno številčno bolj prisotni na določenih javnih površinah, kjer je mogoče pričakovati druženje ali zbiranje ljudi oziroma kršenje vladnega odloka. Zato se posebej pričakuje  od občanov da se ta odlok z vso resnostjo vzame na znanje in se ga ne poskuša izigrati ali izigravati. Občina ima možnosti  poostritve ukrepov v smislu omejitve uporabe določenih javnih površin četudi se jih obiskuje posamično ampak z čezmerno frekvenco. To lahko naredi z prepovedjo pristopa do teh javnih površin na način da fizično zapre dostop do le teh. Za enkrat do tega še ni prišlo, lahko se pa to zgodi, je dejal v svoji izjavi Bojan Šrot, župan MO Celje. Tako da kot se da iz različnih dopisovanj na družabnih omrežjih se da ugotoviti da  prav sedaj, nekatere profile občanov konkretno mika  do gredo in se družijo ob Šmartinskem jezeru, na Celjski koči, da  skupinsko kolesarijo, da o sprehodih ob Savinji ter posedanju v skupinicah med katerimi so vsi brez mask seveda ob »obveznem« neupoštevanju  varnostne in socialne razdalje, pa ni potrebno izgubljati besed. Do kdaj bo to šlo tako, do prve okužbe in do takrat ko bo to zelo blizu vas in vaših bližjih. Če si ne želite nič od prej omenjenega pa zagotovo ste ZA upoštevanje odlokov v dobro vseh, mar ne? V.K.T.

Tue, 31. Mar 2020 at 18:11

0 ogledov

Jože Biščak, odprto pismo gospodu Harlemu Désirju: Brez kritične distance sramotite ugled OSCE!
Resnično sem utrujen od izbruha propagande, ki jo po menjavi vlade 13. marca, ko je levosredinsko vlado Marjana Šarca zamenjala desnosredinska vlada Janeza Janše, zganjajo nekateri slovenski novinarji, uredniki, predvsem pa Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Ta aktivistična vojna, ki jo poganja sovraštvo ne samo do Janše, ampak do desno usmerjenih in konservativnih ljudi nasploh, je brez primerjave v novejši zgodovini Slovenije. In vi, gospod Harlem, ji nasedate in s tem sramotite ugled organizacije, kakršna je OVSE (https://www.osce.org/representative-on-freedom-of media/449287). Pritlehno pisanje raznim mednarodnim organizacijam, kjer je polno manipulacij, zavajanj in laži, prihaja v času, ko se svet sooča z globalno krizo virusa COVID-19 in je zaradi virusa ogroženo na sto tisoče življenj. A to krizo slovenski medijski mainstream, ki je večinoma levičarsko usmerjen, nizkotno izkorišča za propagandno vojno in hujskanje, v javni RTV Slovenija, za katero vas tako zelo skrbi, pa krizo izrabljajo za politična obračunavanja. To je sramotno, nevredno novinarskega poklica, kaj takega v teh krajih že dolgo nismo videli. In potem se oglasite vi, ki takim zlorabam dajete javno in mednarodno podporo. Vaše besede zvenijo kot besede političnega komisarja socialistične internacionale iz nekih najbolj temačnih dni zgodovine 20. stoletja. Sklicujete se na sklep ministrskega sveta OVSE o varnosti novinarjev, ki je bil sprejet leta 2018 v Milanu, kjer so bile vse države in politični voditelji pozvani, naj se vzdržijo ustrahovanja, groženj ali obsojanja novinarjev. Ampak prav tega leta je nekdanji slovenski predsednik vlade Marjan Šarec (ki je svoja stališča pred odstopom s položaja premierja premaknil skrajno levo) pozval podjetja v državni lasti, naj premislijo, ali bodo oglaševala v medijih, ki naj bi domnevno širili nestrpnost. V resnici pa so bili to mediji (konzervativne usmeritve), ki so ostro kritizirali vlado in njihovo politiko. Takrat se nam v bran ni oglasila nobena novinarska organizacija, tudi vi ste bili tiho kot miš, čeprav sta bili svoboda medijev in svoboda govora resno ogroženi. Celo več. Novinarsko društvo (DNS) je tako držo premierja, ki spominja na najbolj temne čase socialističnih diktatur, navdušeno pozdravilo in se pridružilo gonji zoper revijo Demokracija, ki je ves čas zagovarjala svobodo govora in svobodo nasploh. Mene so levičarski novinarji celo ovadili za verbalni delikt, zaradi izražanja mnenj sem bil petkrat zaslišan na policiji. Kje ste bili takrat? Zakaj ste bili tiho? Odgovor, ki se mi ponuja sam od sebe je, da ste stisnili rep med noge zato, ker tudi sami zganjate levičarski politični aktivizem. Sram vas je lahko! In naprej. Zaskrbljeni ste, ker naj bi premier Janez Janša »verbalno napadel« javno radiotelevizijo. Če vam bo želel, vam bo Janša sam odgovoril, o javni radioteleviziji in njihovi »neodvisnosti« samo tole. Ko so leta 2016 novinarji in uredniki javne RTV ter »zaskrbljena javnost« (beri: levičarski aktivisti) na seji programskega sveta RTV Slovenije zahtevali »pravico do komentiranja« in spoštovanje »novinarske in uredniške neodvisnosti«, so imeli plakat, da katerem je pisalo »smrt janšizmu«, se pravi smrt Janezu Janši (https://nova24tv.si/slovenija/vlada-na-kolodvorski-je-groznja-demokraciji-in-blaginji-te-drzave/). Zdaj pa pozor! Takrat na oblasti sploh ni bil gospod Janša, ampak je vlado vodila leva politična opcija. Ampak ogrožal jih je opozicijski poslanec Janša, brez kakršnekoli politične moči. To je bila norost brez primere, novinarji javne televizije pa so sneli svoje maske. Bom napisal zelo neposredno: te novinarje moti, ker je Janez Janša sploh živ. Jasno so izrazili svoje stališče, da bi ga najrajši videli mrtvega. In vi jih podpirate? Gonji zoper konzervativnega politika Janšo so se taisti novinarji in uredniki priključili letos, ko so levičarski aktivisti organizirali protest proti oblikovanju desnosredinske vlade. Na ulici je bilo med drugim slišati vpitje: »Ubij, ubij, Janšo!« Watch the video. RTV Slovenia journalists actively participated in this. And leftist (socialist) activists shouted: Kill, @JJansaSDS! pic.twitter.com/jqx2PNR8SH — Joze Biscak (@JozeBiscak) March 29, 2020 Zakaj ste bili takrat tiho? Sram vas je lahko! Še to. Javno medijsko hišo smo pod grožnjo prisile primorani plačevati davkoplačevalci. Gre za prisilno dajatev, ne za prosto izbiro posameznika, da bi sam odločil, kateri televiziji bi plačeval njihove storite in s tem katero televizijo bo spremljal. V Sloveniji so novinarji varni, vsakdo lahko deli svoje ideje, razlaga svoj pogled na svet, zagotovljena mu je pravica do pisanja in izražanja česarkoli. Se bodo pa morali tudi novinarji in uredniki zavedati, da ne živijo v milnem mehurčki in da njihovo delo sproži različne odzive javnosti. Za medije in novinarje, ki odkrito simpatizirajo z levo (progresivno) politično opcijo in ki jih vi nekritično branite, je v Sloveniji značilno, da se njihova politična korektnost hitro spreminja v radikalne različice mnenjskega strupa. Njihova obsedenost z idejo kulturnega marksizma, da je treba razgraditi vse, kar samo diši po kontervativnosti, je prešla v obsesijo in personalizacijo zla enega samega človeka – Janeza Janše. Pri tem svojem sramotnem početju, kjer prednjačijo prav na javni radioteleviziji, ne izbirajo sredstev. Da bi dogajanje v Sloveniji še bolje razumeli, vas vabim, da preberete še moje pismo IPI (http://www.demokracija.si/fokus/joze-biscak-ime-cesa-je-ipi.html) in pismo ECRI (http://demokracija.eu/focus/joze-biscak-editor-in-chief-of-the-weekly-magazine-demokracija-an-open-letter-to-the-european-commission-against-racism-and-intolerance-ecri-at-the-council-of-europe.html). Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija   

Tue, 31. Mar 2020 at 17:26

0 ogledov

V Sloveniji število okuženih še vedno narašča!
V Sloveniji število okuženih še vedno narašča. Slaba novica pa je ta, da so danes umrli kar štirje ljudje. Do 30.3.2020 do 24.ure je bilo opravljenih 22.474 testiranj. Pozitivnih testov je bilo 814. Pri nekaterih je bil test opravljen večkrat, tri osebe pa so test opravile v tujini, piše NIJZ. Poglejmo, koliko je okuženih po regijah:- Osrednjeslovenska: včeraj – 256, danes – 270, (+14)- Savinjska: včeraj – 151,  danes – 158, (+7)- Gorenjska: včeraj – 54, danes – 54, (0)- Goriška: včeraj – 11, danes – 11, (0)- Podravska: včeraj – 64, danes – 64, (0)- Dolenjska in Bela Krajina: včeraj – 91, danes – 98, (+7)- Obala: včeraj – 15, danes – 17, (+2)- Posavska: včeraj – 8, danes – 9, (+1)- Zasavska: včeraj – 14, danes – 14, (0)- Notranjska: včeraj – 27, danes – 28, (+1)- Koroška: včeraj – 34 danes – 34, (0)> Skupaj Slovenija – prirast od včeraj na danes +32.V Mariboru ni bilo novih okuženih. Največji prirast pa se ponovno zgodil v Šmarju pri Jelšah. Stanje #Covid_19 (30. 3. 2020) do tega trenutka @UKCMaribor je sledeče:➡️Skupno število hospitaliziranih pacientov je 34, od tega je 9 pacientov v intenzivni enoti, od teh devetih je 8 pacientov intubiranih (respirator). pic.twitter.com/hSvnxnx4X0 — UKC Maribor (@UKCMaribor) March 30, 2020 Trenutno je stanje v SV Sloveniji takšno:- Maribor 18 okuženih- Hoče – Slivnica 1 okužen- Rače – Fram 1 okužen- Duplek – 2 okužen- Pesnica – 1 okužen- Miklavž na Dravskem Polju – 2 okužena- Slovenska Bistrica – 9 okuženih- Lenart – 2 okužena- Lendava – 6 okuženih- Ljutomer 15 okuženih- Ormož 4 okužen- Odranci 1 okuženi- Murska Sobota 2 okužena Še vedno ima največ okuženih Ljubljana, kar 170, v Šmarju jih je 97 in v Metliki 48.Do 30.3.2020 (DO 24.00) je bil vsaj en primer okužbe s COVID-19 potrjen v 132 občinah (625 vseh občin v Sloveniji), več kakor dva primera pa sta bila potrjena v 81 občinah. V @UKCMaribor smo danes prejeli in prevzeli pošiljko 10 medicinskih ventilatorjev, ki se že pripravljajo za uporabo. pic.twitter.com/icY6NFEhJb — UKC Maribor (@UKCMaribor) March 31, 2020

Tue, 31. Mar 2020 at 17:12

0 ogledov

Evropa – kontinent COVID-19
BELGIJAPostelje v bolnišnicah po državi so vse bolj polne, razmere so vse bolj zapletene. V Belgiji je za koronavirusno boleznijo umrla 12-letna deklica, so sporočile belgijske oblasti. To je prva smrt otroka zaradi novega koronavirusa v Belgiji, kjer je skupaj do zdaj umrlo 705 ljudi, okužilo pa se jih je 12.775. Smrt zaradi covida-19 pri tako nizki starosti je zelo redka, je povedal tiskovni predstavnik belgijske vlade Emmanuel Andre. Dodal je, da je smrt vse pretresla, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Deklica je tri dni pred smrtjo dobila vročino, pa je povedal drugi tiskovni predstavnik vlade Steven Van Gucht. Dodatnih podrobnosti o smrti 12-letnice niso razkrili, vključno s tem, ali je imela še kakšne druge zdravstvene težave. V Belgiji so vse skupaj zabeležili 705 smrtnih žrtev novega koronavirusa, od tega 98 v zadnjem dnevu. Potrdili pa so 12.775 okužb, v zadnjem dnevu 876, navaja belgijska televizija RTBF. Trenutno je hospitaliziranih 4.920 ljudi, od tega 1.021 na intenzivni negi. V zadnjih dveh tednih je bolnišnico zapustilo 1.696 bolnikov. Postelje v bolnišnicah po državi so vse bolj polne, tako da so tam razmere vse bolj zapletene, je povedal Andre. ITALIJAV Italiji končno pada število novo okuženih, a se povečuje število mrtvih. Italija se še dolgo časa ne bo pobrala. Koronavirus jo je najbolj prizadel. Čeprav ji po številu okuženih sledita tudi Španija in Francija, a tako hudo, kot je v Italiji ni nikjer. Oblasti v Italiji so našteli 11.591 smrtnih žrtev. Toda po skoraj treh tednih zaustavitve je bilo nekaj spodbudnih znakov, da zadnji ukrepi delujejo. Porast novih pozitivnih primerov ni bil nikoli nižji, povečal se je za 4%, kar je za polovico manj kot pred štirimi dnevi (8,3%) in štirikrat manj kot pred dvema tednoma. Prvič od začetka pandemije v Italiji se je število okuženih ljudi, v Lombardiji, najbolj prizadeti regiji, povzpelo iz 25.006 za 25.392 (v nedeljo). Vlada je medtem napovedala, da bo karantena, ki so jo uvedli 10. marca, trajala “zelo dolgo” in jo bodo odpravili postopoma.  Ukrepi, ki se iztečejo 3. aprila, pa bodo zagotovo podaljšani. Hudo je z zdravstvenimi delavci, ki so najbolj izmučeni.  Številni izmed njih v času trajanja svojih osem-, deset- ali dvanajsturnih izmen ne pijejo vode, da jim tako ne bi bilo treba iti na stranišče in s tem sneti zaščitne opreme, ki jo tudi v Italiji, kot povsod po svetu, primanjkuje. FRANCIJAV Franciji med učenjem na daljavo "izgubili" več tisoč šolarjev. Francoski minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer je danes ocenil, da so v prvih dveh tednih, odkar so zaprte šole v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, učitelji "izgubili med pet in osem odstotkov učencev", s katerimi ne morejo vzpostaviti stika za učenje na daljavo. Opozoril je. da obstaja veliko tveganje za povečanje neenakosti med družinami, v katerih se otroci lahko šolajo doma na daljavo in tistimi, ki tega ne morejo, ker nimajo interneta ali tiskalnikov. Za Cnews je dodal, da gre za prve ocene in da so sprejeli več ukrepov, da bi te osnovnošolce in srednješolce "našli". GRČIJAGrški premier poziva politike, naj se v boju proti pandemiji odpovedo polovici plače. Grški premier Kiriakos Micotakis je pozval člane vlade in poslance iz vrst svoje stranke Nova demokracija, naj se za dva meseca odpovedo polovici svoje plače ter jo namenijo v sklad za boj proti pandemiji covida-19. Predsednica države Katerina Sakelaropulu je v to že privolila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Kar zadeva grožnjo zdravju, smo vsi enaki," je danes poudaril grški premier in dodal, da mora v boju proti pandemiji vsak prispevati po svojih močeh. Ob tem se je zavzel, da bi bili politiki v prvih vrstah solidarnosti. Izrazil je še prepričanje, da bodo zgledu politikov Nove demokracije kmalu sledili še funkcionarji iz drugih grških strank. POLJSKAZaostrovanje ukrepov v boju proti koronavirusu. Na Poljskem bodo od srede za najmanj dva tedna dodatno zaostrili ukrepe v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kot je danes odločila vlada, bodo med drugim omejili gibanje mladoletnim osebam, zaprli parke in hotele ter omejili število kupcev v trgovinah. Poljski premier Mateusz Morawiecki je ukrepe izpostavil kot nujno potrebne, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Da bi zmanjšali zbiranje mladih, bodo vsi mlajši od 18 let lahko odšli od doma samo v spremstvu odrasle osebe. Zaprli bodo frizerske in lepotne salone, parke, plaže in večino hotelov. NEMČIJAV Nemčiji potrjenih 128 novih smrti. Skupaj je tako v Nemčiji umrlo 583 ljudi, potrjenih pa imajo 61.913 primerov okužb. Od včeraj je bilo potrjenih 4615.  EVROPSKA SKUPNOSTVon der Leynova: Izredni ukrepi v pandemiji morajo biti omejeni in sorazmerni. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dan po uvedbi novih izrednih ukrepov na Madžarskem opozorila, da morajo biti izredni ukrepi, ki jih sprejemajo članice EU v pandemiji, omejeni in sorazmerni. Izjava von der Leynove je sicer splošna - nanaša se na vse članice in Madžarska v njej ni izrecno omenjena. "Živimo v izrednih časih in vlade načeloma morajo imeti orodja za hitro in učinkovito ukrepanje za zaščito javnega zdravja naših državljanov," je zapisala predsednica. Ob tem je po njenih besedah ključno, da se izrednih ukrepov ne sprejema na račun temeljnih načel in vrednot. "Demokracija ne more delovati brez svobodnih in neodvisnih medijev. Spoštovanje svobode izražanja in pravna varnost sta v teh negotovih časih ključna," je poudarila. SVETSkupno je novi koronavirus po svetu do zdaj (30.marec 2020) terjal več kot 38 tisoč žrtev.  

Tue, 31. Mar 2020 at 14:35

0 ogledov

V Španiji je hudo, zelo hudo
Španija je objavila še en neslavni rekord v številu ljudi, ki so umrli zaradi koronavirusa. V zadnjem dnevnem biltenu, objavljenem v torek, 31. 3. 2020, je bilo v preteklih 24 urah 849 smrtnih žrtev - skupno že 8.189 umrlih. Po potrditvi najhujšega dne od začetka izbruha bolezni so oblasti povedale, da se je število novih okužb povečalo za več kot 9.000 na dan. Povišanje je za 3.000 več kot prejšnji dan. Te številke prinašajo skupno število potrjenih primerov na več kot 94.000, kar je več kot 8.000 v 24 urah. To je hud udarec za državo, katere zdravstvene storitve niso na visokem nivoju in je bolnišnice na številnih področjih preplavila pandemija. Španija je v tretjem tednu nacionalnega zastoja. Za konec tedna so napovedali še več omejitev gibanja.  »Še hujše bo,« pravijo analitiki, »saj vrhunca epidemije Španija še ni doživela.« Tako vam znova polagamo na srce: ostanite doma. V kolikor pa morate od doma, potem uporabljajte zaščitne rokavice in masko za obraz. Pogosto si umivajte in razkužujte roke.
Teme
Vane KTegov kučaan in njegove marionete marjan šarec Alenka Bratušek miro cerar Karel Erjavec Dejan Židan

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Vane K. Tegov: En palček in sedem klečeplaznih bledoličnikov, ki jim inštalacija vladanja ni uspela