SI
Komentar dr. Vinko Gorenak: Janez Cepec in Micka Resnica iz Srednjega Kašlja
V Fokusu
Novice

Torek, 14. januar 2020 ob 13:30

Odpri galerijo

Janez Cepec je bil leta 1990 več kot polnoleten, zato je glasoval za samostojno Slovenijo, kar se mu je zdelo povsem normalno in pošteno. Leta 1991 pa je bil pripadnik Teritorialne obrambe, v skladu s svojimi prepričanji je iskreno in pošteno opravljal svoje naloge obrambe samostojne Slovenije. Verjel je tudi v to, da bo Slovenija postala druga Švica in da bodo on in njegovi otroci  živeli veliko bolje, kot smo živeli v propadli državi Jugoslaviji.

Njegova prepričanja

Njegovo življenje, zlasti pa višina njegove plače in čas njegove upokojitve sta ga popolnoma razočarali. Njegova plača in njegova pokojnina sta namreč vsaj 70 odstotkov nižji od tiste, ki ju je on imel v mislih v času, ko je verjel, da bomo postali druga Švica. Toda Janez Cepec ima nekatere povsem jasne poglede na dogajanje v državi. Naj nekatere naštejem.

Na svojem starem prenosnem računalniku, ki deluje zelo počasi, redno prebira dnevno časopisje, kot so Delo, Dnevnik, Večer, redko kdaj kaj drugega, vsak večer pa seveda obvezno pogleda POP TV, tu in tam Planet TV, pa tudi RTV Slovenija. Kar prebere v časopisju in kar vidi in sliši po televiziji, je zanj sveta resnica.

Zato mu je povsem jasno, da je zasebno šolstvo ali zdravstvo nekaj hudo zavržnega in da se je treba proti temu boriti. Janez Cepec sicer ima svojo izbrano zdravnico, ki je zasebna zdravnica, a ta njen status ga posebej ne zanima, saj je z njo zelo zadovoljen. Tudi dva njegova otroka sta hodila na cerkveno srednjo šolo, saj je Janez Cepec precej veren človek, a ga to, da je cerkvena srednja šola zasebna, ne moti. Seveda pa mu je jasno, da se je treba proti zasebnemu  šolstvu in zdravstvu boriti, saj je to nekaj slabega, tako je pač prebral v časopisju in tako so poročali na televiziji. Torej je vse jasno.

Za nizko plačo, ki jo je imel v trgovskem podjetju, so po njegovem mnenju krivi kapitalisti, ki so lastniki podjetja, kjer je Janez Cepec delal. Ti se kopajo v denarju, imajo zasebna letala, jahte na morju, razkošne vile in še kaj. Posledica tega je bila njegova nizka plača. Stvar je povsem jasna in razumljiva, saj tako poroča časopisje in televizije, ki jih spremlja. Toda Janez Cepec je vesel, da se je upokojil. Pokojnina je sicer zelo nizka in težko bo preživel, toda vesel je, da imamo v Sloveniji Karla Erjavca, ki se je in se bo še naprej boril za upokojence. Res je, da Erjavec ni minister za delo in socialo, kamor sodijo pokojnine, toda Janez Cepec mu verjame, da se bo na mestu obrambnega ministra boril za upokojence.

Janez Cepec spremlja tudi politiko, seveda skozi poročanje časopisja in televizij, ki jih spremlja. Dolgo časa po osamosvojitvi je volil za LDS, ko je ta stranka izginila, je svoj glas zaupal stranki Zares, ko je tudi ta izginila, je svoj glas zaupal Jankovićevi PS, ko je tudi ta izginila, je šel njegov glas SMC. Sedaj ugotavlja, da bo tudi ta stranka izginila, zato se je dokončno odločil. Vsi so enaki. Na volitve sploh ne bo več šel. Zakaj pa bi šel, saj stranke, za katere glasuje izginejo, njegov glas pa tako ali tako nič ne šteje.

Politična desnica in stranke na desnici so za Janeza Cepca nesprejemljivi. Konec koncev so kar naprej pred sodišči, kar še posebej velja za Janeza Janšo, Franc Kangler pa tudi ni nič boljši. Z dejstvom, da nobeden od njiju ni bil obsojen za kakšna korupcijska kazniva dejanja, se Janez Cepec sploh ne ukvarja. Zanj je vse jasno in preverjeno po treh kriterijih, najprej so tako poročali časopisi, enako so poročale tudi televizije, ki jih gleda, pa tudi star preizkušen ljudski pregovor, »kjer je dim, je tudi ogenj« zagotovo drži. Torej sta kriva.

Njegove dileme

Poleg dokončnih prepričanj pa ima naš Janez Cepec tudi nekatere dileme. Pred nekaj tedni ga je soseda Micka Resnica obvestila, da obstaja nova televizija, ki se imenuje Nova24TV. Podarila mu je tudi zajetno zbirko revij Demokracija, na katero je naročena. Njen sin je tehnično precej neveščemu Janezu Cepcu njegov televizijski aparat programiral tako, da sedaj vidi tudi Nova24TV.  Ta dva medija pa sta v glavi Janeza Cepca pustila veliko dilem, na katere Janez Cepec nima pravega odgovora. Poglejmo nekatere.

V eni od izvodov Demokracije je Janez Cepec zasledil podatke o povprečnih plačah in pokojninah v zadnjih 20. letih. Podatki so kazali, da so se pokojnine in plače najbolj povečale med leti 2004 in 2008, kar za okoli 25 odstotkov. Seveda je pomislil, da gre v primeru Demokracije za desno politično trobilo, ki hvali prvo vlado Janeza Janše, ki ga on ne mara. Toda Janez Cepec je skrben mož. Vse svoje plačilne liste je vestno shranjeval. Ne, si je rekel, takole mi pa ne bodo lagali. Zakopal se je v svoje stare plačilne liste, računal in računal, ter naračunal, da se je njegova plača med leti 2004 in 2008 resnično povečala za več kot 25 odstotkov. In to v času prve Janševe vlade?

Presenečen je bil. Naslednje jutro se je odpravil na kavo k že omenjeni Micki Resnica, ki mu je podarila kup Demokracij. Ona je upokojena že več kot 20 let. Janez Cepec je želel preveriti, če se je tudi njena pokojnina v tistem času povečala za okoli 25 odstotkov. Micka Resnica je bila nekoč računovodkinja, zato je pred našega Janeza Cepca položila vse izračune o njeni pokojnini. S številkami mu je dokazala, da se je tudi njena pokojnina v tistem času povečala za 25 odstotkov. Še več, s številkami mu je še dokazala, da se pokojnine po odhodu prve Janševe vlade, le malenkostno povečujejo. Kako je to sploh mogoče, se je spraševal Janez Cepec, saj časopisi in televizije, ki jih  spremlja že desetletja, poročajo nekaj povsem drugega.

Še večje presenečenje se je za Janeza Cepca zgodilo, ko je nek večer gledal Nova24TV. Tam so poročali o tem, da država Slovenija porabi 1963 evrov mesečno za oskrbo enega ilegalnega migranta. Ne, ne, to je pa čista laž, je pomislil Janez Cepec. Če jaz dobim za 40 let dela 500 evrov neto mesečne pokojnine, kako bi torej država za delo sposobnega mladeniča, ilegalnega migranta, porabila 1963 evrov mesečno? A Janez Cepec je postal previden, česar takega nikoli ni zasledil v časopisju in na televizijah, ki jih je spremljal. Pozoren je postal na podatek, da je 1963 evrov mesečnih stroškov za enega ilegalnega migranta izračun Računskega sodišča in ne televizije Nova 24TV. Zadevo je hotel razčistiti do konca. Poklical je sina Micke Resnica, ki je računalništva vešč mladenič in ga prosil, če mu lahko najde poročilo Računskega sodišča, ki o tem govori. Presenečenje je bilo popolno. Janez Cepec Računskemu sodišču verjame, saj je vendarle sodišče.  In tudi tam je naveden enak podatek: država za enega ilegalnega migranta mesečno nameni 1963 evrov, pokojnina Janeza Cepca pa je 500 evrov.

Njegovi novi zaključki

Hudo razočaran je bil Janez Cepec. Da mu časopisi in televizije, ki jih je spremljal, lažejo? Je kaj takega sploh mogoče, se je spraševal? Ne, ne, si je dejal. Od sedaj dalje bom informacije medijev preverjal in si ustvaril svoje mnenje o njihovem poročanju, je kot pribito sklenil Janez Cepec. Tudi Micko Resnica pogosteje obišče, da ob kavi kakšno rečeta o aktualni politiki. Kam bo šel njegov glas na naslednjih volitvah, pa bo še premislil. Celo življenje se učimo, sam pri sebi razmišlja Janez Cepec.

Čisto za zaključek pa naj povem, da Janez Cepec in Micka Resnica iz Srednjega Kašlja ne obstajata, tudi zato, ker Srednjega Kašlja ni. Vas pa sprašujem, ali ste podobni Janezu Cepcu ali Micki Resnica in koliko Janezov Cepcev in Mick Resnica morda poznate?

Vir: http://www.vinkogorenak.net/

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 26. Jan 2020 at 11:09

0 ogledov

Donosni balkanski posli s šoferji v Sloveniji
Zadnje dni se naveliko piše o donosnih poslih in lahkih zaslužkih na področju prometnih dovoljenj in licenc. Najnovejše medijske zgodbe se nanašajo na precejšnji kaos in močno dvomljive posle, ki potekajo na trgu usposabljanja tujih voznikov tovornjakov in avtobusov za temeljno kvalifikacijo, ki prek Sloveniji iščejo bližnjico do evropskih cest in boljših zaslužkov.. Po nekaterih ocenah gre za eno izmed najslabše urejenih področij, kjer številni mešetarji lahko in lepo služijo, odgovorni za nered pa si zatiskajo oči pred številnimi pomanjkljivostmi. Pomanjkanje voznikov v EU V Evropi v zadnjem desetletju strmo narašča povpraševanje po voznikih tovornjakov, že leta in leta jih kronično primanjkuje, posledično tudi zato ker opravljanje tega poklica poteka v izjemno zapletenih in težkih okoliščinah. Kljub temu je delo voznika tovornjakov v EU še vedno zelo mikavno za številne voznike iz držav bivše Jugoslavije, ki v svojih državah opravljajo enake posle, v enako težkih pogojih a za veliko manj denarja. Pogoj za opravljanje tega posla je izpit iz temeljne kvalifikacije, ki ga številni vozniki iz Bosne, Srbije in Makedonije opravijo in vsake 5 let obnavljajo v Sloveniji. Pri nas je kakšnih 20 podjetij s pooblastili za izvajanje usposabljanja iz temeljne kvalifikacije, vendar jih se s tem poslov dejansko ukvarja pol manj. Kaos je organiziran povzročajo ga mešetarji, največjo škodo imajo  tisti, ki delajo  pošteno. Kot poročajo mediji glavna zasluga za nered na trgu pripada ohlapni zakonodaji, ki jo zelo donosno izkoriščajo tisti,  ki so najbolj podjetni prav v neurejenih razmerah. To so »podjetniki« z območja nekdanje skupne države, ki se pojavljajo kot glavni posredniki med zainteresiranimi vozniki in tistimi, ki opravljajo storitve usposabljanja za temeljno kvalifikacijo. Najbolj naj bi jim ustrezal prav slab nadzor nad izvajanjem dejavnosti. Štirje inšpektorji z Inšpektorata za infrastrukturo, ki poleg vseh drugih obveznosti izvajajo občasne nadzore, temu zagotovo niso kos. Verjetno se je tudi zaradi tega, kot poročajo na portala Siol, ministrica Alenka Bratušek odločila za imenovanje komisije za izredni nadzor.  Lahko samo ugibamo kakšna vse dvomljive posle omogoča pomanjkanje nadzora na  tem področju.  Slišati je številne očitke, od tega, da nekateri ponudniki zagotavljajo svojim kandidatom vnaprej izpitna vprašanja, zato da jim sploh ni treba posebej se pripravljati na izpit. Nekateri menda sploh nimajo ustreznih pogojev za izvajanje usopsabljanja voznikov a to nikogar ne moti.  Veliko denarja naj bi se pretakalo iz roke v roko, kar neposredno škoduje državnem proračunu. Spremembe zakona o prevozih v cestnem prevozu, in Pravilnika o temeljnih kvalifikacijah za voznike motornih vozil v cestnem prometu, ki so bile sprejete preteklo jesen, ob  precejšnji zmedi, ki jo spremljamo na slovenskem političnem prizorišču, so bile vse prej kot resno in temeljito pripravljene. Zato menda niso prinesle nič več reda v omenjeni posel. Preberi še: https://www.prnjavor.info/mladenovic-falsifikovao-uvjerenja-o-vozackom-ispitu/ Doma jih preganjajo, v Sloveniji jih priporočamo Ob vsem tem je prav neverjetno s kako lahkoto v Sloveniji delajo posle tujci, ki jih v njihovih državah sumijo resnih kršitev zakona, ki naj bi jih zagrešili v podobnih poslih.. Najbolj razvpit je vsekakor primer Dalibor Dado Mlađenović, ki je v Bosni  obtožen za ponarejanje vozniških dovoljenj. O tem so na veliko poročali bosanski mediji v zadnjih dveh letih, sedaj se je njegovo ime pojavilo tudi v slovenskih medijih.   Mlađenović kot je razvidno iz Ajpesa ima tudi v Sloveniji podjetje Koda 95, ki se ukvarja prav s temeljno kvalifikacijo. in po nekaterih informacijah, naj bi bi eden večjih zaslužkarjev, ki delodajalce menjava po načelu “kdor ponudi več” za to da jim pripelje čim več kandidatov iz Srbije in Bosne.  Po njegovi balkanski poti naj bi v Slovenijo prišlo vsaj nekaj tisoč voznikov, ki so izpit za temeljno kvalilfikacijo opravili pri različnih podjetjih. Kljub temu da je v Bosni ovaden resnih kaznivih dejanj Mlađenović v Sloveniji lahko povsem nemoteno opravlja svoje posle. Še več, za pičlih 100 ali 200  EUR, kolikor stane članarina v Obrtno podjetniški zbornici Slovenije ga uslužbenci zbornice priporočajo svojim članom, ki zaposlujejo voznike. Ob vsem tem se je smiselno vprašati, ali ne živimo v državi, ki je postala zavetje in dobra priložnost tistim balkanskim podjetnikom, ki podobnih nečednosti ne morejo več opravljati doma???? Se še spomnite časov, ko je veljalo obratno?  

Sun, 26. Jan 2020 at 10:21

0 ogledov

Smrtonosni virus iz Kitajske se širi. En človek zbolel tudi na Dunaju
Milijonska Kitajska mesta, so kot mesta duhov. Nihče ne sme ne ven, ne notri. Enostavno so upostošena, trgovine so prazne. Zaloge se kopičijo.  V karanteni že 16 kitajskih mest oziroma več kot 60 milijonov prebivalcev. Prevlada strah, da Kitajska virusa ne bo mogla omejiti. Zaradi smrtonosnega virusa, ki se je pojavil v mestu Wuhan na Kitajskem, je umrlo že 56 ljudi, skoraj dva tisoč ljudi je zbolelo. Raziskovalci domnevajo, da bi lahko virus, ki naj bi izbruhnil na tržnici v mestu Wuhan, prišel od kač.  O prvem primeru suma poročajo tudi z avstrijske prestolnice Dunaj. Gre za stevardeso, ki je na Dunaju od 24. januarja in je pred nekaj dnevi pripotovala z Wuhana. Trenutno je v izolaciji na eni od dunajskih bolnišnic. Dokončni rezultati preiskav naj bi bili znani v 48 urah, piše STA. Na Hrvaško je prispel celo avtobus s Kitajskimi turisti prav iz mesta Wuhan. Zaradi virusa so oblasti v mestu Wuhan že začele graditi bolnišnico, ki bo lahko sprejela tisoč pacientov. Končana naj bi bila v vsega šestih dneh. V načrtu je tudi druga bolnišnica za 1.300 ljudi. V pokrajino Hubei, kjer je največ obolelih, so oblasti napotile posebne zdravstvene ekipe, ki bodo pomagale pri zdravljenju. Za obolele je značilno, da dobijo zvišano telesno temperaturo in suh kašelj, po enem tednu se pojavi zasoplost a takrat je že skoraj prepozno. AUTOBUS PUN KINEZA IZ VUHANA PREŠAO GRANICU SA HRVATSKOM! Velika panika u komšiluku, otkriveno i KAKO SU DOŠLI! https://t.co/KJqVOpx22e via @espresors — Vida Kocjan (@VidaKocjan) January 26, 2020

Sat, 25. Jan 2020 at 18:48

318 ogledov

Franc Kangler: “Globoka država je ugrabila vse medije, državno administracijo, javno televizijo, ki ni več javna!"
Po dolgem času se je na svojem Facebooku profilu ponovno oglasil nekdanji mariborski župan Franc Kangler, tudi tokrat kritično do vseh zvodov oblasti in seveda režimskih medijev. V uvodu opozori na dvojna merila v naši državi, primerja neko gospo, ki jo je zaradi neizdanega računa doletela kazen v višini 3 tisoč evrov in Jankovićevega sina, ki bo za goljufijo v vrednosti 60 tisoč evrov plačal le 2 tisoč evrov kazni. V nadaljevanju izpostavi primer ilegalca, ki ne bo preganjan, ker naj bi bil sodni postopek predrag, kar pa ni bilo problem, ko je bilo potrebno kršiti človekove pravice in izvajati krivice nad njim, kar sta med drugim priznala tudi Ciril Ribičič in Rudolf Moge. Glede na aktualno dogajanje se je po njegovem mnenju vladi odpeljalo, kar pa lahko končamo samo demokratično, na volitvah. 

Sat, 25. Jan 2020 at 18:25

248 ogledov

Skriti migrantski »hotel« kar sredi gozdov občine Središče ob Dravi
Migranti so nedolgo nazaj za začasno postojanko očitno izbrali zapuščeno hišo med gozdovi v naselju Godeninci v občini Središče ob Dravi. V njej so namreč odkrili kupe oblačil in odpadkov, ležišča so bila povsod, najden je bil tudi dokument, zahteva za azil, ki je bila izdana v Bosni, je pred dnevi poročal spletni Štajerski tednik. V središki občini je prisoten strah pred migranti. Nanje opozarjajo kupi smeti in nekakšna improvizirana začasna bivališča v okoliških gozdovih, tudi v neposredni bližini stanovanjskih hiš, pa tudi nočni pasji lajež. Domačini lahko samo ugotavljajo, koliko migrantov prečka tamkajšnje kraje. Kot povedo, si nekateri zaradi strahu v temi na upajo več na sprehod, zaklepajo se v hiše, pozorni so tudi na avtomobile. Po pričevanju naj bi namreč že prišlo do kraj avtomobilov, ki naj bi jih zakrivili migranti. A to naj ne bi bilo vse. Migranti so vdrli v zapuščeno hišo ob cesti med gozdovi v Godenincih s hišno številko 16 ter si jo vzeli za začasno zavetišče. Po predmetih, ki so jih našli v omenjeni hiši, so tod prespali, se najedli in preoblekli ter podali naprej na pot. Šlo naj bi za večje skupine migrantov.  Kako in kdaj so se prvič pritihotapili v hišo ni jasno, stanje v omenjeni hiši pa naj bi bilo katastrofalno, celo ogabno, še poroča Štajerski tednik, Vir: https://www.tednik.si/

Sat, 25. Jan 2020 at 12:51

383 ogledov

Kolumna dr. Vinko Gorenak: "Draga Ljudmila, to je pa preveč, tudi za moj želodec!"
Med SDS in NSi se iskri že nekaj let. Nikoli in nikdar, niti kot poslanec DZ, niti sedaj kot upokojenec, nisem podžgal niti ene iskrice. Prej obratno, v pogovorih s poslanci na eni in drugi strani, sem skušal delovati pomirjevalno in posameznim sogovornikom dopovedovati, da medsebojni spori ne koristijo ne eni, ne drugi strani, koristijo pa zagotovo politični levici. Nenazadnje je nekaj jasno. SDS je vlado vodila dvakrat in NSi je bila obakrat resen in kredibilen partner, kar še posebej velja za drugo Janševo vlado, ko so SLS, DL in DESUS že zdavnaj stisnili rep med noge in pobegnili, je NSi ostala do konca. In to šteje. Še vedno sem prepričan, da sem imel prav in še imam prav. V Sloveniji nič ne kaže na to, da bi ena stranka sestavila vlado, te bodo očitno še naprej koalicijske in če kdorkoli na desni strani želi sestaviti vlado bo odvisen od koalicijskih partnerjev. Tudi zato sem bil dolgo časa, vsaj v javnosti seveda tiho. Včerajšnje izjave Ljudmile Novak, EU poslanke v Odmevih, pa so sodu izbile dno tudi pri meni. Čeprav je bilo to dno mnogo trdnejše in stabilnejše, kot pri nekaterih kolegih iz SDS. Po včerajšnjih Odmevih je Nsi v twittih povzela izjave Ljudmile Novak. Takole so zapisali: @NovaSlovenija @LjudmilaNovak v @TVOdmevi: V kolikor bi madžarski Fidesz spoštoval človekove pravice, neodvisnost sodstva in druge demokratične vrednote, ki jih zagovarja @EPP, ne vidim težav, da ostane v @EPP. A zaenkrat nič ne kaže, da bi se to zgodilo. Naj takoj povem, da nimam nobenega problema s tem kako je Ljudmila Novak glasovala v EU parlamentu, ko je podprla resolucijo, ki obsoja Madžarsko in Poljsko, to je njena pravica, čeprav se z njenim glasovanjem ne strinjam. Toda zmotile so me njene besede, da Madžarska ne spoštuje neodvisnosti sodstva. Ljudmila Novak, mi seveda lahko, s konkretnimi primeri dokaže, da Madžarska tu in tam krši človekove pravice v sodnih postopkih. Tega se zavedam tudi sam. Toda statistika ESČP je precej jasna, ena največjih kršiteljic človekovih pravic v sodnih postopkih je Slovenija. Kar dober spomin imam, toda ne spomnim se situacije ko bi Ljudmila Novak obsodila početje slovenskih sodišč. Še več leta 2014 je slovensko pravosodje nezakonito (odločitev US) v zapor poslalo vodjo opozicije Janeza Janšo. Tisti čas nisem slišal odločne besede Ljudmile Novak, ki bi se temu zoperstavila. Še huje, njena NSi je rekla, da je Janez Janša pač politik v zaporu in ne politični zapornik, kar se je kasneje dokazalo. Pričakoval bi, da bo odločna borka za krivice, ki jih povzroča pravosodje nastopila na kakšnem zborovanju pred sodiščem. Nič od tega se ni zgodilo. Toda tudi to je njena pravica, vsak od nas pač odloča kje in kaj bo govoril. Tisto kar želim povedati pa je nedopustna dvoličnost. Če Ljudmila Novak v početjih zoper Janeza Janšo ali recimo Franca Kanglerja ni videla nobenega problema, je sprenevedava dvoličnost to, da danes to očita Viktorju Orbanu in Madžarski, kjer niso za zapahe poslali nobenega opozicijskega voditelja. Ne Ljudmila Novak, tega pa ne prenesem več in zato se oglašam. Poudarjam da sem se zato oglasil prvič po vseh teh letih iskrenja med SDS in NSi, takole: dr. Vinko Gorenak Nimam pripomb, imam pa vprašanje. V zadevi Patria je SLO pravosodje @JJansaSDS in soobtoženim” sodilo za nekaj, kar ni KD” (28.člen Ustave), to je bila ugotovitev US ob razveljavitvi zadeve. Vprašanje za vas: Zakaj takrat, niti ob odločbi US, ni bilo vaše stališče povsem enako?Ljudmili Novak nisem hotel oporekati stališča, do tega vprašanja, zato sem ji postavil le in samo vprašanje. Za tiste, ki še vedno ne veste realnosti v odločitvi US v zadevi Patria naj še enkrat pojasnim, kaj je odločilo US. Ustavni sodniki so odločili, da so v zadevi Patria sodišča sodila o nečem kar sploh ni kaznivo dejanje (28. člen Ustave RS). Toda minilo je 24 ur in niti Ljudmila Novak niti NSi mi nista odgovorila. Toda Ljudmila Novak je šla še dlje. Takole je dejala včeraj: @LjudmilaNovak …”Jasno je, da stranka, ki je financirana s strani Fidesza, mora braniti gospoda Orbana…« Pazite, ker je SDS v praksi edina stranka, ki ima podobna politična stališča, kot Viktor Orban in njegova FIDES, je torej precej jasno, da se je njena izjava nanašala na SDS. Toda bil sem previden in sem postavil naslednje vprašanje: dr. Vinko Gorenak Replying to @NovaSlovenija @LjudmilaNovak Še eno vprašanje. Prosim za podatek katera stranka je financirana s strani FIDES? Če bi bila slučajno to @strankaSDS in če mi javno posredujete materialne dokaze bom izstopil. Izvolite prosim. Uganili ste, minilo je 24 ur in nobenega odgovora na moje vprašanje nisem dobil. Morda bo kdo rekel, ja kdo pa naj bi odgovarjal penzionistu Gorenaku. No ja, glede na to da sem bil poslanec DZ in osebno poznam vse poslance NSi in njihove strokovne sodelavce, bi človek pričakoval, da mi bodo odgovorili z argumenti, toda očitno argumentov sploh nimajo. Za zaključek pa naj jasno povem, da nimam nobenega problema z glasovanjem Ljudmile Novak, imam pa velik problem z njeno dvoličnostjo, ki je bolj značilna za slovenske levičarje, ki v Bruslju zagovarjajo eno doma pa drugo, pri Ljudmili Novak, pa je problem še večji, ob enakih domnevnih problemih (pravosodje) na Madžarskem doma ne vidi nobenega problema, v Bruslju pa kriči na Orbana in Madžarsko. Ne to pač ni v skladu z mojimi pojmovanji poštenosti resničnosti, sploh pa demokracije. Kar se tiče sodelovanja med SDS in NSi pa le še tole, dobro je, da je Ljudmila Novak v Bruslju, in dobro je, da je ob teh iskrah, med posamezniki iz SDS in NSi, Matej Tonin tiho. http://www.vinkogorenak.net/

Sat, 25. Jan 2020 at 11:01

352 ogledov

Rado Pezdir in Igor Omerza o kriminalnih ozadjih ustanavljanja teritorialne obrambe
V petek, je v prostorih Celjskega doma potekla pogovorni večer z dvema mojstroma, raziskovalcema polpretekle zgodovina Slovenije, ki pa z svojo prodornostjo misli, ki jih mimogrede navržeta, med dvema vejicama, v miselnem preblisku  zvemo, da so ja to isti načini vladanja, bolje rečeno, kraja,  zamegljevanje,  enako farbanje lastnega naroda kako oni »izbranci« skrbijo in varujejo lastni narod. To pa posebej po drugi svetovni vojni, po »izbojevanih« težkih bojih ja imajo kot prvo skrb lastni narod, državo, pravično družbo. »Malo morgen«, nič od tega   razen prevar, spletkarjenja in okoriščanj, nič drugega ni bilo. Narod je pričakoval, in to mu je tudi ostalo, izbranci so se igrali po svoje. Ravno to nam hočeta gospoda avtorja povedati, ponazoriti kako to gre, oziroma je šlo, pravzaprav še danes gre prenekatera stvar, početje odločitev. Osnovna zamisel za Teritorialno obrambo izhaja oziroma je  nastala  ob sovjetskem  vdoru v takratno Češkoslovaško republiko. Takrat je vse v rajnki Jugi stisnilo, ja kaj pa če pridejo k nam , smo ja v trenutku »pomalicani od Rusov. O potrebi po denarju kot »kapitalistične« kategorije so se pogovarjali kot stari dobri mešetarji, pred narodom  pa kot ideološki »flancatorji«. Vzporednost delovanja UDBE je stara kot ex Yuga, ker so ves čas potrebovali denar za delovanje te vzporednosti in za njihov socialistični »nadstandard«.  Potem so lepo organizirali mrežo podjetij preko katerih se bo poslovalo z tujino za pridobitev deviz za lajšanje »kapitalističnih« glavobolov.  Spoznali so se na vse, na droge, na šverc z cigaretami, delali so ekonomske analize o dobičkonosnosti posameznega tržišča  ter potrebi zamenjave trga in posledično temu možnosti več »geldta« za UDBO biznise in zase. No, glede na omenjen čas krize ob sovjetskem vdoru v Češkoslovaško, so prišli da je treba ustanoviti vojsko, formacije ki bodo delovale lokalno, celo način vojskovanja so določili na podlagi izkušenj njihovih bratov, stricev, dedkov ter ocenili,  da bo to partizanski, gverilski  način vojskovanja. Požegnano je bilo iz Beograda in se spustili v delo po vseh delih ex Yuge. In je nastala Titova Teritorialna obramba, ki je bila najbolj uspešno po teritorialnem principu ravno tukaj pri nas. Spet bolj papeški od papeža. In ti old boysi so se naenkrat znašli pred nalogo, kako financirati oboroževanje in nakup vojaške tehnike, ker teh sredstev niso imeli dovolj, zato je TO iskala dodatna sredstva v občinah, podjetjih, potem pa se je preusmerila na banko. Tam pa so v dogovoru z Nikom Kavčičem, direktorjem Ljubljanske banke, z pomočjo Jožeta Murna začeli izvajati shemo vzporednega bančništva, pri čemer so podeljevali neregularne kredite, na osnovi katerih bi pridobili sredstva iz provizij  za financiranje oboroževanja TO. Preko šverca ki je bil temelj vzporedne ekonomije v preteklih desetletjih se ni dalo. Eni so nadaljevali s trato prakso. Drugi pa iskali nove moduse. En pa so želeli drugače pa sprva niso znali. Zato po stari dobri praksi brez vednosti slovenskega vodstva, bi naj šla Niko Kavčič, med vojno vosovec in oznovec, po vojni udbovec, takrat direktorja LB, in Miloša Ogrizka, načelnika varnosti v Teritorialni obrambi, v Pariz, da se pozanimata za nakup orožja. To je izvedel Tito in se razburil, ker vojska o tem ni bila obveščena. Ampak ne rečejo zastonj ali tjavendan  » Bilo koda UDBA svuda« so ušesa bila vsepovsod in atašeji tudi in nastane z za tiste čase. Nastala je kriza med »žleht« UDBOin dobro UDBO, se pravi delovati po »dovoljeni» proceduri,so  začeli  preiskavo o črnih fondih TO, so preiskovali te ljudi, predvsem Nika Kavčiča in Miloša Ogrizka. Preko celovškega podjetnika Borisa Bana so udbovci prišli do hudo obremenilnih papirjev za Miloša Ogrizka. V Banovem celovškem stanovanju sta namreč Kavčič in Ogrizek imela dolgoletno bazo, kjer sta prejemala bančne izpiske in uporabljala telefon, da jima v Sloveniji ne bi prisluškovali. Udba je preiskovala staro UDBO. Da pa eni niso mogli požreti spremembe in red ki ga je nastanek TO povzročila so nadaljevali z svojim podjetji v tujini, računi z mrežo ki jo je poznala malo števil ljudi. Ljubljanska  banka si je pridelala sloves » pralnice« mnogo prej kot pa je tole z iransko milijardo dolarjev, oziroma je bila na sezamu režimskih pralnic zlo visoko, z lovkami po  različnih državah, tudi takrat na uslugo prijateljskim državam, ob primerni nagradi.  Ti boji med eno in drugo UDBO  se končajo z opustitvijo  mrcvarjenja svojih do včerajšnjih kompanjonov v svojih » državno-finančnih« učinkovitih transakcij. Toliko jih je namreč bilo, ki o imeli lepljive roke od marmelade ko so vsi sočasno imeli roke v   denarnem »marmeladnem« glažu, da so se odločili ali so jih »določili« za umik nekje v svoje nekdanje domače kraje. O tej vpletenosti vseh priča tudi izjava pred neko komisijo  leta 1974 kjer bi naj Niko Kavčič dobil pripravljena vprašanja je gospodoma  Caru in Tuškeju, izjavil: »vesta kaj vidva, če bom vse po pravici povedal oziroma napisal, boste mene in mnoge druge obesili za noge kot Mussolinija, ter da stvari ki so jih takrat počeli in se tam razčiščujejo, so bili takrat normalne«. Teritorialna obramba ob proslavi 50 letnice je kvečjemu praznovala sramoto in vlogo »kukavičjega » jajca za zaščito sistema ter obvode za pranje in krajo denarja ki so ga nabranega porabili zase nekaj drobiža je šlo za TO. Izjema je obdobje pred osamosvojitvijo  ko je bila predvsem slovenska zaradi slovenskega naroda, pa še takrat je bilo treba odsloviti kakšnega pro JLA generala,  ki je še to orožje želel predati v roke okupatorski JLA. O tej  takratni »normalnosti« se prepričujemo tudi še  danes ko veliko denarja prihaja danes nazaj v slovensko zdravstvo  medije in če kjer. Še živeči zadnji direktor UDBE,ki je  bil strah in trepet  za območja okoli slovensko italijanske  meje , znan pod imenom Giovani dela Terra, ki pri nas sliši, čeprav že zaradi starosti rahlo naglušen,   na ime Janez Zemljarič ko se  je še do pred kratkem sprehajal ter odrejal to in ono. Obstoja ena anekdota  iz Celja, ko je nekaj mesecev nazaj  prišel na eno lokacijo z spremstvom na kosilo, pa mu je lastnik pokazal načrte za projekt,  ki ga vrsto let promovira in da želi najti financerja in da to stane 5 milijonov evrov, pa je se je 90 letni Zemljarič z dvignjeno eno obrvjo  zazrl v lastnika restavracije in rekel: »a samo toliko, za kva pa jaz nisem  zvedu prej«, skoraj nejevoljen , se vstal ter ob odhodu rekel, se vidiva fant! Zadnji iz sistema registriranih podjetij  iz udbovskega omrežja je ugasnilo leta 2012. Kako daleč so se zažirali v naš navidezno drugačen vsakdan.   Hudo za vedeti, še hujše pa v trenutku, ko vse to zveš, kajne! Vane K. Tegov
Teme
Dr Vinko Gorenak komentar

Zadnji komentarji

Viktor Hajsinger :

23.01.2020 15:01

Pa kaj?

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Komentar dr. Vinko Gorenak: Janez Cepec in Micka Resnica iz Srednjega Kašlja