SI
Ob obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika: Bil je človek vizije, moralne veličine in zgled prihodnosti
Bil je človek, ki je od svojih mladih let do svojega prezgodnjega slovesa pogumno gradil slovensko demokracijo. Naj nas njegov trud opominja, da si moramo za demokracijo nenehno prizadevati, pot do demokratične kulture pa bo dolga in trpka
V Fokusu
Novice

Petek, 10. januar 2020 ob 16:17

Odpri galerijo

dr jože pučnik

Danes je v organizaciji Kluba seniork in seniorjev SDS pred Državnim zborom RS potekala spominska slovesnost v spomin na dr. Jožeta Pučnika. Dr. Pučnik je umrl 11. januarja 2003 in se je v slovensko zgodovino zapisal kot politični disident in zapornik v prejšnjem totalitarnem komunističnem režimu, predsednik Socialdemokratske (zveze) stranke Slovenije in predsednik Demokratične koalicije Slovenije - DEMOS, ki je zmagala na prvih demokratičnih volitvah po drugi svetovni vojni spomladi 1990, in kot vladajoča koalicija v letih 1991−1992 Slovenijo uspešno osamosvojila ter dosegla njeno mednarodno priznanje. Uvodoma je vse prisotne nagovorila članica KSS SDS Bojana Kos, svoj prispevek na spominski slovestnosti pa sta s poezijo dopolnila tudi poslanka v DZ RS Alenka Jeraj in pesnik Tone Kuntner. Slavnostna govornica je bila dr. Andreja Valič Zver. 

V nadaljevanju objavljamo govor dr. Andreje Valič Zver, direktorice Študijskega centra za narodno spravo (SCRN), ki ga je imela na današnji slovesnosti pred Državnim zborom RS.

Dragi gospe in gospodje, spoštovani seniorke in seniorji SDS, dragi prijatelji,

najprej hvala organizatorjem, še posebej dr. Bojani Kos, za vabilo in ponovno organizacijo tega spominskega dogodka pred hramom slovenske demokracije, s katerim se spominjamo slovesa od očeta slovenske države dr. Jožeta Pučnika, ki nas je zapustil januarja 2003. Ta dogodek po svoji obliki spominja na tistega v Pragi, kjer se Čehi s hvaležnostjo in ponosom spominjajo velikega demokrata in prvega češkega predsednika po padcu komunizma Vaclava Havla. Oba velikana sta zaznamovala epohalne zgodovinske procese pred tremi desetletji in več.

Spoštovani,

pred poldrugim letom so v Evropskem parlamentu z najvišjimi častmi odprli konferenčno dvorano in jo poimenovali po dr. Jožetu Pučniku. Na simbolni ravni so s tem Pučnika postavili v vrsto drugih velikih evropskih politikov in državnikov, kot so Konrad Adenauer, Robert Schumann, De Gasperi in drugi. Poznamo življenjske zgodbe mnogih od njih, a tako unikatne, kot jo je spisalo življenje Jožeta Pučnika, nima nobeden od njih. Nihče ni prehodil tako trnove politične poti kot Pučnik, ki je bil zaradi svobodomiselnosti in kritičnosti preganjan že v gimnazijskih letih. Zaradi svojega delovanja, predvsem kritičnega pisanja o komunističnem režimu, je bil dvakrat obsojen in zaprt, tudi v samici, ter mučen. Razmere so ga prisilile v odhod v tujino, kjer je ponovno doštudiral in si ustvaril akademsko kariero v Nemčiji, od koder se je vrnil v prelomnem pomladnem času demokratizacije in slovenske osamosvojitve. S svojim angažmajem v slovenski politični pomladi je odločilno vplival na temeljne odločitve, ki so botrovale oblikovanju samostojne slovenske države.

Tako kot Havel tudi Pučnik ni prepričeval množic s pozicije oblasti, medijske moči ali na podlagi kakšnega drugega prvorazrednega privilegija. Je pa s svojo karizmatičnostjo, predvsem pa z iskrenostjo in resnicoljubnim odnosom do vsakega in vsega, ohranjal visok ugled in spoštovanje, celo med nekaterimi njegovimi nasprotniki. Ne sicer med vsemi: spomnimo se samo nekega intervjuja na RTV konec devetdesetih, ko ga je grobo napadel nek ekstremist, on pa je stoično odgovoril: »Ja, to gre pač v kontekst politike /…/«, nato pa prizadeto dodal »/…/ toda vprašam vas, komu sem jaz kaj hudega naredil /…/«.

Ni se maščeval niti tistim, ki so mu z zaporom ukradli devet let življenja in ga praktično izgnali iz domovine. Zavračal je osebne maščevalne spopade; hotel je le sistemske spremembe, da bi se njegova izkušnja ne ponovila pri komu drugemu. Ta želja, kot smo videli v procesu Patria, se mu ni izpolnila. A kakorkoli, dr. Jože Pučnik je bil moralna veličina in ostaja zgled za nas tudi v prihodnje!


Naj ob današnjem spominskem srečanju še posebej opozorim na sočutje dr. Jožeta Pučnika, ki bo ostalo za vedno vtkano v enega najpogumnejših poskusov soočanja Slovencev s temnimi poglavji lastne preteklosti. Še posebej si je za to prizadeval kot vodja parlamentarne preiskovalne komisije o povojnih množičnih pobojih v parlamentarnem mandatu 1992 − 1996. Gradivo t.i. Pučnikove komisije, ki ga je delno objavil Inštitut dr. Jožeta Pučnika in zaradi različnih pravnih omejitev žal ni dostopno v celoti, rekonstruira dogodke, procese, dejanja in vloge posameznikov ter funkcioniranje totalitarnega sistema. Jasno pokaže tudi razcepljenost slovenske politike po osamosvojitvi in očitno nesposobnost večine njenega levega pola, da sprejme zgodovinsko resnico. Dr. Jože Pučnik je z vodenjem parlamentarne preiskovalne komisije opravil velikansko delo. O tem smo se prepričali tudi raziskovalci Študijskega centra za narodno spravo. Šele z vpogledom v celotni arhiv komisije je moč zaznati veličino in pomembnost dela, ki ga je dr. Pučnik opravil kot gonilna sila te komisije. Nešteto pisem podpore in vzpodbudnih besed o potrebnosti dela komisije mu je gotovo dajalo motivacijo za delo. Na desetine fasciklov priča o tragiki povojnega dogajanja v obliki pričevanj žrtev in zaslišanj domnevnih storilcev. Tako je med drugim že leta 1993 nekdo v pismu Pučniku opisal podrobnosti križevega pota ljudi, ki so jih gnali na morišče v Hudo Jamo.

Spoznavanje ter raziskovanje sistemskih in sistematičnih kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v nedemokratičnem režimu je Pučnika za vedno zaznamovalo. Prišel je do spoznanja, da v demokratični državi državljani odločajo o tem, kaj naj počne politika. Na Slovenskem pa je premalo pritiska neodvisne civilne družbe na politične in državne ustanove. Pučnik je zato postavil tezo o poškodovanosti mentalitet. To je rezultat dolgoletnega bivanja v totalitarnem vzorcu in izpostavljanju posameznika politični indoktrinaciji. Ljudje sčasoma postanejo odvisne, negotove osebnosti; ostanejo nezreli, zato potrebujejo nekoga, ki jih vodi, zato mu služijo, ga ubogajo, se mu udinjajo. Totalitarizem ne prenese zrelih, odraslih, nekonformističnih, avtonomnih osebnosti. Slovenska tranzicija je zaznamovana s tem dejstvom. Pučnik je v svojih kasnejših nastopih pogrešal več državljanskega poguma, več kritike in protestov proti totalitarnim refleksom. Ugotavljal je, da disidentov ni več. Namesto tega obstajajo pasivni državljani, ki so bolj naklonjeni patološkemu vedenju. In temu sledi (patološka) politika. V zrelih in utrjenih demokracijah bi težko našli poteze, primerljive s podeljevanjem visoke nagrade šefu tajne politične policije v totalitarnem režimu. Patološko se zdi, če se dvajset let po padcu sistema, ki je bil utemeljen na kršitvah in ogrožanju temeljnih človekovih pravic, poimenuje ulica po njegovem vodji, po krvavem diktatorju.

Zato je Pučnik poudarjal, da Slovenci potrebujemo demokratično prenovo na ravni politične kulture. Potrebujemo normalnost. A ta ne bo prišla sama od sebe. Treba jo bo ustvarjati: vsi akterji, ki sooblikujemo politično in siceršnjo stvarnost, moramo delovati v isti smeri, v smeri spoštovanja človekovega dostojanstva. Potem bo možnosti, da se ponovi temna stran narodove zgodovine, mnogo manj.


Spoštovani,

naj ob koncu mojega nagovora dodam, da je bil Jože Pučnik človek velikih zgodovinskih odločitev.

Ni bil le odličen politik, ki bi se odzival na znamenja časov. Bil je eden redkih, ki je odlično anticipiral oz. predpostavljal razplet dogodkov. Bil je človek vizije, ki je v prelomnih trenutkih slovenske zgodovine videl bistveno dlje kot drugi.
Še preden je formalno prevzel vodenje Demosa − demokratične opozicije Slovenije, je postavil tezo, da Beograd uničuje gospodarsko substanco Slovenije in da se moramo Slovenci rešiti iz tega primeža. To je bilo močno sporočilo slovenski javnosti, ki je konec osemdesetih vse bolj razmišljala o samostojni demokratični prihodnosti. Rezultat tega je bil plebiscit o samostojnosti, ki ga je prav Pučnik po posvetu in odločitvi v Poljčah prvi javno napovedal na Ptuju novembra 1990.

Nedvomno je bil Pučnik odločilen akter v obeh velikih slovenskih zgodbah, katerih tridesetletnici bomo praznovali letos: pri aprilski zmagi Demosa, ki ga je vodil (odprto ostaja vprašanje, koliko so bile te prve post-komunistične demokratične volitve poštene) in pri decembrskem plebiscitu o samostojnosti. Seveda pa vloga in pomen Pučnikovega dela in misli daleč presegata ta dva – letos aktualna − mejnika v novejši slovenski zgodovini. Pučnik je bil človek, ki je od svojih mladih let do svojega prezgodnjega slovesa pogumno gradil slovensko demokracijo. Zato je prav, da ta spominski dogodek ostane tak, kot je zamišljen, tu pred hramom slovenske demokracije. Naj nas opominja, da si moramo za demokracijo nenehno prizadevati in da je pot do demokratične politične kulture na Slovenskem, kot si jo je zamislil in želel Jože Pučnik, še trpka in dolga. A zmogli bomo!

Slava spominu na očeta slovenske države.

Vir:sds.si

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 23. Feb 2020 at 21:30

168 ogledov

Koronavirus pred durmi Slovenije, naše impotentne oblastnike v odhajanju pa je zajel miselni koronavirus
Koronavirusi povzročajo okužbe pri ljudeh in živalih. Prej znani koronavirusi, CoV), in koronavirusom iz Vuhana (2019-nCoV), povzročajo pri ljudeh praviloma blago okužbo zgornjih dihal in so odgovorni za 15–30% prehladov, le izjemoma povzročajo okužbo spodnjih dihal, kar je lahko posledica slabšega razmnoževanja pri temperaturi 37°C. Novejši koronavirusi lahko povzročijo zelo hude, tudi smrtne okužbe dihal. Od nekaj tednov nazaj zelo oddaljenih krajev in zelo  sprva medlo predstavljenih pojavov in stranskih pojavov taistega virusa na Kitajskem, kjer se pojavil v mestu Vuhan, je bilo potrebno tri tedne, skupaj z prihodom »doživetij » željnih potnikov iz Evrope na Daljni vzhod, je prišel tudi »paket« presenečenja, imenovan  koronavirus. 'Italijanske oblasti izvajajo intenzivna epidemiološka poizvedovanja in če se bo izkazalo, da so bili v stiku z okuženimi tudi slovenski državljani, nas bodo italijanski kolegi o tem takoj obvestili in bomo ustrezno ukrepali.' minister Šabeder na današnji izjavi pic.twitter.com/6lj8JKJxhd — Ministrstvo za zdravje (@MinZdravje) February 23, 2020 Izkoristil je lepo in brezskrbno potovanje do Evrope za lastno »razvojno« inkubacijsko dobo in s "skokom" iz letala je direktno prišel v naše domove, za enkrat na TV zaslone. Tako blizu nas so že lahko tudi naše snemalne ekipe »že« tam. Ne, šalim se, čeprav je daleč od šaljivega, celo smrtno resno je, tudi za to, ker ljudje, tisti turisti in oni ob njih smrtno resno umirajo. Kar nam kažejo slike in mediji,  ki imajo v mislih zdravje in nevarnosti za zdravje državljanov kot potrebo in skrb, da jih ne doleti nekaj, kar bo s pravim, pravočasnim in koristnim obveščanjem in ukrepanjem morda ustavilo ali zelo zmanjšalo grozečo nevarnost po zdravju družbe. To nikogar ne zanima. Le svoje delo opravljajte in sprotno obveščajte javnost o potrebnih in sprejetih ukrepih. In resnična hvala tistim posameznikom, ki se v tej zmedi vseeno trudijo, da bi Slovenija obvladala situacijo, kakršna se odvija v soseščini. #Covid_19 #COVID19italia https://t.co/Z4YJ7b4DVt — Janez Janša (@JJansaSDS) February 23, 2020 Že dva dni opazujemo, kako se rapidno širi okužba in območja, kjer se to pojavlja najbolj intenzivno. V naši neposredni soseščini, v Italiji. Mi (naša oblast in odgovorni za to) pa še kar o fenomenu kot da je nadaljevanka brez pričakovanega zapleta in bolj kot nujni vikend paket novic. Z vso resnostjo in  temu primernimi ukrepi to počnejo Italijani, čeprav jih nekateri, celo naši ljudje imajo za ustvarjalce nereda in  improvizacije tako, da se v enem dnevu zgodilo toliko od nujno potrebnih ukrepov, za kar bi pri nas bilo premalo časa, da se telefonsko zbobnajo odgovorni. Pa še to ne vsi, tudi zato, ker je eden na vikendu, kjer ni signala, drugi je bil na obhajanju abrahama itn.  Italijani so aktivirali vse civilne in vojaške službe, preklicali vsa velika zbiranja tudi za v naprej, pri nas pa hvala bogu, Jelka Godec, poslanka SDS v DZ  RS, ki je celo pri zaskrbljenih  Hrvatih je našla navodila  za ravnanje  v primeru nevarnosti okužbe z koronavirusom. Tam  so tudi že zbobnali ekipo in ustanovili krizni štab za spremljanje  in zaščite zdravja in varnosti državljanov. Jutros u @VladaRH sastanak s ekspertnom skupinom kriznog stožera Ministarstva zdravstva o mjerama koje se poduzimaju i planiraju za prevenciju širenja koronavirusa radi zaštite sigurnosti i zdravlja hrvatskih građana. pic.twitter.com/RSBRXVQBa1 — Andrej Plenković (@AndrejPlenkovic) February 23, 2020 Preberi še: https://vfokusu.com/post/527619/zaradi-razmer-v-zvezi-s-koronavirusom-janez-jansa-pricakujue-sklic-sveta-za-nacionalno-varnost-in-ustanovitev-kriznega-staba Kaj pa pri nas? Premier vlade v nevladanju in pišmeuhovstvu Marjan Šarec; »zadeva je pod kontrolo in ni potrebe po vznemirjanju državljanov. Situacijo imamo pod nadzorom,  in ni potrebna  panika in poliitzacija.« Daljinca na TV ima pripravljenega , v primeru politizacije.  Iz svojih mišjih lukenj so po fazah prišli odgovorni, predvsem premier in minister za zdravje. Prvi od občutka neodgovornosti in nevladanja, ki si ga je nadel sam, je utegnil ponoviti tisto, da ni treba potovati v Italijo, če ni nujno potovanje naj se ga preloži do nadaljnega, vsekakor pa svetujejo naj se pozanimajo o stanju destinacije,  kamor so namenjeni. Pozablja, da je Furlanija-Julijska krajina naša sosednja pokrajina in da so tam razglasili izredne razmere. Na ministrstvu za zdravje so med vikendom zaupali dežurstvo za nujno informacije neki dobrodušni in nevedni študentki, ki ve samo, kdaj je bil zadnji sestanek na to temo in da bo drugi jutri. Hvala bogu, da se je spet prikazal Semenarnar Aleš Šabeder, drugače imenovan tudi za Minister za zdravje, ki je vmes že odstopil, je kar »en mal uletu,« da nekaj uredi. Vmes se je pogovarjal z novim lastnikom Semenarne, če ga bo vzel nazaj. Ah ja,  za jutri je sklican sestanek sekretariata  za nacionalno varnost. Kot je sam Minister povedal da v Sloveniji ta trenutek ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom in ni razloga za preplah, je  zagotovil minister za zdravje.  Skoraj gotovo pa je, kot je opozorila infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, da ni več dvoma, da se bo virus pojavil tudi pri nas. Vmes med sestankovanjem pa bo prišel še kakšen športnik iz Južne Koreje ali kdo drug iz vzhoda in na vprašanja, kako ravnati samozaščitno in za zaščito državljanov, bodo rekli bodite doma, »če okužite domače« to ni nič, pa samo eden naj gre v trgovino, službo, naj se pogovarja z zunanjim svetom.  V trenutku kot potrebujemo znanje, kompetence, organizacijo, resnost in striktnost pri izvajanju ukrepov zaščite in ustavitve nepredvidljivih posledic tovrstnih pojavov  pandemičnih razsežnosti imamo mlačnost, brez veznih in ne vsebinskih  floskul,  ki samo kažejo na politično impotentnost in moralno indolentnost najbolj odgovornih za zdravje in počutje državljanov, seveda postavljenih v njihovem imenu in zaradi njih. NOVO! Švica in Avstrija sta zaradi koronavirusa v Italiji na mejah začeli s pripravami na izredne razmere. https://t.co/vGxUU3IuYV pic.twitter.com/ejiZc40xgZ — Joze Biscak (@JozeBiscak) February 23, 2020 In kaj imamo od njih. Nič. Pa še to zelo slabo!Da ne bo prepozno in grozno, če že ni! Vane K. Tegov

Sat, 22. Feb 2020 at 12:44

352 ogledov

VIDEO: "Urbi et orbi" Franca Kangerja o podražitvah paketa komunalnih storitev v MO Maribor
Na nove podražive v mestu Maribor, se je z video sporočilom na svojem facebook profilu odzval tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Da bi v Mariboru znova "tekel jogurt" in letele "granitne kocke," je prepričan, če bi si tolikšne podražitve komunalnega servisa  privoščil v času svojega županovanja. Pod taktirko najmanj priljubljenega župana Saše Arsenoviča, tako so odločili v anketi bralci sicer Arsenoviču več kot naklonjenega Večera, pa se v Mariboru glede podražitev ne dogaja popolnoma nič. Koaliciski glasovalni stroj v mariborskem mestnem parlamentu je tudi ta četrtek poskrbel, da bodo Mariborčani odslej popili kakšno "kavico manj na mesec," kakor je cinično opravičeval župan Arsenovič povprečno za 4,8 evra mesečno dražji paket komunalnih storitev. V mariborskem mestnem svetu je le še par strank, glas razuma v občini Maribor, kjer Arsenovičev stroj melje še naprej. In kaj je na vse to povedal Franc Kangler? Po izračunih mariborske občine se košarica cen komunalnih storitev za stanovalce v individualnih hišah draži za 4,54 evra, za stanovalce v blokih pa za okrog sedem (7) evrov. Položnice Mariborskega vodovoda bodo tako v povprečju mesečno dražje za 1,08 evra, Nigrada za 46 centov, Snage od enega do okrog štirih evrov, Marproma za 20 centov (ena vožnja kupljena v predprodaji) in najemnine enojnega groba za 2,61 evra letno.

Sat, 22. Feb 2020 at 11:13

454 ogledov

Zaradi razmer v zvezi s koronavirusom Janez Janša pričakujue sklic Sveta za nacionalno varnost in ustanovitev kriznega štaba
V Italiji se je včeraj število okuženih s koronavirusom povzpelo na 29. Dva od bolnikov sta že umrla: sinoči v Padovi moški, danes zjutraj v Lombardiji ženska. Strokovnjaki opozarjajo, da je velik delež okuženih v Italiji (25 odstotkov) v kritičnem stanju. Po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA, ki ji je informacijo potrdil guverner dežele Veneto Luca Zaia, je imel moški iz mesta Vo' Euganeo tudi druge, predhodne bolezni in je bil zadnjih 10 dni skupaj s še enim človekom, pri katerem so tudi potrdili okužbo, v karanteni v bolnišnici v Padovi. Nobeden od njiju ni bil v zadnjem času na Kitajskem. V petek so sicer na severu Italije zaznali 16 novih okužb z virusom. 14 primerov so potrdili v Lombardiji, dva primera pa v Venetu. Med okuženimi je pet zdravniških delavcev. Le nekaj ur pred tem so zdravniški delavci sporočili, da so zaznali prvi primer lokalnega prenosa virusa v Italiji. Okužil se je 38-letni moški iz kraja Codogno pri Milanu, in sicer po tem, ko je na začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske. Med okuženimi sta tudi njegova 38-letna žena, noseča učiteljica na porodniškem dopustu, in prijatelj, s katerim sta skupaj tekla. 38-letnik je na intenzivnem oddelku bolnišnice v Codognu. Prvi mož Benečije Luca Zaia je ukazal, da se mora testirati vseh 3.300 prebivalcev mesteca Vo' Euganeo v bližini Padove, od okder je doma preminili Adriano Trevisan. Prav tako bodo bris vzeli vsem zaposlenim v bolnišnici Schiavonia, kjer je starejši moški umrl. Bolnišnico so popolnoma izolirali. Nihče ne more notri, nihče ne more ven. Sicer je v Benečiji trenutno pod strogim nadzorom 4.200 oseb. V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa oblasti odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza zatrjuje, da je Italija na morebitno širjenje virusa pripravljena. Zaradi dramatičnih razmer s koronavirusom v Italiji, kjer sta umrla že dva okužena, se je na družbenem omrežju oglasil predsednik SDS Janez Janša.Predsednik SDS Janez Janša je zapisal, da od vlade, ki opravlja tekoče posle, Slovenci pričakujemo: takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost;ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo, brez sektašenja;učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo;in sprotno seznanjanje javnosti z vsem v zvezi s koronavirusom. Od @vladaRS, ki mora opravljati tekoče posle, pričakujemo:1. Takojšen sklic #SNAV2. Ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo, brez sektašenja3. Učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Si4. Sprotno seznanjanje javnosti #koronavirus — Janez Janša (@JJansaSDS) February 22, 2020

Sat, 22. Feb 2020 at 10:41

395 ogledov

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev (SZDN): Sprenevedanje in pritisk na svobodo izražanja
V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev so presenečeni in hkrati ogorčeni nad načinom poročanja o domnevno spornem poslovanju medijskih družb, ki izdajajo tednik Demokracija, TV program Nova24TV ter spletno stran Nova24tv.si, še zlasti v zvezi s poročanjem portala Necenzurirano.si ter povezovanjem omenjenih medijev s poslovanjem Slovenske demokratske stranke. V nadaljevanju objavljamo celotno sporočilo javnosti: "V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev so presenečeni in hkrati ogorčeni nad načinom poročanja o domnevno spornem poslovanju medijskih družb, ki izdajajo tednik Demokracija, TV program Nova24TV ter spletno stran Nova24tv.si, še zlasti v zvezi s poročanjem portala Necenzurirano.si ter povezovanjem omenjenih medijev s poslovanjem Slovenske demokratske stranke. V združenju ocenjujemo, da gre pri tovrstnem poročanju za tendenciozno natolcevanje in poskus kriminalizacije medijev, ki ne poročajo v skladu z interesi sedaj vladajoče politične opcije. Predvsem zato, ker so bile vse te zadeve, o katerih poročajo nekdanji Dnevnikovi novinarji, že pojasnjene, in ker gre pri prodaji deleža SDS v družbi za Nova obzorja za normalni pravni posel in ne za financiranje SDS iz tujine. Ob tem sumimo, da omenjeni mediji mešajo med seboj jabolka in hruške ne toliko zaradi svoje nevednosti, ampak predvsem iz škodoželjnosti. Takšno početje nima nobene zveze z resnim raziskovalnim novinarstvom. Neprijetno pa nas preseneča tudi odziv Društva novinarjev Slovenije, ki takšno prakso celo podpira, ob tem pa opozarja na napade na svobodo izražanja. Ob tem velja spomniti, da se je isto novinarsko društvo celo javno podprlo stališče predsednika vlade v odstopu Marjana Šarca, ko je slednji pozival velika podjetja, naj ne oglašujejo v medijih, ki so po stališčih blizu opozicijski SDS. Gre torej za sprenevedanje in za jasno politično agitacijo, še zlasti, če pomislimo, da so ti isti mediji v glavnem molčali v primeru afere NLB-Iran, ko je šlo za dokazano pranje denarja in za kriminalno dejavnost, v katero je vpleten tudi politični vrh sedanje vladajoče politične opcije. Slovensko združenje domoljubnih novinarjev ob tem opozarja, da takšno delovanje nekaterih novinarjev ter Društva novinarjev Slovenije ni v službi svobode izražanja, prav tako tudi ne v službi javnosti, ki ima pravico do celovitega informiranja o družbenih ter še posebej političnih problemih. To se je še posebej pokazalo v kontekstu sedanjega političnega dogajanja, saj so nosilci oblasti začeli ustvarjati ozračje nestrpnosti, strahu ter neutemeljenih insinuacij na račun določenih posameznikov in organizacij, ki naj bi bile »fašistične«. Na takšen način ni mogoče graditi varne prihodnosti, blaginje in države, v kateri bi Slovenci lahko živeli v svobodi izražanja, brez strahu, da bi bili zaradi svojih stališč preganjani." Upravni odbor Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev Jože Biščak, predsednik SZDN

Sat, 22. Feb 2020 at 08:42

341 ogledov

Celje: »Ali smo že blizu razpletu zapleta okrog direktorskega mesta v SB Celje«?.
Nekaj dni nazaj smo poročali da  je celjsko delovno sodišče presodilo izdalo  odločbo o nezakonitosti postopka pri izločevanju iz kandidacijskega postopka Branka Gabrovca. Kot smo obveščeni, sama   Splošna bolnica Celje je prejela sodbo v delovnopravni pravdi tožnika Branka Gabrovca zoper Splošno bolnišnico Celje zaradi razveljavitve sklepa o imenovanju direktorja in ponovnem odločanju glede izbora direktorja. Razpisna komisija Sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje je g. Gabrovca izločila iz postopka zaradi odločitve, da ne izpolnjuje predpisanih pogojev za direktorja, opredeljenih v Statutu Splošne bolnišnice Celje. Delovno sodišče v Celju   pa  je razsodilo, da je g. Gabrovec z vodenjem karate kluba Shokatan in Zveze klubov JKA imel zadostne izkušnje za kandidaturo za vodenje naše bolnišnice, ter da je o imenovanju direktorja potrebno ponovno odločati. Sodba Delovnega sodišča v Celju ni pravnomočna (dokončna), zato se bo Splošna bolnišnica Celje pritožila na Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Kot pa kažejo dosedanje izkušnje, omenjeno  Višje sodišče kot instančno sodišče ne more popolnoma nasprotno   presoditi oziroma da je verjetnost zelo mala za takšno  razsodbo.  Situacija okrog  nezakonite razrešitve enega poslovnega direktorja SBC,  kot vidimo nezakonite izločitve drugega da bi protizakonito postavili tretjega/tretjo  traja in na koncu bo epilog znan: nekdo bo kljub nezakoniti postavitvi v lastnem naboru služb imel/imela tri leta  izkušenj z vodenjem zavodov reda velikosti  velikega zavoda kot je SBC, drugi ki je bil nezakonito odstavljen bo slej ko prej v pravdi dobil zadoščenje kot ga bo v dani situaciji formuliral in utemeljil, drugi  je ravno dobil zadoščenje , sicer za enkrat nepravnomočno, politično inavgurirana  pa ves z  težo  morebitne nezakonitosti imenovanja kot Damoklejev meč nad  glavo. Bolniki, pacienti te vsi ki dajejo smisel obstoja tovrstnim zavodom in institucijam pa so na zgubi, tako kot njihovo zdravje, predvsem pa občutek  da niso primarna skrb v zgodbi delovanja Celjske bolnišnice, pa ne samo celjska.   Če strnemo,  ko začne politika, posebej tista, ki temelji na  argumentom moči, oblasti za vsako ceno pred stroko oziroma izrivanje le te v drugi plan, prinese stroške,  izgube finančnih sredstev, nenamenska poraba davkoplačevalskega denarja in ne pozabimo, zelo, zelo verjetno  nov razpis  za mesto poslovnega direktorja Splošne bolnišnice Celje Vsi na zgubi, razen kratkoročnosti doseženega cilja in lažnega triumfa , ki ni osrečil nobenega! V.K.T.  

Fri, 21. Feb 2020 at 17:46

420 ogledov

Franc Kangler: Arsenovič znova zasolil življenjske stroške Mariborčanov
Za Mariborčane je življenje v mestu iz leta v leto vse boj dražje. Župan Saša Arsenovič je s pomočjo svojega glasovalnega stroja koalicijskih strank in strančic na četrtkovi seji mestnega sveta znova uspel s paketom podražitev komunalnih storitev, in to od odvoza smeti, preko javnega prevoza do vodarine. Če bi si kaj takega privoščil nekdanji župan Franc Kangler, bi bila v mestu ob Dravi prava "štala," tako pa je vse mirno. Po izračunih mariborske občine se košarica cen komunalnih storitev za stanovalce v individualnih hišah draži za 4,54 evra, za stanovalce v blokih pa za okrog sedem evrov. Položnice Mariborskega vodovoda bodo tako v povprečju mesečno dražje za 1,08 evra, Nigrada za 46 centov, Snage od enega do okrog štirih evrov, Marproma za 20 centov (ena vožnja kupljena v predprodaji) in najemnine enojnega groba za 2,61 evra letno. Arogantni župan pa cinično odgovarja: “To so le tri kavice na mesec!” Seveda zanj in za njegove, velik del Mariborčanov pa že itak nima odvečnih evrov za tri kavice, kar občinski veljaki z Arsenovičem kakor ne vidijo.   Še bolj prozorna in  cinična je razlaga, da je do podražitev komunalnih storitev prišlo zaradi dviga minimalnih plač zaposlenih v javnih podjetjih. "Znotraj podjetij bi direktorji morali najti denar, da to razliko pokrijejo," so odločni v opozicijskih svetniških skupina Liste Franca Kaglerja NLS in SDS, ki so glasovali proti. Zanimivo, da je proti podražitvi glasovala tudi LPR Stojana Auerja, ki je sicer del Arsenovičeve koalicije.  Tako pa je preko twiterja svoje občane občine Radenci razveselil župan Roman Leljak. Dragi Radenčani, veseli me, da vas lahko obvestim, da pri nasljednji položnici za komunalne storitve marca, vodarina ne bo obračunana. Leta 2016, 2017 in 2018 ste preveč plačevali podjetju SIM. Preplačila vam bomo v tem letu vrnili. To velja tudi za vsa podjetja. — Roman Leljak (@RomanLeljak) February 21, 2020 Znova se je na svojem facebook profilu z video zapisom oglasil nekdanji mariborski župan Franc Kangler in na Mariborčane naslovil poziv, da se naj enkrat vseeno glasneje odzovejo na Arsenovičevo "soljenje" življenjskih stroškov meščanov.  Povezava do video nagovora Franca Kanglerja:  https://www.facebook.com/franc.kangler/videos/191756122040409
Teme
dr Jože Pučnik

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Ob obletnici smrti dr. Jožeta Pučnika: Bil je človek vizije, moralne veličine in zgled prihodnosti