SI
Dr. Vinko Gorenak v današnji Demokraciji: Pomagajmo, a le pomoči potrebnim!
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Torek, 24. december 2019 ob 19:45

Odpri galerijo

Lani ta čas, sem pisal o treh dobrih decembrskih možeh, ki zlasti našim otrokom nosijo darila. Neke vrste dobri možje, pa smo celo leto lahko vsi tisti, ki lahko pomoči potrebnim pomagamo. Božični čas je tisti čas, ko naj bo naš čut za pomoč pomoči potrebnim, zlasti revnim, še toliko bolj poudarjen.

Pisati o revščini in revežih, je pri nas težko. Še težje je o tem realno govoriti v Državnem zboru. Politični populizem večino sili v to, da razlaga kako veliko revščine in revežev je pri nas. S tem se želijo seveda prikupiti volilcem, to pa je tudi vse.

Že kot otrok sem čutil revščino in pomanjkanje, zato imam do te teme še posebej izostren čut. Prve nove čevlje so mi starši kupili, tam nekje blizu desetega leta moje starosti. Še kako mi je v spominu ostal stavek mame, ki je leta 1969, na dan nekega petka, skuhala velik lonec prežgane juhe in dejala: »To je to otroci, do ponedeljka bomo vzdržali s to juho, v ponedeljek je plača, takrat gremo po hrano«. To me je zaznamovalo za vse življenje, zato sem bil vedno in povsod naklonjen revnim posameznikom.

Nekateri se še spomnite Tončka, ki je pred leti v parku pred sodiščem v Ljubljani beračil. Nikoli in nikdar se ni zgodilo, da bi šel mimo njega brez, da bi mu dal nekaj takratnih tolarjev. Nikoli me tudi prosil ni za nič, le priklonil se je, ko je videl, da se mu približujem, ker je že vedel kaj bo sledilo. Pred skoraj dvema desetletjema sem v okolici Metalke srečeval neko žensko, že na videz mi je delovala kot resnično revna, ne kakšna pijanka. Zelo diskretno je prosila za pomoč. Čevlje skoraj brez podplatov je nosila. Povabil sem jo v trgovino, ji plačal čevlje in odšel. Tudi v času treh poslanskih mandatov sem počel popolnoma enake stvari. Po končanem zadnjem poslanskem mandatu, sem izračunal, da sem na ta način iz čisto mojih sredstev razdelil krepko nad 15.000 evrov. Ni mi žal, na to sem ponosen.

Toda vsakdo, ki se predstavlja, da je revež, to lahko tudi ni. Zdi se mi, da mora vsakdo med nami presoditi, kdo pomoč dejansko potrebuje, kdo pa ne. Naj se vrnem v leto 2008. V času takratne volilne kampanije sem organiziral zbiranje denarja za revne ljudi v mojem okolju. Več tisoč evrov se je zbralo in razdelili smo jih med res revne ljudi, ki jih je določil center za socialno delo. Na mojih vratih se je takrat pojavil moški, star okoli 35 let. Prosil me je, če tudi on lahko kaj dobi. Vedel sem, da živi sam in da hodi v službo. Zavrnil sem ga in vprašal koliko zasluži v službi. Takrat (leto 2008) je v Ljubljani tlakoval površine v centru mesta. Dejal je da zasluži malo in da bo zato službo pustil. Vprašal sem ga koliko zasluži in verjeli ali ne, njegov odgovor me je šokiral. »V službo me vozijo zato nimam potnih stroškov, z malico pa dobim 1.100 evrov neto«. Službo je kasneje pustil in še danes prejema socialno podporo in na veliko dela na črno.

Leta 2018, ko sem končal poslanski mandat, se je v moji garderobi nabralo več kot deset moških oblek. Vedel sem, da jih ne bom več nosil, zato sem jih odpeljal v lokalni zbirni center za zbiranje še uporabnih izdelkov, ki jih delijo revnim. Ves vesel in ponosen sem stopil pred uslužbenko in ji povedal, da želim darovati več kot deset moških oblek. Mrko me je pogledala in prosila, da stopim za njo. Pokazala mi je stojala z več deset moškimi oblekami in rekla: »Jih bomo vzeli, ampak vi ste očitno eden tistih, ki mislijo, da je pri nas veliko revežev«? Šokirala me je in nadaljevala: »Veste te obleke in še kaj ponujamo, a jih nihče noče«.

A vrnimo se k prevladujočemu prepričanju o revščini in revežih. V vsaki družbi seveda so in le socializem je bil tisti, ki je trdil, je tako human in pošten, da jih ni. Bistvo je povsem nekje drugje. Bistvo je v tem, da znamo razlikovati med tistimi pravimi reveži in tistimi, ki se delajo revne, izkoriščajo sistem, dejansko pa revni sploh niso. Naša dolžnost je, da pomagamo tistim, ki so dejansko revni, pogosto sploh ne po svoji krivdi. Takim je pogosto nerodno in hudo, da bi za pomoč sploh prosili. Hkrati pa moramo identificirati tiste, ki socialni sistem države in vse nas izkoriščajo in sploh niso revni, taki naše pomoči pač ne potrebujejo.

Božični čas je še posebej primeren, da smo radodarni do tistih, ki našo pomoč dejansko potrebujejo. Doživete Božične praznike in vse dobro v letu 2020 vam želim.

http://www.vinkogorenak.net/

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 25. Oct 2020 at 07:31

0 ogledov

Kdo so prejemniki priznanj akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020?
V prireditveni televizijski oddaji Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020 so bili predstavljeni najbolje uvrščeni na vsakoletnem vseslovenskem natečaju, ki je letos v organizaciji Turistične zveze Slovenije potekal že 29. po vrsti.   Prireditvena oddaja Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020, ki jo je 17. oktobra 2020 premierno predvajala televizijska postaja Planet TV, je predstavila najbolje uvrščene kraje natečaja Moja dežela – lepa in gostoljubna.    Uradni rezultati akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna v posameznih kategorijah V kategoriji Večja mesta je prvo mesto zasedlo VELENJE, sledita pa CELJE na drugem mestu in KRANJ na tretjem. V kategoriji Srednja mesta je prvo mesto zasedel SLOVENJ GRADEC, sledita pa PTUJ na drugem mestu in NOVA GORICA na tretjem. V kategoriji Mala mesta so prvo mesto zasedle CERKLJE NA GORENJSKEM, sledita pa RADLJE OB DRAVI na drugem mestu in ŠENTJUR PRI CELJU na tretjem.   V kategoriji Zdraviliški kraji je prvo mesto zasedlo LAŠKO, sledita pa ROGAŠKA SLATINA na drugem mestu ter PODČETRTEK na tretjem mestu. V kategoriji Turistični kraji je prvo mesto zasedel BOVEC, sledita pa RADOVLJICA na drugem mestu in BOHINJ – BOHINJSKA BISTRICA na tretjem mestu.  V kategoriji Izletniški kraji je prvo mesto zasedel GORSKO TURISTIČNI CENTER KOPE, sledita pa ČRNA NA KOROŠKEM na drugem in BEGUNJE NA GORENJSKEM na tretjem mestu. V kategoriji Mestna jedra je prvo mesto zasedel ČRNOMELJ, sledita pa KAMNIK na drugem mestu in SLOVENJ GRADEC na tretjem mestu. V kategoriji Vaška jedra je prvo mesto zasedla vas ŠMARTNO V BRDIH, sledita pa STARA FUŽINA na drugem mestu ter ADERGAS na tretjem mestu. Posebno priznanje je strokovna komisija podelila vasi SELŠČEK.   V kategoriji Trška jedra je prvo mesto zasedla ČRNA NA KOROŠKEM, sledita pa ŠENTJUR – ZGORNJI TRG na drugem mestu ter RIBČEV LAZ na tretjem mestu. V kategoriji Kampi je prvo mesto zasedel KAMP DANICA BOHINJSKA BISTRICA, sledita pa KAMP KOREN KOBARID na drugem mestu ter CAMPING PLANA PIVKA na tretjem mestu. V kategoriji Glampingi je prvo mesto zasedel GLAMPING OLIMIA ADRIA VILLAGE, sledita pa GOZDNA VASICA THEODOSIUS ter FOREST GLAMPING RESORT BLEGUŠ. V kategoriji Mladinska prenočišča je prvo mesto zasedel MCC HOSTEL CELJE, sledita pa HOSTEL PEKARNA MARIBOR na drugem mestu ter YOUTH HOSTEL PROTEUS POSTOJNA. V kategoriji Naj tematska pot je prvo mesto zasedla UČNA POT DRVOŠEC, sledita pa POHODNIŠKA POT JULIANA TRAIL na drugem mestu ter RAZGLEDNA UČNA POT DOVŽANOVA SOTESKA na tretjem mestu. V kategoriji Naj Petrolovi bencinski servisi je prvo mesto zasedel  BS KOPER KOLODVORSKA, sledita pa BS SELNICA OB DRAVI na drugem mestu ter BS GORENJA VAS na tretjem mestu. V kategoriji Spletno glasovanje – glas ljudstva je bil za najlepši zdraviliški kraj izbrano LAŠKO, za najlepši turistični kraj IZOLA, za najlepše večje mesto pa CELJE.   Vir: Turistična zveza Slovenije 

Sun, 25. Oct 2020 at 07:27

0 ogledov

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu
Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov. Virtualna izvedba poslovne borze WTM Virtual - Recover. Rebuild. Innovate se bo osredotočila na obnavljanje in razvoj novih poslovnih povezav, promocijo blagovnih znamk in izobraževanja. Vse to bo pripomoglo k obnovi in oblikovanju potovalne industrije. Virtualni dogodek bo potekal od 9. do 11. novembra od 7. do 22. ure (GMT). V tridnevnem programu bo udeležencem na voljo platforma "Connect Me Meetings" za sklepanje sestankov in spletna srečanja, spremljanje konferenc v živo in udeležba na okroglih mizah, na katerih se bo obravnavalo aktualna in pereča vprašanja. Vsako prijavljeno podjetje bo imelo možnost predstaviti svoje produkte in storitve, uporabo inovativne virtualne platforme za povezovanje, 30 minutne vnaprej dogovorjene sestanke s kupci iz celega sveta, udeležbo na konferencah v živo, okroglih mizah in forumih. Prijavljen so-razstavljavec bo imel možnost registrirati največ 3 predstavnike iz svojega podjetja, kateri bodo lahko sklepali in organizirali sestanke s kupci širom sveta. Več info o borzi na https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/novice/14196-osrednja-turisticna-borza-wtm-letos-na-spletu?utm_campaign=sI-okt20-pr-tta-42&utm_medium=email&utm_source=Net-Results&utm_content=sI-okt20-pr-tta-42#

Sun, 25. Oct 2020 at 07:18

0 ogledov

Ustavljajo se vse nenujne zdravstvene storitve
  Minister za zdravje Tomaž Gantar z odredbo za 14 dni ustavil vse nenujne zdravstvene storitve, torej skoraj vse preventivne dejavnosti in nenujne posege. V delo se lahko vključijo tudi koncesionarji, pripravniki in specializanti. Izjema so presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, obravnava nosečnic, porodnic in novorojencev, preventivni pregledi otrok do prvega leta starosti, preventivne storitve na področju medicine dela, cepljenje in druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje pacienta, piše v odredbi. Odredba predvideva tudi, da se koncesionarji lahko vključujejo v delo izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo bolnišnično zdravstveno dejavnost, v okviru dejavnosti in na območju, kjer koncesionar opravlja koncesijsko dejavnost. Virus se širi med ogroženo populacijo Samo v petek je bilo med vsemi novimi potrjenimi primeri (1961) kar 155 ljudi iz najbolj groženih starostnih skupin, torej starejših od 75 let. Dan prej jih je bilo iz teh skupin 120. Samo v soboto so bile hospitalizirane 103 osebe, so v soboto zvečer opozorili na sledilniku za covid-19 in dodali, da sta bila med umrlimi dva, moški in ženska, stara zgolj 53 let.  

Sun, 25. Oct 2020 at 07:15

0 ogledov

Zanesljivo omrežje – osnova za učinkovito delo in učenje na daljavo
Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila zanimiv članek o digitalnih omrežjih. Učenje na daljavo v pomladnih mesecih je, glede na razmere, potekalo dobro – tako nam zagotavljajo šolniki. A mlajši učenci so zagotovo pogrešali druženje z vrstniki, socializacijo, ki je ne more zagotoviti nobena digitalna storitev. Upamo, da nas podobna avantura ne čaka tudi v tem šolskem letu, a smo za vsak primer pripravili nekaj nasvetov, kako izboljšati domače omrežje, da bosta morebitno ponovno delo in učenje na daljavo potekala nemoteno, vsaj kar zadeva tehnologijo. Osnova učinkovitega učenja in dela od doma je videokonferenčna storitev. Že pred časom je država sklenila krovni dogovor z Microsoftom, po katerem imajo vsi učenci pravico do brezplačne uporabe izobraževalnega paketa programov in storitev Office 365, a se je obširna registracija uporabnikov (in izobraževalnih ustanov) začela šele letos spomladi. Večina šol bo zato v primeru učenja na daljavo verjetno uporabljala Microsoftovo storitev Teams kot del omenjenega paketa. Ker je vedno dobro imeti rezervni sistem, je Arnes odkupil licence za storitev Zoom. Obe sta se zelo dobro odrezali na našem preizkusu videokonferenčnih storitev. Teams se je celo uvrstil na prvo mesto, medtem ko je bil Zoom izredno lepo sprejet med uporabniki. Obe rešitvi delujeta na širokem naboru naprav – računalnikih, tablicah in pametnih telefonih. Gospodinjstva imajo najmanj eno od naštetih, zato je prvi pogoj za učenje ali delo od doma že izpolnjen. Drugi pogoj je hiter priključek v internet, tretji pa dobro delovanje domačega omrežja. Internetni priključek je pogosto ozko grloNa Zvezi potrošnikov Slovenije zagovarjamo stališče, da dostop v internet nima le komercialne vrednosti, saj vpliva tudi na razvoj države in blaginjo, zato bi dostop do hitrega interneta moralo imeti čim več državljanov. Odgovor na vprašanje, kolikšna hitrost prenosa podatkov je dovolj, je seveda močno odvisen od potreb posameznega gospodinjstva, a mnogi ste spomladi ugotovili, da težave največkrat povzroča počasnejše pretakanje podatkov v smeri od uporabnika in ne k uporabniku. To je hkrati tudi tista lastnost internetnega priključka, na katero smo ob naročilu premalo pozorni. Asimetrija hitrosti je posledica omejitev starejših tehnologij in želje operaterjev, najbolj očitno v kabelskih omrežjih, po čim večji hitrosti v smeri proti uporabnikom. V običajnih razmerah različni hitrosti ne povzročata ozkih grl, se pa razmere močno spremenijo, ko vsi člani gospodinjstva želijo hkrati sodelovati vsak v svoji videokonferenčni povezavi. Toliko bolj, če je hitrost od uporabnika nerazumljiva majhna, na primer en do dva megabita na sekundo. Občutno premalo za normalno delo in učenje od doma štiričlanske družine, ki po naši oceni potrebuje najmanj deset megabitov v eni in drugi smeri. ZPS nasvetNajcenejši in najhitrejši internetni priključek je še vedno del združenih paketov (trojčki in četverčki). Na www.zps.si preverite preglednico, v kateri smo zbrali aktualno ponudbo štirih operaterjev — A1, T-2, Telekom Slovenije, Telemach. V preglednici navedene hitrosti so največje možne, zato vprašajte operaterje, kakšne bodo pri vas doma. Če s ponujeno hitrostjo niste zadovoljni, enako vprašanje zastavite drugim operaterjem. Če priklop v fiksno omrežje ni mogoč ali pa so zaradi oddaljenosti od centrale operaterja hitrosti premajhne, preverite še možnosti v mobilnih omrežjih in ponudbo operaterjev mobilnega interneta. Mobilna omrežja so lahko v primernih razmerah dobra alternativa fiksnim, vendar imajo tudi pomanjkljivosti. Operaterji omejujejo mesečne količine prenosa podatkov, ki so na voljo brez doplačila ali z obljubljeno hitrostjo, videokonferenčne storitve pa so med večjimi »porabniki« podatkov. Premajhne količine lahko onemogočajo delo in učenje na daljavo prek mobilnega dostopa v internet.Rezervna povezava v internet nikakor ni odvečČe v fiksnem omrežju pride do motenj zaradi nepričakovanega hitrega povečanja podatkovnega prometa ali drugih razlogov, potrebujemo »plan B«. Dostop v internet vsekakor postaja storitev življenjskega pomena, a kljub temu si najbrž ne bomo omislili rezervnega fiksnega ali mobilnega priključka. V skrajni sili bo popolnoma zadoščal osebni ali družinski naročniški paket mobilne telefonije z vključenimi podatkovnimi količinami. Koliko podatkov imamo na voljo, je odvisno od naročniškega paketa, vendar že nekaj gigabitov lahko premosti kratkotrajno okvaro ali občasno preobremenjenost fiksnega priključka. V tem primeru na pametnem telefonu aktivirajte mobilno dostopno točko, da bodo lahko naprave prek njega vstopale v internet. Upoštevajte, da pametni telefon ni namenski brezžični usmerjevalnik, zato pri zagotavljanju brezžičnega omrežja ni enako učinkovit, večina ima tudi omejitev v številu sočasno nanj priključenih naprav. Dodatne težave lahko povzroči namizni računalnik, ki običajno nima vmesnika za brezžično omrežje, zato je pametno imeti pri roki ustrezen pretvornik Wi-Fi v obliki ključka USB. ZPS nasvetČe so računalniki lahko med delom ali učenjem nekaj časa tudi nepovezani, mobilno dostopno točko uporabite izključno za sodelovanje v videokonferenci in v tem času onemogočite dostop v internet drugim napravam. Mobilni operaterji imajo v primeru prekoračitve mesečnih količin različne postopke. Eni samodejno aktivirajo dodatne količine, ki so seveda plačljive, drugi pa tako zmanjšajo podatkovne hitrosti, da priključek postane bolj kot ne neuporaben in ste primorani dokupiti podatkovne količine za nadaljnje delo. Ponudniki mobilnega internetaDodatne težave lahko povzroči namizni računalnik, ki običajno nima vmesnika za brezžično omrežje, zato je pametno imeti pri roki ustrezen pretvornik Wi-Fi v obliki ključka USB.  Izboljšajte domače omrežjePoleg priključka v internet je po navadi ozko grlo domače omrežje, predvsem njegov brezžični del. Kljub splošnemu prepričanju, da so kabli nepotrebni in stvar preteklosti, namizne in prenosne računalnike ter pametne televizorje, če je le mogoče, v omrežje priključite s kablom. Fiksno priključene naprave bodo delovale nemoteno in hitrost prenosa podatkov v domačem omrežju ne bo odvisna od tega, kje v stanovanju so, brezžični del bo manj zaseden in bo zato lahko telefonom in tablicam nudil večje in stabilnejše hitrosti. ZPS nasvetČe je hitrost prenosa podatkov prek brezžičnega omrežja na mestu, kjer želite delati, opazno majhna, lahko storite dvoje. Brezžična povezava deluje najbolje, če na poti radijskega signala ni ovir, zato poskušajte na primernejše mesto prestaviti napravo ali pa usmerjevalnik. Ta naj bo nekje visoko pod stropom in nikakor ne blizu tlom ali celo v omarici. Star usmerjevalnik zamenjajte z novim, tehnološke izboljšave bodo skoraj zagotovo izboljšale stanje. Če starost ni težava, se rešitev morda skriva v dokupu ojačevalnikov signala, ki jih postavite na prava mesta – nekje na sredini med brezžičnim usmerjevalnikom in napravami. Težave z brezžičnim omrežjem lahko rešite z izgradnjo novega omrežja, po načelu tehnologije prepletenega omrežja. Sestavlja ga več naprav, največkrat enakovrednih dostopnih točk, ki se znajo med seboj pogovarjati, s tem pa vsaki napravi v omrežju v vsakem trenutku zagotavljajo najboljšo hitrost povezave. Tovrstno omrežje lahko tudi modularno nadgrajujete. Če opazite, da na določenem delu bivališča omrežje ni dovolj dobro, dokupite eno ali več dodatnih naprav, jih postavite na ustrezna mesta z dostopom do električne vtičnice – samodejno se bodo povezale in izboljšale delovanje domačega brezžičnega omrežja. Ponudba naprav za vzpostavitev porazdeljenega omrežjaz novim, tehnološke izboljšave bodo skoraj zagotovo izboljšale stanje. Če starost ni težava, se rešitev morda skriva v dokupu ojačevalnikov signala, ki jih postavite na prava mesta – nekje na sredini med brezžičnim usmerjevalnikom in napravami. Avtor: Marjan Kodelja Vir: https://www.zps.si/index.php/tehnologija/internet/10562-zanesljivo-omrezje-osnova-za-ucinkovito-delo-in-ucenje-na-daljavo-10-2020

Sun, 25. Oct 2020 at 07:07

0 ogledov

Kje v Mariboru bodo jutri odprti vrtci?
Po včerajšnji odločitvi Vlade RS, da se s ponedeljkom, 26. oktobrom, predvidoma za en teden, zapirajo vrtci, smo na Mestni občini Maribor danes organizirali delovanje posameznih vrtčevskih enot, v katerih bomo izvajali dežurstva.  Varstvo predšolskih otrok bo tako tudi med zaprtjem vrtcev zagotovljeno po vsej občini, vendar bo namenjeno le družinam, kjer starši delajo v takšnih dejavnostih oziroma na delovnih mestih, da dela ne morejo opravljati na domu. Potrebe oziroma upravičenost do dežurnega varstva so starši danes sporočali v matičnih enotah. Tiste, ki so upravičeni do nujnega varstva, so oziroma bodo vrtci pravočasno obvestili, kam lahko v ponedeljek pripeljejo svoje otroke. V prihodnjem tednu, od 26. do 30. oktobra, bodo tako vrtci v mariborski občini delovali na naslednjih lokacijah: – Vrtec Borisa Pečeta Maribor, Tomšičeva ulica 32, – Vrtec Ivana Glinška Maribor, Gledališka ulica 6, – Vrtec Jadvige Golež Maribor, Betnavska cesta 100, – Vrtec Jožice Flander Maribor, Focheva ulica 51, – Vrtec Otona Župančiča Maribor, Oblakova ulica 5, – Vrtec Pobrežje Maribor, Cesta XIV. Divizije 14/a, – Vrtec Studenci Maribor, Groharjeva ulica 22, in – Vrtec Tezno Maribor, Dogoška cesta Tržnice in Snagini zbirni centri bodo še obratovali Mariborske tržnice bodo do nadaljnjega obratovale po običajnem urniku, ob strogem upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov. Odprti ostajajo tudi Snagini zbirni centri, v mariborski občini sta to centra v Plinarniški in Lahovi ulici. Urniki obratovanja centrov se zaenkrat ne spreminjajo, bodo pa delovali z okrepljenimi ekipami. Na območju zbirnega centra so lahko hkrati največ trije zunanji uporabniki. Snaga prosi občane, da že doma odpadke organizirajo tako, da jih bodo lahko čim prej pravilno odložili.  

Sun, 25. Oct 2020 at 07:01

0 ogledov

Koronavirus je prebolel tudi Jurij Zrnec. Tu je njegova izpoved!
"Ko sem izvedel za okužbo, je bila zame to prava mora, groza," je pričevanje pričel Jurij Zrnec v izpovedi, ki ga je objavil ljubljanski UKC. Priljubljeni igralec Jurij Zrnec je pred kratkim prebolel okužbo z novim koronavirusom. Ker je zaradi prejšnjih zdravstvenih težav spadal v rizično skupino bolnikov, so ga zdravniki spremljali na daljavo, prek sistema telemetrije. K sreči je covid-19 prebolel brez zapletov, a je nekaj časa trajalo, da se je 42-letni Zrnec vrnil v običajno kondicijo, ki jo je pred okužbo vzdrževal tudi na fitnesu. A prav tam, se je izkazalo, je bil virus bolj "fit" od vseh varnostnih ukrepov.  O svoji izkušnji je igralec zdaj spregovoril tudi za UKC in pozval: "Pamet v - razkužene - roke, nadenimo si maske in stopimo korak nazaj!"   KAKO JE PRI VAS POTEKALA BOLEZEN IN KAKO SE POČUTITE ZDAJ? Bolezen je k sreči potekala presenetljivo “v redu”: brez visoke vročine, brez kakšnih hudih znakov, če odmislim izgubo vonja. Težje se je bilo vrniti na delo, v gledališče, kjer je lahko precej naporno, saj zahteva 100-odstotnega človeka. Tam sem čutil, morda še zmeraj, precej upada v svoji kondiciji in nekakšen strah. Trenutno sem bolje, počasi se vračam v prejšnje stanje. VAŠE ZDRAVSTVENO STANJE SO ZARADI PREJŠNJIH OBOLENJ POZORNO SPREMLJALI NA DALJAVO ... Telemetrija je krasna stvar, način! Če je le možna. V mojem primeru sem bil sam svoj zdravnik (smeh) in bil s tem, na nek način, vključen v zdravljenje. ALI VESTE, KJE STE SE OKUŽILI? Pred kratkim sem izvedel in zdaj lahko skoraj z gotovostjo povem: na fitnesu*** (v tistem tednu je tam zbolelo 5 ljudi)! Naj pa poudarim, da so res vestno skrbeli za čistočo, razkuževanje ... ampak je bil virus bolj “fit”. KAKO STE SE POČUTILI, KO STE IZVEDELI ZA POZITIVEN BRIS? JE ZBOLEL ŠE KDO IZ VAŠEGA KROGA BLIŽNJIH IN PRIJATELJEV? Ko sem izvedel za okužbo, je bila zame to prava mora, groza! Najprej sem pomislil, koga vse sem okužil naprej, morda celo življenjsko ogrozil (starša, drugi šibkejši člani razširjene družine). Prijatelj je moral celo odpovedati poroko! Če se malo pohecam, sem ga na nek način “rešil”, mu dal čas za ponoven razmislek (smeh). A k sreči ni zbolel, od ogromno možnih kandidatov, nihče. KAKO STE PREŽIVLJALI ČAS SAMOIZOLACIJE? Čas sem preživljal v izpopolnjevanju svojih kuharskih veščin in ob neštetih pogovorih, klicih. Ampak ni bilo tako težko, ker sem bil, kar se tiče počutja, v redu. Je bilo pa kot božični večer, ko sem lahko nesel ven smeti ven "v divjino”, pred blok. KAJ SPOROČATE DVOMLJIVCEM IN TUDI OSTALIM? Virus je in to je dejstvo! Dejstvo je tudi, da o vsem skupaj še vedno ne vemo veliko. Številke kažejo svoje. Kako, kaj in zakaj? Na vse odgovore bomo morali še malo počakati, kaj šele na cepivo. Do takrat pa: pamet v - razkužene - roke, nadenimo si maske in stopimo korak nazaj!   Naj pojasnim, da sem ravno zaradi svojih prejšnjih bolezenskih zapletov (tri pljučne embolije) in starejših družinskih članov letos odpovedal dopustovanje na hrvaški obali, saj je bilo, kot vsi dobro vemo, stanje zaskrbljujoče, številke obolelih pa močno "prilagojene"! Ostal sem doma, opravljal le nujne stvari, odhajal na sprehode in se predvsem izogibal gneči.   Juriju Zrnecu želimo še naprej veliko zdravja, uredništvo v fokusu    
Teme
Vinko Gorenak komentar pomagati pomoči potrebnim

Zadnji komentarji

achilles arrow :

23.10.2020 14:02

JA TO JE ZELO POMEMBNO ! POSLUŠAJTE VSI "DRŽAVLJANI" SKORUMPIRANO ZDRAVSTVO (S TEM NE MISLIM SESTER IN BOLNIČARJEV, KI SO ŽRTVE SISTEMA), VOJSKA, KI JE NIHČE OD NAS NE RABI IN POLICIJA, KI ŠČITI VAŠE KRVNIKE NA OBLASTI VAM PA IZDAJA GLOBE .... TEM NAMERAVA VLADA POVEČEVATI PLAČE !!! VAM PA, KI VAS IMA ZA BUDALE SEVEDA, PONUJA APLIKACIJO E-DAVKI ?! OSEBNO NAMERAVAM V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU PODATI URADNO OSEBNO NOTO (PO PRIPOROČENI POŠTI) MINISTRSTVU ZA ZUNANJE ZADEVE ROTSHCHILD KORPORACIJE SLOVENIJE, DA OD TISTEGA DNE Z SAMOODLOČBO POSTAJAM SAMOSTOJNI SUVERENI SUBJEKT V MEDNARODNEM POMENU ! KOT SUVERENA RESNIČNA ENTITETA, ODGOVARJAM LE SEBI OSEBNO ! S TEM PARAZITU SLAMNATEMU MOŽU KORPORACIJI SLOVENIJI NEDVOUMNO SPOROČAM, DA SE KOT SAMOSTOJNI SUVERENI SUBJEKT ZOPERSTAVLJAM (V POVSEM ENAKOPRAVNEM ENAKOMOČNOSTNEM RAZMERJU - MOŽ NA SLAMNATEGA MOŽA) VSEM DEJANJEM DAVČNEGA TLAČANSTVA IN SUŽENJSKE DAVČNE EKPLOATACIJE (V SMISLU 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 17., 20., 21. ČLENA UNIVERZALNE MEDNARODNE DEKLARACIJE ČLOVEKOVIH PRAVIC) , KI JO JE TA PARAZIT, KORPORACIJA SLOVENIJA IZVAJAL NAD MANO VSE DO DNEVA SAMOODLOČBE. VSI TAKO IMENOVANI ZAKONI SO SPREJETI SAMODRŠKO S STRANI OBLASTI V ŠKODO POSAMEZNIKA. "SPREJEMAJO" JIH VEDNO ENI IN ISTI V IZBRANI KRIMINALNI TATINSKI TOLPI Z IMENOM VLADA IN PARLAMENT. DEMOKRACIJA JE ZGOLJ ABSTRAKTNA FIKCIJA (MS: IMAGINACIONIS) ZA MANIPULACIJO ZMEDENIH LJUDI. NAVAJAM PRIMER TLAČANSKE ZLORABE SLAMNATEGA MOŽA: HIŠA IN ZEMLJA POD NJO, KI JU "POSEDUJEM" SO MOJA OSEBNA LAST IN NE LAST DRŽAVE!. TOREJ TA PARAZITSKA ROTSHCHILD KORPORACIJA NIMA PRAV NOBENE PODLAGE ZA POŠILJANJE POLOŽNIC ZA DAVEK OD PREMOŽENJA, KER TO PREMOŽENJE NI NJENO AMPAK OSEBNA PRIVATNA LASTNINA! ČE SO SAMI SPREJELI NEK ZAKON OČITNE KRIMINALNE TOLPE Z UPORABO REPRESIJE NI NIKJER SLEDU, DA JE KDORKOLI OD NAS POSAMEZNIKOV TAK ZAKON SPREJEL, ŠE MANJ SE STRINJAL Z NJIM! JAZ SE S TEMI ZAKONI NISEM NIKOLI STRINJAL, NITI MI NI BILA NIKOLI DANA PRAVICA DO VETA, KI BI GA TAKOJ IZKORISTIL, KER JE OČITNO, DA GRE ZA NAVADNO KRAJO PREBIVALSTVA POD POLICIJSKO PRISILO ! IN OTROKE UČIJO, DA POLICIJA ŠČITI DRŽAVLJANE !?

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Dr. Vinko Gorenak v današnji Demokraciji: Pomagajmo, a le pomoči potrebnim!