SI
Mahničeva preiskovalka v zadevi Franc Kangler in drugi kazensko ovadila ustavna sodnika Rajka Kneza in Mateja Accetta
V Fokusu
Novice

Torek, 3. december 2019 ob 19:54

Odpri galerijo

Preiskovalna komisija bo na tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper ustavna sodnika dr. Rajka Kneza in dr. Mateja Accetta na podlagi 288. člena Kazenskega zakonika, ki govori o protizakonitem, pristranskem in krivičnem sojenju.
Danes sta v Državnem zboru RS potekali dve seji preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi. Na eni od sej je predsednik komisije Žan Mahnič v družbi ostalih članov komisije kot priči zaslišal nekdanjega poslanca DZ RS Franca Pukšiča in nekdanjega odvetnika mariborske občine Roka Gerloviča, na drugi seji, ki je bila delno zaprta za javnost, pa so poslanci sprejeli dodaten dokazni sklep ter sklep, da se kazensko ovadi dva ustavna sodnika, dr. Rajka Kneza in dr. Mateja Accetta.

Kot je v izjavi za medije po seji komisije pojasnil predsednik  Žan Mahnič, je preiskovalna komisija na zaprti seji sprejela sklep, da se vpogleda v gradivo, ki ga je komisija prejela s strani policije, s strani Arhiva Republike Slovenije, pa tudi v arhiv, ki ga je komisiji predal gospod Željko Vogrin. »Glede na današnje pričanje Franca Pukšiča bo komisija  vpogledala tudi v zapisnik pooblaščene skupine KNOVS z dne 11.11. 2013, ki je opravila nadzor na Policiji v Mariboru in potem tudi poročilo o delu KNOVS za to leto, kjer je to, kar je gospod Pukšič govoril, tudi napisano,« je povedal Mahnič.

Nadaljeval je, da je bil drugi sklep, ki ga je komisija danes sprejela, ta, da se kazensko ovadi ustavna sodnika dr. Mateja Accetta in dr. Rajka Kneza, in sicer na podlagi 288. člena Kazenskega zakonika, ki govori o protizakonitem, pristranskem in krivičnem sojenju. »V javnosti je bilo že obrazloženo, da je sodnik Matej Accetto zaradi svojih dejavnosti že bil kazensko ovaden. Pomenljive so tudi izjave nekdanjega predsednika Ustavnega sodišča dr. Petriča, ki je dejal, da je breme, ki visi nad dr. Accettom težko. Spletni portal Požareport je objavil korespondenco med tem ustavnim sodnikom in člani, predstavniki SMC. Sodnik dr. Accetto je podal neresnične navedbe glede stopnje poznanstva z Mirom Cerarjem in SMC ter skupino oblikovalcev programa SMC,« je povedal Mahnič in dodal, da je dr. Accetto svoje sodelovanje pri oblikovanju programa stranke drugim ustavnim sodnikom zamolčal ter da je kot sodnik odločal v sporih, povezanih s stranko SMC. Po besedah Žana Mahniča je tudi pomenljivo, da je SMC v parlamentu tako zelo nasprotovala nastanku te preiskovalne komisije.  »SMC je posebej opozarjala na nedopustnost preiskave sodstva, ob tem pa je njihov kandidat za župana Maribora Arsenovič v drugem krogu, ko je premagal protikandidata Franca Kanglerja, to zmago proslavljal skupaj s sodnikom Žirovnikom,« je dejal predsednik preiskovalne komisije in dodal, da preiskovalna komisija stoji na trdnem stališču, da bi  se ustavni sodnik dr. Accetto moral izločiti iz odločanj zaradi  vidne povezave s Stranko modernega centra, kar je ustavnim sodnikom večkrat zamolčal. »Zaradi tega je kompromitiran in ne bi smel odločati o svojih strankarskih prijateljih, vključno z Arsenovičem in sodnikom Žirovnikom,« je dejal Mahnič.

»Kar pa se tiče dr. Rajka Kneza, pa je Franc Kangler podpisal izjavo, ki jo bomo priložili ovadbi, in sicer je v času opravljanja funkcije župana MO Maribor, posebej v obdobju od 4.12 2006 do 31.12 2012 sodeloval s Pravno fakulteto v Mariboru in njenim takratnim dekanom dr. Rajkom Knezom. Kangler je v izjavi zapisal, da sta se z dr. Knezom večkrat srečala in govorila o obnovi fasade  Pravne fakultete v Mariboru. Kangler je tedanjemu dekanu dr. Knezu predlagal, da se prijavijo na razpis MO Maribor za financiranje obnove fasad v starem mestnem jedru leta 2009. Ker pa je Pravna fakulteta locirana na meji starega mestnega jedra in je zato kot župan izdal negativen sklep za obnovo fasade, obstaja direktna povezava med Francem Kanglerjem in dr. Rajkom Knezom,« je povedal Mahnič in dodal, da ker je Kangler kot mariborski župan izdal negativen sklep, ki ni šel v korist Pravni fakulteti, ki jo je takrat vodil dr. Rajko Knez, bi se le-ta moral izločiti kot sodnik in ne bi smel odločati o zadržanju izvajanja zakona in parlamentarne preiskave v zadevah, ki se nanašajo na sodnike in tožilce. »V drugem primeru sodnik Accetto ni odločal, je pa odločal, ko je šlo za sodnike, dr. Knez pa je odločal v obeh primerih,« je še povedal Žan Mahnič in dodal, da so člani parlamentarne komisije sklep o vložitvi kazenske ovadbe sprejeli soglasno.

							Ustavna sodnika Rajko Knez in Matej Accetto

»Besedilo ovadbe je pripravljeno, urediti moramo še nekaj tehničnih podrobnosti in najkasneje danes oziroma jutri bomo ovadbo, vključno s podpisano izjavo Franca Kanglerja, v kakšnem razmerju je bil s sedanjim predsednikom Ustavnega sodišča, nekdaj dekanom mariborske pravne fakultete dr. Knezom, posredovali na tožilstvo,« je zaključil Mahnič. 

Na prvi seji komisije, ki je potekala danes, pa sta bila zaslišana nekdanji poslanec Franc Pukšič in nekdanji odvetnik mariborske občine Rok Gerlovič.


Nekdanji poslanec Franc Pukšič je 11. novembra 2013 kot podpredsednik KNOVS vodil pregled na Policijski upravi Maribor. Razlog za ta pregled je bila predvsem zahteva tožilca k dopolnitvi kazenske ovadbe zoper Kanglerja, posledično se je pričakovalo, da bodo kriminalisti na tožilca naslovili dopis za ponoven pogled v dokumentacijo, ki so jo predali. »Če bi živeli v pravni državi in ne bi šlo za drugorazrednega državljana, bi se to pričakovalo,« je dejal Pukšič, ki je pojasnil, da kriminalistom tega ni bilo treba storiti, saj so pri sebi v omari še vedno hranili zabeležke, iz katerih so izhajali opisi, pomembni za kazenski postopek. Policija bi morala vse izsledke preiskave predati tožilstvu, takšna so bila tudi navodila Ministrstva za notranje zadeve, a temu ni bilo tako, tožilstvu so namreč predali le kopije dokazov. Kmalu po pregledu v Mariboru je bila v Večeru objavljena novica, da tožilec Boris Marčič razmišlja o ovadbi podpredsednika KNOVS Franca Pukšiča. »Takrat smo se spraševali, kako so lahko informacije o našem obisku tako hitro prišle v medije. Nihče od članov KNOVS tega ni storil, to je lahko bil samo nekdo s Policije, torej Danijel Lorbek in, ali Robert Munda,  ki sta bila prisotna pri preiskavi,« je še dodal Pukšič.


30. marca 2015 je Pukšič pri notarju zapisal izjavo v zvezi z vodenjem preiskave, za kar je bil kasneje povabljen na Specializirano državno tožilstvo, kjer se je moral zagovarjati glede svoje izjave: »To, da si je nekdo upal dati izjavo, je pomenilo, da ga je treba ustrahovati.« Kot je dejal, so bile v izjavi zapisane le ugotovitve iz zapisnika KNOVS, najbolj bistvena pa  je bila ta, da policija hrani dokazni material, ki bi ga od 23. julija 2010 morala v celoti predati tožilstvu.
»Deset let se je vesoljna Slovenija ukvarjala s Kanglerjem za prazen nič. To so ugotovila tudi sodišča. Naj za svoja dejanja končno odgovarjajo tudi tisti, ki so delali narobe in predvsem namerno,« je prepričan Pukšič, ki meni, da bi Slovenija morala vedeti, na osnovi katerih argumentov so se sodniki in tožilci odločali v obtožbah zoper Kanglerja. Še posebej nehigienično se mu zdi, da se sodnik Janez Žirovnik kot nekdanji zaposleni na SOVI,  ni izločil iz sodnega procesa zoper Kanglerja, nekdanjega člana KNOVS.


Na vprašanje predsednika komisije Žana Mahniča, kdo stoji za gonjo proti Francu Kanglerju, je Pukšič odgovoril: »Saj ne more v drugem največjem slovenskem mestu postati župan politik z desne strani. A to se je zgodilo, kar ni bilo po volji tistih, ki v ozadju vodijo niti. Kangler je bil uspešen in glasen, delal je dobro za ljudi, zato se mu je vse to začelo dogajati.«
Naslednja priča, nekdanji odvetnik mariborske občine Rok Gerlovič, je s takratnim županom Francem Kanglerjem v imenu MO Maribor zoper državo dobil primer, kjer je morala Republika Slovenija mariborski občini izplačati 3 milijone evrov. Kot je dejal, je osnovni sistem nagrajevanja odvetnikov takšen, da se odvetniku zagotovi določen odstotek od koristi, ki jo je stranka pridobila na sodišču: »Tudi midva s Kanglerjem sva se dogovorila za takšen način nagrade, torej odstotek od pripadkov oz. obresti, ki bodo priznane in izterjane. Povsod po svetu in v zgodovini je to normalen način dogovora, edino v enem primeru ni bil. V najinem.« Kanglerju je Policija očitala, da je zlorabil svoj položaj, Gerloviča pa se je obtoževalo, da ga je napeljal k temu dejanju. Zato sta bila v kazenskem postopku dve leti, nakar je sodišče ugotovilo, da takšen dogovor ni kaznivo dejanje.


Gerlovič kot bivši javni tožilec ne pomni primera podobnega Kanglerju, kjer bi posameznik bil ovaden več kot dvajsetkrat. »To se praktično ni moglo zgoditi, saj je posameznik po tretji ovadbi bil priprt. Toda če si priprt, imaš v roku enega meseca pravico priti pred Vrhovno sodišče, ki je po mojih izkušnjah vedno postavilo stvari na svoje mesto. Pripor je pravzaprav možnost, da prideš do Vrhovnega sodišča. Primer Franca Kanglerja je edini takšen primer, za katerega vem.«


Nekdanji odvetnik mariborske občine je spomnil tudi na hišno preiskavo Milice Simonič Steiter z dne 4. maja 2011. Kot je dejal, se hišne preiskave začnejo ob 6. uri zjutraj in kot občinski odvetnik se je nekaj pred 7. uro zjutraj pripeljal na ulico, kjer je živela Simonič Steiterjeva. »Iskal sem pravo hišo, na ulici ni bilo nikogar, v večernih novicah pa sem videl, da so moj prihod posnele kamere,« je dejal Gerlovič, ki meni, da je novinarjem očitno nekdo povedal za preiskavo še pred njenim začetkom, da bi bili tam po naključju, se zdi skoraj neverjetno. 


Gerloviču se še posebej nenavadno zdi, da je Vrhovno sodišče sklenilo, »da glede na medijsko pozornost dotičnega primera in dogajanj, sodišča v Mariboru ne morejo zagotoviti potrebnega videza nepristranskega odločanja«. Ob tem je predsednik komisije Mahnič dejal, da se velja vprašati, če je enako veljalo tudi za vse prejšnje primere, ki so se dogajali na mariborskih sodiščih.


Predsednik komisije Žan Mahnič je Gerloviča povprašal tudi, kako komentira pričanja mariborskega tožilca Nika Pušnika, ki je dejal, da so se v primeru Franca Kanglerja nad njim vršili številni pritiski. Gerlovič je pojasnil, da je tožilstvo sicer neodvisno, toda hierarhično organizirano: »Tožilci imajo svoje nadrejene in povsem možno je, da med njimi pride do nesoglasij, od posameznika pa je odvisno, kako se to imenuje, torej ali nesoglasja ali pa pritiski«.


Gerlovič ni hotel odgovoriti, kdo je po njegovem mnenju kriv za dogajanje zoper Kanglerja, prepričan pa je, da »če se nekaj kontinuirano dogaja, potem zagotovo mora obstajati generator vsega tega«.

Foto: Državni zbor.

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 26. Jan 2020 at 11:09

0 ogledov

Donosni balkanski posli s šoferji v Sloveniji
Zadnje dni se naveliko piše o donosnih poslih in lahkih zaslužkih na področju prometnih dovoljenj in licenc. Najnovejše medijske zgodbe se nanašajo na precejšnji kaos in močno dvomljive posle, ki potekajo na trgu usposabljanja tujih voznikov tovornjakov in avtobusov za temeljno kvalifikacijo, ki prek Sloveniji iščejo bližnjico do evropskih cest in boljših zaslužkov.. Po nekaterih ocenah gre za eno izmed najslabše urejenih področij, kjer številni mešetarji lahko in lepo služijo, odgovorni za nered pa si zatiskajo oči pred številnimi pomanjkljivostmi. Pomanjkanje voznikov v EU V Evropi v zadnjem desetletju strmo narašča povpraševanje po voznikih tovornjakov, že leta in leta jih kronično primanjkuje, posledično tudi zato ker opravljanje tega poklica poteka v izjemno zapletenih in težkih okoliščinah. Kljub temu je delo voznika tovornjakov v EU še vedno zelo mikavno za številne voznike iz držav bivše Jugoslavije, ki v svojih državah opravljajo enake posle, v enako težkih pogojih a za veliko manj denarja. Pogoj za opravljanje tega posla je izpit iz temeljne kvalifikacije, ki ga številni vozniki iz Bosne, Srbije in Makedonije opravijo in vsake 5 let obnavljajo v Sloveniji. Pri nas je kakšnih 20 podjetij s pooblastili za izvajanje usposabljanja iz temeljne kvalifikacije, vendar jih se s tem poslov dejansko ukvarja pol manj. Kaos je organiziran povzročajo ga mešetarji, največjo škodo imajo  tisti, ki delajo  pošteno. Kot poročajo mediji glavna zasluga za nered na trgu pripada ohlapni zakonodaji, ki jo zelo donosno izkoriščajo tisti,  ki so najbolj podjetni prav v neurejenih razmerah. To so »podjetniki« z območja nekdanje skupne države, ki se pojavljajo kot glavni posredniki med zainteresiranimi vozniki in tistimi, ki opravljajo storitve usposabljanja za temeljno kvalifikacijo. Najbolj naj bi jim ustrezal prav slab nadzor nad izvajanjem dejavnosti. Štirje inšpektorji z Inšpektorata za infrastrukturo, ki poleg vseh drugih obveznosti izvajajo občasne nadzore, temu zagotovo niso kos. Verjetno se je tudi zaradi tega, kot poročajo na portala Siol, ministrica Alenka Bratušek odločila za imenovanje komisije za izredni nadzor.  Lahko samo ugibamo kakšna vse dvomljive posle omogoča pomanjkanje nadzora na  tem področju.  Slišati je številne očitke, od tega, da nekateri ponudniki zagotavljajo svojim kandidatom vnaprej izpitna vprašanja, zato da jim sploh ni treba posebej se pripravljati na izpit. Nekateri menda sploh nimajo ustreznih pogojev za izvajanje usopsabljanja voznikov a to nikogar ne moti.  Veliko denarja naj bi se pretakalo iz roke v roko, kar neposredno škoduje državnem proračunu. Spremembe zakona o prevozih v cestnem prevozu, in Pravilnika o temeljnih kvalifikacijah za voznike motornih vozil v cestnem prometu, ki so bile sprejete preteklo jesen, ob  precejšnji zmedi, ki jo spremljamo na slovenskem političnem prizorišču, so bile vse prej kot resno in temeljito pripravljene. Zato menda niso prinesle nič več reda v omenjeni posel. Preberi še: https://www.prnjavor.info/mladenovic-falsifikovao-uvjerenja-o-vozackom-ispitu/ Doma jih preganjajo, v Sloveniji jih priporočamo Ob vsem tem je prav neverjetno s kako lahkoto v Sloveniji delajo posle tujci, ki jih v njihovih državah sumijo resnih kršitev zakona, ki naj bi jih zagrešili v podobnih poslih.. Najbolj razvpit je vsekakor primer Dalibor Dado Mlađenović, ki je v Bosni  obtožen za ponarejanje vozniških dovoljenj. O tem so na veliko poročali bosanski mediji v zadnjih dveh letih, sedaj se je njegovo ime pojavilo tudi v slovenskih medijih.   Mlađenović kot je razvidno iz Ajpesa ima tudi v Sloveniji podjetje Koda 95, ki se ukvarja prav s temeljno kvalifikacijo. in po nekaterih informacijah, naj bi bi eden večjih zaslužkarjev, ki delodajalce menjava po načelu “kdor ponudi več” za to da jim pripelje čim več kandidatov iz Srbije in Bosne.  Po njegovi balkanski poti naj bi v Slovenijo prišlo vsaj nekaj tisoč voznikov, ki so izpit za temeljno kvalilfikacijo opravili pri različnih podjetjih. Kljub temu da je v Bosni ovaden resnih kaznivih dejanj Mlađenović v Sloveniji lahko povsem nemoteno opravlja svoje posle. Še več, za pičlih 100 ali 200  EUR, kolikor stane članarina v Obrtno podjetniški zbornici Slovenije ga uslužbenci zbornice priporočajo svojim članom, ki zaposlujejo voznike. Ob vsem tem se je smiselno vprašati, ali ne živimo v državi, ki je postala zavetje in dobra priložnost tistim balkanskim podjetnikom, ki podobnih nečednosti ne morejo več opravljati doma???? Se še spomnite časov, ko je veljalo obratno?  

Sun, 26. Jan 2020 at 10:21

0 ogledov

Smrtonosni virus iz Kitajske se širi. En človek zbolel tudi na Dunaju
Milijonska Kitajska mesta, so kot mesta duhov. Nihče ne sme ne ven, ne notri. Enostavno so upostošena, trgovine so prazne. Zaloge se kopičijo.  V karanteni že 16 kitajskih mest oziroma več kot 60 milijonov prebivalcev. Prevlada strah, da Kitajska virusa ne bo mogla omejiti. Zaradi smrtonosnega virusa, ki se je pojavil v mestu Wuhan na Kitajskem, je umrlo že 56 ljudi, skoraj dva tisoč ljudi je zbolelo. Raziskovalci domnevajo, da bi lahko virus, ki naj bi izbruhnil na tržnici v mestu Wuhan, prišel od kač.  O prvem primeru suma poročajo tudi z avstrijske prestolnice Dunaj. Gre za stevardeso, ki je na Dunaju od 24. januarja in je pred nekaj dnevi pripotovala z Wuhana. Trenutno je v izolaciji na eni od dunajskih bolnišnic. Dokončni rezultati preiskav naj bi bili znani v 48 urah, piše STA. Na Hrvaško je prispel celo avtobus s Kitajskimi turisti prav iz mesta Wuhan. Zaradi virusa so oblasti v mestu Wuhan že začele graditi bolnišnico, ki bo lahko sprejela tisoč pacientov. Končana naj bi bila v vsega šestih dneh. V načrtu je tudi druga bolnišnica za 1.300 ljudi. V pokrajino Hubei, kjer je največ obolelih, so oblasti napotile posebne zdravstvene ekipe, ki bodo pomagale pri zdravljenju. Za obolele je značilno, da dobijo zvišano telesno temperaturo in suh kašelj, po enem tednu se pojavi zasoplost a takrat je že skoraj prepozno. AUTOBUS PUN KINEZA IZ VUHANA PREŠAO GRANICU SA HRVATSKOM! Velika panika u komšiluku, otkriveno i KAKO SU DOŠLI! https://t.co/KJqVOpx22e via @espresors — Vida Kocjan (@VidaKocjan) January 26, 2020

Sat, 25. Jan 2020 at 18:48

318 ogledov

Franc Kangler: “Globoka država je ugrabila vse medije, državno administracijo, javno televizijo, ki ni več javna!"
Po dolgem času se je na svojem Facebooku profilu ponovno oglasil nekdanji mariborski župan Franc Kangler, tudi tokrat kritično do vseh zvodov oblasti in seveda režimskih medijev. V uvodu opozori na dvojna merila v naši državi, primerja neko gospo, ki jo je zaradi neizdanega računa doletela kazen v višini 3 tisoč evrov in Jankovićevega sina, ki bo za goljufijo v vrednosti 60 tisoč evrov plačal le 2 tisoč evrov kazni. V nadaljevanju izpostavi primer ilegalca, ki ne bo preganjan, ker naj bi bil sodni postopek predrag, kar pa ni bilo problem, ko je bilo potrebno kršiti človekove pravice in izvajati krivice nad njim, kar sta med drugim priznala tudi Ciril Ribičič in Rudolf Moge. Glede na aktualno dogajanje se je po njegovem mnenju vladi odpeljalo, kar pa lahko končamo samo demokratično, na volitvah. 

Sat, 25. Jan 2020 at 18:25

248 ogledov

Skriti migrantski »hotel« kar sredi gozdov občine Središče ob Dravi
Migranti so nedolgo nazaj za začasno postojanko očitno izbrali zapuščeno hišo med gozdovi v naselju Godeninci v občini Središče ob Dravi. V njej so namreč odkrili kupe oblačil in odpadkov, ležišča so bila povsod, najden je bil tudi dokument, zahteva za azil, ki je bila izdana v Bosni, je pred dnevi poročal spletni Štajerski tednik. V središki občini je prisoten strah pred migranti. Nanje opozarjajo kupi smeti in nekakšna improvizirana začasna bivališča v okoliških gozdovih, tudi v neposredni bližini stanovanjskih hiš, pa tudi nočni pasji lajež. Domačini lahko samo ugotavljajo, koliko migrantov prečka tamkajšnje kraje. Kot povedo, si nekateri zaradi strahu v temi na upajo več na sprehod, zaklepajo se v hiše, pozorni so tudi na avtomobile. Po pričevanju naj bi namreč že prišlo do kraj avtomobilov, ki naj bi jih zakrivili migranti. A to naj ne bi bilo vse. Migranti so vdrli v zapuščeno hišo ob cesti med gozdovi v Godenincih s hišno številko 16 ter si jo vzeli za začasno zavetišče. Po predmetih, ki so jih našli v omenjeni hiši, so tod prespali, se najedli in preoblekli ter podali naprej na pot. Šlo naj bi za večje skupine migrantov.  Kako in kdaj so se prvič pritihotapili v hišo ni jasno, stanje v omenjeni hiši pa naj bi bilo katastrofalno, celo ogabno, še poroča Štajerski tednik, Vir: https://www.tednik.si/

Sat, 25. Jan 2020 at 12:51

383 ogledov

Kolumna dr. Vinko Gorenak: "Draga Ljudmila, to je pa preveč, tudi za moj želodec!"
Med SDS in NSi se iskri že nekaj let. Nikoli in nikdar, niti kot poslanec DZ, niti sedaj kot upokojenec, nisem podžgal niti ene iskrice. Prej obratno, v pogovorih s poslanci na eni in drugi strani, sem skušal delovati pomirjevalno in posameznim sogovornikom dopovedovati, da medsebojni spori ne koristijo ne eni, ne drugi strani, koristijo pa zagotovo politični levici. Nenazadnje je nekaj jasno. SDS je vlado vodila dvakrat in NSi je bila obakrat resen in kredibilen partner, kar še posebej velja za drugo Janševo vlado, ko so SLS, DL in DESUS že zdavnaj stisnili rep med noge in pobegnili, je NSi ostala do konca. In to šteje. Še vedno sem prepričan, da sem imel prav in še imam prav. V Sloveniji nič ne kaže na to, da bi ena stranka sestavila vlado, te bodo očitno še naprej koalicijske in če kdorkoli na desni strani želi sestaviti vlado bo odvisen od koalicijskih partnerjev. Tudi zato sem bil dolgo časa, vsaj v javnosti seveda tiho. Včerajšnje izjave Ljudmile Novak, EU poslanke v Odmevih, pa so sodu izbile dno tudi pri meni. Čeprav je bilo to dno mnogo trdnejše in stabilnejše, kot pri nekaterih kolegih iz SDS. Po včerajšnjih Odmevih je Nsi v twittih povzela izjave Ljudmile Novak. Takole so zapisali: @NovaSlovenija @LjudmilaNovak v @TVOdmevi: V kolikor bi madžarski Fidesz spoštoval človekove pravice, neodvisnost sodstva in druge demokratične vrednote, ki jih zagovarja @EPP, ne vidim težav, da ostane v @EPP. A zaenkrat nič ne kaže, da bi se to zgodilo. Naj takoj povem, da nimam nobenega problema s tem kako je Ljudmila Novak glasovala v EU parlamentu, ko je podprla resolucijo, ki obsoja Madžarsko in Poljsko, to je njena pravica, čeprav se z njenim glasovanjem ne strinjam. Toda zmotile so me njene besede, da Madžarska ne spoštuje neodvisnosti sodstva. Ljudmila Novak, mi seveda lahko, s konkretnimi primeri dokaže, da Madžarska tu in tam krši človekove pravice v sodnih postopkih. Tega se zavedam tudi sam. Toda statistika ESČP je precej jasna, ena največjih kršiteljic človekovih pravic v sodnih postopkih je Slovenija. Kar dober spomin imam, toda ne spomnim se situacije ko bi Ljudmila Novak obsodila početje slovenskih sodišč. Še več leta 2014 je slovensko pravosodje nezakonito (odločitev US) v zapor poslalo vodjo opozicije Janeza Janšo. Tisti čas nisem slišal odločne besede Ljudmile Novak, ki bi se temu zoperstavila. Še huje, njena NSi je rekla, da je Janez Janša pač politik v zaporu in ne politični zapornik, kar se je kasneje dokazalo. Pričakoval bi, da bo odločna borka za krivice, ki jih povzroča pravosodje nastopila na kakšnem zborovanju pred sodiščem. Nič od tega se ni zgodilo. Toda tudi to je njena pravica, vsak od nas pač odloča kje in kaj bo govoril. Tisto kar želim povedati pa je nedopustna dvoličnost. Če Ljudmila Novak v početjih zoper Janeza Janšo ali recimo Franca Kanglerja ni videla nobenega problema, je sprenevedava dvoličnost to, da danes to očita Viktorju Orbanu in Madžarski, kjer niso za zapahe poslali nobenega opozicijskega voditelja. Ne Ljudmila Novak, tega pa ne prenesem več in zato se oglašam. Poudarjam da sem se zato oglasil prvič po vseh teh letih iskrenja med SDS in NSi, takole: dr. Vinko Gorenak Nimam pripomb, imam pa vprašanje. V zadevi Patria je SLO pravosodje @JJansaSDS in soobtoženim” sodilo za nekaj, kar ni KD” (28.člen Ustave), to je bila ugotovitev US ob razveljavitvi zadeve. Vprašanje za vas: Zakaj takrat, niti ob odločbi US, ni bilo vaše stališče povsem enako?Ljudmili Novak nisem hotel oporekati stališča, do tega vprašanja, zato sem ji postavil le in samo vprašanje. Za tiste, ki še vedno ne veste realnosti v odločitvi US v zadevi Patria naj še enkrat pojasnim, kaj je odločilo US. Ustavni sodniki so odločili, da so v zadevi Patria sodišča sodila o nečem kar sploh ni kaznivo dejanje (28. člen Ustave RS). Toda minilo je 24 ur in niti Ljudmila Novak niti NSi mi nista odgovorila. Toda Ljudmila Novak je šla še dlje. Takole je dejala včeraj: @LjudmilaNovak …”Jasno je, da stranka, ki je financirana s strani Fidesza, mora braniti gospoda Orbana…« Pazite, ker je SDS v praksi edina stranka, ki ima podobna politična stališča, kot Viktor Orban in njegova FIDES, je torej precej jasno, da se je njena izjava nanašala na SDS. Toda bil sem previden in sem postavil naslednje vprašanje: dr. Vinko Gorenak Replying to @NovaSlovenija @LjudmilaNovak Še eno vprašanje. Prosim za podatek katera stranka je financirana s strani FIDES? Če bi bila slučajno to @strankaSDS in če mi javno posredujete materialne dokaze bom izstopil. Izvolite prosim. Uganili ste, minilo je 24 ur in nobenega odgovora na moje vprašanje nisem dobil. Morda bo kdo rekel, ja kdo pa naj bi odgovarjal penzionistu Gorenaku. No ja, glede na to da sem bil poslanec DZ in osebno poznam vse poslance NSi in njihove strokovne sodelavce, bi človek pričakoval, da mi bodo odgovorili z argumenti, toda očitno argumentov sploh nimajo. Za zaključek pa naj jasno povem, da nimam nobenega problema z glasovanjem Ljudmile Novak, imam pa velik problem z njeno dvoličnostjo, ki je bolj značilna za slovenske levičarje, ki v Bruslju zagovarjajo eno doma pa drugo, pri Ljudmili Novak, pa je problem še večji, ob enakih domnevnih problemih (pravosodje) na Madžarskem doma ne vidi nobenega problema, v Bruslju pa kriči na Orbana in Madžarsko. Ne to pač ni v skladu z mojimi pojmovanji poštenosti resničnosti, sploh pa demokracije. Kar se tiče sodelovanja med SDS in NSi pa le še tole, dobro je, da je Ljudmila Novak v Bruslju, in dobro je, da je ob teh iskrah, med posamezniki iz SDS in NSi, Matej Tonin tiho. http://www.vinkogorenak.net/

Sat, 25. Jan 2020 at 11:01

352 ogledov

Rado Pezdir in Igor Omerza o kriminalnih ozadjih ustanavljanja teritorialne obrambe
V petek, je v prostorih Celjskega doma potekla pogovorni večer z dvema mojstroma, raziskovalcema polpretekle zgodovina Slovenije, ki pa z svojo prodornostjo misli, ki jih mimogrede navržeta, med dvema vejicama, v miselnem preblisku  zvemo, da so ja to isti načini vladanja, bolje rečeno, kraja,  zamegljevanje,  enako farbanje lastnega naroda kako oni »izbranci« skrbijo in varujejo lastni narod. To pa posebej po drugi svetovni vojni, po »izbojevanih« težkih bojih ja imajo kot prvo skrb lastni narod, državo, pravično družbo. »Malo morgen«, nič od tega   razen prevar, spletkarjenja in okoriščanj, nič drugega ni bilo. Narod je pričakoval, in to mu je tudi ostalo, izbranci so se igrali po svoje. Ravno to nam hočeta gospoda avtorja povedati, ponazoriti kako to gre, oziroma je šlo, pravzaprav še danes gre prenekatera stvar, početje odločitev. Osnovna zamisel za Teritorialno obrambo izhaja oziroma je  nastala  ob sovjetskem  vdoru v takratno Češkoslovaško republiko. Takrat je vse v rajnki Jugi stisnilo, ja kaj pa če pridejo k nam , smo ja v trenutku »pomalicani od Rusov. O potrebi po denarju kot »kapitalistične« kategorije so se pogovarjali kot stari dobri mešetarji, pred narodom  pa kot ideološki »flancatorji«. Vzporednost delovanja UDBE je stara kot ex Yuga, ker so ves čas potrebovali denar za delovanje te vzporednosti in za njihov socialistični »nadstandard«.  Potem so lepo organizirali mrežo podjetij preko katerih se bo poslovalo z tujino za pridobitev deviz za lajšanje »kapitalističnih« glavobolov.  Spoznali so se na vse, na droge, na šverc z cigaretami, delali so ekonomske analize o dobičkonosnosti posameznega tržišča  ter potrebi zamenjave trga in posledično temu možnosti več »geldta« za UDBO biznise in zase. No, glede na omenjen čas krize ob sovjetskem vdoru v Češkoslovaško, so prišli da je treba ustanoviti vojsko, formacije ki bodo delovale lokalno, celo način vojskovanja so določili na podlagi izkušenj njihovih bratov, stricev, dedkov ter ocenili,  da bo to partizanski, gverilski  način vojskovanja. Požegnano je bilo iz Beograda in se spustili v delo po vseh delih ex Yuge. In je nastala Titova Teritorialna obramba, ki je bila najbolj uspešno po teritorialnem principu ravno tukaj pri nas. Spet bolj papeški od papeža. In ti old boysi so se naenkrat znašli pred nalogo, kako financirati oboroževanje in nakup vojaške tehnike, ker teh sredstev niso imeli dovolj, zato je TO iskala dodatna sredstva v občinah, podjetjih, potem pa se je preusmerila na banko. Tam pa so v dogovoru z Nikom Kavčičem, direktorjem Ljubljanske banke, z pomočjo Jožeta Murna začeli izvajati shemo vzporednega bančništva, pri čemer so podeljevali neregularne kredite, na osnovi katerih bi pridobili sredstva iz provizij  za financiranje oboroževanja TO. Preko šverca ki je bil temelj vzporedne ekonomije v preteklih desetletjih se ni dalo. Eni so nadaljevali s trato prakso. Drugi pa iskali nove moduse. En pa so želeli drugače pa sprva niso znali. Zato po stari dobri praksi brez vednosti slovenskega vodstva, bi naj šla Niko Kavčič, med vojno vosovec in oznovec, po vojni udbovec, takrat direktorja LB, in Miloša Ogrizka, načelnika varnosti v Teritorialni obrambi, v Pariz, da se pozanimata za nakup orožja. To je izvedel Tito in se razburil, ker vojska o tem ni bila obveščena. Ampak ne rečejo zastonj ali tjavendan  » Bilo koda UDBA svuda« so ušesa bila vsepovsod in atašeji tudi in nastane z za tiste čase. Nastala je kriza med »žleht« UDBOin dobro UDBO, se pravi delovati po »dovoljeni» proceduri,so  začeli  preiskavo o črnih fondih TO, so preiskovali te ljudi, predvsem Nika Kavčiča in Miloša Ogrizka. Preko celovškega podjetnika Borisa Bana so udbovci prišli do hudo obremenilnih papirjev za Miloša Ogrizka. V Banovem celovškem stanovanju sta namreč Kavčič in Ogrizek imela dolgoletno bazo, kjer sta prejemala bančne izpiske in uporabljala telefon, da jima v Sloveniji ne bi prisluškovali. Udba je preiskovala staro UDBO. Da pa eni niso mogli požreti spremembe in red ki ga je nastanek TO povzročila so nadaljevali z svojim podjetji v tujini, računi z mrežo ki jo je poznala malo števil ljudi. Ljubljanska  banka si je pridelala sloves » pralnice« mnogo prej kot pa je tole z iransko milijardo dolarjev, oziroma je bila na sezamu režimskih pralnic zlo visoko, z lovkami po  različnih državah, tudi takrat na uslugo prijateljskim državam, ob primerni nagradi.  Ti boji med eno in drugo UDBO  se končajo z opustitvijo  mrcvarjenja svojih do včerajšnjih kompanjonov v svojih » državno-finančnih« učinkovitih transakcij. Toliko jih je namreč bilo, ki o imeli lepljive roke od marmelade ko so vsi sočasno imeli roke v   denarnem »marmeladnem« glažu, da so se odločili ali so jih »določili« za umik nekje v svoje nekdanje domače kraje. O tej vpletenosti vseh priča tudi izjava pred neko komisijo  leta 1974 kjer bi naj Niko Kavčič dobil pripravljena vprašanja je gospodoma  Caru in Tuškeju, izjavil: »vesta kaj vidva, če bom vse po pravici povedal oziroma napisal, boste mene in mnoge druge obesili za noge kot Mussolinija, ter da stvari ki so jih takrat počeli in se tam razčiščujejo, so bili takrat normalne«. Teritorialna obramba ob proslavi 50 letnice je kvečjemu praznovala sramoto in vlogo »kukavičjega » jajca za zaščito sistema ter obvode za pranje in krajo denarja ki so ga nabranega porabili zase nekaj drobiža je šlo za TO. Izjema je obdobje pred osamosvojitvijo  ko je bila predvsem slovenska zaradi slovenskega naroda, pa še takrat je bilo treba odsloviti kakšnega pro JLA generala,  ki je še to orožje želel predati v roke okupatorski JLA. O tej  takratni »normalnosti« se prepričujemo tudi še  danes ko veliko denarja prihaja danes nazaj v slovensko zdravstvo  medije in če kjer. Še živeči zadnji direktor UDBE,ki je  bil strah in trepet  za območja okoli slovensko italijanske  meje , znan pod imenom Giovani dela Terra, ki pri nas sliši, čeprav že zaradi starosti rahlo naglušen,   na ime Janez Zemljarič ko se  je še do pred kratkem sprehajal ter odrejal to in ono. Obstoja ena anekdota  iz Celja, ko je nekaj mesecev nazaj  prišel na eno lokacijo z spremstvom na kosilo, pa mu je lastnik pokazal načrte za projekt,  ki ga vrsto let promovira in da želi najti financerja in da to stane 5 milijonov evrov, pa je se je 90 letni Zemljarič z dvignjeno eno obrvjo  zazrl v lastnika restavracije in rekel: »a samo toliko, za kva pa jaz nisem  zvedu prej«, skoraj nejevoljen , se vstal ter ob odhodu rekel, se vidiva fant! Zadnji iz sistema registriranih podjetij  iz udbovskega omrežja je ugasnilo leta 2012. Kako daleč so se zažirali v naš navidezno drugačen vsakdan.   Hudo za vedeti, še hujše pa v trenutku, ko vse to zveš, kajne! Vane K. Tegov
Teme
državni zbor preiskovalka v zadevi Franc Kangler in drugi ovadba zoper US Kneza in Accetta Franc Pukšič rok gerlovič

Zadnji komentarji

Viktor Hajsinger :

23.01.2020 15:01

Pa kaj?

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Mahničeva preiskovalka v zadevi Franc Kangler in drugi kazensko ovadila ustavna sodnika Rajka Kneza in Mateja Accetta