SI
Ohrid: »Mali Schengen ali veliki Balkan« odgovor, obup ali kompenzacija za neuspeh?
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Torek, 12. november 2019 ob 14:43

Odpri galerijo

10. novembra so predstavniki treh balkanskih držav na Ohridu pristopili k realizaciji ideje, ki predvideva uvajanje ukrepov, s katerimi bodo pospešile postopke pri potovanjih ljudi in prometu blaga med državami. S tem bodo privlačnejše tudi za tuje vlagatelje. 

Kaj pravzaprav pomeni s drugimi besedami?

Države, vsaj dve od treh, Albanija in S. Makedonija, sta bili v mesecu oktobru zavrnjeni oziroma niso dobili datum za začetek pristopnih pogajanj ali z drugimi besedami njihova dosedanja pripravljenost je bila ocenjena kot nezadostna in premalo vsebinsko poglobljena,  Srbija pa sama pri sebi ve da tam jih še nekaj časa ne vidijo  oziroma da oboji shajajo dobro brez da ustvarjajo skupno bivanje na isti  politični in ekonomski platformi.

Voditelji Severne Makedonije, Srbije in Albanije so se v okviru ideje "Malega Schengena" dogovorili za prost pretok delovne sile in potovanja med državami le z osebno izkaznico. Potovanja državljanov med tremi državami zgolj z osebno izkaznico  naj bi omogočili do konca letošnjega leta.

Uvesti bi prav tako  tudi skupna delovna dovoljenja, kar bo omogočilo prost pretok delavcev med državami. Ob tem bodo uvedli tudi enotno priznavanje kvalifikacij in diplom.

Med drugim bi naj z omogočeno  svobodo gibanja in pretoka blaga veljala na prostoru, kjer živi 12 milijonov ljudi. Ukrep naj bi jim  zelo koristil, saj »imajo« težave z delovno silo.  Vse lepo in prav.  Vprašanje je koliko je to ukrep ali dogovor ali odgovor na nekaj  in v kakršni meri  je to zares iskren dogovor. Po mojem mnenju je do »kontra« Bruxellesu na zavrnitev čeprav so v svojih domačih sredinah so pričakovale prej kaj drugega kot »trepljanje » po rami , češ, mi vas prosimo da nadaljujte  z vašimi reformami  in strukturnimi spremembami ker ste v vsakem primeru pred »vrati« Evrope.

Njihova politična scena od vseh, posebej pa dveh držav, Makedonije in Albanije to ocenjujejo kot poraz celotnih  vladajočih garnitur. To posebej velja za »reformirano« Makedonijo kjer je premier Zoran Zaev podal odstopno izjavo z datumom veljave prvi januar 2019 ter predčasne volitve, ki imajo napovedan  datum  za 12 april.

Kako se oni vidijo v okviru tega »mini  Schengena«?

Po  besedah Aleksandra Vučića, srbskega premierja, bodo ustvarili "vzdušje, ki bo koristilo nemškim in drugim tujim podjetjem". "Naša gospodarstva bodo privlačnejša za neposredne tuje naložbe," poudarja srbski predsednik. Prav tako napoveduje, da bodo vse tri države predstavile skupne turistične ponudbe, s katerimi ciljajo predvsem na turiste iz Azije.  Prav tako  na vprašanje ali Srbija  pripravljena sprejeti kakršno koli alternativo članstvu v Evropski uniji, vse države v regiji zavezane evropski poti, da pa ni vse odvisno od njih.

Makedonski premier Zoran Zaev  pa celo » da vse to,  po njegovi oceni pomenilo pridobitev za celoten Balkan« in "nas lahko spremeni v pomemben dejavnik v Zahodni Evropi, kamor stremimo", poroča makedonska tiskovna agencija.

Albanski premier Edi Rama  k temu pove, da ni alternative evropski integraciji za Zahodi Balkan, vendar pa regiji ni treba čakati, da postane del EU-ja za reševanje nekaterih vprašanj. Zavzel se je tudi, da bi v "mali Schengen" enakopravno in na legitimni osnovi vključili tudi Kosovo, poroča srbska tiskovna

							 

Realna slika pa je?

Slaba, kontra produktivna, ne obetavna.

Spomnimo, oktobra voditelji držav članic EU-ja, predvsem zaradi zadržka Francije, niso odobrili začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo, čeprav sta državi po mnenju Evropske komisije izpolnili pogoje. Severna Makedonija z zgodovinskim dogovorom z Grčijo o spremembi imena, Albanija pa s korenito in ambiciozno reformo pravosodja.

Dejansko so to pristopi in odgovori samim sebi in tolažbo  za lastne neuspehe. Nobena reforma  se ne bo premaknila v pozitivno in želeno smer. Bistvo ali bolje povedano glavni vzrok za ne sprejem  oziroma zadržek k ne prižiganju zelene luči za začetek pristopnih pogajanj z vstop v EU je in ostaja sistemska korupcija in ne obstoj pravne varnosti  njihovih državljanov. To celo , posebej v Makedoniji gre v smeri poglabljanja tega problema. Tenzije ki so pod površino ostajajo, nekje se bodo poslabšali,  ali bodo nastale nove. Primer Albanije je takšen,  da sprva sicer navaja da se mora ogovarjati s Srbijo čeprav ne pričakuje napredka, ne izključuje kasneje vključitev Kosova, sočasno pa Srbija o tem noče slišati. Kosovo kot takšno pa nasprotuje pobudi, celo zavrnil je vabilo na srečanje v Ohridu. Glavni kandidat za novega kosovskega premierja Albin Kurti je celo  dejal, da "ne smejo dovoliti formiranja četrte Jugoslavije". To zadnjo trditev se delno potrdi s prisotnostjo predstavnikov sicer skeptičnih BIH in Črne gore. Kot je v navadi pri tovrstnih idejah s polno pompa in  nič kaj dosti vsebinskih obetov, bi naj napovedali nova srečanja že v decembru.

S to pobudo celo se bodo dodatno razbohotile » pretok« nezakonitih početij za izbrane, vse ostalo pa ostane,  kot  je podtalno izsiljevanje, umazane igre,  dodatni pogoji  na izhodiščnih točkah blaga in storitev, s drugimi besedami kvečjemu nižanje že tako nizkih standardov v menjavah na vseh ravneh. Novi zapleti na obzorju ne pa jasna slika in nameni, da bi kar koli izboljšali. Če si bodo dvignili rating  na domačih političnih  prizoriščih, ali si bodo podaljšali življenje glede na začasno politično »»amputacijo« njihovih namenov povezanih z Evropo ostaja da vidimo, zvemo ali dočakamo.

Ta sestanek liderjev držav  »lucky loser-jev«, je  igra za javnost ali teater na odprti sceni,  ali »bluzenje« v slogu izjave makedonskega premierja Zorana Zaeva o   nesrečnem  Balkanu kot  »mestu lepega in prijetega kraja za bivanje in ustvarjanje srečne prihodnosti«

Kaj bo pravzaprav iz tega,  bo to  tisti ne najboljši stari Balkan ali novi še slabši Balkan-klan?

Vane K. Tegov

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 6. Jul 2020 at 08:10

0 ogledov

Koronavirus v domu starejših v Vipavi se širi!
Koronavirus je znova vdrl tudi med najbolj ogroženo skupino. Novo žarišče virusa pri nas je namreč postal dom starejših v Vipavi. Sprva so poročali o devetih okuženih, nova testiranja pa so pokazala, da je pozitivnih na novi koronavirus že 15 oseb, od tega devet stanovalcev in šest zaposlenih. Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra. V soboto so okužene stanovalce premestili na infekcijsko kliniko v Ljubljani, vse okužene zaposlene pa so napotili v karanteno. Prav tako so v karanteni tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi. Danes je bilo pred potrditvijo novih okužb v karanteni 11 zaposlenih iz centra. Vir okužbe še ni znan. To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah. Nobeden od stanovalcev nima hujših znakov bolezni, le dva med njimi sta imela rahlo povišano temperaturo, vsi drugi pa niso imeli nikakršnih znakov bolezni. V centru imajo sicer skupno 108 stanovalcev in 45 zaposlenih.    

Mon, 6. Jul 2020 at 06:34

0 ogledov

Prihod tujih turistov v Grčiji prinesel pospešen drugi val pozitivnih na COVID 19
Da je možno da z prihodom tujih turistov v Grčijo   se poveča  coronavirus dokazuje tudi stanje novo okuženih v državi. Od 28 pozitivnih na COVID 19 v  Grčiji je ugotovljeno v 13 primerih pri turistih ki so prišli v Grčijo. Tako da z prihodom turistov  se vrača epidemija v državo. Žalostna konstatacija. Celo  to se je zgodilo da so jih testirali na meji me Bolgarijo in Grčijo v smeri Grčije. To se je zgodilo v nedeljo zjutraj ko si jih morali vrniti nazaj v izhodiščno državo. V tem primeru  so to bili srbski turisti, ki so po zaprtju meje z Makedonijo šli masovno  preko Bolgarije, ki pa so ravno zaradi nadzora za prehod v Grčijo določili samo eden mejni prehod Kulata-Promahonas. Grki so zelo zaostrili nadzor nad gibanji povezanimi z korona virusom. Na primer, v kolikor se ugotovi  da je že tam prisoten gost pozitiven na coronavirus se ga obdrži in zadrži v enem od hotelov v karanteni  14 dni, seveda če ni nujna hospitalizacija. Četudi ne  poudarjajo nacionalnost turistov pa je več  kot očitno  intenzivno testiranje srbskih turistov zaradi epidemiološke slike in stanja v danem trenutku  v izvorni državi turistov. Najnovejše je to da od  ponedeljka,  od 6 ure zjutraj stopa v veljavo prepovedan vstop srbskih turistov v Grčijo zaradi skokovitega porasta števila okuženih z korona virusom v Srbiji.  Prepoved bi na  predvidoma  trajala do 15 julija z možnostjo  podaljšanja. Celo srbski zunanji minister Ivica Dačić je odsvetoval srbskim državljanov načrtovanje dopusta v tej južno balkanski državi.  Prav  Srbija ima v dnevu ki se je iztekel 302  novih pozitivnih na COVID 19  in so razglasili izredno stanje v 10 mestih po celi  Srbiji. Turistom iz Srbije  ki so že v Grčiji, bodo dovolili da zaključijo svoj aranžma. Že od prej pa  je znano  da imajo za makedonske turiste spuščeno »zapornico » za prehod turistov sedaj pa to velja tudi za srbske turiste. Prav tako v Grčijo ne morejo iz Albanije in Turčije. Ali se bo trend ustavil, oslabel ali  intenziviral,  v dani  situaciji se ne da predvidevati natančno s katerim koli zanesljivim parametrom. Edini kažipot so obdobni povzetki in na podlagi tega nakazovati mogoče trende ali smernice za državljane. Žal. Pokazalo seje da se virus vmes  modificiral  in prilagodil na spremenjene razmere. Upajmo da bodo ljudje ravnali odgovorno.   Vane T. Costa      

Mon, 6. Jul 2020 at 06:10

0 ogledov

Vsa mesta v Makedoniji imajo okužene z COVID 19-čast rešujejo samo mesta v vzhodni Makedoniji
Na dan 5 julij je bilo registriranih novih 115 okuženih. Skupni seštevek  COVID diagnosticiranih  v Makedoniji  se ej povzpelo na 7046, število do sedaj ozdravljenih je  3027, umrlih 341. Stanje trenutno obolelih v državi je 3678. Po  statističnih podatkih tamkajšnjega Inštituta za javno zdravje,  se  v mestih Radoviš, Delčevo, Berovo in Vinica(vsi našteti  kraji-mesta se nahajajo na vzhodu Makedonije) se lahko pohvalijo da nimajo niti enega obolelega  z korona virusom. Od opravljenih nekaj če z tisoč testiranj in 115 pozitivnih na COVID 19 je  nekaj čet 1/3 v glavnem makedonskem mestu Skopju, preostalo po vsej državi intenzivneje na zahodu države Tudi po število aktivnih na okužbo  od 3678 jih  2007 v Skopju, preostali aktivni na COVID 19 se intenzivneje razporejeni v zahodni del države ter  osrednji do Velesa. Tudi brez smrtih primerov ni mogel preteči dan. Umrlo jih je 7 od tega 5 v Skopju.   Na začetku te pandemije  je tamkajšnji zdravstveni minister izjavil,  da bo konica števila okuženih  dosežen v aprilu in da se bo ustavilo ter  kasneje obrnilo  trend navzdol. Danes  je julij, številka okuženih z COVID 19  je že čez 7000 in ne  znakov ustavljanja ali padca, nasprotno je hitro rastoča. O prevelikem številu žrtev ni treba izgubljati besed.   Skratka, stanje ki si ga je pridela Makedonija kot takšna ni sam splet nesrečnih okoliščin in nepravočasnost ukrepov, mnogo, mnogo več  pri tem  ima odnos najbolj odgovornih do tega problema in problemov na sploh.  Neupoštevanje  navodil, spoštovanje ukrepov in nagnjenost  k izmikanju in izigravanju vsega naštetega, še posebej od ogovornih ali kot bi rekli v športnem žargonu «kapetanov» moštev, je pripeljalo do tega da je ta zdravstveni in vedenjski rezime tako slab.    

Mon, 6. Jul 2020 at 05:44

0 ogledov

Pomoč Slovenskemu turizmu-tukaj in zdaj
Nekaj dni nazaj  se je Strokovni svet za turizem  seznanil s predlogi dodatnih ukrepov za pomoč slovenskemu turizmu. Seznanil z novimi ukrepi za pomoč turistični panogi, ki jih je pripravilo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Kot je na seji poudaril minister Zdravko Počivalšek, je turizem panoga, ki je »s pandemijo dobesedno ugasnila, in bo za vnovičen zagon potrebovala veliko časa«. »To je tudi glavni razlog, zaradi katerega se je vlada turizmu odločila pomagati s posebnimi ukrepi, med katerimi je seveda daleč najbolj odmeven turistični bon. Da turistično panogo zelo dobro slišimo, dokazujemo s stalnim upoštevanjem predlogov njenih predstavnikov in tudi korekcijami že sprejetih ukrepov. Velja si zapomniti  tudi to, da bodo turistični boni že kmalu unovčljivi za vse turistične subjekte, ki so ali bodo v letu 2020 vpisani v register nastanitvenih obratov in izpolnjujejo tudi druge, z zakonom predpisane pogoje. Razmišljamo pa tudi o tem, kako se učinkoviteje odzvati na specifične težave v industriji dogodkov in med samozaposlenimi, ki tudi v turizmu predstavljajo znaten delež vseh zaposlenih. Poudariti je treba,  da se s tem ko se  pospešuje oziroma poudarja in promovira, da je vse to možno  realizirati pri nas,  je zelo  pomembno da to pride do vseh državljanov, ki na takšen način dobijo pestrost izbire  kje bodo uveljavili ta turistični bon, predvsem pa  da sploh spoznajo pestrost našega turizma in ponudbe na splošno. Na te seji  je bil  s strani Simona Zajca  državnega sekretarja, predstavljen  nov ukrep za likvidnostno pomoč malim in srednje velikim podjetjem v turizmu in gostinstvo. Gre za ukrep v skupni vrednosti najmanj 13 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev, s katerimi želi ministrstvo podjetjem priskočiti na pomoč pri kritju stroškov t. i. hladnega zagona, ki so nastali med 1. 3. in 30. 6. letos. Podjetja bodo lahko po tem ukrepu prejela po največ 10.000 evrov  pomoči. Sredstva pa bo ministrstvo razdelilo na osnovi javnega poziva, ki bo po zagotovilu državnega sekretarja objavljen kmalu. Ti so usmerjeni v povračilo delodajalčevih stroškov nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. Gre za ukrep, ki ga bo možno uveljavljati najpozneje do 30. septembra, do istega datuma pa bo možno uveljaviti tudi nadomestilo plač delavcem zaradi odrejene karantene. To je del ukrepov za pomoč delavcem ki so na čakanju na delo  in so vsebovani v 4 PKP(proti koronski paket) Člani sveta so prav tako obravnavali težave in možnosti rešitve za del turizma  ki je bolj specifičen , na primeru industrije dogodkov ter prevozov. Glede na to da so 100 odstotno vezani na turizem, je nujno da so zajeti v način reševanja   turizma in vse kar je posredno in neposredno vezano na turistično branžo. Pa tudi ne bo nobene škode od okrepljenega  turističnega patriotizma. Dobro dene  in pomaga. Vedoč da bo reševanje turizma ne bo vrnjeno na pota »slave« kar tako na počez,   bo potrebno tudi imeti pred očmi slovenski turizem  kot  gospodarsko vejo, ki  je namenjena nam,  zato tudi mi ji moramo nameniti pravšnjo mero naklonjenosti.   Vane  T. Costa  

Sun, 5. Jul 2020 at 20:14

120 ogledov

Škof dr. Peter Štumpf za Radio Ognjišče: "Kot pred 29. leti, tudi zdaj matična domovina kliče rojake po svetu k pomoči!"
Matjaž Merljak, urednik Radia Ognjišče je na današnjo nedeljo, posvečeno Slovencem po svetu, pred mikrofon povabil soboškega škofa in delegata za Slovence po svetu pri SŠK, dr. Petra Štumpfa. V pogovoru sta odprla veliko tem, tudi aktualnih, povezanih z epidemijo zaradi covida-19 in trenutnega stanja v Sloveniji. Škof Štumpf je rojake po svetu pozval, naj opozarjajo ustrezne institucije, kjer živijo, na dogajanje pri nas. "Nedelja Slovencev po svetu se mi zdi letos še posebej pomenljiva, tudi zaradi posebnega časa, v katerem smo se znašli. Prvič zaradi koronakrize, drugič pa zaradi posebno bolečega stanja, v katerem se je Slovenija znašla. Z ene strani je torej kriza pandemije, ki ne pojenja, ampak se ponovno krepi, z druge strani pa demonstracije, ki poglabljajo najbolj boleče narodne rane: nezmožnost sprave, ideološka deviantnost, ki jo duši ekstremizem. Zame je ta nedelja klic po pomoči matične domovine, naj rojaki opozarjajo ustrezne institucije, kjer živijo, na dogajanje pri nas. Slovenci so to že storili pred 29-imi leti in več, ko smo stopali v procese osamosvajanja." Škof Štumpf je spremljal prizadevanja slovenskih duhovnikov po svetu, ki so poskušali komunicirati z ljudmi preko elektronskih medijev. Ponekod so na ta način predvajali tudi bogoslužja oziroma dajali ljudem sporočila, staršem in otrokom pa kateheze: »Skupnost v Buenos Airesu me je prosila za besedo tamkajšnjimi Slovencem, v kateri sem naše rojake iz osebnih izkušenj, ki smo jih začeli pridobivati v Sloveniji, spodbudil k povezanosti, zaupanja v Boga, karitativno pozornost drug drugega, družinsko molitev ...« Škof je še povedal, ali so na vidiku kakšne personalne spremembe v pastorali Slovencev v Evropi in po svetu, o repatriaciji iz Venezuele, o pomoči Slovencev z Madžarske na poziv Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ... Celotni pogovor s škofom dr. Petrom Štumpom so poslušalci Radia Ognjišče lahko slišali v oddaji Slovencem po svetu in domovini danes ob 17. uri. Na neviden način smo z rojaki bili povezani vedno - v molitvi. Kakšno moč ima molitev za naše duhovno zdravje v času epidemije? Molitev ima mnogo, mnogo učinkov. Rekel bi, da molitev človeka skup drži, nič manj kot meso in kosti. Brez molitve smo raztreščeni, raztepeni, zbegani, živčni in končno tudi zelo agresivni. Molitev nas namreč drži v Božji bližini, molitev nam da okusiti Božji nasmeh nad nami. Molitev nam prinaša Božje milostne darove, ki so potrebni, da živimo mirno in da sploh normalno funkcioniramo. Molitev je zdravljenje duše in telesa. Mnogi ljudje so v času epidemije več molili, ker so preprosto vedeli, da tako mora biti. V času koronakrize so spoznali čas novih binkošti in zato tudi novih možnosti za molitev. Bilo je več časa: seveda pa je bila potrebna tudi volja za to, ki je potem sprožala odločitev za molitev. Pogovarjava se v času, ko so pred 29-imi leti potekala prizadevanja rojakov po svetu za to, da bi njihove države priznale željo slovenskega naroda po življenju v samostojni državi in da bi ta prehod potekal mirno. Ali se danes v Sloveniji dovolj zavedamo te njihove vloge in nasploh prispevka k temu, da smo dobili samostojno in neodvisno državo? Zdi se mi, da se jih spominjamo samo v nekaterih ustanovah, recimo v Cerkvi, pa ministrstvo za Slovence po svetu, Slovenska matica. V ljudeh na splošno pa je te zavesti premalo ali pa je skoraj ni več. Dati priznanje Slovencem po svetu, da so veliko storili za našo samostojnost, pomeni hkrati, a jih priznamo v njihovem enakovrednem slovenstvu, ki nič ne zaostaja za našim, ki živimo v matični domovini. Nasprotno. Ponekod je še celo večje in bolj žlahtno. Na žalost pa za mnoge v domovini rojaki po svetu še vedno ali pa celo še bolj pomenijo protislovensko avantgardo, ki zavira Slovenijo v njenem hitrem odklonu v levičarske ekstremistične vode, ki se razlivajo po Evropi in po zahodnem svetu. Rojake po svetu prisrčno pozdravljam in blagoslavljam ter prosim za molitev in za vztrajnost v veliki ljubezni do Slovenije. To je dar svetega Duha, ki daje gorečnost takšnega slovenstva, ki se veseli krščanske vere in v njenih vrednotah prepoznava žile, po katerih se med nami pretakajo naše dedne časti. Aktualna oblast v Sloveniji je deležna kritik, dogajajo se protesti, tudi sovražni govor je zaznati. Rojaki po svetu pa so mdr. zelo odobravajoče sprejeli uspeh Slovenije pri soočanju s prvim valom epidemije in nenazadnje tudi proslavo ob dnevu državnosti. A se zdi, da njihovega glasu ni slišati. Vaš pogled. Rojaki po svetu in praktično vsa Evropa je sprejela z občudovanjem ukrepe naše vlade pri zajezitvi epidemije. Glejte. Rad bi povedal tole. Ko smo pred 29-imi leti doživljali osamosvojitvene procese, so naši državni voditelji iskali pomoči pri svojih vezah. Na hitro. Pri tem so bili tudi v vojni s časom. In te veze so prinesle tudi rešitve. Tudi sedaj je bilo tako. Vlada se je znašla pred praznimi blagovnimi rezervami, tudi ni bilo zaščitne opreme. In kaj narediti? Pomagaš si na hitro, da rešiš, kar se rešiti da. Pri tem so seveda vedno napake. In skrajno sprevrženo je, te napake sedaj po absolutnosti kriminalizirati. Kdor to počne, je nemoralen. To je nevarno, skrajno nevarno. Prevrača vrednostni sistem države in s tem tudi ruši državo. Pri tem je treba nujno ukrepati. Prva vlada ni izvedla lustracije in sedanja kriza je precejšnja posledica tega. Če sedanja vlada ne bo ukrepala proti neustavnim dejanjem in dogajanjem na ulicah, potem bo za vse nas zelo, zelo hudo. Vir: Radio Ognjišče

Sun, 5. Jul 2020 at 17:26

158 ogledov

NARAŠČANJE BOLNIŠKIH ODSOTNOSTI
Naraščanje bolniških odsotnosti v Sloveniji v zadnjih letih ni le zdravstveni, je tudi ekonomski, socialni in vsesplošni družbeni problem. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je najpogostejši razlog začasne nezmožnosti za delo: -bolezen (70 odstotkov),-sledijo poškodbe izven dela v (od 13 do 14 odstotkov),-poškodbe pri delu (od pet do šest odstotkov),-nega ožjega družinskega (pet odstotkov),-poškodbe po tretji osebi izven dela (od enega do dveh odstotkov),spremstvo (en odstotek),-drugi razlogi pa nimajo večjega vpliva na zdravstveni absentizem. Razlogi so različni glede na spol in starost, podatki kažejo, da je obolevnost žensk višja kot pri moških, tudi zato, ker so ženske pogosteje zadržane od dela zaradi nege in spremstva. Na drugi stani pa so poškodbe pri delu trikrat bolj pogoste pri moških. Poškodbe izven dela so v moški populaciji pogostejše za kar 50 do 60 odstotkov.   Bolniška odsotnost zaradi bolezni narašča tudi s starostjo, enako velja za začasno nezmožnost za delo zaradi poškodb izven dela, in je najvišja v starostni skupini od 45 do 64 let. Med zaposlenimi, ki so dolgotrajno bolniško odsotni, je kar 53,1 odstotkov moških. Še večje razlike med spoloma pa NIJZ beleži pri osebah, pri katerih traja začasna nezmožnost za delo več kot pet let, kjer je moških 64,6 odstotka. Med dolgotrajnimi bolniško odsotnimi jih je največ starih od 51 do 65 let. Bolniška odsotnost je zelo visoka v rudarstvu, v dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti, sledijo dejavnosti oskrbe z vodo, ravnanja z odplakami in odpadki, saniranje okolja, zdravstveno in socialno varstvo ter predelovalna dejavnost. Po ugotovitvah raziskave, ki jo je opravila Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), je bila Slovenija leta 2016 glede na število izgubljenih delovnih dni na zaposlenega nad povprečjem EU. Tega leta so večji zdravstveni absentizem zabeležile le Nemčija, Belgija, Češka in Švedska. Vir: projekt-polet.si          

Zadnji komentarji

uroš :

25.06.2020 14:16

čistokrvno širjenje dezinformacij. 1. ZNANSTVENI DOKAZ O OBSTOJU COVID19 NE OBSTAJA ! Kako lahko testiraš nekaj kar ne obstaja ?! Je ni institucije ali "virološke" avtoritete, ki bi kadarkoli v zgodovini človeštva izolirala corona virus !!!!!! Virološka znanost je eugenska prevara promovirana s strani rockefelerjev zgolj zaradi ekonomske koristi povezane s potencialno smrtonosnimi cepivi !!!! Danes je na sceni Kill Bill z psihopatsko intencijo vakcinacije vse populacije ! Nemški strokovnjak in ekspert iz "virologije" Dr. Karl Lanka je totalno razsul teorijo virusov in potrjuje prevarantsko promocijo virusov s strani farmacevtskih korporacij - ki imajo v glavi le denar ne pa korist za človeka ! 2. testi covid-19 so 100% zmazki, ki reagirajo na RNA genski material in nimajo čisto nič opraviri z nobenim t.z. domnevnim virusom. Ker vsak človek poseduje RNA je torej teoretično lahko vsak kužen - WTF !!!??? Najbolj znani PCR ali Polymerase Chain Reaction testi ne detektirajo čisto nobenega virusa ampak reagirajo na beljakovine v krvi. 3. Oblastniška klika pospešeno in trmasto promovira zgodbo o lažnem virusu in to izkorišča za nadzor in opresijo ljudi. Servilna in izdajalska medicina podpira laž z ponarejenimi statistikami zaradi ekonomskih koristi in to v obraz svetovnih epidemioloških strokovnjakov, ki so jasno povedali, da je vse skupaj zmontirano in da je vsa ta "epidemija" imela daleč manjši obseg od povprečne gripe !!!!!! Vsa zgodba je v svetovni razsežnosti nameščena in pripravljena s strani elit že od leta 1992 v agendi 201 ! Namesto da bedni ljudje verjamejo oblastniškim lažem, bi morali dvigniti lastne neumne in debele riti polne Mc Donaldsovih hamburgerjev in Coca Cole in začeti raziskovati v kakšni matrici laži pravzaprav živijo sicer bo prepozno za vse nas !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Ohrid: »Mali Schengen ali veliki Balkan« odgovor, obup ali kompenzacija za neuspeh?