SI
[UKREP ZA DRŽAVLJANE] Stanovanjska jamstvena shema kot odgovor na formalno zaostrovanje pridobivanja kreditov
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Sreda, 6. november 2019 ob 19:05

Odpri galerijo

Žan Mahnič, Zvone Černač

Poslanca SDS Zvone Černač in Žan Mahnič sta na današnji novinarski konferenci spregovorila o predlogu zakona o stanovanjski jamstveni shemi, ki predstavlja odziv na ukrep Banke Slovenije o zaostrovanju pogojev za pridobitev kreditov.

»Tisto, česar Šarčeva vlada z vsem državnim aparatom ni sposobna narediti v 360 dneh, je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke storila v enem dnevu. Danes torej vlagamo zakon o stanovanjski jamstveni shemi v parlamentarno proceduro,« je na današnji novinarski konferenci uvodoma dejal poslanec SDS Zvonko Černač.

V poslanski skupini smo se za ta korak odločili iz dveh razlogov. »Prvi razlog je ta, da v zadnjem letu dni Šarčevega vladanja vlada odsotnost kakršne koli stanovanjske politike. Ljudje so pri dostopu do stanovanj oziroma pri reševanju stanovanjskega vprašanja prepuščeni sami sebi. Ni sprememb stanovanjske regulative, ni nobenih ukrepov, ki bi merili na ustvarjanje pogojev za uresničitev ustavne kategorije, ki je zapisana v 74. členu naše ustave in ki pravi, da mora država zagotavljati možnosti oziroma pogoje, da si lahko vsak zagotovi svojim razmeram primerno stanovanje. Drugi razlog pa je zadnja formalna zaostritev pogojev za dostop do stanovanjskih posojil, neformalno so bili ti pogoji že nekaj časa ostrejši, kot so bili v preteklosti. Ta formalna zaostritev pa dejansko otežuje reševanje stanovanjskih vprašanj številnim, predvsem pa ga bistveno otežuje dvema kategorijama, in to so mladi in družine z otroki,« je pojasnil poslanec Černač.

S stanovanjsko jamstveno shemo so lahko doseženi veliki učinki, predvsem na področju boljše dostopnosti stanovanj za mlade in za družine ter na področju stanovanjske oskrbe. Prav tako se s to shemo nevtralizira ukrep Banke Slovenije o formalnem zaostrovanju pogojev za pridobitev kreditov. 

V poslanski skupini SDS verjamemo, da je Banka Slovenije za zaostritev pogojev za dostop do stanovanjskih posojil ukrepe sprejela v dobri veri, z namenom zaščite kreditojemalcev, saj si verjetno nihče ne želi, da bi takrat, ko se bodo gospodarske razmere spremenile, družine z otroki ostale na cesti in brez strehe nad glavo, ker bi bile banke prisiljene rubiti njihove nepremičnine. »In ukrep Banke Slovenije razumemo predvsem v tej smeri,« je dejal poslanec SDS. Po njegovem prepričanju je tako na drugi strani država tista, ki mora v vseh primerih, kjer si ljudje ne morejo sami zagotavljati pogojev za ustrezno reševanje stanovanjskih vprašanj, priti nasproti z ustreznimi ukrepi.

Zato smo v poslanski skupini SDS pripravili predlog zakona, ki kot ukrep predvideva državno stanovanjsko jamstveno shemo. »Ta omogoča zaščito kreditojemalcev tako, da država, ko kreditojemalec ni več sposoben odplačevati obrokov kredita, prevzame ta tveganja in vstopi na nek način v čevlje tega kreditojemalca za določen čas, dokler se mu razmere ne izboljšajo. Tako da ta kreditojemalec ne ostane na cesti, ohrani streho nad glavo in če se mu razmere v nekem doglednem času, v zakonu smo zapisali v treh letih oziroma najkasneje v petih letih ne uredijo, potem država vstopi v razmerje neposredno do banke, s kreditojemalcem pa se vzpostavi najemno razmerje,« je predlog zakona predstavil poslanec Černač.

In čeprav je koalicija v koalicijski pogodbi pred letom dni zapisala velike načrte o tem, kako bo za stanovanjsko politiko in reševanje stanovanjskih vprašanj namenila 0,4 odstotka BDP, kar bi trenutno znašalo okoli 160 milijonov evrov letno, je v predlogu proračuna za ta namen predvidenih zgolj 6 milijonov evrov. »To kaže na to, da vlada ne namerava voditi nikakršne stanovanjske politike, da mlade prepušča trgu, da s pasivnostjo in neukrepanjem omogoča divjanje cen nepremičnin in najemnin,« je opozoril poslanec SDS.

V nadaljevanju je s pomočjo grafik podrobneje predstavil, kako naj bi stanovanjska jamstvena shema delovala. Poslanec je pojasnil, da bi pri kreditojemalcih, ki po zaostrenih kriterijih niso več kreditno sposobni, v kreditno razmerje vstopila država preko stanovanjskega sklada, s čimer bi vzpostavila jamstveno razmerje med kreditojemalcem in banko. Možnost pridobitve kredita je omejena na maksimalno 150.000 evrov ter odplačevanje maksimalno 30 let. »Če kreditojemalec izpolnjuje obveznosti po pogodbi, ni težav, stroški, ki nastajajo v tej shemi, so za državo minimalni oziroma jih skoraj ni, učinki pa so enormni. Ljudje bi z vstopom države v jamstveno shemo do kreditov lahko dostopali,« je pojasnil Černač.
stanovanjska jamstvena shema

Nato je poslanec pojasnil, da v kolikor bi se karkoli zalomilo, na primer, da kreditojemalec ostane brez službe, da ni sposoben odplačevati obrokov kredita, pa bi v to razmerje vstopila država prek stanovanjske jamstvene sheme in bi obroke odplačevala banki, največ 36 mesecev. »Če se družini situacija popravi, ta družina počasi tisto, kar je bila dolžna, poplača, in pridemo do enake situacije kot na začetku, ko razen administrativnih stroškov, ni za državo nobenih drugih stroškov,« je še povedal poslanec in dodal, da so s to shemo lahko doseženi veliki  učinki, predvsem na področju boljše dostopnosti stanovanj za mlade in za družine ter na področju stanovanjske oskrbe.

Poslanec SDS Zvone Černač je še dejal, da smo bili v poslanski skupini SDS  presenečeni nad odzivom predsednika vlade Šarca in koalicije na že omenjeni sklep Banke Slovenije. »Po našem mnenju so bili odzivi popolnoma napačni. Šlo je za kritiko regulatorja za to, ker je sprejel ukrepe, ki naj bi ščitili potrošnika, torej kreditojemalca, namesto da bi vlada sprejela to, kar predlagamo mi in to bi lahko sprejela že pred dvema mesecema. Vedeti morate, da je bil ta sklep Banke Slovenije na Svetu sprejet že 3. septembra. Na svet Banke Slovenije sta vabljena tako minister za finance iz LMŠ Andrej Bertoncelj kot predsednik državnozborskega odbora za finance iz DeSUS Robert Polnar. Oba sta bila vabljena, nista bila prisotna, ampak za to, kaj se bo zgodilo čez dva meseca, se je vedelo že 3. septembra,« je še spomnil poslanec Černač. »Neprimeren odziv predsednika vlade pomeni norčevanje iz ljudi, namesto, da bi vlada takoj sprejela ukrepe, je Šarec samo kazal s prstom na nekoga, ki je delal tisto, za kar je po zakonu pristojen in vse kar je počel, je počel v interesu kreditojemalcev,« je povedal Černač. »Na spletni strani vlade smo lahko prebrali, da vlada za blaženje podnebnih sprememb in prilagajanju nanje namenja 184 milijonov evrov.  V tem primeru, ko gre za konkretne stiske ljudi in reševanje stanovanjskih vprašanj, kjer ni potrebnih niti 10% te vsote, pa ta vlada ni sposobna sprejeti nobenega ukrepa,« je zaključil Černač.

Poslanec Žan Mahnič pa je v nadaljevanju spomnil, da smo v SDS že v preteklem mandatu vložili dva zakona, ki sta se nanašala na reševanje prvega stanovanjskega vprašanja. »Takrat smo želeli prenesti stanovanja, ki jih ima v lasti DUTB na državni stanovanjski sklad. Ta stanovanja bi potem dali mladim družinam. Seveda to ni bilo sprejeto,« je dejal Mahnič in ob tem dodal, da smo od Šarčeve vlade z nadkoalicijsko Levico poslušali velikopotezne načrte, kaj vse se bo storilo na področju stanovanjske problematike. Vendar se na tem področju v enem letu ni naredilo praktično nič. »Še več, premier Šarec je dejal, da potrebuje vsaj eno leto, da bo pripravil zakon. No, v SDS je zakon nastal v enem dnevu, pa nimamo za sabo celotnega državnega aparata,« je bil oster poslanec SDS. Sam ima upanje, da se bo predsednik vlade opredelil do predlagane stanovanjske sheme in da jo bo vladajoča koalicija podprla. Po Mahničevem mnenju ni potrebe, da se s prstom kaže na Banko Slovenije, ampak mora vladajoča koalicija na področju stanovanjske politike nekaj narediti, kot je to storila stranka SDS s stanovanjsko shemo. »S to shemo želimo zaščititi blaginjo državljanov, ublažiti ukrep Banke Slovenije in zaščititi tiste, ki so bili s tem ukrepom prizadeti ter jim pomagati do stanovanja,« je bil jasen predsednik pomladka SDS.

Poslanec Mahnič je še povedal, da se je včeraj udeležil sestanka Mladinskega sveta Slovenije, na katerem so v pisani druščini vseh mladinskih organizacij, ki v Sloveniji kaj pomenijo, sprejeli tri sklepe, in sicer: da naj politika zagotovi stanovanjsko jamstveno shemo, drugi, da je potrebno graditi nove študentske domove in tretji, da se gradi nova stanovanja povsod, ne le v Ljubljani. »To, kar smo danes predstavili, je prvi od ukrepov reševanja stanovanjske problematike. Z majhnim vložkom bo rezultat ogromen. Kajti na ta način bodo lahko tisti, ki sedaj zaradi zaostritve pogojev padejo iz sistema, prišli do kredita, ker bo država jamčila, če se nič ne zalomi, države to ne stane nič, če pa se kaj zalomi, pa v jamstveno shemo vstopi država,« je poudaril poslanec.

Poslanec je bil tudi mnenja, da je stanovanjska jamstvena shema prava pot reševanja težav na stanovanjskem področju in izrazil upanje, da bo tudi koalicija prepoznala dobrobit predlagane sheme. »Stanovanjska jamstvena shema bo garant za to, da bodo državljanke in državljani prišli do stanovanja oziroma do svoje nepremičnine. Tukaj ne gre samo za stanovanja, gre tudi za gradnje in pozidave,« je zaključil poslanec SDS Žan Mahnič.

Vir: sds.si

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 27. Sep 2020 at 19:56

359 ogledov

Se je res Hitler skrival v Argentini in tam tudi umrl?
FBI je razkril več map polnih do nedavnega zaupnih dokumentov, ki vsebujejo številne informacije o domnevnem begu Adolfa Hitlerja, nacističnega vodje in zločinca, v Argentino na samem koncu druge svetovne vojne, leta 1945, rezkriva portal Insajder.  Materiali pričajo, da je vodja tretjega rajha prišel v Južno Ameriko v podmornici in da mu je šest visokih argentinskih uradnikov zagotovilo zatočišče na ranču v južnih Andih. Iz dokumentov, ki so jih pridobili na FBI izhaja, da je Hitler zbežal iz Nemčije dva tedna in pol po padcu Berlina, poroča britanski Mirror. Zbrani materiali, s katerih je bila umaknjena oznaka tajnosti, razkrivajo, da je FBI kljub temu še dolga leta zbiral vse informacije, ki so kazale, da je Hitler res našel varen pristan prav v Argentini. Samo dejanje (pobeg) pa naj bi bilo organizirano z dvema podmornicama, zgrajenima po (takrat) najsodobnejših standardih in z možnostjo dolge plovbe brez izplutja na površje. Kot je navedeno v enem od poročil, je Hitler prispel v Argentino skupaj s 50 ljudmi, častniki, ki so bili lojalni njegovemu režimu, in njihovim družinskim članom. Poročila se sklicujejo, med drugim, tudi na lokalno policijsko poročilo o podmornici, ki se je nenadoma pojavila ob argentinski obali. V enem od dokumentov piše, da je argentinski novinar trdil, da obstaja poročilo lokalne policije, ki je dokumentirala čudno dogajanje ob obali, ko sta pristali podmornici z visokimi častniki in civilisti. Poročilo je celo sugeriralo, da je med njimi, kljub preobleki prepoznan tudi znan par, sicer nekoliko kamufliran. Šlo naj bi za Hitlerja in njegovo ljubico Evo Braun, piše Independent. Prvo poročilo o prihodu nacističnega führerja v Argentino ima datum 21. september 1945, medtem ko je po uradni različici takrat 56-letni Adolf Hitler štiri mesece prej, 30. aprila 1945 storil samomor. »Upokojeni« nemški diktator in Eva Braun pa sta, kakor sledi iz zbranih listinah FBI, v Argentini umrla naravne smrti, v častitljivi starosti.    

Sun, 27. Sep 2020 at 17:53

132 ogledov

Vojna: Tudi Azerbajdžan je na več področjih razglasil vojno stanje !
Azerbajdžanski parlament je sprejel odločitev o razglasitvi vojnega stanja v več mestih in regijah, poroča Anatolija. Parlament je odobril odločitev azerbajdžanskega predsednika Ilhama Alijeva, da zaradi spopada na razmejitveni črti med Armenijo in Azerbajdžanom razglasi vojno stanje na več območjih. V skladu z odločitvijo, sprejeto na izrednem zasedanju, bodo nekatere ustavne pravice in svoboščine ter lastninske pravice delno in začasno omejene na državljane Azerbajdžana in tujce v tej državi. "Vojno stanje" predvideva uvedbo policijske ure v določenih časovnih intervalih v določenih regijah. Armenske sile so zjutraj izvedle napad na naselja v Azerbajdžanu, kar je privedlo do konflikta. Azerbajdžanska vojska je začela protinapad in določena območja osvobodila okupacije.  

Sun, 27. Sep 2020 at 17:11

107 ogledov

Na prodaj slavna očala John Lennon, cena 50.000 USD
Sotheby’s ta mesec gosti spletno dražbo predmetov, ki so pripadali slavnim Beatlom. Dražba je bila organizirana ob 50. obletnici razpada britanske skupine. Na prodaj so predmeti, ki zajemajo celotno nastopajočo kariero skupine, vključno s podpisano kopijo prvega singla slavnega kvarteta iz leta 1962 "Love Me Do", katerega vrednost je ocenjena na 19.000-25.400 dolarjev. Med drugimi predmeti sta še par slavnih očal John Lennon v vrednosti od 38.000 do 50.000 dolarjev, pa tudi njegov šolski opomin, vreden približno 6000 dolarjev. Ura Cartier iz leta 1966 je ocenjena na približno 31.000 dolarjev. Pripadala je menedžerju Brianu Epsteinu, čigar smrt leta 1967 velja za ključni dejavnik pri ločitvi četverice Liverpool.  

Sun, 27. Sep 2020 at 16:37

152 ogledov

Aktivist iz Atlante je z donacijami Black Lives Matter porabila za nakup nove hiše in osebnih predmetov, skupaj naj bi porabi
FBI je aretiral ustanovitelja skupine Black Lives Matter v Atlanti zaradi obtožb zaradi goljufij in pranja denarja. Sir Maejor Page,  je bil v petek obtožen, da si je prisvojil 200.000 ameriških dolarjev donacij, ki jih je v imenu organizacije Black Lives Matter of Greater Atlanta zbral preko Facebooka, Page je bil aretiran v Toledu in izpuščen na prostost, potem ko je nastopil pred sodnikom prek video klica. Pisarna FBI v Toledu je lani začela preiskavo, potem ko je sodelujoča priča vložila ovadbo zaradi goljufije proti Page, katere pravo ime je Tyree Conyers-Page, je v pritožbi dejal agent FBI Matthew Desorbo. Page je leta 2016 ustanovil Black Lives Matter of Greater Atlanta, letos pa je junija, julija in avgusta zbral več kot 466.000 ameriških dolarjev. "Skupno je Page porabil več kot 200.000 USD za osebne predmete, ustvarjene iz donacije, prejete prek BLMGA Facebook strani, brez prepoznavnih nakupov ali izdatkov za socialno ali rasno pravičnost, "je dejal. FBI v Toledu je dejal, da je Page te donacije uporabil "za Georgea Floyda", namesto tega pa je denar porabil za nakupe hrane, jedilnice, zabave, oblačil, pohištva, sistema varovanja doma, prilagojenih oblek in dodatkov. Po navedbah urada je Page z doniranim denarjem 112.000 dolarjev porabil tudi za nakup hiše v Toledu v Ohiu. Transakcija je potekala prejšnji mesec. Poroča: Fox News  

Sun, 27. Sep 2020 at 16:32

236 ogledov

Vojna: Tankovska bitka med Armenijo in Azerbajdžanom (video) !
https://twitter.com/ArmeniaMODTeam/status/1310128643822280704 Ministrstvo za obrambo Armenije je objavilo video, v katerem je bilo zabeleženo, kako njihove oborožene sile napadajo azerbajdžanske čete na območju Gorskega Karabaha, kjer že danes zjutraj potekajo boji. Armenska vlada je zaradi stopnjevanja konflikta v Gorskem Karabahu razglasila vojno stanje in splošno mobilizacijo, je dejal premier Nikol Pašinjan. Pred tem je predsednik nepriznane republike Gorski Karabah Araik Artyunyan razglasil vojno stanje in mobilizacijo vseh državljanov, starejših od 18 let. Danes zjutraj je Pašinjan dejal, da so azerbajdžanske oborožene sile začele ofenzivo v smeri regije Gorski Karabah in da obramba razmere uspešno drži pod nadzorom. Ministrstvo za obrambo Azerbajdžana je sporočilo, da je Armenija začela intenzivno obstreljevanje položajev azerbajdžanske vojske in naselij, zaradi česar so se oborožene sile te države odločile za začetek protiofenzive vzdolž celotne fronte. Azerbajdžan je poročal o škodi in poškodbah med civilisti. https://twitter.com/Conflicts/status/1310147387474817024 VIDEO: Additional footage showing strikes on large groups of Azerbaijani armoured vehicles today. - @301_AD pic.twitter.com/gWK7nN4lS1 — Conflict News (@Conflicts) September 27, 2020  

Sun, 27. Sep 2020 at 16:27

147 ogledov

Erdogan: Turški narod je s svojimi azerbajdžanskimi brati
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da je Armenija z današnjim napadom znova pokazala, da predstavlja največjo grožnjo miru in stabilnosti v regiji. "Turški narod je danes, kot vedno, s svojimi azerbajdžanskimi brati" - je dejal Erdogan. Erdogan je še dejal, da mednarodna skupnost znova kaže, da ima dvojna merila, in na primeru neustreznega odziva na provokativno agresijo Armenije. "Armensko ljudstvo pozivamo, naj se bori za svojo prihodnost proti vladi in tistim, ki jih potiskajo v propad in jih uporabljajo kot lutke, in pozivamo ves svet, naj Azerbajdžanu stoji ob strani v boju proti okupaciji in zlu" - je dejal Erdogan.
Teme
sds stanovanjska jamstvena shema

Zadnji komentarji

uroš :

23.09.2020 11:19

Lahko bi ljudi ozavestili tudi o dejstvu, da je je edini virus, ki trenutno razsaja VIRUS LAŽI. Kaj boste omejevali, prodane beštije ?! Ne morete omejevati nečesa kar ne obstaja ! Obstaja pa vaša več kot očitna manipulacija zmedenega ljudstva, ki ni informirano (namenoma) o resnični zgodbi o koronavirusu. ki drugega ni kot oblastniška laž. Vsi vi, ki širite to ostudno laž, pa ste seveda plačani s strani finančnih elit in vsa ta laž ne bo končana, dokler vas folk ne bo sopregledal v kritični masi in obračunal z vami prevaranti, ki ste z vašo lažjo prebivalstvo pognali v gospoodarski in človeški propad ! Ko objavljate vaše izmišljene statistike o okužbah in širjenju koronavirusa, pa ste namenoma pozabili povedati, DA TEST KORONAVIRUSA NE OBSTAJA, KAR JE AVTOR TR PCR REVERZNE TRANSKRIPCIJE VERIŽNEGA TESTA ENCIMA POLIMERAZE POVEDAL SAM ! TOREJ LEGITIMNO STROKOVNO VPRAŠANJE: KAJ PRAVZAPRAV VI TESTIRATE IN PODATKE O ČEM PRAVZAPRAV OBJAVLJATE !? Koronavirus ne obstaja, kakor tudi ne obstaja noben drugi prenosljivi virus, ker ga še nihče ni prečistil in izoliral ! Tega dejstva tudi ne poveste! Ne poveste tudi dejstva, da znanstenega dokaza o obstoju prenosljivih visrusov ni ! Osnova za znanstveni dokaz o obstoju visurov je Rivers kriterij v šestih točkah (ki vsebujejo tudi Kochove postulate). O zadostitvi Riversovemu kriteriju lahko t.i. znanstveniki, mikrobiologi etc. lahko le sanjajo, nihče od njih pa se jim ni niti približal. https://youtu.be/BIAUQaRjGng?t=1834 Niste obvestili javnosti, da je v času lažnega koronavirusa število samomorov in alkoholizma ter družinskega nasilja kot posledico lažne pandemije za desetkratnik preraslo število izmišljenih koronavirus okužb. Vas to dejstvo ne briga in ne zganjate nobenega alarma, ustvarjate pa lažni preplah na osnovi laži in bi nas radi nalezli "dobrih navad". Z ENO SAMO BESEDO - ODVRATNI STE ! In nikar se ne sprenevedajte ! Vse se vrača vse se plača !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

[UKREP ZA DRŽAVLJANE] Stanovanjska jamstvena shema kot odgovor na formalno zaostrovanje pridobivanja kreditov