SI
Komentar dr. Vinko Gorenak: Slab, slabši, Marijan Križman
Glavni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je namreč na današnji seji za novega predsednika zveze izvolil Marijana Križmana, ki je na vrhu omenjene veteranske organizacije nasledil Tita Turnška.
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Četrtek, 26. september 2019 ob 23:36

Odpri galerijo

Marijan Križman

Ste že slišali za Marijana Križmana? Večina verjetno ne, jaz pa. Spoznal sem ga leta 2008, ko je Borut Pahor zasedel mesto predsednika vlade, ga je v Državnem zboru nasledil, kot nadomestni poslanec, prav Marjan Križman.

Moj spomin je še kar dober. Poslancev nikoli nisem ocenjeval po tem kakšno izobrazbo imajo, sem jih pa pogosto ocenjeval po tem, kako so opravljali svoje delo. Izobrazba pogosto ni odraz delavnosti ali sposobnosti posameznega poslanca. Spomnimo se poslanca LDS Antona Anderliča. »Šlosar« po poklicu, če se prav spomnim. Ne glede na najina popolnoma nasprotna politična stališča, pa je jasno, da je bil za marsikaterega univerzitetno izobraženega poslanca, pravi mali »doktor znanosti«.  Tudi z Janijem Müderndorferjem se nikoli nisem strinjal, vsaj politično ne. Tudi njegova izobrazba je menda zgolj poklicna, toda njegove retorične sposobnosti (vsebina je drugo vprašaje), bi si želela marsikatera poslanska skupina.

Formalne izobrazbe Marijana Križmana, vsaj na Google ne najdem. Kar se mene tiče je lahko tudi doktor znanosti, mislim pa, da je srednješolsko izobražen. Se pa zato natančno spominjam njegovih prav »butastih« izjav, ki jih je izrekel v Državnem zboru, v mandatu 2008 – 2011, ko je bil nadomestni poslanec SD, poslansko skupino SD pa je takrat vodil sedanji župan Velenja Bojan Kontič.

Dne 19. 05. 2009 je v DZ dejal tole (objavljam magnetogram z vsemi slovničnimi napakami): »Gospod podpredsedujoči, seveda tega predloga ne bom podprl. Danes je bilo veliko povedanega o vinjetah, ki so bile uvedene na pamet, ki so bile uvedene zgolj zaradi tega, da se je reševala zgodba v proracunu. Takoj, ko so bile vinjete uvedene, nekdo je danes o tem že govoril, se je ob meji v Kopru na vseh krajevnih skupnostih, ki gravitirajo na hitro cesto, na avtocesto dogajal ob vikendih infarkt. Nekdo je govoril, da je prišlo tudi do smrti, res je in vse to ste zakuhali vi, ker vam ni bilo mar kaj se dogaja. …/Oglašanje s klopi./… Se opravicujem gospod podpredsedujoci, za to ker sem izrekel nisem imel namena kršiti Poslovnika vendar vse kar je bilo zakuhano in vsi zakoni, ki so bili sprejeti, jih je potrebno popraviti zato, da bo tej državi vladal red.

Vsaj dva „butasta” podatka, ki ju je navedel Marijan Križman. Kaj je torej trdil? „Da se je reševala zgodba v proračunu” z vinjetami leta 2008, torej v času prve Janševe vlade. Čista „butasta” izjava torej, v času Janševe vlade so bile letne vinjete po 55 evrov, takoj ko je mandat nastopila Pahorjeva vlada (SD), katere član je bil in je še tudi Marijan Križman, pa so letno vinjeto podražili na 95 evrov. Kdo je torej z vinjetami reševal proračun, Janša ali Pahor. Odgovor je jasen. „Butasta” izjava Marijana Križmana pa tudi. In drugi del „butaste” izjave Marijana Križmana? „Vsi zakoni, ki so bili sprejeti, jih je potrebno popraviti zato, da bo tej državi vladal red”. Ste dobro prebrali? Po mnenju „butastega” Marijana Križmana, so torej vsi zakoni sprejeti po letu 1991, potrebni sprememb. Le njegova SD je sposobna narediti red v državi s spremembo vseh zakonov. Potrebujete še kakšno utemeljitev za to, da so bile izjave Marijana Križmana „butaste?”

Le dan kasneje, torej 20. 05. 2009 je »butasti« Marijan Križman ponovno »butasto« udaril. Na balkonu Državnega zbora so se zbrali azbestni bolniki, ki so imeli simbolno z maskami prekrita usta. Takole je dejal (objavljam nelektoriran magnetogram): »Hvala, gospod podpredsednik. Če dovolite samo eno vprašanje, ki ne spada v to tocko dnevnega reda. Nekateri obiskovalci na balkonu imajo povezo na ustih, pa bi jaz rad vprašal, ali imamo kakšno bolezen v Državnem zboru, da se izognem tej nevarnosti.”

Marijan Križman je torej s svojim vprašanjem izpadel naravnost „butasto”, še več, milo rečeno je izpadel skrajno žaljivo do azbestnih bolnikov, ki pogosto umirajo za rakom. V hudo zadrego je spravil tudi Mirana Potrča (tudi SD), ki je takrat vodil sejo Državnega zbora. Odvrnil mu je, da mu „njegovo vprašanje ni dobrodošlo”. Miran Potrč in Marijan Križman sta bila strankarska kolega zato tako blaga reakcija Mirana Potrča. Prav bi bilo, da bi Marijanu Križmanu izrekel opomin ali celo odstranitev iz dvorane Državnega zbora, saj je grobo žalil hude bolnike, ki so sedeli na balkonu Državnega zbora in niso imeli pravce govoriti.

Ob neki priliki sem javno omenil, da „butaste” izjave poslancev beležim, zaradi kasnejših objav. Namignil sem, da tudi izjave Marijana Križmana. V dvorani Državnega zbora je k meni prišel  šef Marijana Križmana, Bojan Kontič, sedaj župan Velenja. Obe izjavi sem mu pokazal. Prijel se je za glavo in brez komentarja odšel.

In danes sem zasledil tale twitt stranke SD: „Čestitamo tovarišu Marijanu Križmanu za izvolitev na mesto predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije! Novemu predsedniku @Zvezaborcev_NOB in vodstvu zveze želimo uspešno delo in vse dobro v prihodnje«.

Ja hudo. Marijan Križman, ki slovi po »butastih« izjavah v Državnem zboru, je danes postal predsednik  ZZB za vrednote NOB. V SD so na to očitno ponosni. In kaj ima, leta 1953 rojeni Marijan Križman, s partizani v času druge svetovne vojne? Prav nič. Razen zlorab, čistega dela partizanskega boja in prikrivanja vseh medvojnih in povojnih zločinov komunistov, prav nič.

Tudi besede »tovariš« od leta 1991 v Državnem zboru nismo slišali. V Državni zbor jo je leta 2014 prinesla Levica. SD pa jo očitno »butasto« ponavlja v želji naslavljanja istega volilnega telesa in strahu izpada iz Državnega zbora.

Me pa veseli, da javnost vse bolj prepoznava politične zlorabe ZZB za vrednote NOB. Če je bil razvpiti Janez Stanovnik, vsaj »mednarodno sprejemljiv strokovnjak«,  je bil njegov naslednik Tit Turnšek javno prepoznan radikalist, burkež in skrajnež. Kaj pa bo Marijan Križman? Najverjetneje bo nadaljeval s svojimi »butastimi« izjavami iz Državnega zbora. In to bo dobro, vsaj za javno prepoznavanje organizacije, ki jo bo vodil.

Vir: http://www.vinkogorenak.net

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 14. Aug 2020 at 20:19

0 ogledov

Erdogan grozi: Tudi na najmanjši napad na naše civilne ladje bomo odgovorili s protiukrepi
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek opozoril Grčijo, da se bo njegova država odzvala na vsak incident z njeno raziskovalno ladjo Oruc Reis za raziskovanje morskega dna v vzhodnem Sredozemlju po sporu med dvema članicama Nata. Turčija in Grčija se prepirata zaradi teritorialnih voda, katerih morsko dno je bogato z energijo, napetosti pa so se povečale v ponedeljek, ko je Ankara poslala raziskovalno ladjo v sporni del Sredozemlja, pri tem pa so jo spremljale vojne ladje. Erdogan je v petkovem pogovoru z novinarji v Istanbulu dejal, da se je ena od vojnih ladij, ki je spremljala Oruc Reis - Kemal Reis - na napad grške ladje v četrtek "odzvala na nujen način". "Tudi najmanjši napad na naše civilne ladje ne bomo pustili neupravičenih. Če se bo to nadaljevalo, bo dobil odgovor ,"je dejal. Erdogan je v četrtek opozoril na "visoko ceno", ki jo bo plačala Grčija, če bo napaden Oruc Reis. Zunanji ministri EU bodo na izrednem zasedanju tekom dneva razpravljali o sporu med Turčijo in Grčijo na vzhodnem Sredozemlju.

Fri, 14. Aug 2020 at 18:53

0 ogledov

Svet zavoda Splošne bolnišnice Celje obravnaval Finančni načrt bolnišnice za leto 2020. Želja v uravnoteženosti poslovanja?
Kot se da dojeti  iz prejetega,  Svet zavoda Splošne bolnišnice Celje je na  včerajšnji, 25. redni seji, 13. 8. 2020, obravnaval in sprejel Program dela in finančni načrt za leto 2020, ki je že tudi posredovan Ministrstvu za zdravje v soglasje.  Poslovno leto 2020 je SB Celje pričela z zelo pozitivnimi trendi izpolnjevanja začrtanih zdravstvenih programov s preseganjem začrtanih dinamičnih planov za leto 2020  in s tem pomembno tudi k uresničevanju ukrepov sanacije iz zadnjih dveh let, ki so prispevali k doseganju ter preseganju pogodbenih obsegov dela in s tem povečevanju prihodkov ter izboljševanju poslovnih izidov. Poglavitna težava v poslovanju ob začetku leta, so še iz prejšnjih let ostali nepokriti stroški dela, ki so bili bolnišnicam naloženi v skladu z zakonodajo oziroma v skladu z dogovori med socialnimi partnerji na nivoju države, ki pa jih cene zdravstvenih storitev niso pokrivale v zadostni meri in so  ostajale  v breme posameznega javnega zavoda. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju ZZZS) je glavni partner, ki pa skladno z določili Splošnega dogovora še vedno ne izpolnjuje zakonskih zavez in tako strošek dela v ceni zdravstvenih storitev ne financira zadostno, zato ima zavod presežek odhodkov nad prihodki vezano na strošek dela 3,82 %, kar letno znaša cca 2,5 milijonov EUR.   Epidemija in prisotnost COVID19 je sredi marca prekinila prvotne načrte, ki so si  jih v januarju za SB Celje zastavili kot okvir dela za leto 2020. Na eni strani je epidemija povzročila določen izpad siceršnjega pogodbenega programa z ZZZS in s tem pričakovanih prihodkov, na drugi strani pa plačilo za paciente, ki so vstopili v zdravstveni sistem zaradi okužbe s COVID19 še ni urejeno, saj trenutni splošni dogovor teh stroškov še ne vključuje. Skupni vrednostni izpad programa v SBC v času epidemije COVID19 ocenjujejo po načelu dinamike realizacije v 2019, na 7,6 mio EUR; na bolnišnično zdravljenje ni bilo sprejetih 2.900 pacientov; izpad ambulantnih dejavnosti ocenjujemo v višini 37.200 obravnav. Izpad programa v mesecu marcu je bil - 30 %, še večji v aprilu - 40 %. V mesecu maju so se programi začeli postopoma ponovno izvajati, odvisno od dejavnosti, vendar je bil tudi v maju izpad programov vseeno pomemben in je znašal - 18 %. Na letni ravni je izpad programa znaša med 8-14%, odvisno od dejavnosti.  Svet zavoda se je prav tako  seznanil in obravnaval vsebino dokumenta ter ga  potrdil kot primernega za pošiljanje v nadaljnjo obravnavo Ministrstvu za zdravje. Predložen Finančni načrt 2020 predvideva 126.428.110 EUR prihodkov in predvideva uravnotežen rezultat. Takšen rezultat predvidevamo v prihodkovnem delu predvsem  ob predpostavki, da stanje okužb s COVID19 ne bo ponovno bistveno ogrozilo opravljanja rednega programa dela v jesenskem delu.  Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE) v 76. členu pravi, da bo izvajalcem zdravstvene dejavnosti iz proračuna Republike Slovenije povrnjeno 80 % izpadlega programa v obdobju epidemij. V  planiranem programu dela je tako vštet zakonsko priznan del izpada programa iz pogodbe med epidemijo, ki bo pokrit v 80%. Po objavi ZZZS glede na Pogodbo z ZZZS ocena tega znaša 4,495 mio EUR. V načrtu je planirano pokritje tudi drugih, do sedaj še nepokritih stroškov iz epidemije (osebne varovalne opreme, brisov, dodatne medinske opreme in materialov, dodatnih delovišč…), za katere pričakujemo pokritje s strani države oz. s sredstvi iz solidarnostnega sklada EU in drugih predvidenih virov sredstev. Do sedaj bi naj   bolnišnica iz naslova stroškov epidemije prejela sredstva le za pokritje stroškov dodatkov in sredstva za pokritje 80% izpada programa: zato vse navedene še ne poravnane obveznosti tudi močno slabijo finančni tok zavoda. Tudi trenutni stroški varovalne opreme in razkužil so izredno visoki, saj ves čas zaščitno delujemo zaradi varnosti do bolnikov in do zaposlenih praktično na nivoju epidemije, saj je virus v populaciji vseskozi prisoten. Dodatna ocena stroškov osebne varovalne ocene za 2020 znaša za zavod cca 2 mio EUR, strošek dodatnih zalog varovalne opreme in razkužil pa dodatno 1 mio EUR.       Predložen Finančni načrt 2020 predvideva uravnotežen rezultat, ki pa bo možen ob pogoju, da se bodo razrešila tudi druga področja financiranja zdravstvenih programov, ki jih navajajo. Vsekakor je nujno zakonsko pokritje povečanja stroškov plač kakor tudi dvig cen iz naslova dodatnih stroškov materialov in dela, ki jih prinaša epidemija COVID19 in postajajo del rednega poslovanja in nove realnosti v bolnišnicah in ob predpostavki, da stanje okužb s COVID19 ne bo ogrozilo opravljanja rednega programa dela v jesenskem delu.  Dvig cen storitev, spotika ob kateri se  lomi poslovanje zavodov je, žal relikvija  nekih drugih časov in žal prijemov sedanjih vodilnih v celotnim zdravstvenim sistemom. Pa preobremenjenost  z napačnimi vzorci z preteklosti. Ali bo skupni jezik z ministrstvom in ZZZS pripeljal do uravnoteženosti predvidenega  finančnega načrta,  posebej ob zamislih, koliko bo izračunanega izpada, in pričakovanja morebitnega pokritja, že kaže v primarni fazi na neko predvideno neuglašenost..Upajmo da bo drugače ozirom najbližje pričakovanemu znotraj načrta.  Vane T.Costa  

Fri, 14. Aug 2020 at 17:58

0 ogledov

Bo Trump dosegel "zgodovinski dogovor" med Beogradom in Prištino?
Ameriški posebni odposlanec za dialog med Kosovom in Srbijo Richard Grenel je napovedal, da se bosta Kosovo in Srbija srečala 2. septembra v Beli hiši. Objava prihaja manj kot 24 ur po doseženem zgodovinskem sporazumu med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati, vprašanje pa je, ali bo "Donaldu Trumpu uspelo prepričati Kosovo in Srbijo, da podpišeta sporazum, ki bi vodil do popolne normalizacije odnosov." , piše Gazeta Express. Mediji tudi spominjajo, da v skupnem pismu, ki sta ga podpisala Izrael in Emirati po doseženem sporazumu piše, da sta se državi dogovorili o popolni normalizaciji odnosov. Sporazum med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati, pri katerem je posredoval ameriški predsednik, je podoben dogovoru, ki ga namerava Richard Grenelle doseči med Kosovom in Srbijo, ki je v celoti sestavljen iz elementov, povezanih z gospodarskim razvojem. Sporazum pa je zaznamoval tudi priznanje Izraela Združenih arabskih emiratov z vzpostavitvijo diplomatskih odnosov, s čimer je tretja arabska država priznala Izrael. "Delegacije iz Izraela in Združenih arabskih emiratov se bodo v prihodnjih dneh sestale, da podpišejo dvostranske sporazume o naložbah, turizmu, neposrednih poletih, varnosti, telekomunikacijah, tehnologiji, zdravju, kulturi, okolju in o ustanovitvi veleposlaništev v obeh državah," piše v skupnem pismu.Časnik navaja, da je imela Trumpova administracija podoben pristop v procesu pogajanj med Kosovom in Srbijo. Z Grenelovim posredovanjem sta kosovska in srbska stran doslej podpisala tri sporazume, ki se nanašajo na gradnjo avtoceste, železnice in začetek neposredne letalske družbe Priština-Beograd. V prištinskem dokumentu se postavlja tudi vprašanje, ali bo Donaldu Trumpu na srečanju 2. septembra uspelo prepričati Kosovo in Srbijo, da bosta podpisali sporazum, ki bo vodil obe strani k popolni normalizaciji odnosov.Te pobude republikanskega predsednika v iskanju zgodovinskih dogovorov in zmag v zunanji politiki prispejo pred predsedniške volitve v ZDA in dirko, v kateri se bo Trump spopadel z Joejem Bidenom. Strokovnjaki za svetovno politiko so, ko so govorili o poskusu Trumpove administracije, da doseže dogovor med Kosovom in Srbijo, dejali, da si je ameriški predsednik želel tak epilog kot trofejo, ki bi mu služila za novembrske volitve, piše Gazeta. Ni še treba ugotoviti, kdo je bil povabljen na sestanek v Washington 2. septembra. Srbski predsednik Aleksandar Vučić bo po prepričljivi zmagi na zadnjih volitvah v Srbiji odpotoval v Washington, politični dejavnik na Kosovu pa ostaja nediferenciran. Časnik spominja, da kosovski premier Avdulah Hoti še ni dosegel popolnega soglasja z opozicijskimi strankami, DPK in PS, medtem ko koalicijo, ki jo vodi v skupščini, podpira le navadna večina. Skupaj s koordinatorjem za dialog Skenderjem Hysenijem si je Hoti na srečanjih nenehno prizadeval, da bi ustvaril večjo enotnost glede dialoga s Srbijo. Potek dialoškega procesa, ki so ga posredovale ZDA, se je popolnoma spremenil z napovedjo haaškega posebnega tožilstva za obtožnico proti Hašimu Thaciju točno na dan, ko je bil 27. junija na letalo v Washington za sestanek.

Fri, 14. Aug 2020 at 17:53

0 ogledov

V podtaknjenem požaru v Velenju zgorelo 11 avtomobilov
Kot so ugotovili  policisti, včerajšnji požar v garaži stanovanjskega bloka, je bil požar podtaknjen.   Kot je bilo sprva sporočeno s PU Celje je iz srede na četrtek , nekaj čez polnoč je zagorelo še v garažah na Stantetovi v Velenju, kjer je zgorelo več vozil.  Policisti in kriminalisti še opravljajo ogled in in kmalu začeli s zbiranjem   dokazov na samem kraju. Včeraj  v popoldanskem času  so policisti in kriminalisti zaključili z ogledom kraja požara na Stantetovi ulici v Velenju, v katerem je zgorelo več vozil. Z ogledom kraja požara in zbiranjem obvestil so policisti in kriminalisti ugotovili, da je bil požar na neznan način zaneten na osebnem avtomobilu Citroen Xara, od koder se je nato ogenj razširil na sosednja vozila v garaži in druga vozila izven te garaže. Skupaj je bilo tako poškodovanih 11 vozil, zaradi močnega ognja je škoda nastala tudi na objektu. Skupno škodo ocenjujejo na okoli 100.000 Eur. Policisti in kriminalisti preiskujejo sum kaznivega dejanja in nadaljujejo z zbiranjem obvestil.  Danes okoli pol druge ure zjutraj so ponovno zagorela tri vozila, ki so bila že uničena od prvega požara in pogašena.  Kaj je razlog za ponovni požar bodo policisti  in kriminalisti danes ugotavljali z ponovnim ogledom. V katero smer se bo preiskava odvijala  in na kaj bodo nakazovala dognanja policistov ter ali bo prišlo do kasnejših ovadb za storjena kazniva dejanja,  za enkrat je še prezgodaj. Vsaj tako kažejo poročila. Ali je mogoče kakšno ozadje, ki vleče niti iz nekih drugih relacij med oškodovanci in morebitnimi storilci, pa kmalu oziroma takoj ko bo mogoče.   Vane T Costa Foto: PGD Velenje  

Fri, 14. Aug 2020 at 17:17

0 ogledov

Na Dunaju slovesno predstavili tramvaj avstroameriškega prijateljstva
Dunajski župan Michael Ludwig in ameriški veleposlanik Trevor Train in ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta slovesno napovedala prvo vožnjo s tramvajem. Ameriški državni sekretar je trenutno na uradnem obisku v Avstriji, po katerem bi se moral odpraviti na Poljsko. "Združene države Amerike in Avstrija s svojim glavnim mestom povezujejo dolgoročno sodelovanje,"  je dejal dunajski župan Ludwig. Poleg tesnih gospodarskih odnosov so se razvila tudi prijateljstva, ki jih simbolizira ta tramvaj, je bilo rečeno med govorom dunajskega župana, ki je opozoril tudi na pomen mednarodnega sodelovanja. Avstroameriški tramvaj bo vozil na progah 1, 2, 40, 43 in D, krasijo pa ga motivi, kot je Marshallov načrt za obnovo po drugi svetovni vojni.

Fri, 14. Aug 2020 at 17:08

0 ogledov

Ne 180, kar 208 na novo okuženih v zadnjih 24. urah, so priznali Hrvati
Nacionalni poveljstvo Civiulne zaščite Hrvaške je danes objavilo nove podatke o koronavirusu na Hrvaškem. "Imamo rekordnih 208 novih primerov okužbe s COVID 19," so priznali na tiskovni konferenci, na kateri je bila tudi ekipa avstrijske ORF. SDŽ i Grad Zagreb imaju najviše novooboljelih. Prosječna dob novozaraženih je 31 godina. "V zadnjih 24 urah imamo 208 novih primerov. Število aktivnih primerov je 961, zdravljenih je 116, na respiratorju je 10 ljudi. Umrli sta dve osebi; Oseba, rojena leta 1960 v Splitu, ki je bila na respiratorju in oseba, rojena leta 1934, v osješki klinični bolnišnici s komorbidnostjo. Število primerov od začetka epidemije je naraslo na 6.258, 163 jih je od začetka umrlo. V zadnjih 24 urah je bilo testirani 1.249 oseb. Že drugi dan zapored so na Hrvaškem zabeležili rekordno število na novo okuženih pacientov v enem dnevu. Včeraj je bilo zabeleženih 180 primerov. Trenutno je 3.158 ljudi v samoizolaciji. Do danes je bilo testiranih skupno 134.742 ljudi, od tega 1.249 v zadnjih 24 urah. "Splitsko-dalmatinska županija in mesto Zagreb še vedno vodita po številu novih bolnikov. Stanje se nadaljuje, da je povprečna starost novih pacientov 31 let, njihove klinične slike pa so trenutno blage," je bilo še povedano na tiskovni konferenci. Avstrija obtožuje Hrvaško, da ponareja podatke o novo okuženih "Sami ste priče, zbirate podatke od ljudi po vsej Hrvaški. Hrvaška je država, ki nima veliko prebivalcev, čeprav imamo trenutno 820 tisoč gostov. Na Hrvaškem vsi vedo vse, testiranja se opravljajo na številnih lokacijah. Vemo, kdo so ljudje, ki testirajo, kakor tudi kdo so tisti, ki so opravili testiranja. Zato zavraćamo sleherne  namige o frizitanju podatkov," je na avstriske namige odgovoril hrvaški minister Božinovič. "Ne testiramo, da bi nekoga zadovoljili, temveč ko obstaja medicinska indikacija. Testiranje je namenjeno ljudem, ki jih je resnično treba preizkusiti. Vključenih je veliko ljudi. Podatkov ni mogoče skriti. Vsakodnevno testiranje, če je mogoče, ne bi prineslo nobenega posebna efekta, "je dodal Markotić. Zanimivo, največ na novo okuženih so odkrili v Zagrebu, njihova povprečna starost pa je 31 let.

Zadnji komentarji

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Komentar dr. Vinko Gorenak: Slab, slabši, Marijan Križman