SI
Zoran Zaev je odstopljen, samo da tega on še ne ve
Od provincialnega kriminalca, župana, do predsednika vlade in uničevalca ter grobarja Makedonije
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Torek, 20. avgust 2019 ob 19:14

Odpri galerijo

Temperatura v nekdanji najbolj južni jugoslovanski »bratski » republiki dosega vrelišče. Pa ne klasična atmosferska  vreliščna točka, ampak politična, če sploh smemo ta dogajanja uvrstiti med politična. Predvsem zaradi tega, ker vse kaj je v »kotlu« dogajanja v katerem se vrelišče maniferstira je vse drugo kot politika. Tu so, če ostanemo pri kotlu, v prenesenem smislu gastronomije, takšne sestavine in dodatki ki zagotovo presegajo domišljijo najbolj »kreativnih« ustvarjalcev dogajanja kjer se kaj kuha, zakuha, razkuha in prekuha do onemoglosti nekaj kar v politiki ima povezave  z  ustvarjanjem  določenih situacij. Te situacije so  proizvedle politiko kot stranski učinek in produkt drugih dejanj imenovane in zajete v eni sami besedi - kriminal. V Makedoniji, takšni ali drugačni ne glede na zemljepisno odrednico ali geografsko determinanto, žal je v času, ki ga določamo kot bistvenega in usodnega za njen obstoj, taisti kriminal piše in bo napisal  dokončno anamnezo državi-propad in izgubo vsega pozitivnega kar je bilo in kar je še ostalo od tega.

Potrebno je vedeti da vladanje in vedenje o tem kako vladati mi model ki ga je nekdo sugeriral ustoličiti kot sui generis  koruptivni model vladanja  v  državi Severno Makedonski. Ta model je premier preizkusil sam. Ta model koruptivnega vladanja je sam Zoran Zaev inavguriral pred 13 leti v Strumici katere župan je bil. Sistem je bil postavljen s pomočjo poslovnih in političnih relacij odnosov  kjer so se določene strukture pustile skorumpirati in na takšen način dovolile direkten nadzor s strani kriminalnih struktur nad delom policije, sodstva in  tožilstva. Model Strumice je prenesel na državni nivo.  Tu kaže podobnost tega »Zokija« z enim drugim »Zokjjem« ki je podobno poskusil pri nas pa mu ni ratalo do konca pa je spet »lokalc«. Ta model pa ne deluje tako kot pričakuje. Laži in povezave od prej prihajajo na plano in kažejo prejšnje iz drugih povezav posle oziroma mreže preko katerih se je izčrpavalo določeno področje delovanja. Vse kar se »smelo« in želelo doseči v državi je bilo vpleteno v korupcijsko mrežo. Nekaterim je psiha popustila, ene je popolnoma sesula, druge  je mreža »umaknila«, nekatere pa še ne in jih ne zmore.   V takšnem primeru so na vrsti razkritja, izsiljevanja, grožnje vseh vrst. Afera z tenderjem  pod geslom »Leonardo« se še ni  ohladila je nastopila afera »Reket«… Tukaj so se pobrkale »kompetence« pri tem  kdo kaj in kolikor in  je prišlo do očitke kakofonije ali pa enostavno do popuščanja živcev glede na razsežnost taiste.  Kar je v navadi v tako velikih aferah s tako veliko odmevnostjo in razsežnostjo obtožbe o tem kdo je koga izdal kdo je komu koliko obljubil, se konci pomešajo in se »preja« afere zavozla.  Ti vozli določene »udeležence« tako davijo da dobivajo  histerične popadke in kasneje zlom.  V aferi ki je pretresla, stresla in še vedno trese celotno politično sceno v Makedoniji je kaos. Nekatere na videz relativno »male«ribe na korupcijskem in političnem parketu že po  antologijskem izrazu  da »  ko se začne ladja potapljati podgane  jo zapustijo  najprej« se že prerazporejajo. To se  dogaja daleč od oči javnosti, čeprav kot pravijo,  očem nič ni skrito. Dnevno se na znanih in manj znanih lokacijah pojavljajo člani  višjega in srednjega ešalona vidnejših članov SDSM, ki  s seboj vsak prinese fascikel svojih »odkritij«, seveda z pričakovano protiuslugo ekspresne včlanitve v VMRO in seveda zaščite in izvzetja iz kasnejših akcij.

V primežu vseh dogajanj in neizpolnjenih pričakovanj s konca meseca junija ko so taisti » mrežniki« pričakovali visokoleteče povabilo o začetku predpristopnih pogajanj  v EU in NATO  ter doživetih 2xNE s strani tistih ki do jih podpirali v »prizadevanjih« je vedenjska »surla« vseh teh popolnoma obvisela in visi  do tal.  Vsi tisti ki so postavili, sedaj  čakajo na hladnem,  da  Zaev »zakuha« do konca ter da mu dvigne pokrov. Sedaj ravno tisti  ki so ga spodbujali da popusti Grkom pa Albancem v Makedoniji, da izda kar se izdati ne sme, da razkrije svoj sistem po katerem deluje, mu dovolijo da se začne utapljati v postopke,  procedure zakonitosti taistih, bodo pač skomignili  in rekli češ,  da preko tega pa res ne morejo iti.  Pripravljeni so mu prisluhniti in dovoliti da odstopi sam ker on ne ve da so ga odločilni deležniki  že odstopili.

V vmesnem času   ga popolno sesuta ekonomija  pripeljala do tega  da bo začel bežati od vsega kar spada v kategorijo odgovornosti, celo do tega da poskuša fizično zapustiti svoj tako lahko vodljiv «feud« imenovan Makedonija. Strumica in Murtino ne bosta njegovi zatočišči.

Za njim bo ostalo obdobje ki ne bo imelo niti ene svetle točke v morebitni korigirani(spet) pravi, resnični,  na pravih dejstvih utemeljeni politični in siceršnji  zgodovini Makedonije. Obstaja bojazen  da predvsem polno temnih lis, črnih pik in velik madež na samo ime Makedonije.

Vane K. Tegov

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 22. Oct 2020 at 22:46

70 ogledov

Letošnja nagrada Saharova beloruski demokratični opoziciji
Demokratična opozicija v Belorusiji je prejela nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2020. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v četrtek opoldne, v plenarni dvorani v Bruslju, razglasil letošnjega nagrajenca, o katerem je odločila konferenca predsednikov (predsednik parlamenta in vodje političnih skupin). Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli Predsednik Sassoli je izjavil : „Predstavnikom beloruske opozicije čestitam za njihov pogum, vzdržljivost in odločnost proti veliko močnejšemu nasprotniku. Ste na strani resnice, ki je groba sila nikoli ne more premagati. Moje sporočilo za vas je, dragi nagrajenci, da ostanite odločni in ne odstopite od svojega boja. Mi vam stojimo ob strani." „Poleg tega želim še opozoriti na nedavni uboj enega izmed letošnjih finalistov, Arnolda Joaquína Morazán Eraza, ki je bil član okoljevarstvene skupine Guapinol. Skupina nasprotuje rudniku železovega oksida v Hondurasu. Pozivam, da se glede njegove smrti začne verodostojna, neodvisna in takojšnja preiskava, odgovorni pa morajo odgovarjati za svoja dejanja." Protest proti krutemu režimu Demokratično opozicijo v Belorusiji zastopa koordinacijski svet, ustanovljen na pobodu pogumnih žensk ter uglednih osebnosti iz politične sfere in civilne družbe. Več o nagrajencih in drugih finalistih je na voljo tukaj. Belorusija je že od spornih predsedniških volitev 9. avgusta sredi politične krize, ki je privedla do vstaje proti avtoritarnemu predsedniku Aleksandru Lukašenki in poznejšega brutalnega zatiranja protestnikov s strani režima. Slovesna podelitev nagrade Saharova bo potekala 16. decembra. V sredo je Parlament sprejel tudi nova priporočila, v katerih je pozval k celovitemu pregledu odnosov EU z Belorusijo. Ozadje Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Saharova za svobodo misli. Že od leta 1988 jo podeljuje posameznikom in organizacijam, ki se zavzemajo za človekove pravice in temeljne svoboščine. Poimenovana je v po sovjetskemu fiziku in političnemu disidentu Andreju Saharovu, denarna nagrada pa znaša    50.000 EUR. Lani je nagrado Saharova prejel ujgurski ekonomist Ilham Tohti, ki se bori za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem.

Thu, 22. Oct 2020 at 19:11

116 ogledov

Predsednik vlade Janez Janša: "Pred nami je teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami!"
Predsednik vlade Janez Janša je na današnji novinarski konferenci spregovoril o splošni oceni stanja po zadnjih dneh, "ko smo napovedali in sprejeli nekatere dodatne ukrepe za zajezitev koronavirusa." "Naša ocena je, da zmoremo, in to predvsem, ker virus sedaj obravnavamo takega kot je. Torej kot nevarnost, ki je simetrična in ne izbira po nobenih drugih kriterijih kot kriterijih virusa," je uvodoma dejal predsednik vlade. .@JJansaSDS: "V zadnjih dneh smo sprejeli in napovedali nove ukrepe. Naša ocena je, da #zmoremo, saj virus vsi obravnavamo takega, kot je. Številke rastejo in bodo še nekaj časa, zato je prezgodaj za oceno, če so sprejeti ukrepi v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja." pic.twitter.com/yKqgDZOwrE — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) October 22, 2020 Nadaljeval je, da kot je bilo delno napovedano, številke rastejo in bodo rastle še nekaj časa, zato je v tem trenutku tudi bistveno prezgodaj za oceno, ali so splošni ukrepi, ki smo jih sprejeli, kot je obvezno nošenje mask povsod ali omejitev gibanja ponoči bistveno ali v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja virusa. " V vsakem primeru je potrebno sprejeti še nekatere dodatne ukrepe. Pred nami je teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo," je poudaril premier Janša. .@JJansaSDS :"Ukrepi, ki se bodo uveljavljali z jutrišnjimi odloki in bodo večinoma začeli veljati v soboto, bodo sprejeti za teden dni. Prihodnji četrtek bo vlada naredila oceno, ali jih podaljšamo ali omilimo." pic.twitter.com/lvz3ezvRFe — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) October 22, 2020 Ukrepi, ki so bili predvidni v načrtu, ki je bil sprejet v začetku meseca in ki bodo vstopili v veljavo s soboto, ko bodo natančneje obdelani v odlokih, ki bodo sprejeti jutri, so: zaprtje gostinskih obratov, dovoljena dostava hrane, zaprtje hotelskih kapacitet, z izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe, zaprtje trgovskih centrov, izjema živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali in kmetijske potrebščine. "Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem drastično povečalo, bodo pa izjeme tam, kjer starši delajo in ne morejo sami zagotoviti varstva. Na tem mestu poziv vsem vzgojiteljicam v vrtcu, da nosijo maske in prošnja županom, da glede na situacijo v posamičnih občinah in krajih organizirajo varstvo v vrtcih, kjer je to potrebno zato, ker starši tega sami ne morejo zagotoviti," je poudaril predsednik vlade in podal tudi apel na župane in županje, ki so se v pomladanskem valu epidemije zelo izkazali, da tudi sedaj, ko je razglašena epidemija in aktiviran načrt za delovanje Civilne zaščite, sami v okviru svojih pristojnosti sprejemajo ukrepe, za katere menijo, da so potrebni in da so v lokalnih okoljih targetirani in s preciznim pristopom omogočajo zajezitev širjenja virusa. .@JJansaSDS: "Prošnja gospodarstvenikom, da se organizirajo tako, da delo poteka od doma, drugje, kjer to ni možno - proizvodnja in storitve, naj se striktno upoštevajo vsi preventivni ukrepi." pic.twitter.com/vCSgyQe6MR — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) October 22, 2020 "Zaprti bodo tudi dijaški in študentski domovi, razen izjem, kjer dijaki in študentje nimajo drugih možnosti. Tudi javni potniški promet bo prešel na načrt B, ki je predviden za primer, ko ni šol  to pomeni, da je na razpolago tretjina kapacitet," je povedal predsednik vlade Janez Janša."Glede podrobnosti se vsi spomnimo režima, kakršen je bil spomladi, odloki, ki bodo stopili v veljavo, bodo povzemali regulativo, kakršna je veljala v času pomladnega vala epidemije, tako da to ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle," je nadaljeval Janez Janša. Predsednik vlade @JJansaSDS danes v avdio-videokonferenci z nemško zvezno kanclerko Angelo Merkel. O COVID-19 situaciji v Evropi, o triu predsedovanja Svetu EU in situaciji na Zahodnem Balkanu. pic.twitter.com/leqhHb5rYZ — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) October 22, 2020 "Na tem mestu prošnja gospodarstvenikom, da se tam, kjer bo proizvodnja tekla naprej in kjer bodo storitve nujne, da kjer je le možno, delo poteka od doma, kjer pa to ni možno, še posebej ne v industriji, pa da se  striktno upoštevajo vsi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa;" je poudaril Janez Janša. "Nismo še sprejeli dokončne odločitve glede ukrepa, ki je bil uveljavljen spomladi, to je  možnost omejitve gibanja na občine, z enakim režimom in izjemami kot spomladi," je poudaril premier Janša in nadaljeval, da bo v zvezi z aktiviranjem tega ukrepa odločeno v naslednjih dneh, "ko bomo imeli dodatne številke in bomo videli, ali je ukrep nujen v tej fazi." .@JJansaSDS: "Preverjamo možnosti masovnega testiranja preko nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku prihodnjih tednov tudi za celotno prebivalstvo. To je eden od ukrepov, ki ga načrtujejo tudi v drugih državah." pic.twitter.com/T66sgmEDAl — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) October 22, 2020 "Preverjamo tudi možnosti masovnega testiranja oziroma nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku prihodnjih tednov tudi za celotno prebivalstvo. To je eden od ukrepov, ki ga predvidevajo v nekaterih drugih državah," je povedal premier Janša in dodal, da ko se pogovarjajo s kolegi po Evropi glede učinkovitosti tega ukrepa, je tudi po današnji razpravi na seji vlade, jasno, da "bomo te možnosti preučili.""V zvezi s testiranjem je velik problem čakalna doba," je poudaril premier Janša in dodal, da se mora zdravstveni sistem dodatno reorganizirati, da bo ta doba krajša in da bodo prioritetno prihajali na vrsto tisti, ki imajo simptome in tisti, ki jih v tem času na delovnih mestih nujno potrebujemo. "Ukrepi, ki se bodo uveljavili z jutrišnjimi odloki, bodo večinoma začeli veljati v soboto, bodo veljali za teden dni. Prihodnji četrtek ali petek bo vlada naredila in sprejela novo oceno in se odločila, ali jih podaljšamo, ali prekličemo, ali omilimo," je povedal premier.Predsednik vlade je pozval tudi k naložitvi aplikacije Ostani zdrav in spomnil, da bi, če bi imeli vsi s pametnimi telefoni naloženo aplikacijo, lahko sprejemali milejše ukrepe. Je pa še izpostavil, da je vlada danes ponovno poudarila, da smo v zahtevni situaciji, "a v tej situaciji delamo vse, da nihče ne ostane brez nujne zdravniške pomoči, ne samo zaradi COVIDa, ampak tudi drugih razlogov." .@JJansaSDS: "Vlada izraža izjemno zahvalo zdravnikom in medicinskim sestram in vsemu zdravstvenemu osebju. Največjo podporo jim vsi lahko izrazimo s tem, da dosledno upoštevamo ukrepe in storimo vse za to, da bo njihovo delo znosno." pic.twitter.com/0ZMO8UyiSu — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) October 22, 2020"Smo tudi v dogovoru z nekaterimi drugimi članicami EU za medsebojno pomoč, če bi jo potrebovali, zaenkrat zmoremo, a nobena rezerva ni odveč," je povedal premier in dodal, da je danes v enournem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, kjer sta zelo natančno ocenjevala ukrepe v obeh državah glede zajezitve COVIDa, z nemške strani bila ponujena pomoč v kritični medicinski opremi, če bi jo potrebovali. "Hvala zdravnikom in medicinskim sestram in vsemu zdravstvenemu osebju. Na tem mestu smo vsi dolžni prav vsem, ki se spopadajo z virusom nuditi izjemno podporo in zahvalo. Največjo podporo lahko izrazimo tako, da spoštujemo ukrepe in naredimo vse, da bo njihovo delo znosno in čim lažje," je povedal premier.Ob zaključku je Janez Janša dejal še, da se že nekaj dni pripravljajo smernice za šesti protikorona paket za odpravljanje in blaženje posledic  epidemije. "Ko bodo smernice na voljo, bo pripravljen zakonski paket za čimprejšnjo obravnavo v državnem zboru," je še povedal premier Janez Janša. .@JJansaSDS: "Na tem mestu še enkrat apel vsem, da si naložite aplikacijo #OstaniZdrav. Če bi jo vsi s pametnimi telefoni že imeli, bi bili lahko ukrepi bistveno milejši." pic.twitter.com/HQH77KJFsU — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) October 22, 2020

Thu, 22. Oct 2020 at 18:43

107 ogledov

VIDEO: Tudi v pomurskih zdraviliških centrih hoteli zapirajo vrata
Še pred sprejetjem vladne odločitve, da za najmanj 30 dni razglasi epidemijo novega koronavirusa po celi državi, so v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, ki združuje 13 zdravilišč in term, poročali o nadpovprečno uspešni sezoni. Pri tem so izpostavili, da je bilo na račun turističnih bonov čez 70 odstotkov gostov Slovencev. Vladni sklep bo v drugi polovici leta vplival na slab izplen. V večini zdraviliških centrov so se odločili, da zaprejo hotele, četudi so pred nami krompirjeve počitnice. Občina Moravske Toplice z več kot 2000 turističnimi posteljami sodi med najbolj obljudene turistične destinacije v Sloveniji, saj letno preseže pol milijona nočitev. Turistična taksa je tudi za občino pomemben proračunski vir. Z današnjim dnem je namreč stopila v veljavo odredba o prepovedi prehajanja regijskih meja. V Termah Vivat so se sinoči poslovili od zadnjega gosta in zaprli vrata. Včeraj jih je bilo še 150, polno zasedenost pa so pričakovali tudi za krompirjeve počitnice, za božično novoletne praznike pa imajo že več kot 2000 rezervacij iz tujine. Čas do preklica epidemije bodo tudi izkoristili za prenovo hotela. Hotel Livada Terme 3000 Za ukrep postopnega zapiranja hotelov so se odločili v družbi Sava turizem, četudi so si v Radencih in Moravskih toplicah v času krompirjevih počitnic obetali dobro zasedenost posteljnih zmogljivosti. V slednjih bo stal odprt le hotel Ajda. Podoben ukrep načrtujejo tudi Savinih destinacijah na Ptuju in v Radencih. Oba direktorja priznavata, da je Vlada sprejela vrsto dobrih ukrepov za pomoč turističnemu gospodarstvu, od turističnih bonov, do različnih olajšav, ki so jim pomagala ohranjati likvidnost. Zavedata se, da  lahko Vlada zaradi slabih epidemioloških rezultatov podaljša veljavnost odredbe o epidemiji. Si pa želita, da bi vsaj z decembrom znova odprli hotele, ker imajo že sedaj obilo rezervacij za božično novoletni čas. Zadnji vladni ukrepi o enotedenskem popolnem umirjanju javnega življenja bodo morda posegle tudi delovanje redkih še odprtih hotelov. VIDEO: O vladnih ukrepih prepovedi gibanja med statitičnimi regijami župan Moravskih Toplic Alojz Glavač, direktor Term Vivat Metod Grah in direktor Term 3000 Igor Magdič:

Thu, 22. Oct 2020 at 18:24

166 ogledov

OBETA SE NAM ZAPRTJE CELOTNE DRŽAVE
Doseženi so vsi pogoji, potrebni za aktiviranje pogojev v  tretjo fazo covid ukrepov. S soboto se nam obeta delno zaprtje države. V sredo je bilo znova potrjeno rekordno število novih okužb.  Zapirajo se vrtci (razen nekaterih izjem), hoteli, Casinoji ,neživilske trgovine. Zaprti bodo tudi dijaški in študentski domovi razen izjem, javni potniški promet pa bo tekel po počitniškem voznem redu. Delodajalce se poziva, da se tam, kjer je možno, uvede delo od doma. Predsednik vlade je dejal, da obstaja tudi možnost omejitve gibanja na občine, kot spomladi, odločitev o tem bo znana v prihodnjih dneh. Kot je dejal predsednik Janša, se bodo predvidoma za en teden zaprli tudi frizerski in kozmetični saloni. Še vedno pa bo možna tudi dostava hrane, tudi v času omejitve gibanje med 21. in 6. uro zjutraj. Vlada pripravlja 6 protikoronski zakon za ublažitev posledic ukrepov zaradi koronavirusa. Kaj bo ta zakon vse predvidel, pa bo znano v naslednjih dneh. Povzetek ·         Zaprtje tudi vrtcev, razen za tiste, ki nimajo omogočenega varstva. ·         Zaprtje trgovskih centrov. ·         Zaprtje študentskih in dijaških domov, z nekaterimi izjemami. ·         Frizerski in kozmetični saloni ne smejo poslovati. ·         Delovanje javnega prevoza le z 1/3 razpoložljivimi sredstvi. ·         Režim prehoda mej ostaja enak kot doslej. ·         Zaprtje gostinskih lokalov, kjer je dostava in osebni prevzem pod določenimi pogoji še dovoljen. ·         V pripravi PKP6 (6 paket pomoči) za ohranjanje delovnih mest ·         Vsi ostali ukrepi so primerljivi z ukerpi, ki so bili sprejetiv marcu. ·         Cvetličarne imajo možnost dostave ali osebni prevzem (zaradi 1. novembra  

Thu, 22. Oct 2020 at 16:30

167 ogledov

Nas jutri čaka "črni" petek, ko se bomo soočili s popolnim zaprtjem države!? Včeraj rekordnih 1663 novo okuženih
Sreda je prinesla nov grozljiv rekord, kar se novo okuženih s koronavirusom tiče. Ob 6.215 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom so pri 1.663 ljudeh bili vzorci pozitivni. To pomeni, da je bilo pozitivnih 26,76 odstotka vseh testiranih. Umrlo je pet ljudi, skupno torej že 207. #Zmoremo! Številke #covid19 bodo še nekaj časa neizogibno visoke, a po streznitvi v zadnjih dneh povsod po Sloveniji končno upoštevamo nujne higienske in zdravstvene ter druge omejitvene ukrepe. Hvala vsem in vsakemu posebej. Naložimo aplikacijo #OstaniZdrav, varujmo zdravje. — Janez Janša (@JJansaSDS) October 21, 2020 Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal, da bodo številke še nekaj časa neizogibno visoke, a da zmoremo premagati koronavirus. Ob tem se je zahvalil vsem, ki upoštevajo nujne higienske, zdravstvene in druge omejitvene ukrepe, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja virusa. V osrednji bolišnici smo danes presegli število 100 hospitaliziranih oseb s COVID.Številka je bila danes zjutraj dvakrat višja od vrha prvega vala 5. aprila, ki je bil odraz tedaj rekordnega števila pozitivnih brisov dober teden pred tem (26. marca po podatkih @sledilnik 61 ). pic.twitter.com/5DJJsiEwdo — UKC Ljubljana (@ukclj) October 22, 2020 Najvišjo incidenco ima gorenjska regija, tam je bilo v 14 dneh 759 okuženih na 100 tisoč prebivalcev, sledi ji Osrednje slovenska. Obalno-kraška regija še edina oranžna regija, se je obarvala rdeče. Tam je 14 dnevna incidenca 131, število okužb se povečuje. Danes je 357 bolnikov rabilo bolnišnično oskrbo, 62 oseb je na intenzivnem oddelku. Umrlo je devet oseb. Infektolog dr. Matjaž Jereb:Trenutno je aktivno okuženih nekje med 15 in 20 tisoč ljudi prof. dr. Matjaž Jereb @ukclj: Epidemiološke razmere v Sloveniji se dramatično slabšajo. Vsak dan imamo več aktivno okuženih. Razmere še obvladujemo, a smo vsi zaskrbljeni, da število postelj pripravljenih za #COVID19 bolnike ne bo zadostno. Imamo rezervne možnosti. — Vlada Republike Slovenije (@vladaRS) October 22, 2020 Infektolog dr. Matjaž Jereb je na vladni tiskovni konferenci povedal, da je vsak dan več okuženih oseb, trenutno je aktivno okuženih nekje med 15 in 20 tisoč državljanov. Tudi v bolnišnici jih je vedno vedno več, prav tako na intenzivnem oddelku. “Še obvladujemo razmere, smo zaskrbljeni,” je dejal Jereb. Skrbi nas, da ne bo dovolj postelj, imamo sicer rezervne načrte, kako povečati število postelj. Vendar pa je dodaten problem tudi to, da zboleva zdravstveno osebje, v ljubljanskem Kliničnem centru je že več kot sto okuženih zdravstvenih delavcev. V Sloveniji je trenutno na intenzivnih oddelkih 62 oseb, v Ljubljani jih je dvaindvajset. Najstarejši bolnik je star 85 let, najmlajši pa 42 let. Prihajajoči dnevi bodo odločilni za naše soočenje z virusom. Ukrepi, ki jih uvajamo so nujni za zaščito najšibkejših in normalno delovanje javnega zdr. sistema. Z majhnimi odrekanji lahko naredimo ogromno. Maske, higiena rok in kašlja, držanje distance. Hvala, ker pomagate! — Tomaž Gantar (@tomazgantar) October 18, 2020 Po mnenju dr. Jereba uvedba lockdowna, o njem razkmišlja tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, prinaša za seboj veliko posledic, je pa po njegovem mnenju to edina rešitev problema. Tudi v prvem valu je zaprtje delovalo. Minister Gantar je že včeraj na svojem Twitterju zapisal, da bi morali zaradi naraščanja okužb čim prej sprejeti popolno ustavitev javnega življenja. Pozneje pa je na popoldanski novinarski konferenci dejal, da nas povsem lahko skrbi, da je delež pozitivnih testov presegel 25 odstotkov, kar je velika številka in ne kaže na umirjanje epidemije. "Številke, o katerih govorimo, nas vse skrbijo," je dejal. Poleg tega se državljani nedosleno držijo vladnih in strokovnih priporočil. "To je skrb zbujajoče!" @tomazgantar v @TVOdmevi Mislim, da je ustavitev javnega življenja realna možnost. Trenutno zdr. sistem deluje. Ob naraščajočem št.okužb, pa bi lahko zašli v resne težave. Nihče si ne želi, da pridemo do točke, ko ne bi mogli pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. pic.twitter.com/OlxhLoHbVl — Ministrstvo za zdravje (@MinZdravje) October 21, 2020

Thu, 22. Oct 2020 at 16:20

104 ogledov

Univerza v Mariboru bo z novim projektom v vrednosti 29 milijonov EUR realizirala prvo fazo nadgradnje raziskovalne opreme
Univerza v Mariboru in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta podpisala pogodbo o sofinanciranju izvedbe operacije ''Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM'', v vrednosti 29 milijonov eurov. Gre za infrastrukturni projekt, v katerega cilj je, da Univerza v Mariboru preko nabave nove vrhunske znanstvenoraziskovalne opreme dopolni obstoječo raziskovalno infrastrukturo ali vzpostavi nove sklope raziskovalne infrastrukture na prednostnih raziskovalnih usmeritvah Univerze v Mariboru:  (1) Napredni materiali in tehnologije, (2) Zdravje in varna hrana, (3) Pametni energetski in krožni sistemi.  Univerza v Mariboru je pridobila projekt na podlagi Poziva za oddajo vloge za projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur - RIUM« s strani MIZŠ. Trajanje projekta je do 30. 6. 2022. Vrednost sofinanciranja znaša 28.982.964,08 EUR, pri tem je delež prispevka Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj 80%, delež prispevka Republike Slovenije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pa 20%. Oprema bo umeščena v obstoječe objekte članic UM. Z investicijo bo raziskovalcem UM in tudi drugim slovenskim raziskovalcem zagotovljena uporaba najsodobnejše znanstvenoraziskovalne opreme po načelu odprtega dostopa, s tem bo njihovo delo temeljilo na bistveno povečanih znanstvenoraziskovalnih zmogljivostih. V okviru projekta bodo za potrebe dela na nadgrajeni opremi in izvajanja raziskovalne dejavnosti zaposleni raziskovalci ter strokovni in tehnični sodelavci v skupnem obsegu 26 FTE.   Oprema RIUM bo prispevala k povečanju obsega in kvalitete razvojno-raziskovalnih projektov, prav tako bo bistveno pripomogla k širšemu razvoju specifičnih kadrov, saj bo zagotavljala široko dostopnost za namene izobraževanja in usposabljanja. S tem sledi celostni viziji, ki zasleduje horizontalno usmerjen cilj v mednarodno konkurenčnost raziskav, inovacij in tehnološkega razvoja v skladu s področji Strategije pametne specializacije Slovenije – S4. V povezavi z obstoječimi znanstvenoraziskovalnimi infrastrukturnimi zmogljivostnimi v Sloveniji bo projekt RIUM na svetovni ravni omogočil povečano konkurenčnost področij raziskav in gospodarstva.   Projekt RIUM je prvi investicijski projekt širše zastavljenega programa Inovativne odprte tehnologije – IOT. Potrebe raziskovalcev UM po znanstvenoraziskovalni opremi so bistveno večje, tako je predvidena nadgradnja z investicijskima projektoma RIUM 2 in INNOVUM.
Teme
Zoran Zaev severna makedonija Veno K Tegov

Zadnji komentarji

achilles arrow :

17.10.2020 14:29

Časopis v fokusu objavlja tendenciozno: vladne napačno interpretirane podatke spreminja v "sveto resnico" , tako da z metodo zastraševanja (fearmonger) namenoma vpliva na zgrešeno percepcijo javnosti ! Fearmongering je razširjanje zastrašujočih in pretiranih govoric o neki preteči nevarnosti z načrtnim vzbujevanjem strahu, katerega cilj je manipulacija javnosti! Pa poglejmo sedaj dejstva, ki nam bodo dokazala da mešate drek v isti posodi ! PCR testi so do 95% lažnopozitivni ! Kar pomeni da je na 100 testirancev, ki se "izkažejo" za pozitivne tudi do 95 ljudi lažno pozitivnih. Torej, da bo za preproste ljudi razumljivo izračunajmo po zdravi kmečki pameti podatke za "danes" - 898 * 95 / 100 = 853 oseb Kaj to pomeni ? To pomeni, da je od 898 do 853 ljudi lažno pozitivnih! Torej 898 - 853 = 45 kar pomeni vsaj 45 ljudi pozitivnih na test Tu se ne konča, namreč pozitiven NE POMENIi BOLAN ! konstatacija Stefana Montanarija: ....""24:54 ► Virginia Camerieri: "Ali je res, da ste posredovali uradno novico višjega zdravstvenega inštituta in še eno ameriško poročilo, kjer je dokazano, da brisi niso zanesljivi ?" Stefano Montanari: "Ja, to poročilo, ki sem ga dostavil, pravi celo, da so ti brisi nezanesljivi do 95% - (šok terapija) ! KATASTROFA S KAKŠNO LAŽJO JAVNI MEDIJI PUMPAJO MEGLO PROPAGANDE !!!!! Dajo do 95% lažno pozitivnih ! To je ogromno ! 95% pomeni, da je na 100 brisov ki se "kažejo" pozitivni lahko do 95 lažnih !!! Torej niste absolutno pozitivni na test. Tu se ne konča, namreč "pozitiven" ne pomeni bolan ampak čisto nekaj drugega !"" .... TOREJ TI TESTI SO POPOLNOMA NEZANESLJIVI IN POPOLNOMA BREZ TROHICE VERODOSTOJNOSTI ! Lahko vidimo, da so na 5605 testirani brisov "odkrili" najmanj 45 tako imenovano pozitivnih, kar še ne pomeni da so ti osebki bolni! TOREJ PODAJMO NOVO REALNO INTERPRETACIJO 45 / 5606 = 0,00802 torej 0,008 * 100 = 0,8 % Torej po teh psevdoznanstvenih testih, (nikoli znanstveno dokazanih) je najmanj 0,8% (nič cela 8 procenta) pozItivnih (NE BOLANIH PONOVIMO !) Zdaj lahko otipamo vašo laž s katero zavajate javnost ! vi ste rekli 16% to je zlagano za faktor 20. Torej za vladno "resnico" zavajanja javnosti prek nekritičnih plačanih medijev trobezljanja ste potvorili resnico tako. da ste jo pomnožili x 20 ! Lepo, zares lepo ! Poštenost pa taka in ekvivalent njene resnice tudi !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Zoran Zaev je odstopljen, samo da tega on še ne ve