SI
Soboški škof dr. Peter Štumpf: "Moramo kričati, ker danes ne beremo, če ne bereš, pa ne veš, kdo si, od kod si, kaj si!"
V intervjuju za STA, ki ga povzemamo po Demokracija.si, je škof Štumpf spregovoril o pripravah soboške škofije in RKC na počastitev 100 letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom
V Fokusu
Novice

Petek, 5. julij 2019 ob 21:51

Odpri galerijo

Soboška škofija je ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom zelo aktivna. Vrhunec praznovanj bo maša z najvišjimi cerkvenimi predstavniki na dan državnega praznika, 17. avgusta, v Beltincih. O tem je za STA spregovoril soboški škof Peter Štumpf in poudaril tudi, da je treba negovati različnost, značilno za Prekmurje.


Za stoto obletnico oziroma priključitev Prekmurja, o čemer ste govorili že v pridigi na sveti maši v čast dneva državnosti pred dnevi, imajo največ zaslug katoliški duhovniki. To je tudi za vašo Cerkev izjemen dogodek.

Res je, ogromno Slovencev mi govori, da bodo prišli na proslavo oziroma k maši. Upam, da jih bo to malo prebudilo, kar zadeva odnos do Prekmurja. Zato tudi pravim: Moramo kričati, ker nas morajo slišati, da smo tu.

Koliko pa so Prekmurci danes v resnici tu, priključeni in združeni, ter ne več pozabljeni tam nekje - v nekdanji spodnji Panoniji?

V pridigi sem dejal, da mnogi Slovenci še niso stopili v Prekmurje, češ, kaj bom tam. Res je, razlog moraš imeti, a če ga ni, si ga pa narediš, kajne? Za mnoge se Slovenija konča pri Mariboru. Pri povprečnih ljudeh, ki nimajo bralne kulture, opažam, da Prekmurje ni v zavesti kot del Slovenije. Tudi zaradi govorice nekateri mislijo, da je to neki tuji jezik. Ne, to je knjižni jezik. Z zgodbo, ki jo je moral veliki poznavalec tega jezikovnega področja Marko Jesenšek razvijati naprej, pred njim pa Zinka Zorko, na žalost pa prekmurščina ni vplivala na to, da bi bila bolj živa v sedanjem slovenskem knjižnem jeziku. Gospodarsko pa je Prekmurje ne samo odrinjeno in pozabljeno, sredstva, ki pridejo sem, pogosto ostanejo pri nekom, ki je del pripadnosti, tudi politične. Ta denar se ne razlije kot voda po pokrajini in zato ne gre v pravi razvoj, do malega človeka ne pride. Madžarska na primer tu razdeli svoja sredstva mimogrede - če znaš madžarsko.

Ste zato rekli: Moramo kričati?

Zato moramo kričati, zastave s cerkvenih zvonikov v Soboti in Beltincih naj plapolajo, moramo kričati, ker danes ne beremo, če ne bereš, pa ne veš, kdo si, od kod si, kaj si. Zato sem vesel, da bosta maša in proslava isti dan, ker najprej ni bilo mišljeno tako. In Beltinci bodo 17. avgusta pokali po šivih kot še nikdar, no, morda pred 100 leti.

Zakaj je takrat, kot pravite, Mura postala reka verskega, jezikovnega in kulturnega tihotapstva? Kaj se je dogajalo na teh dveh bregovih?

To je nekaj fantastičnega. Ko se spomnim na ta dogajanja, kar dobim kurjo polt. To je bilo dejansko tihotapstvo. Prleški duhovniki so sredi 19. stoletja našim velikim prekmurskim župnikom dobavljali Mohorjeve knjige v vinskih sodih, ker je bila Mura državna meja. To je bila dejansko sovražna propaganda in to je bil edini način. Po drugi strani je bilo na prelomu iz 19. v 20. stoletje okoli 9000 naročnikov na te knjige in okoli 19.500 slovenskih knjižnih enot v Prekmurju. Zame je to fenomen, ljudje, ki so bili zelo revni, živeli v slamnatih hišah, so imeli visoko bralno kulturo v slovenskem jeziku. Ta odnos z našo Prlekijo je bil odločilen, da smo danes, kar smo.

Ob tem pa so se narodni buditelji v Prekmurju zavedali, da lahko hitro zapadejo v nevarne interese nacionalističnih zank in so zavestno bedeli nad pravičnostjo do vseh narodnosti v Prekmurju. Tu pa Prekmurje je, gotovo se strinjate, fenomen.

Tu smo fenomen. Tu ni bilo nacionalističnih izpadov v procesu priključitve matičnemu narodu, čeprav so bili ti duhovniki, Franc Ivanoci, Jožef Klekl st., Matija Slavič, Franc Kovačič, Ivan Jerič in še nekateri, pogosto izzvani s provokacijami, tudi od liberalne, zelo nacionalistično obarvane madžarske oblasti. Tudi pri cerkvenem delu. Imre Szabo je npr. pridigal na Tišini z besedami: "Če sem se jaz, veliki dušni pastir te pokrajine naučil jezika (naučil se je le nekaj stavkov), ki ni vreden imena vendskega jezika ali prekmurščine, potem ste vi, ki jeste madžarski kruh, toliko bolj dolžni naučiti se jezika vaše matere Madžarske." Vendar se duhovniki niso odzivali, saj so se zavedali, da imajo etično dolžnost do evangelija, ki vsakemu omogoča, de je seznanjen s Kristusovim naukom v maternem jeziku. Dokaz je npr. njihov učenec Danijel Halas, ki se je naučil madžarščine v Lendavi prav iz ljubezni do Madžarov.

To tradicijo negujete, na dvojezičnem območju iščete duhovnike, ki govorijo madžarsko, zakaj pa med Slovenci v Porabju, kjer so tudi predvsem duhovniki zaslužni za njihovo ohranitev, ni madžarskih duhovnikov, ki bi govorili slovensko?

Sombotelski škof je ponudil, da vzame našega duhovnika, ki bi šel v Porabje. Seveda bi moral znati dobro madžarsko, vendar ga nimam. Za Lendavo in Dobrovnik ga komaj najdemo. Vsak mesec pa hodijo v Porabje trije naši duhovniki, v Števanovce, Monošter in na Senik. Pa še nekaj je zelo zanimivo, sombotelski škof Janos Szekely slovensko mašuje od a do ž. Nedolgo nazaj se je naučil slovenščine in to je zame nedoumljivo, sam v madžarščini komaj birmam. Ja, so težave, vendar se je včasih jezik reševal v cerkvah, ker so ljudje hodili v cerkev. Danes vidim v Porabju rešitev v kakšnem obratu, kjer bi bil uradni jezik slovenščina.

Če se vrneva k sodom in Muri; pozneje je čez njo zraslo sedem mostov, vi jim pravite zlati mostovi in so del praznovanja ob obletnici.

Generalni vikar Lojze Kozar je zaslužen za te tematske pridige, kjer je izpostavil našo zgodovino, delo narodnih buditeljev, in poskušal to prenesti na današnji pomen. Namen teh mostov povezovanja je, da prehajamo v druge dele sveta, logotip svete maše 17. avgusta je prav ta most čez Muro, ki je res kot zlat, na podlagi kapljice iz Mure, ki je modra. Sam pa se pridružujem simbolu praznovanja Prekmurje v srcu in govorim: "Gremo čez zlati most, da bi Prekmurci ostali v srcu Slovenije, in ta most naj služi tudi Sloveniji, da bi ostala v srcu Prekmurja." Te pridige, spremljajo jih tudi prošnje in molitev za domovino, med ljudmi zelo lepo odmevajo.

Za zaznamovanje obletnice imamo dva odbora, vaš in t. i. Kučanov. Je v slednjem združeno vse, ker se dogaja, ker se zdi, da vi svoje aktivnosti peljete bolj sami, vključno s simpozijem Teološke fakultete?

Mi želimo predstaviti delo katoliških duhovnikov kot narodnih buditeljev, ki so odločilno prispevali k združitvi, in neodvisno pripravljamo program. Informacije med odboroma potekajo, da se ne prekrivajo termini. Druge dogodke podpiram, z izjemo praznovanja Murske republike, ki nima osnove. Vilmoš Tkalec je zelo spreminjal prepričanje, kar je morda še razumljivo, nikakor pa ni to, da je v enem mesecu likvidiral 274 ljudi. Tu pa se vse neha.

Naš simpozij se s politiko ne bo ukvarjal, ampak bo ugotavljal, kako so se na priključitev odzivali v sombotelski škofiji, nuncij v Beogradu, na Svetem sedežu in Mariboru oziroma ljudje.

Ob tem pa sem želel, da to praznovanje ne bi izpadlo nacionalistično do Madžarov, z madžarsko Cerkvijo imamo namreč zelo dobre, prijateljske odnose. In ne glede na to, da se te obletnice ne morejo veseliti, ker so izgubili veliko svojega ozemlja, bo madžarski škof vendarle prišel na to mašo, da izrazi solidarnost z našim veseljem nad zadevami, ki se jih sam ne more veseliti. To pa je preseganje, to je katoliškost Cerkve, ki gre čez meje, o katerih sva govorila. Zato bodo škofje iz Sombotela, Györa, Zagreba in Maribora v zahvalo, da so nam njihovi predniki dolga stoletja ohranjali katoliško vero, dobili oljno sliko turniške Matere božje. In te slike bomo slovesno blagoslovili in jih ovrednotili v Turnišču na praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta. Tako se utrjujejo te vezi. V Beltincih bosta dva kardinala, 24 škofov, iz Zagreba pomožna škofa, ker kardinal ne more, in 150 duhovnikov.

Predsednik Borut Pahor je bil že marsikaj, od smetarja do asfalterja, pridigar pa še ne. Bo tokrat, ker bo imel govor na maši?

Glede na to, da ni govornik na državni proslavi, se mi je zdelo, da ga tu moramo imeti, ker si to zaslužimo - pa ne kot pridigarja, temveč kot slavnostnega govornika. Zato bo na koncu maše imel nagovor. Ob 1150. obletnici prihoda sv. Cirila in Metoda v Velehradu je imel tak nagovor takratni češki predsednik in sem si rekel, zakaj pa ne bi tudi tu. In predsednik Pahor je vabilo sprejel. Pred njim bo govoril škof evangeličanske cerkve Geza Filo, pred njim kardinal Franc Rode. Sam bom pridigal, uvod v očenaš bo imel sarajevski kardinal Vinko Puljić, ker smo tudi prijatelji, pozdrav miru bo imel nadškof Alojzij Cvikl, mašo bo vodil nadškof Stanislav Zore. Za to priložnost bo 150 duhovnikov nosilo posebne mašne plašče s simbolom zlatega mostu, ta bo tudi na škofovski mitri.

Kje ste z željo, da bi pred cerkvijo postavili kipe Cirila in Metoda ter petih narodnih buditeljev? In z namero, da bi v krožišču blizu cerkve stal kip svetega Nikolaja, ki je na družbenih omrežjih požela buren odziv?

Trg pred stolnico bomo uredili, obnovili, za izdelavo kipov smo izbrali akademskega kiparja Marjana Dreva. Glede na njegove kompetence tu ni nič spornega, nagovarjamo pa dobrotnike za pomoč. Občina je pri kipih za zdaj v "molčečem stanju", čeprav je bila pomoč obljubljena. Za kip svetega Nikolaja v krožišču pri cerkvi pa smo prosili za dovoljenje Direkcijo za ceste, ker je krožišče v njeni lasti, in ga dobili. Kar zadeva odmeve na kip, pa naj povem, da sem tudi z vrha politike, državne, ne okrajne, dobil odziv, da si želijo kaj takega. To je tudi znamenje, da je Sobota le evropsko mesto in upam, da bo kmalu stal. Simbolom, kot je kip, se ne moreš umakniti. Hočeš nočeš jih moraš videti in zato še vedno nagovorijo in prebujajo vest.

17. avgust bo torej nekakšna ponovitev dogodkov izpred 100 let? 

Na maši in proslavi se bomo skupaj poveselili, da smo tu Slovenci, da so tu Madžari, pa evangeličani ... V tem je posebnost Prekmurja, ne samo zaradi Mure in ravne pokrajine, polne vina in žita. Brez te naše različnosti nas ni. To moramo negovati in ohranjati, tukaj moramo ohraniti versko in narodnostno pluralnost, s tem da seveda živimo v sožitju, da spoštujemo drug drugega, nikakor pa ne smemo graditi na ideoloških osnovah, ampak biti zavezani resnici, tudi če ta ni najboljša za naše uho.

Vir: demokracija.si

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 25. Feb 2020 at 10:24

0 ogledov

Olajšanje v UKC Maribor! Oba testa na koronavirus naj bi bila negativna. Prepoved obiskov ostaja!
Včeraj smo poročali, da bi naj v UKC Maribor prepovedali obiske. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za preventivno zaprtje UKC zaradi suma domnevne okužbe s koronavirusom. Po neuradnih podatkih naj bi bila okužena dva pacienta. Oba vzorca, ki so ju iz UKC Maribor poslali na testiranje zaradi koronavirusa sta negativna. V UKC Maribor popolna prepoved obiskov pa je iz preventivnih razlogov. Oba testa naj bi bila negativnaPo informacijah Večera naj bi bila oba testa na koronavirus negativna. V UKC pripisujejo povečanje števila testiranj tudi povečani pozornosti javnosti. So se pa v bolnišnici iz preventivnih razlogov zaradi širjenja koronavirusa odločili za popolno prepoved obiskov na vseh oddelkih bolnišnice, danes pa prepovedi še niso dosledno izvajali.V UKC Maribor še pozivajo k upoštevanju higienskih pravil za preprečevanje okužb. Ob sumu na okužbo s koronavirusom pa naj bolniki ne vstopajo v ustanovo sami, ampak naj o možnosti okužbe najprej obvestijo zdravstveno osebje, ki jim bo dalo nadaljnja navodila.

Tue, 25. Feb 2020 at 09:50

0 ogledov

Komentar Primoža Jelševarja: Sedem točk akademske zlorabe
Ko sem prvič bral javno pismo z naslovom »Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo« sem bil prepričan da gre za lažno novico, oziroma tako imenovani fake news. Kdo bi se namreč upal javno podpisati pod vsebino sestavljeno polresnic in neresnic, kar je lahko jasno vsakemu, ki ima dostop do spleta in nekaj zgodovinskega spomina. Skrajno zaskrbljujoče pa je bilo spoznanje, da gre za pristno besedilo s podpisi 75 akademikov, med njimi celo osmih bivših rektorjev. Težko verjamem, da kdo od podpisanih ne pozna zgodovine in ni razumel teksta, ki so ga čez noč povzeli in komentirali domala vsi slovenski mediji, zato ocenjujem, da gre za njihovo zavestno politično potezo. Pustimo ob strani, da gre pri podpisnikih za nekdanje vidne politike v levih vladah, ki so se po zaključku političnega delovanja vrnili v akademske sfero, in ljudi, ki so na svoje položaje prišli v času teh vlad. Težava je, da se omenjeni pod javno pismo niso podpisali kot državljani nekega političnega prepričanja, kar bi bilo v smislu političnega pluralizma in v najširšem smislu dojeto kot komentiranje ljudi različnih političnih nazorov.  Omenjeni so se pod pobudo podpisali kot znanstveniki in akademiki. To pa je zaskrbljujoče predvsem z vidika ugleda inštitucij, katerim pripadajo, in splošnega ugleda znanosti v Sloveniji. Ko se znanstveniki podpišejo s svojim nazivom, dajejo vtis, da za njihovimi stališči stojijo tudi inštitucije, v katerih delujejo. Znanstveniki, javne in zasebne raziskovalne organizacije, univerze in druge akademske ustanove morajo namreč spoštovati kodekse za ohranjanje znanstvene poštenosti, ki so namenjeni ohranjanju ugleda in zaupanja znanosti. Kodeks te organizacije in njihove zaposlene zavezuje k spodbujanju načel poštenosti na področju njihovega delovanja in raziskav, med katerimi še posebej izstopajo: • poštenost pri sporočanju,• objektivnost,• nepristranskost in neodvisnost,• poštenost pri navajanju virov in priznavanju zaslug.Analizirajmo trditve zapisane v pismu Obvarujmo občutljivo slovensko demokracijo pred avtoritarno oblastjo, ki govori o tem zakaj naj bi bila Janez Janša in politika SDS nesprejemljiva za vodenje države: Trditev: Prvič, nesprejemljiva je zaradi političnih vrednot, saj s svojo avtoritarnostjo, izključevanjem, težnjo po podrejanju družbenih sistemov, orbanizacijo in nacionalističnim populizmom pomeni veliko nevarnost za demokratično kulturo in politične procese v državi. Prvič: V Sloveniji ima oblast ljudstvo. (3. člen ustave RS) Nevarnost za demokracijo ne more prihajati iz političnih strank, ki zmagujejo na legitimnih volitvah. Trditev: Drugič, nesprejemljiva je ekonomsko in socialno, ker želi izpeljati brezglavo privatizacijo podjetij, javnega šolstva in zdravstva, svoj škodljiv vpliv na domače gospodarstvo in socialo pa je že dokazala v letih, ko smo v Sloveniji imeli prvo in drugo Janševo vlado. Drugič: O vplivu prvih dveh pomladnih vlad na gospodarstvo je najbolje vprašati gospodarstvo, ki z izjemo politično nastavljenih direktorjev v državnih podjetjih dosežke teh dveh vlad ocenjujejo bistveno drugače kot akademski zbor. Trditev: Tretjič, nesprejemljiva je z vidika vpeljave potrebnih ukrepov proti dramatičnim podnebnim spremembam, saj je SDS večkrat pokazala, da sodi med tako imenovane zanikovalce vpliva človeka na klimatske spremembe, s čimer odkrito zasmehuje znanstvene ugotovitve. Naša država bi postala s takšno koalicijsko vlado edinstvena v Evropski uniji! Tretjič: Zadnji dve vladi nista vpeljali potrebnih ukrepov proti podnebnim spremembam. Zanikanje klimatskih sprememb in ob enem podpiranje političnih projektov tipa TEŠ6, drugega tira in kanala C0 ne bo obvarovalo našega planeta. Zakaj so podpisniki molčali pri teh projektih? Trditev: Četrtič, nesprejemljiva je z vidika politične in medijske kulture, saj se poslužuje odkrite retorike sovraštva, nestrpnosti, ksenofobije, homofobije in laži, pri čemer uporablja svoja medijska trobila za propagando, širjenje ideologije, lažnih novic in teorij zarot, diskreditacij posameznic in posameznikov ali političnih nasprotnic in nasprotnikov.   Četrtič: Medijsko kulturo v Sloveniji je potrebno dvigniti na vseh ravneh. Če malo pobrskamo po kolumnah omenjenih profesorjev v levih političnih medijih in ob dejstvu, da so se podpisali pod to javno pismo, potem so nesprejemljivi celo sami zase. Trditev: Petič, nesprejemljiva je zaradi neposrednih pritiskov na sodstvo, odkritih poskusov njegove lustracije, podrejanja in končno tudi zaničevalnega odnosa, ko gre za obisk sodišč in prevzemanje sodnih pozivov. Petič: Zaupanje v slovensko sodstvo je v Sloveniji na eni najnižji ravni v EU. Sodstvo je po lanskem merjenju ekonomske svobode postalo še manj neodvisno in nepristransko. To ne more biti zaradi politike ene stranke, ampak je posledica številnih znanih primerov, ko se je sodstvo v Sloveniji izkoriščalo v politične namene. Trditev: Šestič, nesprejemljiva je zaradi reinterpretacij in potvarjanj zgodovinskih dejstev, odnosa do NOB, rehabilitacije domobranstva, prisvajanja slovenske osamosvojitve, kar vse zlorablja v politične namene. Šestič: Potvarjanje zgodovinskih dejstev sodi med najbolj obsojanja vredna dejanja našega naroda, ki se vlečejo skozi celotno zgodovino. Največ zlorab naše zgodovine pa se je zgodilo prav v povojnem času. Žal med nami še vedno živijo in politično delujejo odgovorni, ki ne zmorejo niti obsoditi zločinov nad lastnim narodom. Kje je sočasna obsodba teh ljudi? Trditev: Sedmič, popolnoma nesprejemljiva je, ker svojo propagando nezakonito financira iz tujih virov, ki so najtesneje povezani z avtoritarno vlado sosednje države, s čimer sta resno ogroženi naša suverenost in finančna neodvisnost, ki sta nujni pogoj za obstoj pravne države in demokracije, pa tudi za boj proti korupciji. Sedmič: Domnevno nezakonito financiranje medijev iz tujih virov. Gre v prvi vrsti za nedokazane trditve, kar to trditev uvršča pod opravljanje, ki je po  161. členu Kazenskega zakonika kaznivo dejanje. Kaj pa politični mediji, ki spoštovanim profesorjem redno nudijo svoj medijski prostor, in imajo deljeno ali tuje lastništvo, ali dejstvo, da so celo največji slovenski mediji v delni ali popolni lasti tujih skladov? Za le-te veljajo drugačna pravila? V javnem pismu, ki so ga podpisali znanstveniki in akademiki, je tako več neresnic in polresnic, ki predstavljajo kršitev znanstvenega kodeksa in s tem hujše kršitve znanstvenega in raziskovalnega etosa. Pričakovati je, da se bodo do trditev svojih akademikov opredelila vodstva inštitucij, znotraj katerih delujejo, saj znanstveni kodeks še dodatno navaja: »Institucije, ki se s tovrstnim hudodelstvom ne spopadajo, so prav tako krive. Preiskava obtožb mora biti skladna z nacionalno zakonodajo in naravno pravičnostjo. Biti mora poštena in hitra ter privesti do ustreznih rezultatov in sankcij.« V kolikor je prišlo do razhajanja med stališči omenjenih inštitucij in njihovimi raziskovalci pa bi pričakovali tudi distanciranje inštitucij od njihovih izjav. Škode, ki so jo omenjeni s svojim podpisom na zavajajočem pismu povzročili slovenski znanosti, pa verjetno ne bo mogoče nikoli povsem popraviti. Vir: demokracija.si

Tue, 25. Feb 2020 at 06:44

0 ogledov

Celje: Revitalizacija starega mestnega jedra teče naprej- mestno jedro bo polepšano z prenovljeno Vilo«
 V Celju imamo vrsto objektov, kako stanovanjsko  nadstandardnih, svoj čas,  v nekem drugem obdobju,  ko so bile  kazalniki za  razvoj, razcvet in napredek ter zdravo tekmo med pomembneži v času ko so nastajale.   Eden od teh prestižnih poslopij je tudi Vila na  Vodnikovi 14, ki  je bila zgrajena leta 1880 po načrtu stavbenika Antona Černička in  danes predstavlja del kulturne dediščine Celja. Sama stavba je bila dolgo časa podvržena propadanju, zanemarjena, zob čas ji tudi ni prizanašal. A takšen objekt ne bi smel biti prepuščen propadanju  vsem  na očeh, ki imajo razvit občutek in nos za nekaj kar se mu reče lepa arhitektura in še povrhu zaščitena kulturna dediščina.   Da ne bi ostalo pri kulturniškem in meščanskem objokovanju »olten cajtov«, se je  družba Nepremičnine Celje  leta 2018 odločila za prevzem vajeti okoli prenove Vile, tako da bi jo prenovila in v njej uredila po nareku sedanjega časa, tako da bodo v obnovljeni vili  oskrbovana stanovanja. Kot menijo pri Nepremičninah,  bodo v skladu s projektno nalogo na objektu predvidenih od 10 do 12 stanovanj. “Ker gre za oskrbovana stanovanja  ta bodo  grajena skladno s Pravilnikom o minimalnih tehničnih zahtevah za graditev oskrbovanih stanovanj za starejše ter o načinu zagotavljanja pogojev za njihovo obratovanje,” pojasnjujejo v podjetju, kjer pa podatkov o natančni strukturi in lastnostih stanovanj zaenkrat še ne morejo posredovati, saj bo le to predmet izvedenega javnega natečaja za izbor najboljše arhitekturne rešitve.   Da bo zadeva, izvedba načrta možna,  je moral Metni svet MO Celje sprejeti odlog o spremembi in dopolnitvi Odloka zazidalnega načrta starega mestnega jedra Celje,  ki bi omogočil gradnjo prizidka in preureditev vile v oskrbovana stanovanja. To se je tudi zgodilo na zadnji, februarski  seji Mestnega sveta v knežjem mestu. Nepremičnine, kot investitor, bodo poleg same stavbe bodo uredile in preuredile okolico stavbe, prav tako bodo uredile parkirna mesta ter seveda   za dobro in kakovostno ter  kompaktibilno  sobivanje z preostankom objektov  okrog Kareja 7.   Tako bi vse  skupaj naredili znosno in spodobno okolico ne samo za svoje bodoče prebivalce ampak tudi za sosedje in soseščino. Če bo vse  steklo in teklo tako kot je predvideno in bi moralo biti, stanovalci bodo svežino prenovljenega objekta spoznali od zunaj in od znotraj v letu 2022. To pa bi stalo naj nekaj če z 1.100,000, 00 EUR in to bi naj storili z lastnimi sredstvi. Sama Vodnikova ulica, ki je bogata z objekti in poslopji od  velikega kulturno zgodovinskega pomena, bo tako imela lepe zaključke kar se arhitekture tiče, Celjanom in Celjankam za postavljati se, obiskovalcem Celja za občudovati, bodočim stanovalcem pa za lepo in umirjeno bivanje na jesen življenja.  V.K.T.

Mon, 24. Feb 2020 at 19:21

388 ogledov

Koronavirus že v Sloveniji?! V Mariboru sum na prvo okužbo s koronavirusom, UKC Maribor zaprl vrata obiskom!
Panika v Mariboru! V UKC-ju naj bi sprejeli pacienta s koronavirusom. Informacija še ni potrjena, a so začasno zaprli UKC za vse obiske. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor sprejeli bolnika s sumom na koronavirus. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah, ki smo jih pridobili s strani preverjenih virov, so v omenjeni ustanovi sprejeli bolnika s sumom na koronavirus.  Preberi še:https://vfokusu.com/post/528470/ob-kaosu-v-mz-je-vprasanje-casa-kdaj-bomo-v-sloveniji-imeli-prvi-primer-okuzbe-s-koronavirusom-ovrzen-sum-v-celju Informacijo smo želeli preveriti v UKC Maribor, kjer pa so nam dejali, da bodo o tej temi govorili šele jutri, po kolegiju. Informacijo smo preverili tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, kjer pravijo, da koronavirus pri bolniku, ki so ga sprejeli v UKC Maribor ni še potrjen. So pa v UKC začasno prepovedali obiske za vse obiskovalce. Kri dveh pacientov pa naj bi poslali na preiskave.   Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:  Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.  Ne dotikamo se oči, nosu in ust.  V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.  Upoštevamo pravila higiene kašlja. · Redno si umivamo roke z milom in vodo. · V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotno. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju oziroma razkuževanju kože. · Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna. · V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. Preberi še: https://vfokusu.com/post/527938/koronavirus-pred-durmi-slovenije-nase-impotentne-oblastnike-v-odhajanju-pa-je-zajel-miselni-koronavirus Malce skrb vzbujajoči pa so podatki mariborskih lekarn, kjer pravijo, da imajo mask še samo za peščico ljudi. Tudi drugod po Sloveniji so zaloge zaščitnih mask pošle.  Soboški gimnazijci se z avtobusom vračajo z ekskurzije v Rimu Na današnji tiskovni konferenci na MZZ je Andrej Šter v zvazi z dijaki soboške gimnazije, ki so bilio na tridnevni ekskurziji v Italiji in se z avtobusom bračajo domov v Prekmurje, povedal:  "Ti dijaki ne bodo podvrženi posebnim pregledom. Gre za srednješolce, ki so se obrnili na nas, kot se je na nas obrnilo že več tovrstnih skupin. Ta primer sem navedel zato, ker je pomembno, da meje ostajajo odprte, da promet lahko poteka normalno. To je dobra informacija. Kakšen bo tretma dijakov bo odvisno od tega, če bi kdo od njih kazal simptome, ki so značilni za koronavirus. V nasprotnem primeru pa bodo normalno nadaljevali s šolanjem."  Dogajanja v povezavi s koronavirusom spremljamo naprej!

Mon, 24. Feb 2020 at 18:42

215 ogledov

Jožef Horvat NSi Vladi RS v odhajanju: Kdo je pristojen za širitev narodnostno mešanih območij v Prekmurju?
Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je Vladi RS postavil pisno poslansko vprašanje, v katerem opozarja, da je podjetje Telemach na podlagi prošenj Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS) napovedalo, da bo s 25. februarjem v televizijsko programsko shemo dodalo pet madžarskih programov pri naročnikih na področjih občin Lendava, Odranci, Velika Polana in Črenšovci. Jožef Horvat sicer po eni strani potezo Telemacha, da na območju, kjer živi madžarski živelj, poveča število programov v madžarskem jeziku kot hvalevredno, zato pa ga preseneča, zakaj dodatni madžarski programi v občinah z povsem slovenskim življem. Se s tem povečuje madžarski vpliv na povsem slovenskem področju, v občinah Odranci, Velika Polana in Črenšovci, se sprašuje Horvat. Ponudnik televizijskih storitev, interneta in mobilne telefonije pojasnjuje, da naj bi bilo veliko interesa za dodajanje madžarskih televizijskih programov na omenjenih področjih, saj naj bi v teh občinah prebivala številčna madžarska skupnost. Hvalevredno je, da si je PMSNS prizadevala pri Telemachu za spremembo programske sheme, ki bo na območju občine Lendava zagotovila pet dodatnih madžarskih programov. Ni pa dopustno, da se v pojasnilih za javnost slovenske občine Črenšovci, Velika Polana in Odranci tudi prišteva k narodnostno mešanim občinam, kjer ''prebiva številčna madžarska skupnost''. To preprosto ni res in gre za pritlehno zavajanje! Narodnostno mešano območje (naselja) določajo statuti občin. Občine: Črenšovci, Velika Polana in Odranci niso občine z narodnostno mešanimi območji. Niso problem novi madžarski TV programi. Problem je, ker nepristojni kar širijo in razglašajo narodnostno mešana območja v Prekmurju. Vodja poslanske skupine NSi poudarja, da PMSNS na svoji spletni strani sama navaja, da pripadniki madžarske narodne skupnosti živijo v občinah Hodoš, Moravske Toplice, Šalovci, Lendava in Dobrovnik. Od teh petih občin je v predvideno Telemachovo širitev programske sheme vključena zgolj ena izmed navedenih, Lendava. »Po podatkih PMSNS na območjih občin Odranci, Črenšovci in Velika Polana, kjer Telemach načrtuje dodajanje novih madžarskih programov v televizijsko shemo, pripadniki madžarske narodnosti sploh ne živijo, zato je Telemachova utemeljitev nenavadna in neosnovana, ni pa izključena možnost, da je bil Telemach zaveden. Objava širitve programske sheme z madžarskimi programi tudi na izključno slovensko govorečem območju ravno na dan 21. februarja, ko praznujemo svetovni dan materinščine, je izredno slab signal in ponižanje tam živečih Slovenk in Slovencev,« je v svojem poslanskem vprašanju jasen Jožef Horvat. Prepričan je, da Vlada Republike Slovenije zgolj nemo opazuje dogajanja na ekonomskem, kulturnem, šolskem in jezikovnem področju v Prekmurju. Dogajanja zadnjih let predstavljajo  dodaten udarec za tam živeče Slovence, kar, predvsem mlade in izobražene, poganja v izseljeništvo, sožitje med večinskim slovenskim narodom in madžarsko narodno skupnostjo pa je žal vsak dan na nižjem nivoju. Zato v svojem poslanskem vprašanju vlado sprašuje, kaj bo storila za zaščito večinskega slovenskega naroda in uradnega slovenskega jezika v Prekmurju. »Boste dovolili nadaljevanje tihega ugašanja slovenstva v slovenskem Prekmurju, kjer že 1000 let živijo Slovenke in Slovenci? Kakšna je vaša vizija razvoja slovenstva in slovenskega jezika v Prekmurju, če ob nezadostnem zanimanju slovenske države za težave Prekmurja tamkajšnje Slovence in Slovenke izpostavljate še okrepljenim ekonomskim vplivom vzhodne sosede?« vlado sprašuje in poziva k ukrepom za sožitje vodja poslanske skupine NSi.

Mon, 24. Feb 2020 at 18:04

205 ogledov

Ob kaosu v MZ je vprašanje časa, kdaj bomo v Sloveniji imeli prvi primer okužbe s koronavirusom. Ovržen sum v Celju
Vse bolj očitno je, da je Šarčeva vlada v odhajanju na celi črti popolnoma odpovedala pri sprejemanju ustreznih preventivnih zaščitnih ukrepov pred koronavirusom, ki se je razbohotil tudi v Italiji v neposredni bližini slovenske meje. Skoraj teden dni se je zdravstveni minister Šabeder skrival pred javnostjo in strokovnimi krogi, z današjim nastopom pa dokazal, da sodi med najmanj sposobne na ministrstvu za zdravje. Po eni strani sicer priznava, da se bomo s  koronavirusom slej ko prej soočili tudi v Sloveniji, vendar da ni razlogov za preplah in paniko, ker da smo nanj pripravljeni in da naj bi bili sprejeti vsi potrebni preventivni ukrepi. Kakšna notorična laž iz ust ministra, odgovornga za zdravje slovenske popuacije. Najbolj so ga na laž v naslednjem hipu po njegovi pomirjujoči izjavi postavili prav zdravniki.  V Zdravniški zbornici, torej cehovski organizaciji slovenskih zdravnikov, so javnost obvestili, da od pristojnih sploh doslej še niso dobili nobenih informacij, kako postopati v primeru morebitne okužbe s koronavirusom. Zjutraj so iz Zbornice na ministrstvo za zdravje in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) naslovili pismo z jasnim opozorilom, da številni zdravniki na primarni ravni niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku z virusom. Zanima jih tudi, kakšna je razpoložljivost osebne zaščitne opreme za zdravstvene delavce .Še huje je spoznanje, da v lekarnah ni mogoče dobiti varnostnih zaščitnih mask. “ Če prej niste razumeli, da bivši direktor hortikulturnega podjetja ne more voditi univerzitetne bolnišnice @ukclj in @MinZdravje in da to lahko pomeni le katastrofo, boste po uničenih 3 strokah in NIOSB, morda vendarle ob prihajajoči epidemiji SARS-CoV-2.https://t.co/rxhObdjah8 — Blaz Mrevlje (@mrevlje) February 24, 2020 Če prej niste razumeli, da bivši direktor hortikulturnega podjetja ne more voditi univerzitetne bolnišnice UKC Ljubljana in ministrstva za zdravje in da to lahko pomeni le katastrofo, boste po uničenih treh strokah in NIOSB, morda vendarle ob prihajoči epidemiji SARS-CoV-2,” se je na neodzivnost in očitno nesposobnost zdravstvenega ministra Šabedra odzval dr. Blaž Mrevlje.    Danes so se po družbnih omrežjih razširile govorice, da naj bi v Splošno bolnišnico Celje sprejeli bolnika s sumom na koronavirus. V Splošni bolnišnici Celje so na vprašanje sodelavca spletnega časopisa VFOKUSU.COM V.K. Tegova to sprva  zanikali, nato pa nam je strokovni direktor bolnišnice Franc Vindišar pritrdil, da so pred dnevi že opravili eno testiranje na sum za koronavirus pri eni osebi in sum ovrgli. Danes še  čakajo rezultate drugega testiranja. Ali gre za naša državljana, ki sta bivala v tujini ali za tujega državljana, ki je prišel v Slovenijo, v bolnišnici ne govorijo ne povedo natančno.  Sicer pa po poročanju italijanskih oblasti se je v Italiji  število okuženih s koronavirusom danes povzpelo na 229. Zahodna soseda je tako postala tretja država na svetu z največ okuženimi osebami. Šest bolnikov je že umrlo.   Pri nas vlada totalni kaos. Eden drugemu pišejo pisma, na @MinZdravje panika, ker ni odločnega vodenja, Šarec tuli, da je kriva SDS in Levica, ker ni šla v @vladaRS. Zdravniki nimajo navodil, šole nimajo navodil, mask ni... širijo se #FakeNews o okuženih...#zblaznela država — Jelka Godec (@jelka_godec) February 24, 2020 Italijanska vlada je zaradi širjenja novega koronavirusa za torek v Rimu sklicala sestanek ministrov sosednjih držav, med njimi bo tudi slovenski Aleš Šabeder. Kot je danes na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, se bodo pogovarjali o nadaljnjih ukrepih v zvezi z novim koronavirusom. Tudi naši južni sosedje Hrvati so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v italijanskih deželah Benečija in Lombardija. V Zagrebu so danes napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Soboški škof dr. Peter Štumpf: "Moramo kričati, ker danes ne beremo, če ne bereš, pa ne veš, kdo si, od kod si, kaj si!"