SI
Prodaja vaših terjatev s pomočjo blockchaina je že realnost
ČASOPIS V FOKUSU
Zanimivo

Četrtek, 27. junij 2019 ob 06:48

Odpri galerijo

Tehnologija »blockchain«, oziroma »tehnologija veriženja podatkovnih blokov«, predstavlja novost in začetek distribuirane ekonomije. Blockchain je inovativna tehnologija, ki že spremenja določene procese. Več kot 1000 malih in srednjihslovenskih  podjetij že uporablja aplikacijo Hivetreminal. Z uporabo tehnologije veriženja blokov (ang. blockchain technology), Hiveterminal avtomatizira celoten proces faktoringa, znižuje stroške in preprečuje prevare, s čimer malim in srednjevelikim podjetjem zagotavlja nov vir financiranja ter priložnost za visoke donose kupcem terjatev.

 

Slovenci, ki orjejo ledino v svetovni faktoring industriji

 

Časi, ko je Slovenijo in svet zajela mrzlica zbiranja kapitala za projekte, ki so svojo prihodnost želela graditi na tehnologiji veriženja blokov (ang. blockchain), so minili, a obdobje je rodilo nekaj hitro rastočih in uspešnih podjetij tako na svetovnem, kot tudi na domačem fintech zemljevidu. Eno takšnih je slovenska spletna platforma Hiveterminal, ki na enem mestu združuje prodajalce in kupce terjatev. Z uporabo tehnologije in avtomatizacijo procesov platforma omogoča prodajo terjatev tudi najmanjšim podjetjem, ki zaradi visokih stroškov tega finančnega instrumenta niso mogli uporabljati pri svojem poslovanju. Že po nekaj mesecih je na platformi registriranih prek 700 domačih podjetij in 300 svetovnih investitorjev, hitro rast pa podjetje načrtuje tudi v prihodnjih mesecih.

Če se poglobimo v težave majhnih in srednjih podjetij, je izvor težav v dobršni meri povezan prav z likvidnostjo. Po podatkih raziskave Evropske banke, naj bi kar 82 odstotkov majhnih in srednje velikih podjetij propadlo zaradi slabega upravljanja s terjatvami. Še več, zaradi težav z denarnim tokom 92% podjetij raste počasneje, kot bi lahko, kar petina pa mora zavračati naročila zaradi premajhne količine obratnih sredstev. Slovenija ni nobena izjema, saj so plačilni roki za mnoga mala podjetja še vedno predolgi. Tako imajo lahko povsem zdrava in uspešna podjetja, ki beležijo rast prodaje, likvidnostne težave in zaradi njih lahko celo propadejo. Gre za težave, ki so še predobro poznane marsikateremu računovodskemu podjetju, ki svojim strankam pomaga pri reševanju vsakdanjih težav, tudi tistih povezanih z dnevno likvidnostjo.

 

S prodajo odrtih terjatev do kapitala tudi najmanjši

Bralcem te revije mehanizma financiranja podjetja s prodajo terjatev ni potrebno posebej predstavljati. "Težav klasičnega faktoringa je več. Za majhna in srednja podjetja je največja težava prav v tem, da jim ta način financiranja v preteklosti ni bil na voljo. Klasični faktoring je bil namenjen zgolj večjim podjetjem oziroma višjim zneskom financiranja. Ta omejitev je v veliki meri izvirala iz dejstva, da so bile rešitve faktoringa v veliki meri neavtomatizirani, stroški obdelave pa posledično visoki." pove direktor podjetja Jure Soklič. Zato ni naključje, da je ekipa svojo rešitev bazirala prav na tehnologiji veriženja blokov, saj jim omogoča avtomatizacijo procesov tudi za najmanjša slovenska podjetja.

Platformo so javnosti predstavili v novembru lanskega leta, danes pa jo za izboljšanje likvidnosti podjetja uporablja že 700 slovenskih podjetij. “Ena naših prednosti je zagotovo kapital na platformi, saj prek 300 investitorjev čaka na odprte fakture slovenskih podjetij. Ni se še zgodilo, da račun ne bi bil prodan” še doda Soklič. Ekipa se pri svojem delu osredotoča na enostavnost uporabe platforme. Uporabnik svojo odprto terjatev do podjetja naloži z nekaj kliki, platforma Hiveterminal pa za vsak naložen račun izračuna oceno tveganja (ta upošteva rok izdaje in plačila računa ter bonitetno oceno izdajatelja in dolžnika) in o naloženi terjatvi avtomatsko obvesti dolžnika, ki mora njej obstoj potrditi, preden se ta znajde na trgu računov znotraj platforme.

Ekipa Hiveterminala veliko časa nameni izobraževanju - tako strank kot splošne javnosti - o prednostih uporabe faktoringa pred bančnimi posojili. "Mnogo podjetij, ki bi potrebovala financiranje, faktoringa kot mehanizma ne poznajo. Tisti, ki so se s faktoringom že srečali pa ponavadi poznajo klasične faktoring storitve, ki prodajalcu terjatve zaračunajo strošek svoje storitve, potem pa financirajo račun v obliki posojila. To je povsem drugačna storitev, kot jo ponuja Hiveterminal." Uporaba platforme je namreč za majhna in srednjevelika podjetja, ki prodajajo terjatve, brezplačna, saj se Hiveterminal financira izključno iz sredstev investitorjev, ki platformo uporabljajo za  "Popust pri prodaji se pri računih s 30-dnevnim plačilnim rokom giblje nekje med 0.6 in 3 odstotki, računi pa so v povprečju odkupljeni v 24 urah. Ponosni smo tudi na dejstvo, da smo do sedaj financirali prav vse račune, ki so jih dolžniki potrdili kot veljavne." Prav tako se podjetjem ni potrebno bati, da bi se račun ponovno znašel v njihovih rokah. Platforma namreč prodajalcem terjatev omogoča uporabo nepovratnega faktoringa. S prodajo računa podjetnik lastniško pravico in tveganje za primer neplačila prenese na kupca računa, ki je o stopnji tveganja ob nakupu obveščen, saj je zajeta v izračun ocene tveganja posameznega računa.

Kam naprej?

Slovenska platforma, ki je za dve izmed svojih tehnoloških in poslovnih rešitev vložila patentno prijavo pri ameriškem patentnem uradu, si v do konca leta želi še utrditi bazo strank v Sloveniji. Pred kratkim so tako začeli več pozornosti posvečati podjetjem, ki v procesu prodaje terjatev nastopajo v vlogi dolžnika. Takšna podjetja lahko uporabo platforme priporočijo poslovnim partnerjem svoje dobavne verige, sama pa s tem pridobijo predkupno pravico za terjatve, ki jih le-ti prodajo preko platforme in s tem prihranijo. "Pomemben prodajni kanal za nas so tudi računovodski servisi. Imajo znanje in vpogled v finančno stanje svojih strank in natančno vedo, katera izmed njih potrebuje našo storitev. Še bolj pomembno pa je, da se je zaupanje med njimi in njihovo stranko pogosto gradilo leta, če ne celo desetletja. Beseda računovodje ima tako za podjetje, ki ji ali mu zaupa, veliko težo. Zato se nam zdi prav, da za priporočilo računovodske servise tudi nagradimo v okviru našega programa Hiveterminal Ambasador." še doda Soklič.

Izzivov podjetju vsekakor ne manjka. Svojo dejavnost trenutno že opravljajo kot globalno podjetje s pisarnami na dveh kontinentih - Severni Ameriki in Evropi, želijo pa si, da bi kmalu prodajo terjatev omogočili še drugim podjetjem na tujih trgih in s tem slovensko znanje ponesli v svet.

mag. Mirjana Ivanuša-Bezjak

Članek je bil izvirno objavljen v reviji Denar.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 3. Jun 2020 at 08:10

0 ogledov

Brezplačni webinar - Kako se lotiti investiranja? Kje začeti?- četrtek 4.6.2020 ob 14 uri
Zadeva: Serija brezplačnih webinarjev z naslovom: Denar, kriptovalute in blockchain tehnologija po »korona času«.       Organizatorji serije vebinarjev so : FKPV - Fakulteta za komercialne in poslovne vede, aplikacija PalmaBot ter portal Kriptovalute.si in Abitura Celje.   Namen serije brezplačnih webinarjev je odstiranje tančic in razbijanje mitov o investicijskih in borznih financah. Omenjene teme želimo približati prvenstveno študentom FKPV in ostali zainteresirani javnosti.   Pod okriljem FKPV, ki kot prva slovenska fakulteta izvaja izbirni predmet »Uporaba blockchain tehnologije in kripto valut«, bodo ostali soorganizatorji prispevali svoje znanje in izkušnje na aktualnem področju.   Korona kriza je dodobra zatresla cel svet, hkrati pa so digitalne rešitve doživele izjemen pospešek, ki mu danes kar ni videti konca. To vpliva na spremembe v gospodarstvu in financah, kar pa zahteva hitro prilagoditev podjetij, družbe kot celote in vsakega posameznika. Razumevanje le-teh in aktivno ukrepanje pomeni ključno razliko med zdajšnjimi in bodočimi poraženci ali zmagovalci. Spomnimo na naslednji rek »Kdor spi, ta zamudi.«     Naslovi posameznih tem webinarja so:   1.      Zgodovina denarja – 21.5.2020 2.      Blockchain in razvoj kripto sredstev 26.5.2020 ob 16 uri 3.      Finančni instrumenti in razvoj borz – četrtek 28.5.2020 ob 14 uri 4.      Pomembnost upravljavskih orodij za organizacije in posameznike- torek 2.6.2020 ob 16 uri. 5.      Kako se lotiti investiranja? Kje začeti?- četrtek 4.6.2020 ob 14 uri 6.      Zavedanje o varnosti na internetu pri upravljanju s premoženjem.   Kako se lahko udeležite? Webinar se bo izvajal s pomočjo Zoom aplikacije. Za vsako srečanje bomo objavili nov zoom link za dostop ter samostojno povabilo.   Peto srečanje bo v četrtek 4.6.2020 ob 14 uri na zoom povezavi     https://us02web.zoom.us/j/84562758247?pwd=bG9JT1VLajUwbHBrWnRhUHVVdGlVQT09   Vsebina petega srečanja je Kako se lotiti investiranja? Kje začeti?   Posnetki predavanj so dostopni na : 21.5.2020 – https://www.youtube.com/watch?v=9Sx-EOrAi_w&feature=youtu.be   26.5.2020 – https://www.youtube.com/watch?v=_tjMemKpcik&feature=youtu.be   28.5.2020 – https://www.youtube.com/watch?v=HpcdO61bIbY&feature=youtu.be   Video predstavitev PalmaBot Basic Tutorials - Button Types (slovenski podnapisi) https://www.youtube.com/watch?v=c3gxIG7fChw&feature=youtu.be   Spletna stran - https://palmabot.com/    Ne pozabite: Znanje je zaklad, ki venomer spremlja njegovega lastnika.

Tue, 2. Jun 2020 at 21:13

136 ogledov

650.000 migrantov zapušča Libijo
Približno 650.000 migrantov v Libiji trenutno čaka na priseljevanje v Evropo preko Sredozemskega morja, je razkrilo poročilo urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC). Kot poroča poročilo, bo COVID-19 pandemija verjetno močno vplivala na migracijske tokove, ki vodijo v Evropo. Vendar je svetovna kriza, ki je posledica koronavirusa, otežila napovedovanje migracijskih tokov. "Svetovna kriza, ki jo povzroča pandemija, je brez primere in težko je napovedati njen vpliv na trgovino z ljudmi in tihotapljenje migrantov," je zapisal avtor poročila in dodal, da bi lahko gospodarski izpad zaradi virusa povzročil povečanje število tujcev, ki se preselijo, da bi našli zaposlitev v Evropi.   Od januarja je v Italiji pristalo skupaj 3.366 migrantov v primerjavi z lanskim letom, ko je v tem obdobju  pristalo 667 migrantov, poroča italijanski časnik Il Giornale. To je več kot 400-odstotno povečanje v samo enem letu.   "To kaže, da omejitve potovanja in gibanja, ki jih povzroča COVID-19, ne ustavijo gibanja ljudi, ki bežijo pred konfliktom, nasiljem ter nevarnimi in nečloveškimi razmerami," navaja poročilo in dodaja, da migranti nimajo druge možnosti, kot da uporabljajo storitve tihotapcev ljudi .   "Podatki iz Libije, kjer je trenutno registriranih približno 650.000 migrantov in beguncev, kažejo, da kriza javnega zdravja Covid-19 ljudi ni odvrnila od poskusov doseganja Evrope."   Kot je poročal Glas Evrope, so se v zadnjem mesecu pristanki imigrantskih čolnov v Italiji znatno povečali. Prejšnji teden se je približno 400 severnoafriških državljanov ilegalno izkrcalo na plaži Palma di Montechiar na Siciliji. Množično pristajanje te velikosti se že leta ne dogaja v Italiji.   Kljub zapiranju meja in nacionalnim zastojem se je v zadnjih tednih povečal tudi migrantski promet po balkanski poti, poroča Voice of Europe.   UNODC v svojem poročilu napoveduje, da bodo "prihodnji gospodarski nazadovanja verjetno vplivala na gibanje ljudi v bogatejše države." Ob teh dogodkih se je na Twitter-ju oglasil tudi poslanec SDS Branko Grims, ki je zapisal »650.000 ilegalnih migrantov je po poročilu UN ta hip pripravljenih, da iz Libije odidejo v invazijo proti Evropi. In vsi, ki služijo s tem uničevanjem evropske civilizacije, samo čakajo, da lažno humanitarni posel spet steče. Vam pa ves čas prišepetavajo, da je "problem rešen"!« 650.000 ilegalnih migrantov je po poročilu UN ta hip pripravljenih, da iz Libije odidejo v invazijo proti Evropi. In vsi, ki služijo s tem uničevanjem evropske civilizacije, samo čakajo, da lažno humanitarni posel spet steče. Vam pa ves čas prišepetavajo, da je "problem rešen"..! https://t.co/Wqa0aTtPSF — Branko Grims (@BrankoGrims1) June 2, 2020

Tue, 2. Jun 2020 at 20:25

127 ogledov

Na južno mejo s Hrvaško tisoč dodatnih policistov, vse aktualnejša aktivacija 37-A člena
Zaradi vse večjega števila migrantov na balkanski poti policija danes na celotni meji s Hrvaško začenja poostren nadzor, ki bo za začetek trajal do petka.Odredbo je podpisal Anton Travner, vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije. S premikom tisoč dodatnih policistov na južno mejo v Policiji  nezakonitim migrantom, kakor tudi organizatorjem nezakonitih prehodov, pošiljajo jasno sporočilo: iskanje nezakonitih poti preko Slovenije se ne izplača. Hrvaški Jutranji vestnik poroča, da se v bihaške migrantske centre, ki so že itak prenapolnjeni, dnevno zgrinja po nekaj sto ilegalnih migrantov. Temu primerno se povečuje pritisk migrantov na Bosansko/Hrvaško mejo. Avtobusi do Bihaća so polni ilegalnih migrantov, ki želijo nadaljevati pot na Hrvaško in naprej preko Slovenije do bogatih članic EU. Tudi v Bosni so s koncem epidemije koronavirusa sprostili javni avtobusni promet. V povprečju dnevno prispe približno 100 do 150 novih migrantov," je za agencijo Fena povedal tiskovni predstavnik MUP Sansko-Unske županije Ale Siljdedic. Migranti v Bihaću Uradni podatki sicer kažejo, da je bilo število nezakonitih prehodov meje v prvih štirih mesecih letošnjega leta, torej do konca aprila, nekoliko nižje kot v enakem obdobju lani, vendar je to posledica epidemije koronavirusa, zaradi katere je bil na mejah ostrejši nadzor. Migranti so tudi težje dobili logistično podporo za pot proti Evropi, onemogočeni so bili organizirani sprovajalci. Zdaj se migracije na balkanski poti znova krepijo, zato Policija krepi nadzor.

Tue, 2. Jun 2020 at 18:27

285 ogledov

Univerza Columbia: Z ukrepi Vlade za pomoč gospodarstvu sodimo med najboljše tri države na svetu, kar nam priznava tudi EU
Univerza Columbia v New Yorku je pripravila analizo ukrepov držav za pomoč gospodarstvu po koronavirusu. Za okrevanje gospodarstva so v skupnem znesku največ denarja namenile ZDA. Če primerjamo skupen znesek pomoči glede na velikost gospodarstva je vodilna Japonska, sledi Luksemburg, na zavidljivem tretjem mestu pa se je pojavila Slovenija! Da je Slovenija je med najuspešnejšimi državami na svetu v boju z epidemijo koronavirusa, je ob sprejetju tretjega protikoronskega paketa dejal predsednik vlade Janez Janša. "Slovenija ima ugled varne in urejene države, sposobne poskrbeti za zdravje svojega prebivalstva, je v teh časih najboljše priporočilo,« je dejal Janša v nagovoru državljanom in državljankam, ob tem pa dodal, da poskuša vlada prednost, pridobljeno z obvladovanjem epidemije, čim bolj izkoristiti za odpravljanje njenih posledic. Evropska komisija je v svoji zadnji napovedi doslej sprejete ukrepe ocenila zelo pozitivno in Sloveniji tudi zaradi njih napoveduje možno hitro okrevanje, s katerim bi lahko že drugo leto zrasli skoraj na predkrizno raven. »Naredili bomo vse, da to dosežemo,« je odločen predsednik vlade Janša. Po podatkih Columbia univerze primerjava rezultatov med višino sredstev in velikostjo gospodarstev, se Slovenija znajde krepko pred ZDA. Na prvem mestu se je tako znašla Japonska z 21,1 odstotka BDP, ZDA pa na desetem mestu. Na drugem mestu se je znašel Luksemburg z 20,7 odstotka BDP. Med državami, ki so v gospodarstvo investirale več kot ZDA so se tako znašle: Slovenija z 19,7 odstotki, Belgija z 18,3 odstotki, Avstrija s 15,6 odstotki, Finska s 14,1 odstotka in Iran s 14 odstotki bruto domačega proizvoda. Švedska in Nizozemska sta namenili enak delež, in sicer 13,5 odstotka. Poleg ZDA, so se s 13 odstotki pomoči bruto domačega proizvoda znašla Katar in Singapur. Najbolj prizadeti državi v Evropi zaradi koronavirusa sta za pomoč gospodarstvu namenili le 7,3  (Španija) in 5,7 odstotka (Italija) BDP. Z evropskimi sredstvi Sloveniji več manevrskega prostora "Položaj Slovenije v predlogu Evropske komisije je ugoden,« ocenjuje predsednik vlade Janša, »tudi zato smo lahko podaljšali nekatere ukrepe do konca junija in ukrep čakanja na delo razširili na vse panoge. Slovenija je z omenjenim predlogom dobila manevrski prostor, da lahko v kriznih razmerah pomaga gospodarstvu in ljudem, da ne ostanejo brez dela. Ključ za financiranje tretjega svežnja ukrepov je solidarnostni instrument Evropske komisije SURE, iz katerega naj bi Slovenija po načrtih ministrstva za finance prejela blizu 900 milijonov evrov. Evropska komisija je za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa pred dnevi že predlagala sveženj v vrednosti 1.850 milijard evrov: 1.100 milijard evrov za prihodnji večletni proračun EU in še dodatnih 750 milijard evrov za okrevanje. Sveženj za okrevanje temelji na treh stebrih: podpori članicam pri reformah in naložbah, podpori zasebnim vlagateljem pri zagotavljanju solventnosti zdravih podjetij in krepitvi programov, ki so se v pandemični krizi izkazali za bistvene, kot je rezerva zmogljivosti rescEU v evropskem sistemu za civilno zaščito. Sloveniji naj bi bilo v okviru tega prvega stebra namenjenih 5,1 milijarde evrov vnaprej dodeljenih sredstev, od tega je 2,6 milijarde evrov predvidenih za nepovratna sredstva, 2,492 milijarde evrov pa za posojila. Vir: sds.si

Tue, 2. Jun 2020 at 17:30

153 ogledov

Zahvalnega preleta nad Celjem spremljalo ogromno število Celjank in Celjanov
Včeraj nekaj čez 13:30 so bili deležni zahvalnega preleta lovcev F-16  ameriške vojske in Pilatusov slovenske vojske tudi v knežjem mestom. Letala so preletela slovenske bolnišnice, DSO-je in druge kraje v zahvalo za sodelovanja pri preprečevanju širjenja novega koronavirusa. S Zahvalnim preletom, ki se je zgodil na dan, ko se je v Sloveniji tudi formalno končala epidemija Covid-19, je bila deležna tudi Splošna bolnišnica Celje. Kasneje ob povratku nazaj pa tudi nad DSO v Šmarju pri Jelšah. Nad  Celjem so prileteli  okrog 13:36 uri , kjer jih dočakalo tudi prenekatero radovedno oko iz celjskih sosesk z napravami za slikanje.   Šest letal F-16 ameriške vojske in trije pilatusi PC-9 je v formaciji preletelo tudi Celje oz. Splošno bolnišnico Celje.  V Celju so jih pozdravili z prižganimi modrimi lučmi policisti iz PU Celje ter vozila NMP in gasilska vozila vsi z vklopljenimi svetlobnimi znaki. Vsi se medsebojno zelo dobro odzivali in združili moči in znanje da je vse skupaj uspelo kot je. Letala so Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 km/h.  Poleg Celja so preleteli še: Jesenice, Golnik, Kranj, Ljubljano, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliko, Postojno in Izolo. Veselimo se  uspeha vseh udeleženih pri obvladovanju COVID 19, bodimo pozorni  previdni  še naprej ter soodgovorni za ohranjanje dobrega stanja za doseženo zmago. V.K.T.

Tue, 2. Jun 2020 at 16:44

102 ogledov

Ali Žerdin »neodvisni« novinar in razkrinkani bicikl protestnik
Vsi novinarji levih medijev se imajo za neodvisne! To besedo uporabljajo predvsem takrat, ko pljuvajo po vladi ali pa zamolčijo kakšno novico, ki lahko škodi tranzicijski levici. Eden takih “neodvisnih” medijev je tudi Delo, ki s svojo “anti Janša” retoriko piše  novice in jih ljudem prodaja kot “neodvisne”. No seveda vseh novinarjev ni potrebno dajati v isti koš. A da se taki “neodvisni” novinarčki udeležujejo protestov uperjeni proti vladi, pa je nesramnost brez primere, kot v primeru novinarke RTV pašek-Šetinčeve, ki naj bi vabila ljudi na proteste. No izgovorov glede tega je našla novinarka baje cel kup. Zjutraj “neodvisni” novinar, zvečer pa protestnik kolesar? Petkove “bicikl” demonstracije večinski mediji prikazujejo kot “nekaj več”, kot “spontani izraz jeze ljudstva proti koruptivni oblasti”, v resnici pa gre zgolj za “politično akcijo ene politične opcije. O petkovih protestih na tak način piše tudi aktualni urednik Delove Sobotne priloge Ali Žerdin. Toda ta dolgoletni “neodvisni” novinar Žerdin, zaposlen pri lastniku Dela, tajkunu in članu Kučanovega Foruma21 Stojanu Petriču, je dopoldne za plačo “neodvisni” novinar, ob petkih zvečer pa kolesarski protestnik, piše Požareport.  
Teme
blockchain

Zadnji komentarji

Robert Ivačič :

30.05.2020 03:05

https://carm.org/are-the-apparitions-of-mary-really-mary https://carm.org/catholic/what-are-the-approved-mary-apparitions-of-the-roman-catholic-church Are apparitions of Mary, such as Lady Fatima, true messages from God? https://www.gotquestions.org/lady-fatima.html https://www.gotquestions.org/INTL/lady-fatima.html This article has been translated into the following languages: Deutsch Español Français Italiano Nederlands Polski Português Tagalog Hrvatski https://www.gotquestions.org/Hrvatski/Marijina-ukazanja.html Pitanje: Jesu li Marijina ukazanja, poput Gospe Fatimske, stvarno poruke od Boga? Odgovor: U katoličkoj tradiciji postoje mnoga izvješća o pojavljivanju Marije, anđela i/ili svetaca koji su nosili poruke od Boga. Sasvim je izgledno da su ljudi barem u nekim od tih slučajeva uistinu vidjeli nešto nadnaravno. Iako su neka od prijavljenih viđenja na raznim mjestima djela prevaranata, neka ukazanja čine se autentičnima. Međutim, autentičnost ukazanja ne mora biti dokaz da je poruka došla od Boga, niti da se radi o stvarnom pojavljivanju Marije ili nekog anđela ili sveca. Sveto pismo nam govori da se Sotona i njegovi demoni prerušavaju u anđele svjetla (2. Korinćanima 11,14-15). Sotonska prijevara jedno je od mogućih objašnjenja ukazanja. Otkriti je li neka poruka »varavi čudesni znak« ili uistinu dolazi od Boga možemo samo usporedimo li ukazanje sa Svetim pismom. Ukoliko učenja koja se vežu uz ta ukazanja proturječe Božjoj riječi, onda je narav samih ukazanja sotonska. Proučavanje učenja Gospe Fatimske sa »Čudom Sunca« dobar je primjer. Web stranicu s detaljnim opisima »Čuda Sunca« možete naći na: www.religion-cults.com/fatima/sun.htm. Uistinu se čini da se nešto spektakularno dogodilo 13. listopada 1917....nešto se uistinu pojavilo i donijelo poruku. Činjenica da se to točno vrijeme podudaralo s onim što je bilo rečeno djeci pastirima tri mjeseca prije toga povezuje taj događaj s ukazanjima koja su bili vidjeli prethodnih mjeseci – prvo ukazanje anđela, a zatim »Gospe Fatimske«. Kada se poruka Fatime usporedi s biblijskim učenjem, očigledno je da ta poruka sadrži mješavinu malog dijela biblijske istine i nekoliko nebiblijskih običaja i učenja. Sljedeće odlomke citiramo izravno s web stranice posvećene »Gospi Fatimskoj« www.fatima.org. Određene riječi i rečenice potcrtali smo kako bismo ih označili kao nebiblijske (odnosno, Biblija ih ne poučava) ili antibiblijske (suprotne Bibliji). Nakon oduljih citata naći ćete više informacija o posebnim razlozima zbog kojih ova ukazanja treba svrstati pod »varave čudesne znakove«. Slijedi citirani sažetak općenite poruke koju donosi Gospa Fatimska: Općenita poruka »Općenita poruka Fatime nije složena. Njene molbe potiču na molitvu, okajanje, pokajanje i žrtvu te napuštanje grijeha. Prije no što se Gospa pojavila djeci pastirima – Lucy, Franciscu i Jacinti, posjetio ih je Anđeo Mira. Anđeo je pripremio djecu za primanje blažene Djevice Marije, a njegove su upute važan vid Poruke koji se često previdi. »Anđeo je djeci pokazao žarki, pažljivi i prisebni način na koji bismo svi trebali moliti, te strahopoštovanje koje bismo trebali pokazati Bogu u molitvi. Također im je objasnio veliku važnost molitve i prinošenja žrtava u okajanju uvreda počinjenih protiv Boga. Rekao im je: 'Od čega god možete učinite žrtvu i prinesite je Bogu kao čin okajanja grijeha kojima je On bio uvrijeđen, te u molbama za obraćenje grješnika.' U svome trećem i posljednjem ukazivanju djeci, Anđeo im je podijelio Svetu pričest i pokazao pravi način za primanje našega Gospodina u Euharistiji: sve troje kleknuli su kako bi primili pričest; Lucy je primila Svetu hostiju na jezik, a Anđeo je podijelo Krv Kaleža između Francisca i Jacinte.« »Gospa je naglasila važnost moljenja Krunice u svakome njenom ukazanju, tražeći od djece da svaki dan mole Krunicu za mir. Drugi glavni dio poruke Fatime je posvećenost našoj Gospi od Bezgrješnog srca, koja je strašno uvrijeđena i povrijeđena grijesima čovječanstva i od nas s ljubavlju traži da je utješimo okajanjima. Pokazala je svoje srce okruženo trnjem (koje je predstavljalo grijehe protiv njenoga Bezgrješnog srca) djeci, koja su razumjela da je njihove žrtve mogu utješiti.« »Djeca su također vidjela da je Bog strašno uvrijeđen grijesima čovječanstva te da želi da svaki od nas, kao i cijelo čovječanstvo, odbaci grijeh i okaje svoje zločine molitvom i požrtvovnošću. Tužna je Gospa zaklinjala: 'Nemojte više vrijeđati Boga Gospodina našega jer je već previše uvreda podnio!'« »Djeci je također bilo rečeno da se mole i žrtvuju za grješnike, kako bi ih spasili od pakla. Nakratko im je bilo pokazano viđenje pakla, nakon čega im je Gospa rekla: ‘Vidjeli ste pakao gdje duše jadnih grješnika idu. Kako biste ih spasili, Bog u svijetu želi ustanoviti sljedbu moga Bezgrješnoga Srca. Učinite li ovo što vam govorim, mnoge će duše biti spašene i vladat će mir.'« »Gospa nam je otkrila specifični korijen svih nevolja u svijetu, onaj koji uzrokuje ratove i slične grozne patnje: to je grijeh. Zatim je dala rješenje; prvo za pojedince, a zatim za crkvene vođe. Bog traži da ga svatko od nas prestane vrijeđati. Moramo se moliti, posebice Krunicu. Čestim moljenjem Krunice dobit ćemo milosti koje nam trebaju za pobjedu nad grijehom. Bog želi da se molimo mome Bezgrješnom srcu i da radimo na širenju tih molitava u cijelom svijetu. Gospa je rekla: ‘Moje Bezgrješno Srce bit će vaše utočište i put koji će vas voditi k Bogu.' Želimo li doći k Bogu, siguran put prema njemu naći ćemo budemo li posvećeni Bezgrješnome Srcu njegove Majke.« »Kako bismo neprekidno bili sve bliži njoj, a prema tome i njenome Sinu, Gospa je naglasila važnost moljenja Krunice svaki dan barem pedeset godina. Tražila je da nosimo smeđi škapular. I trebamo prinositi žrtve, posebice žrtvu vršenja naše svakodnevne dužnosti, u okajanju grijeha počinjenih protiv našega Gospodina i naše Gospe. Također je naglasila potrebu za molitvama i žrtvama za spašavanje grješnika iz pakla. Poruka Fatime pojedinim dušama sažeta je u ovim navodima.« Na istoj je web stranici zapisan razgovor Sestre Lucy (desetogodišnje pastirice koja je bila jedno od troje djece koji su vidjeli ukazanja 1917.) i Oca Fuentesa. Intervju datira iz 1957. godine i u njemu se najviše govori o Fatimi i njenoj poruci, a tamo Sestra Lucy kaže sljedeće: »Oče, vrag je raspoložen za ulazak u odlučujuću bitku s Blaženom Djevicom i vrag zna što Boga najviše vrijeđa i što će u najkraćem vremenskom razdoblju zadobiti najviše duša za Njega. Zbog toga vrag čini sve što može kako bi pridobio duše posvećene Bogu, jer će tako uspjeti u nakani da vođe napuste duše vjernih, kako bi ih lakše dohvatio.« »Oče, Presveta Djevica nije mi rekla da se nalazimo u posljednjim vremenima, ali mi je dala to do znanja na tri načina. Prvo, rekla mi je da vrag želi ući u odlučujuću bitku protiv Djevice. Odlučujuća bitka je konačna bitka iz koje će jedna strana izaći kao pobjednik, a druga će doživjeti poraz. Prema tome, od sad pa nadalje moramo odlučiti na koju ćemo stranu stati. Ili smo za Boga ili za vraga – nema druge mogućnosti.« »Drugo, rekla je mojim rođacima i meni da Bog daje dvije posljednje pomoći svijetu. To su Sveta Krunica i molitve upućene Bezgrješnome Srcu Marijinom. To su dvije posljednje pomoći koje znače da neće biti drugih. »Treće, u planovima božanske providnosti Bog uvijek, prije no što će kazniti svijet, iscrpi svu moguću pomoć. Sad, kada bude vidio da svijet uopće ne obraća pažnju, kako mi kažemo na naš nesavršeni način govora, On nam, uznemirena srca, nudi posljednji način spasenja, svoju Presvetu Majku. Čini to uznemirena srca jer prezrete li i odbacite ovo krajnje sredstvo, nećemo više imati oproštenja s Neba, jer ćemo počiniti grijeh koji Evanđelja nazivaju grijehom protiv Duha Svetoga. Taj se grijeh sastoji od otvorenog odbacivanja, s punim znanjem i prihvaćanjem, spasenja koje On nudi. Sjetimo se da je Isus Krist vrlo dobar Sin i neće dopustiti da vrijeđamo i prezremo njegovu Presvetu Majku. Tijekom mnogih stoljeća Crkvene povijesti zapisali smo jasno svjedočanstvo koje, strašnim kaznama koje zapadaju one koji napadnu čast njegove Presvete Majke, pokazuje kako je naš Gospodin Isus Krist uvijek branio čast svoje Majke.« »Dva načina po kojima se svijet može spasiti su molitva i žrtve. [O svetoj Krunici, Sestra Lucy je rekla:] Vidite, Oče, Presveta Djevica, u ovim posljednjim vremenima u kojima živimo, dala je novu učinkovitost izgovaranju molitava Krunice, i to u tolikoj mjeri da nema problema, bez obzira koliko može biti težak, bilo da je vremenit ili nadasve duhovan, u duhovnom životu bilo koga od nas, naših obitelji, obitelji u svijetu ili zajednica vjernika, ili čak u životima naroda i nacija, koji se ne mogu riješiti molitvom Svete Krunice. Svetom krunicom mi ćemo se posvetiti. Utješit ćemo našega Gospodina i postići spasenje za mnoge duše.« Na kraju, posvećenost Bezgrješnome Srcu Marije, naše Presvete Majke, sastoji se u tome da Nju smatramo Prijestoljem milosti, dobrote i oprosta, te sigurnim vratima za ulazak u Nebo.« U gornjim odlomcima koji se tiču poruke za koju Sestra Lucy misli da je ukazanje htjelo da prenese svijetu, nalazite uistinu mnogo stvari koje ne samo da se ne nalaze u Svetome pismu, nego mu čak proturječe. 1) Mariju naziva »Presvetom Majkom« i govori se da ima »Bezgrješno Srce«. Pod tim oni ne misle da joj je dana pravednost i svetost koja se daje svetima preko pripisane im Kristove pravednosti, nego da je bila spašena od grijeha u bilo kojem obliku tako što je bila začeta u majčinoj utrobi bez mrlje istočnoga grijeha. Biblija nikada o Mariji ne govori kao o bezgrješnoj ženi. Nikada ne govori da je imala bezgrješno srce. Naprotiv, ona Boga naziva svojim Spasiteljem (Luka 1,47). To je, čini se, smješta uz bok ostalome čovječanstvu, ali Katolička crkva smatra da je Marija bila spašena od grijeha po Kristovim zaslugama tako što je bezgrješno začeta, a potom živjela bezgrješan život. Ponovno, to se nigdje ne poučava u Svetome pismu. Naprotiv, Sveto pismo poučava da postoji samo jedna iznimka istini da smo svi grješnici (Rimljanima 3,10; 3,23; itd.). Ta jedina iznimka je Isus Krist (2. Korinćanima 5,21; 1. Petrova 2,22; 1. Ivanova 3,5). 2) Sestra Lucy priča o posvećenosti »Bezgrješnome Srcu« Marijinom i moljenju krunice kao o »posljednje dvije pomoći svijetu«. Također tvrdi da nema problema koji se ne može riješiti moljenjem krunice. Učenje je Fatime da će se moljenjem krunice spasiti mnoge duše. I opet, takvo učenje ne nalazimo nigdje u Svetome pismu. Glavna molitva u krunici je »Zdravomarija« koja se ponavlja pedeset puta. Prvu polovicu te molitve čini tekst iz Svetoga pisma kojim anđeo pozdravlja Mariju: »Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom, blažena ti među ženama i blažen plod utrobe tvoje, Isus...» ali drugi dio molitve kaže: »...»Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike sad i času smrti naše.« Osim što Mariji daje naziv koji joj Biblija ne daje, također traži od Marije da se moli za nas. Uistinu, katolici Mariju ne smatraju samo onom kroz koju izvire SVA Božja milost i onom koja posreduje kod svoga Sina u ime nas, nego joj također upućuju molitve da izbavi ljude od grijeha, rata itd. Molitva Mariji Pape Ivana Pavla II. iz ranih osamdesetih godina 20. stoljeća, primjer je toga. U toj molitvi on neprestano zaklinje Mariju da nas »izbavi« od nuklearnoga rata, gladi, samouništenja, nepravde itd. Ponovno, nigdje u Bibliji nećete naći neku pobožnu osobu kako se moli bilo kome drugom osim Bogu, niti da traži da bilo tko za nju posreduje osim onih koji još uvijek žive na zemlji. Naprotiv, Sveto pismo nas upućuje da se molimo Bogu (Luk 11,1-2; Matej 6,6-9; Filipljanima 4,6; Djela 8,22; Luka 10,2; itd.)! Bog nas ohrabruje da odvažno stupimo pred prijestolje milosti (Njegovo prijestolje) kako bismo našli milost i pravodobnu pomoć (Hebrejima 4,14-16). Bog nam je ostavio obećanje da Sveti Duh posreduje za nas u skladu s voljom Božjom neizrecivim uzdisajima (Rimljanima 8,26). Zašto bismo trebali ići preko svetaca, anđela ili Marije, posebice uzmemo li u obzir činjenicu da se niti takav primjer niti zapovijed ne nalaze nigdje u Bibliji? Samo je jedan primjer dvije stvari koji se ponavlja u Svetome pismu: a) Molitva se upućuje samo Bogu (1. Korinćanima 11,5; Rimljanima 10,1; Rimljanima 15,30; Djela 12,5; Djela 10,2; Djela 8,24; Djela 1,24; Zaharija 8,21-22; Jona 2,7; 4,2; itd.) b) Zahtjevi za molitve upućuju se samo živima (1. Solunjanima 5,25; 2. Solunjanima 3,1; Hebrejima 13,18; itd.) Povrh toga, nigdje se ne poučava da Marija sve vidi, sve čuje i sve zna (niti nešto približno) što bi trebalo biti istina da bi ona mogla čuti i odgovoriti na mnoštvo molitava koje joj upućuju mnogi katolici koji joj se u isto vrijeme mole širom svijeta. Umjesto toga Sveto pismo poučava da su i anđeli i duhovi mrtvih ograničena bića, te da mogu biti samo na jednome mjestu u isto vrijeme (Daniel 9,20-23; Luka 16,19 i dalje). 3) Jedna od opetovanih poruka Fatime jest poziv na osobno »okajanje« ili »pokoru«. Ovaj katolički koncept poučava da Bogu i Mariji trebamo dati nadoknadu za grijehe koje smo počinili protiv njih. Da ponovimo jedan izraz iz »Općenite poruke«, anđeo je rekao djeci da od čega god mogu učine žrtvu i prinesu je Bogu »kao čin okajanja grijeha kojima je On bio uvrijeđen…« Okajanje je »ispaštanje ... nešto što se čini ili plaća kao nadoknada; kompenzacija«. Ovo se veže uz rimokatoličko učenje o vremenitoj kazni koju osoba može riješiti putem pokore ili preko određenog vremena koje će provesti kasnije u čistilištu. Biblija NIKAD ne govori o potrebi »okajanja« naših grijeha ili vršenja »pokore« kako bismo platili za svoje grijehe. Naprotiv, Biblija poučava da trebamo dati svoje živote kao žive žrtve Bogu u odazivu i zahvalnosti za sva milosrđa koja nam je iskazao u spasenju (Rimljanima 12,1-2). Kada netko postane kršćaninom, njegovi su grijesi oprošteni i u potpunosti plaćeni u Kristu. Iza toga ne preostaje nikakvo plaćanje koje se za njih može učiniti; nije potrebno nikakvo daljnje okajanje. 4) Ključni aspekt Fatime je klanjanje i štovanje koje se iskazuje slikama vezanim uz ukazanja. Po cijeloj Bibliji možete vidjeti da svaki put kad se netko klanja pred nekim »svecem« ili anđelom, kaže im se da ustanu i da prestanu. Takvo se obožavanje prihvaća jedino kada se čini »Anđelu Gospodnjem« (predutjelovljenom Kristu), ili Isusu, ili Bogu Ocu. Katolici naglašavaju razliku između »štovanja» Boga i »uzvisivanja« Marije i svetaca; ali kada je apostol Ivan pao ničice pred anđelom, anđeo ga nije pitao: »Je li to što mi iskazuješ štovanje ili uzvisivanje?« Anđeo mu jednostavno kaže da prestane i da »štuje Boga« (Otkrivenje 19,10). Također, kada je Petra »uzvisivao« (prokuneo – grčka riječ koju Katolička crkva koristi za »obožavanje» koje se razlikuje »štovanja« koje zaslužuje samo Bog) Kornelije u Djelima 10,25, Petar Korneliju kaže: »Ustani! I ja sam samo čovjek!« Moram primijetiti da se ista ta riječ koristi u odlomku iz Otkrivenja koji smo spomenuli. Prema tome, opetovani primjer u kojemu netko uzvisuje anđela ili »sveca« uvijek prati zapovijed da prestanu! Prema tome, molitve Mariji u suprotnosti su s biblijskom opomenom da se molimo Bogu i biblijskim primjerom takve molitve. Također, nelogično je zamijeniti molitvu sveznajućem, svemogućem, ljubavlju ispunjenom Bogu (Psalam 139; Hebrejima 4,14-16) molitvom nekome svecu ili Mariji, kada nema nikakva biblijskog dokaza da oni uopće mogu čuti molitve! Moliti se svecima i Mariji širom svijeta znači pripisati im atribute sveprisutnosti i sveznanja koje posjeduje samo Bog…to je uistinu idolopoklonstvo! 5) Na kraju, u pogledu »Čuda Sunca«, postoje opetovani slučajevi u kojim se »varavi čudesni znakovi« javljaju u Svetome pismu (Izlazak 7,22; 8,7; 8,18; Matej 24,24; Marko 13,22; Otkrivenje 13,13-14). Bog nam čak kaže u Ponovljenom zakonu 13,1, i dalje, da nekoga tko prorokuje nešto što se obistini ili dade »znak« koji se čini čudesnim, a poučava štovanje stranih bogova, ne smijemo poslušati, nego ga tretirati kao lažnoga proroka. Za kršćanina, »sadržaj vjere« treba biti Biblija i njeno učenje (Izaija 8,20; 2. Timoteju 3,16). Iako katolici mogu tvrditi da nas »Gospa Fatimska« ne poziva na štovanje »stranih bogova« nego na štovanje pravoga Boga, ideja uzvisivanja Marije do te mjere da se njeno »Bezgrješno Srce« stavlja na istu razinu kao i Isusovo »Sveto Srce« neosporno je uzvisivanje pobožne žene na položaj koji joj se u Svetome pismu nikad ne daje...položaj jednakosti s Bogom; jer davati joj čast koju dajemo Kristu znači upravo to. Slično tomu, staviti Mariju u središte pozornosti do te mjere da više vremena provodimo moleći se njoj nego Bogu također je idolopoklonstvo, posebice u svjetlu izravnih zapovijedi Svetoga pisma da se molimo Bogu i potpunoj tišini u pogledu bilo kakvog uzvisivanja Marije. Je li »Čudo Sunca« bilo varavi čudesni znak? Na temelju biblijskog učenja svakako se čini da je tako. Sotoni nije problem pomiješati dovoljno istine, kako bi učenje zvučalo ispravno, s dovoljno laži da nam osudi duše na pakao. Gdje se u cijeloj poruci Fatime uopće spominje evanđelje spasenja po milosti kroz vjeru u Krista...poruka koja se neprestano ponavlja cijelim Novim zavjetom? Gdje se ikad spominje da spasenje dolazi samo po Kristovu dovršenom djelu na Kalvariji te da naša djela nemaju nikakve zasluge odvojeno od njega? Pokora i donošenje prinosa u svrhu okajanja za grijehe dijametralno su suprotni Kristovu dovršenom djelu na Kalvariji i našoj potrebi za spasenje samo po milosti kroz vjeru u njega samoga. Zazivanje Marije i njenoga Bezgrješnoga Srca te recitiranje Krunice kao krajnjeg i konačnog sredstva spašavanja duša pljuska je u lice biblijskim istinama poput one koju nalazimo u Djelima 4,12 i 1. Timoteju 2,5. »Uza Zakon! Uza svjedočanstvo! Ne govore li po ovoj riječi, to je zato što u njima nema svjetlosti« (Izaija 8,20, dosl. prijevod). Vprašanje: Kaj pravi Sveto pismo o devici Mariji? https://www.gotquestions.org/Slovenscina/Devici-Mariji.html Odgovor: Marija, Jezusova mama, je bila opisana kot »obdarjena z milostjo« (Evangelij po Luku 1,28). Izraz prihaja iz grške besede, ki v bistvu pomeni »veliko milosti,« Marija je prejela veliko Božje milosti. Milost je »nezaslužena naklonjenost« in pomeni, da prejmemo Božji blagoslov kljub dejstvu, da si tega ne zaslužimo. Marija je potrebovala Božjo, odrešujočo milost tako, kot vsi ostali. Marija je razumela to dejstvo, kot je to izjavila v Evangeliju po Luku 1,47, »in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku.« Marija se je zavedala, da potrebuje Odrešenika. Sveto pismo nikoli ne pravi, da je bila Marija kaj več kot le navadna ženska, ki jo je Bog izbral, da jo uporabi na nenavaden način. Da, Marija je ravnala pravično po postavi, ker je prejela Božjo naklonjenost (milost), kot to piše v Evangeliju po Luku 1,26-28. Hkrati pa je bila Marija grešna oseba, ki je potrebovala Jezusa Kristusa kot svojega Zveličarja, tako kot vsi drugi (Pridigar 7,20; Pismo Rimljanom 3,23, 6,23; Prvo Janezovo pismo 1,8). Marija ni bila brezmadežno spočeta. Sveto pismo ne omenja, da bi Marijino rojstvo bilo kaj drugačno od vseh drugih rojstev. Bila je devica, ko je rodila Jezusa po Svetem Duhu, ki je prišel nadnjo (Evangelij po Luku 1,34-38), toda ideja o Marijinem večnem devištvu ni Svetopisemska. Evangelij po Mateju 1,24b-25 govori o Jožefu in pravi tako: »Vzel je svojo ženo k sebi in ni je poznal, dokler ni rodila sina; in imenoval ga je Jezus.« Beseda »dokler« jasno nakazuje, da Jožef in Marija nista imela spolnih odnosov, vse dokler Marija ni rodila Jezusa, potem pa sta imela spolne odnose. Marija je ostala devica, do Jezusovega rojstva, vendar sta Jožef in Marija imela še nekaj otrok potem, ko je rodila Jezusa, prvorojenca. Jezus je imel štiri polbrate: Jakoba, Jožefa, Simona in Judo (Evangelij po Mateju 13,55). Jezus je tudi imel polsestre, toda te niso niti imenovane niti naštete (Evangelij po Mateju 13:55-56). Bog je blagoslovil Marijo s tem, da je bila rodovitna in je rodila še več otrok, kar je v tisti kulturi bil (kot bi moralo biti danes v naši) najjasnejši znak Božjega blagoslova nad žensko. Enkrat, ko je Jezus govoril, je ženska v množici izjavila: »Blagor telesu, ki te je nosilo, in prsim, ki so te dojile!« (Evangelij po Luku 11,27). Ni bilo boljše priložnosti za Jezusa kot te, da bi izjavil o Mariji, da je zares vredna slave in časti. Toda kakšen je bil Jezusov odziv? »Še bolj blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo.« (Evangelij po Luku 11,28). Jezusu je bila poslušnost Božji besedi bolj pomembna kot to, da se pohvali žensko, ki jo je Bog uporabil za prihod Odrešenika na svet. Nikjer v Svetem pismu Jezus, ali kdorkoli drug, ne nameni nobene časti, slave ali oboževanja Mariji. Elizabeta, Marijina sorodnica je hvalila Marijo v Evangeliju po Luku 1,42-44, toda njena hvala je osnovana na Marijino vero v Božjo besedo: »Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!« (Evangelij po Luku 1,45), deviško rojstvo Mesije. Ni bila osnovana na nobeno Marijino slavo. Marija je bila prisotna pri križu, ko je Jezus umrl za grehe izvoljenih (Evangelij po Janezu 19,25). Marija je bila tudi z apostoli na binkoštni dan (Apostolska dela 1,14). Po tem dogodku Marija ni nikoli več omenjena. Sveti Duh Mariji ni dal nobene pomembne vloge. Marijina smrt ni zabeležena v Svetem pismu. Nič ni omenjeno o tem, da bi Marija bila vnebovzeta ali da bi imela v nebesih neko veliko vlogo. Tudi ni kraljica nebes, kot jo nekateri imenujejo. Kot ponižna služabnica Boga, po katerem je prišel Jezus na ta svet, je Marija lahko deležna le našega spoštovanja, ne pa našega slavljenja ali čaščenja. Nikjer v Svetem pismu ne piše, da Marija lahko sliši naše molitve, ali da ona moli in posreduje za nas k Bogu. Jezus je naš edini posrednik (posredovalec) v nebesih (Prvo pismo Timoteju 2,5-6). Če bi jo slavili, častili in k njej molili, bi odgovorila z istimi besedami kot angeli: »Boga môli!« (preberi Razodetje 19,10; 22,9). Tako Marija, kot ostali služabniki Boga nam dajejo pomemben primer, kako naj slavimo, častimo in poveličujemo samo Boga. Takole je rekla: »Moja duša poveličuje Gospoda in moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku, kajti ozrl se je na nizkost svoje služabnice. Glej, odslej me bodo blagrovali vsi rodovi, kajti velike reči mi je storil Mogočni in njegovo ime je sveto. Njegovo usmiljenje je iz roda v rod nad njimi, ki se ga bojijo. Moč je pokazal s svojo roko, razkropil je tiste, ki so ošabni v mislih svojega srca. Mogočne je vrgel s prestolov in povišal je nizke. Lačne je napolnil z dobrotami in bogate je odpustil prazne. Zavzel se je za svojega služabnika Izraela in se spomnil usmiljenja, kakor je govoril našim očetom: Abrahamu in njegovemu potomstvu na veke.« (Evangelij po Luku 1,46-55). Torej, če je Marija slavila in častila Boga in ga imenovala za svojega Odrešenika, potem nam to pove, da Marija ni soodrešenica z Jezusom. Na mnogih mestih nam Sveto pismo to potrjuje, kot tudi sam Jezus, ko je rekel: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni« (Evangelij po Janezu 14,6). Jezusovi učenci so pogumno pričevali o Jezusu z besedami: »V nikomer drugem ni odrešenja; zakaj pod nebom ljudem ni dano nobeno drugo ime, po katerem naj bi se mi rešili« (Apostolska dela 4,12). Če rečemo, da je Marija soodrešenica za ljudi sveta, potem ne samo, da žalimo Jezusa, ampak delamo nekoga za nekaj, kar to sploh ni, in tako se pravi osebno žalimo Marijo. Ne samo to, temveč, če jo častimo, slavimo ter ji molimo namesto ali poleg Boga, storimo malikovanje. https://www.gotquestions.org/Slovenscina/Devici-Mariji.html
GottTag QuelleAmeise :

26.05.2020 20:09

Zakaj sem prisiljen plačevati nekaj, kar nisem naročil, me ne zanima, za mene ni koristno, pa še verjamem ne v to ? »Javni zavod“ RTV Slovenija in novinarji medijev, ki jih obvadujejo nedemokratične komunistične strukture, ste sramota in grožnja demokraciji, drugačnega razmišljanja in svobodi govora. RTV in komunajzarski lastniki medijev, dnevno širijo laži, manipulirajo, blatijo Janeza J., predvsem desni politični spekter, skratka vsakega, ki se ne strinja z njihovo bolano levo ideologijo. Novinarji se svojimi skrajnimi levimi komentarji pridružujejo navječjemu izdajalcu Slovenije, ki mu svobodna, demokratična in svobodna Slovenija nikoli ni bila in nikoli ne bo intimna opcija in so za ohranjanje svojih delovnih mest pripravljeni pisati, kakršnekoli laži, grozijo in nekaznovano pozivajo s plakati z umorom Janše. Novinarji RTV Slovenija se med službenim časom z denarjem davkoplačevalcev in prisilnim prispevkov še dodatno indoktrinirajo z branjem skrajnega levega tednika MLADINA in drugih predvsem levih medijev. Tako RTV Slovenija skrbi in poskrbi, da so novinarji primerno ves čaš primerno indoktrinirani s skrajno levo komunistično ideologijo. RTV “neodvisno novinarsto” živi še v času oktobrske revolucije. Je ideološko obremenjen s komunizmom, sovražen je do državljanov in drugače mislečih, ki se ne strinjajo z skrajno levo komunajzarsko bolano ideologijo, za kar moramo državljani še plačevati. RTV komunajzarski servis je potrebno privatizirati, da bodo svoje komunajzarske storitve lahko prodajali in ponujali na trgu tistim, ki bo RTV komunajzarske oddaje želeli gledati in plačevati. Ko bo RTV privatizirana, se boste vsi komunajzarji naročili na njene programe in se bo cena naročnine dvignila za vsaj 2x, vsi komunajzarji boste lahko vzdihovali ob prikazovanju rdeče zvezde, doživljali orgazme, ko vam bodo na RTV v oddajah prikazovali in poveličevali največje kriminalce, katere trenutno premore uboga Slovenija.

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Prodaja vaših terjatev s pomočjo blockchaina je že realnost