SI
SDS in SLS sta proti izključitvi Fidesza iz EPP, Tonin NSi bi mu zamrznil članstvo
V Fokusu
Novice

Torek, 5. marec 2019 ob 17:21

Odpri galerijo

Po poročanju Demokracije imajo slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke (EPP), različna stališča glede morebitne izključitve madžarskega Fidesza iz desnosredinske politične družine. V SDS izključitvi odločno nasprotujejo, češ da bi oslabila EPP, tudi v SLS menijo, da to ne bi bilo pravo sporočilo pred evropskimi volitvami. 

"SDS nasprotuje vsem predlogom, ki slabijo moč EPP. Fidesz kritizirajo predvsem tiste stranke, ki v svojih državah niso uspešne na volitvah, vzroke za poraz pa iščejo na napačnem koncu," so zapisali v SDS. Dodali so, da "ima pri nasprotovanju uničevalni migrantski politiki prav Fidesz in ne njegovi kritiki".

Da so odločno proti izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana iz EPP, so  izpostavili tudi v zunajparlamentarni SLS. Ob tem so vse akterje pozvali k pogovoru in dialogu. Dodali so, da verjamejo, da so pred skrajno odločitvijo o izključitvi še možni umiritev strasti, pogovor in konsenz znotraj EPP. "V SLS ocenjujemo, da postopek izključevanja vsekakor ni v korist politične družine EPP in ni pravo sporočilo pred evropskimi volitvami," so še poudarili.

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila.

Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci. Iz Slovenije so članice EPP SDS, NSi in SLS, ki imajo v politični skupini v Evropskem parlamentu skupno pet poslancev.

Peterle in NSi na različnih bregovih

Orbanu in stranki Fidesz se je v bran postavil tudi evropski poslanec NSi Lojze Peterle. Po njegovem “Orban uporablja besede, kot so družina, narod, identiteta, celo krščanstvo, kar je za  zahodnoevropski glavni tok  to nezaslišano in nazadnjaško.” Po Peterletovem mnenju bi bilo bolj pametno razviti resen dialog o temeljnih vprašanjih, tudi o identiteti, kot držati Orbana stalno na prangerju.

V nasprotju s Peterletom pa je predsednik NSi Matej Tonin v današnji izjavi za javnost poudaril, da se morata Orban in Fidesz odločiti, ali želita biti del EPP ali ne. “Če želijo biti del največje evropske politične družine, je jasno, da je v njej nesprejemljivo, da svojo politično kampanjo gradiš na netočnih dejstvih oz. z napadi na svoje kolege znotraj te politične skupine,” je dejal. Zato bo NSi po njegovih besedah 20. marca predlagala, da se Fideszu zamrzne članstvo v EPP.  

Galerija slik

Zadnje objave

Thu, 27. Feb 2020 at 08:36

0 ogledov

Celjski pust in številne maske dodobra zapolnili celjske ulice in trge
Letošnji pust v Celju je na ulice mestnega jedra in Krekov trg pritegnil okrog 2000 obiskovalcev, med njimi je bilo veliko izvirnih mask, najboljše med njimi je Zavod Celeia tuid bogato nagradil. Pustne maske so se zbrale na Trgu celjskih knezov in nato v pustni povorki v spremstvu kurentov iz KUD Kurent 2000, ob spremljavi pihalnega orkestra Celja ter družbi kočije ranča z ranča Shire krenile po ulicah mestnega jedra do Krekovega trga, kjer je bilo osrednje pustno rajanje s skupino Malibu in Malim Bujem, ki je skrbel za dobro voljo, nagajivost in norčavost.   Zavod Celeia Celje je poskrbel za lepe nagrade v obliki mestnih darilnih bonov Dobimo se v mestu, med gostince in trgovce ter sodelujoče maske je razdelil bone v skupni vrednosti 1700 evrov, partnerji Celjskega pusta pa so priskrbeli številne nagrade. S tem bodo tudi v dneh ko bo pust v drugih, bolj nezemeljskih dimenzijah dodatno popestrili utrip v starem mesnem jedru. Trgovine in lokale je žirija izbirala na podlagi izvirnosti pustne ponudbe, maskiranja osebja, okrasitve lokala in splošnega vtisa. Ocenjevalno komisijo so sestavljali predstavniki Zavoda Celeie Celje, Turističnega društva Celje, Muzeja novejše zgodovine Celje in medijskega partnerja. Za svojo izvirnost so bili tudi nagrajeni. Za najbolj izvirno skupinsko masko je žirija izbrala Palčke pomagalčke, ki so prejeli darilne bone  v vrednosti 500 eurov. Na drugem mestu so končali Zobki ter na tretjem Maček Mik in miške.   Za najbolj izvirno individualno masko je žirija izbrala Sovici, ki sta prejeli bone v vrednosti 250 evrov. Na drugem mestu so bili Poslednji ruski carji.  Otroška maska je prejela bone v vrednosti 100 evrov, v tej kategoriji sta slavila Zlohotnica in Sokol Selec, Bleščeče ribice so bile druge. Nagrade za drugo in tretje mesto v kategorija skupinska, individualna in otroška maska so prispevali ZPO, Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec, Terme Olimia, Thermana Laško ter Polonine Sladke skrivnosti. Slaščičarna Zvezda je za pustne maske pripravila brezplačne krofe.   V sklopu Celjskega pusta  so se začela  dogajanja  v petek, 21. februarja, ko so tradicionalno pustno povorko organizirali učenci in zaposleni osnovne šola Lava. V soboto je bilo najbolj prešerno v atriju Mladinskega centra Celje, kjer je bilo pestro pustno rajanje za otroke. Zvečer je Glasbena šola Celje pripravila tradicionalno otroško plesno-pustno prireditev 27. Brezova metla. Ker pa vreme se ni zmenilo z nikomer in se ni hotelo imeti »fajn« bomo danes pusta pokopali na »seiber«način, brez publike in povorke, kar izpuhtel bo! V.K.T. slike Gregor Katič

Wed, 26. Feb 2020 at 18:30

175 ogledov

VIDEO Dr. Stane Granda v Sredi v sredo: Milan Kučan je evropski fenomen, edini preživel padec komunizma in demokratizacijo
Tudi danes vas vabim pred tv sprejemnike, ko bo na sporedu pogovorna oddaja Sreda v sredo. Tokrat je moj sogovornik dr. Stane Granda, sicer zgodovinar, pa vendar izjemen analitik aktualne slovenske politične stvarnosti. Provizorični studio za pogovor sva dobila pod streho muzeja VSO, in prav vrednote, za katere smo se zavzemali pri ključnih zgodovinskih dogodkih za slovenski narod, nastanek Demosa, prve demoratične volitve, referendum o samoodločbi, osamosvojitvena vojna, torej vrednote, na katerih nnaj bi temeljila mlada slovenska država, so bile rdeča nit najineg apogovora. In seveda aktualne razmere v Sloveniji po padcu Šarčeve vlade in prizadevanja za oblikovanje desnosredinske vlade na čelu z Janezom Janšo. Prav danes mu je predsednik Republike Borut Pahor podelil maldat za sestavo 14. slovenske vlade.

Wed, 26. Feb 2020 at 18:18

540 ogledov

V Splošni bolnišnici Murska Sobota obravnavajo več primerov suma okužbe s koronavirusom
Spletni portal sobotainfo.si poroča, da naj bi v soboški bolnišnici obravnavali vsaj en resen sum okužbe z novim koronavirusom. Da so po neuradnih, a zanesljivih informacijah, ki so jih pridobili s strani preverjenih virov, v Splošni bolnišnici Murska Sobota sprejeli bolnika s sumom na koronavirus, še poročajo. Informacijo so preverili tudi pri vodstvu SB, vendar strokovni direktor Daniel Grabar zadeve ni potrdil in ne zanikal z izgovorom, da o vseh preiskavah in številkah obveščajo pristojno ministrstvo. Menda naj bi v soboški bolnišnici dnevno obravnavali in testirali okoli deset pacientov s tovrstnimi sumi. S soboške Gimanize in Ekonomske šole, na nekajdnevni ekskurziji po Italiji sta bila dva avtobusa dijakov, zanikajo, da naj bi med  obravnavanimi bili njihovi dijaki. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor v tem trenutku ni dokazanega primera okužbe s koronavirusom. So pa sprejeli določene ukrepe! Ukrepi v mariborskem UKC-ju»V UKC Maribor je že štirinajst dni oblikovan krizni štab. Univerzitetni klinični center ima trostopenjski načrt ravnanja ob primeru okužbe. Načrt s prvo fazo bo aktiviran, ko se bo pojavil prvi potrjeno okuženi s koronavirusom,« še sporočajo iz vodstva kliničnega centra. V prvi fazi so predvidene tako imenovane ‘covid točke’, kjer bodo okuženi ustrezno triažirani in varno razmeščeni. Do nadaljnjega znotraj območja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor ne bo dovoljeno parkirati – parkiranje v garažnih hišah je možno, urgentni prevozi in dostop do urgence bo pa še vedno omogočen.

Wed, 26. Feb 2020 at 15:11

146 ogledov

Janez Janša mandatar 14. vlade v samostojni Sloveniji
Borut Pahor je državnemu zboru predlagal Janeza Janše za mandatarja slovenske vlade. Glede na zagotovljene podpise prvakov strank SDS, SMC, Desus in NSi pod koalicijsko pogodbo  bi morala biti izvolitev nove Janševe vlade le še formalnost v Državnem zboru. Predlog je že vložen v DZ, volitve predsednika vlade pa se v skladu s poslovnikom DZ opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek. Na twiter profilu je stranka SDS objavila izjavi PRS Boruta Pahorja in novega mandatarja, predsednika SDS Janeza Janšo: Izjava predsednika SDS Janeza Janše in predsednika republike Boruta Pahorja https://t.co/2Exltgeg7y — SDS (@strankaSDS) February 26, 2020

Wed, 26. Feb 2020 at 14:53

180 ogledov

6. dan koronavirusa v Evropi! Tudi v celjski bolnišnici popolna prepoved obiskov
V današnjem sporočilu za javnost Miistrstvo za zdravje vnovič zagotavlja, da pri nas še ni bil ugotovoljen primer okužbe s koronavirusom, zato pa v zdravstvenih ustanovah krepijo preventivne ukrepe.  Do sedaj od korona virusa je zbolelo  80 970  oseb, umrlo  pa 2763. Zato pa se je Italiji število okuženih s koronavirusom povzpelo na 374. Zahodna soseda je tako postala tretja država na svetu z največ okuženimi osebami. 12 bolnikov je že umrlo. Pozitivnih celo 6 otrok! Prvi primer obolelega so potrdili tudi v Romuniji pri osebi, ki se je vrnila iz Italije pred tremi tedni. Prva uradno okužena oseba se nahaja na neki kliniki za infekcijske bolezni v Bukarešti. Prva smrtna žrtev koronavirusa tudi v Franciji.  Prvi primer korona virusa je potrjen tudi v Grčiji. Tamkajšnja 38 letna državljanka je pripotovala iz Italije, iz območij na severu Italije. Primer so zaznali v Solunu/Thesaloniki Po ljubljanskem in mariborskem UKC z današnjim dnem velja, zaradi preventivnih ukrepov ob pojavu koronavirusa v regiji, popolna omejitev obiskov pacientov  v Splošni bolnišnici Celje. Tudi Splošna bolnišnica Slovenj Gradec zaradi preprečevanja širjenja virusnih okužb do preklica prepoveduje obiske na vseh oddelkih bolnišnice. Pri približno 80 odstotkih bolezen poteka v lažji obliki. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Odločitev o izvedbi testiranja sprejme lečeči zdravnik.   Nemška podjetja se pripravljajo na koronavirus. Službene poti v okužene države so odpovedane, vse več zaposlenih pa dela od doma. Na Dunaju se je ob tem davi začela seja kriznega štaba o novem koronavirusu, ki se je udeležuje tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz. Pred zasedanje vlade je predsednik avstrijske vlade sodržavljane pozval k razumnemu ravnanju in sodelovanju s pristojnimi oblastmi. Opozorila glede potovanj niso samo priporočila, potrebno jih je tudi spoštovati, je dodal.

Wed, 26. Feb 2020 at 14:14

121 ogledov

Poudarki včeraj podpisane koalicijske pogodbe Za blaginjo Slovenije
Koalicijska pogodba strank SDS, SMC, NSi, DeSUS je bila podpisana včeraj, 25.2.2020 po potrditvi na vseh predstavniških organih strank podpisnic. "Koalicija bo v ospredje postavljala vse, kar nas združuje in povezuje. Zagovarjali bomo sodelovanje na podlagi pripravljenosti delati za skupno dobro. Izzive, ki niso podrobneje opredeljeni v pogodbi, bomo reševali z dogovarjanjem in iskanjem soglasja. K sodelovanju pri oblikovanju sistemskih rešitev trajne narave bomo povabili tudi opozicijo v državnem zboru ter poslanca obeh narodnosti," je zapisano v sporočilu za javnost SDS. Objavljamo poudarke iz programsega dela koalicijske pogodbe: - Administrativna razbremenitev (zmanjšanje birokratskih opravil pri pridobivanju dovoljenj za gradnjo in umeščanje objektov       v prostor, racionalizacija zahtev po poročanju gospodarskih subjektov, poenostavitev postopkov javnega naročanja, zvišanje praga za vključitev v sistem pavšalne obdavčitve, poenostavitev birokratskih postopkov za zaposlovanje iz tujine).      - Decentralizacija, skladen regionalni razvoj.- Uskladitev o dolgoročnem energetskem konceptu Slovenije; odgovorno ravnanje z viri energije; sanacijski ukrepi za zagotovitev čistejšega pridobivanja energetskih virov, drugi ukrepi za oglično nevtralnost do 2050, vključno z izrabo jedrske energije ter urejevanje področja rabe geotermalne energije. nadaljevanje in pospešitev širitve AC omrežja ( 3. razvojna os,       izboljšanje pretočnosti AC )- Prenova stanovanjske politike; povečanje fonda najemnih stanovanj s poudarkom na mladih in mladih družinah; vzpostavitev sistemskega vira za gradnjo stanovanj ter dvig namenskih proračunskih sredstev, stanovanjska shema za mlade družine- Poenostavitev in pospešitev umeščanje večjih infrastrukturnih in energetskih objektov v prostor (DPN, presoje vplivov na okolje, medsebojno delovanje institucij).- Povečanje naložb v izboljšanje infrastrukture javnega prometa, zmanjšanje prometnih zastojev in izpustov toplogrednih plinov.- Dosledno varovanje virov pitne vode.- Stanovanjska shema za mlade družine, gradnja najemniških stanovanj. - Ustanovitev Slovenskega demografsko - pokojninskega sklada s sedežem v Mariboru. - Ustanovitev vladnega urada za demografijo s sedežem v Mariboru.- Reforma politike socialnih transferjev s poudarkom na preprečevanju zlorab.- Dodatno izredno usklajevanje pokojnin v višini 1,5 % letno, za upokojence, ki so se upokojili do 2015 ob pogoju, da gospodarska rast Slovenije v letu 2020 preseže 2.5 % oziroma 2.8 % v letu 2021.- Ponovna uvedba brezplačnega vrtca za drugega in vse naslednje otroke, ki so istočasno vključeni v vrtec, ter vzpodbude za večjo vključenost vseh otrok v vrtce vsaj eno leto pred začetkom šole.- Dvig odmernega odstotka na 63,5 % v štirih letih.- Povrnitev pravice do seniorske olajšave za upokojence s polno pokojninsko dobo, za starejše od 70 let, do višine 1500 EUR.- Ureditev vdovskih in kmečkih pokojnin.- Dokončanja domov za starostnike Vrtojba in Osilnica ter najmanj 5 novih domov za starejše.- Vključitev delovno sposobnih prejemnikov socialnih pomoči v sistem javnih del.- Izvzem študentskega dela in kadrovskih štipendij pri upoštevanju skupnega dohodka gospodinjstva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.- Uvedba univerzalnega otroškega dodatka.- Dosleden nadzor nad fiktivnimi prijavami stalnega prebivališča z namenom, da se prepreči zlorabe socialnih transferjev.- Ureditev možnosti klimatskega in zdraviliškega zdravljenja žrtvam vojnega nasilja in vojnim veteranom.- Naš cilj je kakovostno in vsem dostopno javno zdravstvo kot temelj slovenskega zdravstvenega sistema.- Učinkoviti ukrepi za ureditev sistema čakalnih seznamov in skrajševanje čakalnih vrst z vključevanjem vseh kadrovskih virov.- Sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi z opredelitvijo vsebine pravic, virov financiranja in ustreznim kadrovskim načrtom.- Koriščenje treh dni bolniške odsotnosti brez obiska osebnega zdravnika v skupnem obsegu 9 dni v koledarskem letu ter preučitev možnosti skrajšanja bolniške odsotnosti v breme delodajalca.- Učinkovito izvajanje kmetijske politike s poudarkom na pridelavi kakovostne hrane in izboljšanju demografske slike SLO podeželja.- Spodbude za ohranjanje družinskih kmetij.- Zagotavljanje in ohranjanje zadostnih kmetijskih obdelovalnih površin za primarno pridelavo hrane za ljudi.- Sprejem svežnja zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja Sklada kmetijskih zemljišč. Prenova zadružniškega sistema, priprava in sprejem novele zakona o zadružništvu.- Ureditev pridelave in rabe konoplje v medicinske ter industrijske namene.- Oblikovanje strokovne ekipe za pripravo predlogov za dolgoročno nadgradnjo davčnega sistema- Oblikovanje konkurenčne trošarinske politike za naftne derivate.- Pospešeno in bolj učinkovito črpanje ter investiranje EU sredstev.- Priprava in sprejem operativnega programa za koriščenje EU sredstev naslednje finančne perspektive.- Davčna razbremenitev nagrad za uspešnost za zaposlene- Dvig povprečnine občinam: za proračunsko leto 2020: 623,96 EUR; za proračunsko leto 2021: 628,20 EUR.- Uvajanja dualnega sistema v srednjem strokovnem in višjem šolstvu; krepitev vajeniškega modela izobraževanja.- Zagotovitev proaktivnega javnega objavljanja podatkov o zaposljivosti diplomantov po programih in fakultetah po zgledu nekaterih članic EU.- Uvajanje osnovnih podjetniških vsebin in podjetniške etike, vključno z osnovami finančne pismenosti in praktičnim spoznavanjem dela podjetnikov v lokalni skupnosti.- Dogradnja sistema financiranja znanstveno raziskovalne dejavnosti.Ukrepi za boljšo pretočnost znanj med javnimi raziskovalnimi zavodi in gospodarstvom.- Prenova razširjenega programa s poudarkom na spodbujanju gibanja otrok na osnovnošolskih in srednješolskih ravni.- Vzpostavitev centralne kadrovske baze vseh zaposlenih v javni upravi z opisom del in nalog- Vzpostavitev centralne baze vseh delovno-materialnih sredstev in nepremičnin, ki so v državni lasti.- Reorganizacija in racionalizacija organov, zavodov, služb v smeri krepitve operativnih služb na terenu – oblikovanje lokalnih ONE STOP SHOP- Prenova plačnega sistema- Pospešena digitalizacija javne uprave in celotne države.- Uveljavitev javnega odločanja v sodnih senatih, z možnostjo pisanja ločenih mnenj po vzoru US.- Vzpostavitev instančnega sistema, po katerem bodo višja sodišča dejansko odločala o primerih, ne pa jih vračala v ponovno sojenje na nižjo stopnjo.- Ustanovitev specializiranih sodišč za pregon najtežjih oblik gospodarske kriminalitete in primere velikega oškodovanja javnih sredstev.- Preučitev in po potrebi na novo določitev objektivnih kriterijev za prednostno obravnavo zadev, kjer dolgotrajnost postopkov prispeva k insolventnosti podjetij in izgubi delovnih mest, kjer gre za postopke velikega oškodovanja javnih sredstev in kjer so v postopkih nosilci javnih funkcij.- Prenova insolvenčne zakonodaje.- Učinkovito varovanje državne meje.- Postopno uvajanje naborniškega sistema in šestmesečnega vojaškega roka.- Konsolidacija profesionalnega sestava slovenske vojske.- Razvijanje zmogljivosti kibernetske obrambe.- Krepitev ukrepov za zaščito kritične infrastrukture.- Krepitev ugleda Slovenije v Evropi in svetu- Povečanje kredibilnosti države v EU in NATO- Zagotavljanje ciljnega in vsebinsko usmerjenega ter usklajenega delovanja MZZ znotraj multilateralnih institucij (OZN, OVSE, OECD, Svet Evrope)- Krepitev dialoga s sosednjimi državami.- Pospešitev priprav na predsedovanje Svetu EU.- Zagotovitev sredstev, ustrezne infrastrukture in podpore za nadaljevanje repatriacije Slovencev iz Venezuele in drugih kriznih žarišč.- Zagotovitev sredstev za krepitev sodelovanja s slovenskimi znanstveniki, raziskovalci, kulturniki in podjetniki, ki živijo v tujini.  - Poenostavitev postopkov pridobitve državljanstva osebam slovenskega porekla, ki si to želijo. Vir: demokracija.si
Teme
Evropska ljudska stranka sds sls nsi lojze peterle Viktor Orbančlanstvo v ELS

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

SDS in SLS sta proti izključitvi Fidesza iz EPP, Tonin NSi bi mu zamrznil članstvo