SI
2. Fanfest, slovenski festival fantazijske književnosti
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Ponedeljek, 24. september 2018 ob 13:50

Odpri galerijo

Celjsko literarno društvo je v soboto in nedeljo, 22. in 23. septembra priredilo drugi Fanfest, slovenski festival fantazijske književnosti. Ob domačih literatih so bili tudi gostje iz tujine.

Glavni gost festivala je bil ugledni, mednarodno priznani pisatelj in literarni teoretik, prof. dr. Zoran Živković iz Beograda. Poleg njega je bil iz Srbije še pisatelj, urednik in prevajalec, Tihomir Jovanović Tika. Letos smo se odločili, da bodo kot gostje prisotni predvsem slovenski avtorji, saj gre za slovenski festival. Sodelovali so Maja Mlakar, Tanja Mencin, Aljoša Toplak in Andrej Ivanuša. V nedeljo se je pridružila še prevajalka Alenka Jovanovski, ki je nadomeščala obolelo Tatjano Jamnik (KUD Polica Dubova). Zaradi bolezni sta bila odsotna starosti slovenske ZF, Miha Remec in dr. Edo Rodošek. V soboto zjutraj je viroza v posteljo priklenila, poleg že omenjene Tatjane Jamnik , še Aleksandro Jelušič, soavtorico Ptujske trilogije, nadaljevanja Remčevega Mitrejinega kodra. Svojo poezijo iz Supernove je bral priznani slovenski pesnik, pisatelj, kantavtor Matej Kranjc.


Bojan Ekselenski, slovenski pisatelj iz Celja, in Tihomir Jovanović-Tika, srbski pisatelj iz Beograda, v celjski Antiki predstavljata revijo Supernova in zbirko zgodb Regia Fantastica 3. (foto Andy)

Festival se je začel delovno, v Knjigarni in antikvariatu Antika, kjer je, po kratkem uvodu, gost Tihomir Jovanović Tika predstavil regionalni literarni projekt Regia Fantastica in zadnjo knjigo v zbirki, Regia Fantastica 3 z objavo slovenskih avtorjev. V nadaljevanju sta bili prestavljeni zadnji dve številki Supernove, edine slovenske tiskane revije za fantazijsko književnost in nagrade supernova za dosežke na področju slovenskega ustvarjanja resne fantazijske književnosti. Nagrade so bile letos prvič podeljene na festivalu Meteorita na Jesenicah. Gre za skupni projekt KUD Police Dubove, Celjskega literarnega društva in festivala Meteorita. Na kratko so bile predstavljene tudi nove slovenske knjižne izdaje in sodelovanje med Aleksandro Jelušič in Miho Remcem pri nastajanju Ptujske trilogije. Slovenskih knjig je sorazmerno malo, a so vse kakovostnejše in takšen festival je priložnost za njihovo promocijo.

Pomemben del festivala je tudi mednarodni literarni natečaj. V novi Supernovi je tema številke Fantastična antična Celeia. Prišle so zgodbe iz treh držav, vse na svoj način na fantazijski način obravnavajo slavno antično zgodovino našega mesta.

Veliko je bilo tudi govora o regionalnem sodelovanju in večji kulturni izmenjavi na področju fantazijske književnosti, kjer je Celjsko literarno društvo postalo vodilno v slovenskem prostoru.

Osrednji festivalski dogodek se je odvijal v polni Celjski kulturnici, v soboto, 22. 9. ob 19h. Govornik je bil velik ljubitelj fantazijske literature, knjig in branja, predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan. V svojem govoru je govoril o knjigah in svojem donosu do fantazijske književnosti.

Pozdravili smo tudi g. Vlada Koželja iz MO Celje. Poudarili smo odlično skrb Celje za celjsko ljubiteljsko kulturo, saj brez njene odlične podpore ne bi v Celju imeli edinega takšnega vseslovenskega literarnega festivala, vpetega tudi v regionalno povezovanje sorodnih festivalov.

V nadaljevanju je sledil program uglednega tujega gosta, prof. dr. Zorana Živkovića, ki je predstavil zanimivo knjigo First Contact and Time Travel: Selected Essays and Short Stories (Prvi stik in potovanje skozi čas: Izbrani eseji in kratke zgodbe). Knjiga je pomembna zato, ker je prva knjiga založnika Springer, ki vsebuje tudi kratke zgodbe za ilustracijo esejev in s tem daje prozi pomembno težo pri esejističnem pisanju. Prebral je kratko zgodbo Astronom. V nadaljevanju je ekskluzivno za Fanfest prebral svoj prispevek za novembrsko številko ugledne literarne revije World Literature Today z naslovom What to read now - Rereading Demons and The Brothers Karamazov (Kaj naj beremo sedaj - preberite Dostojevskega: Besi in Bratje Karamazovi).

Večer smo zaključili z družabnim srečanjem.

Nedeljsko festivalsko dogajanje v Celjski kulturnici je bilo delovno, posvečeno izključno literarnemu stvarjanju.

Ob 10h smo izvedli delavnico Kako začeti (fantazijsko) zgodbo? Prof. Živković je na osnovi začetkov kar lepega števila prispelih zgodb poudaril pomen ekonomičnega pisanja, to je pisanja s čim manj nepotrebnih besed. Poudaril je pomen prenosa vizualne slike literarnega dogajanja v besede na kar najbolj učinkovit način. Priporočil nam je načine samoizobraževanja z branjem nekaterih znamenitih avtorjev, kot sta Dostojevski in Čehov. Na delavnici je sodelovalo okoli 20 članic in članov društva.

Zadnja festivalska tema je bila posvečena prevajanju. Alenka Jovanovski, prevajalka iz KUD Police Dubove, je skupaj s prof. Živkovićem osvetlila pomembne vidike prevajalskega procesa in nam dala čisto praktične napotke, kako začeti s pripravo prevoda svoje literature v tuj jezik.


Alenka Jovanovski, prevajalka iz KUD Police Dubove - Slovenija, prof. dr. Zoran Živković, ugledni, mednarodno priznani pisatelj ter literarni teoretik iz Beograda in Bojan Ekselenski, avtor avtentičnega slovenskega fantazijskega epa Vitezi & Čarovniki iz Celja.

Sledilo je še fotografiranje in zaključek festivala z mislijo, da se drugo leto znova snidemo in program nadaljujemo na točki, kjer smo letos zaključili.

Celjsko literarno društvo je postalo pomemben promotor zapostavljene fantazijske literature, ki ima veliko bralcev in jim s festivalom predstavljamo domače ustvarjanje. Dokaz pomena Celjskega literarnega društva se kaže v tem, da imamo vse več članstva izven Celja. Celje je s tem festivalom postalo slovenska prestolnica fantazijske literature. Za promocijo Celja skrbijo tudi festivalski literarni natečaji, saj so vezani na Celje. Letošnji natečaj za naslednji festival je Ulrik II Celjski je preživel. Natečaj je znova mednarodni z mednarodno žirijo.

Pripravil: Bojan Ekselenski

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 25. Nov 2020 at 17:48

110 ogledov

Bizarno-zanimivo: Predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov postavil skulpturo iz zlata njemu najljubši pasmi pso
Postavljen je tudi LED zaslon z video posnetkom prikazuje psa v različnih priložnostih. Za enkrat  ni jasno, ali znano koliko pravzaprav stane izdelava skulpture. To je javno priznanje za tamkajšnjo avtohtono pasmo. Gurbanguly Berdimuhamedov je svečano odkril  skulpturo pasme  Alabay  v prestolnici Turkmenije Ashgabatu, ki je zelo velika  in je visoka 6 metrov. Alabay je domači turkmenski tip srednjeazijskega pastirskega  psa  in je vključen v  nacionalno dediščino njihove države. To ni prvič da se tamkajšnji predsednik ukvarja z njemu ljubo pasmo domačega psa. Prejšnje leto  je pasmi Alabay posvetil in izdal knjigo. Kljub velikosti kipa je velik del prebivalcev Turkmenistana  še vedno zelo revnih.  Država kot takšna  je ocenjena za najmanj svobodna kar se tiče tiska in svobode govora. To oceno skoraj vsako leto poda organizacija «Reporterji brez meja«, celo slabša od Severne Koreje  po vprašanju  medijske svobode. Kip je postavljen v stanovanjski  soseski,  ki je zgrajena  in namenjena  predvsem državnim uslužbencem in ministrom,  poročajo iz agencije Eurasianet. Pravijo da s  zlatim kipom pasme Albay  dosežejo  to da pri ljudeh izzovejo pozitivna čustva do pasme in vzbudijo ponos naroda v Turkmenistanu.  V času odkritja kipa so turkmenskemu dečku podarili  psa pasme Alabay,  ki je bila vpisana v  seznam nacionalne dediščine skupaj z domačimi ročno narejenimi preprogami in  zelo stare tradicionalne pasme  Akhaltekinskih  rasnih  konjev. Navezanost predsednika na konje  in na »čaščenje« samega sebe se potrjuje tudi s tem  ko je  bil leta 2015  postavljen kip konja z jezdecem,  kjer  je  jezdec sam Gurbanguly Berdimuhamedov. Turkmenski »ljudski« predsednik od časa do časa podari to pasmo psov vodjem  prijateljskih držav. Med njimi  je  že  pokojni predsednik Uzbekistana Isliyam Karimov, ruski predsednik  Vladimir Putin in Katarski emir. Turkmenistan  ni od danes ali od včeraj okrašen z zlatimi kipi. Eden takšnih je bil kip nekdanjega diktatorja Saparmurata  Niyazova, ki  je želel da ga  kličejo  Turkmenbaši(Oče Turkmenov, asocijacija Na socialistične samodržce). Leta 2010 bi naj kip odstranili.  Kmalu po tem je bil spet postavljen na izrecen ukaz Beridmuhamedova, poročajo agencije.  Sistem je uradno odšel,  samodržci in kult osebnosti je ostal. Na žalosti ni edini v tem delu sveta. Pripravil: Vane T Costa Foto:  Reuters in zaslon-TV

Wed, 25. Nov 2020 at 17:23

110 ogledov

Jelen je lovcu »ukradel« puško
Češka policija je prosila za pomoč pri razrešitvi nenavadnega primera, potem ko je jelen lovcu "ukradel puško" in pobegnil. Incident se je zgodil po tem, ko je pes prestrašil jelena, ki je nato stekel proti enemu od lovcev, mu strgal rokav in mu z rogovi odnesel puško, je sporočila policija. "Puška, ki jo je lovec položil čez levo roko, na srečo brez streliva, je jelenu zdrsnila na rogove" - je navedla policija. Policija je dejala, da je kasneje še en lovec opazil jelena, ki je na razdalji približno kilometra še vedno "nosil puško", poroča The Blend.  

Wed, 25. Nov 2020 at 17:19

109 ogledov

Bogataš je na poroko prišel s šestimi nosečnicami, pravi, da vse nosijo njegove otroke
Bogataš, znan kot "Lepi Mike" iz Nigerije, je na Instagramu pogosto objavljal podrobnosti svojega življenja, ki so milo rečeno nenavadne. Tokrat je morda presegel samega sebe. Bil je namreč eden od gostov na poroki v Nigeriji, na kateri se pojavil s šestimi nosečnicami, in izjavil je, da vse nosijo njegove otroke. To novico je delil na Instagramu, kjer ima približno 250.000 sledilcev. "To ni trik, samo super živimo" - je zapisal ob fotografiji.  

Wed, 25. Nov 2020 at 17:11

98 ogledov

Medicinska sestra in zdravnik sta imela spolne odnose v Covid bolnišnici
Romunska javnost je bila v šoku, ko je izvedela, da sta se med odmorom za kosilo zdravnik in medicinska sestra, zaposlena  v bolnišnici ljubila. Kot navajajo, sta se medicinska sestra in zdravnik ljubila na oddelku za intenzivno terapijo, ki je v sistemu Covid, v oktobru "se je vse skupaj začelo", vse pa je bilo ugotovljeno, ko je bolnišnico nekdo anonimno obvestil, piše Aleph news. Po poročanju romunskih medijev sta bili tam med odmori, pa tudi med delovnim časom, poleg oddelka z najtežje bolnimi pa sta imeli svoje "ljubezensko gnezdo". Dimitri Vienescu, direktor bolnišnice, je dejal, da je zahteval preiskavo, ki bo trajala do 27. novembra.

Wed, 25. Nov 2020 at 14:50

133 ogledov

Vsako leto v zdravstvu za preplačila odteče več kot 400 milijonov €. Poziv vladi in opoziciji, da se ta praksa preneha!
Danes se je na družbenih omrežjih pričelo zbiranje podpisov v podporu pozivu, ki od vlade, opozicije, medijev, tožilstva in policije zahteva, da se ustavijo vsakoletna več sto milijonska oškodovanja davkoplačevalcev pri nabavah v zdravstvu.Po podatkih dr. Blaža Mrevljeta, ki je s sodelavci uspel ustaviti predrage nabave žilnih opornic, iz zdaj že splošno znane istoimenske afere, ta znesek na letni ravni znaša cca. 400 milijonov €. Politika ima to moč, da to nemudoma ustavi.In naša dolžnost je, da od njih to zahtevamo. Zato Vas vabimo, da se tej zahtevi pridružite s podpisom tukaj.

Wed, 25. Nov 2020 at 14:47

108 ogledov

blog Ivan Simič - Premirje
Koliko so vredna človeška življenja in koliko je vreden boj za oblast? To sta dve vprašanji, ki mi zadnje mesece ne dasta miru. Ali so se nekateri res spustili tako nizko, da svetovno epidemijo izkoriščajo za boj za oblast, za podtikanja, nagajanja, sklicevanja parlamentarnih komisij, postavljanja poslanskih vprašanj, miniranja dogovorov, pregovarjanja nasprotnikov, predlaganje novega vodje, preračunavanja, koliko kaj stane in še bi lahko našteval? Ali so res padle vse moralne vrednote? Še v najhujših vojnah so veljala neka moralna pravila. Tako so v stari Grčiji v času olimpijskih iger ustavili vojne, naši opozicijski politiki pa so v času svetovne epidemije še bolj aktivni kot prej. Celo grozijo z zamenjavo vlade, ki so jo sami ustvarili. Namesto da bi v teh časih vse politične stranke stopile skupaj, pokazale svojo zrelost in ljudstvu dali do znanja, da so tukaj le zaradi njih, raje med ljudstvo sejejo strah in spodbujajo sovraštvo. Veliko bolje bi bilo počakati, da epidemija mine, da pridemo v varno območje, potem pa, dragi politiki, pojdite v novo vojno za stolčke in plače. Mi, podjetniki, pa bomo pridne ovčke, ki bomo polnili vaše vreče.   Vem, da je lepše vladati, kot biti v opoziciji, toda današnja opozicija je opozicija, ker je sama tako hotela. Imeli so oblast, imeli so vse in so odstopili. Upam, da danes že vedo, zakaj? Čeprav trdijo, da so enotni, mi njihova dejanja sporočajo nasprotno. O njihovi neenotnosti mi govori že dejstvo, da v svojih vrstah imajo dva nekdanja predsednika slovenske vlade, za novega predsednika vlade pa predlagajo tretjo osebo. Profesorja! Prosim vas lepo! To je le dokaz, da se opozicijske stranke ne morejo, ne znajo ali ne upajo dogovoriti, naj vladanje prevzame eden od prejšnjih predsednikov vlade. Nezaupanje v svoje kadre lahko pomeni le, da so jih sami ocenili za neprimerne. Kaj pa, če bo ta novi obraz šel svojo pot ali pa bo ravno tako vrgel puško v koruzo? To je že storil, če se prav spomnim marca 2006.   Še hujša pa mi je njihova oziroma njegova neodločnost, ko že na samem začetku izjavi, da če je treba, da je lahko le začasen, potem pa naj vodenje prevzame nekdo drug. Imam občutek, da oni vlado razumejo kot avtobusno postajo, prideš in greš. Dragi moji, vlada je veliko več. Toda kaj vas bom učil, saj ste vi politiki. Vse to bi še razumel, če bi se dogajalo v mirnem, normalnem času, ne pa v času svetovne epidemije. V času, ko mnogi zbolevajo, ko ležijo v bolnišnicah in trepetajo za svoja življenja, ko nekateri od njih tudi umirajo, opozicija pa želi prevzeti oblast, ki jo je sama izpustila. Ni bilo prevrata. Zato vam predlagam, da počakajte, da epidemija mine in se potem spustite v odprti boj za oblast. Danes pa delite optimizem.   Verjetno ste presenečeni, da sem se spustil v politično razpravo, toda žal so me razmere  prisilile v to. Potrebujemo razum, premirje, skupni boj zoper epidemijo in nič drugega. Veste, dokler ne ležite v bolnišnici, priključeni na respirator, je vse skupaj videti kot izmišljena zgodba, ko pa gledaš v strop bolnišnice in te stiska v pljučih, imaš le eno željo – preživeti. Zato vsaj v tem času bodimo prijatelji.     Mag. Ivan Simič vir: https://simic-partnerji.si/davcni-blog.html?fbclid=IwAR139mrBWqM_Tc83hP16ZQiYjeGgi5bMgUurSAPHq7B9Na811mxRZHkIYLg

Zadnji komentarji

grizzly :

12.11.2020 07:35

naivka
Viktor hajsinger :

31.10.2020 11:19

Žalostno!

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

2. Fanfest, slovenski festival fantazijske književnosti