SI
Dr. Vinko Gorenak: SMRDEČA GREZNICA REŽIMSKIH NOVINARJEV
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Petek, 31. avgust 2018 ob 21:57

Odpri galerijo

Pred nekaj dnevi sem na tej spletni strani opozoril na primer pristranskega poročanja v oddaji “V Fokusu” na POP TV. Prikazali so namreč primer štirih prosilcev za mednarodno zaščito, ki v Sloveniji delajo, torej tudi plačujejo davke, delodajalci pa jih hvalijo, da so pridni. Vsebine poročanja novinarke Suzane Lovec nisem kritiziral z vidika točnosti navajanja podatkov, saj so ti točni. Toda to kar sem problematiziral je dejstvo, da je to ena in sicer pozitivna plat medalje. Če bi dejansko stanje ocenjevali po tem prispevku, bi poznali seveda le eno plat medalje to je pozitivno, izgledalo bi kot da je vse v najlepšem redu. V prispevku je seveda manjkala druga plat medalje, to pa je poročanje o kaznivih dejanjih prosilcev za mednarodno zaščito, pa seveda primeri, ko delati sploh nočejo, pa če tudi za plačilo, ki ga mnogi naši ljudje ne prejemajo. Slednje pa velja za večino. Na svojem twitter profilu sem kh pojasnilu pozval tako POP TV kot novinarko Suzano Lovec. Odgovor poznate – odziva ni bilo.

Toda zadnja številka Demokracije je prinesla simbolno naslovnico, na kateri več črnih moških rok sega po dojkah bele ženske. Da tudi to je realnost ne le v Evropi ampak tudi pri nas. Toda to naslovnico je napadlo Kulturno ministrstvo, nekulturnega ministra Toneta Peršaka, napadlo jo je Društvo novinarjev Slovenije v podobi njihove tajkunom prodane duše Matije Stepišnika, svoje pa je dodala še zloglasna  lepotica iz RTV Eugenija Carl. Svoje “strokovno mnenje” pa je podal še klinični psiholog Aleksander Zadel, ki očitno vidi le na levo oko in sliši na levo uho. Družno so seveda pljuvali po glavnem uredniku Demokracije Jožetu Biščaku, za videz objektivnosti prispevka pa so objavili celo nekaj njegovih besed. Njihovo pluvanje si lahko ogledate TUKAJ.  V svoj novinarski zmazek, ki ni vreden niti te besede, pa so hoteli potegniti še kar predsednika države Boruta Pahorja, ki pa jim ni nasedel. Za njih pa je bilo poročanje POP TV seveda povsem v redu.

Če povsem objektivno pogledamo oba prispevka je povsem jasno, da imata oba svojo sporočilno vrednost. Lahko kdo reče, da nekateri prosilci za azil ne delajo pridno? Seveda ne. Toda hkrati ali lahko kdo reče da migranti po Evropi pa tudi pri nas ne izvajajo nasilja nad ženskami, tudi posilstev? Seveda ne. Toda zakaj potem prvo poročanje sprejemati, drugo poročanje pa pljuvati. Odgovor je na dlani.

PRIPIS: Na moj zapis se je odzval Matija Stepišnik in sicer takole:

Matija Stepišnik‏ @MatijaStepisnik 20m20 minutes ago Replying to @drVinkoGorenak @JozeBiscak@RTV_Slovenija

Vinko, na vaš nivo se ne bom spuščal, le popravek dejstev, s katerimi imate težave kot ponavadi: nisem predsednik DNS. Pozdrav v Šmarje.
 Odgovoril pa sem mu takole:

Upam, da boste nekoč prišel na moj nivo doktorja znanosti. Lahko me izberete za mentorja doktorata. Priporočam naslov: “Kako uravnotežiti slovensko novinarstvo in ga narediti neodvisnega in raziskovalnega”. Dobra in družbeno koristna tema.

http://www.vinkogorenak.net

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 28. Sep 2020 at 20:54

62 ogledov

Brigitte Bardo praznuje 86. rojstni dan, štirikrat se je poročila, sina ni želela, in ko je povedala resnico o sebi, je osupn
Brigitte Bardot, igralka nestvarne lepote in talenta, spolni simbol petdesetih in šestdesetih let, danes praznuje 86. rojstni dan. Filmski svet je sredi prejšnjega stoletja ponorel. Ta lepotica, ki je z leti postala pravi seksualni simbol, je dosegla popularnost, ki je do takrat še ni uspelo doseči nobeni ženski, vendar je imelo takšno življenje tudi svoje temne plati. Brigitte se je poskušala ubiti štirikrat, se prav tolikokrat poročila, imela več kot 100 ljubimcev, vključno z ženskami, in izpeljala težko in neželeno nosečnost, katera jo je  popolnoma spremenila. Brigitte se je rodila v bogati pariški družini 28. septembra 1934 in že od malih nog živela v izobilju. Njena mama jo je kot otroka vpisala na balet, nato pa še na manekenstvo. Maja 1949 se je pojavila na naslovnici revije El. Štiri leta kasneje je ta lepota postala vzor mlajši generaciji. Pri 16 letih je spoznala Rogerja Vadima, pomočnika režiserja, ki je razmišljal, ali bi lahko Brigitte nastopila v njegovem novem filmu. Čeprav vloge ni dobila, se je par noro zaljubil in se kljub nasprotovanju staršev videl na skrivaj. Takrat se je poskušala prvič ubiti, ker se ni mogla poročiti z Rogerjem, dokler ni dopolnila 18 let. Vadim jo je popeljal v svet odraslih in svet filma. Vadim, ki je delal kot fotograf in novinar, je takrat vedel, kako uporabljati medije v korist svoje žene. Zato je Brigitte krasila številne naslovnice revij, nenehno se je pojavljala na televiziji in v svetu mode. Hitro je postala "najbolj fotografirana ženska na svetu", ne da bi kdaj nastopila v enem samem filmu. Po petih letih se je ločila od Vadima.  

Mon, 28. Sep 2020 at 20:33

38 ogledov

Virtualnemu vrhu G20 novembra predseduje Savdska Arabija
Vrh G20 bo 21. in 22. novembra, je v ponedeljek sporočila Savdska Arabija. Savdska Arabija, največja svetovna izvoznica nafte in vodilna ameriška zaveznica, je prevzela predsedovanje G20 v času ostrih svetovnih kritik človekovih pravic po atentatu na novinarja Cemala Kashogija leta 2018 in vojni v Jemnu. Rijad je poskušal opozoriti na reforme, ki jih je začel dejanski vladar, prestolonaslednik Mohammed bin Salman, da bi odprl kraljestvo in diverzificiral njegovo gospodarstvo. Kralj Salman, ki je bil operiran julija, bo novembra vodil virtualni vrh, piše v izjavi savdske službe za odnose z javnostmi z vrha G20, poroča Reuters. Savdski voditelji so kraljevo predsedovanje G20 pozdravili kot dokaz njihove vodilne vloge v svetovnem gospodarstvu, a večina srečanj je bila zaradi novega koronavirusa na spletu. Vrh se bo osredotočil na "zaščito življenj in obnovo gospodarske rasti, ublažitev napak, odkritih med pandemijo, in postavitev temeljev za boljšo prihodnost," je zapisano v izjavi.

Mon, 28. Sep 2020 at 20:27

83 ogledov

Ponovna uvedba policijske ure in zapiranje kavarn v posameznih delih Črne gore
Glede na izredno razširjen lokalni prenos korona virusa, veliko število primerov v bolnišnicah ter izjemen pritisk na zdravstveni sistem je Inštitut za javno zdravje (IPH) Črne gore predlagal dodatne ukrepe za preprečevanje širjenja novega korona virusa. Sprejeti ukrepi začnejo  veljati  danes. Sprejeti ukrepi bodo zagotovili, da bodo v prvi polovici oktobra zavrli  intenzivno širjenje epidemije ter ohranili zdravje in življenje prebivalstva, navaja IPH in državljane poziva, naj ukrepe dosledno spoštujejo. Od danes do 12. oktobra bo zaradi naraščanja števila primerov korona virusa v Nikšiču, Beranah(Nekdanji Ivangrad) in Andrijevici prepovedano zapuščati domove od 22. do 5. ure zjutraj, delovanje gostinskih obratov in obiski na domu pa bodo prepovedani. Od danes je  prav tako v Rožajah(delu Sandžaka ki sega v Črno goro) prepovedano delo gostinskih obratov in obiski na domu. Od danes naprej in  z namenom, da bi se ustrezno odzvali in odzvali na trend obarvanja novega korona virusa (SARS-CoV-2), je  črnogorski Inštitut za varovanje zdravja predlagal uvedbo metodologije, ki bo samodejno in glede na 14-dnevno stopnjo incidence v občini (število novih primerov, zabeleženih med prejšnjih 14 dni glede na število prebivalcev občine)  podlaga za določitev nadaljnjih ukrepov in izvajanje omejevalnih ukrepov. Vse te proti epidemične ukrepe je treba izvajati najmanj 14 dni od  začetnega datuma izvajanja  ukrepa. Kot ilustracija samo danes je bili registriranih 128 primerov  COVID  19 pozitivnih, navaja Podgoriška Pobjeda,  na podlagi sporočila iz Črnogorskega IJZ. Število preminulih od začetka epidemije je 163 , samo od junija do sedaj pa  154. Trenutno aktivnih  primerov  v Črni Gori  je 3558. Od začetka leta je bilo registriranih pozitivnih primerov na COVID 19  vse skupaj 10.441 oseb z to infektivno obolenje oziroma okužb. Za tako malo  število prebivalcev in glede na  rast števila okuženih več kot zaskrbljujoče, mar ne?   Vane T. Costa Foto: Twitter        

Mon, 28. Sep 2020 at 18:28

97 ogledov

Armenski veleposlanik: Turčija je v Nagorni Karabah poslala 4.000 vojakov
Armenski veleposlanik v Rusiji je danes dejal, da je Turčija med spopadom z regijo Gorski Karabah v Azerbajdžan poslala približno 4.000 borcev iz severne Sirije. Veleposlanik Vardan Toganyan je dejal, da ti borci sodelujejo v spopadih v Nagorno-Karabahu, azerbajdžanski regiji, ki ji vladajo etnični Armenci, poroča agencija RIA. Armenske in azerbajdžanske sile so danes že drugi dan zapored nadaljevale spopade, obe strani pa se obtožujeta uporabe težkega topništva. Turčija je tesna zaveznica Azerbajdžana. Toganyan je izrazil prepričanje, da bi morala skupina OVSE iz Minska, ki ji predsedujejo Francija, Rusija in ZDA, hitro reagirati zaradi razmer v Gorskem Karabahu.

Mon, 28. Sep 2020 at 18:15

49 ogledov

Najstarejša restavracija na svetu, prizadeta zaradi pandemije koronavirusa
Restavracija Sobrino de Botin, odprta leta 1725, v španski prestolnici Madridu, je po Guinnessovi knjigi rekordov najstarejša restavracija na svetu. Kljub 295-letni tradiciji v Madridu restavracija skuša preživeti socialno-ekonomske težave, ki jih povzroča epidemija nove vrste. V Španiji, državi z največjim številom primerov COVID-19 v Evropi, je glavno mesto Madrid še vedno v središču epidemije, medtem ko turizem miruje. Zaprtih je bilo več kot 40.000 restavracij, barov in kavarn. Čeprav je imela restavracija Botin sloves in zmogljivosti v primerjavi z drugimi restavracijami, je zaradi epidemije tudi utrpela velike izgube. "Ta restavracija ni bila zaprta niti med špansko državljansko vojno" - je povedal Antonio Gonzalez, član tretje generacije španske družine, ki restavracijo vodi od leta 1930. Kot je dejal, je bila restavracija zaradi izrednih razmer zaprta od 14. marca do 21. junija. Gonzalez je dejal, da so še vedno vsako jutro prižgali 300 let staro peč. "Za to sta obstajala dva razloga. Prva je ta, da s temi starimi pečmi, če niso dlje časa prižgane, nastanejo resne težave. Morali smo jo ogreti, da je ohranila njen vonj. Drugič, za nas je romantično, če v peči pečemo vsak dan" - je dejal za Anatolijo. "Smo restavracija, ki običajno sprejme približno 600 gostov na dan. Toda to je zdaj zmanjšano na 60. Na to imamo 63 do 75 zaposlenih, ki delajo v naši restavraciji doma. Dela samo 12 ljudi. Naša mesečna izguba znaša 50-60 tisoč evrov. Tako lahko zdržimo še leto ali dve" - je pojasnil Gonzalez. Opozoril je, da je večina gostov iz drugih delov Španije ali iz tujine, turisti pa v to špansko mesto ne prihajajo zaradi pandemije. Gonzalez verjame, da se bo problem COVID-19 končal s pojavom cepiva, po drugi strani pa bodo vsi kot družba "potrebovali terapijo". "Pravzaprav je največja težava sprememba navad, strah za zdravje in seveda gospodarske težave. Ker so dohodki vsake družine zelo resno upadli. V naši restavraciji izvajamo vse vrste zdravstvenih ukrepov, ki jih predpisuje zakon. Poleg tega se povsod uporabljajo kamere za merjenje temperature in higienski geli. Prte vsak dan peremo pri več kot 60 stopinjah. A strahov pred epidemijo ni enostavno odstraniti" - je pojasnil Gonzalez. Spomnil je, da so leta 1987 v Guinnessovo knjigo rekordov vstopili kot "najstarejša restavracija na svetu", na pobudo lokalnega gosta, brez lastnih zahtev. "Pred nami je ta naslov nosila pariška restavracija. Smo restavracija, ki ustreza zgodovini Madrida" - je dejal Gonzalez. Redni gost je bil Ernest Hemingway. Restavracijo je omenil tudi v svojem delu "In sonce vzhaja", v katerem je zapisal: Kosili smo v "Botinu". Je ena najboljših restavracij na svetu. Restavracija Botin je gostila številna znana imena od Ave Gardner do Woodyja Allena.

Mon, 28. Sep 2020 at 18:00

78 ogledov

Gwyneth Poltrow je bila posneta gola
Hollywoodska igralka Gwyneth Paltrow se je na svoj 48. rojstni dan slikala brez oblačil. Nekaj ​​takega je prijetno presenetilo mnoge, ne pa tudi njene hčerke najstnice. Slavljenka je vse strateške dele skrbno skrila, tako da je načrtovala svojo pozo. Z rokami si je pokrila prsni koš in rahlo prekrižala noge. Potem ko je ta gola fotografija končala na njenem Instagram profilu, kjer ji sledi več kot sedem milijonov ljudi, so sledili številni odzivi. Veliko je tistih, ki so pohvalili drzno potezo in videz hollywoodske zvezde, bil pa je tudi en uporabnik, ki ga je to zelo motilo. Gre za 16-letno Apple Martin, hčerko slavne igralke in njenega prvega moža Chrisa Martina. Nekaj ​​sekund po objavi fotografije je Apple pustila komentar "MAMA", ki je zaznamoval njen šok in nejevernost nad celotno situacijo. Najstnica svoje zadrege ni skrivala. Za svoj odziv je prejela številne pohvale in nekateri so jo podprli, češ da takšna vsebina na družbenih omrežjih sploh ni primerna. Drugi so umirali od smeha in ta reakcija slavne hčerke jih je zelo razveselila.

Zadnji komentarji

uroš :

23.09.2020 11:19

Lahko bi ljudi ozavestili tudi o dejstvu, da je je edini virus, ki trenutno razsaja VIRUS LAŽI. Kaj boste omejevali, prodane beštije ?! Ne morete omejevati nečesa kar ne obstaja ! Obstaja pa vaša več kot očitna manipulacija zmedenega ljudstva, ki ni informirano (namenoma) o resnični zgodbi o koronavirusu. ki drugega ni kot oblastniška laž. Vsi vi, ki širite to ostudno laž, pa ste seveda plačani s strani finančnih elit in vsa ta laž ne bo končana, dokler vas folk ne bo sopregledal v kritični masi in obračunal z vami prevaranti, ki ste z vašo lažjo prebivalstvo pognali v gospoodarski in človeški propad ! Ko objavljate vaše izmišljene statistike o okužbah in širjenju koronavirusa, pa ste namenoma pozabili povedati, DA TEST KORONAVIRUSA NE OBSTAJA, KAR JE AVTOR TR PCR REVERZNE TRANSKRIPCIJE VERIŽNEGA TESTA ENCIMA POLIMERAZE POVEDAL SAM ! TOREJ LEGITIMNO STROKOVNO VPRAŠANJE: KAJ PRAVZAPRAV VI TESTIRATE IN PODATKE O ČEM PRAVZAPRAV OBJAVLJATE !? Koronavirus ne obstaja, kakor tudi ne obstaja noben drugi prenosljivi virus, ker ga še nihče ni prečistil in izoliral ! Tega dejstva tudi ne poveste! Ne poveste tudi dejstva, da znanstenega dokaza o obstoju prenosljivih visrusov ni ! Osnova za znanstveni dokaz o obstoju visurov je Rivers kriterij v šestih točkah (ki vsebujejo tudi Kochove postulate). O zadostitvi Riversovemu kriteriju lahko t.i. znanstveniki, mikrobiologi etc. lahko le sanjajo, nihče od njih pa se jim ni niti približal. https://youtu.be/BIAUQaRjGng?t=1834 Niste obvestili javnosti, da je v času lažnega koronavirusa število samomorov in alkoholizma ter družinskega nasilja kot posledico lažne pandemije za desetkratnik preraslo število izmišljenih koronavirus okužb. Vas to dejstvo ne briga in ne zganjate nobenega alarma, ustvarjate pa lažni preplah na osnovi laži in bi nas radi nalezli "dobrih navad". Z ENO SAMO BESEDO - ODVRATNI STE ! In nikar se ne sprenevedajte ! Vse se vrača vse se plača !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Dr. Vinko Gorenak: SMRDEČA GREZNICA REŽIMSKIH NOVINARJEV