SI
Suzana Lara Krause: SLS ima odličen program
ČASOPIS V FOKUSU
Novice

Torek, 29. maj 2018 ob 10:08

Odpri galerijo

Pogovarjali smo se s Suzano Laro Krause, članico ožjega vodstva SLS, ki se za naklonjenost volivcev na predčasnih parlamentarnih volitvah poteguje na Ptuju. 

Slab teden je do volitev, kakšni so občutki po prehojenih treh tednih predvolilne kampanje? 

V Slovenski ljudski stranki smo se na predvolilno kampanjo dobro pripravili, še preden se je začela. Izpeljali smo izobraževanja za kandidate, na katera smo vabili tudi župane in svetnike. S pomočjo strokovnjakov smo jih okrepili z novim znanjem, tako retoričnim kot terenskim. Praznovali smo 30-letnico predhodnice Slovenske ljudske stranke, Slovenske kmečke zveze, ki smo jo obeležili tako kot se spodobi z 21. taborom v Podpeči pri Brezovici, kjer se je zbralo okoli 3000 članov in podpornikov stranke. Vzdušje na tem velikem srečanju je bilo tako pozitivno, da nam je dalo nov zagon za tek naprej. Ker to kampanja je. Tek. Teči smo začeli v tistem trenutku, ko smo izpadli iz parlamenta. Po skoraj štirih letih gibanja smo prešli v šprint. Zato v uspeh Slovenske ljudske stranke ne dvomi.

SLS je pred štirimi leti ostala pred parlamentarnimi vrati, bo tokrat drugače?

Da je SLS ostala pred vrati parlamenta je škodilo bolj Sloveniji, kot SLS. Če pogledam nazaj se mi zdi, da smo to potrebovali. Da smo vmes nekako izgubili stik z ljudmi. Da smo izgubili stik z bazo, morda smo bili preveč prepričani sami vase. Ko se ladja potaplja, prve gredo podgane. Tako smo se tudi mi notranje prečistili, čeprav mi ta izraz ni preveč všeč, ne vem, katerega drugega bi uporabila. Ostali smo tisti, ki želimo delati. Za stranko in za Slovenijo. Tisti, ki jim je mar samo za titule, v izven parlamentarni stranki namreč nimajo česa dobiti. Precej smo se tudi pomladili – in sedaj smo ekipa z mlado močjo in tudi z modrostjo starejših ter z izkušnjami. Zato, kot že zgoraj povedano, ne dvomim v uspeh Slovenske ljudske stranke, ki je prva in prava izbira.

Čeprav čas "novih"obrazov, na katere "padajo" volivci, še ni mimo, imam vseeno občutek, da državljani in državljanke prisluhnejo vsebini programov, ki jih ponujajo politične stranke. S čim ste v SLS skušali prepričati volivce?

Pred kratkim sem na Facebooku zasledila grafiko, na kateri so na škatlici cigaret Gregor Virant, Miro Cerar in Marjan Šarec. Zraven je pisalo: »Popušili« ste prvič, »popušili« ste drugič ali boste res še tretjič? Tako nekako vsaj nekateri še razmišljajo. Novi obrazi niso problem, problem je to, da za seboj nimajo kadra. Nimajo primernih ljudi, ko pridejo na položaj potem nameščajo ministre z najkrajšimi staži. Nov obraz, za katerim stoji neka etablirana stranka, je dobrodošel. To je namreč edini način, da se presekajo dileme, ki so stare toliko, kot je stara Slovenija. Da se nehamo ukvarjati z domobranci in partizani in se raje zazremo naprej ter delamo za danes in za jutri. Ker to Slovenija potrebuje in to si Slovenci zaslužimo.

Slovenska ljudska stranka ima odličen program po mnenju mnogih strokovnjakov. S tem programom s tremi glavnimi poudarki, ki temeljijo na tem, da znamo gospodarno, sobivamo varno in delujemo lokalno.

Že marca ste pričeli s kampanjo Odpravimo 1000 neumnosti. Menda je bil odziv s terena zelo dober, dobili ste kopico pripomb, predlogov, mnenj, uporabnih tudi za vsebino volilnega programa?

Res je, veliko predlogov smo dobili s terena. Večina je samo potrdila to, o čemer smo že prej govorili, da imamo v Sloveniji preveč zakonov in podzakonskih aktov, da smo birokracijo zakomplicirali do skrajnosti in da so ljudje dobili občutek, da je mnogo izmed teh dokumentov napisanih samo zato, da uradniki upravičujejo svoj obstoj. Zakonodaja bi morala delovati kot križanka – na koncu bi moral priti do gesla. Slovenska zakonodaja je pa žal napisana tako, da en akt povozi drugega, da so ljudje zmedeni in da se ne znajdejo več; na drugi strani pa omogoča tistim, ki si lahko privoščijo dobre odvetnike, da vedno najdejo luknjo in se izmažejo. Prav tako smo birokracijo mojstrsko pripeljali do te ravni, ko bi se naj podjetniki, kmetje in obrtniki s papirji ukvarjali več kot s samim delom na zemlji oziroma proizvodnjo ali prodajo. Ugotovili smo tudi, da je stanje revščine v Sloveniji veliko bolj alarmantno, kot to povedo statistični podatki.

 

Na srečanjih z volivci verjetno večkrat slišite, zakaj voliti vas, ko pa so vse stranke iste. Katere so vsebinske prednosti SLS, ki negirajo to posplošeno mnenje?

Ljudem ni za zameriti, da so razočarani nad politiko in nad strankami. Glede na to, da se je stanje v Sloveniji v zadnjih osmih letih precej poslabšalo na mnogih področjih, mi je tudi jasno, zakaj volilna udeležba pada. Vendarle se trudim vsakemu razložiti, da nismo vsi isti. Da je Slovenska ljudska stranka edini branik podeželja in kmetijstva. Da se zavedamo, da Slovenija ni samo Ljubljana. Da si bomo prizadevali za enakomeren razvoj Slovenije s poudarkom na podeželju, kjer živi več kot polovica prebivalstva. Tudi nas ni sram povedati, da mora v Sloveniji biti Slovenec na prvem mestu. Hitro sicer v tem nekateri prepoznajo sovražen govor, ki to ni. Slovenija bo lahko ohranila svojo suverenost samo tako, da bo dvignila raven narodne zavesti in da bo sposobna zaščititi svoje meje. Povsod drugje je to normalno, samo pri nas očitno ni. S Slovensko ljudsko stranko se bo to spremenilo. Tudi se zavedamo, da je poleg marsikatere druge nujno izpeljati tudi reformo šolstva. Da potrebujemo šolo, ki otrok ne bo izčrpavala z gomilo domačih nalog (ki jih v prvih treh razredih OŠ otroci niti ne morejo narediti sami, ampak z njimi sedijo starši), temveč jih bo pripravila na življenje. Na drugi strani pa tudi učitelji nimajo lahkega dela, kajti ministrstvo za šolstvo jim za nakup novih učbenikov ne odobri sredstev, založbe izdajajo nove delovne zvezke. Tako pride do nekompatibilnosti med delovnimi zvezki in učbeniki, učitelji pa v tej zmedi  in domnevni avtonomnosti ne zmorejo izbrati tistega, kar je boljše za učence. S tem pride do razlik med posameznimi šolami. Hkrati se s tem strošek šolanja za starše dviga v nebo, čeprav se radi pohvalimo, da je osnovno šolstvo brezplačno.

Na tem področju moramo narediti red in vrniti šoli možnost, da vzpodbuja kreativnost in samostojnost ter samozavedanje otrok, da se bodo po koncu osnovne šole sposobni odločiti za nadaljnjo izobraževalno pot, ki pa mora biti taka, da bodo po koncu šolanja zaposljivi. Nujno je treba uskladiti srednješolske in visokošolske programe s potrebami delovne sile na trgu. Zato bomo vzpodbujali sodelovanje z roko v roki šolskega sistema in gospodarstva.

Lokalne teme so verjetno v predvolilnem času v ospredju srečevanj s potencialnimi volivci. Ni morda prišel čas, da dokončamo proces regionalizacije države, da se iz centralizirane Slovenije, kjer se v Ljubljani odloča praktično o vsem, zlasti pa o evropskem denarju, ustanovijo pokrajine, ki bi prevzele del državnih pristojnosti?

Program Slovenske ljudske stranke v veliki meri temelji prav na tem. Na drugi stopnji samouprave, ki bi jo morali izpeljati že pred časom. Ni še prepozno. Vlada v odhajanju je bila neuspešna na področju pridobivanja sredstev iz EU za razvoj podeželja. Nobenega konkretnega razpisa, s katerim bi pomagali podeželskim občinam v zadnjih štirih letih, ni bilo. To se s Slovensko ljudsko stranko v koaliciji ne more zgoditi. Moram pa poudariti, da je program zastavljen tako, da prinaša denar bližje ljudem – prek pokrajin – hkrati pa za to ni predvidenega novega birokratskega aparata in novih služb v javni upravi.

 

Razmere v slovenskem zdravstvu se ne izboljšujejo. Področje sociale, pokojninska problematika...vse to so nevralgične točke slovenske realnosti. Kako  bi se lotili  v SLS  za izboljšanje razmer?

Slovensko zdravstvo je v tem trenutku samo precej bolno. V slovenskem zdravstvu ni premalo denarja saj 8,6 % BDP namenimo za zdravstvo, kar je več kot v večini precej bogatejših in bolj razvitih držav. Problem je pri odtekanju denarja. To je nekako tako, kot da v vrečo, ki ima na dnu luknjo, sipamo moko. Vsakič, ko vrečo premaknemo, je znova prazna. Zato smo v Slovenski ljudski stranki mnenja, da je potreben dober menedžment v zdravstvu, ki ga naj vodijo strokovnjaki in ne lobiji. Tako bo s tem denarjem možno odpraviti čakalne vrste pa tudi zdravnike in medicinske sestre bomo lahko spodobno plačali. Prav tako menimo, da je že čas, da bi v Sloveniji imeli več zavarovalnic, ki bi ponujale obvezno zdravstveno zavarovanje in to brez drobnega tiska.

Seveda je nujna tudi pokojninska reforma. Osnovo za izračun pokojnine je treba dvigniti na 80 % osnove plače, šele tako se bodo pokojnine za polno delovno dobo dvignile vsaj blizu praga revščine. Danes imamo 300.000 upokojencev pod pragom revščine in to je nedopustno. Vrniti moramo tudi ukradene državne ali po domače povedano kmečke pokojnine.

Demografska slika Slovenije je slaba, na enega upokojenca pripada 1,4 % delavno aktivnih. To se ne bo spremenilo čez noč, zato podpiramo uvedbo demografskega sklada. Lahko pa naredimo veliko, da ne bo prav dolgo tako in to prav z usklajevanjem šolskega sistema z gospodarstvom, da bodo mladi prej zaposljivi. Z znižanjem davkom na pred krizno raven, da bodo ljudje lahko več trošili in s tem dali nov zagon proizvodnji. S pospeševanjem razvoja malih in srednjih podjetij in kmetij, ki bodo prinesla nova delovna mesta. S pripravljenostjo na novo tehnologijo, v kateri bomo lahko zaposlovali ljudi, ki bodo ustvarjali večjo dodano vrednost na zaposlenega.

Slovenija do 3. junija in Slovenija po 3. juniju 2018?

Slovenija do 3. junija je krasna dežela, v kateri imamo tako morje kot gore, podzemne jame in krasne ravnine in hribovja. In takšna bo tudi po 3. juniju. V vsakem primeru bo sonce znova vzšlo in zašlo. Z gotovostjo lahko trdim, da bodo ulice in ceste manj okrašene s plakati, da na radijskih in televizijskih programih ne bo več političnih oglasov. Vse drugo je pa odvisno od volivcev. Tak tretji junij, ki bi si ga jaz želela, je visoka udeležba na volitvah, ki bi prinesla Sloveniji vlado za spremembe, vlado usmerjeno v prihodnost. Desnosredinsko vlado, ki je brez Slovenske ljudske stranke ne more biti. Glas za Slovensko ljudsko stranko je glas za prihodnost, oplemeniteno s tradicijo. Glas za Slovenijo, ki ji bomo s ponosom rekli moja dežela.

Boris Cipot

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 8. Jul 2020 at 20:33

0 ogledov

Predsednik vlade Janez Janša: Imamo odgovornost in dolžnost, da uresničimo sanje ustanovnih očetov Evropske unije
Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v danes sodeloval na online konferenci z naslovom "Europe uncensored". Na omenjeni konferenci so poleg predsednika slovenske vlade sodelovali še Viktor Orban, predsednik madžarske vlade, Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, in François-Xavier Bellamy, poslanec Evropskega parlamenta, filozof. Evropski voditelji so na konferenci spregovorili o tem, kako oblikovati prihodnost Evrope ob vseh ključnih izzivih, s katerimi se soočamo. Premier Janez Janša je uvodoma poudaril, da je takšna razprava dobra in pomembna in pozdravil namen, s katerim je bila konferenca organizirana. Ko je spregovorili o ključnih izzivih, s katerimi se Evropska unija sooča, je najprej izpostavil Brexit. Po njegovih besedah je Brexit “strateška katastrofa”. To je pojasnil s tem, da je pogoj za obstoj Evropske unije ravnotežje moči, pri čemer pa je Brexit vzpostavil pomembno spremembo v tem ravnotežju. “Dobra prihodnost Evropske unije je odvisna od odgovorov na vprašanja ali, kdaj in kakšno bo novo ravnotežje moči,” je ob tem poudaril premier. Nadaljeval je s tem, da bi lahko čas, ko smo se Evropski uniji priključevali v Sloveniji, lahko poimenovali kot zlata doba EU. “Po 15, 16 letih vidimo realnost, vidimo veliko dobrih stvari, veliko napredka in izzivov, ki pomembno spreminjajo Evropo, v katero smo vstopili pred 16 leti,” je dejal predsednik vlade in dodal, da smo v tem času bili soočeni s propadlim poskusom sprejema evropske ustave, kar so evropski voditelji skušali popraviti z Lizbonsko pogodbo, kjer pa so ponovno nastopile težave. “A vse to so bili administrativni izzivi,” je dejal Janša in nadaljeval, da sta nato prišli finančna in ekonomska kriza, ki sta pokazali, da imamo znotraj EU nekaj nedokončanih projektov, med njimi tudi evropsko monetarno unijo, zaradi česar še danes čutimo posledice. “Sledila je migrantska kriza. Dokler se je z migrantsko krizo soočala Španija, se nam je to zdel nek oddaljen problem, v letu 2015 pa smo spoznali realnost ter da gre za nekaj velikega. Napačen pristop evropskih institucij in držav članic je po mojem mnenju prispeval k dokončni odločitvi Britancev, ki so glasovali za Brexit,” je dejal premier Janša in dodal, da “seveda so bile tu pomembne še druge stvari, a menim, da je ta situacija dodala nekaj dodatnih odstotkov glasov tistih, ki so glasovali za izstop.” “Ni pomembno, ali govorimo o nedokončanem prvem valu ali začetku drugega vala epidemije koronavirusa, v prihodnjih tednih bomo soočeni z nekaterimi podobnimi ukrepi, kot smo jih države članice sprejemale v začetku marca, aprila,” je nadaljeval premier Janez Janša in izpostavil, da ko se je epidemija pričela, “smo se soočili z množično neodzivnostjo globalnih institucij, ki smo jih ustvarili za to, da preprečijo takšne krizne situacije in ki so bile vzpostavljene za to, da nas opozorijo na takšne krize.” Med temi institucijami je premier naštel Svetovno zdravstveno organizacijo, Organizacijo Združenih narodov, Evropsko unijo. “Bili smo popolnoma nepripravljeni na to, kar je sledilo, Evropa je bila z izrednimi razmerami, zaseganjem zaščitne opreme, policijsko uro, v tem času videti kot iz srednjega veka,” je dejal premier in dodal, da se sedaj soočamo s trenutkom resnice. “Trenutno še nismo v obdobju po COVID-19 krizi, temveč smo nekje vmes, in sicer smo v času, ko skušamo popraviti ekonomske posledice te epidemije,” je dejal premier in dodal, da bo predlagani sklad za okrevanje s strani Evropske komisije dober odgovor na vprašanja, ki jih je v zvezi z ekonomsko situacijo treba nasloviti. “Bolj pomembno je, da virus premagamo. Dokler nimamo delujočega zdravila ali cepiva proti Covid-19, lahko delno normalizacijo zaživimo, samo, če bomo imeli dostopno aplikacijo za sledenje okužbe,” je v zvezi s koronavirusno krizo še dejal predsednik vlade Janez Janša. Po njegovih besedah je to tudi edina alternativa, da se lahko nadaljuje turistična dejavnost, “da ne zapremo držav”. “Tu potrebujemo Evropo, tako da imamo eno aplikacijo za celotno Evropo, kajti sposobni moramo biti zaznati okužbo,” je dejal slovenski predsednik vlade. “Še vedno ne vemo, kakšne bodo posledice epidemije, a približno vemo, kako naj se s tem spopademo, da bomo učinkoviti,” je ob tem še dodal. “Sedaj ni čas, da bi na veliko razpravljali o prihodnosti Evrope, da bi predlagali spremembe pogodb, da bi imeli velike sanje o novih evropskih institucijah, kajti to povzroča delitve, mi pa potrebujemo stabilnost,” je nadaljeval predsednik slovenske vlade in dodal, da potrebujemo realistične pragmatične rešitve. “Povečati moramo schengensko območje, na Romunijo, Hrvaško, Bolgarijo, česar ni težko narediti, a potrebujemo politične odločitve,” je poudaril predsednik vlade in izpostavil še širjenje Evropske unije na države Zahodnega Balkana. “To je strateški odgovor na izziv Brexita in izpolnitev naših sanj od začetka, ko smo govorili o tem, da naj bo Evropa celovita in svobodna,” je poudaril predsednik vlade. Največja grožnja na polju ideologije pa je za Evropsko unijo in Evropo kot tako po besedah predsednika vlade kulturni marksizem. “Spremljamo, kaj se dogaja, in moram reči, da gre za isto formulo kot je napisana v komunističnem manifestu izpred 200 let. Tam piše, da je za ustvarjanje novega sveta treba razgraditi narod, družino, zasebno lastnino, zasebno šolstvo in religijo. In to se sedaj dogaja, preko množičnih medijev, univerz, kulturne industrije, multinacionalnih institucij, nekaterih političnih strank. Delno je bilo že omenjeno, da manj glasov kot nekdo dobi na volitvah, bolj pridiga o demokraciji, o vrednotah, o tem, kako ustvariti novi svet. Torej dogaja se nekaj, kar je spretno skrito, a vsak, ki pozna zgodovino in politične koncepte, lahko vidi smer, v katero se vse skupaj razvija,” je še poudaril predsednik vlade Janez Janša in opozoril, da se trenutno odvija bitka za naš način življenja, za zahodno civilizacijo. “V tej bitki je veliko več na kocki, kot zgolj Evropska unija ali evropske institucije,” je poudaril premier Janez Janša. “Poleg epidemije koronavirusa pa se nam lahko kadarkoli zgodijo tudi neznane grožnje. Na primer, kibernetski napadi. In ko govorimo o prihodnosti EU, moramo biti bolj pripravljeni tudi na tovrstne grožnje. Slovenija začenja trio predsedovanja Svetu EU skupaj z Nemčijo in Portugalsko in našim partnerjem v triu smo predlagali prioritete, ki sta jih obe partnerici sprejeli. Menimo, da je treba narediti evropski načrt, kako se na evropski ravni boriti proti novi epidemiji in kako proti množičnim kibernetskim napadom, kar bo lahko tudi kmalu postala nova realnost,” je povedal premier Janša. Po njegovih besedah pa je glavni strateški izziv za EU v tem trenutku demografija. “Delamo lahko vse in še več, a če ni ljudi, ki delijo skupne vrednote, je vse izgubljeno,” je poudaril Janez Janša in dodal, da je družina osnovna celica družbe in da mora le – ta biti zaščitena in varovana, prav zaradi česar so strateškega pomena družinam prijazne politike starajoče se družbe. “Migracijska politika, ki jo nekateri navajajo kot popolno rešitev za demografske izzive, je lahko komplementarna z demografskimi izzivi le, če je ustrezno vodena in če so socialni, kulturni, ekonomski stroški migracij v vse to vračunani. Če niso, vidimo posledice, ki so v nekaterih državah tudi ireverzibilne,” je še izpostavil Janez Janša. Zaključna misel predsednika vlade je bila, da je bila Evropska unija vzpostavljena kot unija vrednot. “Od vzpostavitve Evropske unije dalje več ljudi uživa mir, visoke standarde življenja, velika večina Evropejcev je bila rojena v bogastvu,” je naštel Janša in nadaljeval, da lahko Evropska unija vse različne izzive zmore, “če se bomo vrnili k našim vrednotam. To je jasno. Premisliti moramo našo identiteto in boriti se moramo zanjo. Boriti se moramo za ljudi, za Evropejce, za našo dediščino, za naše narode, za našo svobodo, za naš način življenja, kajti to bo naša prihodnost,” je dejal premier Janša in končal z mislijo, da imamo tako odgovornost kot tudi dolžnost, da uresničimo sanje ustanovnih očetov Evropske unije.

Wed, 8. Jul 2020 at 19:56

0 ogledov

Zakaj Milan Kučan ne bi smel postati častni občan Murske Sobote?!
Pišem kot občan mestne občine Murska Sobota, ki ga rdeča oblast, na čelu z vidnim funkcionarjem SD in županom Aleksandrom Jevškom, tako kot ne druge Sobočane, ni vprašala, s čim si je Milan Kučan, nekadnji šef slovenske komunistične partije in nekdanji predsednik predsedstva in predsednik Slovenije, zaslužil da postane častni občan mojega mesta. Mestni svetniki, sicer tisti, ki imajo v žepu izkaznice SD, Levice in romski svetnik, so predlog župana Aleksandra Jevška podprli, proti je bilo le nekaj glasov žal šibke opozicije, nekateri mehkejši so se raje vzdržali.  Menda je predlog za Kučanovo imenovanje pripravil župan Aleksander Jevšek, v kar močno dvomim, četudi sodi v sam vrh stranke SD. Po moje je predlog napisal dolgoletna desna roka Milana Kučana, tako rekoč "dopredsednik" Marjan Šiftar, ki pozna celotno Kučanovo partijsko genezo. In obrazložitev, zakaj Kučanu naziv častnega občana, se bere kot predlog za najvišje partijsko priznanje v času komunistične države. Le nekaj ocvirkov za ponazoritev: Skoraj 30 let po demokratičnih spremembah, osamosvojitvi, v letu 2020 predlagatelj med drugim kot pozitivno dejstvo omenja, da je bil Kučan “mladokomunist!” V letu 2020!  A je lahko komunistična preteklost vrednota, za katero bi se v letu 2020 podeljevale plakete ali postavljalo spomenike. Srečanje z aktivnimi člani partije je mnogim Sobočanom ostalo v spomin predvsem po zlu in trpljenju, ki je temu sledilo. Katere naj bi bile torej zasluge Milana Kučana, ki bi opravičevale naziv?  Murski Soboti, ki bi ji lahko Milan Kučan kot nekdanji vodja komunistične partije dejansko pomagal, a je raje dopustil, da so tovarne, kot so Mura, Pomurka itd. propadale ena za drugo. Konfekcijski gigant Mura: Milan Kučan ji je "pomagal" tako, da je vselej, ko je prišel na obisk, pustil vrata prtljažnika odprta za vsak primer, da so lahko spravili obleke zanj in za Štefko. Tudi hrvaški predsednik Stipe Mesič se je v Muri oblačil praktično zastonj, Društvo slovensko hrvaškega prijateljsta gospoda Dimca je plačevalo po 70 evrov za vsak gvant. In ko je šla Mura rakom žvižgat, je Milan Kučan za 10 evrov kupil belo majico z napisom "rešimo Muro." Zato lahko mirno Kučanovemu vplivu pripišemo odgovornoost, da je v mestu in pokrajini ohranjal značaj kolhozne organiziranosti, katerega osnovni cilj ni bila modernizacija gospodarstva, ampak v manj razvitem gospodarskem okolju ohranjanje zadostnega števila od države odvisnih tovarn in nizko produktivnih delovnih mest. Te so služile predvsem lastni promociji in političnemu delovanju. Župan Jevšek v obrazložitvi priznanja tudi zapiše velike zasluge Milana Kučana ob lanskem praznovanju 100 letnice priključitve Prekmurja matici Sloveniji. Vodenje priravljalnega odbora je župan Aleksander Jevšek izsilil pri ostalih pomurskih županih, Kučan je prevzel tudi skoraj 200 tisoč evrov težko malho za kritje stroškov praznovanja. Tudi njegovi hčerki je iz tega na tla padlo nekaj drobtin. Sicer pa mu je uspelo odstraniti katoliško cerkev, soboško škofijo in škofa dr. Petra Štumpfa pri aktivnejšem sooblikovanju vsebine praznovanja, čeprav je zavedna prekmurska duhovščine predstavljaja praktično vse ključne akterje tistega časa. Še več, tik pred 100 letnico so škofu Štumpfu v duhu velikih pokov sprožili veliko afero, s katero so želeli diskreditirati škofa in cerkev. Z granitno gmoto, delo akademskega kiparja Mersada Berberja, je Kučan zamudil duh časa. Na granitni kocki imenovani spomenik, tako brezimensko domujejo silhuete glav in čakajo na čas, ko jim ne bo potrebno zreti, v osrednji simbol komunizma na Trgu zmage tovariša Lenina.  Še nekaj ocvirko iz razlage za priznanje, ki naj je spisal rdeči soboški župan dr. Aleksander Jevšek, v kar dvomim in se nagibam k temu, da je avtor Marjan Šiftar. Pa poglejmo razlago za priznanje v letu 2020:  "Že v gimnazijskih letih v Murski Soboti je bil vsestransko aktiven in tak je bil tudi med studijem, v mladinski in studentski organizaciji. Prevzemal je vse pomembnejse in odgovorne dolznosti v slovenskem in tudi jugoslovanskem politicnem zivljenju. Med drugim je bil predsednik ZMS, clan sekretariata CK ZKS, sekretar RK SZDL, predsednik Skupscine SRS, clan Predsedstva CK ZKJ. Kljucna prelomnica v karieri Milana Kucana je bila funkcija predsednika Predsedstva CK ZKS. Ta je pomenila zmago "mladokomunistov oz "prenoviteljev" naravnanih k demokratizaciji druzbe, spostovanju clovekovih pravic in lovljenju koraka z razvitim zahodnim svetom pod skupnim imenom "Evropa zdaj" in aktivnim soustvarjanjem "slovenske pomladi", ki je ob prizadevanjih za preureditev dotedanje jugoslovanske federacije, krepitvi demokratizacije in civilne družbe ustvarila osnove za prehod v večstrankarski sistem in tranzicijo ter za volitve aprila 1990, na katerih je bil Milan Kucan izvoljen za predsednika Predsedstva Republike Slovenije in po osamosvojitvi, dvakrat se za Predsednika RS." Se kaj takega zapiše kot vsebina predloga za naziv častnega meščana, razen če sta župan Jevšek ali pa Marjan Šiftar ocenila, da gre pri Murski Soboti za komunistično enklavo!? Tudi kakšna laž pade v tekstu, ko zapišejo, da se je po izvolitvi za predsednika Predsedstva Kučan  tudi aktivno zavzel za spravo. Kaj pa proslava ob razglasitvi dneva državnosti? A ni tam ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar ostal brez možnosti, da nagovori zbrane, ali se ni nekaj podobnega ponovilo na prvi spravni maši. Ali ni Milan Kučan jasno in glasno govoril, da samostojna Slovenija ni njegova intimna opcija, ali ni z vednostjo Milana Kučana kot predsednika predsedstva JLA pred 30. leti razorožila slovensko TO, ko je oblast prevzela prva Demosova vlada. Ali ni zaradi tega proti Milanu Kučanu vložena kazenska ovadba zaradi veleizdajstva. A niso vse afere, povezane z demokratičnimi procesi v Sloveniji, povezane z Milanom Kučanom, njegovim omrežjem in Udbo, politično policijo, ki je bila odgovorna Zvezi komunistov.  Pobuda, da se Milan Kucan razglasi za častnega občana Mestne obcine Murska Sobota je vec kot utemeljena, pa zapiše Jevšak! "Z njo bo Mestna obcina Murska Sobota izrekla priznanje in zahvalo svojemu nekdanjemu obcanu in se vedno tesno povezanemu prijatelju, drzavniku in politiku za vse velike zasluge za slovenski narod, drzavo, njen razvoj in blagostanje njenih drzavljanov ter za vse, kar je v mnogoterih pogledih prispeval k razvoju Murske Sobote in Mestne obcine Murska Sobota ter Prekmurja, njihove prepoznavne in spostovane identitete." Katere zasluge in za katweri mnogoteri razvoj je pri Murski Soboti zaslužen Milan Kučan!? Kučanove besede, pred 29. leti, da "so nocoj dovoljene sanje, jutri pa je nov dan," vse bolj meso postajajo, tudi v obliki častnega občanstva Murske Sobote, ki ga bo prejel ta petek. Ta madež si mesto, moje mesto ne zasluži! Boris Cipot  

Wed, 8. Jul 2020 at 18:59

0 ogledov

Hrvaška za turiste vse manj varna država
Iz Hrvaške prihajajo vse bolj alarmantni podatki o žariščih novega koronavirusa, ki so zajele turistične destinacije na jadranski obali. Po včerajšnjih uradnih podatkih NIJZ, ki so jih sporočili danes popoldne, so varne le še tri hrvaške obalne županije. Strokovna skupina NIJZ, pod vodstvom Bojane Beović je predlagala, da se Hrvaška uvrsti na rdeči seznam.  Najbolj naj bi se razmere poslabšale v Dubrovniško-neretvanski županiji, kjer imajo trenutno 19,8 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Meja, ki jo je za varne države postavil NIJZ, je deset. Precej nad kriterijem, ki velja za varne države, je tudi Šibeniško-kninska županija (14), a je večina okuženih (devet) v Kninu, po trije so s področja Vodic in iz Šibenika, po eden pa iz Tisnega in Dniša. Pod nadzorom imajo 118 oseb, od tega je 98 takih, ki so bili v stiku s potrjeno okuženimi. Slaba epidemiološka slika Hrvaške! V preteklih 24 urah so ob 866 opravljenih testih zabeležili 52 novih primerov virusa SARS-CoV-2. Število trenutno bolnih (aktivnih primerov) je na Hrvaškem 930, 89 ljudi je v bolnišnici, od tega 5 na respiratorju, novih umrlih ne beležijo. Mejo varnega okolja je presegla tudi sosednja Primorsko-goranska županija, ki obsega Reko z Opatijo, Crikvenico, Krkom, Cresom, Lošinjem in Rabom , trenutno ima kazalnik 10,9. Skupaj imajo 31 aktivnih okužb, od sedmih novih so tri povezane z maturantsko zabavo. Zadarska županija (južni del Paga, Dugi otok, Ugljan, Pašman, Biograd na moru in Pakoštane), ki ima trenutno kazalnik 9,5, pa tudi Ličko-senjska, ki obsega Senj, Karlobag ter severni del Paga (Novalja in Zrće) in je bila dolgo brez okužbe, trenutno ima kazalnik 8,9, kar je na meji varnega. Najbolje med hrvaškimi obalnimi županijami se drži Istra, ki ima le 3,8 aktivnega primera na sto tisoč prebivalcev. V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah zabeležili 244 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, so sporočile pristojne oblasti. Umrla je še ena oseba, okužena z virusom. Od 244 novih okužb so jih 123 potrdili v Federaciji BiH, 121 pa v Republiki srbski. Največ primerov so potrdili v Sarajevu, in sicer 45. Sledi Bijeljina s 25 primeri, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Wed, 8. Jul 2020 at 18:40

0 ogledov

Tistim, ki so jim bile vročene karantenske odločbe jih množično kršijo
V torek so zdravstveni inšpektorji izvedli 446 nadzorov; 372 oseb je bilo na naslovu, ki je zapisan na karantenski odločbi, v šestih primerih oseba nadzora ni bila na lokaciji, v petih primerih dostop do zasebnega zemljišča ni bil možen kljub pomoči policije. Najbolj skrb vzbujajoče je, da se je v 18 primerih izkazalo, da je navedeni naslov napačen. To je resen problem, je poudaril Kacin. V 18 primerih oseba ni odprla vrat, čeprav je bila prisotna policija. Vlada je bila s tem danes seznanjena, zato se je tudi odločila za nekatere dodatne ukrepe. V 28 primerih osebe ni bilo mogoče najti, ker je šlo za večstanovanjski objekt, številka stanovanja pa ni bila znana. Domneva se, da je šlo za podnajemnike, zato je bilo dogovorjeno, da se izdajatelji odločb (MZ) opozorijo, da naj dobijo natančne podatke. Zaradi tega je pomembno tudi, da dobijo telefonsko številko.Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je dejal, da bodo poskušali že na mejnem prehodu dobiti še dodatne podatke, ki bodo omogočali, da bo do inšpekcijskega nadzora prihajalo uspešno. V najslabšem primeru pa lahko ravnanje osebe, ki ji je odrejena karantena, preseže mejo tega, čemur rečemo sum kaznivega dejanja – takrat ukrepa policija.

Wed, 8. Jul 2020 at 15:05

0 ogledov

Policija v minulih 24. urah na zeleni meji s Hrvaško zajela dobro stotnijo ilegalcev
Iz policijskih uprav poročajo, da so v zadnjih 24. urah na zeleni meji s Hrvaško prijeli več kot 100 ilegalnih prebežnikov.  Na območju PU Novo Mesto 21 prijetih ilegalcev Policisti PU Novo mesto so na območju krajev Gorenji Radenci, Dalnje Njive, Srednji  Radenci (PP Črnomelj), Čatež ob Savi, Ribnica (PP  Brežice) in Slinovce (PP Krško) izsledili in prijeli 21 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki z desetimi državljani Maroka, devetimi državljani Afganistana in dvema državljanoma Pakistana še niso zaključeni. Vsi hitijo v Ljubljano, ujetih kar 62 migrantov Policisti Policijske uprave Ljubljana so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Rašice, Trnovca in Ljubljane izsledili in prijeli 62 ilegalnih migrantov (državljane Maroka, Afganistana, Palestine in  Pakistana), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni. PU Maribor, pri Ormožu prijetih 6 ilegalcev PU Maribor sporoča, da so danes zgodaj zjutraj policisti na območju PP Ormož prijeli šest državljanov Afganistana, ki so pred tem na zeleni meji nedovoljeno vstopili iz Hrvaške v Slovenijo. Postopki s tujci še potekajo. Na Obrežju skriti na podvozju tovornjaka Novomeška policijska uprava tudi sporoča, da se je na  mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila.  Na podvozju vozila so odkrili državljana Irana, ki se je poskušal izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom. Okoli 21. ure je prav tako na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila registrskih oznak Severne Makedonije. Policisti so pri pregledu tovornega dela našli pet državljanov Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Predali so jih hrvaškim policistom

Wed, 8. Jul 2020 at 14:57

0 ogledov

Luka Mesec brez maske! »Ja nimam je, haha!«
Politiki naj bi bili zgled, v teoriji, v praksi pa se pokaže, da sami brez kančka slabe vesti kršijo odloke za zajezitev epidemije COVID-19 v Sloveniji. Eklatanten primer takšnega obnašanja je koordinator Levice Luka Mesec. Ta ne samo, da se sam udeležuje vedno bolj radikalnih protivladnih protestov, temveč se soočen z dejstvom, da bi moral v zaprtem prostoru obvezno nositi masko, nasmeje in navrže, da je nima s seboj. Češ, kaj mi pa morete.  Ob odhodu iz lokala vprašam, če maske niso več obvezne v zaprtih prostorih na kar mi odgovori da “so ja” in vprašam, ja kaj za vas potem ne veljajo pravila ali kako? In mi odgovori “Ja nimam je haha”,” je interakcijo z Mescem opisala natakarica. Mescu je to, da se požvižga na vladne ukrepe za zajezitev epidemije, smešno Nad odgovorom je bila ogorčena, kajti pravila, ki veljajo za vse ostale navadne državljane, so pravila, na katere se poslanci leve provenience požvižgajo. “Brata in njegovo punco so prejšnji teden vrgli iz HM-a ker nista imela mask s sabo, ampak poslanci pa prosto po prešernu kamorkoli brez, ker za njih pravila ne obstajajo,” je zapisala natakarica in pospremila s ključnikom #republikaBanana. Njene ogorčenosti nad početjem Mesca niso razumeli v Skupini podpore Ivanu Galetu. Namesto tega so začele padati obtožbe, da je “janšistka”, na kar se je tudi sama odzvala. “Za vse nepismene, NE NISEM JANŠISTKA, poanta objave so DVOJNA MERILA VSEH POSLANCEV in Mesec je zgolj primer enega izmed vseh ki se ne držijo pravil, mi se jih pa moramo??”  

Zadnji komentarji

uroš :

25.06.2020 14:16

čistokrvno širjenje dezinformacij. 1. ZNANSTVENI DOKAZ O OBSTOJU COVID19 NE OBSTAJA ! Kako lahko testiraš nekaj kar ne obstaja ?! Je ni institucije ali "virološke" avtoritete, ki bi kadarkoli v zgodovini človeštva izolirala corona virus !!!!!! Virološka znanost je eugenska prevara promovirana s strani rockefelerjev zgolj zaradi ekonomske koristi povezane s potencialno smrtonosnimi cepivi !!!! Danes je na sceni Kill Bill z psihopatsko intencijo vakcinacije vse populacije ! Nemški strokovnjak in ekspert iz "virologije" Dr. Karl Lanka je totalno razsul teorijo virusov in potrjuje prevarantsko promocijo virusov s strani farmacevtskih korporacij - ki imajo v glavi le denar ne pa korist za človeka ! 2. testi covid-19 so 100% zmazki, ki reagirajo na RNA genski material in nimajo čisto nič opraviri z nobenim t.z. domnevnim virusom. Ker vsak človek poseduje RNA je torej teoretično lahko vsak kužen - WTF !!!??? Najbolj znani PCR ali Polymerase Chain Reaction testi ne detektirajo čisto nobenega virusa ampak reagirajo na beljakovine v krvi. 3. Oblastniška klika pospešeno in trmasto promovira zgodbo o lažnem virusu in to izkorišča za nadzor in opresijo ljudi. Servilna in izdajalska medicina podpira laž z ponarejenimi statistikami zaradi ekonomskih koristi in to v obraz svetovnih epidemioloških strokovnjakov, ki so jasno povedali, da je vse skupaj zmontirano in da je vsa ta "epidemija" imela daleč manjši obseg od povprečne gripe !!!!!! Vsa zgodba je v svetovni razsežnosti nameščena in pripravljena s strani elit že od leta 1992 v agendi 201 ! Namesto da bedni ljudje verjamejo oblastniškim lažem, bi morali dvigniti lastne neumne in debele riti polne Mc Donaldsovih hamburgerjev in Coca Cole in začeti raziskovati v kakšni matrici laži pravzaprav živijo sicer bo prepozno za vse nas !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Suzana Lara Krause: SLS ima odličen program