SI
Podjetniške zgodbe Rogaške Slatine sooblikuje in pospešuje vzpodbuja podjetnica ter direktorica inkubatorja Branka Aralica
V Fokusu
Intervju

Ponedeljek, 14. maj 2018 ob 06:38

Odpri galerijo

Pogovarjali smo se gospo Branko Aralico– direktorico Mrežnega podjetniškega  inkubatorja Vrelec v Rogaški Slatini.

 

Povod za pogovor je najava dogodka z naslovom Izzivi ženskega podjetništva, ki bo 18.5.2018 v prostorih Aninega dvora.

 

Vfokusu: Na vabilu piše: Spoštovane podjetnice, drage kolegice, ob svetovnem dnevu ženskega podjetništvaprijazno vabljene na poslovno srečanje o izzivih ženskega podjetništva.Kaj je bil povod za organizacijo tega dogodka ?

 

Branka Aralica: Menimo, da je pomembne tovrstne dogodke poudariti, jim dati pomen in opozoriti nase. Morda pa se v vsem hitenju malo ustaviti, saj nam tovrstna srečanja prinesejo novo energijo, da gremo naprej z novimi znanji in spoznanji. Povod za organizacijo dogodka je bilo dejstvo, da kljub uspehom našega inkubatorja, še vedno mnogo več podjetnikov, nosilcev dejavnosti pri nas med  moškimi.

Zato menimo, da bo v prihodnje potrebno dati večji poudarek in podporo ženskam, ki se bodo napotile na pod podjetništva in jih zanjo opogumiti, jim pri tem nuditi potrebno strokovno podporo in pomoč.

Vfokusu:  Kdo vse bo sodeloval na dogodku? 

Branka Aralica:Na dogodka bodo sodelovale uspešne podjetnice, tako iz lokalnega okolja: gospa Nataša Černelič, gospa mag. Darija Trunk Štraus in gospa dr. Marinka Vovk, podjetnice iz Slovenije, ki orjejo pomembne ledine  izven naših meja: gospa Danica Zorin Mijošek, gospa Sonja Šinigoj in gospa Irena Linasi Rogač, svoje izkušnje pa bosta z nami delili tudi uspešni podjetnici iz sosednje Hrvaškein sicer gospa Sanela Dropulić in gospa Janja Pavetić. Seveda bo udeležence pozdravil župan Rogaške Slatine, gospod mag. Branko Kidrič. Svojo prisotnost pa je potrdil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, gospod Zdravko Počivalšek.

Imamo pa pripravljeno še posebno zanimivo predstavitev Kozmetike Afrodita, kar je vedno posebno zanimivo za dame.

Ker smo dogodek organizirali v prostorih Aninega dvora, ki je sicer muzej z več zanimivimi zbirkami o Rogaški Slatini, pa bo možen ogled tudi teh.

Ob koncu  bo še posebno presenečenje, ki ga je inkubatorju pripravilo podjetje Tim Valores d.o.o., katerega direktorica bo tudi udeleženka ene od okroglih miz, a vsega ne bomo razkrili vnaprej. Gre pa za zelo dobrodelno gesto.

Vfokusu:  V programu piše Podpis listine o ženskem podjetništvu Slovenije? Kdo ga bo podpisal in kdo bo izvajal aktivnosti?

Branka Aralica: Zanimivo vprašanje. Hvala zanj! Listino bo podpisal gospod Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo in jaz.

Listina bo nekakšna zaveza, s katero želimo pripeljati do večjega  zamaha ženskega podjetništva pri nas. 

Vfokusu:Kakšno bo sporočilo dogodka? 

Branka Aralica:Sporočilo in misli srečanja bomo oblikovali ob zaključku. Vsekakor pa je namen srečanja, da podjetnice spoznamo tudi poslovne zgodbe svojih kolegic, da se družimo, ustvarjamo nove poti sodelovanja, izmenjujemo izkušnje, da spoznamo naše prednosti in jih še bolj poudarimo in se pogumno lotimo izzivov, ki nam stopijo na podjetniško pot.

Vfokusu: Kako se je razvijalo (žensko) podjetništvo v Rogaški Slatini v zadnjih petih letih? 

Branka Aralica: Podjetništvo je zadnja leta, kljub gospodarski krizi, dobilo v Rogaški Slatini nek nov zagon, saj smo v obdobju od začetka delovanja inkubatorja ustvarili 200 novih delovnih mest, naša podjetja, ki so v inkubatorju ali so pri nas bila ustvarijo letno približno 15 mio EUR celotnega prihodka, kar je za občino s približno 11 tisoč prebivalci veliko.

Nova delovna mesta so vedno nekakšna nova energija, novi podjetniški izzivi in nove rešitve, skratka pomenijo pot naprej, kar je pa razvoj in napredek.

Kot pa sem že prej omenila, imamo še veliko izzivov na področju ženskega podjetništva, saj predstavljajo ženske podjetnice, ki so lastnice podjetij ali pa nosilke dejavnosti približno 25% vseh vključenih v inkubator v celotnem obdobju, kar je približno 5% manj od slovenskega povprečja in še večja razlika nastane, če se primerjamo z državami EU. 

Vfokusu: Kako je k temu razvoju pripomogel podjetniški inkubator, ki ga vodite že skoraj 9 let- od ustanovitve dalje?

Branka Aralica:  Zagotovo je podjetniški inkubator nekakšno stičišče podjetniške dejavnosti za podjetnike in tudi tiste, ki o podjetniški poti šele razmišljajo. Mi nismo le zelo cenovno ugodni ponudnik poslovnih prostorov za najem, ampak smo mnogo več. Podjetnike povezujemo z ostalimi podjetniki, inštitucijami znanja in ostalimi inštitucijami podpornega okolja podjetništva. Izvajamo tudi podjetniško svetovanje in organiziramo izobraževalne dogodke za podjetnike, ki so v inkubatorju, kakor tudi za tiste s področja Obsotelja in Kozjanskega.Imamo vzpostavljeno mrežo podjetniških svetovalcev, specialistov na posameznih področjih. Odlično sodelujemo tudi s podjetji in interesnimi združenji in svetovalnimi podjetji v tujini, ki nudijo našim podjetnikom, ki vstopajo na tuje trge, potrebno strokovno pomoč.

Ne smemo pa pozabiti na povezovanje z ostalimi gospodarskimi subjekti tega področja, ki je prav tako na zavidljivi ravni, saj menimo, da sta  le v povezovanju moč in uspeh dosegljiva cilja..                                                         

Vfokusu:Kakšna je podpora občine in drugih deležnikov pri razvoju podjetništva v občini? 

Branka Aralica: Občina Rogaška Slatina je ustanoviteljica inkubatorja in je že s tem pokazala svojo razvojno naravnanost in podporo podjetništvu. Vsa ta leta pa nas tudi delno financira, kar nam omogoča lažje in uspešnejše delovanje in prinaša ugodno podjetniško okolje v občini. Seveda pa je zelo pomembno medsebojno uspešno povezovanje in delovanje naših podjetnikov,…

Vsi v inkubatorju se sinergijskih učinkov skupnega delovanja zelo zavedamo in smo tudi zelo družbeno odgovorni, podporniki športnih, kulturnih, humanitarnih aktivnosti, ki jih je mnogo v naši sredini. 

Vfokusu:Zaključuje se gradnja že druge stavbe- poslovnih prostorov mrežnega podjetniškega inkubatorje. Ali lahko rečete, da se je interes po prostorih in storitvah,ki jih nudite povečal? 

Branka Aralica:Res je, nov objekt dobiva zaključno obliko in veseli smo, da bomo z novo pridobitvijo lahko podjetnikom ponudili tudi nove vsebine, nadgradnjo obstoječega inkubatorja.

Obstoječi objekt je ves čas delovanja zelo dobro zaseden, trenutno 80%, kar nam vliva pogum, da bomo v novem objektu programe delovanje še nadgradili, kar bo zagotovo magnet za nov segment podjetnikov, ki si želijo drugačnih vsebin in bodo našli ustrezno ponudbo v novem objektu.       

Vfokusu: Kaj vse nudite članom(in nečlanom) inkubatorja in okolici? 

Branka Aralica: Članom inkubatorja nudimo najem pisarniških in proizvodnih prostorov po ugodni najemni ceni, organiziramo razna izobraževanja, mreženja, splošna in specifična svetovanja, organiziramo razne dogodke,…Prav tako pa podjetnike povezujemo z svetovalci in podpornim okoljem podjetništvu doma in v tujini, hkrati pa jih povezujemo tudi z drugimi podjetniki. 

Vfokusu: Povezujete se tudi z drugimi slovenskimi regijami? 

Branka Aralica:. Povezani smo z inštitucijami po vsej državi, pa tudi izven Slovenije, tako v državah EU kakor, tudi državah Zahodnega Balkana, kar nam je v veliko veselje, saj stavimo na povezovanje, ki ruši ovire v podjetništvu in spodbuja neverjetne učinke. Zavedamo se, da smo geografsko na obrobju države, a s pravo voljo, strastjo do dela, znanjem in vztrajnostjo, se vse ovire premagajo. Hkrati pa ne smemo pozabiti, da je Slovenija majhna država in je toliko bolj pomembno povezovanje. 

Vfokusu: Lani ste organizirali prvo B2Bwelnes in podjetniško srečanje slovenskih in hrvaških podjetnic? 

Branka Aralica:Seveda, bilo je zanimivo in lepo in vesela sem, da smo se lotili tega izziva skupaj s kolegicami iz Slovenije in Hrvaške.. Lani je bilo to srečanje prvič, a verjamem, da bo kmalu sledilo še kakšno, s kakšnimi novostmi. Mislim, da imamo še mnogo idej, ki jih bomo z veseljem spravile v življenje.

Vfokusu: Kakšni so plani podjetniškega inkubatorja za leto 2019 ? 

Branka Aralica: Naslednje leto bi naj začeli poslovati tudi v novem objektu, ki je še v gradnji in bo to za nas en velik, nov izziv in ponosni smo, da so uspehi obstoječega inkubatorja pripomogli k novi investiciji. Interes za nov objekt že obstaja, tako da si obetamo obilo novih mladih podjetnikov, ki bodo zopet prinesli v našo sredo nove ideje, nove izzive,…

Vfokusu: Kakšni so vaši osebni podjetniški načrti? Vedno znova znate presenečati. 

Branka Aralica: Moji osebni podjetniški načrti so vezani na družinsko okolje in dejavnosti, ki jih počnemo v družini. Sicer  sem jaz  vedno polna idej in načrtov, le da čas ni vedno moj zaveznik.

A v letošnjem letu sem si začrtala, da bom šla večkrat na krajše dopuste, saj mi je to odlična sprostitev in pobeg od dela. Hkrati pa tudi takrat v bolj sproščenem vzdušju privrejo na dan dobre ideje.  Zelo pa tudi uživam na raznih odličnih koncertih svetovnih glasbenih imen v naši prestolnici.

Vfokusu: Kako lahko podjetnice iz drugih regij sodelujejo z člani vašega inkubatorja ?

Branka Aralica: Sodelovanje s podjetnicami je sicer dobro, a menim, da imamo še obilo možnosti in priložnosti, ki jih bomo skupaj mnogo bolje in lažje uresničile. 

Vfokusu: Hvala za pogovor. Želimo vam mnogo kreativnih idej pri vodenju in soustvarjanju podjetniškega okolja regije ter mnogo pozitivne energije in optimizma.

Branka Aralica: Hvala vam za povabilo na razgovor in prijazno vabljeni v petek, 18. maja 2018 ob 10. uri v Anin dvor v prelepi Rogaški Slatini, kjer se bomo družili z mislijo na žensko podjetništvo in kako ga še izboljšati.

https://www.facebook.com/events/163560777648135/

Intervju je izvedla Mirjana Ivanuša-Bezjak

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 4. Apr 2020 at 09:53

0 ogledov

Posnetek webinarja - Kako preživeti samo-izolacijo … in svet po njej … in ostati pozitiven
Gospodarska zbornica Slovenije je 3.4.2020 organizirala brezplačni webinar z mag. Nastjo Mulej - z naslovom Kako preživeti samo-izolacijo … in svet po njej … in ostati pozitiven. Pandemija je vsakega od nas poslala v določeno obliko samoizolacijo. Na strah, ki ga povzroča skoraj popoln zastoj gospodarskih aktivnosti, so ljudje reagirali na tri načine, ki jih je poznal že pračlovek. Nekateri so šli v boj, za svoje službe, za svoje plače, za svoje stranke, za čim več znanja. Drugi so zbežali, se pokrili čez glavo in doma hibernirajo v upanju na boljše čase, tretji so okameneli s tesnobo, ki jih duši. Samo-izolacijo in svet po njej boste veliko lažje sprejeli in preživeli tisti, ki ste in boste trenirali svoje možgane. Izkoristite priložnost in se udeležite webinarja z Nastjo Mulej o tem, kako vplivati na svojo inteligentnost, na svoje razmišljanje, svojo kreativnost, osredotočenost in celovitost!   Mag. Nastja Mulej je goreča evangelistka kreativnosti kot temeljne kompetence 21. stoletja. Ekonomistka, sociologinja in komunikologinja že 20 let spodbuja ljudi, da razmišljajo. Najprej kot vodja oddelka za nove ideje pri mednarodni agenciji New moment, potem pa samostojno kot edina licencirana trenerka de Bonovih orodij razmišljanja na področju nekdanje Jugoslavije. Uči in trenira za metode: Šest klobukov – za vodenje ljudi, sestankov in projektov,Lateralno razmišljanje – za generiranje svežih idej,Enostavnost oz. Optimiranje postopkov – lateralna orodja v boju z vsakdanjo zapletenostjo,Moč zaznavanja – orodja za poslovno načrtovanje in odločanje inCoRT – program za poučevanje razmišljanja v šolah).Je tudi licencirana trenerka Michaelidesovih metod:12 dejavnikov inoviranja terI.D.E.A.S. za kreativno soočanje z izzivi.Z Gospodarsko zbornico Slovenije vsebinsko pripravlja konference in seminarje o kreativnosti in kreativnem vodenju. Za boljšo družbo pa snuje in soorganizira tudi predavanja s področja pozitivne psihologije za Cikel in Maratone po vsej državi. Pri svojem delu se drži pravila svojega profesionalnega očeta Dragana Sakana: »Ne zna dete, šta je 300 kila, pa ih digne,« in neumorno uči posameznike – otroke in odrasle, time in njihove vodje, direktorje in cele organizacije … uporabljati možgane na nameren način, da bi s tem soustvarila tolerantno in inovativno družbo blagostanja. Članek je bil izvirno objavljen na strani  https://www.gzs.si/koronavirus/Novice/ArticleId/75016/kako-preziveti-samo-izolacijo-in-svet-po-njej-in-ostati-pozitiven

Sat, 4. Apr 2020 at 09:33

0 ogledov

Koronavirus: V nekaterih občinah zagotovili zaščitne maske za svoje občane, primer Lenarta in Radencev
V Sloveniji se vzpostavlja vedno več podjetij, lokalnih skupnosti in domačih obratov, ki pomagajo pri izdelavi in produkciji nujne medicinske opreme. Proizvodnja zaščitnih mask je stekla v  Boxmarku iz Kidričevega, celjski Deloza - Preventu, ki ima obrat v prostorih nekdanje Mure, škofjeloški Filc, ta teden tudi v družbi Mi&lan iz Gornjih Petrovcev, pa tudi manjše obratovalnice. Tudi v občini Lenart sta se dve podjetji, Lambo in Babycenter, v dogovoru z občinskim vodstvom odločili za šivanje zaščitnih pralnih. Občina bo na tak način  zagotovila maske vsem svojim občankam in občanom. Občina Lenart pa bo dobila še tisoč mask iz Ljubljane. “Občina Lenart se je z dvema lenarškima podjetjema dogovorila, da bodo sešili pralne zaščitne maske za občanke in občane Občine Lenart. V občini živi 8500 prebivalcev v okrog 3 tisoč gospodinjstvih, kar predstavlja velik zalogaj za lenarško občino, saj se vsi srečujemo s pomanjkanjem zaščitnih sredstev. Pripadniki civilne zaščite so do sedaj razdelili že več kot 3 tisoč pralnih mask in mask za enkratno uporabo,” je izjavil župan Lenarta Janez Kramberger.   Janez Kramberger Lenart V drugem tednu pričakujejo še donacijo tisoč mask iz Ljubljane, zato da predvidevajo, da bodo do srede prihodnjega tedna razdelili dovolj mask. “Pri razdeljevanju nam bodo pomagali svetnice in svetniki KS Lenart in KS Voličina ter občinski svetniki, kolikor jim bo čas dopuščal. Zaščitno masko bo možno dvigniti tudi osebno v občinski avli, tako da mislim, da bomo na potrebe pokrili v zadostni meri,” je še povedal župan mag. Janez Kramberger. Preberi še: https://vfokusu.com/post/539176/video-koronavirus-zascitne-maske-sivajo-tudi- V občini Radenci še nimajo okuženih, delujejo pa, kot d bi jih imeli! Roman Leljak Radenci Po besedah župana Romana Leljaka se štab civilne zaščite sproti odziva na morebitne probleme. Da zaenkrat še nimajo primera okužbe v občini Leljak pripisujej prav ustreznim preventivnim ukrepom. To pa ne pomeni, da do okužb ne bo prišlo. Kot župan je bil med prvimi, ki je zaprl vrata osnovnih šol in vrtcev, čeprav je takratni šolski minister propadle Šarčeve vlade Jernej Pikalo grozil s sankcijami.  VIDEO: Pogovor z Romanom Leljakom Seveda je vsak dan vse več slovenskih občin, kjer so v šivanje pralnih zaščitnih mask pritegnili lokalne obrtnike konfekcijskein šiviljske stroke.

Sat, 4. Apr 2020 at 09:15

0 ogledov

(HU)KORONSKI SMEH - številka 002
HURONSKI ... eee, oprostite ... KORONSKI SMEH ŠALA ŠTEVILKA 002"Uradna" izjavasevernokorejskega diktatorja Kim Džong Una: »Moji državljani so v samoizolaciji že nekaj desetletij, pa nič. Vi ste samo tri tedne, pa že javkate kot majhni otroci.« Pripravil Andy

Sat, 4. Apr 2020 at 08:21

0 ogledov

Delo od doma - postaja nuja in priložnost
Delo od doma je primerno za številne poklice in prinaša številne pozitivne učinke tako delodajalcu kot delojemalcu, znižuje stroške, povečuje storilnost in zadovoljstvo. V času krize, kot so pandemije, vojno stanje, elementarne nesreče ali kaj drugega, usodno pomembnega, je delo od doma del rešitve za posel in življenje ljudi.  Delo od doma se prijema, prehaja tudi prostore in klasične načine dela, do sedaj obvladovane z besedo ‘šiht’. »Če zaposlenega ne vidim, se sprašujem, če sploh dela,« pravi prenekateri vodja. Sploh pa številni podjetniki, ki so še bolj pazljivi s svojim vloženim denarjem. Toda najpogosteje so taki pomisleki odveč: taki »domači delavci« večinoma delajo še več od povprečja; veliko več od ‘klasičnih’ in časovno podaljšano, storilnostno preseženo … Delo od doma ni primerno za vsak poklic ali delovno mesto, so pa številna, ki so za to primerna.   Plusi za delodajalca Delo od doma ima številne prednosti za delodajalca, in nekateri jih v odnosu do odmaknjenega sodelavca tudi s pridom izkoriščajo ter prihranke v preveliki meri ‘prevalijo’ na take sodelavce. Naštejmo in ocenimo nekaj dejstev: Delodajalec prihrani na prostoru za delavca (denimo 10€/m2 x 12m2 x 12 mes. = 1440€ letno). Delodajalec pogosto v določeni meri ali v celoti prevali stroške tehnične opreme in potrošnega materiala na oddaljenega sodelavca. Prihranek je lahko navsezadnje tudi na prigrizkih in kavi za zaposlene v pisarnah. Fluktuacija tako zaposlenih je manjša, bolniški stalež manjši, lojalnost večja.Če so tako zaposleni teritorialno dovolj razpršeni, so tudi ustvarjalci dobrega imena podjetja, neposredno ali posredno spodbujajo zanimanje drugih, da bi se priključili, in so celo informatorji o lokalnih tržnih razmerah. Praviloma so delavci od doma bolj produktivni, celo srečnejši (več časa so lahko z družino) in bolj zadovoljni, saj ne izgubljajo časa s potjo na delo.Če ustreza naravi vašega dela, lahko dobite oddaljene, celo najboljše delavce kjerkoli na svetu, glede na kompetence in cene dela. Oddaljeni delavci so manj utrujeni in manj nagnjeni k izgorelosti ter ne premišljajo venomer o dopustu. Oddaljeni zaposleni ne tratijo časa s klepetom s sodelavci, z neplodnimi sestanki, kofetkanjem in kajenjem med delom (saj veste, da nemalokrat ob tem poteka tudi ‘kovanje zarot’, mobing, opravljanje sodelavcev ali vodstva ipd…?!), zato je tudi manj konfliktov med vodstvom in tako zaposlenimi.Možnost, da tako zaposleni lahko svobodno izbira čas, ko bo delal – po lastnem ritmu in ne po priganjanju ure začetka dela in prisili ‘štempljanja’…, da ne govorimo o izogibanju stiskam, ko obtiči v jutranjih in/ali popoldanskih prometnih zastojih! – takšna možnost je skorajda neprecenljiva! (Seveda pa je discipliniran odnos do dela tu še nujnejši, saj mora biti delo tako ali drugače, prej ali slej optimalno opravljeno v okvirih pričakovanj delodajalca.) Ukrepi za uspešnost Seveda ni vse zgolj samo lepo in koristno in se ne zgodi samo od sebe. Nasprotno: potrebno je zagotoviti pogoje za tako uspešno sodelovanje. Nekaj teh je omenjenih v nadaljevanju. Po običajni selekciji in pred angažiranjem je potrebno novemu sodelavcu jasno predstaviti pričakovanja podjetja glede samega dela oziroma pričakovane storitve; osebo moramo seznaniti z načinom in postopki spremljanja in merjenja uspešnosti njenega dela, pa tudi podpore delu in morebitnemu napredovanju. Številni ljudje potrebujejo reden ali pogost stik s sodelavci (četudi na drugi lokaciji), da preverijo svoje delo in v pogovorih z drugimi odpravijo morebitne težave, se posvetujejo ali prosijo za nasvet. Oddaljen sodelavec ne sme biti osamljen, zato ga je potrebno občasno, za kak dan ali nekaj dni povabiti na domicilno lokacijo, marsikoga pa (z njegovim dovoljenjem ali na njegovo željo) tudi obiskati doma. Zasnovati je potrebno načine in takšne metode, da se tudi oddaljeni sodelavci počutijo kot del teama (morda z rednimi online sestanki, »govorilnimi urami« za reševanje morebitnih zapletov, vključitvijo v korporativno komuniciranje – če je možno, vsaj z letnimi srečanji v živo, morda teambuildingom; tudi vedno odprt »chat room« je primerna oblika za medsebojno formalno in neformalno komunikacijo). Novega delavca je potrebno dodatno usposobiti glede komuniciranja, poročanja, odločanja in samostojnega dela. Z oddaljenim delavcem je potrebno razviti osebni odnos: se pogovarjati tudi o zdravju, o otrocih in hišnih ljubljenčkih in starih starših in hobijih in ….; osebni odnos krepi medsebojno zaupanje in lojalnost! Preden pa se odločite, da boste zaposlovali sodelavce, ki bodo delali od doma, je verjetno smiselno, da najprej poizkusno uvedete možnost za tiste, ki jim glede narave dela to odgovarja, da enkrat ali dvakrat tedensko delajo od doma. »Pozitivne strani dela od doma:Ni se treba voziti na delo; to prihrani čas, ki ga lahko preživim z mojimi najbližjimi. Ko končam z delom, lahko že v desetih sekundah sedim za mizo in jem z družino.Nihče mi pri delu ne kuka čez ramo.Skrb glede oblačenja je nepotrebna; lahko delam tudi v pižami.Povsem sam se lahko odločam, kako bo videti moje delovno okolje, miza, oprema, glasba, itd.  Negativne strani:Potrebna je disciplina pri delu; počitek in distrakcija sta zelo lahko nalezljiva.Če si plačan na uro, mora biti zaupanje delodajalca zelo veliko.Domače okolje (hrup, zvoki, bežni obiski,…) je lahko moteče, če ni dovolj izolirano od delovnega prostora.Tako delo je lahko samotno.Lahko pride tudi do občutka ujetosti.« Novi Podjetnik Članek je bil originalno objavljen na strani https://novipodjetnik.si/delo-od-doma/?utm_medium=email&utm_source=newsletter_28&utm_campaign=interventni-zakon Pazite nase in ostanite zdravi !

Fri, 3. Apr 2020 at 19:58

190 ogledov

O korona bedakih in napovedanih nadzorih gibanja v javnosti
Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji novinarski konferenci sporočil, da “V Sloveniji hitrost okužb narašča nekoliko počasneje kot globalno.” Globalno se je namreč v zadnjem tednu število okužb povečalo za dvakrat in preseglo milijon. “Zato zahvala vsem, ki upoštevate ukrepe in zato prispevate veliko oziroma vse k temu,” se je zahvalil prebivalcem. V nadaljevanju je pojasnil, da bo vlada bo konec tedna odpoklicala policijo z meje za poostreno delo v notranjosti države, da bodo izvajali napovedan nadzor odloka o omejitvi gibanja ljudi. Kot so nam postregli vremenoslovci, informacija o vremenu za konec tedna kaže, da nam vikend prinaša lepo vreme in prenekateri "koronabedak" bo sila težko ostal doma. Zato je skorajda nujno imeti povečan nadzor na omejitvijo gibanja in zadrževanja ljudi v skupinah in na javnih površinah kot so sprehajalne poti, izletniške točke, športno rekreativni centri, pa četudi odmaknjeni od strnjenih sosesk oziroma krajev in mest. Zato je potrebno zelo resno vzeti to, da bodo policisti od danes pa do nedelje napovedan poostreni nadzor tudi  v resnici izvajali. Nadzor bo zajemal oboje, upoštevanje odloka o zbiranju na javnih površina ter upoštevanje prepovedi gibanja izven občin stalnega ali začasnega bivališča. V SB Celje so imeli ob 8. uri zjutraj hospitaliziranih 15 pacientov, od tega 4 osebe v enoti intenzivne terapije, 1 trenutno na respiratorju. V SBC so tudi ekstubirali včeraj prva 2 bolnika na respiratorju. V celotni  Zahodno-štajerski zdravstveni regiji, po podatkih NIJZ,   so potrjene okužbe v 18 občinah, število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 14 oseb in jih je na območju ZŠ regije, kjer je 33 občin, skupno 180. Pri vsem tem tudi sicer, še bolj pa v času koronavirusa in veljavi ukrepov, bode v oči ena velikanska »malenkost«, ki se ji reče izigravanja predpisov ali iskanje lukenj oziroma situacij, ki niso predvidene oziroma zajete. Včerajšnji pogled naokoli je kazal sliko brezskrbnosti ležernosti in če se le da, ne upoštevati vse okoli sebe in iti po svoje. Kanuisti lepo vadijo, podporne ekipe igrajo odbojko, na kaskadah on kajak-kanu progi pa lepo vsak s pivom od doma v družbi enega ali dveh »bere« tisto,  kar sicer  nikoli ne bi bral ali pa sploh ne bi bral prav to čtivo, ki ga imajo v rokah. Še bolj onstran pameti je vedenje tistih, ki niso in ne morejo »preboleti« gostilne in gostilniške šanke, mesta za merjenje javnega utripa in medsebojno javno mnenjsko »anketiranje,« seveda dobro podprto z vsebinami iz kozarcev  ali druge priročne embalaže. To tokrat ni možno. Tovrstna središča družabnosti so pod ključem. Možno pa je iti v trgovino in vzeti zadostne količine in znotraj »dovoljenega« števila v skupini (do 5 oseb), se ustaviti in popiti, pomeniti se o tem in onem. Pa ne vsepovsod. Na  kategoriziranih javnih površinah zagotovo ne. Zato pa je to možno na parkirišču pred vhodom v stanovanjski blok, kjer je »interna« površina kot funkcionalno zemljišče, ki pravzaprav sodi  k stanovanjski enoti, kjer si nameščen. In se začne. Pride avto, parkira, lepo iz prtljažnika potegneta vem »šestorček,« pride pomožni pivec iz bloka in zadeva steče. En zavoj, pa drug zavoj, vmes ob primernem košatem drevesu še odtočiti in se zgodba nadaljuje. In so »zmagali« v imenu lastne omejenosti in veselja do »izigravanja« v boju za ugled in sloves v svoji pivski srenji. Preberi še: https://vfokusu.com/post/539213/ali-se-covid-19-lahko-prenasa-po-zraku#twitter Zmotilo me je mnenje, med branjem dnevnega elektronskega časopisja, mnenje novinarske kolegice, da župani kršijo odloke oziroma, da jim dajejo veljavo na površinah in mestih, ki naj ne bi spadale pod ingerenco odloka o zadrževanju ali zbiranju na mestih, ki niso javna. Verjetno se ne zaveda, da če nekdo na svoj dom povabi 10 pivskih tovarišev ali tovarišic in so glasni ter konzumirajo, kar pač imajo na sporedu, se rogajo tistim, ki se zadržujejo doma v ožjem  družinskem krogu. Tisti, ki bi ga naj zasebno »žurali,« se slej ko prej razidejo, s seboj morebiti odnesejo nekaj najmanj zaželenega, recimo virus COVID 19, ki ga z veselje »delijo« in eksponentno širijo. To se je dogajalo, pa se ne sme. Nekatere omejitve si moramo postaviti sami. Ko nas začne bolezen ali bog ne daj  coronavirus, za kar nismo nič krivi, pa je tukaj meja hitro postavljena. Kršitelje odlokov, zaradi lasnega ega in brezobzirnosti od drugih pa sankcionirati, oglobiti in izolirati, je najmanj kar lahko naredimo kot odgovorni državljani te ljube naše države. Tukaj jih mora miniti vsaka želja in potreba po kakršnemu koli izigravanju odlokov in izvedbenih predpisov.Za naše zdravje in za naš obstoj gre, kadar je to tako, tudi vsak ukrep, ki je v veljavi, je podlaga za učinkovito izvajanje. Bolje je sedaj ustaviti. kot pa dolgo časa zdraviti! V.K.T.        

Fri, 3. Apr 2020 at 17:51

147 ogledov

ALI SE COVID-19 LAHKO PRENAŠA PO ZRAKU?
Nemški virolog Christian Drosten meni, da se lahko COVID-19 prenaša tudi po zraku in v tem primeru navadne maske iz blaga niso dovolj velika zaščita. Christian Dorsten velja za vodilnega svetovnega virologa in je sedaj vodja virološkega oddelka v bolnišnici Berliner Charité. Ob svojem rednem delu ves čas sodeluje z najboljšimi svetovnimi virologi in proučuje nov virus. Vse države svetujejo ali predpisujejo obvezno nošnjo mask ob obisku trgovine ali lekarne. Ker ni na voljo dovolj običajnih medicinskih mask, se na veliko šivajo maske iz blaga. Ko je pred dvema dnevoma na TV NDR odgovarjal na vprašanja ljudi, kako naj ravnajo ob epidemiji, je na eno izmed vprašanj tudi pojasnjeval nekatere dileme okrog nošenja takšnih mask. Dorsten meni, da se virus lahko prenaša tudi po zraku. Tako je možna okužba, čeprav smo dva metra vstran od druge osebe in si redno razkužujemo in umivamo roke. Seveda je okužba s stikom mnogo bolj verjetna, kot okužba preko zraka. Pri tem je pojasnil: »Ko oseba, ki je okužena z virusom, zakašlja, se kapljice aerosola, ki vsebujejo slino z virusi, razpršijo po prostoru. Nekatere kapljice so tako majhne, da lebdijo v zraku. Ob tem ni nujno, da se okuži oseba, ki stoji nasproti, saj je možno, da prepih odnese te kapljice stran na drugi konec prostora in se okuži oseba na katero kapljice padejo. Aerosol je lahko v zraku nekaj časa in se posledično lahko okuži tudi oseba, ki kasneje stopi v prostor. Za zdaj še ni znano koliko časa virus preživi na ta način.«   Veliko ljudi nosi maske v zaprtih javnih prostorih zaradi strahu, da bi ne bili okuženi. Drosten daje jasno na znanje, da ne obstajajo natančni znanstveni dokazi, da maske iz blaga zaščitijo pred virusi v aerosolih. »Problem je, ker ljudje v zaprtem prostoru dalj časa močneje vdihujejo in izdihujejo ter si s tem povečujejo možnost okužbe,« meni Drosten. Po drugi strani pa vseeno priporoča uporabo mask, vendar jih naj nosi tisti, ki meni, da je že okužen. Pravi: »Če bi bil kužen, bi bila moja dolžnost, da nosim masko. S tem ne varujem sebe, temveč pazim na ljudi iz svoje okolice in jim povečam možnosti, da se ne okužijo.« Tudi sam nosi masko, ko gre v trgovino, saj glede na delo, ki ga opravlja, ni vedno prepričan, da ni prenašalec virusa.      
Teme
Intervju gospodarstvo Rogaška Slatina

Zadnji komentarji

uroš :

3.04.2020 16:06

Ostanite doma in si perite roke z lizolom, medtem ko vam oblast pere možgane frderbane s fluorom.  V tem času vam bodo v šole, vrtce, bolnišnice in javne površine namestili 5G omrežje (tako, da jih ne boste motili pri njihovem podlem početju - ko boste doma namreč).Sledilo bo obvezno in prisilno čipiranje v obliki covid 19 vakcine, kar bo odlično za vaše zdravje. (če ste bili pred tem povsem zdravi boste potem še mnogo bolj zdravi !)  Ko oboje povežete, nič bat ne morete se izgubiti ker bodo v stalnem kontaktu z vami !Za vsak primer bodo naši vrli politiki, ki so sami poštenjaki polni moralnih vrednot na hitro izglasovali zakon za prisilno vakcinacijo in povečanje pooblastil policije in vojske za obisk na vašem domu.  Saj veste tako kot v dobrih starih časih, ko so italijanski fašisti pretepali naše očete in stare mame in nasilno vdirali v njihove (naše) domove. Tudi takrat je bilo v modi socialno distanciranje. Programirana alienacija oblasti z namenom razčlovečenja. Samo sto let nazaj. Ja, kako zelo hitro ljudje pozabljamo, mar ne ?   Izvod slovenske ustave pa kljub temu imejte pri sebi, vam bo prišla prav kot boste šli na veliko potrebo !   Da ne bo zime bomo vsi izdelovali maske in jih izvažali, kar bo dvignilo gospodarstbo do nebes. Še podatek vse te maske komaj zadržijo leteče komarje kaj šele nano patogene slične virusom.  Če bi virus bil res nalezljiv in smrtonosen  bi nas polovica že davno odplavala v večna lovišča. V Bergamu v Italiji so poročali o ogromnem številu mrtvih v bolnišnicah zaradi covida 19.  Zgodbo so potem spreminjali, ko je prišlo na dan, da so januarja cepili 34.000 prebivalcev na pobudo države zoper meningokoka C. Stranski učinek je Guillain Barre sindrom in v 25 odstotkih paraliza "dihalnih mišic"....  zdaj govorijo le še o treh smrtnih žrtvah kot posledica corona virusa. Na koncu se bo seveda razkrilo da zaradi tega ni umrl nihče. Je že res da vse poti vodijo v rim, mar ne ? Corona virus je prevara svetovnih razsežnosti - velika laž. Vsi so vpleteni od oblasti, zlagane skorumpirane grabežljive medicine do hlapčevskih medijev poročanja. Zbudi se slovenija, sicer po prepozno !  https://www.youtube.com/watch?v=95yk-JbabhA

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Podjetniške zgodbe Rogaške Slatine sooblikuje in pospešuje vzpodbuja podjetnica ter direktorica inkubatorja Branka Aralica