SI
Tiskovna konferenca "KUPUJEM ODGOVORNO - Družbeni učinek podjetij socialne ekonomije na sejmu Green v Gornji Radgoni
ČASOPIS V FOKUSU
Aktualno

Ponedeljek, 2. april 2018 ob 15:51

Odpri galerijo

V sredo, 4. aprila 2018 od 14.30 do 16.30. ure bo na 4. mednarodnem sejmu trajnostnih tehnologij in zdravega življenjskega sloga GREEN na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni, dvorana 2 izvedena  tiskovna konferenca krovne organizacije Združenja Socialna ekonomija Slovenije.

 

Na tiskovni konferenci bodo predstavili kampanjo KUPUJEM ODGOVORNO, s katero želijo spodbuditi potrošnike k družbeno-odgovornem nakupovanju. Vsi namreč odločamo z našimi denarnicami, kakšna bo ponudba izdelkov in storitev. Kupujem lahko pri organizacijo, ki ne stremijo samo k dobičku, ampak trajno delujejo v javno korist in tako povečujejo svoj pozitivni družbeni učinek.   

 

Predviden program konference – 4.4.2018

 

13:45 registracija

14:00 Nagovor Mojca Ž. Metelko, generalna sekretarka ZSES

14:05 Nagovor Tadej Slapnik, državni sekretar Republike Slovenije v kabinetu predsednika vlade za socialno, zeleno in krožno gospodarstvo: O predsedovanju Slovenije nadzornemu odboru Luksemburške deklaracije za socialno ekonomijo.

14:05 Mojca Štepic: državna sekretarka, Sektor za socialno podjetništvo, zadružništvo in ekonomsko demokracijo, MGRT: Sprememba zakona o socialnem podjetništvu.

14:20 Miro Mihec, vodja podružnice ZSES Podravje: O aktivnostih Maribora, prestolnice socialne ekonomije

14:30 Mojca Ž. Metelko, generalna sekretarka ZSES: O kampanji Kupujem Odgovorno ter družbenem učinku podjetij socialne ekonomije

15:00 Primeri dobrih praks podjetij socialne ekonomije Prekmurja in Pomurja

16:00 Kotiček socialne ekonomije na sejmu GREEN - kdo se predstavlja na stojnicah

16:30 Zaključek

Cilji konference so:

- promocija kampanje KUPUJEM ODGOVORNO;

- informiranje javnosti o družbenih učinkih podjetij socialne ekonomije;

- povezovanje in predstavitev podjetij v Prekmurju in Pomurju.

 

 

VKLJUČITEV SE V KAMPANJO #KUPUJEM ODGOVORNO PREDSTAVLJA PROMOCIJO PODJETIJ, KI SPOŠTUJEJO NAČELA SOCIALNE EKONOMIJE: trajnostni razvoj, družbena odgovornost, vključevanje ranljivih skupin, solidarnost in demokratičnost odločanja.(http://socialnaekonomija.si/socialna-podjetja-vkljucite-se-v-kampanjo-kupujemodgovorno-prvi-rok-je-15-1-2017/99

K vključitvi prednostno vabijo registrirana socialna podjetja po Zakonu o socialnem podjetništvu pa tudi vse druge pravne osebe, ki se zavezujejo k spoštovanju zgornjih načel in spadajo v naslednjo skupino: d.o.o., zadruga, društvo, zavod, inštitut, zaposlitveni center, invalidsko podjetje.

Ideja za skupno kampanjo je nastala na pobudo socialnih podjetij v združenju, z namenom, da bi spodbudili čim več družbeno odgovornih naročil ter tako zagotovili rast in stabilnost odgovornih podjetij. Opažamo namreč, da izdelki in storitve socialnih in drugih odgovornih podjetij niso dovolj prepoznavni, da ljudje ne poznajo naše dodane vrednosti, ne vedo, kje izdelke/storitve kupiti, ali pa sploh ne vedo, KAJ so socialna podjetja in KAJ je naš namen.

Uradni pričetek 6 mesečne kampanje »#KUPUJEM ODGOVORNO«  je bil 7.12.2017 na 8. Dnevih socialne ekonomije v Ljubljani. Vsak dan se nam pridružujejo nova podjetja.

 

CILJI PROJEKTA KUPUJEM ODGOVORNO:

1. Postaviti Katalog #KUPUJEM ODGOVORNO storitev in izdelkov socialnih in drugih odgovornih podjetij, ki bo omogočal enostavno družbeno odgovorno (javno) naročanje, z vsaj 200 vpisi podjetij

2.  Ozavestiti končne kupce o tem ZAKAJ kupovati odgovorno in KJE

3. Ozavestiti podjetja in javne institucije o pomenu vključevanja odgovornih podjetij v svoje nabavne verige storitev ali izdelkov

združenje Socialna ekonomija Slovenije vabi tudi v Kotiček socialne ekonomije, kjer se bodo na stojnicah sejma GREEN od 4. do 7. aprila 2018 predstavila različna socialna podjetja.

 

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 25. Nov 2020 at 17:48

110 ogledov

Bizarno-zanimivo: Predsednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov postavil skulpturo iz zlata njemu najljubši pasmi pso
Postavljen je tudi LED zaslon z video posnetkom prikazuje psa v različnih priložnostih. Za enkrat  ni jasno, ali znano koliko pravzaprav stane izdelava skulpture. To je javno priznanje za tamkajšnjo avtohtono pasmo. Gurbanguly Berdimuhamedov je svečano odkril  skulpturo pasme  Alabay  v prestolnici Turkmenije Ashgabatu, ki je zelo velika  in je visoka 6 metrov. Alabay je domači turkmenski tip srednjeazijskega pastirskega  psa  in je vključen v  nacionalno dediščino njihove države. To ni prvič da se tamkajšnji predsednik ukvarja z njemu ljubo pasmo domačega psa. Prejšnje leto  je pasmi Alabay posvetil in izdal knjigo. Kljub velikosti kipa je velik del prebivalcev Turkmenistana  še vedno zelo revnih.  Država kot takšna  je ocenjena za najmanj svobodna kar se tiče tiska in svobode govora. To oceno skoraj vsako leto poda organizacija «Reporterji brez meja«, celo slabša od Severne Koreje  po vprašanju  medijske svobode. Kip je postavljen v stanovanjski  soseski,  ki je zgrajena  in namenjena  predvsem državnim uslužbencem in ministrom,  poročajo iz agencije Eurasianet. Pravijo da s  zlatim kipom pasme Albay  dosežejo  to da pri ljudeh izzovejo pozitivna čustva do pasme in vzbudijo ponos naroda v Turkmenistanu.  V času odkritja kipa so turkmenskemu dečku podarili  psa pasme Alabay,  ki je bila vpisana v  seznam nacionalne dediščine skupaj z domačimi ročno narejenimi preprogami in  zelo stare tradicionalne pasme  Akhaltekinskih  rasnih  konjev. Navezanost predsednika na konje  in na »čaščenje« samega sebe se potrjuje tudi s tem  ko je  bil leta 2015  postavljen kip konja z jezdecem,  kjer  je  jezdec sam Gurbanguly Berdimuhamedov. Turkmenski »ljudski« predsednik od časa do časa podari to pasmo psov vodjem  prijateljskih držav. Med njimi  je  že  pokojni predsednik Uzbekistana Isliyam Karimov, ruski predsednik  Vladimir Putin in Katarski emir. Turkmenistan  ni od danes ali od včeraj okrašen z zlatimi kipi. Eden takšnih je bil kip nekdanjega diktatorja Saparmurata  Niyazova, ki  je želel da ga  kličejo  Turkmenbaši(Oče Turkmenov, asocijacija Na socialistične samodržce). Leta 2010 bi naj kip odstranili.  Kmalu po tem je bil spet postavljen na izrecen ukaz Beridmuhamedova, poročajo agencije.  Sistem je uradno odšel,  samodržci in kult osebnosti je ostal. Na žalosti ni edini v tem delu sveta. Pripravil: Vane T Costa Foto:  Reuters in zaslon-TV

Wed, 25. Nov 2020 at 17:23

110 ogledov

Jelen je lovcu »ukradel« puško
Češka policija je prosila za pomoč pri razrešitvi nenavadnega primera, potem ko je jelen lovcu "ukradel puško" in pobegnil. Incident se je zgodil po tem, ko je pes prestrašil jelena, ki je nato stekel proti enemu od lovcev, mu strgal rokav in mu z rogovi odnesel puško, je sporočila policija. "Puška, ki jo je lovec položil čez levo roko, na srečo brez streliva, je jelenu zdrsnila na rogove" - je navedla policija. Policija je dejala, da je kasneje še en lovec opazil jelena, ki je na razdalji približno kilometra še vedno "nosil puško", poroča The Blend.  

Wed, 25. Nov 2020 at 17:19

109 ogledov

Bogataš je na poroko prišel s šestimi nosečnicami, pravi, da vse nosijo njegove otroke
Bogataš, znan kot "Lepi Mike" iz Nigerije, je na Instagramu pogosto objavljal podrobnosti svojega življenja, ki so milo rečeno nenavadne. Tokrat je morda presegel samega sebe. Bil je namreč eden od gostov na poroki v Nigeriji, na kateri se pojavil s šestimi nosečnicami, in izjavil je, da vse nosijo njegove otroke. To novico je delil na Instagramu, kjer ima približno 250.000 sledilcev. "To ni trik, samo super živimo" - je zapisal ob fotografiji.  

Wed, 25. Nov 2020 at 17:11

98 ogledov

Medicinska sestra in zdravnik sta imela spolne odnose v Covid bolnišnici
Romunska javnost je bila v šoku, ko je izvedela, da sta se med odmorom za kosilo zdravnik in medicinska sestra, zaposlena  v bolnišnici ljubila. Kot navajajo, sta se medicinska sestra in zdravnik ljubila na oddelku za intenzivno terapijo, ki je v sistemu Covid, v oktobru "se je vse skupaj začelo", vse pa je bilo ugotovljeno, ko je bolnišnico nekdo anonimno obvestil, piše Aleph news. Po poročanju romunskih medijev sta bili tam med odmori, pa tudi med delovnim časom, poleg oddelka z najtežje bolnimi pa sta imeli svoje "ljubezensko gnezdo". Dimitri Vienescu, direktor bolnišnice, je dejal, da je zahteval preiskavo, ki bo trajala do 27. novembra.

Wed, 25. Nov 2020 at 14:50

133 ogledov

Vsako leto v zdravstvu za preplačila odteče več kot 400 milijonov €. Poziv vladi in opoziciji, da se ta praksa preneha!
Danes se je na družbenih omrežjih pričelo zbiranje podpisov v podporu pozivu, ki od vlade, opozicije, medijev, tožilstva in policije zahteva, da se ustavijo vsakoletna več sto milijonska oškodovanja davkoplačevalcev pri nabavah v zdravstvu.Po podatkih dr. Blaža Mrevljeta, ki je s sodelavci uspel ustaviti predrage nabave žilnih opornic, iz zdaj že splošno znane istoimenske afere, ta znesek na letni ravni znaša cca. 400 milijonov €. Politika ima to moč, da to nemudoma ustavi.In naša dolžnost je, da od njih to zahtevamo. Zato Vas vabimo, da se tej zahtevi pridružite s podpisom tukaj.

Wed, 25. Nov 2020 at 14:47

108 ogledov

blog Ivan Simič - Premirje
Koliko so vredna človeška življenja in koliko je vreden boj za oblast? To sta dve vprašanji, ki mi zadnje mesece ne dasta miru. Ali so se nekateri res spustili tako nizko, da svetovno epidemijo izkoriščajo za boj za oblast, za podtikanja, nagajanja, sklicevanja parlamentarnih komisij, postavljanja poslanskih vprašanj, miniranja dogovorov, pregovarjanja nasprotnikov, predlaganje novega vodje, preračunavanja, koliko kaj stane in še bi lahko našteval? Ali so res padle vse moralne vrednote? Še v najhujših vojnah so veljala neka moralna pravila. Tako so v stari Grčiji v času olimpijskih iger ustavili vojne, naši opozicijski politiki pa so v času svetovne epidemije še bolj aktivni kot prej. Celo grozijo z zamenjavo vlade, ki so jo sami ustvarili. Namesto da bi v teh časih vse politične stranke stopile skupaj, pokazale svojo zrelost in ljudstvu dali do znanja, da so tukaj le zaradi njih, raje med ljudstvo sejejo strah in spodbujajo sovraštvo. Veliko bolje bi bilo počakati, da epidemija mine, da pridemo v varno območje, potem pa, dragi politiki, pojdite v novo vojno za stolčke in plače. Mi, podjetniki, pa bomo pridne ovčke, ki bomo polnili vaše vreče.   Vem, da je lepše vladati, kot biti v opoziciji, toda današnja opozicija je opozicija, ker je sama tako hotela. Imeli so oblast, imeli so vse in so odstopili. Upam, da danes že vedo, zakaj? Čeprav trdijo, da so enotni, mi njihova dejanja sporočajo nasprotno. O njihovi neenotnosti mi govori že dejstvo, da v svojih vrstah imajo dva nekdanja predsednika slovenske vlade, za novega predsednika vlade pa predlagajo tretjo osebo. Profesorja! Prosim vas lepo! To je le dokaz, da se opozicijske stranke ne morejo, ne znajo ali ne upajo dogovoriti, naj vladanje prevzame eden od prejšnjih predsednikov vlade. Nezaupanje v svoje kadre lahko pomeni le, da so jih sami ocenili za neprimerne. Kaj pa, če bo ta novi obraz šel svojo pot ali pa bo ravno tako vrgel puško v koruzo? To je že storil, če se prav spomnim marca 2006.   Še hujša pa mi je njihova oziroma njegova neodločnost, ko že na samem začetku izjavi, da če je treba, da je lahko le začasen, potem pa naj vodenje prevzame nekdo drug. Imam občutek, da oni vlado razumejo kot avtobusno postajo, prideš in greš. Dragi moji, vlada je veliko več. Toda kaj vas bom učil, saj ste vi politiki. Vse to bi še razumel, če bi se dogajalo v mirnem, normalnem času, ne pa v času svetovne epidemije. V času, ko mnogi zbolevajo, ko ležijo v bolnišnicah in trepetajo za svoja življenja, ko nekateri od njih tudi umirajo, opozicija pa želi prevzeti oblast, ki jo je sama izpustila. Ni bilo prevrata. Zato vam predlagam, da počakajte, da epidemija mine in se potem spustite v odprti boj za oblast. Danes pa delite optimizem.   Verjetno ste presenečeni, da sem se spustil v politično razpravo, toda žal so me razmere  prisilile v to. Potrebujemo razum, premirje, skupni boj zoper epidemijo in nič drugega. Veste, dokler ne ležite v bolnišnici, priključeni na respirator, je vse skupaj videti kot izmišljena zgodba, ko pa gledaš v strop bolnišnice in te stiska v pljučih, imaš le eno željo – preživeti. Zato vsaj v tem času bodimo prijatelji.     Mag. Ivan Simič vir: https://simic-partnerji.si/davcni-blog.html?fbclid=IwAR139mrBWqM_Tc83hP16ZQiYjeGgi5bMgUurSAPHq7B9Na811mxRZHkIYLg
Teme
green kupujem odgovorno

Zadnji komentarji

grizzly :

12.11.2020 07:35

naivka
Viktor hajsinger :

31.10.2020 11:19

Žalostno!

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Tiskovna konferenca "KUPUJEM ODGOVORNO - Družbeni učinek podjetij socialne ekonomije na sejmu Green v Gornji Radgoni