SI
Vremenski pregovori za mesec marec – prisluhnimo izkušnjam narave iz preteklosti
ČASOPIS V FOKUSU
Zanimivo

Četrtek, 1. marec 2018 ob 06:19

Odpri galerijo

Na osnovi dolgoletnih izkušenj in opazovanja vremena in pojavov iz preteklosti so nastali vremenski pregovori, ki jim je vredno prisluhniti.

Naši predniki so bili tesno povezani z zemljo in dogajanjem na zemlji v različnih letnih časih,

zato so imena mesecev slikovito poimenovali po dogajanjih na poljih in travnikih.

 

MAREC - SUŠEC (čas, ko je zemlja suha)

  

Pregovori o vremenu - Marec – Sušec

 

  Igrajo v Suscu se mušice, Malega travna vzemi rokavice.

  Če Susca grmi, dobra letina sledi.

  Če ima o pustu sonce moč, mrzla bo velika noč.

  Če jagnjeta v sušcu na tratah nore, rada v aprilu v hlevu leže. 

  Če ima o pustu sonce moč, mrzla bo velika noč.

  Kolikokrat sušca megla stoji, tolikokrat poleti ploha prigrmi.

  Kolikor sušca megle, toliko poleti dež gre.

  Če v Sušcu more kmet orati, Malega travna bo moral počivati. 

  Če na 40 mučenikov(10.3.) dan zmrzuje, še 40 mrzlih noči prerokuje.

  Če na štiridesetih mučencev (10.3.) piha, bo pihalo štirideset dni.

  O Gregorju(12.3) pravijo: Kmet dolgo njivo orje, klobuk postrani nosi, pa staro zeno kruha prosi.

  Na gregorjevo(12.3), ko se ptički ženijo

  Po Gregorju(12.3) od vsakega vetra sneg kopni.

  Če breskve pred Gregorjem(12.3) cveto, trije eno pojedo.

  Če je v sušcu zemlja preveč pila, bo poleti manj dobila. 

  Kadar sonce svete Jere(17.3) obsije, čez tri dni sneg pokrije. 

  Jera(17.3) prinese roso v košarici.

  Če je Jožef (19.3.) lep in jasen, je dobre letine prerok glasen.

  Če se na Jožefa (19.3.) vreme zvedri, prežene za letino kmetu skrbi.

  Če se sušca da orati, bo treba aprila jokati 

  Če sušca grmi, dobra letina prihiti. Če sušca grmi, lakota beži.

  Če sušca prah okrog pometa, prav dobro letino obeta.

  Če vodi sušec na paše zelene, april jih nazaj v hleve požene

  Če na Gabrijelov dan (24.3.) zmrzuje, slana nič vec ne škoduje.

  Sušca prah obvelja kakor kepa zlata. Sušec pšenico po prahu valja. 

  Sušec preveč gorak, mali traven naopak.

  Če je na Ruperta(27.3) jasno nebo, bo malega srpana ravno tako.

  Kadar je sušca še zeleno, redko leto je plemeno.

  Če sušca dolgo sneg leži, to setev močno zamori.

  Kadar slive marca in aprila cveto, ne obrodijo. 

  Dež pred velikim travnom tisto noč, pride dobra letina v pomoč.

 

Ne glede na pregovore vam želimo marčevsko vreme in »prisluhnite« naravi.

 

 

 

 

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 14. Jul 2020 at 17:47

0 ogledov

S ponedeljkom potrjenih 10 novih okužb s koronavirusom
Včeraj naj bi opravili 1.218 testiranjih in med njimi potrdili 10 okužb z novim koronavirusom, umrl ni nihče. Dve novi okužbi so potrdili v občini Hrastnik, kjer se novi koronavirus širi v tamkajšnjem domu starejših. V bolnišnici se zaradi covida-19 zdravi 17 ljudi, od teh se eden zdravi na intenzivni negi. V zadnjem dnevu so iz bolnišnice odpustili tri ljudi, je na Twitterju še zapisala vlada. Po dve okužbi so potrdili v občini Hrastnik, v Ljubljani, Vipavi, Kranju, Trbovljah, Metliki, Odrancih, Svetem Juriju ob Ščavnici in Žalcu pa po eno, kažejo podatki sledilnika covid-19. Trenutno je v državi 260 aktivnih primerov Covid 19 tudi v Radencih Na svojem facebook čprofilu se je danes oglasil župan Radencev Roman Leljak in svojim občanom in občankam sporičil:" Spoštovane občanke in občani. Na žalost smo Covid dobili tudi v Domu za ostarele v Radencih. Prosim za spoštovanje vseh predpisanih navodil.Ne bom se odločil za noben dodaten ukrep. Želim, da živimo in delamo naprej. Prosim pa vas, da resno skrbite za sebe. Okužbo je potrdilo tudi vodstvo doma za ostarele, pri čemer so povdarli, da okužena oseba dela na področju izven zdravstvene nege in socialne oskrbe. SeneCura Slovenijapred 6 hSpoštovani stanovalci, svojci, kolegi, prijatelji, žal smo danes prejeli potrditev, da je ena zaposlena (izven zdravstvene nege in socialne oskrbe) v našem domu v Radencih okužena s koronavirusom. Takoj po potrditvi smo, usklajeno z epidemiologom NIJZ ter s strokovnimi navodili, uvedli karanteno za potrebno osebje in sprejeli številčne poostrene ukrepe za zaščito vseh stanovalcev in zaposlenih, med katere spada do nadaljnjega tudi zaprtje hiše za vse obiskovalce in zunanje partnerje ter omejitev gibanja v hiši. Naš tim je za preprečevanje in morebitno nadaljnje soočanje z okužbo dobro pripravljen in preskrbljen z vsem potrebnim. Oskrba naših dragih stanovalcev poteka še naprej tekoče in zagotavljamo vam, da se bo vsakdo izmed nas v tem času z veliko mero prizadevnosti zavzemal za njihovo dobro počutje in zaščito. O nadaljnjem razvoju vas bomo sproti obveščali in se že vnaprej zahvaljujemo za podporo in razumevanje. Jasmina Štandeker, direktorica SeneCura DSO Radenci (https://www.facebook.com/20531316728/posts/10154009990506729/)

Tue, 14. Jul 2020 at 14:46

0 ogledov

Ansambel bratov Avsenik nominiran za nagrado Državljan Evrope
Bruselj, 13. julij 2020 - Na pobudo evropske poslanke Romane Tomc so se nominaciji pridružili tudi Milan Zver, Franc Bogovič, Ljudmila Novak, Milan Brglez, Irena Joveva, kandidaturo pa podpira tudi Tanja Fajon. V obrazložitvi so zapisali: "Ansambel bratov Avsenik je v svetovnem merilu najuspešnejša slovenska glasbena skupina. Štiri desetletja so bili ambasadorji slovenske glasbe in promotorji evropske kulturne dediščine. Njihova znamenita polka Na Golici je največkrat predvajana instrumentalna skladba na svetu. V času po 2. svetovni vojni, ko svoboda gibanja in izražanja v Evropi nista bili samoumevni, sta bila ustanovitelja, brata Slavko in Vilko, ponosna Slovenca in Evropejca, simbola povezovanja in preseganja nacionalnih meja." Ansambel bratov Avsenik je še danes prepoznaven po vsej Evropi. Njihov opus zajema 120 plošč in kaset v nakladi več kot 30 milijonov. Avseniki veljajo za začetnike novega žanra narodno zabavne glasbe v srednji Evropi. O njihovi kakovosti govorijo številna mednarodna priznanja in nagrade. Brata Vilko in Slavko sta sodila med tiste glasbene ustvarjalce, katerih glasbene stvaritve so segle v srca milijonov poslušalcev. Spričo svoje preprostosti in svežine je glasba bratov Avsenik najprodornejši izraz slovenskosti izven domovine. Mnogi njuni napevi so ponarodeli. Avseniki so glasbo ustvarjali v zgodovinskem trenutku, ko je bila Evropa še pod vtisom vojnih grozot in so bili optimizem, radost, povezovanje in prijateljstvo še posebej pomembni. Avseniki so v svoji glasbi udejanjili vse vrednote začetnikov evropskega povezovanja. Avsenikove skladbe danes pogosto slišimo na kulturnih dogodkih, v športnih dvoranah in različnih prireditvah po vsem svetu. V domačem kraju Slavka in Vilka, v Begunjah na Gorenjskem, je danes predstavljena bogata muzejska zbirka, posvečena ansamblu. Avsenikova tradicija se nadaljuje tudi v naslednje generacije. Nagrado Državljan Evrope Evropski Parlament podeljuje za projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje, pa tudi vrednote Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. Dobitniki nagrad bodo znani konec leta.

Tue, 14. Jul 2020 at 14:14

0 ogledov

Prvi direktor VO MO Andrej Lovšin v izjavi za javnost: "Janša je na pravi strani zgodovine!"
Objavljamo izjavo za javnost, ki jo je za STA in druge medije zapisal nekdanji prvi direktor varnostno obveščevalne službe ministrstva za obrambo VO MO Andrej Lovšin. V pismu za javnost je ovrgel vse lažne trditve tistih, ki v aktualnem premierju Janezu Janši vidijo nekoga, ki se je postavil na napačno stran zgodovine in po njihovem prepričanju celo zagovarja genocid v Srebrenici. Takšno prepričanje je ovrgel prav z dejstvom, da je že omenjeni premier, še pred tragičnim dogodkom v BiH, skušal vzpostaviti varna območja za bosanske begunce.  Nekdanji prvi direktor varnostno obveščevalne službe ministrstva za obrambo Andrej Lovšin je v pismu za Slovensko tiskovno agencijo in javnost odzval na lažne obtožbe tistih, ki so prepričani, da se aktualni predsednik vlade postavlja na napačno stran zgodovine, saj si je prav Janez Janša še pred tem ko se je zgodila tragedija v Srebrenici, prizadeval, da bi na varnih območjih tamkajšnje begunce zaščitili. V svoji izjavi za javnost je Lovšin uvodoma zapisal: “V letih od 1990 do začetka 1994, sem opravljal naloge direktorja VO MO, predhodnice današnje OVS MO. V omenjenem obdobju, je VO MO pripravil, prav po nalogu takratnega ministra za obrambo g. Janeza Janše, “Projekt za begunce varnih območij v BiH”. Andrej Lovšin o Janezu Janši in Srebrenici. (Foto: posnetek zaslona) “To je pomenilo, da smo v posameznih delih BIH, na osnovi varnostne ocene določili ozemlja, ki so bila ustrezna za namestitev beguncev.” Ta mesta bi varovale enote OZN ali enote drugih, v konflikt nevpletenih držav. Varovanje bi bilo v takšni vojaški moči, da ne bi bilo mogoče z vojaško silo srbske vojske ogroziti varna območja, kaj šele da bi se zgodil tak zločin ali genocid.          “To idejo je takratni minister za obrambo, Janez Janša, predstavil v vladi RS in predstavnikom drugih držav ter za realizacijo te ideje iskal podporo.” Zato so obtožbe, da se sedaj kot predsednik Vlade RS postavlja na napačno stran zgodovine, po mnenju Lovšina lažne in zelo krivične. Resnica je popolnoma drugačna, saj si je Janša, še preden je prišlo do genocida v Srebrenici, prizadeval s pomočjo projekta o “varnih območjih”, da do takega zločina in genocida sploh nebi prišlo. “Vendar mu žal takratni mednarodni politični odločevalci niso prisluhnili. Prosim Vas, da to izjavo posredujete vsem medijem v Slo in BiH. Hvala.”  Avtor knjige “Nihče” Mehmedalija Alić je v svojem delu opisal odkritja in dejstva o najhujših zločinih druge polovice 20. stoletja. V Srebrenici so mu v genocidu nad Bošnjaki pobili brate, sam pa je leta kasneje bil zadolžen za zapiranje rudnika blizu Laškega, znanega kot Huda jama. Na Alića so se vršili pritiski, naj zamolči grozovito odkritje. Sam je svoje doživljanje grozodejstev v Hudi jami in Srebrenici opisal v knjigi. Po njegovem mnenju, dva zločina nista zgolj primerljiva, temveč imata tudi iste idejne vodje: “Po nekaj mesecih dela v Hudi jami in vsakodnevnem razmišljanju ter analiziranju dogajanj v Barbarinem rovu junija 1945 in v Srebrenici julija 1995 sem spoznal, da med njima ni bistvene razlike.”  VIR: Nova24.tv Domen Mezeg

Tue, 14. Jul 2020 at 12:10

0 ogledov

Podzemna vila, varna pred vsako apokalipso, tudi Covid 19!
Podzemna betonska vila "Podzemna hiša načrt B" v Ukrajini bo lahko vzdržala vse vrste apokaliptičnih katastrof, tudi Covid 19. Zgornja raven bo sestavljena iz dveh prekrižajočih se volumnov, ki sta narejena iz betona. En volumen bi bil oblikovan kot obrnjena skodelica z ravno zgornjo površino, ki igra vlogo heliporta. Drugi volumen bi bil pravokoten, izrezan na poseben način, da bi označil vhodni del. Spiralno stopnišče bi vas vodilo do podzemnega dela vile. Prvi sloj, ki leži 15 metrov pod tlemi, vsebuje vrsto bivalnih prostorov, v katerih lahko bivajo dve ali tri družine. Na voljo bo tudi prostorna loža. Ena stena bi bila popolnoma prekrita s policami in bi tvorila knjižnico, druga pa bi zaprla ogromen kavč, kjer bi bilo tudi domače gledališče. V osrednjem delu lože bi bilo valjasto strešno okno, ki je osvetljeno, da spominja na sonce. Hrbtna stran skupnega jedilnega prostora bi predstavljala plošča z imitacijo zelenja. Prostrana soba, namenjena počitku Vhod v betonsko vilo Underground House Plan B Gojenje zelenjaveEna od spalnic je namesto okna zasnovana z digitalnim zaslonom od tal do stropa, ki ga je mogoče prilagoditi tako, da predstavlja prizore, kot so zasnežene gore ali središče mesta. Na voljo je tudi profesionalna kuhinja, ki je dopolnjena z jeklenimi elementi. Vrtna soba bi bila zasnovana kot prostor za gojenje svežega sadja in zelenjave, medtem ko so še zdravniška soba, park-prostor za sprehajanje hišnih ljubljenčkov in kapsule za dezinfekcijo. Evakuacijski obročDa bi ostali v formi, lahko prebivalci te vile obiščejo domačo telovadnico z meditacijsko sobo in bazenom, osvetljenim v zelenih tonih, ki jih bodo povezali z morskimi ali oceanskimi vodami. Celoten sloj bi bil obdan z "evakuacijskim obročem", do katerega je mogoče priti praktično iz katerega koli prostora, tako da ga je mogoče enostavno uporabiti, če se pojavi potreba. Obstajajo tudi sistemi za filtriranje vode in generatorji, pod katerimi je shranjena velika količina vode.

Tue, 14. Jul 2020 at 11:52

0 ogledov

Romanje porabskih Slovencev od Malega Triglava do Triglava
Člani Porabskega kulturnega in turističnega društva (PKTD) Andovci se bodo  od 15. do 19. julija peš podali na  popotovanje "od malega Triglava v Andovcih Porabju na Madžarskem do njegovega velikega brata" v Sloveniji.   Začetek poti bo v sredo, 15. julija ob 7.00, pri malem Triglavu v Andovcih v Porabju tik ob madžarsko-slovenski meji. Od tam se bodo pohodniki podali čez goričke griče in doline do Murske Sobote in naprej do Ptuja. Drugi dan, 16. julija, se bodo odpravili mimo Celja do Trojan. V petek, 17. julija, jih bo pot vodila do Pokljuke. Zaključni del etape je načrtovan za soboto 18. julija z vzponom na vrh Triglava.   Organizatorji vzpona, ki letos poteka že sedmič, poudarjajo njegov simbolni pomen za porabske Slovence: "Morda nekateri mislijo, da nas čez nekaj deset let več ne bo,  toda mi smo optimisti! Kar je gora Ararat za Armence, Fudžijama za Japonce ali Olimp za Grke, to je Triglav za Slovence, (tudi) za zamejske Slovence - prvovrstni simbol, ki združuje, krepi in prispeva k nacionalni samozavesti tistih, ki v njem razpoznajo svojo povezanost s kulturo in interesi naroda" . Celotna etapa bo potekala peš po načelu štafetne menjave pohodnikov. Vsak od njih bo dnevno prehodil 30 kilometrov. Organizatorji vabijo vse ljudi dobre volje, da se jim za krajši ali daljši odsek poti pridružijo.

Tue, 14. Jul 2020 at 06:18

0 ogledov

Kaj povečuje tveganje okužbe?
Vlada Slovenije je objavila zanimiv slikovni prikaz tveganja okužb.
Teme
vremenski pregovori

Zadnji komentarji

uroš :

10.07.2020 17:09

Država inšpekcij in represije ! Ljudje ne rabijo inšpekcij in mafijske oblasti ! Ljudje ne rabijo samodrških tiranov, ki se skrivajo za skreiranim strahom groznega bavbava, da lažje zatirajo ljudstvo in pijejo njegovo kri (vampirji, ki se hranijo na znoju in žuljih delovnega ljudstva). Ljudje rabijo sposobne statiste, ki bodo z lastno sposobnostjo zagnali stroj blaginje. Seveda teh sposobnih državnikov ni in gospodarstvo bo šlo dokončno v maloro, mi se bomo pa igrali igrico nošenja mask, ki ne koristijo nikakršni preventivi, so pa zagotovo morilske zaragi oteženega dihanja in pomanjkanja kisika in vse zgolj zaradi interesa poslov znotraj vlade ! Laž izmišljene bolezni in epidemije se je medtem raztegnila v vroče poletje. Virusa pa do danes še nobena nonplusultra opremljena znanstvena inštitucija ni izolirala in ga predstavila. Niti ga nikoli ne bo glede na dejstvo da virus sploh ne obstaja ! Obstaja le na priloženi računalniško grafični risanki - tako kot NASA-ina okrogla zemlja v lažnem vesolju. Torej čemu služijo testi, za katere se ne ve kaj pravzaprav testirajo !? Polymerase chain reaction test ne pove nič o ničemer zgolj naključno reagira na RNA, ki je seveda vsakič drugačen, zato tudi testi različni v različnih časih. Dejstvo je da so poročanja medijev o okužbah za coronavirusom zgolj papagajčkovo branje odrejenih skriptov oblastniške zdravstvene mafije, namišljene številke po diktatu. Novinarjev naša družba ne pozna, ker če bi raziskovalni novinarji obstajali bi razkrili prevaro, ki se skriva za lažnim coronavirusom, ta je pa tako obsežna, da meji na grozljivko !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Vremenski pregovori za mesec marec – prisluhnimo izkušnjam narave iz preteklosti