SI
Veliki svetovni mojster fantastičnega
Intervju z dr. Zoranom Živkovićem, pisateljem znanstvene fantastike in fantazije
ČASOPIS V FOKUSU
Intervju

Ponedeljek, 20. november 2017 ob 17:30

Odpri galerijo

Dr.Zoran Živković je evropsko in svetovno znan avtor, ki je napisal več kot 20 knjig s področja znanstvene fantastike in fantazije. Velja za srbskega pisatelja, ki ima največ knjig prevedenih v tuje jezike. Njegova dela je mogoče prebirati v več kakor dvajsetih jezikih, med njimi so japonščina, korejščina in tudi slovenščina. Je edini avtor iz južnega dela Evrope, ki so mu knjigo prevedli v arabski jezik v Savdski Arabiji. Največ prevodov je za knjigo Knjižnica (Biblioteka), ki je leta 2003 prejela Svetovno nagrado za fantazijo (World Fantasy Award) za najboljšo novelo. Letos so avtorja počastili z nagrado »Evropski veliki mojster znanstvene fantastike« (The ESFS Grand Master Award) na konvenciji evropskih ljubiteljev znanstvene fantastike, ki je bila junija v Dortmundu v Nemčiji.

Od najinega zadnjega intervjuja je minilo, joj, kako čas teče, že skoraj osem let. Takrat ste zapisali, da pišete izključno dopoldne, med deveto in dvanajsto? Še velja ta vaš ustvarjalni red?

Da bi ravno zdaj pisal prozo, bi to vsekakor počel v omenjenem dopoldanskem času. Že mlajšemu mi je bila dragocena jutranja svežina, saj sem tako dosegel za pisanje še kako potrebno polno osredotočenost in tako je tudi še zdaj, v zrelejših letih (na začetku oktobra bom dopolnil 69 let). No, jutranje pisanje ne velja samo za prozo. Glejte, tudi odgovore na vprašanja tega intervjuja pišem dopoldne ...

Letos ste v Dortmundu dobili najpomembnejšo evropsko nagrado za znanstveno fantastiko - european grand master. Ob tej priložnosti me zanima, kako bi vi definirali sodobno znanstveno fantastiko in fantazijo na splošno? Kako se je spremenila v zadnjih 30 letih?

Tukaj se izpostavljam tveganju, da bom rekel nekaj, kar ne bo ravno po volji glavnini bralcev, a ker nisem politik in mi ni treba gladiti dlake volivcev, mi ni treba paziti. Na kratko, mislim, da je čas znanstvene fantastike za nami. Gre za enega od obeh velikih trendov v umetnosti fantazije iz 20. stoletja (drugi je vsekakor magijski realizem). Oba trenda sta ostala v prejšnjem stoletju, a novo, 21. stoletje, šele čaka na dokončno oblikovanje lastne fantazije, ki se jo bo še naprej pisalo, saj brez nje preprosto ni proze. Seveda je razumljivo, da se bo znanstveno fantastiko še naprej pisalo, kot se piše zvrsti, katerih čas je že minil, ampak bo težko prišlo do kakšnih resnično novih idej. Osebno več ne spremljam tako natančno ZF-ja, kot sem ga včasih, pa se mi je mogoče kaj izmuznilo, ampak na osnovi tega, kar sem prebral, sem spoznal, da gre v glavnem za reciklažo starih idej. Isto velja tudi za ZF film. Kar je novega, je samo bleda parafraza starega, enako velja za megahit, kot je »Interstelar«. Zdi se mi, da obstaja preprosta razlaga te oseke ZF-ja. Ni več potrebe za pisanje in snemanje znanstvene fantastike, ker živimo v njej. Kar se tiče epske fantazije, sem jo vedno smatral predvsem za žanr trivialne književnosti.

Je lahko znanstvena fantastika (ZF) in na splošno spekulativna fikcija tudi vrhunska literatura?

Znanstvena fantastika je imela možnost priključitve h književnemu mainstreamu. Nekaterim ZF delom je to tudi uspelo – prvenstveno mislim na Stansilava Lema, brata Strugacki in Ursulo Le Guin. Ni naključje, da je Harold Bloom uvrščen v kanon 20. stoletja (The Western Canon). Krivda za to, da ZF dela ne dosegajo več vrhov prozne umetnosti, je naprej na strani založniških hiš angleškega govornega področja, ki komercialnost vedno postavlja pred umetniško. Seveda je škoda, da je tako izpadlo, kajti fantastika na splošno nosi ogromen umetniški potencial. Namesto da bi za sabo pustili trajna umetniška dela, so mnogi ZF pisci raje izbrali možnost, da obogatijo. Zanima me, kako na to izbiro gledajo proti koncu svojih karier ...

Se vam zdi, da znanstveni fantastiki kot delu umetnosti škodi, ker pod to »blagovno znamko« prodajajo tudi izdelke, ki zagotovo ne sodijo v ta predal?

Da bi v prozi – kakor koli se zdi fanom posebna, je ZF samo ena od oblik prozne fantazije – smeli računati na doseganje vrhov, je eden od predpogojev, da ne pripadate nobenemu predalčku in se na vaše delo ne lepi nobena etiketa. Predalčki in etikete so samo tehnične oznake, ki si jih je izmislila založniška industrija, da bi lažje prodajala svoje proizvode. Neomejena svoboda proznega ustvarjanja se začne tam, kjer vas ni strah, kako se bo vaša knjiga odrezala na trgu.

Nekoč ste dejali, da ste preprosto pisatelj, brez žanrskega predznaka. Kljub vsemu, kam bi vi uvrstili svoja zadnja knjižna dela? Recimo Pet dunajskih čudes.

Roman Pet dunavskih čuda (Pet donavskih čudes), kot vse moje knjige, nima natančnejših opredelitev. Za moje knjige ne obstajajo predali in etikete. Ne pripadajo nobeni smeri. To so prozna dela brez prefiksa. Preprosto, to je proza. Vse, kar bi se na silo nanje postavilo, bi bilo ali zgrešeno, nezadovoljivo ali omejujoče. V vsakem primeru lažno.

Ostal bom pri t. i. žanrski literaturi, kar koli že to pomeni. Deležni ste predvsem nagrad za fantazijo (nazadnje nagrada Golden Dragon – 2015). Očitno vas ljudje, ki nominirajo in nagrajujejo, vidijo (tudi) kot avtorja fantazije, jaz bi raje rekel kot avtorja spekulativne fikcije. Ko sem vas pred leti vprašal glede eksperimentalne proze, ste mi odgovorili, da je to termin, ki ga kritik uporabi, ko ne ve, kam naj delo uvrsti. To ste vzeli kot kompliment. Zanima me, če vas kritiki danes, osem let od zadnjič, že znajo nekako uvrstiti? So mogoče iznašli že kakšen nov izraz? So dopolnili nabor žanrov, ki jim priznavajo možnost vrhunskosti?

Niso. Na srečo. Vendar se je zgodilo nekaj nepričakovanega. Dela nekaterih mlajših piscev so začeli označevati kot sorodna mojemu splošnemu književnemu postopku, zanje se reče, da pripadajo »predalčku«, na katerem piše »Zoran Živković«. Reklo bi se, naredil sem poln krog, saj sem med begom pred predalčki in etiketami sam postal eden od njih ...

Napisali ste tudi nekaj strokovnih knjig o literaturi. Mene zaradi naslova privlači O žanru in pisanju iz leta 2010. Lahko na kratko poveste kaj o njej?

Lahko,a se mi zdi zanimivejše kaj reči o moji, za zdaj zadnji strokovni knjigi – Pisac od gline (Pisec iz gline), saj se v njej omenja tudi moj dragi kolega iz Slovenije, Andrej Blatnik. Sem redni profesor na Filološki fakulteti Univerze Beograd, kjer že desetletja predavam kreativno pisanje (blagor študentom – op. prev.). Omenjena knjiga je krona mojega ukvarjanja s svojim poklicem in je edino takšno delo v srbščini. Zame je ta knjiga poleg Enciklopedije naučne fantastike (Enciklopedija znanstvene fantastike) najpomembnejša diskurzivna knjiga, ki sem jo napisal. Rad bi, da bi se nekega dne pojavila tudi v Sloveniji ...

Imate prešteto, v koliko jezikov so prevedene vaše knjige?

Z 31. julijem 2017 je bilo izdanih 89 tujih izdaj mojih knjig, v 23 državah v 20 jezikih. Sem najbolj prevajani živi srbski pisatelj. Na začetku 2018 bom presegel kvoto 100 tujih izdaj. Z velikim ponosom izpostavljam, da je avgusta 2016 ameriška založba Cadmus Press začela z objavljanjem mojih zbranih proznih del v angleščini v okviru projekta, ki ga je imenovala »The Zoran Živković Collection«. Izdanih je bilo že sedem kompletov, na koncu jih bo skupaj 32 – 11 v trdi vezavi in 21 v mehki.

V slovenščino imamo, po zaslugi Bojana Meserka in Blodnjaka, prevedeno skoraj celotno vaše leposlovje, ne pa nekaj vaših zadnjih knjig. Obstaja kaj upanja, da jih bomo kdaj dobili?

Upanje vsekakor obstaja. Zadostuje interes kakšnega slovenskega založnika in zlahka se bomo dogovorili. Bilo bi mi v čast, da bi bile nekega dne v slovenščino prevedene vse moje knjige.

Kulture, zlasti pa ne spekulativne fikcije, najbrž ne smemo prepustiti zverinjaku prostega trga, saj bodo hitro izginila dela domačih avtorjev, prevladala pa bodo predvsem dela anglosaksonskih avtorjev. Ta prevlada se v knjigarnah, vsaj v Sloveniji, dogaja že skoraj ves vek trajanja države Slovenije. Na police najdejo pot tudi dela, ki so jih kritiki, milo rečeno, raztrgali. V tem okolju je še vedno močna miselnost, da je spekulativna fikcija otroška, mladinska in trivialna literatura, zato so domači avtorji v precej nezavidljivem položaju. Mogoče je to nadležno vprašanje, a vendarle - Kaj bi predlagali avtorjem v takšnih razmerah? Kaj pa recimo odločevalcem v kulturni politiki?

Vsekakor bi svetoval, naj se ne uklonijo. Naj pišejo, kot najbolje znajo. Tisti najboljši med njimi, ki imajo v fantaziji resnično povedati kaj novega, bodo na koncu uspeli. V Sloveniji in izven nje. Resnici na ljubo, dobra literatura nikoli ni ostala neopazna. Rekel bi, če si pisci sami ne bodo pomagali, jim ne bo nihče. Če nihče v Sloveniji ne podpre slovenskih piscev, bo Slovenija (pa tudi Srbija, Hrvaška) postala majhna kolonija močne angloameriške knjižne industrije, končali bomo tako, da ne bomo več niti prevajali smeti, ki se nam od tam ponujajo. Od nas se bo pričakovalo, da beremo v angleščini, saj je tako najpreprosteje ...

Kako sem vam zdi, da se v jezikih našega območja pojavlja vse več prevodov raznih franšiznih vsebin, serijsko tiskanih s pomočjo »senčnih« pisateljev (Warcraft Asassin's Creed ipd.), ki potem ne dobijo ravno laskavih ocen, a se jih promovira precej bolj od izvirnega domačega žanrskega leposlovja? Kaj ni to vrsta literarnega kolonializma?

To je vsekakor grozljivi kolonializem. A to še ni najhujše. Najhuje je, ker se temu nihče ne upira. Brez resnega odpora bodo manjše kulture, kakršne so naše, popolnoma izgubile identiteto. Prenehale bodo obstajati. Zdaj je zadnji trenutek za kulturno vstajo ...

Ko sem že pri tem. Naj domači avtorji svoje knjige v okolju, kjer velja domači jezik za čudnega ali celo neprimernega za fantazijo ali znanstveno fantastiko, objavljajo v angleščini?

Ko govorimo o Sloveniji, vaši avtorji naj najprej izdajajo v slovenščini. To je ključno za ohranjanje jezika in kulture. Šele kasneje naj se objavlja v angleščini in drugih tujih jezikih ...

Mogoče veste, če so bila vaša dela že predmet kakšne slovenske diplomske, magistrske ali doktorske naloge? Imate s kakšnim od slovenskih literarnih strokovnjakov kakšne stike?

Ne, na žalost. Vsekakor bi bilo dragoceno spoznanje, če je v Sloveniji kaj akademskega interesa za mojo prozo. V mnogih državah so moje knjige predmet proučevanja. Za primer, pred kratkim je neki mladi Poljak v Novem Sadu v srbščini zagovarjal magisterij o mojem romanu Biblioteka (Knjižnica – imamo jo tudi v slovenščini, op. prev.).

Na vrsti je sklop vprašanj, ki sem vam jih že pred časom postavil in jih bom v malce spremenjeni obliki še enkrat. Iz čiste radovednosti. Poznate avtorje in avtorice ZF&F na področju nekdanje Jugoslavije? Pravzaprav, kam gre razvoj tovrstne literature v teh državah?

V glavnem poznam svoje vrstnike, a teh je vse manj. Ker se že nekaj časa ne ukvarjam aktivno z znanstveno fantastiko, nisem povezan z mladim rodom tega prostora. Žal mi je, če s tem spuščam kakšna pomembnejša dela. V mojih letih in ob delu, s katerim se profesionalno ukvarjam, je čas za branje eden od mojih najdragocenejših resursov.

Kako se vam zdi, da je na tem prostoru kar nekaj odličnih avtoric? Ste slišali in mogoče poznate recimo delo Milene Benini ali Milene Stojanović? Tudi v Sloveniji je nekaj perspektivnih mladih avtoric, mogoče celo več kot avtorjev. Ste mogoče slišali za kakšno slovensko avtorico?

Žal nisem. Seveda bom rad prebral zgodbe avtorjev(-ic), ki mi jih priporočate. Če že ne zaradi drugega, zaradi spoznavanja z njihovim slogom pisanja. No, zanima me, če je kdo prebral kašno moje delo ...

Ne bom vas spraševal, če berete, ker zagotovo veliko preberete. Zanima me, kdaj ste nazadnje prebrali kakšno znanstveno fantastično ali fantastično knjigo?

Čisto iskreno, ne morem se spomniti. (Ali šteje ponovno branje Piknika pored puta /Piknik ob poti/ bratov Strugacki?)

Tudi to velja!  :)
V Srbiji je razvoj spekulativne fikcije v zadnjih letih veliko dosegel. To sem slišal tudi na panelih na Sferakonu v Zagrebu in sam vidim, ker malce spremljam dogajanje v soseščini in osebno poznam nekaj avtorjev ter avtoric. Pravzaprav se mi zdi, da je produkcija sodobnih srbskih avtoric in avtorjev na zavidljivi ravni. Čemu se lahko srbska kultura zahvali za takšen razmah?

Sprašujete napačno in neseznanjeno osebo. Najbolje bi odgovoril kdo od akterjev vzpona ...

Zlasti v zadnjih letih je kar nekaj regionalno zasnovanih književnih festivalov posvečenih spekulativni fikciji. Je ta rast kakovosti mogoče tudi posledica tovrstnega regionalnega povezovanja?

Sodeloval sem na enkrat ali dvakrat na črnogorskem Refestikonu in je bilo vse brezhibno. Če bom imel priložnost obiskati še kakšno regionalno srečanje, bom lahko v naslednjem intervjuju (do njega naj ne preteče osem let), verodostojnejše odgovoril na vaše vprašanje.

Nekoč sem vas že spraševal glede filmske upodobitve takrat precej aktualne Knjižnice. Zdaj me podobno zanima za Tumač fotografija. Če sem prav razumel, gre za igro s sanjami. Komu bi zaupali ustvarjanje vizije sanjskega sveta?

Samo producent izbira režiserja. Preobrniva vaše vprašanje! Ko boste prebrali Tumač fotografija (Tolmač fotografij), bi mi potem povedali, koliko je moj roman primeren za film? Pa bova potem o režiserju, igralcih ...

Velja, hvala vam za knjigo, ki se je bom z veseljem lotil. Bom še malce ostal pri filmu, saj sem podobno že vprašal pred leti. Kdaj in kateri fantazijski ali znanstveno fantastični film ste si nazadnje ogledali?

Začel sem gledati dva, tri ZF filme, a so mi delovali brezupno slabi, pa sem odnehal že po nekaj minutah. Ne spomnim se niti naslovov. »Interstelar« sem gledal do konca, ker sem se zabaval ob prepoznavanju citatov velikih ZF filmov 20. stoletja.

Še malce za hec - spremljate Igro prestolov?

V skušnjavi sem, da vam vrnem vprašanje ... kaj je to?

Med Srbijo in Slovenijo je Hrvaška, ki ima izredno razvito ljubiteljsko in tudi avtorsko sceno. Njihove domače knjige po mojih opažanjih niso potisnjene v podrejen položaj. Čemu bi pripisali njihov uspeh?

Tega res ne vem. A če je tako, kot pravite, si naši prijatelji iz Hrvaške zaslužijo vse občudovanje in podporo.

Slovanska produkcija spekulativne fikcije je izredno bogata in zdi se mi, da je premalo v žarišču pozornosti. Ne vem, mogoče se motim, a zdi se mi, da naša, slovanska spekulativna fikcija nagovarja zrelejšo publiko od anglosaksonske. Žal amerikanizacija kulture, tudi literature, pomeni, da bralna publika, ki ima rada spekulativno fikcijo, bolj pozna ameriško superjunaško sceno od slovanskih korenin. Niso mogoče naši avtorji delno krivi za to, saj ni redko, ko njihovi junaki nosijo angleško zveneča imena v angleško zveneči izmišljeni deželi?

To je med nas puščen virus in povzroča nezanemarljivo škodo. Kot sem že omenil, na koncu bomo vsi končali tako, da bomo pisali in brali izključno v angleščini. To tudi je končna ambicija založniške industrije angleškega govornega področja – širjenje trga do skrajnih mej.

Vrniva se k vašemu delu. Kako določite naslov svoji leposlovni knjigi?

O tem odloča založnik.

Kaj trenutno pišete?

Ta intervju ... Šalim se! Trenutno ne pišem nobenega proznega dela. Ne vem, kako dolgo bo trajal ta »trenutno«. Tudi če bo trajal za zmeraj, ne bo neke posebne škode. Imam povsem dovolj napisanih proznih knjig – kar 22.

Vsekakor vam želim še naprej ogromno uspehov.

Za konec naj zapišem kritiko eminentnega časopisa New York Times, objavljeno 15. aprila 2007, mozaičnega romana Sedam dodira muzike (Sedem dotikov glasbe):

»Ne dogaja se pogosto, da naletite na prozno delo, katerega razkošna lebdeča življenjskost daje občutek preseganja samega jezika. Srbski pisatelj Zoran Zivkovič (ne mešajte ga z nekdanjim premierjem Srbije) že ima v ZDA obširno skupino gorečih ljubiteljev. Čeprav je še prezgodaj, da bi ga razglasili za novega Borgesa (Jorge Francisco Isidoro Luis Borges, argentinski pisatelj, pesnik, literarni kritik in prevajalec, op. prev.), ga njegov mozaični roman Sedam dodira muzike (Sedem dotikov glasbe), vsekakor postavlja na položaj prvega kandidata za ta naziv.

Izjemno napisana elegantna knjiga Sedam dodira muzike je zbirka zgodb, v kateri glasba v življenju likov igra prenovitveno, tudi mistično vlogo. Neuglašene melodije igralca na "vergle" pričara neki starki vizije umiranja drugih ljudi. Starinska glasbena skrinja prikliče utvare v dom starega vdovca. Čeprav so nekateri tovrstni scenariji že videni, je Živkovičeva obdelava nadvse originalna — nezgrešljivo najde bistvo transcendentalnega v vsakodnevnih in neraziskanih obredih.

Enakovredno pohvalo zasluži tudi prevajalka Alice Copple-Tošič, kije naredila Živkoviča berljivega brez žrtvovanja eksotične raznolikosti njegovega izražanja. Takšen je na primer opis ponovne potopitve v sanje, kot v jezero črnila ali npr. skrivnostno opozorilo, da "tisti, ki pričakujejo konjenika, utripa svojega srca ne smejo zamenjati z ropotom kopit".

Občutek imamo, da je preveč omejujoče uvrščati Zivkovičevo delo v spekulativno prozo, vendar se moramo s tem sprijazniti, dokler za to ne najdemoprikladnejšega izraza.«

To je torej to o tem velikanu svetovne književnosti.

Fotografija je nastala na Celjskem gradu ob obisku avtorja na 1.FANFESTU 2017 v Celju. Od leve proti desni: dr.Zoran Živković (Srbija), Uroš Vukičević (Črna gora), Andrej Ivanuša, Maja Mlakar, Bojan Ekselenski (vsi avtorji iz Slovenije).

Intervju je bil prvič objavljen v reviji za spekulativno fikcijo SUPERNOVA št.3, ki jo izdaja Celjsko literarno društvo. FANFEST, prvi slovenski festival fantazijske književnosti, se je odvijal od 10.11. do 12.11.2017 v Celju, ki ga je pripravil predsednik Celjskega literarnega društva Bojan Ekselenski. Festival je odlično podprla Mestna občina Celje. 

Razgovor vodil Bojan Ekselenski
Pripravil Andrej Ivanuša

 

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 3. Jul 2020 at 14:30

0 ogledov

V ZDA je spet hudo! Zaradi izgredov vse več okuženih!
V četrtek, 2. julija 2020, so v ZDA potrdili več kot 55 tisoč novih okužb z wuhanskim koronavirusom. Največ novih primerov covid-19 so zaznali v Teksasu, zaradi česar je bila izdana odredba obveznega nošenja mask v javnosti za okrožja, kjer imajo več kot 20 primerov covid-19. Število novih okužb narašča v 40 od 50 zveznih držav, poroča CBC. Po zadnjih podatkih imajo v ZDA 2.837.189 primerov covid-19, do sedaj je umrlo 131.485 ljudi. Opomoglo si je nekaj manj od 1,2 milijona obolelih, medtem ko je trenutno 1,5 milijona aktivnih primerov. Skoraj 16 tisoč ljudi je v kritičnem stanju. Do sedaj je bilo opravljenih več kot 35,5 milijona testiranj na covid-19, več od tega naj bi testirali samo na Kitajskem, kjer je bilo opravljenih 90,4 milijona testiranj. V Teksasu so v enem dnevu zabeležili 7.915 primerov, trenutno jih imajo skupno 175.977. Teksaški guverner Greg Abbott je dal lokalnim oblastem pooblastilo, da javna zborovanja v krajih, kjer se veča število primerov s covid-19, število hospitalizacij in smrti omejijo na največ deset ljudi. Graf dnevnih sprememb v številu okuženih za ZDA kaže, da je število okužb svoj prvi vrh doseglo že na začetku aprila. Število novih primerov je zatem začelo počasi padati, čemur pa so naredili konec izgredi BLM in Antife, katerih povod naj bi bila smrt Georgea Floyda. Od 8. junija naprej, ko je bilo zabeleženih 16.301 novih primerov covid-19, je število okužb začelo ponovno naraščati. Zadnjih nekaj dni število novih okužb presega 50 tisoč.  

Fri, 3. Jul 2020 at 13:28

0 ogledov

Franc Kangler in njegova pravica!
"Devet let in nekaj mesecev je trajalo, da sem dokazal svoj prav! 9 let so potrebovali, da mi vrnejo sliko! Devet let trpljenja in krivic! Devet let šikaniranja in zmerjanja! Devet let podtikanj in žalitev! Vse zrežirano! Vsi nagrajeni," je na svojem facebook profilu zapisal predsednik NLS Franc Kangler, nekdanji mariborski župan in poslanec DZ, do oblikovanja tretje Janševe vlade, v kateri zaseda položaj državnega sekretarja na MNZ, pa državni svetnik. Za tiste, ki imajo bolj kratek spomin, in so bili celo akterji obračuna s Francem Kanglerjem, danes pa sedijo na najvišjih položajih v policiji, tožilstvu in sodstvu, nekaj osnovnih podatkov.  Policijska uprava Maribor je 4. 5. 2011 z več kot 100 kriminalisti izvedla mega hišno preiskavo pri takratnemu županu Mestne občine Maribor, Francu Kanglerju. Najbolj odmevna stvar, ki so mu jo zasegli je bila ptičja hišica, ki pa jo je Kangler leta 2017 že dobil nazaj. V letu 2020 se h Kanglerju vrača tudi umetniška slika, ki je bila takrat zasežena. Kangler je nanjo čakal več kot devet let! Okrajno sodišče v Mariboru je na podlagi Zapisnika o zasegu predmetov Policijske uprave Maribor z dne 4. 5. 2011 zaseglo umetniško sliko v okvirju. Kangler je svojo sliko dobil nazaj šele po devetih letih, z odredbo, ki jo je sodišče izdalo 30. 6. 2020.1 VIDEO: Franc Kangler o tem, kako ob legalno in legitimno izvoljeni vladi slovensko državo v resnici upravljajo stare udbovske strukture, ki so se zlile v vse veje represije, tožilstva in sodiišč. Kot primer navaja nekdanjega mariborskega sodnika Janeza Žirovnika, ki se je v največji gonji zoper Kanglerja podpisal pod kar 14 odredb o sodni preiskavi in uporabi posebnih policijskih metod sledenja. Za "nagrado" je seveda sodnik Janez Žirovnik napredoval po sodni hierarhični lestvici, čeprav so praktično vsi sodni postopki zoper Franca Kanglarja bili bodisi ustavljeni, zavrženi ali se končali z oprostilno sodbo.  Video je Franc Kangler na svojem profilu naložil pod vtisom odstopa njegovega resornega ministra Aleša Hojsa, za kar so z "akcijo" Počivavšek poskrbeli staroudbaši v NPU. “Če človek kaj takega, kot dela globoka država ne doživi na lastni koži, ne more verjeti, kaj se dogaja. Imamo globoko državo. Če pogledamo nekatere direktorje obveščevalnih služb Sove. Bil je predsednik SOVE, član LDS, generalna državna tožilka, postane podpredsednica stranke LDS...." tako Franc Kangler, ki se dobrih devet let bori za svojo pravico, razmišlja v svojem videu. Predlagam, da si ga ogledate. Boris Cipot

Fri, 3. Jul 2020 at 09:51

0 ogledov

Kdo je človek, ki je žalil gardiste Slovenske vojske?
Partizanski filmski hostar zaničuje slovensko vojsko in slovensko vlado javno obtožuje fašizma Dejan Babosek postaja še eden izmed neodvisnih kulturnih junakov boja proti antijanšizmu. Redno se udeležuje nezakonitih protestov in posnetke objavlja na svojih družabnih omrežjih. “Izdajalci, izdajalci, izdajalci!!!” je kričal na pripadnike Garde Slovenske vojske filmski režiser lanskoletne partizanske polomije Preboj Dejan Babosek. Režiser partizanskega filma Preboj je postal v zadnjih letih ljubljenec globoke države, kar tudi dokazuje njegovo prijateljevanje s komunističnim zločincem Francem Severjem-Frantom in Kučanovim ustvarjalcem javnega mnenja Niko Tošem. Propagandi komunistični-narodnoosvobodilni film se je priljubil tudi ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki mu je letos podelil Plaketo Glavnega mesta Ljubljana za leto 2020. Ob koncu članka si lahko ogledate sramotna videoposnetka, kjer je jasno videno, da je Babosek pred državno proslavo ob dnevu državnosti zaničevalno poniževal in sramotil slovenske vojake, na enem izmed njih pa je vidno, kako so ga peljali predstavniki slovenske policije. Dejan Babosek je postal zaščitni znak filmskega ustvarjanja globoke države. Leta 2013 je posnel svoj premierni celovečerec Izhod. Slovenski gledalci so se ga ognili v velikem loku, saj si je film ogledalo le 1.950 gledalcev, kar je manj ljudi kot je zaposlenih na RTV Slovenija. “Slovenski akcijski film, ki si ga bomo zapomnili po namerno komičnem nastopu Salome in nenamerno komičnem nastopu Jurija Bradača, oprostite, Yurija Bradaca. Lahko bi bilo tudi slabše,”je raztrgal film kritik spletnega portala Siol Klemen Černe in mu dal oceno zadostno. Bizarnost je toliko večja, saj je hotel za filmsko polomijo od Filmskega sklada RS dobiti 541.647 evrov, a so na veliko srečo slovenskih davkoplačevalcev v vodstvu Filmskega sklada zavrnili sofinanciranje.  

Fri, 3. Jul 2020 at 09:10

0 ogledov

Alkoholizirani povzročitelji letos zakrivili več kot vsako tretjo smrt v prometu
Več kot vsako tretjo smrt v prometu zakrivi alkoholizirani povzročitelj, opozarja Agencija za varnost prometa Alkoholizirani povzročitelji letos povzročili manj nesreč, a ob dejstvu, da je bilo prometa bistveno manj Letos (1. 1. -31. 5. 2020) so alkoholizirani povzročitelji povzročili 507 prometnih nesreč, kar je 93 nesreč oziroma 16 % manj kot v primerljivem obdobju lani. Vendar je ob tem treba izpostaviti, da je bilo v obdobju od 15. marca do 15. maja, ko so veljali ukrepi za zajezitev epidemije novega koronavirusa, bistveno manj prometa kot sicer. V navedenem obdobju je bilo letos zabeleženih 1.454 vseh prometnih nesreč, v enakem obdobju lani pa jih je bilo 2.949 oziroma še enkrat toliko. Več kot vsako tretjo smrt v prometu je zakrivil alkoholizirani povzročitelj Agencija za varnost prometa opozarja, da pomeni vožnja pod vplivom alkohola neodgovorno izpostavljanje sebe in drugih tveganjem za najhujše posledice. Izmed vseh letos preminulih v prometnih nesrečah (32 oseb) je življenje kar 13 oseb izgubilo zaradi alkoholiziranega povzročitelja. Tudi teh je bilo 13, devet pa jih je umrlo v nesreči, ki so jo povzročili. V večini primerov sta bila ob alkoholiziranosti vzroka prometnih nesreč s smrtnim izidom nepravilna stran oz. smer vožnje – 7 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 7 udeležencev (54 %) in neprilagojena hitrost – 3 prometne nesreče, v katerih so umrle 3 osebe (23 %). Pri 1,5 promila alkohola v krvi se tveganje za prometno nesrečo poveča za kar 22-krat Med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč (26 oseb), ki so jim izmerili nad 2 promila alkohola v krvi, jih je bilo kar 18 v času epidemije, kar pomeni skoraj 70 %. Najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti povzročitelja prometne nesreče je bila 3,13 promila, končala se je s smrtnim izidom. Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč znaša 1,21 promila (v enakem obdobju lani 1,58 promila). Največ smrtnih nesreč (4 umrli) so povzročile osebe pod vplivom alkohola v starosti od 55 do 64 let, sledita skupini povzročiteljev v starosti 18-24 (3 umrli) in v starosti 25-34 let (3 umrli). Pri 1,5 promila alkohola v krvi se tveganje za prometno nesrečo poveča za kar 22-krat, še opozarja agencija. Ne le alkohol, tudi vožnja pod vplivom drog prinaša usodne posledice V prvih petih mescih letošnjega leta je Policija ugotovila 3.553 kršitev s področja alkohola, v enakem obdobju lani pa 3.607. Odrejenih je bilo 130.399 alkotestov (172.600 lani), od katerih je bilo 4.829 pozitivnih (5.481 lani), 133 pa je bilo odklonjenih (135 lani). Odrejenih je bilo 714 strokovnih pregledov za droge (717 lani), od katerih je bilo 106 pozitivnih (120 lani), 446 oseb pa je strokovni pregled odklonilo (444 lani). Agencija za varnost prometa je maja Policiji donirala 1.000 hitrih testov za droge, z namenom, da se področje nadzora nad vožnjo pod vplivom droge še okrepi. Ena merica alkohola se v telesu presnavlja eno uro Slovenija se uvršča med države, kjer je poraba alkohola na odraslega prebivalca med najvišjimi v Evropi. Ta po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije znaša 12,6 litrov čistega alkohola na prebivalca nad 15 let. Tveganja glede vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc so zelo visoka, saj zmanjšujejo psihofizične sposobnosti za varno sodelovanje v prometu. Zato je nujno, da za volan, na motor, moped ali kolo sedemo trezni. Ena merica alkohola, kar je 0.3 dcl žganja, 1 dcl vina ali 2,5 dcl piva, se v telesu presnavlja eno uro. Pri večji količini popitega alkohola se ta čas podaljša. Agencija za varnost prometa zato na voznike naslavlja sporočilo: »Kdo vozi danes? Vi ali alkohol?« in dodaja, da zaradi stereotipov o vožnji pod vplivom alkohola vse življenje lahko obžalujete en sam trenutek nepremišljenosti: »Ne izpostavljajte sebe in drugih tveganjem v prometu, saj se vožnja motornega vozila ali kolesa pod vplivom alkohola lahko konča tragično. Vozite odgovorno! Tudi pri pešcih predstavlja alkohol pomemben dejavnik tveganja. Dosledno upoštevanje prometnih predpisov in cestnih razmer, previdnost in strpnost so nujni sopotniki za varnejše poti. Naj alkohol ne bo vaš sopotnik,« opozarja Agencija za varnost prometa, ki bo akcijo za ozaveščanje o tveganjih, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu ponovila še novembra in decembra. Vir: agencija za varnost prometa

Fri, 3. Jul 2020 at 09:03

0 ogledov

Varnost otrok na spletu: Morda pa med počitnicami sonce le ni največji sovražnik?
Po le nekaj dneh počitnic so otroci popolnoma pozabili na šolo in šolske obveznosti. Zdaj imajo več prostega časa, ki ga bodo med drugim preživljali tudi na spletu. Med tem ko splet ponuja veliko koristnih informacij in zabave, pa skriva tudi nevarnosti, ki prežijo na otroke ... Med počitnicami sonce morda ni največji sovražnikMed poletnimi počitnicami bodo otroci višek prostega časa izkoristili tudi za brskanje po spletu. V virtualnem svetu poleg neprimernih vsebin in možnosti za spletno izsiljevanje otroke ogrožajo tudi nasilneži, ki želijo z njimi vzpostaviti stik in jih izkoristiti, obenem pa od njih pridobiti tudi različne osebne informacije, ki jih bodo izrabili za nadaljnjo zlorabo. Otroci se zaradi svoje naivnosti, radovednosti in nepoučenosti o spletni varnosti vse prevečkrat znajdejo v situacijah, ki imajo lahko trajne posledice. Starši jih učite, da morajo nositi čelade, ko se vozijo s kolesom, da se morajo namazati s kremo za sončenje, preden gredo na plažo, in da si morajo umiti roke pred kosilom. Pa jih podučite tudi o spletni varnosti? Nevedni smo tudi odrasliInternet ponuja morje priložnosti tako za otroke kot tudi odrasle, še posebej v času, ko do njega dostopamo preko mobilnih telefonov. Ljudje vseh starosti objavljajo fotografije s svojih mobilnih naprav, ustvarjajo si profile na različnih družbenih omrežjih, uporabljajo klepetalnice, se povezujejo s prijatelji, ki jih običajno ne vidijo pogosto, pošiljajo fotografije znancem in tisočim sledilcem razkrivajo, kaj počnejo v prostem času. Ste med njimi? Pa kdaj pomislite, da s tem ogrožate svojo varnost in dajete slab zgled otrokom? Poskrbimo za varnost otrok na spletu!V Policiji zato poudarjamo, da je spletna varnost najmlajših naša skupna odgovornost. Vsak od nas mora poskrbeti, da bo internet varen prostor za vsakega uporabnika, še posebej za otroke in mladostnike. Želimo si, da bi pogovori o spletni varnosti in digitalnem odtisu postali tako pomembno in nujno opravilo, kot je nanašanje sončne kreme pred odhodom na plažo. V času, ko se tehnologija razvija z neobvladljivo hitrostjo, so prav angažirani starši, učitelji in vsi, ki z otroki prihajajo s stik, ključnega pomena za varnost najmlajših na internetu. Policisti otrokom in staršem namenjamo preventivne nasvete, ki naj postanejo del uporabniške navade. Želimo si, da bi morebitne zlorabe in slabe izkušnje otrok v spletnem okolju preprečili v čim večji meri. Če se zgodi kaznivo dejanje, pa bomo naredili vse, da bi otroke, ki postanejo žrtve kaznivih dejanj na spletu, zaščitili, storilce pa odkrili. Otroci, tole so nasveti za vasNe razširjaj svojih osebnih podatkov in na razkrivaj lokacijeVerjamemo, da si navdušen nad 14-dnevnim potovanjem po Islandiji, na katerega si se podal s svojimi starši, ali nad vikend oddihom ob morju. Vendar take informacije, ki jih javno delimo na družbenih omrežjih, vlomilcem sporočajo, da nas ni doma. Tako se lahko zgodi, da med dopustovanjem naš dom obiščejo nepridipravi, ob prihodu s počitnic pa nas pričaka izropano stanovanje. "Fotografija deljena, ne vrne se nobena"Znan slovenski pregovor bi lahko tudi prilagodili: "Fotografija deljena, ne vrne se nobena." V trenutku, ko fotografijo objavimo na družbenih omrežjih ali pošljemo preko različnih aplikacij, nad njo izgubimo nadzor. Fotografije, na katerih ležerno poležavamo na plaži v kopalkah, ne sodijo na splet. Preden karkoli objaviš, pomisli - ali bi si želel, da to fotografijo vidijo tvoji starši? Če je odgovor ne, naj fotografija ostane samo tvoja.  Zaščiti svoje gesloGeslo, ki ga imaš za dostop do spletnih aplikacij, je samo tvoje. Nikomur ga ne zaupaj, naj bo dolgo in zapleteno. Če pa sumiš, da ti je kdo vdrl v profil, geslo nemudoma zamenjaj. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasiljeV šoli so otroci velikokrat žrtve medvrstniškega nasilja. Med poletjem, ko se v šoli ne vidite, se lahko nasilje prenese na splet – v klepetalnice, aplikacije, forume. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje, čeprav v fizični obliki ni vidno, povzroča pa prav take, če ne še hujše posledice. Hm, pa res veš, kdo je na drugi strani? Z osebo, ki jo spoznaš na spletu, se ne srečuj v živo!V klepetalnicah ali na socialnih omrežjih lahko spoznaš ljudi, s katerimi se pogovarjaš o vsem mogočem. Občutek imaš, da si našel osebo, ki te razume, spoštuje in ima dobre namene. Kmalu si izmenjata nekaj fotografij in se dogovorita tudi za srečanje v živo. Hm, pa res veš, kdo je na drugi strani? Svetujemo ti, da se z osebo, ki si jo spoznal na spletu, nikoli ne srečuješ v živo. Če se kljub temu želiš srečati z njim ali z njo, o tem povej svojim staršem ali vsaj prijateljem. Srečanje naj poteka na javnem kraju, če pa imaš občutek, da oseba ni to, za kar se je izdajala v vajinih pogovorih, in da te pogovor spravlja v nelagodje, se takoj umakni in poskrbi za svojo varnost! Težave na spletu? Pogovori se s starši ali drugo odraslo osebo.Si vseeno naletel na težave? Te kdo neprimerno ogovarja ali celo izsiljuje? Si naletel na vsebine, ki ti povzročajo nelagodje? Ne veš, kaj bi v situaciji, v kateri se počutiš neprijetno, storil? Vprašaj starše ali strokovnjake. Informacije najdeš na spletni strani www.safe.si, na najbližji policijski postaji ali na telefonski številki 113. Starši, bodite zgled otrokom!Na spletu so otroci izpostavljeni različnim nevarnostim, vključno z izsiljevanjem, neprimernimi vsebinami, nasiljem, spolnostjo in drugimi vsebinami, ki lahko pri njih vzbudijo nelagodje ali celo občutek ogroženosti. Pomembno je vedeti, kako zagotoviti varnost svojih otrok v virtualnem prostoru. Skupaj naredite seznam informacij, ki jih na spletu ne smejo razkrivatiV pogovore z otroki vključite tudi pogovor o nevarnostih in o preventivnem delovanju na spletu. Skupaj naredite seznam, katerih podatkov nikoli ne smejo razkriti na spletu, kot so npr. njihov datum rojstva, naslov, telefonska številka, kraj šolanja. Prepričajte se, da razumejo, zakaj je te informacije pomembno zakriti, in da lahko te informacije nekomu, ki bi jih lahko zlorabil, povedo več, kot bi si sami želeli. Otroke naučite, da se objavljenih vsebin ne da več nadzorovatiZ otroki se pogovarjajte tudi o tem, da je internet javni prostor. V trenutku, ko na spletu objavijo fotografijo, besedilo ali video, ne morejo več nadzorovati, kaj bodo drugi storili z tem, hkrati pa je objavljeno nemogoče trajno izbrisati. Naučite jih previdnosti pri objavljanju na družbenih omrežjih. Neznanec naj ostane neznanecTako kot svojega otroka naučite, da ne smejo zaupati neznancem v realnem življenju, jih naučite previdnosti na spletu. Povejte jim, da so tudi neznanci na spletu lahko nevarni, zato naj z njimi ne komunicirajo in naj jim ne pošiljajo svojih fotografij. Spolni izkoriščevalci lahko ustvarijo lažne profile z namenom, da bi se otroku lažje približali in skrili svojo identiteto. Otrokom povejte, naj take osebe blokirajo oziroma se ne zapletajo v pogovore z njimi. Nadzorujte čas in način uporabe internetaMed skupnim preživljanjem časa z otroki ugotovite, kaj radi počnejo na spletu. Glede na otrokovo starost in potrebe se dogovorite o času uporabe interneta in pametnih naprav. Doma lahko nastavite starševski nadzor. Vir: Policija

Fri, 3. Jul 2020 at 08:49

0 ogledov

Turistični bon od vaše babice - uporabite najprej - in šele nato svojega
Finančna uprava nas opozarja v zvezi z uporabo prenešenih bonov (od sorodnikov). Če je kdo na vas prenesel turistični bon, vam predlagamo, da sprva unovčite prenesen bon, šele nato svojega. Zakaj?  Ker prenesen bon lahko unovčite le v celoti pri enem ponudniku, svojega pa lahko tudi po delih. V zakonu je določena  prenosljivost bona med upravičenčevimi sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroci in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Bon je prenosljiv na upravičenca na podlagi izjave (Priloga 3). Od bona se ne plača dohodnine in se ne šteje v dohodek pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev. vir: https://www.fu.gov.si/drugo/posebna_podrocja/turisticni_boni/
Teme
Intervju

Zadnji komentarji

uroš :

25.06.2020 14:16

čistokrvno širjenje dezinformacij. 1. ZNANSTVENI DOKAZ O OBSTOJU COVID19 NE OBSTAJA ! Kako lahko testiraš nekaj kar ne obstaja ?! Je ni institucije ali "virološke" avtoritete, ki bi kadarkoli v zgodovini človeštva izolirala corona virus !!!!!! Virološka znanost je eugenska prevara promovirana s strani rockefelerjev zgolj zaradi ekonomske koristi povezane s potencialno smrtonosnimi cepivi !!!! Danes je na sceni Kill Bill z psihopatsko intencijo vakcinacije vse populacije ! Nemški strokovnjak in ekspert iz "virologije" Dr. Karl Lanka je totalno razsul teorijo virusov in potrjuje prevarantsko promocijo virusov s strani farmacevtskih korporacij - ki imajo v glavi le denar ne pa korist za človeka ! 2. testi covid-19 so 100% zmazki, ki reagirajo na RNA genski material in nimajo čisto nič opraviri z nobenim t.z. domnevnim virusom. Ker vsak človek poseduje RNA je torej teoretično lahko vsak kužen - WTF !!!??? Najbolj znani PCR ali Polymerase Chain Reaction testi ne detektirajo čisto nobenega virusa ampak reagirajo na beljakovine v krvi. 3. Oblastniška klika pospešeno in trmasto promovira zgodbo o lažnem virusu in to izkorišča za nadzor in opresijo ljudi. Servilna in izdajalska medicina podpira laž z ponarejenimi statistikami zaradi ekonomskih koristi in to v obraz svetovnih epidemioloških strokovnjakov, ki so jasno povedali, da je vse skupaj zmontirano in da je vsa ta "epidemija" imela daleč manjši obseg od povprečne gripe !!!!!! Vsa zgodba je v svetovni razsežnosti nameščena in pripravljena s strani elit že od leta 1992 v agendi 201 ! Namesto da bedni ljudje verjamejo oblastniškim lažem, bi morali dvigniti lastne neumne in debele riti polne Mc Donaldsovih hamburgerjev in Coca Cole in začeti raziskovati v kakšni matrici laži pravzaprav živijo sicer bo prepozno za vse nas !

Prijatelji

Branko GaberAndrej Magajna

NAJBOLJ OBISKANO

Veliki svetovni mojster fantastičnega