Foto: Pomurje
LokalnoSlovenijaTurizemV fokusu

Pomurske občine, teh je 21, upajo na več kot milijon evrov iz projekta pametnih skupnosti

Pomurski konzorcij 21 občin upa, da bo s projektom Pametno, z viri bogato Pomurje na razpisu ministrstva za javno upravo dobil 1,2 milijona nepovratnih evropskih sredstev. Projekt zajema pametno lokalno samooskrbo, pametni vodovodni sistem in pametni vodovodni krog.

Konzorcij je eden največjih v Sloveniji, še navaja STA, združuje veliko obmejno regijo z več kot 100.000 prebivalci: Projekt je tudi trajnosten, pameten, inovativen in usmerjen v reševanje izzivov 21. stoletja, so sporočili z občine Lendava, ki je vodilni partner projekta.

Tudi lokalni izdelki in storitve po izboru občanov

Dokumentacijo za prijavo regijskega projekta, ki so ga predstavniki občin v sodelovanju s podjetjem IPM pripravljali zadnje tri mesece, so župani in županje podpisali v začetku tega tedna. Rok za prijave je potekel v petek, rezultati razpisa bodo predvidoma znani do poletja, na voljo pa je osem milijonov evrov.

Ob uspešnosti na razpisu bo konzorcij uvedel aplikativne rešitve za uporabnike in nadzorne centre, vzpostavil nov digitalni turistični produkt in nova znanja s področja digitalizacije, uvedel enotne standarde in znanja za izmenjavo podatkov, povezal ponudnike lokalne hrane in izdelke ter storitve, povezane z zdravim in aktivnim načinom življenja, pa tudi delež samooskrbe, še poroča STA.

Pametna lokalna samooskrba vključuje vse občine konzorcija in temelji na digitalizaciji in promociji lokalnih kmetov, dobaviteljev hrane in dobavnih verig pri sledljivosti in povečanju deleža samooskrbe ter povezovanju ponudnikov lokalne hrane ter storitev v povezavi z zdravim in aktivnim življenjem.

Tako bi po eni strani ponujali lokalne izdelke in storitve po izboru občanov, po drugi pa aplikacije Pomurje v enem dnevu in Konec tedna v Pomurju.

V konzorciju projektni vodje iz vseh sodelujočih občin

Projekt predvideva boljše poznavanje stanja in ukrepanj pri ravnanja z vodnimi viri. Pri pametnem vodovodnem sistemu bodo občine reševale problematiko vodovodnega sistema s pomočjo digitalizacije, spremljali vodne izgube, onesnaženost ter pregrevanje pitne vode v vodovodnem sistemu. Pri pametnem vodnem krogu pa bodo spremljali kakovost očiščenih voda in povezave med onesnaženostjo v odpadnih vodah in onesnaženostjo zajetij pitne vode.

STA še navaja, da so v konzorciju zbrani projektni vodje iz vseh sodelujočih občin, ki imajo bogate izkušnje pri vodenju lokalnih, regijskih, dvostranskih in evropskih projektov, zato ni dvoma, da je projekt strateško ter premišljeno pripravljen, so prepričani na lendavski občini.

Poleg lendavske so v konzorciju občine Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Kobilje, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Radenci, Razkrižje, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana in Veržej.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno