Fotografija je simbolična
črna kronikaLokalnoSlovenijaV fokusu

Policisti prijeli štiri osumljence, ki naj bi v gozdu pri Grosupljem umorili 77-letnega moškega

Ljubljanski kriminalisti so z intenzivno kriminalistično preiskavo in v sodelovanju z različnimi policijskimi enotami po enajstih dneh prijeli osumljence umora moškega iz okolice Grosupljega. Kriminalistično preiskavo umora, ki je bil izvršen 19. marca 2021, in delo slovenske policije na področju preiskovanja krvnih deliktov so danes podrobneje predstavili na novinarski konferenci Policijske uprave Ljubljana in Generalne policijske uprave.

Na novinarski konferenci so sodelovali Damjan Petrič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana in Damjan Miklič, vodja Oddelka za krvne in seksualne delikte v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Foto: PU Ljubljana

Najdbi hudo poškodovanega moškega sledila obsežna petdnevna kriminalistična preiskava

Damjan Petrič iz SKP PU Ljubljana je povedal, da je na operativno-komunikacijski center uprave v petek, 19. marca 2021, okoli 12.30 poklical občan in povedal, da je v gozdu v bližini Grosupljega našel zvezanega in hudo poškodovanega moškega. Približno 300 metrov globoko v gozdu je bil pred svojim prebivališčem najden 77-letni moški, ki je bil hudo poškodovan, roke je imel zvezane na hrbtu, prav tako pa zvezane noge. Moški je ob prihodu na kraj še kazal znake življenja, vendar je umrl kljub zdravniški pomoči, ki mu je bila nudena na kraju.

Na kraj je prišla preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča in vodila ogled, ki so ga opravili ljubljanski kriminalisti. Motiv dejanja takrat ni bil znan, prav tako na kraju ni bilo nobenih vidnih sledi, zato so bile pomembne najmanjše podrobnosti, ki bi pripeljale do storilcev kaznivega dejanja. Zato so kriminalisti in policisti skupno pet dni pregledovali in preiskovali širšo okolico gozda, v katerem je pokojni živel, ter opravili razgovore z več kot 70 osebami.

Poleg intenzivne kriminalistične preiskave so pri pregledovanju terena in iskanju sledi sodelovali tudi policisti Posebne policijske enote, policisti vodniki službenih psov in policisti Specialne enote – potapljači.

Štirim osumljencem z območja Kočevja 30. in 31. marca odvzeli prostost

Policisti so 30. marca 2021 zaradi suma kaznivega dejanja umora odvzeli prostost 23-letniku z območja Kočevja. Z dodatnimi preiskavami, pregledom nadzornih kamer na širšem območju, pregledom terena, zavarovanimi dokazi in zbranimi obvestili so pridobili podatke, da so dejanja osumljeni tudi 24, 19 in 18 letnik, vsi z območja Kočevja, in jim 31. marca 2021 odvzeli prostost.

Z intenzivno kriminalistično preiskavo in zbranimi dokazi je bilo ugotovljeno, da so prijeti osumljenci v četrtek, 18. marca 2021, popoldne z osebnim vozilom prišli na območje Grosupljega. Vozilo so parkirali in peš odšli v bližnji gozd z namenom, da iz bivališča pokojnega odtujijo vrednejše premete. Pri dejanju jih je pokojni zalotil, zato so ga pretepli in mu zvezali roke ter noge. Nato so preiskali še njega in njegovo bivališče ter mu odtujili 2.000 evrov gotovine in dva mobilna telefona. S kraja so zbežali, hudo pretepenega in zvezanega 77-letnika pa so pustili ležati na gozdnih tleh, kjer je ostal do naslednjega dne.

Osumljenci so se po begu s kraja dejanja odpeljali proti domu in po približno 15 kilometrih določene predmete (rokavice, podkape, odtujen telefon), ki so jih uporabili pri izvršitvi kaznivega dejanja, odvrgli v potok. Ko so kasneje iz medijev izvedli za smrt žrtve, so določene predmete (oblačila, ki so jih nosili v času storitve kaznivega dejanja) tudi zažgali, da bi uničili dokaze. Kljub temu so kriminalisti v intenzivni preiskavi zbrali dovolj dokazov, da so vsem štirim osumljenim odvzeli prostost in jih 1. aprila 2021, zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja umora, privedli k preiskovalni sodnici, ki je za vse odredila pripor.

Vsi štirje osumljenci so bili do sedaj že večkrat obravnavani za kazniva dejanja s področja premoženjske kriminalitete, prav tako pa tudi za kazniva dejanja in prekrške z elementi nasilja.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve ( Pu Ljubljana )

Mogoče vam bo všeč