Foto: Pixabay
SlovenijaSvettehnologijaV fokusuzanimivo

(Policija opozarja) Porast poskusov goljufij s telefonskimi klici lažne Microsoft tehnične podpore

V policiji zaznavajo porast poskusov goljufij s telefonskimi klici lažne Microsoftove tehnične podpore. Do sedaj so obravnavali tudi dva primera oškodovanja – v skupnem znesku 7.500 evrov. Zato v policiji opozarjajo: če prejmete tak klic, se raje ne oglašajte, predvsem pa klicatelju ne posredujte nobenih svojih podatkov.

V takih primerih se klicatelj, običajno v angleščini s tujim naglasom, predstavlja kot Microsoftova tehnična pomoč. Klicatelj sogovorniku pojasni, da kliče, ker njegov računalnik javlja napake oziroma alarme, kar naj bi bila posledica okužbe računalnika. Klicatelj v nadaljevanju želi, da mu uporabnik zaradi tega omogoči oddaljen dostop do svojega računalnika, da bo lahko rešil težavo.

Foto: Policija

Zvočni posnetek enega od telefonskih pogovorov je posnel bralec z vsiljivim telefonistom in nam ga poslal.  V posnetku tako izvemo, da lažna ‘Microsoft’ tehnična podpora v tem primeru prihaja iz Filipinov (povezava): Lažni klic iz Microsofta (varninainternetu.si)

Uporabnike opozarjamo, naj bodo previdni tako pri prejetih klicih s tujih omrežnih skupin kot tudi s slovenskih telefonskih številk, saj storilci za izvajanje opisane prevare tudi potvarjajo telefonske številke. Uporabniki naj bodo pozorni na vse klice tako imenovane tehnične podpore, torej tudi v primeru, če klic prejmejo iz lokalnih omrežnih skupin.

Uporabniki, ki prejmejo takšen klic, naj pogovor nemudoma prekinejo, predvsem pa naj klicatelju nikar ne omogočijo dostopa do svojih računalnikov ter naj jim ne sporočajo osebnih podatkov, uporabniških imen, gesel, PIN kod, številk kartic. Takšnih podatkov naj tudi nikoli ne posredujejo po elektronski pošti ali telefonu.

Svetujemo, da klicatelju, ki ga ne poznate oz. ga ni možno preveriti, ne posredujete svojih osebnih podatkov, klicateljevo telefonsko številko pa blokirajte.

Vir: Policija, Varni na internetu

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija