Foto: Reuters
SvetTurizemV fokusuzanimivo

Pokoronska realnost bolgarskega turizma kaže kruto sliko -Turizem na njihovi črnomorski obali si bo opomogel šele čez nekaj let

Nekoč vrvež danes prazno, nekoč tako rekoč črnomorski »Las Vegas«, danes pristajališče za ptiče, pa še tisti gredo naprej proti Turčiji. Danes prazne plaže, zaprte restavracije, malo turistov: konec maja so letovišča na obali Črnega morja videti kot duhovi, piše nemška tiskovna agencija DPA. Zdaj je jasno: panoga si bo opomogla šele čez nekaj let.

Letos je bolgarsko ministrstvo za turizem napovedalo, da se bo poletna sezona začela 1. maja. “Razpravlja se o možnosti dodatnih mejnih prehodov, da bi olajšali pritok, saj pričakujemo, da bo ogromno turistov potovalo z avtomobili,” je aprila dejala nekdanja ministrica za turizem Mariana Nikolova. A njene napovedi se očitno niso uresničile. Lahko da so bile preveč optimistične. Poleg vseh dejavnikov, kovidnih in nekovidnih, je zagotovo tudi politika kriva. Oziroma neznanje postavljanje pravih prioritet na pravo mesto v lastni državi.

Zaradi negotovosti glede rezervacij tujih gostov so se lastniki mnogih velikih hotelov za zdaj odločili, da jih ne bodo odprli. Problem je še posebej resen v letoviščih, kot je Sončna obala, kjer se zanašajo predvsem na velike skupine turistov iz Nemčije, Rusije in Velike Britanije. V trenutku hoče tehnična vlada povečati prihodke tudi s pomočjo doslednega pobiranja taks in dajatev v obliki carin in pristojbin. Takrat ko en pride nihče ali zelo malo gostov je izkupiček pičel. Tudi od slabo ali nič obiskanih hotelov in letovišč se ne da vzeti nič iz niča. Spirala črnogledosti potegne še spremljevalne dejavnosti industrijo dogodkov povezanimi z turizmom. In krog se sklene brez da bi kaj ostalo v njem ali pa ostane zelo malo.

V začetku meseca so se v medijih pojavile informacije, da bi lahko čarterske lete, s katerimi ruski turisti prispejo v Bolgarijo, odpovedali to poletje. Razlog: napetosti med državama in izgnani diplomati. Trenutno pa naj bi Rusi v Bolgarijo prispeli junija in julija, da bi se spočili na črnomorski obali. Maja pa so bili leti odpovedani. Druge predvsem veliki turistični operaterji iz zahoda so si vzeli čas za premislek kdaj bodo ponovno začeli s sprejemanjem rezervacij za bolgarske »Black Sea«turiste. Vzeli so si ga tako da so podaljšali rok za odvračanje interesa za njih, tukaj predvsem je v »prednosti« britanski TUI. Ta je odsvetoval rezervacije za Bolgarijo, vmes pa polni Grčijo posebej osrednje grške otoke kot sta Kreta, Krf in nekaj pomembnih mediteranskih točk. Nemci pa bodo prej v Španijo ali Hrvaško.

Foto – Reuters

Turizem kot gospodarska veja si bo opomogla… ne prav kmalu

Upanje zaposlenih v turizmu je bilo, da bodo letos poleti nadomestili vsaj del izgub, ki so jih nabrali leta 2020. V celotnem lanskem letu se je število tujih gostov zmanjšalo za približno 80 odstotkov. Izgube so ocenjene na skoraj šest milijard levov, kar med drugim gre v breme prejšnji vladi, da ni sprejela dovolj ukrepov za podporo sektorju.

Verjetno bodo šele leta 2025 lahko dosegli ravni iz leta 2019. Do takrat je odgovornost vlade, da obnovi in ​​razvije sektor. Če bo šlo po pričakovanjih. Z poudarkom na »če«. V dani situaciji, ko državo vodi tehnična vlada, ki svoje delo lahko zaključi zelo kmalu, ta pa samo drži vladno »gasilsko cev« v stanju pripravnosti, da se stanje ne poslabša. Sočasno govorijo ponovni obuditvi interesa za Bolgarijo kot turistično destinacijo. Odgovornost »tehničnega« ministrovanja ministrstva, je “obnoviti sposobnost preživetja turističnega sektorja. To bi bilo zdravilo, ki sliši na ime » predstavitev države v tujini in razvoj nacionalnega turističnega oglaševanja in mednarodnega sodelovanja v turizmu, da bi spodbudili turiste, da izberejo Bolgarijo za cilj.”

Včasih testiranje stane več kot nočitev ob vseh akrobacijah okoli urejanja testiranja

Diametralno nasprotno od izjavljenega. Toda industrija dogodkov in turizma se še naprej sooča z resnimi težavami, ki jih povzroča pandemija. Med njimi sta pomanjkanje organizacije za testiranje turistov, ki se morajo vrniti v svoje države, pa tudi neinicirana imunizacijska kampanja zaposlenih v tem sektorju. “Čeprav je treba opraviti PCR teste, se bodo številni tuji turisti izognili Bolgariji,” meni tamkajšnji poznavalec in lastnik zmogljivosti, ki upravlja z apartmaji na Zlatem pesku, včasih pa testi stanejo več kot nočitev. Če sem lahko kritičen in obenem realen, je treba priznati da Bolgari, ki sami sebe dovolj dobro poznajo, ne prepričajo oziroma ene tretjine lastnega prebivalstva, ki se jih ne dotakne način prepričevanja zakaj je boljše ostati doma. Ti že vnaprej vedo, da je v Grčiji boljše. Socialistični duh ali če nam bo slabo nam bo pomagala država je še vedno prisoten. Preživitveni gospodarski način razmišljanja jim je dokaj tuj, ko pa je ekspanzija se vsi ukvarjajo z istim poslom. Prestrukturiranje in okrevanje v branži mora slediti poprejšnjim »spremembam v miselnosti«. Ali je metalni preboj prišel do te stopnje vedo oni sami. Če je šel v pravo smer se bo pokazalo v tej poletni sezoni.

Čezmerni optimizem je lahko zelo škodljiv. Posebej če ne spremlja realno stanje. Sočasnost večjega števila prioritet mnogokrat pripelje do stagnacije, kar je v danem trenutku nazadovanje. Vmes bo še kakšen »turističen« vlak šel mimo proti Turčiji in proti Grčijo, brez turističnih vmesnih postaj. Če večkrat preskočiš postajo ali ni interesa za ustavljanje na njej, je lahko pozabljena ali spregledana. Lahko tudi celotna destinacija!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet