Foto: NaravniParkiSlovenije
LokalnoTurizemV fokusu

Po sprostitvi ukrepov si več dogajanja obetajo tudi na Goričkem

V društvu Grad – Goričko drüjštvo za lepše vütro, ki ohranja naravno in kulturno dediščino Krajinskega parka Goričko, so po odpovedi večine lanskih dogodkov za preostanek letošnjega leta previdni. Razpisali izbor za najlepši gospodinjski vrt, največji dogodek pa bo Den meštrov, na katerem se predstavijo lokalni rokodelci, sejmarji, kmetovalci.

Prve aktivnosti, ki si jih obetajo v društvu in ki je tudi najbolj množično obiskana, so pohodi po Goričkem. Predsednica društva Marjetka Škafar je ob tem izrazila upanje, da bo vsaj polovica za letos načrtovanih pohodov izpeljana. Podpredsednik društva Lovro Vehovar pa pripravlja mesečne sprehode z zeliščarjem v okolici gradu Grad.

Foto: NaravniParkiSlovenije

Jeseni načrtujejo ponovno Den meštrov, ki je lani odpadel, ker pa je to večja prireditev, je predsednica društva po lanskih in letošnjih izkušnjah predvidna: “Prireditev bomo morda združili ali s praznikom buč v Bodoncih ali z Grajskim bazarjem pri gradu Grad. Prireditev smo uvrstili v naš načrt, bo pa vse odvisno od takratnih razmer.” Letos so skupaj z Javnim zavodom Krajinski park Goričko razpisali tudi izbor za “Naj ograček z brajdo na Goričkon” – izbor najlepšega in najbolj raznovrstnega gospodinjskega vrta po izboru strokovne komisije v Krajinskem parku Goričko.

Lastniki lahko prijavijo vrtove v Krajinskem parku Goričko, ki imajo poleg oskrbne tudi kulturno-krajinsko in naravovarstveno vrednost. Namen izbora je spodbuditi gospodinje ali gospodinjce, da pridelujejo hrano za družino na naravi prijazen način in pri tem skrbijo tudi za videz kulturne krajine, nadaljevanje tradicije, ohranjanje sort ter tudi za ohranjanje živalskih in rastlinskih vrst v Naturi 2000 na območju Krajinskega parka Goričko. Komisija bo posebej pozorna tudi na “brajdo” in “lugaš” na vrtu ali ob hiši. Prijave zbirajo v Javnem zavodu Krajinski park Goričko do konca junija, strokovna komisija si bo prijavljene vrtove ogledala predvidoma v začetku julija, zmagovalce pa bodo razglasili na Grajskem bazarju 2. oktobra.

Goričko drüjštvo za lepše vütro je nastalo kot nevladna organizacija v sklopu projekta z ustanovitvijo Javnega zavoda Krajinski park Goričko. Pozneje se je društvu pridružilo veliko rokodelcev in je delovala zelo močna rokodelska sekcija.

Foto: Krajinski Park Goričko / Marjetka Škafar, Goričko drüjštvo za lepše vütro

“Žal opažamo, da rokodelska dejavnost s starejšimi člani izumira, zato je ena od nalog Goričkega drüjštva za lepše vütro, da bi te dejavnosti ohranili. Prizadevamo si, da bi skupaj s šolami v okviru naravoslovnih dni pokazali mladim te dejavnosti, da ne bi popolnoma izumrle,” je še pojasnila predsednica društva Marjetka Škafar.

Vir: STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno