Foto: Facebook
GospodarstvoSlovenijaV fokusu

Po mnenju Banke Slovenije domače gospodarstvo že kaže znake okrevanja

V Sloveniji se je za razliko od povprečja evrskega območja okrevanje gospodarstva začelo že v prvem letošnjem četrtletju, v Banki Slovenije komentirajo objavljeni podatek o 1,6-odstotni gospodarski rasti med januarjem in marcem. Na podlagi aktualnih podatkov pričakujejo močan pospešek gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju.

Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v prvem letošnjem četrtletju povečal za 1,6 odstotka na letni ravni, je danes objavil statistični urad. Številka je precej boljša kot za območje evra, za katero je evropski statistični urad prejšnji mesec izračunal skrčenje v povprečju za 1,8 odstotka na letni ravni.

»V nasprotju z evropskim je slovensko gospodarstvo začelo okrevati že v letošnjem prvem četrtletju,« povzema STA Banko Slovenije. V primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem se je BDP Slovenije med januarjem in marcem okrepil za 1,4 odstotka. K temu je po ugotovitvah centralne banke ob sproščanju omejitvenih ukrepov največ prispevala rast precejšnjega dela prej zadrževane zasebne potrošnje. Izjema so še nekatere prostočasne storitve, ki zaradi še veljavnih preventivnih ukrepov, ki omejujejo gibanje in združevanje ljudi, še niso začele okrevati v zadostni meri.

Dodana vrednost v gradbeništvu vseeno zmanjšana

Rast skupne industrijske proizvodnje se je v prvem četrtletju nekoliko upočasnila predvsem zaradi padca v farmaciji, večina drugih panog pa je nadaljevala z okrevanjem. Kljub optimizmu med podjetji se je dodana vrednost v gradbeništvu v primerjavi z lanskim zadnjim četrtletjem zmanjšala, kar pa je po oceni Banke Slovenije ob načrtovani stanovanjski gradnji in javnih investicijah zgolj prehodnega značaja.

Tudi na trgu dela se ob postopnem sproščanju omejitvenih ukrepov razmere izboljšujejo. Število registriranih brezposelnih je bilo konec maja za 16,8 odstotka nižje kot pred letom, število razpisanih delovnih mest se povečuje. Glede na naraščajoč podjetniški optimizem, ki se je do maja že v vseh dejavnostih odražal v izrazitem povečanju zaposlitvenih pričakovanj, Banka Slovenije v naslednjih mesecih tudi v bolj prizadetih storitvenih dejavnostih pričakuje postopno izboljšanje razmer.

Močan pospešek v krepitvi gospodarske aktivnosti

Obeti za gospodarsko rast v nadaljevanju leta, tako STA, so močno pozitivni, zato v drugem četrtletju v Banki Slovenije pričakujejo močan pospešek v krepitvi gospodarske aktivnosti. Tedenski kazalniki aktivnosti za maj namreč nakazujejo nadaljnjo rast zasebne potrošnje in izvoza, krepi se podjetniški optimizem, izboljšalo se je tudi razpoloženje potrošnikov, so pojasnili. Ob omejitvah, ki jih sicer še vedno prinaša epidemija, lahko na kratek rok gospodarsko rast bolj kot povpraševanje zavrejo omejitve na ponudbeni strani, saj so se številne surovine precej podražile, dobavni roki pa podaljšali, so dodali.

V centralni banki so komentirali tudi danes objavljeni podatek o 2,1-odstotni majski stopnji inflacije na letni ravni. »Izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti je v predelovalnih dejavnostih že dosegla predkrizne ravni, ob številnih kriznih dodatkih v javnem sektorju so se okrepili stroški dela, močno so se povišala tudi cenovna pričakovanja podjetij,« jih povzema STA. Podobno kot v evrskem območju inflacijo že od marca krepijo medletno dražji energenti, so se pa ta mesec kljub podražitvi prehrambnih surovin cene hrane prvič po petih letih znižale.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč