Foto: MOM
Dogodki in prireditveLokalnoV fokusu

PGD Maribor – Mesto v operativno uporabo predalo novo gasilsko vozilo

Danes so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Maribor-mesto blagoslovili in v operativno uporabo predali novo gasilsko avtocisterno AC 30/60 Scania XT P410.

Letos je Prostovoljno gasilsko društvo Maribor-mesto »upokojilo« dosedanjo avtocisterno znamke Mercedes-Benz, z letnico izdelave 1977. Nadomestila jo je nova avtocisterna z oznako AC 30/60, znamke Scania XT P410, katera ima kapaciteto vode 6.000 litrov, zmogljiva vgradna črpalka pa uspe prečrpati 3.000 litrov vode na minuto. Opremljena je s sodobno opremo, nameščen ima električni vitel in napravo za pranje cestišč. Vozilo je izdelano na terenskem podvozju s pogonom na vsa kolesa in motorjem s 410 konjskimi močmi.

Gasilci so pripravili svečan blagoslov novega vozila, ki je bil tokrat precej drugačen, kot so ga vajeni gasilci. Zaradi razglašene epidemije in upoštevanja odloka o začasni omejitvi zbiranja ljudi, so morali blagoslov prilagoditi razmeram in ga izvesti v zelo okrnjeni zasedbi, simbolično pa jim je ključ predal župan Mestne občine Maribor, gospod Saša Arsenovič. Blagoslov vozila je opravil mariborski nadškof metropolit, gospod Alojzij Cvikl.

Foto: MOM

Namestnik predsednika PGD Maribor-mesto, Mitja Lešnik je ob tem dejal: »Nenehno posodabljanje voznega parka in tehnike je ključno predvsem za varno in uspešno opravljanje našega dela. Smo enota, ki zraven Gasilske brigade Maribor opravi največje število posredovanj v Mariboru, da pa so intervencije uspešno zaključene pa so zaslužni dobro izurjeni gasilci, ki morajo s sodobno opremo znati tudi ustrezno rokovati.«

Letošnje leto pa je tako za gasilce PGD Maribor-mesto, kakor tudi za mesto Maribor, prav posebno leto, saj gasilci Maribor-mesto praznujejo 150 let obstoja društva. Z ustanovitvijo leta 1871 se je pričela prva organizirana obramba pred požari in drugimi nesrečami v Mariboru in širši okolici. Celotno dogajanje ob 150 obletnici delovanja je pod častno pokroviteljstvo prevzel župan Mestne občine Maribor, Saša Arsenovič, za kar se mu gasilci iskreno zahvaljujejo.

Foto: MOM

“PGD Maribor mesto je danes eden od ključnih stebrov ne le javne gasilske službe, ampak celotnega sistema zaščite in reševanja v MO Maribor. Tega se zavedamo in cenimo dolgoletno tradicijo gasilstva na širšem območju Maribora zato bomo okviru proračunov MO Maribor vsako leto še naprej prepričljivo podpirali delovanje gasilskih organizacij” je povedal župan MO Maribor Saša Arsenovič ter ob častitljivem jubileju v imenu Mestna občine Maribor čestital gasilcem in jim zaželel vse dobro.

Foto: MOM

Gasilci upajo in držijo pesti, da bodo njihovo visoko obletnico lahko organizirali tako, kot se to spodobi, v »gasilski tradiciji«, skupaj s prijatelji gasilci, domačimi in tujimi gosti, ob gasilski godbi ter dobri pogostitvi. Dogodek, ki je bil načrtovan v mesecu maju, so zaradi ukrepov za zajezitev epidemije Covid-19 morali prestaviti na kasnejši čas, predvidoma v mesecu avgustu.

Vir: Kabinet župana MO Maribor

Mogoče vam bo všeč