Foto: STA
PolitikaSlovenijaV fokusu

Pahor in Putin razglasila dan slovesnosti pri Ruski kapelici za Dan slovensko-ruskega prijateljstva

Danes, sta se po telefonu pogovarjala slovenski predsednik Borut Pahor in ruski predsednik Vladimir Putin. Strinjala sta se, da se dan slovesnosti pri Ruski kapelici razglasi za Dan slovensko-ruskega prijateljstva.

Predsednik Pahor je 23. julija predsedniku Putinu poslal pismo, v katerem mu je predlagal, da bi vsakoletno slovesnost poimenovali za Dan slovensko-ruskega prijateljstva. V današnjem dolgem telefonskem pogovoru ga je predsednik Putin obvestil, da mu bo jutri ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov vročil pismo, v katerem na ta predlog gleda z odobravanjem. Ruska kapelica simbolizira vezi med Slovenci in Rusi, vsakoletna svečanost ob njej pa nas opominja na pomen miru. Ta ni samoumeven, zanj si moramo neprestano prizadevati. Predsednik Putin se je spomnil toplega sprejema ob njegovem obisku na 100. obletnici Ruske kapelice. Spomnil je, da bomo prihodnje leto obeležili 30 let vzpostavitve diplomatskih odnosov, zato sta predsednika soglašala, da bi prihodnje leto Dan slovensko-ruskega prijateljstva posvetili tej pomembni obletnici.

Predsednik Putin je želel slovenskemu predsedovanju Svetu Evropske unije veliko uspeha. Predsednika sta izrazila upanje, da se bodo razmere po pandemiji Covid 19 umirile in da se bo znova vrnilo živahno gospodarsko sodelovanje.

Vir: Urad Predsednika Republike Slovenije

Mogoče vam bo všeč

Več v:Politika