LokalnoprometV fokusuŽivljenje

Oživitev mestnega potniškega prometa v Celju – Celebus bo začel voziti tudi ob sobotah

Počasi se življenje tistega ki smo ga poznali pred epidemijo vrača nazaj, čeprav na rahlo drugačen način in z nekaterimi nujnimi prijemi. Epidemiološke razmere so ugodnejše in Vlada RS sprošča ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, tako da bo Celebus ta teden začel voziti tudi ob sobotah. Za verjeti je, da bodo občani spremembe voznega reda veseli. Po dolgih mesecih, ki jih je zaznamovala epidemija, se bodo lahko že to soboto, 5. junija, s Celebusom odpeljali po opravkih.

Januarja lani, še preden se je pojavil novi koronavirus, je Celebus prepeljal 26.082 potnikov, kar je bilo največ v celotnem obdobju od začetka izvajanja javnega mestnega potniškega prometa na območju Mestne občine Celje. Spomnimo naj, da je Celebus začel voziti v februarju 2019, ko je Mestna občina Celje skupaj z javnim podjetjem Energetika Celje v Trnovljah predala namenu novo polnilnico za stisnjen zemeljski plin, v kateri se poleg ostalih vozil na to vrsto pogona polnijo tudi naši avtobusi.

Epidemija in z njo povezani ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa pa so seveda letno povprečno število potnikov močno zmanjšali. Po statističnih podatkih podjetja Nomago, d. o. o., je Celebus lani prepeljal 120.313 potnikov, kar je v povprečju znašalo 10.026 potnikov na mesec. Toda življenje se počasi vrača v ustaljene tirnice in to se pozna tudi v javnem mestnem potniškem prometu. Najnovejši podatki so zelo spodbudni. V marcu 2021 je bilo s Celebusom na šestih linijah prepeljanih 14.775 potnikov, kar je za dobrih 40 odstotkov več kot v letošnjem februarju.  Največ potnikov (6.397) je bilo prepeljanih na liniji Celje ŽP – Hudinja – Škofja vas – City Center – Celje ŽP.

Da pa ni vse tako kot je bilo včasih, je vidno in potrebno tisto kar je vidno se tudi upošteva. Med vožnjo s Celebusom skoraj da brez izjeme upoštevajo vsa predpisana higienska priporočila in si ob vstopu ter izstopu iz njega temeljito si razkužujejo roke. Razkužilo je nameščeno v zadnjem delu avtobusa.Za takšen odgovoren in upoštevajoč odnos do tega so tudi pri MO Celje potnikom hvaležni.

Bodite tudi v del tega ponovnega oživljanja mesta in utripa v njem, tudi s pomočjo Celebusa, s čimer prispevate tudi k bolj zdravemu, varnemu in trajnostno naravnanemu slogu bivanja in življenja v njem.

Potrudite se, ne boli!

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno