Foto: Andraž Purg
KulturaLokalnoV fokusu

Od včeraj naprej tudi v otipljivi obliki: Podeljena najvišja priznanja Mestne občine Celje

Končno. Včeraj so bile v Narodnem domu, 46 dni po prazniku Mestne občine Celje podeljeni naziv častni meščan in celjske grbe. Letošnjim prejemnikom najvišjih priznanj so se poklonili s kulturnim programom, ki so ga soustvarili odlični celjski ustvarjalci.

Župan Bojan Šrot je mag. Francu Pangerlu podelil naziv častni meščan Celja, zlati celjski grb dr. Antonu Šepetavcu, Celjski Mohorjevi družbi in Slovenskemu ljudskemu gledališču Celje, srebrni celjski grb Milanu Čepinu in bronasti celjski grb Marjanu Teržanu. Kristalne celjske grbe je podelil Anji Ulaga, Neži Emi Komel, Aniti Amon, Tini Robič, Vesni Vrečko Pizzulin in Žanu Žvižeju.

Foto: Andraž Purg

Priznanja sicer podeljujejo vsako leto 11. aprila, ko je obeležitev obletnice pridobitve mestnih pravic. Letos mineva 570 let.

Ob podelitvi se je v nagovoru Župan uvodoma dotaknil situacije, v kateri smo vsi živeli več kot leto dni in ki je pred mnoge postavila velike izzive in povzročila številne stiske. Pa vendar da smo se kot skupnost zelo izkazali, da smo dokazali, da znamo biti solidarni in sočutni.

V delo govora o dosežkih Mestne občine občine Celje: »V lanskem in tudi letošnjem letu nam je uspelo nekaj velikih stvari, tudi finančno zahtevnih, kot je dograditev manjkajočega dela severne vezne ceste, ki je bistveno razbremenila promet v okoliških naseljih. Uspeli smo prenoviti Gubčevo in Lilekovo ulico, kjer je nastal čudovit mestni trg. Skupaj z državo smo obnavljali cesti Hudinja – Šmarjeta in Teharje – Bukovžlak, uredili smo nekaj krožišč ter predvsem veliko vlagali v urejanje in označevanje kolesarskih stez. V tem času smo v Celju odprli Tehnopark, velik projekt sofinanciran z evropskimi sredstvi in sredstvi države, z željo, da bi mladim in mladim po srcu približali znanost, naravoslovje, tehnologijo in da bi se čim več mladih odločalo za takšne študije. Vemo, da brez tega v prihodnosti ne bo šlo. Kupili smo dodatne prostore za Glasbeno šolo, ki je institucija brez katere si ni mogoče zamisliti tako živahnega glasbenega utripa v mestu, in jih tudi obnovili. Skupaj z Zdravstvenim domom, ki je izvrstna institucija na področju primarnega zdravstva, obnavljamo Gregorčičevo 6. Investicija je tik pred zaključkom. Gradimo prizidek k največji osnovni šoli, Osnovni šoli Hudinja, z željo, da jim zagotovimo primerne prostore. Izvajamo eno največjih investicij na področju stanovanjske gradnje. Takšne ni bilo, odkar je Slovenija samostojna, verjetno še nekaj let več. Veliko pozornosti so namenili trajnostni mobilnosti, v okviru tega izgradnji kolesarskih stez, novih 30 kilometrov, širjenju sistema izposoje koles KolesCE. Velike upe polagamo in čakamo tudi na kakšen razpis Eko sklada za nakup dodatnih avtobusov, saj si želimo širiti tudi mrežo javnega potniškega prometa. Ob vsem tem nismo pozabili na pomoč pomoči potrebnim. Naj omenim predvsem dvoje, kar je malce naša posebnost. Smo ena izmed redkih občin v Sloveniji, ki je samozaposlenim v kulturi namenila delovne štipendije, ki je v letošnjem letu razpisala pomoč za gospodarstvo, ki je bilo zaradi krize zaprto, ob tistem vsakoletnem razpisu za razvoj našega gospodarstva …«

Foto: Andraž Purg

Vsaka dobra stvar v mestu se zgodi zaradi trdega dela. Nagrajenci imajo veliko razlogov na to, da so ponosni. Na njih smo ponosni tudi vsi mi. Hvaležni smo vam za njihov prispevek k razvoju mesta, za to, da premikaje meje, da so vzorniki in mentorji, da so zgodovina, sedanjost in prihodnost našega mesta. Vse hkrati. Tudi in predvsem zaradi vsega tega je bila včerajšnja slovesnost namenjena prav njim in predvsem njim.

Foto: Andraž Purg

Zahvala gre vsem posameznikom in institucijam, ki so v obdobju epidemije opravljali izjemno delo.

Včerajšnjo prireditev je zasnoval in režiral Kristian Koželj. Soustvarili so jo igralka Manca Ogorevc (SLG Celje), igralec Urban Kuntarič (SLG Celje), operna solistka Andreja Zakonjšek Krt (SNG Opera MB), zbor in instrumentalisti I. gimnazije v Celju in zborovodja Tomaž Marčič ter moderatorka Neža Prah Seničar.

V preteklem letu je bila prehojena ki je je bila pot od primeža negotovosti, do upanja in vere v svetel jutri. Zato so zaslužni vsi občani Celja. Mi po tej poti gremo skupaj. Kot ponosni, vztrajni in pogumni Celjanke in Celjani.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura