Foto: Zavod Za vas živim
KmetijstvoLokalnoV fokusuŽivljenje

Od bojazni do navdušenja in skupne skrbi-najprej so jih opozarjali pred uničenjem, a je mestna četrt stopila skupaj in rezultat je tukaj

Pri Don Boskovem centru v Celju so danes slovesno odprli skupnostni vrt. Zanj bodo skrbeli mladi Zavoda Za vas živim in prebivalci Mestnih četrti Gaberje in Hudinja, ki živijo v neposredni bližini. V njem je trenutno 150 sadik, vsak teden kdo prinese kakšno novo, z njega pa že pobirajo prve pridelke. 

Osnovni namen skupnostnega vrta je, da lahko vsak iz njega kaj vzame, da vanj tudi nekaj prinese za nekoga drugega. Vsi okoliški prebivalci so vabljeni, da pomagajo skrbeti zanj. Vrt ima številne pozitivne učinke, vanj se lahko pridejo ljudje pomiriti, iskati pristen stik z zemljo, krepiti prijateljstva in prispevati k samooskrbi okolja, v katerem bivajo,” je ob odprtju povedala vodja programa Projektno učenje mladih (PUM-O) Veronika Bezgovšek.

Učinek je vzgojni, sprostitveni, terapevtski , družaben. Le da ne pusti nikogar ravnodušnega in brez kakršne koli proizvedene ali spontane emocije. Vrt stoji tam že od pomladi in je velik približno 50m 2 . Mladi so pri njegovi izdelavi pridobivali dragocene praktične izkušnje.»Dekleta smo žagala deske, fantje so pomagali pri montaži ograje. Nato smo uredili poti, zgradili povišane grede, jih napolnili z zemljo, zasadili sadike in izdelali oznake zanje. V vrtu je skupaj več kot 150 rastlin, vsak teden se v njem znajde še kakšna nova, pa ne vemo, kdo jo je zasadil,« je povedala ena izmed mladostnic, udeleženk programa PUM-O.

Mimoidoči so jih pogosto opozarjali na možnost uničenja vrta, a izkazalo se je, da je skupnost z vso resnostjo projekt vzela za svoj. Z odgovornostjo in pravim ter pravilnim odnosom do te pridobitve.

Na vseh nas je, da pazimo na skupnostni vrt in skrbimo zanj. Prepričana sem, da bodo meščani tu preživeli veliko kakovostnega časa, zato takšno idejo zelo podpiramo,” je povedala Brigita Balon, predstavnica Mestne četrti Gaberje.Zbrane je ob odprtju med drugim nagovoril tudi podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek, ki je izrazil veselje da so se prijavili na razpis MO Celje. Verjame, da so s pomočjo teh sredstev lažje uresničili projekt, ki vas bo zagotovo še tesneje povezal z domačini.“ Kar ni daleč od resnice.

Interakcije so pozitivne, očitne, realne in stvarne, kar je lahko garancija za obstoj tega poskusa. Z vrta te dni mladi že nabirajo solato za kosilo, kmalu bodo trgali jajčevce, paprike in paradižnik, jeseni bodo sušili zelišča. Zalivanje bo za zdaj ostala njihova naloga, pri vseh ostalih aktivnostih urejanja vrta pa vabijo k sodelovanju vse meščane četrti, ki imajo čas, voljo ali znanja o vrtnarjenju. Če bodo pokazali zanimanje in bo odziv dober, obstaja možnost, da vrtu dodajo še kakšno gredico ali ga celo razširijo.

Včasih je malo potrebno, da določena ideja, pobuda, preblisk, dobi možnost realizacije in da pozitivno »zadene« večje število ljudi . Poskus ki je » meso » postal in je vreden posnemanja.

Vane T. Costa

Foto: Zavod Za vas živim

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kmetijstvo