Foto: Igor Unuk
LokalnoSlovenijaV fokusu

Obrambni minister Tonin pred dnevom državnosti na slovesnosti tudi v Mariboru

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je včeraj bil slavnostni govornik na prireditvah, ki sta pred dnevom državnosti potekali v mariborski Kadetnici in ob dvorcu Šenek na Polzeli. To je pripravila Občina Polzela, v okviru slovesnosti v Kadetnici, ki sta jo organizirali Mestna občina Maribor in Slovenska vojska, pa so odprli razstavo o 510. in 710. učnem centru.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je na slovesnostih pred dnevom državnosti in 30. obletnico razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije izpostavil najpomembnejše dogodke, ki so se takrat odvijali v komaj rojeni državi. Pri tem je spomnil na številne prispevke državljanov, ki so dodali svoj kamenček v mozaiku samostojne in  neodvisne Slovenije. Brez vseh teh zgodb, od borcev Teritorialne obrambe, policijskih, zdravniških, novinarskih, učiteljskih in še številnih drugih zgodb, ta mozaik ne bi bil popoln, je še dodal minister. Ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na tiste, ki so za to državo  dali največ, svoja življenja. Njim smo dolžni posebno hvaležnost. Prav zato je vlada že sprejela tri zakone, ki odpravljajo krivice, ki so bile svojcem žrtev povzročene v preteklosti zaradi nekaterih birokratskih ovir, je v govoru poudaril minister.

Foto: Igor Unuk

Slovenija je v 20.  stoletju prehodila neverjetno pot

Slovenija je domovina nas vseh in lahko smo ponosni na vse, kar smo v treh desetletjih dosegli v mednarodni skupnosti. Smo člani Evropske unije, Nata in vseh drugih najpomembnejših mednarodnih gospodarskih in obrambno-političnih organizacij, je še dodal. Ponosni smo, da smo se plebiscitarno odločili, da želimo biti del zahodnega sveta, ki temelji na demokraciji in spoštovanju človekovih pravic.

Minister se je v govoru zazrl tudi v prihodnost naše države, ki mora iti v korak z drugimi razvitimi državami in pripravljena vstopiti v 4. industrijsko revolucijo. Zato se moramo pospešeno  digitalizirati na vseh področjih v naši družbi. Ob tem je minister izrazil prepričanje, da nam bo uspelo, ker vsak izmed nas v sebi nosi moč sprememb, Slovenijo moramo graditi na treh ključnih vrednotah: svobodi, pravičnosti in varnosti, je svoj govor v mariborski Kadetnici zaključil minister Matej Tonin.

Mag. Tonin je poudaril, da smo pred tremi desetletji uspeli in uresničili dolgoletno hrepenenje našega naroda po življenju v samostojni domovini povsem sami in zaradi izjemne enotnosti naroda. »Obrambna komponenta je bila eden najpomembnejših vidikov slovenske osamosvojitve in nastanka nove države. Zato vemo, da so edino zagotovilo suverenosti države njene realne vojaške sile, sposobne ubranitve in zagotavljanja suverenosti,« je dejal minister in dodal, da je slednje temelj za blaginjo v državi. Izpostavil je pomen dobro opremljene in izurjene Slovenske vojske.

Foto: Igor Unuk

Ob slovesnosti je bila v mariborski Kadetnici odprta razstava Vojaškega muzeja Slovenske vojske kustosinje Simone Pörš, ki prikazuje dogajanje v obeh učnih centrih Teritorialne obrambe leta 1991.

Vir: GOV.si

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno