Foto: Facebook
GospodarstvoLokalnoV fokusu

»Obmorski« župani podpisali odlok o ustanovitvi skupne medobčinske uprave

Župani Pirana, Izole, Kopra in Ankarana – Đenio Zadković, Danilo Markočič, Aleš Bržan in Gregor Strmčnik so danes podpisali odlok o ustanovitvi skupne Medobčinske uprave Istre. Medobčinska uprava bo začela delovati s prvim septembrom, župani pa so ob tem poudarili zgodovinskost trenutka ter napovedali poglabljanje dosedanjega sodelovanja.

Štiri istrske občine so k pripravi odloka pristopile lani zaradi racionalizacije stroškov, večje učinkovitosti opravljanja nalog na območju vseh občin ter usklajenega in koordiniranega delovanja nalog skupnega pomena.

Sprva bodo zaposlovali nekaj več kot 60 oseb

Skupna medobčinska uprava bo, kot navaja STA, opravljala naloge s področja inšpekcijskega nadzorstva, občinskega redarstva, zaščite in reševanja, notranje revizije ter varstva okolja. Na skupno občinsko upravo se bodo prenesle le nekatere naloge oz. področja občinskih uprav posameznih občin, medtem ko delovanje ostalih področij obstoječih občinskih uprav ostaja nespremenjeno. Nova medobčinska uprava bo sprva zaposlovala nekaj več kot 60 oseb, večinoma redarjev in inšpektorjev, sedež pa bo v prostorih koprske občine na Cankarjevi ulici.

S skupnimi močni lahko dosežejo bistveno več

Koprski župan Aleš Bržan je ob tej priložnosti ocenil, da se sodelovanje splača, pa ne samo v finančnem smislu, ampak tudi zato, ker s skupnimi močni lahko dosežejo bistveno več. »Pri zaposlitvah na medobčinski upravi bo šlo večinoma za prezaposlitve, nove zaposlitve pa bodo predvsem na področju notranje revizije,« je pojasnil Bržan in dodal, da si bodo lahko ob državnem sofinanciranju privoščili krepitev določenih sektorjev. Kot je navedel koprski župan, je tako trenutno podhranjena redarska služba.

Piranski župan Đenio Zadković pa je dodal, da gredo v razvoj, ki bo imel za posledico dvig kakovosti vse področij družbenega delovanja. Ob tem je spomnil na siceršnje dobro sodelovanje v sklopu koordinacije istrskih županov. Prvi sestanek koordinacije je bil pred tremi leti v Izoli, tamkajšnji župan Danilo Markočič pa je po navedbah STA ocenil, da današnji podpis predstavlja trdno zavezo, da želijo skoraj 90 tisoč občankam in občanom tega območja dobro. »Prepričan sem, da znamo in zmoremo narediti to in še več,« je dodal.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik pa je napovedal, da se bo tvorba medobčinske uprave še nadgrajevala. Sam meni, da imajo štiri istrske občine toliko poenotenih interesov in potreb in da je prostor slovenske Istre tisti prostor, v okviru katerega bodo lahko bolje uveljavljali skupne interese in potrebe na ravni enotne pokrajine.

(uredništvo)

Mogoče vam bo všeč