SvetZdravje

Novo cepivo proti malariji, testirano na dojenčkih, učinkovitost nad 75 odstotkov.

Novo potencialno cepivo proti malariji se je izkazalo za učinkovito pri testiranju na dojenčkih v Afriki, ta napredek pa bi lahko zmanjšal število smrtnih žrtev zaradi bolezni, ki jih nosijo komarji, ki letno vzamejo pol milijona otrok.

Cepivo, ki so ga razvili znanstveniki na Univerzi Oxford, se imenuje R21/Matrix-M in je na enoletni študiji 450 otrok v Burkini Faso pokazalo 77-odstotno učinkovitost, so povedali znanstveniki.

Vodili so jih Adrian Hill, direktor Oxford’s Jenner Institute in eden od glavnega znanstvenika za cepivom AstraZeneca in Oxford’s covid-19.

Naslednja faza študije je

Cepivo bodo v štirih afriških državah testirali v naslednji, zadnji fazi, na približno 4,8 tisoč otrok, starih od 5 mesecev do 3 let, poroča Reuters.

Hill je dejal, da ima “visoka pričakovanja glede potenciala tega cepiva”, ki bi lahko prvi izpolnil cilj Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v vrednosti več kot 75 odstotkov učinkovitosti.

Svetovni znanstveniki si že desetletja prizadevajo za razvoj cepiva proti malariji, zapleteni bolezni, ki jo povzroča parazit, ki ga prenašajo komarji.

Malarija vsako leto okuži milijone ljudi, več kot 400.000 pa umre – večina jih je otrok v najrevnejših delih Afrike.

Prvo in doslej odobreno le cepivo proti malariji Mosquirix je razvil GlaxoSmithKline, ki pa je učinkovito le v 30 odstotkih primerov.

Avtor:LK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet