Vir: hackensackmeridianhealth.org
Svet

[Pazljivo] Nov COVID še posebaj nevaren za nosečnice?!

Brazilija je ženske opozorila, naj preložijo nosečnost, dokler ne mine najhujši del pandemije koronavirusa in dejala, da so bile različice koronavirusa v Braziliji pri nosečnicah bolj agresivne.

“Če je le mogoče, (bi morale ženske) nosečnost nekoliko prestaviti na boljši čas, da bodo lahko mirneje noseče,” je v petek dejal sekretar za primarno zdravstveno oskrbo brazilskega ministrstva za zdravje Raphael Camara. “Seveda tega ne moremo reči tistim, ki so stari 42, 43 let, toda za mlado žensko, ki je tega zmožna, je najbolje malo počakati,” je dejal na tiskovni konferenci.

Po podatkih univerze Johns Hopkins je Brazilija po številu smrtnih primerov Covid-19 na drugem mestu za ZDA s 368.749 smrtnimi primeri in več kot 13,8 milijona primerov okuženih. Mesta po vsej državi je prizadel nedavni porast primerov okužbe in smrti za Covid-19, ki so jih deloma spodbudile nove različice, za katere menijo, da so izjemno nalezljive in neupoštevanje nekaterih previdnostnih ukrepov pri distanciranju nekaterih Brazilcev.

Ta teden je skupina strokovnjakov za javno zdravje opozorila, da se bližajo se hujši časi, zaradi kombinacije političnega kaosa in neukrepanja.
“V Braziliji je bil državni odziv nevarna mešanica neukrepanja in nepravilnosti, vključno s promocijo klorokina kot zdeavila, kljub pomanjkanju dokazov,” je skupina pod vodstvom Marcie Castro s Harvard TH Chan School of Public Health, strokovnjaki iz University of São Paulo in drugod so zapisali v svojem poročilu, objavljenem v reviji Science.

Raziskovalci so trdili, da bi lahko “hitri in pravični” odzivi vlade pripomogli k obvladovanju izbruha in zaščiti najbolj ranljivih – vendar voditelji tega niso uspeli in še vedno ne uspevajo.

V mestu Manaus je zaradi hitrih primerov prišlo do propada bolnišničnih sistemov in pomanjkanja kisika za bolnike.

“Brez takojšnjega ukrepanja bi to lahko bil predogled dogajanja v drugih krajih v Braziliji,” je opozorila ekipa. Če vlada ne bo takoj ukrepala, izvedla epidemioloških in genomskih nadzornih ukrepov ter okrepila cepljenja, bo širjenje različic verjetno povzročilo “nepredstavljivo izgubo življenj”.
Camara je v petek dejala, da ministrstvo pripravlja študije na področju nosečnosti in novih variacij koronavirusa.

“Nimamo nacionalne ali mednarodne študije, vendar klinični pogled strokovnjakov kaže, da nova različica bolj agresivno deluje na nosečnice,” je dejal. “Prej je bila [resnost] povezana s koncem nosečnosti, zdaj (pa) opažamo resnejši razvoj v drugem trimesečju in celo v prvem trimesečju,” je dodal Camara.

Vir: CNN

Avtor: VK

Mogoče vam bo všeč

Več v:Svet