Vir: Avaz.ba
koronavirusPolitikaSvetZdravje

[NEVERJETNO]V Avstriji vzgojiteljica pred izgubo službe, ker se je udeležila protestov brez maske!

Na avstrijskem koroškem bi lahko vzgojiteljica iz vrtca izgubila službo, ker je na družbenih omrežjih s ponosom objavila svojo fotografijo iz protesta in to brez maske. Starši so seveda zgroženi in se bojijo za zdravje svojih otrok.

V četrtek so enega celovških vrtcev do nadaljnjega zaprli, ker je nekaj zaposlenih bilo pozitivnih na covid-19. Po drugi strani pa v enem drugih vrtcev in na družbenih omrežjih vlada razburjenje, ker se je ena vzgojiteljic brez maske in brez distance (na fotografijah) udeležila masovnih protestov na Dunaju in to ponosno objavila na družbenih omrežjih.

Takšno vedenje bi lahko celo imelo resne posledice za delojemalce, tako kot za katerega koli drugega zaposlenega, pojasnjuje odvetnik Bernhard Fink: “Seveda morate na vsak primer gledati posebej. A če zaposleni dokazno kršijo zahteve protikoronskih določil, torej so na poti brez maske in razdalje ter s tem tvegajo, da se okužijo in s tem ogrozijo podjetje, svoje kolege, kupce ali celo otroke, se bo delodajalec seveda odzval.” Kazni lahko segajo od opominov in pojasnitvenih razprav do odpovedi, če ne pride do vpogleda ali je kršitev zaupanja prevelika.

Fink, ki je kot član koroške pravne pobude za temeljne pravice še posebej pozoren, opozarja na posledice ignoriranja temeljnih protikoronskih določb: “Vsem mora biti jasno, kaj se lahko zgodi po uradni zakonodaji.” Na Štajerskem so na primer suspendirali zdravnico, ki naj bi javno kritizirala cepljenje proti koroni. In na Dunaju odpustili tri učitelje, ki naj ne bi imeli nobene maske.

Aleš Ernecl (Članek izvorno Nova24 TV)

Mogoče vam bo všeč