EvropanaravaV fokusu

Zaradi nastale škode v poplavah bo Nemčija namenila 200 milijonov evrov pomoči

Nemška vlada namerava čim prej obnoviti infrastrukturo, poškodovano v smrtonosnih poplavah na zahodu države, in upa na finančno podporo Solidarnostnega sklada Evropske unije. Medtem ko se nadaljuje iskanje preživelih katastrofalnih poplav prejšnjega tedna, ki so odnesle hiše in mostove, pri čemer je umrlo vsaj 160 ljudi, Nemčija začenja šteti finančno škodo najhujše naravne katastrofe v skoraj 60 letih.

Zvezna vlada namerava zagotoviti 200 milijonov evrov nujne pomoči za popravilo zgradb, poškodovano lokalno infrastrukturo in pomoč ljudem v kriznih razmerah, piše v osnutku dokumenta, ki bo vladi predstavljen v sredo. Če bo 16 držav prispevalo tudi 200 milijonov evrov, bo na voljo skupno 400 milijonov evrov reševalnih vozil, piše v dokumentu. Vlada bo zaprosila EU za pomoč iz sklada, ustanovljenega za reševanje posledic naravnih nesreč v celotnem bloku, je dodano v besedilu.

Le dva meseca pred zveznimi volitvami želi vlada kanclerke Angele Merkel pokazati, da dela vse, kar je v njeni moči, da bi obnovila domove in tovarne ljudi na poplavljenih območjih. “Zvezna vlada bo storila vse, da bo čim prej obnovila infrastrukturo v državni lasti,” je zapisano v osnutku dokumenta.

Obravnava škode in obnova infrastrukture bo v prihodnjih letih zahtevala velike finančne napore, piše v besedilu in dodaja, da je vlada pripravljena ustanoviti sklad za odpravo posledic “prihodnjih večjih nesreč, ki bi prizadele več regij”. Zvezne države bi lahko prispevale v tak sklad.

Vir: Avaz-roto press

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa