Bjan Dobovšek na Planet TV (Foto: Zajem zaslona)
EvropaGospodarstvoIntervjuKulturaLokalnoPolitikaSlovenijazanimivo

[NEDVOUMNO]Dobovšek proti Veselu: “Višina zaslužkov kaže, da nekaj ni vredu!”

Pred dnevi je v informativnem programu Planeta TV, Planet 18, nastopil tudi bivši član KPK, Bojan Dobovšek in bil glede Veselovega dela za FIFO povsem jasen. Vesel mora posredovati pairje in višina zaslužkov kaže, da nekaj ni vredu.

Dodatne zaslužke Vesela je v studiu oddaje Planet 18 pred dnevikomentiral nekdanji član KPK Bojan Dobovšek. “Načeloma velja, da funkcionarji ne smejo opravljati dejavnosti, s katero pridobivajo dohodek ali kakšno drugo premoženjsko korist. Zakaj? Zato, da se osredotočijo na delo v instituciji, v katero so bili imenovani, ter da ohranjajo integriteto in samostojnost institucije. Če nekdo zasluži petkrat toliko nekje drugje kot pa v matični instituciji, pa se postavlja vprašanje, v čigavem interesu deluje,” je menil Dobovšek.

Dejstvo, da predsednik računskega sodišča kar tri četrtine letnega dohodka pridobi izven organa, ki ga vodi, je Dobovšek označil za problematično: “Zdaj imamo problem z nabavo medicinske opreme. V zdravstvu so ti problemi stalni, v prihodnosti nas čaka poročilo računskega sodišča. Glede na to, da se zdaj pojavljajo dvomi in nejasnosti v zvezi z opravljanjem dvojne funkcije, se sprašujemo o kredibilnosti institucije in predstojnika institucije, kar potem meče slabo luč na poročilo, ki pa ga še kako potrebujemo. Treba je razjasniti, kaj se je dogajalo z maskami in nabavo medicinske opreme, to je potrebno za napredek Slovenije.

Na vprašanje, ali je soglasje KPK lahko predmet neposredne komunikacije ali mora za tem nujno ostati arhivirana sled, je Dobovšek odgovoril, da mora za soglasjem vsekakor obstajati papirnata sled. “Zdaj se sprašujemo o kredibilnosti poročila, institucije in predstojnika institucije, tisti, ki se bodo tudi v prihodnje lahko branili, pa bodo lahko ubrali enake obrambne mehanizme. Prav zato je pomembno, da funkcionarji ne opravljajo dodatnih funkcij, ki spodbujajo dvom o koruptivnosti. Ti zaslužki kažejo na to, da nekaj ni v redu,” je ocenil Dobovšek, ki vodi zunajparlamentarno stranko Dobra država.

Aleš Ernecl

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa