Dogodki in prireditveEvropaPolitikaSlovenija

Navkljub epidemiji prišlo do sramotenja s totalitarnimi simboli. V vlogi glavnega partizana pa Janković!

Sramotno, nedostojno in nevredno slovenske prestolnice. Ob današnjem dnevu Evrope je bilo mogoče sredi Ljubljane uzreti prizore kot, da bi bili v letu 1945. V vlogi glavnega partizana pa se ni pojavil nihče drug, kot sam ljubljanski župan Zoran Janković. Manjkal pa ni seveda tudi predsednik ZZB NOB Marijan Križman. Dvojica je nagovor na Prešernovem trgu v Ljubljani pričakovano izkoristila za napad na vlado in še posebej izrazila svojo podporo Slovenski tiskovni agenciji. 

V glavnem mestu evropske države, celo države, ki bo predsedovala Evropski uniji, se leta 2021, kar 70 let po koncu II. svetovne vojne na Prešernovem trgu odvijajo partizanski shodi in v času epidemije, ljudje zbrani eden ob drugem, brez zaščitnih mask ali varnostne razdalje, vihrajo zastave, s katero je  okupatorska JLA napadla Slovenijo, glavni “partizan” pa Zoran Janković, kot bi šele sedaj prišel iz gozda in povedal, da je Ljubljana osvobojena. V ozadju, pa še nekdanji oficirjev sin z Vrhnike, vihtel Jugo zastavo s totalitarnim simbolom.

 

 

Nihče ne more po besedah Jankovića spremeniti tega, da so bili partizanke in partizani na strani zaveznikov, “na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, fašizem in nacizem”. Domobrance je označil za “narodne izdajalce” in ponovil, da dokler bo to vodstvo mesta, spomenika domobrancem v Ljubljani ne bo. Janković velikokrat v isti koš postavlja fašizem in nacizem, a v to največje zlo človeštva, kot mu sam pravi, spada tudi komunizem. A ko bo Janković to dojel, ga bo morebiti zamenjal nekdo, ki bo Ljubljano iz norije pripeljal v normalo.

Vnovič se je zavajalo glede zgodovinskih dejstev
Ljubljanski župan Zoran Janković je glede osvoboditve Ljubljane vnovič lažno navajal, da naj bo jasno, da so 9. maja 1945 mesto Ljubljana osvobodile partizanske enote z rdečo zvezdo. Na laž ga postavlja priznani slovenski zgodovinar Stane Granda, ki je glede tega že večkrat dejal, da okupator zagotovo ni odšel z ozemlja zaradi partizanske zmagovite vojske, ampak zaradi dogajanj na vzhodni in zahodni fronti. “Okupatorji so se umaknili – ali se, če se kdo umakne zaradi drugih, temu reče osvoboditev? Dejstvo pa je, da so bili zelo hudi boji, tudi na robu Ljubljane, ogromno padlih.”

Janković je bil poleg Križmana poln ust očitkov okrog poskusov potvarjanja zgodovine. Kako je Janković seznanjen z realno sliko zgodovino, je že večkrat dokazal. V preteklosti je denimo zatrdil, da če nas partizani ne bi osvobodili, bi Ljubljančani govorili italijansko, nemško ali madžarsko. “To, kar Janković govori, ničemur ne ustreza. Prvič, Italijani so odšli že leta 1943, drugo dejstvo je, da zmaga ni bila tukaj, ampak je bila vojna dobljena na drugih frontah, ne pa pri nas. Takšno mnenje je skregano z osnovni dejstvi. S tem dejansko zanika delež zahodnih in vzhodnih zaveznikov in potvarja zgodovino. Norčuje se iz sovjetskih in ameriških žrtev,” je v poduk pojasnil Granda.

Križman je v svojem govoru podal kritiko čez vlado, ker na nedavno slovesnost na Mali Gori niso povabili ZZB NOB. “Če že mene ne marajo, imamo še druge ljudi,” je poudaril po poročanju STA in se povprašal čigava proslava je to sploh bila. Seveda je kritika povsem neupravičena, saj je jasno, da se je proslava odvijala na lokaciji, kjer so tigrovce, ki so prvi začeli oborožen odpor proti fašizmu, izdali predniki ZZB NOB. Njihova udeležba bi bila smiselna le v primeru, če bi se tam opravičili za izdajstvo Tigra. Ker je znano, da je Križman nezadovoljen nad aktualno oblastjo, je seveda v svojem govoru ponovil znano mantro okrog tvitov in njihove “sovražnosti”. “Toliko sovražnih besed in sovražnih tvitov, kot smo jih deležni zadnje čase, nismo slišali ne videli zadnjih 40, 50 let”. Po njegovem je čas, da napoči čas za nove volitve. Želi si namreč, da se na oblast vrne levica.

 

vir: Nova24TV

Mogoče vam bo všeč